Natrag   Forum.hr > Društvo > Gospodarstvo > Banke, osiguranja, krediti

Banke, osiguranja, krediti Ja ne radim za novac. Ja radim za kamatu.

Zatvorena tema

Tematski alati Opcije prikaza
Old 16.04.2015., 11:30   #16521
Quote:
gFlores kaže: Pogledaj post
A već se 20 godina govori kako je kuna precijenjena i kako je ovaj tečaj neodrživ a sad se svi čude kao pile glisti
ako nešto traje 20 godina nije neodrživo.
koliko godina bi morala biti stabilna da ju nazoveš stabilnom? koliko je franak fluktuirao za ovih 20 godina?

znam da nas je tečaj puno koštao ali i na franku su mnogi popadali.

najveća je tragedija ove priče preporuka hnb-a za konverziju franka u euro, za kojeg zna da će biti novi franak. to je toliko nakaradno i stravično da boli u ušima. to je veleizdaja i zaslužuje sudski progon.

ne mogu niti zamisliti kakvim bi nas imenima (sa pravom) nazvali da pristanemo na konverziju u euro a on opandrkne.
Old 16.04.2015., 11:52   #16522
Quote:
all_or_nothing kaže: Pogledaj post
ako nešto traje 20 godina nije neodrživo.
koliko godina bi morala biti stabilna da ju nazoveš stabilnom? koliko je franak fluktuirao za ovih 20 godina?
20 godina smo mi na krivom kursu, kursu zaduživanja i prodaje imovine. OK, izgurali smo to nekim čudom, ali stvarno misliš da ćemo izgurati i slijedećih 20 godina ?

Quote:
najveća je tragedija ove priče preporuka hnb-a za konverziju franka u euro, za kojeg zna da će biti novi franak. to je toliko nakaradno i stravično da boli u ušima. to je veleizdaja i zaslužuje sudski progon.
A sve je to pretakanje iz šupljeg u prazno, kao kad mijenjaš gume na autu a a motor i karoserija u potpunom raspadu. Isti qrac će biti sa Eurom kao i sa CHF-om, to je 100%.
gFlores is offline  
Old 16.04.2015., 12:04   #16523
Quote:
20 godina smo mi na krivom kursu, kursu zaduživanja i prodaje imovine. OK, izgurali smo to nekim čudom, ali stvarno misliš da ćemo izgurati i slijedećih 20 godina ?
ne mislim.
zapravo, da budem iskren, ne znam.
prije 10 godina vijesti i procjene su bile da nećemo izdržati ni 2 godine. prije 5 godina rečeno nam je da smo gotovi ako ne damo guze da uđemo u uniju. danas nam govore da smo mrtvaci jer više uplaćujemo uniji nego dobijamo.
imamo mi još dosta toga za privatizirati i kupiti vremena, no, pitaj me za stvarno stanje poslije prve loše turističke sezone i prve neisplaćene mirovine...

Quote:

A sve je to pretakanje iz šupljeg u prazno, kao kad mijenjaš gume na autu a a motor i karoserija u potpunom raspadu. Isti qrac će biti sa Eurom kao i sa CHF-om, to je 100%.
a ja više ne želim biti žrtva.
Old 16.04.2015., 12:22   #16524
Quote:
ne mislim.
zapravo, da budem iskren, ne znam.
prije 10 godina vijesti i procjene su bile da nećemo izdržati ni 2 godine. prije 5 godina rečeno nam je da smo gotovi ako ne damo guze da uđemo u uniju. danas nam govore da smo mrtvaci jer više uplaćujemo uniji nego dobijamo.
imamo mi još dosta toga za privatizirati i kupiti vremena, no, pitaj me za stvarno stanje poslije prve loše turističke sezone i prve neisplaćene mirovine...

a ja više ne želim biti žrtva.
Ma da, ali dobrog rješenja za ljude koji su trenutno zaduženi nema. Je bilo bi super prebaciti sve kredite u kune po početnom tečaju i da napravi inflacija kao u Jugi pa da mj.rata bude u razini Čunga Lunge. A bilo bi još i bolje da se ti krediti odmah otpišu.

Nema toga više, banke vladaju svijetom i misliti da ti možeš njima postavljati neke uvjete je utopija. Banke će se postaviti pametno i oguliti će vas taman toliko da ne riknete, jer onda od vas više nemaju koristi.
gFlores is offline  
Old 16.04.2015., 12:43   #16525
Quote:
Banke će se postaviti pametno i oguliti će vas taman toliko da ne riknete, jer onda od vas više nemaju koristi.
ovdje i je problem što su banke pogrešno procjenile da mi slučaj franak možemo platiti. drže se svojih izračuna, grickaju šniclu i nema šanse da podignu glavu i vide crkava li im krava muzara zbog te šnicle.
bohaček izjavi da nije problem što je švicarac skočio i što su podigli kamatu, njemu je problem što ljudi ostaju bez posla i prihoda pa te uvećane rate više ne mogu platiti.
razumiješ? njemu je jedini problem ove priče nenaplativi kredit.
mene je zaista strah da su se banke ovaj put malo preračunale i, kakvi su već svi koji imaju moć, nesvjesno bahate i arogantne, ne žele vidjeti kamo sve ovo vodi.
Old 16.04.2015., 12:48   #16526
Quote:
ovdje i je problem što su banke pogrešno procjenile da mi slučaj franak možemo platiti. drže se svojih izračuna, grickaju šniclu i nema šanse da podignu glavu i vide crkava li im krava muzara zbog te šnicle.
bohaček izjavi da nije problem što je švicarac skočio i što su podigli kamatu, njemu je problem što ljudi ostaju bez posla i prihoda pa te uvećane rate više ne mogu platiti.
mene je zaista strah da su se banke ovaj put malo preračunale i, kakvi su već svi koji imaju moć, nesvjesno bahate i arogantne, ne žele vidjeti kamo sve ovo vodi.
Baš tako, svi prijedlozi za rješenje slučaja chf ide u smjeru kako da se banke očiste loših kredita, a na to nipošto ne treba pristati jer se povede onom poznatom "zavadi pa vladaj"
dit is offline  
Old 16.04.2015., 12:50   #16527
Ovo je taj scenarij vezan za euribor: http://www.index.hr/vijesti/clanak/v...to/814716.aspx
dit is offline  
Old 16.04.2015., 13:30   #16528
Mislim da će se banke morati dobro zamisliti što će dalje i kako riješavati.

http://www.24sata.hr/news/banka-mora...rancima-415022

Kada bude prva pravomoćna neće se više moći dogovarati.

Što se tiće ranijeg posta za guvernera Vujčića što ga je oprao Dr.sc. Mihovil Anđelinović,stvarno ugodno za pročitati
Old 16.04.2015., 13:57   #16529
Quote:
dit kaže: Pogledaj post
Ovo je taj scenarij vezan za euribor: http://www.index.hr/vijesti/clanak/v...to/814716.aspx
O tome su ovdje neki već pisali ali uvijek je dobro iznova ukazati na "slona u porculanskoj radnji". Jer neki se prave slijepcima. Iz raznoraznih razloga.
Firmin is offline  
Old 16.04.2015., 14:07   #16530
Quote:
20 godina smo mi na krivom kursu, kursu zaduživanja i prodaje imovine.
Država prodaje imovinu jer je državi milo dobiti cash. Kakav god tečaj bio.

Država se zadužuje jer to populacija na izborima odobrava. Kakav god tečaj bio.

Te dvije težnje suzbiti neće biti lako, i taj kurs svakako treba izmijeniti, ali za to treba obrazovanije javno mnijenje i viša razina javne rasprave...

-Stipe
Stipe23 is offline  
Old 16.04.2015., 14:22   #16531
Quote:
Stipe23 kaže: Pogledaj post
Država prodaje imovinu jer je državi milo dobiti cash. Kakav god tečaj bio.

Država se zadužuje jer to populacija na izborima odobrava. Kakav god tečaj bio.

Te dvije težnje suzbiti neće biti lako, i taj kurs svakako treba izmijeniti, ali za to treba obrazovanije javno mnijenje i viša razina javne rasprave...

-Stipe
Za to prije svega treba imati državu koja nije banana republika, gdje nisu korumpirani i kradljivi političari (možda Most?)...zamisli da nam vrate pare koje su krali ovih 20 godina....da ne pričamo o sustavnom uništavanju industrije, poduzetništva, obitelji, filanje uhljebljeničkog stroja koji košta sve nas ostale jako puno love. Bitno da sam ja jebeni problem ovdje nekima, ja koji vraćam kredit i to po lihvarskim uvjetima stranoj banci. I ta lova ide van. Van moje zemlje. Ili njihove zemlje?
Firmin is offline  
Old 16.04.2015., 14:25   #16532
Quote:
Firmin kaže: Pogledaj post
O tome su ovdje neki već pisali ali uvijek je dobro iznova ukazati na "slona u porculanskoj radnji". Jer neki se prave slijepcima. Iz raznoraznih razloga.

Ljudi uopće ne bi smjeli na duži rok od 3-4 godine uzimati kredit s valutnom klauzulom, jer nakon toga i onaj eurlibor od 3.xx% i 2008 bi mogao biti sitnica. Ako vidimo koliko će u tom periodu biti naštancano i eura (a i drugih valuta) ne gine inflacija a rezat će je naravno podizanjem eurlibora. Uopće me nebi iznenadile stope i iznad 5%. Tako da bi kamate u tom slučaju ako je ovo točno o fiksnih 7% mogle biti i iznad 12%

Jel to Linićeva ideja bila o razdvajanju na fiksni i varijabilni dio.
Old 16.04.2015., 14:27   #16533
Zaboravio sam napisati da sam neki dan imao razgovor sa frendom iz njemačke...njemcem, ekonomistom. I tako mu ja pričam o ovom sranju s kreditima kod nas i čovjek se križa koliko je dug i širok. Ali prvo što me pitao jesmo li u eurozoni... Rekoh nismo...pa kako nismo pita..pa u čemu sam primio kredit..pa u kunama ali po tadašnjem tečaju chf hahah

Uglavnom tip je mislio da ga zajebavam

užas
Firmin is offline  
Old 16.04.2015., 14:28   #16534
Quote:
Firmin kaže: Pogledaj post
Da, ja se već prepucavam s bankom oko toga mjesecima. A i ovaj profesor što je saznao kako nemaju djelatnici pojma me podsjetio kada sam u Splitskoj banci objašnjavao glavnoj voditeljici kako to nije u redu i da fiksni dio treba bit izračunat na dan dizanja kredita. Nakon što sam joj spomenuo da kad bi se euribor vratio na vrijednost na dan dizanja kredita, da bi mi kamata bila oko 9,5%, ona je rekla da su stambeni krediti zaštićeni a i da promjenjivi dio, pazi sad, se mijenja "samo u postotku od Euribora, a ne za čitav Euribor".
Maverick25 is offline  
Old 16.04.2015., 14:29   #16535
Quote:
zabotinski kaže: Pogledaj post
Zena mu je imala CHF kredit za auto dignut 2005 (ako se dobro sjecam). I na njemu je zapravo profitirala (u odnosu na eventualni EUR kredit).
koliko ja znam, za to su ti krediti bili odlicni...

Quote:
Blank Page kaže: Pogledaj post
obrnuto ti je to, banke su te koje eventualno ne vjeruju kuni.
Ne, banke ne vjeruju gradjanima koji ne vjeruju kuni.

mislim, svi ljudi za koje znam da stede, stede u eurima.. ja placam zivotno osiguranje u eurima.. Kada ides kupiti auto na sajam, cijene auta su u eurima, kada kupujes stan, cijena je X eura po kvadratu. Ne sjecam se da mi je netko rekao kod prodaje stana da se stan prodaje za 7000 kuna po kvadratu nego bi cifra bila u eurima.

cijelo nas drustvo racuna sve kapitalne investicije u eurima (kao sto su prije bile u markama), ali se uredno cudi sto banke ne vjeruju kuni...

a da ne spominjem da se vec par godina govorka o tome da se tecaj kune umjetno drzi visokim. Mislim, ako ima imalo istine u tome, banke nisu glupe, imale bi ogromne gubitke ako bi kredite pretvorile u kunske, a onda dodje do inflacije.
Dukkai is offline  
Old 16.04.2015., 14:36   #16536
Quote:
khans kaže: Pogledaj post
Mislim da će se banke morati dobro zamisliti što će dalje i kako riješavati.

http://www.24sata.hr/news/banka-mora...rancima-415022

Kada bude prva pravomoćna neće se više moći dogovarati.

Što se tiće ranijeg posta za guvernera Vujčića što ga je oprao Dr.sc. Mihovil Anđelinović,stvarno ugodno za pročitati
I Vujčić je dr.sc., mislim ako se ističu titule, po meni potpuno nepotrebno, onda se trebaju isticati svima, a ne samo strani koja ti paše. Ako ćemo uspoređivati dalje, Vujčić je i izvanredni profesor, dok je Anđelinović docent, odnosno, razinu niže, tako da mu sigurno nije niti znanstveni, niti akademski autoritet.

Druga stvar, Anđelinović nije napisao ništa novo, to isto se piše na ovoj temi već 3 godine, tako da nije da se nečega novoga sjetio ili stručno analizirao. Strah je svakako opravdan, to je vrlo realna opasnost. No, teško da će fizičke osobe igdje imati nižu kamatnu stopu od same države u kojoj žive, a po Anđelkovićevim izračunima, upravo bi se to desilo.
Old 16.04.2015., 14:43   #16537
Quote:
Dukkai kaže: Pogledaj post
koliko ja znam, za to su ti krediti bili odlicni...
Glupost. Doduše, vjerojatno ovisi o tome kada je dignut i na koliko. Ja digoh 2007. za auto, rata 1550kn, na 7 godina iznos od 109 000kn. Trebao vratiti oko 129 000kn.
Zadnja rata 2330kn. Ukupno uplaćeno 171 000 kn.
Da, odličan kredit.

Maverick25 is offline  
Old 16.04.2015., 14:45   #16538
još jedna presuda...

LINK

Ja sam poslao optužni prijedlog na sud a slijedi i tužba...malo konkretnih djela jelte
Firmin is offline  
Old 16.04.2015., 15:18   #16539
Quote:
Maverick25 kaže: Pogledaj post
Glupost. Doduše, vjerojatno ovisi o tome kada je dignut i na koliko. Ja digoh 2007. za auto, rata 1550kn, na 7 godina iznos od 109 000kn. Trebao vratiti oko 129 000kn.
Zadnja rata 2330kn. Ukupno uplaćeno 171 000 kn.
Da, odličan kredit.

pa, kredit na 7 godina za auto je opcenito, po mom misljenju, vrlo losa opcija..
Nekako je 3 godine, maksimalno 5 najbolje..

a sto se tice perioda.. pa, ljudi koje ja znam da su to uzimali za aute su te kredite imali izmedju 2005. i 2011...
Dukkai is offline  
Old 16.04.2015., 15:28   #16540
Quote:
Banke su procijenile da se isplati probati natjerati ljude da plaćaju te povišene rate kredita jer ih to ništa ne košta. Zašto ne bi zaradile više ako mogu ? Tako je u svakom poslu, emocije pusti sa strane. Naravno, ako dođe do masovnih tužbi i iste prođu onda su se preračunali.

Quote:
Pa naravno da je njemu jedini problem u priči nenaplativi kredit. Ti ljudi rade na postotak, jedino što njega zanima je da građani što više uplate, da bi on na kraju godine imao što veći bonus. Zašto bi glavni manager banke uopće brinuo o ičemu drugome, pa nije on vlasnik. Isto tako ako banke budu imale goleme gubitke neće njemu odbiti od plaće, mogu ga jedino otpustiti. To je čar tog posla, za dobro poslovanje ogromni bonusi, a ako sve zajebeš samo noga u guzicu.
gFlores is offline  
Zatvorena tema

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 21:45.