|
|
11.08.2022., 12:55
|
|
high warlord
Registracija: Jan 2004.
|
Quote:
Grimble Gromble kaže:
Stari, jedno je ETC npr., a drugo je ETH POW. I jedno i drugo su ghost chainovi, ali postoji legitiman razlog za ETC fork. ETH POW nema veze s idealističkom idejom nego je isključivo vođen pohlepom minera i burzi.
|
Ali zasto bi majneri ostali stuck sa asicima i grafama, ako mogu i dalje majnati, a kaj fali ETH powu? ![:)](images/smilies/smile1.gif)
|
11.08.2022., 13:04
|
|
Registracija: Nov 2020.
|
Quote:
Grimble Gromble kaže:
Ne moraš ništa raditi ako dođe do forka, tvoj ETH je siguran.
|
ETH je centralizovan
Nasi ETH zavise od toga kakve je volje Buterin i ekipe koja upravlja
Pre par godina su zaustavili bolkcjen i prepravljali transakcije a blokcejn bi trebao biti nepromjenjiv
|
|
|
11.08.2022., 14:26
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2007.
|
Konacni test prosao danas ujutro, vrlo je izgledan merge za malo vise od mjesec dana. Ja sam si solidno spustio prosjecni ulaz s ovim padom, ali sam malo nezadovoljan sto nisam bio hrabriji kada smo se vrtili na 1100-1200 par tjedana.
Kakva je vasa strategija oko mergea, holdate ili izlaz pa ulaz?
|
|
|
11.08.2022., 14:43
|
|
Amidst the grass
Registracija: Jan 2014.
|
Quote:
Jingiskun kaže:
ETH je centralizovan
Pre par godina su zaustavili bolkcjen i prepravljali transakcije a blokcejn bi trebao biti nepromjenjiv
|
Prvo i osnovno - blockchain nije zaustavljen nikada. Kao drugo, upravo radi toga je merge super kompleksan zahvat jer se prelazak na POS radi na način da mreža ne stane.
Treće, smiješni ste više s tom spikom oko (de)centralizacije ETH. Nisi još spomenuo premine.
Četvrto, eno Buterin će uskoro tweetati kako je potrebno opet forkati ETH da bi se korisniku testing ili Jingiskun "uzeo" ETH i svi nodovi će se jednoglasno s time složiti, tvoj ETH nije siguran.
Da, DAO hack je svakako kontroverzan, no to ne znači da community danas ne daje važnost decentralizaciji. Naprotiv. Je li to bila cijena koju je trebalo platiti kako bi protokol opstao i jednog dana se mogao nazvati decentraliziran (npr. 5 godina kompletno immutable nakon svih etapa roadmapa) ja ne znam, ali vrijeme će sasvim sigurno pokazati.
|
|
|
11.08.2022., 14:47
|
|
NLO
Registracija: Oct 2012.
|
Quote:
Cratos kaže:
Konacni test prosao danas ujutro, vrlo je izgledan merge za malo vise od mjesec dana. Ja sam si solidno spustio prosjecni ulaz s ovim padom, ali sam malo nezadovoljan sto nisam bio hrabriji kada smo se vrtili na 1100-1200 par tjedana.
Kakva je vasa strategija oko mergea, holdate ili izlaz pa ulaz?
|
ma hodl. nek sjedne i taj ethpow ![;)](images/smilies/wink1.gif)
|
|
|
11.08.2022., 15:34
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2012.
|
Quote:
Carlos kaže:
Razmišljam dok pišem, interesantna tema, podijelite znanje.
|
Mislim da si doslovno opisao replay attack, kao i inače znaš više nego si daješ kredita
Quote:
Jingiskun kaže:
Tehnicki postojace dva identicna lanaca i sve sto je na POS ce biti na POW
Svaki projekt na ETH zasebno se izjasnjava prelazili na POS ili ostaje na starom ETH POW
Ovi dosta veliki kao Circle i Tehtear USDT i USDC kao i oracle rijesenje Chainlink ili erc 20 token Shibainu itd su vec odlucili da podrzavaju ETH POS
U svakom slucaju drzi ETH negde na mjenjacnici pre spajanja da bi dobio oba ETH najbolje na Poloniexu jer je vlasnik Tron coina i Poloniex mjenjacnice Justin Sun podrzao ETH POW
|
Quote:
Jingiskun kaže:
ETH je centralizovan
|
Trebaš prestati piti taj coolaid koji god da je iz postova ti kapa neznanje pomiješano sa strahom za vlastitu investiciju
Btw eth nije rollbackan nikada samo smartcontract state dok btc je par puta u prvih par godina a eth kroz fork nemojte držati na mjenjačnicama već u walletu kao normalni korisnici (da ne bi bio opet scenarij kao kad su 2017 CB useri čekali preko godinu dana svoje BCH coins)
Ovo o USDT i USDC me strah iti komentirati, nije im stvar izbora uništili bi vlastiti produkt koji grade desetlječe u jednoj sekundi i navukli doživotne tužbe da pokušaju išta drugo nego pratiti legitiman fork path.
|
|
|
11.08.2022., 16:17
|
|
Amidst the grass
|
Quote:
Shannanigans kaže:
Trebaš prestati piti taj coolaid koji god da je iz postova ti kapa neznanje pomiješano sa strahom za vlastitu investiciju
|
U sridu. ![top](images/smilies/thumbs.gif)
|
|
|
11.08.2022., 17:57
|
|
|
ETH je centralizovani shitcoin
In 2016, a so-called decentralized autonomous organization (DAO) holding nearly 15% of circulating Ether was hacked. After much debate, Ethereum’s founder Vitalik Buterin essentially rolled back the blockchain, undoing the hack, bailing himself and his cronies out akin to how the banks were bailed out as a consequence of the 2008 financial crises. No judge, jury or court was involved, the leaders just reversed the transaction, returning the funds to themselves. The split was so contentious that the permanent result was two blockchains, Ethereum and Ethereum Classic, the latter which persisted the hack in the ledger.
https://coingeek.com/its-all-decentr...one-gets-rekt/
|
|
|
11.08.2022., 18:55
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2012.
|
|
|
|
11.08.2022., 19:11
|
|
Amidst the grass
|
Quote:
Shannanigans kaže:
|
![rofl](images/smilies/rofl.gif)
|
|
|
11.08.2022., 19:29
|
|
|
Quote:
Shannanigans kaže:
|
Opcepoznato da je ETH centralizovani shit a ovim prelaskom na POS to i potvrdjuju
Inace Justin Sun vec djeli ETH POW na Poloniexu cijena sitnica oko 75 USD
Dovoljno je samo prebaciti ETH na Polonex i dobije se odmah ETHW
https://poloniex.com/spot/ETHW_USDT
|
|
|
11.08.2022., 19:40
|
|
Amidst the grass
|
Po prvi puta imamo službeni datum mergea: 15./16. rujan.
https://bordel.wtf/
|
|
|
11.08.2022., 19:45
|
|
Amidst the grass
|
Quote:
Carlos kaže:
Ne pratim merge, koja je točno opasnost od replay attack-a? Ako kontroliraš adresu na oba chaina, a trebao bi, jer kako ces inace i dobiti forkane eth, jedino sto se moze napraviti je da se ponovi identicna transakcija. Ovo je ono što ja znam o replay attacku, ali u kriptu sam naučio da nikada nisam 100% siguran.
Ako je navedeno točno, koje opcije attacker ima? Prvo što mi pada na pamet, je da na ghost chainu napravi pool, ne znam usdc-eth 100:1, pa isfabricira identičnu adresu na ethereumu (ne znam koliko je ovo tehnički lagano/teško), čeka naivca koji će prodati eth na ghost chainu za 100 usd, i c/p transakciju na ethereumu.
Razmišljam dok pišem, interesantna tema, podijelite znanje.
|
https://old.reddit.com/r/ethfinance/...ospective_pow/
Ako imate komentara, samo dajte.
Ja imam pitanje. S obzirom na to da većinu svog ETH držim na cold storageu, kolika je mogućnost replay attacka čak i da se ne držim sigurnosnih smjernica? Jer na kraju krajeva, ja moram fizički potpisati tu transakciju na walletu.
|
|
|
12.08.2022., 07:47
|
|
high warlord
|
Quote:
Shannanigans kaže:
|
cekaj znaci da li su si vratili ETH sa tim forkanjem ili nisu, te sto ih tocno sprijecava da to opet naprave? jednostavno pitanje ![:D](images/smilies/mrgreen1.gif)
|
12.08.2022., 08:00
|
|
high warlord
|
Quote:
Grimble Gromble kaže:
Ja imam pitanje. S obzirom na to da većinu svog ETH držim na cold storageu, kolika je mogućnost replay attacka čak i da se ne držim sigurnosnih smjernica? Jer na kraju krajeva, ja moram fizički potpisati tu transakciju na walletu.
|
Okay, but I want to anyway. How can I keep my real Eth 95% safe?
You need to try and ensure that your transactions on the PoW fork cannot be replayed with your real assets on the PoS fork. To do this, you want to make it be the case that any replayed transactions will fail for some reason. Some possible approaches:
Make it fail because of invalid nonces. "Use up" some nonces on the PoS fork, before submitting a PoW fork transaction. Do at least as many transactions on the real chain as you plan to do on the PoW fork, so that those nonces are no longer valid. The PoW transactions, once you make them, will use those same old nonces, and the transaction will fail if an attacker tries to replay it on PoS. Make sure to do this AFTER the Merge, otherwise those nonces will be used up on PoW and PoS both, and this approach won't help.
Make it fail because of invalid preconditions. Move your Eth or other assets to a different wallet on the PoS fork. Then you can safely dump your PoW fork Eth or whatever. If that transaction is attempted to be replayed on the PoS fork, it will fail because the preconditions (i.e. your Eth is still there) will fail. Same as above - you have to do this after the Merge.
Make it fail because of too-low gas. Send your transactions with a very low basefee on the PoW fork. Post-Merge, the basefee on the PoW fork is extremely likely to take a hard nosedive, likely to small fractions of a gwei (this happened on Polygon when they first implemented 1559). This is due to a lack of demand compared to the real Ethereum chain. It means you will be able to get transactions through on the PoW chain for insanely cheaply, and more importantly, that there's very little chance of those transactions getting replayed on the PoS fork. The attempted replay won't fail, but it will be stuck forever because it will never have enough gas to meet basefee on the real PoS fork.
kako user friendly...jedva cekam shitshow...nadam se samo da nece puno sjebat cijenu bitcoina
inace opcija dva je bila kad se claimalo bch i bitcoin gold. uvijek, ali uvijek u novi wallet fundse prvo, pa onda import stari i claim
|
12.08.2022., 09:11
|
|
novi korisnik
Registracija: Dec 2002.
|
Quote:
Shannanigans kaže:
Mislim da si doslovno opisao replay attack, kao i inače znaš više nego si daješ kredita ![rofl](images/smilies/rofl.gif)
|
Quote:
Grimble Gromble kaže:
|
To je onako kako ja sve shvaćam, dobro sažeto.
Što se tvog pitanja tiče, svaka transakcija sa jednog chaina može biti c/p na drugi, ako imaju identičan ID.
Mislim da treba razumijeti što je u biti transakcija, da bi se u potpunosti shvatila opasnost od replay attacka.
Transakcija je samo objekt koji sadrži set informacija, to se kodira, potpiše, hashira, truć truć, nekoliko krugova i dobijemo jedan 'paketić' koji se šalje prema node-u.
Transakciju možeš složiti offline, i držati je godinu dana u nekom fileu, i onda poslati, i dalje je važeća ako u međuvremenu nije poslana neka druga transakcija sa iste adrese, pa se nonce izmjenio. E, zato točno nonce postoji i bitan je djelić transakcije, jer bi inače neko mogao ponavljati istu transakciju unedogled, i stalno bi bila važeća.
Npr. imaš 100 eth, pošalješ nekom 1 eth, taj netko bi mogao ponoviti identičnu transakciju (kopirati taj paketić i poslati ga nodu) još 99 puta i pokupiti sav eth. Mogao bi je kopirati bezbroj puta, ali samo 99 puta bi prošla, ostale bi failale naravno.
Dalje, bitno za replay attack, ChainID je ubačen naknadno kao obavezan djelić u transakciju (da ne googlam koji točno eip), kada su se počeli pojavljivati L1 koji su fork od Ethereuma, koji posljedično zahtjevaju identičan oblik transakcije. Znači transakcija sa ethereuma se mogla kopirati i poslati nodeu od bilo kojeg forka, i bila bi važeća (i obrnuto), trebalo je samo uskladiti nonce (ispucati transakcije na onom forku na kojem nonce zaostaje).
Ali to je onda riješeno sa ChainId, pa transakcija sa jednog chaina više nije važeća na drugom.
E sad, POW fork od Ethereuma neće imati samo isti ChainId, nego i sve ostalo, dakle tvoja adresa na POS-u će imati identičan nonce na POW u trenutku forka, tako da će se doslovno svaka transakcija potpisana od vlasnika walleta na jednom chainu, moći replicirati na drugom.
Da bi dumpao ETH na POW-u, morat ces potpisati transakciju sa svojim ledgerom ili sta vec, i ta potpisana transakcija, taj 'paketić' svatko može kopirati i poslati na POS.
Po meni, najednostavnije bi bilo nakon mergea napraviti neku nebitnu transakciju na POS-u, i onda provjeriti dali je netko mimicirao tu istu transakciju na POW-u. Ako nije, znači da POW zaostaje nonce za POS-om i može se dumpati ETH, jer ta dump transakcija će onda biti nevažeća na POS-u, zbog razlike u nonceu.
Ali i ostali savjeti od tipa sus vi ok, po mom shvaćanju.
Pazi scenarij u kojem na POW-u prvo šalješ ETH iz svog walleta u neki drugi, pa onda dumpaš, nije siguran, jer te iste dve transakcije se mogu ponoviti na POS-u.
E sad, ovo moje je općenito bazno shvaćanje, a merge ne pratim i nemam pojma šta se dešava, a pošto su pare u igri ovo što sam napisao nikako nije neki savjet šta bi trebalo učiniti, ja nemam ETH i osobno ne bih dirao POW, osim ako nije baš neki izdašan iznos, a u tom slučaju bih se još detaljno dodatno informirao.
|
12.08.2022., 09:16
|
|
novi korisnik
|
Quote:
testing kaže:
cekaj znaci da li su si vratili ETH sa tim forkanjem ili nisu, te sto ih tocno sprijecava da to opet naprave? jednostavno pitanje ![:D](images/smilies/mrgreen1.gif)
|
Pa ako je đingisken u pravu i ako vitalik i frendovi vrte svih 5000 ethereum nodeova, ili koliko ih već ima, onda mogu revertati blokčejn kako žele, treba se samo moliti da se vitalik svako jutro probudi dobre volje.
|
12.08.2022., 09:35
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2012.
|
Nisam baš popratio ovo sve. A što se dešava ako ETH ostavim u walletu i u principu samo hodl-am
|
|
|
12.08.2022., 09:45
|
|
Amidst the grass
|
Hvala, Carlos ![hail!](images/smilies/hail.gif) I usput može još jedno pitanje, shvaćam ako na njega ne želiš odgovoriti, ali zaista me začudilo da nemaš ETH u portfelju pa me zanima zašto?
|
|
|
12.08.2022., 10:20
|
|
novi korisnik
|
Zato što se u tehnologiju koliko-toliko kužim, odnosno zanima me i educiram se, a za investicije sam i dalje tudum
Mislim da smo u bear-bull ciklusima gdje se može bolje na shitarama zaraditi, kad krene bull to je ko plimni val, moguće je fulati, ali veća je šansa da će i tvoje shitare odletiti u nebo, te donijeti bolji prinos nego najjači coini. ![:ne zna:](images/smilies/dunno.gif)
|
![Odgovor](images/buttons/reply.gif) |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 01:05.
|
|
|
|