Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje > Sam svoj majstor

Sam svoj majstor Radionica u kući

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 02.03.2012., 15:24   #141
Quote:
mravmoto kaže: Pogledaj post
a ovak to izgleda u tvornici po certifikatima i standardima visoke kvalitete bez tig postupka i elektro postupka samo MAG postupak
http://www.youtube.com/watch?v=Hg01mB6iNhw

Dobro kaj si zabrijo za to zavarivanje. Tko će, gdje, kada i kako stvar je pojedinca.
heksogen is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.03.2012., 19:32   #142
Quote:
heksogen kaže: Pogledaj post
Dobro kaj si zabrijo za to zavarivanje. Tko će, gdje, kada i kako stvar je pojedinca.
Stigoh ja upravo iz moje SSM garaze, pa dok tamo radim (prepreme za montazu solarnog ) razmisljam o svemu po malo, danas najvise o nasoj administaraciji po ledjima g.ramzaya, to me jos drzi nabrijano ljutim kao feferon.

Ako dopustite ja bi predlozio da su dimenzije potencijalnog SSM kotla nekako maksimalno standardizirane, duzine i sirine dijelova, a da snagu definiramo s visinom - mozda bi tako bilo malo jednostavnije sve razmatrati.
Neobavezni primjer:
- loziste sirina 500 mm,
- duzina 600 mm,
- a onda bi islo za recimo 17 kW visina cijevnog izmjenjivaca (VBR) a 75o mm,
- za 35 kW 1500 mm
uglavnom na nekakvom takvom principu.
Vrata svih vrsta / snaga kotla bi mogla biti jednakih dimenzija, dok za dimenzije pojedinih nazovimo ih kanala unutar kotla trebamo saznati puno vise teoretskih i prakticnih rjesenja, no tu su zato gospoda ramzay, sasase, zvon i svi Vi ostali...
Neki mi je dan moj tehnolog spomenuo recenicu da su covjek i magarac pametniji od samog covjeka, a mi smo se nasli stjecajem okolnosti kao ipak dosta ozbiljna ekipica istomisljenika od kojih svatko od nas ponesto zna - jedan jesti, drugi piti, treci svirati, nitko plesati, nema straha zabava moze poceti

Mozda grijesim, ali eto probam sa metodom uzaludnih pokusaja doci do bilo kakvog pomaka naprijed.

Srdacan pozdrav
Old 02.03.2012., 23:20   #143
[QUOTE=plus;38343901]
Ako dopustite ja bi predlozio da su dimenzije potencijalnog SSM kotla nekako maksimalno standardizirane, duzine i sirine dijelova, a da snagu definiramo s visinom - mozda bi tako bilo malo jednostavnije sve razmatrati.
Neobavezni primjer:
- loziste sirina 500 mm,
- duzina 600 mm,
- za 35 kW 1500 mm

Plus
sa cijevcicama fi unutarnji 40mm, dužine 1m 16 kom već imamo bez turbulatora između 29 i 38 kw, znači igrat se budemo morali i sa brojem cjevcica kao i dužinom.

vidi ti ciscenja turbulatora
http://hargassner.websline-cms113.co...42201114010001

Zadnje uređivanje heksogen : 03.03.2012. at 00:22.
heksogen is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.03.2012., 00:50   #144
Previše je to cjevčica. Previše budu hladile dim.
Pogledaj da Vitoligno 30kW ima 6-7 cijevi, ovaj moj 8, ne duljih od 600mm. Ja bi rekel da te cjevčice hlade dim prije izlska van, a on je i prije njih negdje predal (veći ili manji) dio topline.
Zvon is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.03.2012., 08:25   #145
Thumbs up Moj vodoravni VBR 400 mm od 8 cijevi je dobro grijao

Quote:
Zvon kaže: Pogledaj post
Pogledaj da Vitoligno 30kW ima 6-7 cijevi, ovaj moj 8, ne duljih od 600mm. Ja bi rekel da te cjevčice hlade dim prije izlska van, a on je i prije njih negdje predal (veći ili manji) dio topline.
Kolege ja samo pokusavam dati prijedloge nekakvih idejnih rjesenja.
(VBR u mojoj sadasnjoj peci ima 8 cijevi duzine nekakvih 400 mm i nama je cijelu zimu bilo savrseno toplo, znaci nije bio premali ni takav naravno za moju kucu.)

Prvu jutarnju kavicu sam si popio (s manjim vremenskim odmakom nego u sve ostale radne dane kad ju pijem izmedju 05:30 - 06:00 , ipak je danas slobodna subota), a sad - natrag u garazu, jer evo sad sam ja ponovo dosao na svoje

Srdacan pozdrav

P.S:
I da lijepo molim: javite mi netko od Vas - bilo tko, adresu novog foruma ako se u medjuvremenu s ovog preselite dok se ja garazim - da Vas potrazim
Old 03.03.2012., 10:56   #146
Quote:
plus kaže: Pogledaj post
Stigoh ja upravo iz moje SSM garaze, pa dok tamo radim (prepreme za montazu solarnog ) razmisljam o svemu po malo, danas najvise o nasoj administaraciji po ledjima g.ramzaya, to me jos drzi nabrijano ljutim kao feferon.

Neobavezni primjer:
- loziste sirina 500 mm,
- duzina 600 mm,
- za 35 kW 1500 mm
Vrata svih vrsta / snaga kotla bi mogla biti jednakih dimenzija, dok za dimenzije pojedinih nazovimo ih kanala unutar kotla trebamo saznati puno vise teoretskih i prakticnih rjesenja, no tu su zato gospoda ramzay, sasase, zvon i svi Vi ostali...
Neki mi je dan moj tehnolog spomenuo recenicu da su covjek i magarac pametniji od samog covjeka, a mi smo se nasli stjecajem okolnosti kao ipak dosta ozbiljna ekipica istomisljenika od kojih svatko od nas ponesto zna - jedan jesti, drugi piti, treci svirati, nitko plesati, nema straha zabava moze poceti

Mozda grijesim, ali eto probam sa metodom uzaludnih pokusaja doci do bilo kakvog pomaka naprijed.

Srdacan pozdrav
12 cijevi promjera 58mm duzine 450mm se nalazi u kotlu tipa stadler kompletnog hladenog vodom snage 50kw
ako pretpostavim da 30 posto snage uzima iz stijenka kotla a 70 posto iz izmjenjivaca onda bi taj izmjenjivac trebal imat snagu od 35kw (bez turbulatora)

http://poljoprivredni-forum.com/atta...1&d=1300042088
mravmoto is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.03.2012., 12:30   #147
Quote:
Zvon kaže: Pogledaj post
Zvon ajd molim te napiši dužinu, promjer, i točan broj cijevi tog izmjenjivača.

mravmoto
ne vjerujem da možeš dobit više od 14000 kcal kroz izmjenjivač.

pitanje za ramzaya

Šta bi se dogodilo kad bi se sa vanjske strane cijevi izmjenjivača navario spiralni lim, ili spiralna žica ili nešto slično?
heksogen is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.03.2012., 13:09   #148
tak je izvedena plamena cijev kod nekih tipova peci na loz ulje
na izmenjivacu bi to bilo na tim tankim cijevima prekomplicirano ,jednostavnije ubacit dve cijevi vise i efekt je isti
Old 03.03.2012., 15:23   #149
[QUOTE=

pitanje za ramzaya

Šta bi se dogodilo kad bi se sa vanjske strane cijevi izmjenjivača navario spiralni lim, ili spiralna žica ili nešto slično?[/QUOTE]

ako je izvana te cijevi voda onda nema potrebe ništa raditi na cijevi , zato što voda preuzima cca 5000 puta više energije nego što dimni plinovi mogu predati.

Problem nastaje na strani dima tu je premali prijenos topline i zato su potrebni dugi izmjenjivači.

Kod kotlova kao što je PLUS ov sa velikim ložištem i izgaranjem prema gore dio energije se prenese zračenje sa vatre na lim , a dio energije kroz cijevi VBRa .

Kod PLUSa je taj odnos cca 60 % energije prođe zračenjem , a 40 % energije ostane na VBR u.

Moji su svi VBR ovi dugački iz jednostavnog razloga što idem na maksimalno iskorištenje dimnih plinova i sigurno da pol metra VBRa potrošim za dizanje Ete sa 80% na 85%.

To je katastrofa koliko košta tih zadnjih 5 %, i tu nema pomoći , nema trikova , EU norma i PTB u Stutgartu su neumoljivi ili jesi ili nisi.

Jedan od razloga što sam napustio kotlove na cjepanice je upravo taj, ne može se ispuniti norma, a da sve ne košta previše.

Kod kotlova sa donjim bočnim izgaranjem nema vatre koja bi grijala stijene kotla sve se odvija dolje nisko oko tunela, sve je zatrpano sa drvima .

Pa pogledajte moje fotke( opet te jeb.... fotke ) kako to izgleda i nakon 5 sati su cjepanice još hladne i ne isijavaju energiju, dvoje tačke je kotao progutao , a cjepanice su još drvo.

Neki strahovi koje je SASA iznjeo da bi se sva drva mogla razgoriti ako kotao nema vodeni plašt su neopravdani, drvo da bi gorilo treba kisik , u toj zoni , u zoni bunkera nema kisika , vodena para od sušenja drva u bunkeru ima takvu koncentraciju da kisik ne može ući.

A temperatura se tako sporo diže kroz cigle da je to katastrofa , ja bih suprotno SASI volio da se sva drva razgore i u jednoj žestokoj reakciji pretvore u drveni ugljen, kojeg bi kasnije mogli satima regulirano iskoristiti, ali to baš ne ide tako.

Moja želja je bila ponoviti u maloj jedinici neke ispitivanja obavljena u Fordu u vrijeme krize prije drugog rata, takozvana gasifikacija po STAFORDU, ali nejde u maloj jedinici.
ramzay is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.03.2012., 19:05   #150
Prijedlog pitanje glasi da li ima smisla da se na kotlu napravi sistem za podizanje klapni kao što je kod nekih kamina npr. kod Nordice čim se otvaraju vrata za punjenje kotla odmah se i klapne otvaraju ili napraviti klapnu na posebnu polugu da bi se klapna mogla nekoliko ranije otvoriti i da kondezirana para i dim iziđu van i tek naknadno otvaraju vrata za punjenje. Koliko bi vatrostalni betonski uložak koji u sebi ima prolaze za sekundarni zrak trebao imati oblik venturijeve cijevi i koja bi tada trebala biti dužina ložišta do VBR-a .
miran18 is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.03.2012., 20:02   #151
Gledaj , cijela zona kotla je pod sniženim tlakom koji izaziva dimnjak , to je mali podtlak , i svaka promjena presjeka , svako suženje svako koljeno izaziva promjenu brzine strujanja odnosno troši taj podtlak.

Ubacivanje friškog sekundarnog zraka u tunel dovodi do paljenja monoksida i katrana i povećanje stvarnog volumena plinova na račun izgaranja katrana , i relativnog povećanja volumena reda 2 puta zbog porasta temperature.

Pogledaj na svim pirolitičkim kotlovima nakon dizne dolazi komora za expanziju, prema načelu koje je postavio prof Grum trebala bi brzina strujanja biti kontinuirana kroz peć

Potraži na Lopez Labs ima Grumova knjiga.

Klapna uvijek treba , ima čak kotlova gdje se vremenskim relejem uslovljava otvaranje vrata nakon otvaranja klapne. Imaju neke perilice taj automat na vratima.
ramzay is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.03.2012., 21:25   #152
Ovdje možete povuči dobar rad o izmjenjivačima http://www.riteh.uniri.hr/znanost/og...ski_Glazar.pdf
Turbulatori doprinose 50% prinosa energije izmjenjivaču što nam je ramzay već objelodanio.
heksogen is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.03.2012., 23:04   #153
Quote:
ramzay kaže: Pogledaj post
Kod kotlova kao što je PLUS ov sa velikim ložištem i izgaranjem prema gore dio energije se prenese zračenje sa vatre na lim , a dio energije kroz cijevi VBRa .

Kod PLUSa je taj odnos cca 60 % energije prođe zračenjem , a 40 % energije ostane na VBR u.
Prije dva tri dana sam popustio vlastitoj znatizelji i donio jedan retrovizor iz garaze, otvorio vrata na dnu dimnjaka u podrumu i pogledao kakvo je stanje u njemu - ostao sam paf - dimnjak je cist kao da nije bio u upotrebi 4 mjeseca i vidi se jasno okrugli komadic neba .
Isao sam onda dalje za znatizeljom pa sam s kombiniranim klijestima izvadio svih 8 turbulatoara iz tzv. VBR - a. Obzirom da sam kupio i keficu za VBR probao sam da ju provucem, ostala je odmah pri kraju druge cijevi, vratila mi se gola zica (nije bila zavarena nego samo gnjecena, a traljavo).
Nije bilo druge nego skinuti toplinsku izolaciju s dimnjace i otvoriti poklopac na dimnjaci. Na dnu dimnjace sam nasao kojih 5 mm pepela, nisam ga ni vadio, ostao je i dalje kako je.
Keficu sam izbio drskom od lopate, sve namontirao i bez kefanja vozim dalje. (Keficu budemo hartlotali sa srebrom dok budemo i solarnu instalaciju da vise ne bude mogla otpasti sa zice )

Iako sam trenutno zadovoljan s funkcioniranjem moje SSM preradjene peci, ja usprkos tome vrlo konkretno razmisljam da ni ona ne moze biti za sva vremena, pa me novi kotao itekako i dalje jako zanima. (Ne bude morao biti bas Mercedes, ja se budem dobro grijal i u Golfu , a jos mi bude pri srcu toplije ako ga dio sam budem mogao napraviti, pa na taj nacin manje novaca u ducanima ostaviti)

Srdacan pozdrav
Old 03.03.2012., 23:26   #154
Quote:
Ovdje možete povuči dobar rad o izmjenjivačima http://www.riteh.uniri.hr/znanost/og...ski_Glazar.pdf
Turbulatori doprinose 50% prinosa energije izmjenjivaču što nam je ramzay već objelodanio.
Dečki sorry , znam da sam obećao dati neku teoruju , ono zdravo seljačku i primjenjivu za proračun VBR a .

Ali ovo sve kaj se događalo zadnjih dana me je poremetilo i počeo sam ko onaj đukac koji traži drogu ili RDX njuškati i slijediti našeg Bo(r)ga .

Dečki sorry ima boljih foruma od našeg ,tko vas šiša , tamo ima komada. Ovdje je bila samo naša draga tratinčica i od kad je kupila Ferolija na pelete ne šljivi više drvosjeće. A tamo na drugim forumima komada ko u prići , vauuuuu.
ramzay is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.03.2012., 23:43   #155
Kad smo već kod solarnog onda izračune na sunce!

il budemo lupali kw kak nam paše

A i ovo nismo znali:

Uvijek se uzima lošiji slučaj . Ako kroz cijevi ide dim onda se izmjena računa površina za unutrašnji promjer.

Ako kroz cijevi ide voda onda se za izmjenu računa površina za vanjski promjer cijevi.

Zadnje uređivanje heksogen : 03.03.2012. at 23:54.
heksogen is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.03.2012., 09:58   #156
Quote:
Dečki sorry , znam da sam obećao dati neku teoruju , ono zdravo seljačku i primjenjivu za proračun VBR a .

Ali ovo sve kaj se događalo zadnjih dana me je poremetilo i počeo sam ko onaj đukac koji traži drogu ili RDX njuškati i slijediti našeg Bo(r)ga .

Dečki sorry ima boljih foruma od našeg ,tko vas šiša , tamo ima komada. Ovdje je bila samo naša draga tratinčica i od kad je kupila Ferolija na pelete ne šljivi više drvosjeće. A tamo na drugim forumima komada ko u prići , vauuuuu.
Quote:
Nisam na drugim forumima , pa ne znam kako je tamo, mi smo sami otvorili dva pod foruma koji idi paralelno sa centralnim forumom samo zato da rasteretimo glavni forum.

Ovdje se ne radi o miješanju vreće Samoborkine žbuke ili pripremi voćne salate nego o životnom pitanju opstanka jednog malog naroda na brdovitom balkanu ili se griješ ili umireš.

Da ponovim moj profesor Vladimir Feuerbach u svom doktoratu dokazuje da je u vrijeme nastanka parnog stroja bio isti broj stanovnika današnje hrvatske , germanije , i britanije.

A švabe nisu bolji ljubavnici od balkanaca ( treba li dokazivati tu činjenicu), preživjeli su i namnožili se jer su imali bolje grijanje.

Nema nikakve teorije zavjere , ili urote, ......... ili možda ima.
Nema nikakve teorije zavjere , ili urote, ......... ili možda ima?
Old 04.03.2012., 20:51   #157
PLUS -kužim kritiku , i "vračam se Zagrebe tebi"
ramzay is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.03.2012., 20:54   #158
Quote:
pokušaj skinuti magistarski ili doktorski od Malinovec Marina "prijelaz topline i pad tlaka u glatkoj cijevi s turbulatorima "
ramzay is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.03.2012., 21:03   #159
Quote:
PLUS -kužim kritiku , i "vračam se Zagrebe tebi"
Mi - ko ovi na crtezu, zato sam ih uvrstio u avatar do daljnjeg

nego svidio mi se ovaj patent za ciscenje VBR-a, to bi trebalo probati ukomponirati u nas za sad jos uvijek samo virtualni SSM kotao

plus is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.03.2012., 21:09   #160
Unhappy

Quote:
pokušaj skinuti magistarski ili doktorski od Malinovec Marina "prijelaz topline i pad tlaka u glatkoj cijevi s turbulatorima "
tražio sam već al bezuspješno
heksogen is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 18:21.