Banke, osiguranja, krediti Ja ne radim za novac. Ja radim za kamatu. |
|
|
15.04.2015., 13:35
|
|
Moderator
Registracija: Nov 2006.
|
Molim da u raspravi razlucite dvije stvari kada su EUR krediti u pitanju.
1. Mogucnost rasta rata kredita zbog porasta kamatnih stopa na trzistu novca (HNB nema utjecaj)
2. Mogucnost rasta rata kredita zbog pada tecaja kune (HNB ima utjecaj).
Quote:
slaninica kaže:
Jel ti to mene zezaš? Žena mu imala kredit u švicarcima?
|
Zena mu je imala CHF kredit za auto dignut 2005 (ako se dobro sjecam). I na njemu je zapravo profitirala (u odnosu na eventualni EUR kredit).
EDIT: Kad smo vec kod supruga raznih glavonja, mene vise 'brine' kako wannabe visokopozicionirani covjek mozda buduce vlade (Milosevic) nije sprijecio suprugu da digne 200 000 CHF kredita (dugorocnog).
Zadnje uređivanje zabotinski : 15.04.2015. at 14:00.
|
|
|
15.04.2015., 13:37
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2007.
|
Eto kak'i je to čo'ek kada mu ni žena ne vjeruje... Da ne bi on možda uskoro govorio kao neki "Muž uvijek zadnji dozna"? 
|
|
|
15.04.2015., 13:39
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2009.
|
Quote:
Firmin kaže:
Jedino ispravno i pošteno za sve bi bilo da nam konvertiraju kredite u kunske po nekom "fer" tečaju (nek se stručnjaci dogovore o tome). Banke bi i dalje bilježile enormne dobiti, građani bi mogli vraćati kredite (bar oni koji nisu ili nisu još, izgubili posao) a ova tema bi otišla u povijest baš kao i oni koji su se na njoj naslađivali, bilo iz čiste zloće bilo iz osobnog interesa.
|
Haha, konverzija svjetske valute (EUR/CHF) u guz-papir u boji ? How yes no ...:klap:
|
|
|
15.04.2015., 14:02
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Jan 2015.
|
Quote:
gFlores kaže:
Haha, konverzija svjetske valute (EUR/CHF) u guz-papir u boji ? How yes no ...:klap:
|
U guz papiru dobivam plaću kao svi vi plus što je guz papir službena valuta. Odi u birc i plati kavu u švicarcima ili u konzumu teti daj eure za kruh...tražit će te guz papir. U čemu je problem da su krediti (pogotovo stambeni za prvu nekretninu a ne neki investicijski itd) u valuti koja je službena i u kojoj primam plaću?

|
|
|
15.04.2015., 14:06
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Firmin kaže:
U guz papiru dobivam plaću kao svi vi plus što je guz papir službena valuta. Odi u birc i plati kavu u švicarcima ili u konzumu teti daj eure za kruh...

|
Jbg, nisam ja kriv što toj valuti nitko ne vjeruje. Kad se nešto sklapa na 30 godina onda obično taj koji nešto posuđuje želi neku stabilnost/vjerodostojnost. Sad ti meni reci da vjeruješ kuni kao valuti na rok od 30 godina ? 
|
|
|
15.04.2015., 14:24
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2009.
|
Quote:
gFlores kaže:
Sad ti meni reci da vjeruješ kuni kao valuti na rok od 30 godina ? 
|
Kakve to veze ima ako prima plaću u kunama?
|
|
|
15.04.2015., 14:46
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2010.
|
Quote:
gFlores kaže:
Jbg, nisam ja kriv što toj valuti nitko ne vjeruje. Kad se nešto sklapa na 30 godina onda obično taj koji nešto posuđuje želi neku stabilnost/vjerodostojnost. Sad ti meni reci da vjeruješ kuni kao valuti na rok od 30 godina ? 
|
kuna je vjerodostojna i stabilna vec 15 godina, znaci vec pola tog tvog perioda

|
|
|
15.04.2015., 17:16
|
|
Nevidljivi korisnik
Registracija: Jan 2011.
|
Quote:
gFlores kaže:
|
obrnuto ti je to, banke su te koje eventualno ne vjeruju kuni.
mi nemamo kaj kuni vjerovat il ne vjerovat. kako god kuna išla u odnosu na strane valute, ti ako imaš kredit u kuni, plaćaš stalno jednaki iznos (ako imaš fixnu kamatu).
bankama ako se ne sviđa kako stanje stoji sa NAŠOM valutom, onda nek otperjaju odavde, nitko ih ne tjera da posluju u NAŠOJ zemlji. (namjerno naglašavam ovo "našoj" jer tu baš i leži zekonja)
|
|
|
15.04.2015., 17:55
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Blank Page kaže:
mi nemamo kaj kuni vjerovat il ne vjerovat. kako god kuna išla u odnosu na strane valute, ti ako imaš kredit u kuni, plaćaš stalno jednaki iznos (ako imaš fixnu kamatu).
bankama ako se ne sviđa kako stanje stoji sa NAŠOM valutom, onda nek otperjaju odavde, nitko ih ne tjera da posluju u NAŠOJ zemlji. (namjerno naglašavam ovo "našoj" jer tu baš i leži zekonja)
|
Pa naravno da banke ne vjeruju a iskreno rečeno da sam ja banka ne bi ni ja vjerovao. Kratkoročni krediti da, ali dugoročni ne. Naravno da mi možemo prisiliti banke da daju kredite samo u kunama, ali onda će banke ili otperjati ili dignuti kamate zbog rizika. Pa ćeš imati kamate kao u 90-ima. Jbg, tako to izgleda kad rješavaš probleme od kraja a ne od početka. Ne možeš imati normalne bankarske uvjete (kao u Njemačkoj npr.) u nenormalnoj zemlji.
|
|
|
15.04.2015., 17:58
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
fat_boy_slim kaže:

|
Moglo bi se reći i da je 20 godina. Evo i Real Madrid jučer nije pobijedio Atletico već 7-8 puta zaredom, želiš reći da neće niti slijedećih 7-8 ? Ja mislim da će ga pobijediti, a isto tako mislim da kuna neće slijedećih 20 godina zadržati ovu razinu.
|
|
|
15.04.2015., 20:39
|
|
Nevidljivi korisnik
Registracija: Jan 2011.
|
Quote:
gFlores kaže:
Pa naravno da banke ne vjeruju a iskreno rečeno da sam ja banka ne bi ni ja vjerovao. Kratkoročni krediti da, ali dugoročni ne. Naravno da mi možemo prisiliti banke da daju kredite samo u kunama, ali onda će banke ili otperjati ili dignuti kamate zbog rizika. Pa ćeš imati kamate kao u 90-ima. Jbg, tako to izgleda kad rješavaš probleme od kraja a ne od početka. Ne možeš imati normalne bankarske uvjete (kao u Njemačkoj npr.) u nenormalnoj zemlji.
|
pa splitska banka ti sad nudi stambeni kunski uz 6 ili 7% fixne kamate
sve ti je to bullshit jer nitko ne garantira ni stabilnost eura sljedećih 30 god.
dapače, euro može sutra potpuno kihnut, tak i tak je umjetan, a mi ćemo svoju valutu uvijek imat, možda sa malom vrijednošću ali će postojat.
tako da je prava oklada u ovom trenutku naša samostalnost sljedećih 30 god vs. stabilnost europske unije i eurozone sljedećih 30 god. ko ima bolji koeficijent? 
|
|
|
16.04.2015., 03:11
|
|
Orao
Registracija: Feb 2004.
|
Quote:
fat_boy_slim kaže:

|
20 godina.
-Stipe
|
|
|
16.04.2015., 03:21
|
|
Pipi Duga
Registracija: Feb 2003.
|
Ovo je opet stalo. Nikako da banle dodju s tim izracunima. Nece pa nece.
|
16.04.2015., 06:44
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2005.
|
Quote:
soks kaže:
Ovo je opet stalo. Nikako da banle dodju s tim izracunima. Nece pa nece.
|
ako i dođu s izračunom, to će biti 2-3 dana prije prosvjeda u smislu "evo mi radimo i spremni smo surađivati, a vi tamo nešto prosvjedujete"
|
|
|
16.04.2015., 07:04
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Oct 2008.
|
Quote:
passat96 kaže:
ako i dođu s izračunom, to će biti 2-3 dana prije prosvjeda u smislu "evo mi radimo i spremni smo surađivati, a vi tamo nešto prosvjedujete"
|
bit će kasno...nisam 100 %,ali prosvjed ide i da ponude kune... 
|
|
|
16.04.2015., 07:43
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2011.
|
Quote:
Blank Page kaže:
|
Štediše ne vjeruju domaćim valutama jer su zahvaljujući devalvacijama u prošlosti izgubili. Vujčić je lijepo rekao - nitko sretniji od HNB-a da štediše počnu štediti u kunama.
Dakle, štediše ne žele na sebe preuzeti rizik devalvacije kune. Banke također ne žele istu stvar jer bi u slučaju devalvacije propale.
|
|
|
16.04.2015., 09:55
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Jan 2015.
|
I kaj sad? Banke (pa i Vujčić i HNb) predlažu konverziju u eure...pa sad Vujčić kaže da će i eur krediti u nebo. U novinama se spominje i do 40 posto.
Pa koga oni zajebavaju. Zašto se ne konvertira u kn po nekom fer tečaju za sve (nek se stručnjaci time bave) i nek više prestane ova sramota.
|
|
|
16.04.2015., 10:46
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Firmin kaže:
I kaj sad? Banke (pa i Vujčić i HNb) predlažu konverziju u eure...pa sad Vujčić kaže da će i eur krediti u nebo. U novinama se spominje i do 40 posto.
Pa koga oni zajebavaju. Zašto se ne konvertira u kn po nekom fer tečaju za sve (nek se stručnjaci time bave) i nek više prestane ova sramota.
|
A već se 20 godina govori kako je kuna precijenjena i kako je ovaj tečaj neodrživ a sad se svi čude kao pile glisti
P.S. Lijepo je Slavko Kulić godinama govorio da ne možemo 'opstati na tuđoj moći'. A svi su gurali glave u pijesak i proglašavali Slavka neznalicom, šarlatanom i katastrofičarem. Sve dolazi na naplatu, nešto prije, nešto kasnije ...
|
|
|
16.04.2015., 11:22
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2008.
|
Quote:
gFlores kaže:
P.S. Lijepo je Slavko Kulić godinama govorio da ne možemo 'opstati na tuđoj moći'. A svi su gurali glave u pijesak i proglašavali Slavka neznalicom, šarlatanom i katastrofičarem. Sve dolazi na naplatu, nešto prije, nešto kasnije ...
|
Slavko Kulić je bio i ostao car. 
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 23:07.
|
|
|
|