Banke, osiguranja, krediti Ja ne radim za novac. Ja radim za kamatu. |
|
|
16.04.2015., 15:30
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2009.
|
Quote:
Dukkai kaže:
a da ne spominjem da se vec par godina govorka o tome da se tecaj kune umjetno drzi visokim. Mislim, ako ima imalo istine u tome, banke nisu glupe, imale bi ogromne gubitke ako bi kredite pretvorile u kunske, a onda dodje do inflacije. 
|
Pa da, mislim da na to banke neće nikad pristati. Ne bi ni ja da sam u njihovoj poziciji.
|
|
|
16.04.2015., 15:43
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Jan 2015.
|
Quote:
gFlores kaže:
Pa da, mislim da na to banke neće nikad pristati. Ne bi ni ja da sam u njihovoj poziciji.
|
Pristati će jer gube sporove na sudovima a čeka se i odluka višeg suda. Također sve je više nenaplativih kredita, a konverzija u eure bi opet donijela iste probleme kao sa CHF jer smo čuli da će i ti krediti u nebo. U ovoj situaciji bankama nije u interesu da lihvare ljude na način da ovi to više ne mogu platiti. Bolje imati roba da ti kopa manju njivu nego si planirao nego roba koji više ne može kopati ni metra. Tako stoje stvari.
|
|
|
16.04.2015., 15:49
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2014.
|
Quote:
Dukkai kaže:
pa, kredit na 7 godina za auto je opcenito, po mom misljenju, vrlo losa opcija..
Nekako je 3 godine, maksimalno 5 najbolje..
a sto se tice perioda.. pa, ljudi koje ja znam da su to uzimali za aute su te kredite imali izmedju 2005. i 2011...
|
ma uvijek neko pametovanje....najbolje onda kupiti (ne znam koje autokuće to reklamiraju) pola odmah, a pola nakon 12 mjeseci bez kamata....ili još bolje, sve u kešu, ako može 2 komada
i inače, moj kolega je došao na potpis ugovora za auto i samo su mu usput rekli da je ugovor u chf, a ne eur, ali da neće biti problema oko tečaja, pa da sad ne mijenjaju ugovore bez veze, to je bilo 2008. lijepo su ga prevarili, ZABA
|
|
|
16.04.2015., 15:57
|
|
Registracija istekla
Registracija: Oct 2009.
|
Quote:
gFlores kaže:
Banke su procijenile da se isplati probati natjerati ljude da plaćaju te povišene rate kredita jer ih to ništa ne košta. Zašto ne bi zaradile više ako mogu ? Tako je u svakom poslu, emocije pusti sa strane. Naravno, ako dođe do masovnih tužbi i iste prođu onda su se preračunali.
|
problem je što su banke regulirane posebnim zakonima, kako su same više puta naglasile. nije problem ni što su ti zakoni napisani na ruku financijskim institucijama!
problem je što nikako da shvate da su podložni i drugim zakonima.
|
16.04.2015., 15:59
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2009.
|
Quote:
Firmin kaže:
Pristati će jer gube sporove na sudovima a čeka se i odluka višeg suda. Također sve je više nenaplativih kredita, a konverzija u eure bi opet donijela iste probleme kao sa CHF jer smo čuli da će i ti krediti u nebo. U ovoj situaciji bankama nije u interesu da lihvare ljude na način da ovi to više ne mogu platiti. Bolje imati roba da ti kopa manju njivu nego si planirao nego roba koji više ne može kopati ni metra. Tako stoje stvari.
|
Ne vjerujem, prije će ići na neko fiksiranje tečaja ili reprogramiranje kredita. Uglavnom brzo ćemo vidjeti ...
|
|
|
16.04.2015., 16:07
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Oct 2008.
|
Vjeruj,
evo i druga presuda za ništetnost,
zamisli kad bude prva pravomoćna za ništetnost pa kad se ljudi ohrabre
podizati tužbe,za to se neće dugo čekati
nikoga više neće zanimati presuda za povrat kamata nego samo ništetnost,
e tada će nahebati banke jer će postojati sudska praksa
do tada šaljite optužne prijedloge Prekršajnom sudu
a prije toga prosvjed 25.04.2015. bez obzira na sve
|
|
|
16.04.2015., 16:12
|
|
U samoizolaciji
|
Quote:
gFlores kaže:
Ma da, ali dobrog rješenja za ljude koji su trenutno zaduženi nema. Je bilo bi super prebaciti sve kredite u kune po početnom tečaju i da napravi inflacija kao u Jugi pa da mj.rata bude u razini Čunga Lunge. A bilo bi još i bolje da se ti krediti odmah otpišu.
Nema toga više, banke vladaju svijetom i misliti da ti možeš njima postavljati neke uvjete je utopija. Banke će se postaviti pametno i oguliti će vas taman toliko da ne riknete, jer onda od vas više nemaju koristi.
|
ne ,ne u krivu si
banke smo uhvatili za jaja i sada ne puštamo,idemo do kraja,
neće biti inflacije a prebacit će se krediti u kune pogotovo sada kada se i euraši probude nakon što shvate da se nijima piše isti scenarij,to je onda oko 1,5 milijun kredita
Banke će vratit ukradeno i banke neće više raditi što su radile,
pritisak postaje neizdrživ i utopija je da će banke pobijediti
|
|
|
16.04.2015., 16:18
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2009.
|
Quote:
Dukkai kaže:
pa, kredit na 7 godina za auto je opcenito, po mom misljenju, vrlo losa opcija..
Nekako je 3 godine, maksimalno 5 najbolje..
|
A čuj, ja sam to naučio na tom kreditu na teži način. Nakon 2 godine sam već govorio nikad više novi auto cijeli na kredit.  Ali sve je bilo divno, dobar posao itd... mislim, plaćao sam ja uredno i nisam imao problema, samo sam imao 800 kn manje mjesečno....
|
|
|
16.04.2015., 16:25
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Jan 2015.
|
Quote:
Maverick25 kaže:
A čuj, ja sam to naučio na tom kreditu na teži način. Nakon 2 godine sam već govorio nikad više novi auto cijeli na kredit.  Ali sve je bilo divno, dobar posao itd... mislim, plaćao sam ja uredno i nisam imao problema, samo sam imao 800 kn manje mjesečno....
|
Ja sa svojom iznadprosječnom plaćom nisam nikako mogao uštedjeti za stan. Tad pa ni sad. A kamoli će drugi. A tu su nam drobili i o tome. Moš mislit. Dvoje djece, nema nasljedstva pa da štedim za stan u ovoj rupi od zemlje gdje su primanja smijeh haha. Od čega?
S druge strane za auto sam uspio uštedjeti i platio ga kešom. I sad bi trebao ove sa auto kreditima prozivati za lakomislenost jer vrlo vjerojatno nisu mogli uštedjeti za auto. A nekima je auto obavezan zbog djece. Ja iskreno, da sam solo bi i dalje bio podstanar (i bio sam par godina podstanar i dok sam imao jedno dijete!) i ne bi vozio auto.
toliko o mojoj razmetnosti..btw kreda mi je na 20 godina i na pola sam otplate
|
|
|
16.04.2015., 16:36
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2009.
|
Quote:
Firmin kaže:
Ja sa svojom iznadprosječnom plaćom nisam nikako mogao uštedjeti za stan. Tad pa ni sad. A kamoli će drugi. A tu su nam drobili i o tome. Moš mislit. Dvoje djece, nema nasljedstva pa da štedim za stan u ovoj rupi od zemlje gdje su primanja smijeh haha. Od čega?
S druge strane za auto sam uspio uštedjeti i platio ga kešom. I sad bi trebao ove sa auto kreditima prozivati za lakomislenost jer vrlo vjerojatno nisu mogli uštedjeti za auto. A nekima je auto obavezan zbog djece. Ja iskreno, da sam solo bi i dalje bio podstanar (i bio sam par godina podstanar i dok sam imao jedno dijete!) i ne bi vozio auto.
toliko o mojoj razmetnosti..btw kreda mi je na 20 godina i na pola sam otplate
|
Ah, kod svakog ovisi. Ja eto više ne mislim cijeli auto na kredit, no isto tako, da bi kupio ono što želim, trebat će mi 30-40t kuna. I to će bit na 2-3 godine. Dio uštedio, dio kad prodam stari i tako.
Što se tiče stana, tu još imam 10g. Imao nešto ušteđeno, nešto malo pomogli roditelji i to je to, ostatak na kredit.
|
|
|
16.04.2015., 16:40
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2013.
|
Quote:
banderas kaže:
I Vujčić je dr.sc., mislim ako se ističu titule, po meni potpuno nepotrebno, onda se trebaju isticati svima, a ne samo strani koja ti paše. Ako ćemo uspoređivati dalje, Vujčić je i izvanredni profesor, dok je Anđelinović docent, odnosno, razinu niže, tako da mu sigurno nije niti znanstveni, niti akademski autoritet.
|
To je li netko docent ili izvanredni profesor nema nikakve veze sa akademskim ili znanstvenim autoritetom koji se dokazuje kroz objavljivanje radova u cijenjenim inozemnim časopisima sa faktorom odjeka, citiranošću, h-faktorom, itd...
Napredovanje od docenta do izvanrednog profesora i dalje ima više veze s godinama staža zbog vrlo tankih uvjeta za napredovanje, pogotovo u društvenim znanostima.
Vujčić je koliko vidim izv. prof na katedri za demografiju, a Anđelinović docent na katedri za financije, što je isto tako važno kad već uspoređujemo.
|
|
|
16.04.2015., 16:46
|
|
Nevidljivi korisnik
Registracija: Jan 2011.
|
Quote:
krcmije kaže:
Štediše ne vjeruju domaćim valutama jer su zahvaljujući devalvacijama u prošlosti izgubili. Vujčić je lijepo rekao - nitko sretniji od HNB-a da štediše počnu štediti u kunama.
Dakle, štediše ne žele na sebe preuzeti rizik devalvacije kune. Banke također ne žele istu stvar jer bi u slučaju devalvacije propale.
|
Quote:
Dukkai kaže:
Ne, banke ne vjeruju gradjanima koji ne vjeruju kuni.
mislim, svi ljudi za koje znam da stede, stede u eurima.. ja placam zivotno osiguranje u eurima.. Kada ides kupiti auto na sajam, cijene auta su u eurima, kada kupujes stan, cijena je X eura po kvadratu. Ne sjecam se da mi je netko rekao kod prodaje stana da se stan prodaje za 7000 kuna po kvadratu nego bi cifra bila u eurima.
cijelo nas drustvo racuna sve kapitalne investicije u eurima (kao sto su prije bile u markama), ali se uredno cudi sto banke ne vjeruju kuni...
a da ne spominjem da se vec par godina govorka o tome da se tecaj kune umjetno drzi visokim. Mislim, ako ima imalo istine u tome, banke nisu glupe, imale bi ogromne gubitke ako bi kredite pretvorile u kunske, a onda dodje do inflacije. 
|
a kako je onda došlo do toga da su počeli nudit stambene u kunama?
hpb, zaba, pbz, splitska. zasad. prije il poslije će svi morati.
mogu oni ne vjerovat kuni ali tržište dere po svom 
valutnu klauzulu sa promjenjivom kamatom više nitko neće uzet. i kaj onda? ako žele ikako poslovat, moraju ponudit ono što će proć.
svaka priča počinje i završava sa tržištem.
kao što rekoh, uvjeti poslovanja u ovoj zemlji su takvi sada. ako im ne paše, ne moraju poslovat.
|
|
|
16.04.2015., 16:51
|
|
U samoizolaciji
|
Quote:
Dukkai kaže:
koliko ja znam, za to su ti krediti bili odlicni...
Ne, banke ne vjeruju gradjanima koji ne vjeruju kuni.
mislim, svi ljudi za koje znam da stede, stede u eurima.. ja placam zivotno osiguranje u eurima.. Kada ides kupiti auto na sajam, cijene auta su u eurima, kada kupujes stan, cijena je X eura po kvadratu. Ne sjecam se da mi je netko rekao kod prodaje stana da se stan prodaje za 7000 kuna po kvadratu nego bi cifra bila u eurima.
cijelo nas drustvo racuna sve kapitalne investicije u eurima (kao sto su prije bile u markama), ali se uredno cudi sto banke ne vjeruju kuni...
|
ne vjeruju ni građani više bankama,a banke će ubrzo povjerovati građanima i prebaciti kredite u kune jer će ih sud jednostavno prisiliti na to,
čeka se prva pravomoćna za ništetnost pa više neće imati izbora varati ili ne,
do tada vidimo se 25.04.2015. na prosvjedu,
dobro da je Vujčić spomenuo i za scenarij eura pa će nas nadam se biti više
|
|
|
16.04.2015., 16:54
|
|
U samoizolaciji
|
" Postavlja se pitanje kako su građani mogli donijeti informiranu odluku prije potpisivanja ugovora ako su oni koji su im trebali transparentno dati sve informacije zapravo potpuno financijski nepismeni."
|
|
|
16.04.2015., 16:55
|
|
U samoizolaciji
|
Neprocjenjivo
"Profesor matematike Toni Milun proveo je istraživanje o financijskoj pismenosti bankarskih djelatnika, priopćila je Udruga Franak. Rezultate njegova istraživanja u nastavku prenosimo u cijelosti.
„Tekući račun je jednostavan ili složen?“, upitao je Toni Milun, profesor matematike, predstavljajući se kao potencijalni klijent čak 12 djelatnika banaka, od kojih njih sedam nije znalo odgovoriti na to pitanje. Jedan djelatnik rekao je da on je proporcionalan, a drugi da ovisi o broju dana, što nisu točni odgovori. Jedna djelatnica rekla je kako nikada nije čula za te pojmove.
Toni Milun proveo je istraživanje o financijskoj pismenosti bankarskih djelatnika postavljajući im osnovna pitanja koja uče učenici u ekonomskim školama i studenti na ekonomskim fakultetima. Radi li se o dekurzivnom ili anticipativnom obračunu, znao je samo jedan djelatnik dok ostali također nisu čuli za te pojmove te nisu znali odgovoriti na pitanje. Obračun kamata na papiru znala je izračunati samo jedna djelatnica.
Na trenutnu situaciju sa nemilim ''švicarcem'' banke šalju poruku da su građani koji su uzimali takve kredite sami odgovorni jer nisu predvidjeli kretanje švicarskog franka u odnosu na euro. Smatraju da građani trebaju snositi odgovornost zbog svoje financijske nepismenosti i neodgovornosti. Ako djelatnici banaka ne znaju osnove kamatnog računa, ne znaju procijeniti rizike, a plaćeni su za te stvari i to im je posao, zašto bi onda građani to trebali znati?
„Kod stambenih kredita, samo su u jednoj poslovnici znali da je obračun složen dok ostali nisu znali odgovor na to pitanje. U dvije poslovnice, djelatnici su tvrdili da je kamatna stopa konformna što je u potpunosti netočna informacija jer više niti jedna banka nema stambeni kredit uz konformnu kamatnu stopu“, objašnjava Milun. Treba dodati i da, primjerice kod kredita od 100.000 eura na 30 godina upravo zbog prelaska banaka s konformne na relativnu kamatnu stopu, korisnik kredita uz otplaćivanje svog kredita mora vratiti i dodatnih 3600 eura.
Izračunati anuitet ne zna niti jedan djelatnik. Na nekoliko pitanja u kojima je Milun tražio osnovne informacije, jedan djelatnik mu je rekao:,,Gospodine, vidim da ste mi došli s matematičkim zadacima. To nije moj posao.“
Kod pitanja o kretanju euribora, djelatnici su rekli kako nisu stručni govoriti o tome. Milun se pita ako banke ne mogu predvidjeti njegova buduća kretanja, odnosno procijeniti rizik budućeg poslovanja, zašto bi građani onda trebali?
„Bi li se na policama trebao naći kruh koji umjesto šest kuna košta pet kuna, a koji će možda za osam godina kod ljudi uzrokovati tumor? Isto tako, kredit u švicarcima izazvao je financijske tumore kod osoba koje su dizali te kredite te kod njihovih obitelji i ostalih osoba u njihovu životu“, pojašnjava Milun. Dodaje da mu dan traje 24 sata, i da nakon odrađenog punog radnog vremena, kada ode u trgovinu kupiti kruh, ne želi još doma istraživati je li taj kruh opasan ili ne.
„Danas, u 2015. godini, kada je cijeli svijet povezan i kada su mogućnosti za one koji se žele obrazovati ogromne, i kada s obrazovanjem cijela država može postati konkurentnija u cijelom svijetu – mi uvodimo zaglupljivanje“, zaključuje Milun. "
|
|
|
16.04.2015., 17:14
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2011.
|
Sto je to jednostavni i slozeni tekuci racun?
I sto im je zamjerio oko pitanja o Euriboru? Bilo li bi mu draze da su mu dali neka predvidjanja buducnosti?
Ne kazem da se sluzbenici banaka ponasaju uvijek profesionalno i da su dovoljno kompetentni, ali ovakvi kao Toni Milun su isto panjevi svoje vrste. S jedne strane se poziva na veliku svjetsku povezanost i informaranost, a druge strane zasto bi on trebao znati.
|
|
|
16.04.2015., 17:24
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2015.
|
Quote:
JTB kaže:
Sto je to jednostavni i slozeni tekuci racun?
I sto im je zamjerio oko pitanja o Euriboru? Bilo li bi mu draze da su mu dali neka predvidjanja buducnosti?
Ne kazem da se sluzbenici banaka ponasaju uvijek profesionalno i da su dovoljno kompetentni, ali ovakvi kao Toni Milun su isto panjevi svoje vrste. S jedne strane se poziva na veliku svjetsku povezanost i informaranost, a druge strane zasto bi on trebao znati.
|
Zatš to smo mi korisnici kredita (CHF) potpuno financijski nepismeni :klap: a oni koji bi nam trebali pomoć, odnosno oni koji su nas upozoravali na sve rizike, dakle - djelatnici u bankama su
jebiga - isto potpuno financijski nepismeni 
|
|
|
16.04.2015., 17:27
|
|
Moderator
Registracija: Nov 2006.
|
Eksplicitno sam zabranio ljepljenje pamfleta i spamanje teme. Nepridrzavanje navedenog dovest ce do ponovnog zatvaranja teme. Xstrom, ako ne mozes sam nista smisliti i napisati onda nemoj ni pisati.
|
16.04.2015., 17:37
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2011.
|
Quote:
Blank Page kaže:
a kako je onda došlo do toga da su počeli nudit stambene u kunama?
hpb, zaba, pbz, splitska. zasad. prije il poslije će svi morati.
mogu oni ne vjerovat kuni ali tržište dere po svom 
valutnu klauzulu sa promjenjivom kamatom više nitko neće uzet. i kaj onda? ako žele ikako poslovat, moraju ponudit ono što će proć.
svaka priča počinje i završava sa tržištem.
kao što rekoh, uvjeti poslovanja u ovoj zemlji su takvi sada. ako im ne paše, ne moraju poslovat.
|
Nešto kunske štednje ima u RH, oko 20%. Da potražnja za kreditima skoči nisam siguran da bi lako bilo dobiti kunski kredit.
|
|
|
16.04.2015., 18:02
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2010.
|
Quote:
banderas kaže:
I Vujčić je dr.sc., mislim ako se ističu titule, po meni potpuno nepotrebno, onda se trebaju isticati svima, a ne samo strani koja ti paše. Ako ćemo uspoređivati dalje, Vujčić je i izvanredni profesor, dok je Anđelinović docent, odnosno, razinu niže, tako da mu sigurno nije niti znanstveni, niti akademski autoritet.
Druga stvar, Anđelinović nije napisao ništa novo, to isto se piše na ovoj temi već 3 godine, tako da nije da se nečega novoga sjetio ili stručno analizirao. Strah je svakako opravdan, to je vrlo realna opasnost. No, teško da će fizičke osobe igdje imati nižu kamatnu stopu od same države u kojoj žive, a po Anđelkovićevim izračunima, upravo bi se to desilo.
|
Titula koju sam istaknuo radi se samo o tome da sam napravio copy/paste s članka koji je netko objavio,sada koji je bolji od njih dvojice apsolutno nije u mojoj domeni.
Samo sam htio prikazati ono što misle osobe više ekonomske obrazovanosti misle što i obični ljudi samo je razlika u težini kada kaže običan čovjek i kada kaže netko tko se školovao za to.
Vujčić da je iole normalan postavio bi si sam pitanje ako sam ja guverner dali je dovoljno da ja ljudima kažem upozorio sam vas i prije sam vas upozoravao,ako je to njegov posao samo da upozorava, ja bih se s njime vrlo rado mijenjao.
Što se tiče Anđelinvićevih objava na forumu niti znam tko je on na forumu,niti me to zanima.
Ponovo kažem Vujčića kada slušaš njegov posao je upozoravanje 
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 19:21.
|
|
|
|