Sam svoj majstor Radionica u kući |
|
|
29.02.2024., 10:56
|
|
tiki
Registracija: Mar 2006.
|
Kako misliš jesu li nule iste ili različite? Svi vodovi nule vode na istu sabirnicu, osim ako eventualno imaš dvije fidovke...
|
|
|
01.03.2024., 10:45
|
|
Kemičar, organske pasmine
Registracija: May 2007.
|
Quote:
Tiki kaže:
Kako misliš jesu li nule iste ili različite? Svi vodovi nule vode na istu sabirnicu, osim ako eventualno imaš dvije fidovke...
|
Ok, onda si mi riješio sve dileme  Hvala!
|
|
|
02.03.2024., 09:57
|
|
tiki
Registracija: Mar 2006.
|
Samo pazi, nemoj jednu nulu na tri faze ako nemas trofaznu struju, bit ce opasno!
|
|
|
11.06.2024., 21:25
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2009.
|
Bok svima! Planiram novu kuhinju, pa dok traju radovi koristio bih prijenosno indukcijsko kuhalo. Nema nekog nakuhavanja, ali me zanima, dali je dovoljno kuhalo od 1,5 kW za, recimo, rajnglu od 3-4 litre?
|
|
|
05.05.2025., 08:51
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2012.
|
Pozz, kak imate dovedenu struju za indukciju?
Imam sumnje da me majstor zajebo iako sam mu reko da cemo kuhati na indukciju i da bi htio trofaznu struju za to.
Brojilo sam vec imao trofazno i u staroj kuhinji je bila neka uticnica s 3 rupe, pretpostavljam trofazna.
Ovo je popis radova koji mi je napisao:
Dovod trofaznih strujnih krugova od glavne razvodne ploce do kuhinje.
Ugradnja novih osiguraca za kuhinju posebnih strujnih krugova za indukciju, perilicu i ostali manje teretni potrosaci.
Ugradnja nove trofazne sine za napajanje osiguraca u glavnoj razvodnoj ploci.
Izrada duple prikljucnice indukcija-perilica.
I sad kad je sve napravljeno dodemo do uticnice di bi trebala bit indukcija spojena, tu mi vec nije jasno zasto nemam uticnicu za stalni spoj jer znam da se tak inace treba spajat indukcija.
Vidim duplu uticnicu u jednom okviru i pitam u koju da spojim indukciju, tj koja je trofazna.
Kaze svejedno u koju spojis.
Ja gledam kak svejedno ako sam reko ocu trofaznu struju za indukciju.
Vidim gore na tavanu neki deblji crni kabel koji je u deku na novo zabetoniran, preko tog kabla je doveo nove zice u kuhinji i kod tog okvira za indukciju je virilo 6 zica, on je ubiti razdjelio te 2 uticnice u tom okviru svaku na svoj osigurac no to nije prava trofazna struja nego je samo rasteretio tako da indukcija ima osigurac za sebe a perilica za sebe ako sam dobro shvatio.
I jos kaze prije ugradnje nemoj zaboravit kupit kabel utikac 16A za spojit indukciju na uticnicu.
Svi novi osiguraci koje je stavio su 20A.
Ako ostavim ovako kako je koju max snagu smijem odabrati na indukcijskoj ploci?
Kaze frend da ako vec nema trofazne struje u kuci stavlja se 4mm kabel i osigurac 32a i to daje preko 7 kw snage i onda bi mogo iskoristit svoju plocu na maksimum
|
|
|
05.05.2025., 21:16
|
|
Samozatajni vrag
Registracija: Nov 2005.
|
Po tvom oposu ti sad imašmdvije monofazne utičnice. Ako si tražio trofaznu, imaš zajeb.
Trofazna utičnica (jedna) ima 5 žica. 3 faze, nula i uzemljenje.
Pozdrav od veselog čuvara pakla
|
|
|
06.05.2025., 13:21
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2018.
|
Quote:
kerbi kaže:
Po tvom oposu ti sad imašmdvije monofazne utičnice. Ako si tražio trofaznu, imaš zajeb.
Trofazna utičnica (jedna) ima 5 žica. 3 faze, nula i uzemljenje.
|
Pa dobro,od te dvije monofazne utičnice se može napraviti trofazna jer ima 6 žica,što olakšava posao a obavezno sa primjernim bojama izolir trake popraviti boju na žicama.
|
|
|
06.05.2025., 13:32
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2009.
|
Izmjeri napon između faza te dvije utičnice, ako je cca 400V imaš dvije faze i možeš spojiti indukcijsku ploču snage do cca 8kW
|
|
|
06.05.2025., 17:44
|
|
Samozatajni vrag
|
Quote:
Wanted123 kaže:
Pa dobro,od te dvije monofazne utičnice se može napraviti trofazna jer ima 6 žica,što olakšava posao a obavezno sa primjernim bojama izolir trake popraviti boju na žicama.
|
Može ako nije razvodio nule i uzemljenjen negdje po kutijama umjesto da ih je vukao sa razvodne.
|
|
|
07.05.2025., 10:27
|
|
Registrirani korisnik
|
Zvao drugog električara na kraju.
Prvo se smijao kak je ovaj uopce zamislio spajat indukciju na 16A klasicni utikac, naravno da je napravio rupu u knaufu i ugradio novu uticnicu za fiksni spoj.
Doveli smo 3 faze u nju, nasli smo u zidu sivi kabel a to je bila neiskorištena faza na posebnom osiguracu, jednu smo fazu doveli sa uticnice namijenjene za mikser i te sitne gluposti na radnoj povrsini i jednu uzeli s uticnice za perilicu.
Mislim da tu nebu problema, sumnjam da se moze potrefit situacija da cu imat na indukciji sve 4 zone na boost u kombinaciji s ukljucenom perilicom i ukljucena 2 kuhala za vodu na uticnicama na radnoj povrsini.
Sad napokon mogu u opcijama snage na ploci odabrat onaj maksimum koji nudi a to je onih 7+ kw
|
|
|
07.05.2025., 20:17
|
|
Samozatajni vrag
|
Pa zašto pobogu nije išao sa razvodne već ovako kemijao odsvakud pomalo?
|
|
|
08.05.2025., 21:02
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
kerbi kaže:
Pa zašto pobogu nije išao sa razvodne već ovako kemijao odsvakud pomalo?
|
Pa gore s razvodne je i spajao neki novi kabel i dovuko ga ispod knaufa do nove uticnice za kruti spoj, ali kolko sam skuzio u razvodnoj je bila jedna slobodna faza na svom osiguracu skroz neiskoristena i ostale 2 faze je ukro s perilice i uticnica na radnoj povrsini za manje potrosace tipa mikser.
To sam ja shvatio iz price. Jednostavno nije imao odkud drugdje dobit potrebne faze, cijela kuhinja je na 4 osiguraca, nemam mjesta za jos osiguraca. Da bi dobio idealnih 6-7 osiguraca za kuhinju kak bi to po pravilu trebalo bit onda bi morao stavljat novi ormar s 3 reda za osigurace
|
|
|
09.05.2025., 08:22
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2007.
|
Quote:
domac5 kaže:
Pa gore s razvodne je i spajao neki novi kabel i dovuko ga ispod knaufa do nove uticnice za kruti spoj, ali kolko sam skuzio u razvodnoj je bila jedna slobodna faza na svom osiguracu skroz neiskoristena i ostale 2 faze je ukro s perilice i uticnica na radnoj povrsini za manje potrosace tipa mikser.
To sam ja shvatio iz price. Jednostavno nije imao odkud drugdje dobit potrebne faze, cijela kuhinja je na 4 osiguraca, nemam mjesta za jos osiguraca. Da bi dobio idealnih 6-7 osiguraca za kuhinju kak bi to po pravilu trebalo bit onda bi morao stavljat novi ormar s 3 reda za osigurace
|
Ja bih radije grupirao utičnice po sobama na jedan osigurač, pa kuhinju izveo po P.S.-u nego ovako. Ili perilicu i frižider (koji ionako vuće do 250 W ako je neka grdosija).
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 02:16.
|
|
|
|