|
|
07.06.2009., 01:08
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2009.
|
Bog, slučajno sam naletio na ovu temu, pa me interesuje značenje prezimena Paradžik, tj što piše u knjigama kao što su hrvatski prezimenik i sl.
Moja neka istraživanja su pokazala da se prezime ili riječ paradzik pojavljuje u istocnoj njemačkoj i poljskoj.
Izvorno na ovim našim prostorima potiče sa sjeverne strane biokova na potezu imotski - grude - ljubuski
Neki izvori povezuju prezime sa turskom riječi arpadžik, što znači luk, no kako sam gore naveo prezime se pojavljuje u dijelovima europe gdje nije bilo turcizma.
slicna ili srodna prezimena
Paradžiković (bih), paradzinski (pol), paradzinek (pol), paradzayi (DE)
vise ovdje
|
|
|
07.06.2009., 01:43
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2008.
|
Molim podrijetlo prezimena Lenac ( Senj ). Hvala unaprijed!!
|
|
|
07.06.2009., 06:54
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2008.
|
Quote:
Passenger_57 kaže:
Prezime Kordovan?
|
Kordovan je fina kozja ili ovčja koža nazvana po španjolskom gradu Cordobi, u kojemu se nekada izrađivala. Za majstore koji su je kod nas izrađivali upotrebljavao se turcizam kordovandžije. Poznat je bio dubrovački i skopski kordovan. Riječ kordovan (kao koža) u hrvatskom rječniku zabilježena je već u 17. stoljeću.
Prezime Kordovan vjerojatno je nastalo prema zanimanju kordovandžija. Po popisu iz 2001. u Hrvatskoj je živjelo samo 11 osoba s tim prezimenom, po 5 u Pleternici i Požegi i 1 u Oriovcu.
|
|
|
07.06.2009., 19:37
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2007.
|
Shain, jel može prezime SUNARA? Ne mora odmah, neg kad stigneš...
Hvala
|
|
|
09.06.2009., 17:58
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2008.
|
Jel može Kasumović, Gulić, Petrinjak, Begovac, Šustić?
|
|
|
09.06.2009., 18:18
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Aug 2007.
|
Quote:
paradzik kaže:
Bog, slučajno sam naletio na ovu temu, pa me interesuje značenje prezimena Paradžik, tj što piše u knjigama kao što su hrvatski prezimenik i sl.
Moja neka istraživanja su pokazala da se prezime ili riječ paradzik pojavljuje u istocnoj njemačkoj i poljskoj.
Izvorno na ovim našim prostorima potiče sa sjeverne strane biokova na potezu imotski - grude - ljubuski
Neki izvori povezuju prezime sa turskom riječi arpadžik, što znači luk, no kako sam gore naveo prezime se pojavljuje u dijelovima europe gdje nije bilo turcizma.
slicna ili srodna prezimena
Paradžiković (bih), paradzinski (pol), paradzinek (pol), paradzayi (DE)
vise ovdje
|
Paradžik je od " tur. pare cik ← pers. pāre: komad" , ovde na balkanu znači isto=komad! , a ovo "c(č)ik" je nastavak iz turskog na persijsku reč!
Sticaj okolnosti je sličnosti i istog značenja Paradžik i Arpadžik , ali oba naziva predstavljaju luk , mada baš Paradžik sam je onaj koji komada , ili ras paruje, u paruje nešto ili nekoga!
|
|
|
09.06.2009., 18:57
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
joe enter kaže:
Paradžik je od "tur. pare cik ← pers. pāre: komad" , ovde na balkanu znači isto=komad! , a ovo "c(č)ik" je nastavak iz turskog na persijsku reč!
Sticaj okolnosti je sličnosti i istog značenja Paradžik i Arpadžik , ali oba naziva predstavljaju luk , mada baš Paradžik sam je onaj koji komada , ili rasparuje, uparuje nešto ili nekoga!
|
Zahvaljujem na trudu, sa slicnim objasnjenem sam upoznat ranije, vjerujem da je isto iz anicevog rijecnika. No kako objasniti pojavljivanje prezimena Paradzik kod poljaka i nijemaca?? Tamo nema turcizma???
|
|
|
09.06.2009., 19:29
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2008.
|
Quote:
paradzik kaže:
Zahvaljujem na trudu, sa slicnim objasnjenem sam upoznat ranije, vjerujem da je isto iz anicevog rijecnika. No kako objasniti pojavljivanje prezimena Paradzik kod poljaka i nijemaca?? Tamo nema turcizma???
|
Možda i ima. Poljski vladari su prije par stoljeća naseljavali grupe Tatara kao svoje vojnike-plaćenike i davali im posjede tamo za zasluge u ratovima. Jedan dio tih Tatara se davno asimilirao,pa ta prezimena u Poljskoj mogu dolaziti od njih(tatarski jezik spada u turske jezike i kao i turski,ima dosta arapskih i perzijskih riječi). U Njemačku su to prezime mogli donijeti Poljaci koji su masovno doseljavali u 19. stoljeću kao rudari u Njemačku.
|
|
|
09.06.2009., 19:33
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Aug 2007.
|
Quote:
paradzik kaže:
|
Ne znam , ali ovaj Paradžik na Balkanu je od ovoga što sam napisao !!
E sad možemo pretpostaviti da ti Nemački i Poljski Paradžici , uopšte nije od tog značenja , već sasvim drugo!
Npr.oni kako vidim na onom tvom linku nemaju Ž , tj. ono dz u prezimenu nije uopšte dž-glas , već izgleda da se odovojeno izgovara dva glasa d i z!!
Pa možemo da zaključimo , da je taj Poljak i Švabo zapravo onaj koji "paradira"!Parad-zik
Mada ovo Parad može značiti neko izvedeno ime poljsko npr.od Petra....
Jer postoje prezimena poljska Gradzik , Padzik , Prawdzik ..... , pa je Paradzik onaj koji paradira , ili jedostavno što će pre biti istina , jednostavno neko izvedeno poljsko ime sa prisvojnim sufiksom!
Valjda!!?? 
|
|
|
09.06.2009., 19:43
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2009.
|
prezime bahlen
|
|
|
09.06.2009., 20:32
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
jovo cg kaže:
Recimo prezime Đurišić, ima nešto malo katolika.
|
Po popisu iz 2001. u Hrvatskoj su Đurišići velikom većinom Hrvati a u manjem broju Crnogorci. Ima ih ukupno oko 130. Najviše ih živi u Zagrebu i Levanjskoj Varoši po 15 a u Rijeci, Osijeku i Dalju po 10.
Prezime je nastalo od imena Đuriša i znači Đurišin sin ili mali Đuriša. Ime Đuriša nastalo je od imena sveca Georgiosa, koji je jedan od najpoznatijih kršćanskih svetaca. To ime na grčkom jeziku znači ratar, zemljoradnik, a preuzeto je i u latinski jezik u obliku Georgius. Od tog je imena nastalo Đurađ, a od njega su imena od milja Đuro, Đuriša, Đuka, Đukan i dr.
|
|
|
12.06.2009., 09:25
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Kloki kaže:
Prezime Sunara? Hvala.
|
Sunare su Hrvati. Smatra se da su porijeklom iz okolice Drniša. Po popisu iz 2001. u Hrvatskoj ih je bilo oko 400, najviše u Splitu oko 170, Unešiću, Šibeniku i Zagrebu po 25, Kaštel Sućurcu 20.
U Rječniku JAZU/HAZU zapisano je prezime Sunarić iz 1563. godine. Sunara je vjerojatno nastalo skraćivanjem toga prezimena (kao što je prezime Šeneta postalo od Šenetić, Čaleta od Čaletović, Kužina od Kužinović i sl.). Nisam našao značenje i porijeklo toga prezimena, a pretpostavljam da je u vezi sa starim, već zaboravljenim hrvatskim muškim imenima Sunajko ili Sunaj.
|
|
|
16.06.2009., 14:54
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
libertasdu kaže:
Pozdrav, je li netko možda zna nešto o prezimenu Vlahović? Tnx.
|
Teško je razlikovati prezimena postala od riječi Vlah (=Romej, stočar i dr.) i Vlaho (=muško ime Blazije/Vlasije). Obično se smatra da su prezimena Vlahutin, Vlaho i Vlahušić postala od imena Vlaho, a Vlahović, Vlahov, Vlašić, Vlahinić, Vlajnić i dr. od riječi Vlah.
Riječ Vlah postala je od imena keltskog plemenskoga saveza Volčana, koji je živio na jugu Galije. Na Balkanskom polutoku i susjednim krajevima ta je riječ primila brojna druga značenja.
Po popisu stanovništva u Hrvatskoj Vlahovići su uglavnom Hrvati. Porijeklom su većinom iz područja Ploča, a neki tvrde da su iz Istočne Hercegovine. Rijetko su Crnogorci, a Srba Vlahovića ima u području Kutine. U Hrvatskoj Vlahovića ima oko 2600, najviše u Zagrebu oko 400, Kominu kod Ploča 150, Samoboru 110, Bjelovaru 80, Splitu 70.
|
|
|
16.06.2009., 16:48
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2008.
|
Molio bih nešto o prezimenu Lasić ako može... svaka informacija dobrodošla...
|
17.06.2009., 07:56
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2007.
|
Quote:
Shain kaže:
Sunare su Hrvati. Smatra se da su porijeklom iz okolice Drniša. Po popisu iz 2001. u Hrvatskoj ih je bilo oko 400, najviše u Splitu oko 170, Unešiću, Šibeniku i Zagrebu po 25, Kaštel Sućurcu 20.
U Rječniku JAZU/HAZU zapisano je prezime Sunarić iz 1563. godine. Sunara je vjerojatno nastalo skraćivanjem toga prezimena (kao što je prezime Šeneta postalo od Šenetić, Čaleta od Čaletović, Kužina od Kužinović i sl.). Nisam našao značenje i porijeklo toga prezimena, a pretpostavljam da je u vezi sa starim, već zaboravljenim hrvatskim muškim imenima Sunajko ili Sunaj.
|
Jel moguće da je sunar onaj koji "suneti"?
tur. sünnet - eng. circumcision - hrv. obrezanje
Kod židova osoba zadužena za taj zadatak se zove mohel, jel toga ima uopće kod muslimana?
Ne znam jel ima u Bošnjaka prezime Sunar ili Sunarić/Sunarović. Ako nema onda ova teorija pada u vodu... 
|
|
|
17.06.2009., 08:55
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
drsasa kaže:
Otac mi je iz okoline Valjeva i nosim njegovo prezime Martić. Majka je Slavonka sa prezimenom Rukavina. O praporeklu familija ne znam mnogo. Zna li neko?
|
U Hrvatskoj živi oko 2500 Martića a najčešće su Hrvati. Neki su od njih porijeklom iz Doboja, Posušja, Rame i Neuma. U Zagrebu ih je danas oko 500, Slavonskom Brodu 300, Splitu 100, Sesvetama 70 itd. Rijetko su Srbi (npr. u Kninu). Prezime je izvedeno iz kršćanskog žen. imena Marta (neka su prezimena nastala od Martin ili Marto). Može se pratiti od 18. st.
Rukavine su Hrvati, a danas ih u Hrvatskoj ima oko 3700. Porijeklom su uglavnom iz Gospića i Perušića. U Zagrebu ih je oko 850, u Gospiću i Rijeci po 200, Perušiću i Sv. Jurju po 80. Prezime dolazi od nadimka Rukavina (=velik, širok rukav), što se davao osobi koja je nosila odjeću s takvim rukavima. Prati se od 18. st.
|
|
|
17.06.2009., 12:26
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2008.
|
Poštovani Shaine, molim te da mi kažeš o podrijetlu prezimena Dobroslavić.
Zanima me najstariji zapis, odakle dolaze, te eventualno ako imaš saznanja gdje bi se mogao pronaći grb obitelji, pošto mi je to velika želja imati. Znam da se spominju u Dubrovniku i da smo nekada bili plemićka obitelj, ali ne više od toga.
Unaprijed zahvaljujem.
|
|
|
17.06.2009., 13:19
|
|
Registrirani korisnik
|
@ lava72
Quote:
Shain kaže:
Prezime Dobroslavić dolazi u Dubrovniku kao vlasteosko u 13. st. Zabilježen je Vito Dobroslavić, član Velikog vijeća 1253. g. Zapisano je i kao pučko prezime, npr. Stephanus Dobroslauich, postolar u Budvi 1359. g. U "Hrvatskom biografskom leksikonu" ne spominje se nijedan Dobroslavić. Prezime je nastalo po ocu Dobroslavu.
Kod nas je 2001. živjelo oko 60 Dobroslavića: u Dubrovniku oko 18, Slanom - 15, Brašini - 10, Čibači - 8, Rožatu - 3, Novoj Mokošici - 2.
|
Nemam podatke o grbu, a ovdje imaš najstarije zapise koje sam pronašao u Rječniku JAZU/HAZU.
|
|
|
17.06.2009., 22:58
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2007.
|
Quote:
Kloki kaže:
Jel moguće da je sunar onaj koji "suneti"?
tur. sünnet - eng. circumcision - hrv. obrezanje
Kod židova osoba zadužena za taj zadatak se zove mohel, jel toga ima uopće kod muslimana?
Ne znam jel ima u Bošnjaka prezime Sunar ili Sunarić/Sunarović. Ako nema onda ova teorija pada u vodu... 
|
Sumnjam, posto kod muslimana to nije pozicija kao moyel koja zahtjeva i medicinsku i vjersku naobrazbu. Kod Bosnjaka je tu funkciju nekad najcesce obavljao brijac. Naravno, tu se radi o brijacu u tadasnjem smislu, koji bi uz brijanje i pustao krv, namjestao kosti, i slicne manje medicinske zahvate. prezime koje kod Bosnjaka pokazuje da je predak se bavio sunecenjem je Berber ili Berberović.
|
|
|
18.06.2009., 01:32
|
|
Registrirani korisnik
|
Pozzz
Pozdrav komsije,
zamolio bih vas za malu pomoc. Naime, poreklom sam ili sa Braca (Bol) ili sa Visa (Komiza), pa da li neko zna adresu (ukoliko postoji uopste) na kojoj bih mogao da pogledam spisak domacinstava ili neki crkveni arhiv, u pitanju je otprilike 1750 - 1800 godina.. Inace, prezivam se Marinkovic, a predak moj koga trazim zvao se Marinko :-) (a kako drugacije)..
Hvala unapred....
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 15:59.
|
|
|
|