Vjenčanja Love and marriage go together like a horse and carriage... |
|
|
22.09.2009., 10:30
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2008.
|
Quote:
Mischa kaže:
Vidis, ja racunam da ako mi svaki par da po 100€ u prosjeku, bit cu taman tu negdje da si otplatim najvecu stavku..restoran...
Računati 100€ po glavi u ovim vremenima nije bas pametno..a i sebicno je, kaj god netko rekao..
Uostalom, ni dragi, a ni ja ne zovemo ljude na svadbu radi zarade, nego zato sto zelimo da na nas dan sa nama budu nama dragi ljuidi...koliko god to nekome glupo zvucalo..
|
vidiš, a ja ću tebi ponoviti moj post
Quote:
KuiperBelt kaže:
ma ni prije 10-tak godina kada smo se mi ženili nije bilo drugačije. dapače, bilo je poslijeratno doba i ljudi su imali manje love nego danas.
mi smo npr. tada bili u minusu nakon svadbe jer smo pozvali puno naših mladih frendova koji su isto kao i mi bili na samom početku, neki su još studirali i živjeli kod staraca, neki po studenskim domovima i tak, sve u svemu nije nam bilo žao, niti nam je danas žao.
inače gotovo smo sami financirali svadbu. moja majka je dala 2.000 dm, a njegova majka je kupila prstenje. ostalo sve sami. nešto smo imali ušteđeno, nešto smo se zadužili.
slično su se oženili u to vrijeme i naši kumovi.
ali primjećujem da je danas ipak uvijetno rečeno bogatije, nego u naše vrijeme. barem po svadbama po kojima smo bili u hr. sve srednji sloj, dvije su bile doista imućni ljudi, ali to ne računam.
inače u to vrijeme, prije 10+ godina u osrednjem restoranu malo izvan Zagreba, dakle ne u Zagrebu, stolicu smo platili 50 dm. bez kolača.
kolače smo nešto naručili od slastičara, nešto spremili sami.
inače, svadba je bila standardna. vjenčanica, odjelo, konfete, pozivnice, mali darovi nakon, bend, aranžman na auto za mladence, frizura i tak sve u svemu klasika.
općinsko i zatim crkveno vjenčanje.
|
|
|
|
22.09.2009., 13:42
|
|
Lijepa bez duše
Registracija: Nov 2006.
|
cinjenica je da ljudi koji imaju dovoljno novca mogu ostavit jedan dobar auto kad rade svadbu i nece razmisljati tko je to dao i da li će zaraditi ili ostati 20 000 kn u minusu...
no trosak svadbe je zapravo apsurd..80, 100, 150 000 kn za sto? za jedno vece?
i jasno je da uzvanici moraju pokriti dobar dio troska jer to nije rodjendan gdje ces potrosit 300 ili 500 ili 1000 kn....
radi se o ogromnom novcu bacenom u vjetar maltene i kad uzvanici ne bi pokrili taj trosak nitko svadbu ne bi ni radio...
jer si vecina ljudi tako nesto ne bi mogla priustit,,,,
sto je normalno, ko lud bi dao 100 000 kn za jednu vecer u zemlji u kojoj je jedna projecna placa 5...
|
|
|
22.09.2009., 14:40
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
little_devil kaže:
cinjenica je da ljudi koji imaju dovoljno novca mogu ostavit jedan dobar auto kad rade svadbu i nece razmisljati tko je to dao i da li će zaraditi ili ostati 20 000 kn u minusu...
no trosak svadbe je zapravo apsurd..80, 100, 150 000 kn za sto? za jedno vece?
i jasno je da uzvanici moraju pokriti dobar dio troska jer to nije rodjendan gdje ces potrosit 300 ili 500 ili 1000 kn....
radi se o ogromnom novcu bacenom u vjetar maltene i kad uzvanici ne bi pokrili taj trosak nitko svadbu ne bi ni radio...
jer si vecina ljudi tako nesto ne bi mogla priustit,,,,
sto je normalno, ko lud bi dao 100 000 kn za jednu vecer u zemlji u kojoj je jedna projecna placa 5...
|
Pa da, za jedno vece! Zamisli da ima i takvih isto kao sto ima takvih koji to ne razumiju. Novac za mene nije bacen u vjetar nego sam proslavila jedan od najvaznijih dana u svom zivotu po mom ukusu i sa ljudima koji su nama vazni.
Za neke normalno za neke neshvatljivo..... 
|
22.09.2009., 15:12
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2008.
|
Quote:
anarita kaže:
Pokretačici teme evo kako je bilo u zadnjih par svatova gdje sam bila:
- uzvanika 350 - 40.000 Eur dara - 18.000 Eur troška
- uzvanika 330 - 35.000 Eur dara - 20.000 Eur troška
- uzvanika 120 - 15.000 Eur dara - 12.000 Eur troška
- uzvanika 130 - 15.000 Eur dara - 18.000 Eur troška
- uzvanika 12 - 6.000 Eur dara - 1.000 Eur troška
|
samo me zanima, koliko je u tim svatovima davano po obitelji?
Quote:
Aphex kaže:
ljudi svjesno ulaze u sve to znajući da nemaju novca, ali računaju i kalkuiraju da budu barem na nuli.
kako tko
Na "prvu bračnu noć" mladenci izlaze sa kuvertama i broje koliko su dobili i hoće li moći platiti salu i takve stvari. Spomenuo sam već javno darivanje i kumove iz njemačke.
stvarno?
ne pričam o financijama, nego o stavu prema novcu. Ako se ti nisi brinula, znači da je to radio gospon suprug ili roditelji, a tebe nisu opterećivali ili se ti nisi interesirala; ili se nitko nije opterećivao jer ste znali da imate dovoljno novca.
ne znam, možda ste digli kredit, pa sad živite od ljubavi
e čovječe, kad se bar ne bih morala brinuti, naime, sve me to čeka, to je baš preda mnom, i razmišljam o tim troškovima koliko je skupo organizirati slavlje, ali isto tako neću gledati da zovem onog tko će mi donijeti puno love a da ne zovem onog tko neće, ne pada mi na pamet kalkulirati. gosti će mi biti pozvani jer želim da budu prisutni i amen.a hoće li darivati i što,njihova stvar
upravo tako. na selima se zove cijelo susjedstvo i rodbina do petog koljena 
možda ima iznimaka gdje su familije ekstremno brojne, ali 400 ljudi?
susjedstvo ne znači cijelo selo kao što je gore bilo navedeno zna se tko su susjedi. a što se čudiš za 400 ljudi. ako i mlada i mladoženja imaju brojne obitelji i žele pozvati obitelj i prijatelje, evo ti za čas 200 ljudi sa svake strane
da ne bude da sve svaljujem na mladence, tu su i roditelji koji često snose dio troškova, a i puno hladnije gledaju na cijelu situaciju, pa zapravo oni organiziraju te "velike svadbe" i određuju kumove i redosljed svega.
tu su i običaji koji djeluju kao olakšanje pri odluci. "svi u slavoniji rade takve svatove, pa zašto ne bih i ja." Dođe ti kao podizanje kredita - dobiješ keš u svatovima, pa onda vraćaš to polako svima koji te zovu, pogotovo po selima.  (znam ljude koji doslovno čuvaju popis tko je koliko dao da znaju koliko će im uzvratiti  )
|
dobro, a što si tako fokusiran na milu mi Slavoniju i sela? 
|
|
|
22.09.2009., 15:15
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2006.
|
Na ovu temu o ZARADI na svadbi moram priznati samo mogu reći 
|
|
|
22.09.2009., 15:20
|
|
Moderator
Registracija: May 2006.
|
Quote:
angelin1 kaže:
Na ovu temu o ZARADI na svadbi moram priznati samo mogu reći 
|
pokretacica se izjasnila da se krivo izrazila, nije mislila na zaradu vec na novac od darova, u smislu koliko smo dobili na dar u svatovima..
osobno ne znam bas nikoga tko je svadbu radio iskljucivo s ciljem da zaradi, a ne da taj dan podijeli s dragim ljudima..
da toga ima, pa vjerojatno ima, da, i takvih ljudi.. al obzirom u kakvim vremenima zivimo, mislim da stvarno rijetko tko ima visoka ocekivanja od kuverti.. u prosijeku ljudi su srteni ako se "pokriju"
|
22.09.2009., 16:05
|
|
Lijepa bez duše
Registracija: Nov 2006.
|
Quote:
nasmijana17 kaže:
Pa da, za jedno vece! Zamisli da ima i takvih isto kao sto ima takvih koji to ne razumiju. Novac za mene nije bacen u vjetar nego sam proslavila jedan od najvaznijih dana u svom zivotu po mom ukusu i sa ljudima koji su nama vazni.
Za neke normalno za neke neshvatljivo..... 
|
100 000 kuna nije novac bacen u vjetar? daj molim te...
krenimo od cijene vjencanice koja je smijesna i napuhana i takva jer se ljudi ikoristavaju.....
takva cifra za vjencanje normalna je svima jedino zato sto nam je svima ispran mozak da ja to nesto sasvim normalno i prirodno..
al ne, nije normalno......
normalno je kontekstu toga sto pozvanici sami otplate nase vjencanje..
inace bi bio aprurd.... cak i onima koji imaju prihode od 20 000 kn a kamo li hrvatskom prosjeku...
|
|
|
22.09.2009., 16:57
|
|
Registrirani korisnik
|
A zakaj bi bio bacen novac u vjetar????? To kaj ti mislis da je tako za mene nije tako.
To kaj trziste nudi ja ne moram kupovati, ali mogu ako zelim. Znaci koliko zelis dati toliko bus i dala, ne? Za svake pizdarije mozes dati ovoliku cifru ili onoliku. To kaj neki pretjuru, pa neka im, ne moram ja njihove dugove placati. Valjda je svatko toliko pametan i zna gdje je granica mogucnosti...bar se nadam.
A ja jos jednom mogu samo za sebe govorit da smo imali toliko usparano love koliko smo mislili da ce nas vjencanje doci + jos nekaj dodatno za svaki slucaj.
Tko sa lovom od darova racuna, taj racuna sa nepoznatim faktorom kaj moze veliki rizik znacit. Ali tko voli neka izvoli....
|
22.09.2009., 17:23
|
|
Moderator
Registracija: May 2006.
|
apsolutno se slazem s nasmijanom! istina je da je masa stvari oko vjencanja precijenjena, no to je trziste, to je kapitalizam kojeg su svi htjeli.
raditi svadbu nije Ustavom propisano, svatko baca svoju zaradjenu/ustedjenu/imaginarnu u kuvertama lovu po zeljama.
problem nastaje bas zbog misljenja da se nesto "mora" - mora se imati vjencanica s potpisom iznad 5k kn, mora se imati fotograf od 10k kn, mora se imati bend od 2k eura.. i onda ljudi idu preko svojih mogucnosti, nemaju cime ujutro podmiriti dugove i sl.
|
22.09.2009., 20:46
|
|
.
Registracija: Apr 2003.
|
Quote:
Lyysssyyyy kaže:
kako tko
|
naravno. moj dojam je da većina kalkulira, da je to normalno.
Quote:
e čovječe, kad se bar ne bih morala brinuti, naime, sve me to čeka, to je baš preda mnom, i razmišljam o tim troškovima koliko je skupo organizirati slavlje, ali isto tako neću gledati da zovem onog tko će mi donijeti puno love a da ne zovem onog tko neće, ne pada mi na pamet kalkulirati. gosti će mi biti pozvani jer želim da budu prisutni i amen.a hoće li darivati i što,njihova stvar
|
većina hoće darivati. takav je red i običaj ili ako ti je ljepše tako razmišljati - žele ti dati poklon, pa ćeš svakako imati i prihode od vjenčanja.
Quote:
susjedstvo ne znači cijelo selo kao što je gore bilo navedeno zna se tko su susjedi. a što se čudiš za 400 ljudi. ako i mlada i mladoženja imaju brojne obitelji i žele pozvati obitelj i prijatelje, evo ti za čas 200 ljudi sa svake strane
|
nisam u osijeku nikad bio u na vjenčanju sa puno više šod 200 ljudi, ali na selima je takav običaj. zoveš pol sela jer pol sela ti je susjedstvo. svi se znaju
Quote:
dobro, a što si tako fokusiran na milu mi Slavoniju i sela?
|
a tamo sam bio u dosta svatova, za dalje nemam informacije kako je. 
|
|
|
23.09.2009., 20:29
|
|
jer ja to zasluzujem
Registracija: Dec 2007.
|
evo moja sestra je imala u subotu svatove,bilo je oko 380ljudi,i koliko znam dobila je 70 000kn,a jos drugi dan su dobili(neznam koliko),koliko su potrosili isto neznam,to cu pitati mamu ovih dana kad se sve malo slegne,ali znam da su dobili dosta stvari za kucu,regal,sjedecu garnituru,stol+stolice,stolic,kuhinju,spavacu sobu,hladnjak,perilicu suda,pecnicu+plocu,perilicu rublja,susilicu,televizor..
|
23.09.2009., 21:27
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2008.
|
oni su, pretpostavljam, rekli da im trebaju te stvari? nisam još čula da netko dobije garnituru ili spavaću 
|
|
|
23.09.2009., 21:32
|
|
jer ja to zasluzujem
Registracija: Dec 2007.
|
moji roditelji su kupili spavacu sobu(kod nas je to obicaj da roditelji od mlade kupuju sobu) a u biti sve im je trebalo,bliza rodbina uvijek pita sta im treba i tako kupi,garnituru su kupili ujak i ujna(sestra je izabrala)a imali su i popis stvari u jednoj trgovini.
|
23.09.2009., 22:35
|
|
Be creativ...
Registracija: Mar 2006.
|
Nisam nikad izračunala koliko smo novaca potrošili za vjenčanje jer smo stvari za vjenčanje kupovali pomalo kroz cijelu godinu a i nakon svadbe kad smo poplaćali neke račune i kupili neke sitnice iskreno nemam poima da li smo se pokrili ili nismo. Iskreno nije me ni bilo briga.  Organizirali smo vjenčanje u našim mogućnostima i to je jedno što znam, a da smo zaradili na svadbi čisto sumnjam...a možda smo i izgubili...  ... iskreno nemam poima a nije me ni bilo briga niti me je dan danas briga. Glavno da je bila onakva kakvu sam poželjela.  (skoro  )
|
|
25.09.2009., 22:33
|
|
..in love..
Registracija: Feb 2009.
|
e, malo cu offtopicariti, ispricavam se unaprijed...ali silno me zanima...od vas koje ste se udavale i vas koji se zenite (ili to tek planirate), jeste li imale/i proslave zaruka i ako jeste da li ste imali okupljanje/darivanje...vec sam otvorila temu sa ovakvim pitanjem jer idem sestricni na proslavu zaruka i nisam planirala nista donijeti ali se njen stari javio mojoj staroj i da nismo obvezni nista ekstra donijeti, neku sitnicu... wtf? sta je sitnica?? inace ja sam iz Rijeke a sestricna je u Sl. Brodu...zar nije dosta sto cu uopce doci na proslavu?(da ne spominjem da cijela obitelj radi u ugostiteljstvu i mora uzimati ekstra slobodne dane) 
|
25.09.2009., 23:36
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2006.
|
nikoga nisam zvala radi novaca, niti sam ih tražila kada su me pitali što mi treba, a dobila sam same koverte. Još nisam zbrojila sve
|
|
|
26.09.2009., 09:06
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2008.
|
Quote:
vragolanka kaže:
moram,i mama mi viče da nisam normlana koliko nervozu imam,da beba sve to osjeti,ali kad je teško..rekla sam da ću morat malo potegnit za pivom na dan svadbe.jer opustiti se nekako moram.a pivo sam pila i sa sinom kad sam ga nosila,evo ga živ i zdrav.inteligentniji od nekih 30-godišnjaka 
|
http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=162&Show=557

|
|
|
26.09.2009., 09:11
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2009.
|
Quote:
wabaki kaže:
e, malo cu offtopicariti, ispricavam se unaprijed...ali silno me zanima...od vas koje ste se udavale i vas koji se zenite (ili to tek planirate), jeste li imale/i proslave zaruka i ako jeste da li ste imali okupljanje/darivanje...vec sam otvorila temu sa ovakvim pitanjem jer idem sestricni na proslavu zaruka i nisam planirala nista donijeti ali se njen stari javio mojoj staroj i da nismo obvezni nista ekstra donijeti, neku sitnicu... wtf? sta je sitnica?? inace ja sam iz Rijeke a sestricna je u Sl. Brodu...zar nije dosta sto cu uopce doci na proslavu?(da ne spominjem da cijela obitelj radi u ugostiteljstvu i mora uzimati ekstra slobodne dane) 
|
Ja imam proslavu zaruka u Sl.Brodu za 2tj, s otprilike 20-tak gostiju. Meni dolaze moji najbliži iz Opatije (bratić-teta-tetak), i cijele zaruke sam podredila njima (također rade u ugostiteljstvu) jer mi bez njih ništa nema smisla,toliko su mi važni. Naglasila sam da ne tražimo nikakve poklone jer se okupljamo da bismo se upoznali i proslavili ono što dolazi za godinu dana. Sitnica može biti cvijeće za djevojku i butelja vina za dečka. Iskreno vjerujem da mi nitko neće doći praznih ruku,ne bih ni ja,koliko god mi govorili da ništa ne treba. Zaručnikova maćeha nema novca,ali će mi složiti lijepi cvjetni aranžman za stol od cvijeća koje sama uzgaja. Predivna gesta,i od srca,samo treba imati ideju. Zaruke su lijepa obiteljska prigoda koja se ne događa često,barem ne u manjim obiteljima kao što su naše i zato ih treba dostojno obilježiti. 
|
|
|
26.09.2009., 09:55
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2007.
|
uuu velika je ovdje rasprava pa cu samo kratko..
Sto su se svatovi vise blizili to mi je bilo najvaznije da sve bude u redu i da se super zabavimo,
financijski nismo ni stigli razmisljat ocemo dobro proc ili necemo, s obzirom da je bilo tocno 510 ljudi
sve je super proslo...festa za pamcenje, dosta poklona i punoooo novčića  Sve smo sami placali cijele svatove..
|
|
|
26.09.2009., 13:15
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2007.
|
Quote:
wabaki kaže:
|
mi nismo slavili. uopće. niti s najužom obitelji.
zaručili smo se na putovanju u 9 mjesecu, a u 12. smo tek napravili upoznavanje roditelja, tak da ni to ne bi smatrala pod proslavom zaruka...
valjda je to neki slavonski običaj...
na tvom mjestu ja bih uzela možda neki lijepi foto album... možda onaj digitalni okvir za slike... (ima ih već za 300 kn)... tak nekaj...
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 06:34.
|
|
|
|