Sam svoj majstor Radionica u kući |
|
|
08.02.2019., 22:24
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2016.
|
Kompresor frizidera za zrak
|
|
|
09.02.2019., 09:12
|
|
Najpoznatiji vorum deda
Registracija: Nov 2003.
|
Onda neko rijeđe ulje. Nikako ono u kompresoru. To ulje ima dodatak za apsorbciju vlage (makar i jedne molekule vodene pare) koja je možda zaostala prilikom punjenja freonom. Veća količina vlage, kao sada prilikom prolaska zraka, bitno mijenja sastav ulja!
Zato izcijedi ulje iz kompresora da odrediš količinu i dodaš drugo.
|
09.02.2019., 09:39
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2015.
|
Quote:
Lee Champa kaže:
Onda neko rijeđe ulje. Nikako ono u kompresoru. To ulje ima dodatak za apsorbciju vlage (makar i jedne molekule vodene pare) koja je možda zaostala prilikom punjenja freonom. Veća količina vlage, kao sada prilikom prolaska zraka, bitno mijenja sastav ulja!
|
Quote:
Zato izcijedi ulje iz kompresora da odrediš količinu i dodaš drugo.
|
Oprez kod ovoga. Lako moguće da se stari kompresor koji je dugo stajao nekad prevrnuo pa se dio ulja iscijedio.
Čisto za orijentaciju, ovim malim kompresorima bude cca oko 2 dl ulja za male frižiderske kompresore (80 - 100 W), pa do 3,5 dl za one veće od škrinje (170-200 W).
Ako se stavi previše ulja, dovoljno je pustiti kompresorčić da radi uz cijev od druka sprovedenu i posudu za ulje. Kompresor će ispljuvati višak ulja.
|
|
|
09.02.2019., 10:04
|
|
Samozatajni vrag
Registracija: Nov 2005.
|
Jel ima tko kakav projedlog što uliti u njih? Neko od auta ili?
Poslano sa mog LG-M700 koristeći Tapatalk
|
|
|
15.02.2019., 11:29
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2012.
|
Ekipa, ak može pomoć,
koji standardni navoji se pojavljuju na kompresorima (pretpostavljam da su konusni colni)? Naručio bi ureznice jer bi preslagivao nešto na kompresoru (domaće izrade), dodao sigurnosni ventil itd... Hvala!
|
|
|
21.02.2019., 21:26
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Tonchvž kaže:
Ekipa, ak može pomoć,
koji standardni navoji se pojavljuju na kompresorima (pretpostavljam da su konusni colni)? Naručio bi ureznice jer bi preslagivao nešto na kompresoru (domaće izrade), dodao sigurnosni ventil itd... Hvala!
|
Kaj mislis s ureznicama, gdje mislis rezat navoj?
Ima puno razlicitih navoja, ja sam dosta koristio elemente za vodovod kad sam predelavao svoj kompresor, i sad koristim kod samogradnje.
|
|
|
21.02.2019., 21:47
|
|
u punom smislu
Registracija: May 2005.
|
Quote:
Tonchvž kaže:
Ekipa, ak može pomoć,
|
Na mom komresoru imaš 4 vijka sa standardnim M8 koji drže motor za kućište ..
Ako te još koji navoj zanima, slobodno pitaj .. 
|
|
22.02.2019., 13:33
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2012.
|
Hvala!
Zanimaju me prvenstveno navoji tlacne sklopke, sigurnosnog ventila i ventila za ispust kondenzata(ulazi i izlazi spremnika).
|
|
|
22.02.2019., 15:29
|
|
Registrirani korisnik
|
Evo ovako, ovo su dimenzije na mom tvornickom kompresoru: tlacna pol cola, ulazi izlaz iz rezervara isto, ispust mislim da je isto tolko,sigurnosni ventil 1/4, i negdje sam se susreo sa 3/8
|
|
|
22.02.2019., 15:50
|
|
jaz, stari vojak
Registracija: Jan 2004.
|
Quote:
Freesty kaže:
Evo ovako, ovo su dimenzije na mom tvornickom kompresoru: tlacna pol cola, ulazi izlaz iz rezervara isto, ispust mislim da je isto tolko,sigurnosni ventil 1/4, i negdje sam se susreo sa 3/8
|
to je ok, samo sto pol cola znaci hrpu razlicitih stvari ovisno s kime pricas i koje je porijeklo stvari o kojoj se govori. Kod nas se to obicno odnosi na BSPP navoje, kod amera na NPT, na ebayu kod kineza dragi Bog zna, oni sigurno ne oni vele pipe thread, yes, yes.
Ono sto jos nisam uspio doznati (a nije da nisam probao) je po kojem su sttandardu navoji i konusne niple koje se cesto nadju na spoju izlazne cijevi na pumpu od kompresora (na sto ide zapertlana bakrena cijev), te gdje se to moze kupiti i pod tocno kojim imenom sto nasim sto engleskim.
|
22.02.2019., 18:17
|
|
Registrirani korisnik
|
Mislis mozda na ovo: https://www.ebay.com/itm/QUALITY-AIR...MAAOSw5dNWoFwQ
To je na mojem spremniku i od toga ide bakrena cijev na samu glavu kompresora.
Ovo sa navojima je meni jasno, ja sam mu samo napisao kako je na mom koji je bas tvornicki, al ja znam da ima puno vartijanti, i ja tu nikad nebi razao navoj, ako je neki sumnjiv navoj, ja to uzmem, pokazem striceku sa vodovodnim elementima i kazem daj pocincano il crno da mogu varit.
|
|
|
22.02.2019., 22:54
|
|
jaz, stari vojak
|
Mislim na ovo:
https://goo.gl/images/uRD4S6
to mozes u nasim vodovodnim ducanima i ducanima za grijanje pokazivati dok ne svane
klimasi imaju nesto tako, a sad da li je isto ili slicno ne znam. I na autima ima slicnih spojeva, ali oni su ako nista drugo drugih promjera, moguce i nagiba i koliko zanam duplo se pertlaju. I da li su ti elementi isti kod nas i kod amera isto ne znam.
|
23.02.2019., 07:25
|
|
Registrirani korisnik
|
Aha, neznam, znam samo da sam ja tu cijev sebi potrgao na kompresoru, to mi islo iz tlacne na onaj ventil sto sam stavio link. To pise nesto kao ispuh, on je na to izbacio zrak da se rastereti od pritiska kad tlacna iskopca.
To je opet neki navoj sa dugim korakom, mislim da ga ima i na plinskim elementima.
|
|
|
23.02.2019., 07:54
|
|
jaz, stari vojak
|
Quote:
Freesty kaže:
Aha, neznam, znam samo da sam ja tu cijev sebi potrgao na kompresoru, to mi islo iz tlacne na onaj ventil sto sam stavio link. To pise nesto kao ispuh, on je na to izbacio zrak da se rastereti od pritiska kad tlacna iskopca.
To je opet neki navoj sa dugim korakom, mislim da ga ima i na plinskim elementima.
|
je to sto pricas imaju skoro svi kompresori na nepovratnom samo sto sam ja kod nas puno cesce tu vidjao press to fit konektor za plasticnu cijev
|
05.03.2019., 09:17
|
|
Registrirani korisnik
|
Zna li netko sto se tvirnicki stavlja na spojeve kod kompresora? Izgleda nekako kao neko ljepilo kad se odsarafi takav spoj.
|
|
|
05.03.2019., 22:26
|
|
AS
Registracija: May 2006.
|
Možeš upotrebiti teflonsku traku ili kudelju.
|
|
09.03.2019., 08:36
|
|
Registrirani korisnik
|
To i koristim, al mene zanima ono.
Napokon sam sastavio kompresor, promijenio sam mu ulje, stavio sam 10/40 cca 3dcl ,al kad malo radi, onda se cuje onako ko da cvrci unutar kompresora, slicno ko kad se u fritezi zagrije ulje, al nije motor topli, malo se samo osjeti razlika pod rukom da je topliji. Pa sad neznam jel to normalno il nesto ne stima.
|
|
|
14.06.2019., 09:20
|
|
Najpoznatiji vorum deda
|
Trebam klipnjaču za talijanski kompresor AIRMEC K30.
DAR nema, HERTZ-MAG nema......
Znam, može se prepraviti, napraviti......i tak!
|
14.06.2019., 14:00
|
|
Samozatajni vrag
Registracija: Nov 2005.
|
Što si uzeo onoga sa sekundarnih sirovina?
|
|
|
14.06.2019., 15:50
|
|
Najpoznatiji vorum deda
|
Da! Ali novopridošlog!
Nešto nije štimalo sa podmazivanjem, kao da su zaboravili ulje, a kompresor na "oke" ko nov!.
Leteći ležaj od malog klipa "popapan" oko 4 mm. Leteći na velikom zaribal i slomio klipnjaču. Kuglični gadno šume. Ostalo čist fino!
Tražim neku klipnjaču koju bi mogao pripasati, kad nema oriđiđi. I normalno napraviti nove ležajeve od bronce. Radilica izbrušena na "prvu čistu"!
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 13:40.
|
|
|
|