Natrag   Forum.hr > Društvo > Povijest > Vojna povijest i tehnologija

Vojna povijest i tehnologija Od praćke do ratova zvijezda.

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 03.01.2024., 17:36   #1621
Quote:
MadMax- kaže: Pogledaj post
Najbolju školu su mi priredili (cijelom vodu) iskusni diverzanti kad smo uvježbavali blokadu i pretres terena sa eliminacijom diverzantske grupe. Imali su pola sata prednosti da zauzmu pozicije, a mi smo doslovno pregazili preko njih i našli su nam se iza leđa.

Bili smo mladi i pametni al su nas sj..i stari i iskusni.
Problematika "promatranja krava u dolini i mladih i starih bikova"...
Tokosjovnik is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.01.2024., 17:56   #1622
Quote:
Tokosjovnik kaže: Pogledaj post
"Boje nasilja". Često pričam taj vic, mom sinu je već dosadilo.
Wushu senior is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.01.2024., 18:04   #1623
Quote:
Jep. Nema škole do stare škole.
Old 03.01.2024., 18:15   #1624
Quote:
Wushu senior kaže: Pogledaj post
"Boje nasilja". Često pričam taj vic, mom sinu je već dosadilo.
Da, i samome mi je tako...
Robert Duvall je kralj... realno...
Tokosjovnik is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.01.2024., 18:17   #1625
Quote:
Pitanje za praktičare koji to jesu, za one koji se takvima predstavljaju a zapravo nisu, za teoretičare i općenito za krekrea i sve one koji reagiraju na njegove objave o metodama kojima bi se IDF trebao služiti osim onih kojima se služi - bi li se doista moglo uspješno poraziti HAMAS načinima koje one preporučuje, koliko bi to trajalo, imaju li Izraelci ta sredstva, imaju li ih dovoljno i ono najvažnije - bi li imali manji danak u krvi svoje vojske? Ja nemam praktičnog iskustva iz uličnih borbi, imaju ih moja dva bratića po zapadnoslavonskim gradićima i selima (Lipik, Jasenovac, Novska, sela po Papuku), ali niti jedan ne želi ponoviti to iskustvo.
Nema druge opcije ako žele uništiti tunele, podzemna skladišta i pogone za proizvodnju oružja i eliminirati većina hamasovaca.

Ratovanje u naseljenom području je najgori oblik ratovanja jer te slomi fizički i psihički (nema jasnih linija razdvajanja i neprijatelj se može pojaviti bilo kad i bilo gdje). Ako nisi bio paranoičan tad ćeš postati.

Ova lista govori dovoljno
Old 03.01.2024., 18:19   #1626
Quote:
Jep. Nema škole do stare škole.
Ma da...
Uobičajeno, u ratu ne treba žuriti, uvijek ima vremena... kada ga ima i od sviju oko sebe nešto možeš naučiti.
"Slow is smooth, smooth is fast".
Tokosjovnik is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.01.2024., 18:22   #1627
Quote:
"Slow is smooth, smooth is fast".
Živa istina!
Old 03.01.2024., 21:38   #1628

No comments na comments, putin approved.

pozdrav
Old 04.01.2024., 11:54   #1629
https://streamable.com/nhinyi

IDF u Gazi.
Andrej is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.01.2024., 17:41   #1630
Quote:
Pitanje za praktičare koji to jesu, za one koji se takvima predstavljaju a zapravo nisu, za teoretičare i općenito za krekrea i sve one koji reagiraju na njegove objave o metodama kojima bi se IDF trebao služiti osim onih kojima se služi - bi li se doista moglo uspješno poraziti HAMAS načinima koje one preporučuje, koliko bi to trajalo, imaju li Izraelci ta sredstva, imaju li ih dovoljno i ono najvažnije - bi li imali manji danak u krvi svoje vojske? Ja nemam praktičnog iskustva iz uličnih borbi, imaju ih moja dva bratića po zapadnoslavonskim gradićima i selima (Lipik, Jasenovac, Novska, sela po Papuku), ali niti jedan ne želi ponoviti to iskustvo.
IDF ima malo drugačiju taktiku na terenu ustvari nema drugog načina osim ići po redu i zatrpavati tunele
Sa obzirom da se bore protiv fanatika IDF ima male gubitke
Davorček is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.01.2024., 20:12   #1631
Quote:
Nema druge opcije ako žele uništiti tunele, podzemna skladišta i pogone za proizvodnju oružja i eliminirati većina hamasovaca.

Ratovanje u naseljenom području je najgori oblik ratovanja jer te slomi fizički i psihički (nema jasnih linija razdvajanja i neprijatelj se može pojaviti bilo kad i bilo gdje). Ako nisi bio paranoičan tad ćeš postati.

Ova lista govori dovoljno
Hvala na ovom linku!

Ovo govori samo o onome što kod države Izrael hvalim a to je organizacija države i sistema obrane. No s druge strane ne slažem se s njihovom politikom i sami si rade ovo što im se događa.

Malo sam detaljnije proanalizirao ne samo ovu listu nego i ostale i imam par ne primjedbi na same liste nego ću reći što iz njih mogu vidjeti. Ovo je moje lično viđenje i ne morate se s time složiti, no mislim da nisam baš daleko od istine.

Kao prvo u IDF se može dobiti čin kapetana već s 21 godinom, jer ima nekoliko koji su poginuli u tim godinama i s ovim činom.
Kao drugo čin bojnika dobiti s 23 godine je također po meni čudno, moguće je ali nije razumno jer se radi o višim časničkim činovima. Ima nekoliko poginulih bojnika a vidio sam da su 23 ili 24 godine stari.

Nije problem u ovim činovima. Problem je da je to ipak premalo godina za odgovornost koju nosi ovaj čin i broj ljudi za koje se ovim činom odgovara. Ove godine su ipak još godine gdje je krv poprilično vruča i fali iskustva za vođenje tolikog broja ljudi.

Takđer to su godine gdje politika ima puno veći utjecaj na ljude i može ih gurnuti u neku akciju bez da vagnu sve mane neke takve odluke. A u tim godinama se želi i još brže napredovati pa se ide u preveliki rizik.

Politika je stvorila situaciju i želju za brzom osvetom i onda im se događa ovo što se vidi iz ovih lista. Sada ta politika govori da to može potrajati cijelu ovu godinu. Čemu tolika žurba, riskiranje i razaranje?

Spominjanje uličnih borbi? Nisam specijalista, no tehnika je napredovala i koncepcijski se mogu i moraju mijenjati. Neke stvari su čisto tehnička pitanja i pitanja fizike. Rekoh da je tunele trebelo potopiti. More je nadohvat ruke, a do onih najbližih moru se naprave kanali i voda sama ulazi. Za one na malo višem terenu trebat će pumpe. Također dovoljna je jedna ulazna točka koju je vrlo lako osigurati jer voda dalje sama nađe put. Kako pronaći izlaze iz tunela. Upuhivanjem dima u boji na jednom ulazu i stvaranja natpritiska na tom mjestu i dim će sam naći izlaze, što je vrlo lako registrirati i u tom slučaju otpada faktor iznenađenja od napada s leđa.

Nije trebalo ići na ovoliku površinu Pojasa Gaze, jer se moglo ići polako kvart po kvart, ulicu po ulicu, odnosno zgradu po zgradu. Za kontrolu postoje mnoga tehnička sredstva da se vidi što je iza ugla, ili što ima na nekom katu, ili u stanu. Pokriveno snajperistima, borbenim dronovima i helikopterim iz zraka. Nikamo im se ne žuri. Izdaš naredbu da se kvart privremeno isprazni, tko ostane automatsi je meta. Kada se kvart očisti ideš dalje na isti naćin bez rušenja i razaranja i uz vrlo malo rizika, a podzemlje je potopljeno. Nakon čišćenja vratiš stanovništvo i tako redom.

U zraku imaš stalno borbene dronove koji automatski otvaraju preciznu vatru na mjesto odakle krenu rakete, naravno ne treba to biti velike razorne moći već dovoljno da se onesposbi protivnika.

Kao što rekoh sve se moglo drugačije i u rukavicama, no to političarima koji vode Izrael nije bio cilj, a da bi mogli svoju politiku provoditi na ovaj naćin poželjni su im što mlađi vojni kadrovi koji će nabrijani poslušno izvršavati želje političara.

Ovime ne želim umanjiti žrtvu poginulih za svoju domovinu. No malo detaljniji pregled ovih lista može se puno toga isčitati.

Samo jedna konkretna napomena. Za oficirski čin ti treba fakultet. To je 18 + 4 godine. Teško je biti satnik ili bojnik za godinu ili dvije. O iskustvu i zrelosti promišljanja još manje, a odgovaraš za jedinicu sa poprilično ljudi koji su još mlađi od tebe i sa još manje iskustva.
krekre is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.01.2024., 20:43   #1632
Quote:
krekre kaže: Pogledaj post

Kao prvo u IDF se može dobiti čin kapetana već s 21 godinom, jer ima nekoliko koji su poginuli u tim godinama i s ovim činom.
Kao drugo čin Majora dobiti s 23 godine je također po meni čudno, moguće je ali nije razumno jer se radi o višim oficirskim činovima. Ima nekoliko poginulih majora a vidio sam da su 23 ili 24 godine stari.
Može postati mladi satnik ako je sa sobom donio pravu diplomu.
I kod nas se može dobiti natporučnik i bojnik kao prvi čin ako si završio medicinu. To se zove stimulativna mjera za deficitarne profesije.

S ove strane granice ne postoje oficirski činovi.
Satnik je niži časnički čin.
Old 04.01.2024., 20:43   #1633
Quote:
Hvala na ovom linku!

Ovo govori samo o onome što kod države Izrael hvalim a to je organizacija države i sistema obrane. No s druge strane ne slažem se s njihovom politikom i sami si rade ovo što im se događa.

Malo sam detaljnije proanalizirao ne samo ovu listu nego i ostale i imam par ne primjedbi na same liste nego ću reći što iz njih mogu vidjeti. Ovo je moje lično viđenje i ne morate se s time složiti, no mislim da nisam baš daleko od istine.

Kao drugo čin Majora dobiti s 23 godine je također po meni čudno, moguće je ali nije razumno jer se radi o višim oficirskim činovima. Ima nekoliko poginulih majora a vidio sam da su 23 ili 24 godine stari.

Nije problem u ovim činovima. Problem je da je to ipak premalo godina za odgovornost koju nosi ovaj čin i broj ljudi za koje se ovim činom odgovara. Ove godine su ipak još godine gdje je krv poprilično vruča i fali iskustva za vođenje tolikog broja ljudi.

Takđer to su godine gdje politika ima puno veći utjecaj na ljude i može ih gurnuti u neku akciju bez da vagnu sve mane neke takve odluke. A u tim godinama se želi i još brže napredovati pa se ide u preveliki rizik.

Politika je stvorila situaciju i želju za brzom osvetom i onda im se događa ovo što se vidi iz ovih lista. Sada ta politika govori da to može potrajati cijelu ovu godinu. Čemu tolika žurba, riskiranje i razaranje?

Spominjanje uličnih borbi? Nisam specijalista, no tehnika je napredovala i koncepcijski se mogu i moraju mijenjati. Neke stvari su čisto tehnička pitanja i pitanja fizike. Rekoh da je tunele trebelo potopiti. More je nadohvat ruke, a do onih najbližih moru se naprave kanali i voda sama ulazi. Za one na malo višem terenu trebat će pumpe. Također dovoljna je jedna ulazna točka koju je vrlo lako osigurati jer voda dalje sama nađe put. Kako pronaći izlaze iz tunela. Upuhivanjem dima u boji na jednom ulazu i stvaranja natpritiska na tom mjestu i dim će sam naći izlaze, što je vrlo lako registrirati i u tom slučaju otpada faktor iznenađenja od napada s leđa.

Nije trebalo ići na ovoliku površinu Pojasa Gaze, jer se moglo ići polako kvart po kvart, ulicu po ulicu, odnosno zgradu po zgradu. Za kontrolu postoje mnoga tehnička sredstva da se vidi što je iza ugla, ili što ima na nekom katu, ili u stanu. Pokriveno snajperistima, borbenim dronovima i helikopterim iz zraka. Nikamo im se ne žuri. Izdaš naredbu da se kvart privremeno isprazni, tko ostane automatsi je meta. Kada se kvart očisti ideš dalje na isti naćin bez rušenja i razaranja i uz vrlo malo rizika, a podzemlje je potopljeno. Nakon čišćenja vratiš stanovništvo i tako redom.

U zraku imaš stalno borbene dronove koji automatski otvaraju preciznu vatru na mjesto odakle krenu rakete, naravno ne treba to biti velike razorne moći već dovoljno da se onesposbi protivnika.

Kao što rekoh sve se moglo drugačije i u rukavicama, no to političarima koji vode Izrael nije bio cilj, a da bi mogli svoju politiku provoditi na ovaj naćin poželjni su im što mlađi vojni kadrovi koji će nabrijani poslušno izvršavati želje političara.

Ovime ne želim umanjiti žrtvu poginulih za svoju domovinu. No malo detaljniji pregled ovih lista može se puno toga isčitati.

Samo jedna konkretna napomena. Za oficirski čin ti treba fakultet. To je 18 + 4 godine. Teško je biti kapetan ili Major za godinu ili dvije. O iskustvu i zrelosti promišljanja još manje, a odgovaraš za jedinicu sa poprilično ljudi koji su još mlađi od tebe i sa još manje iskustva.
Spominjete majore... nisam znao da u izraelu ima prezimena kao i kod nas...

Hvala za info...
Sritan.. is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.01.2024., 20:47   #1634
Quote:
Sritan.. kaže: Pogledaj post
Spominjete majore... nisam znao da u izraelu ima prezimena kao i kod nas...

Hvala za info...
Imaju druge nazive, no ovdje u linku je prevedeno na engleski pa su i činovi prevedeni.

Evo i službenih naziva IDF činova!

https://en.wikipedia.org/wiki/Israel...e_Forces_ranks

A u linku o poginulima vojnicima ima stvarno bojnika od 23 godine kao i satnika od 22!
krekre is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.01.2024., 20:50   #1635
Quote:
Može postati mladi satnik ako je sa sobom donio pravu diplomu.
I kod nas se može dobiti natporučnik i bojnik kao prvi čin ako si završio medicinu. To se zove stimulativna mjera za deficitarne profesije.

S ove strane granice ne postoje oficirski činovi.
Satnik je niži časnički čin.
Da samo medicinu završavaš s 24 godine i nisi odmah satnik ako te to smeta kao naziv kada sam napisao kapetan ili major.

Satnik s 21 godinom kod njih je moguće, no to je 3 godine fakulteta i preskok dva časnička čina. Iskustva 0% a zapovjedaš i odgovaraš za ljude koji su mlađi od tebe godinu ili dvije.

Meni se često potkrade greška u nazivima, jer je tamo na engleskom i onda me odvede na ono što je bilo u moje vrijeme, no nemam ništa protiv na ispravkama naziva na hrvatski jezik.

No nije bit u nazivima, već godinama koje su vezane uz neki časnički čin i potrebnom iskustvu koje ipak dolazi s godinama.
krekre is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.01.2024., 21:00   #1636
Quote:
Da samo medicinu završavaš s 24 godine i nisi odmah satnik

I imaš pravo na vanredno promaknuće i evo te na činu satnika/pukovnika u roku 2 godine.
Old 04.01.2024., 21:07   #1637
Quote:

I imaš pravo na vanredno promaknuće i evo te na činu satnika/pukovnika u roku 2 godine.
OK no ovdje se radi u IDF o borbenim jedinicama, padobrancima i sličnim jedinicama, tako da sa ovim aktivno sudjeluješ u akcijama i vodiš podosta ljudi.

Pogledaj malo spisak! Jedan medicinar ne vodi ljude u akciju!

Inače popravio sam nazive da se ne bunite.
krekre is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.01.2024., 21:19   #1638
Quote:
OK no ovdje se radi u IDF o borbenim jedinicama, padobrancima i sličnim jedinicama, tako da sa ovim aktivno sudjeluješ u akcijama i vodiš podosta ljudi.

Pogledaj malo spisak! Jedan medicinar ne vodi ljude u akciju!
Ja bih rekao da je u 3 godine nešto naučio u IDF-u.
Old 04.01.2024., 21:24   #1639
Quote:
Ja bih rekao da je u 3 godine nešto naučio u IDF-u.

A koji je fakultet onda studirao i završio? Pričamo o časnicima, a ne dočasnicima! Bojnik s 23 ili 24 godine u aktivnoj borbenoj jedinici. Kada je studirao? Koliko je činova preskočio?

Moram priznati da mi tu baš sve ne štima. svaka čast pojednicima, no nema baš toliko vunderkinda na ovom svijetu!

Meni ovo više liči na partijsko napredovanje?
krekre is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.01.2024., 21:29   #1640
Quote:
A koji je fakultet onda studirao i završio? Pričamo o časnicima, a ne dočasnicima!
Nemam pojma niti me zanima. Ja pričam kako to kod njih ide.
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 20:39.