|
|
28.07.2016., 23:10
|
|
Felis Emeritus
Registracija: Dec 2003.
|
Quote:
Krkimir kaže:
nije to skroz neopasno
|
Sjećam se da su tako i za viljuške govorili, da si može neko oko iskopat ili se ranit i da je sasvim dosta nož 
|
29.07.2016., 08:23
|
|
CEO
Registracija: Sep 2008.
|
Quote:
ivica1983 kaže:
uopće se bojim komentirati. jučer na Turizmu prigovorio wc papiru koji se ostavlja načeta rola drugim gostima pa me jedan forumaš koji je aktivan na Gastronomiji popljuvao da tako i na gastronomiji popujem o Haccapu .
|
A čuj, to ti je zato jer si ti "običan kuhar".
Da si "poznati i uspješni Chef", možda bi te se drugačije percipiralo.
Btw, hvala na odgovoru i pojašnjenju. Meni inače te zabrane u kuhinji za drvene daske, drvene drške od noževa, drvene valjke za tijesto...iliti "sukala"...valjda znaš za taj stari zagorski izraz, uistinu nemaju smisla, ali dobro...
...a kako nisam pretjerano gadljiv kad je hrana u pitanju, nemam ništa protiv ovih pladnjeva za posluživanje hrane ukoliko je to primjereno za pojedina jela.
|
|
29.07.2016., 12:49
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2012.
|
Quote:
Krkimir kaže:
nije to skroz neopasno, naime ako rub stakla nije izbrušen na to se može porezati i onaj tko jede sa toga i onaj tko će to poslije prati... iz tog razloga tanjuri imaju zaobljene rubove  :
|
na ovome gdje Priska poslužuje se vidi da je rub izbrušen
Quote:
forumnickxy kaže:
|
meni je ovo baš fora posluženo, i tu mi ne smeta taj drveni beštek jer se vidi da jednokratni beštek u pitanju.
i čini mi se da je tu više od 2 deke pršuta kao što navode u članku, 7 ili 8 deka čini mi se da bi moglo biti što je uobičajeni normativ
|
|
|
29.07.2016., 12:52
|
|
Felis Emeritus
Registracija: Dec 2003.
|
To je definitivno jednokratni beštek.
|
29.07.2016., 12:53
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
MLADJO kaže:
A čuj, to ti je zato jer si ti "običan kuhar".
Da si "poznati i uspješni Chef", možda bi te se drugačije percipiralo.
Btw, hvala na odgovoru i pojašnjenju. Meni inače te zabrane u kuhinji za drvene daske, drvene drške od noževa, drvene valjke za tijesto...iliti "sukala"...valjda znaš za taj stari zagorski izraz, uistinu nemaju smisla, ali dobro...
...a kako nisam pretjerano gadljiv kad je hrana u pitanju, nemam ništa protiv ovih pladnjeva za posluživanje hrane ukoliko je to primjereno za pojedina jela.
|
meni jučer zablokirao mozak i nisam se mogao sjetiti za valjak kako se kaže i već sam htio napisati sukač kako se kod mene kaže 
svo drvo se relativno lako može zamijeniti u kuhinji plastikom ali drveni sukači i drvene daske za valjanje ne. plastika nije baš dobra zamjena za njih , jednostavno nije to to u radu
|
|
|
29.07.2016., 16:26
|
|
road warrior
Registracija: Nov 2009.
|
evo vijest iz bliske budućnosti:
Novi fensi restoran poslužuje hranu na nečemu što se zove "tanjur"
Radi se o nekakvim okruglim keramičkim predmetima, djeluje elegantno i jednostavno,
hrana ostaje unutar toga kao da je to zapravo napravljeno za posluživanje hrane 
|
30.07.2016., 12:34
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2009.
|
Vijest je

|
|
|
30.07.2016., 13:00
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2012.
|
Kada se spominje Mundoaka - svaki puta kada mi je servirano jelo na dasci dobio sam i tanjur. Baš svaki put. I oko sebe nisam nikada zamjetio drugačiju praksu.
|
|
|
01.08.2016., 10:49
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2007.
|
Quote:
shtifke kaže:
Kada se spominje Mundoaka - svaki puta kada mi je servirano jelo na dasci dobio sam i tanjur. Baš svaki put. I oko sebe nisam nikada zamjetio drugačiju praksu.
|
ja bijah dva puta.
ni jednom ne dobih tanjur. Samo daske.
|
|
|
01.08.2016., 17:41
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2012.
|
Da li si bila sama ili? Ja nikada nisam bio sam pa moguće da misle ako ima mjesta na dasci da možeš rezbariti, što mi nije neka akcija.
|
|
|
01.08.2016., 17:41
|
|
Volim veljaču, mijauuuuuu
Registracija: Jan 2010.
|
Quote:
Dlapek kaže:
ja bijah dva puta.
ni jednom ne dobih tanjur. Samo daske.
|
Nije istina !
Meni je fakat dosta ovakvog zlonamjernog pljuvanja po Mundoaki i drugim lokalima, a zašto ? Zato jer klopu poslužuju na dasci ? 
Ne mora nitko voliti takav način prezentacije, ne mora nikome prijati jesti s daske, meni prvom ne prija i zato zatražim tanjur ako ga već po defaultu ne dobijem. A u Mundoaki sam bio desetak puta i uglavnom sam tanjur dobio, a da ga nisam posebno tražio isto kao i ti. I sad čemu to "Ni jednom ne dobih tanjur. Samo daske.", kad je neki dan Đipsa Krkiju napisala:
Ne kužim zašto u Mundoaki ne tražite tanjur? Meni ga bez ikakvih problema donesu svaki put. Nije da sam neki daska-Nazi, nego puno puta želimo isprobati više stvari i lakše je da svako ima svoj tanjur, a da su daske s jelima na sredini stola.
EDIT
Krki, može se dobiti tanjur. Salate su mi većinom bile u zdjelicama koliko se sjećam, kao i riža. Samo prvi put kad sam bila, s Dlapek, je salata jednog jela servirana na dasci, ali smo obje imale tanjure i nismo jele s daske, nego smo podijelile 2 različita jela. Tada su nam sami donijeli tanjure, bez posebnog zahtjeva.
Evo i fotka, čak se vidi rub mog tanjura.
https://www.instagram.com/p/w914nSjBLA/
I čemu onda sva ta antimundoakina haranga ? 
|
|
|
01.08.2016., 18:57
|
|
Registrirana korisnica
Registracija: Jun 2009.
|
Ako su daske u Mundoaki toliki problem, sto cete tek reci na konobu Matoni u Splitu.  Tamo se doslovno jede s dasaka. Mene nije smetalo i zapravo ne bih ni isla za tim da nije foruma.
Ovaj tuna teryaki na zadnjoj fotki je savrsen.
Sent from my iPhone using Tapatalk
|
01.08.2016., 19:42
|
|
Registrirani korisnik
|
ove daske iz te konobe mi fakat djeluju baš ko daske, tj nisu zaštićene nekim lakom da manje upijaju tekućinu od hrane koja se posluži na njima . ja ne bi konzumirao hranu koja se na njima posluži
|
|
|
01.08.2016., 19:49
|
|
Okajava grijehe
Registracija: Dec 2011.
|
Poruka ugostiteljima: poštedite nas izdrkavanja s glupavim trendovima, nemojte posluživati hranu na daskama, fosnama, crijepovima, ciglama i ostalom građevinskom materijalu jer je to glupo.
Puno hvala na suradnji.
|
|
|
01.08.2016., 20:00
|
|
PŠK janick
Registracija: Dec 2007.
|
Quote:
Pellaprat kaže:
I čemu onda sva ta antimundoakina haranga ? 
|
zato što je to hrvatski nacionalni sport. pljuvanje po uspješnima. toliko puta već viđeno ovdje. u stilu: kaj si oni umišljaju (bila to Mundoaka, bila to Petra, bio to Kosta i rezervacije).

|
|
|
01.08.2016., 20:25
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2011.
|
Quote:
Pellaprat kaže:
Nije istina !
Meni je fakat dosta ovakvog zlonamjernog pljuvanja po Mundoaki i drugim lokalima, a zašto ? Zato jer klopu poslužuju na dasci ?
|
Ja osobno nisam nikoga imenovao a kamo li pljuvao, čak u Mundoaki nisam nikada niti bio.
I svejedno mi je kako se lokal zove.
Ali imam svoje mišljenje i smijem ga izreći, a to je da mi se ne bi sviđalo
da tutnu pred mene dasku sa koje se umak cijedi po stolu/podu whatever.
A opet, poštujem i one koji uživaju jesti sa daske.
Tu smo, na forumu, da razglabamo i raspravljamo.
Tome i služi, zar ne ?

|
|
|
01.08.2016., 20:33
|
|
Volim veljaču, mijauuuuuu
|
Quote:
ivica1983 kaže:
ove daske iz te konobe mi fakat djeluju baš ko daske, tj nisu zaštićene nekim lakom da manje upijaju tekućinu od hrane koja se posluži na njima . ja ne bi konzumirao hranu koja se na njima posluži
|
Vidiš, meni je serviranje i prezentacija hrane na dasci ili kamenu ili nekom novom trećem materijalu više nego privlačna kada to učini kuhar sa stilom. Ne sviđaju mi se pretjerivanja s lopatama, kahlicama i slične dekadencije. No, s daske ne volim jesti samo iz jednog razloga; zbog mogućnosti da mi hrana pada po stolu ili curi mesni sok. S daske koja bi imala uzdignute rubove ne bi me niti najmanje smetalo jesti zato jer je to daska. Dapače !
Čudi me da ti kao profić ne bi jeo s daske. Ti onda niti doma sigurno ne upotrebljavaš drvene daske. Ne samo za jelo nego ni za rezanje i pripremu. Ja na dasci s koje ne bih jeo ne bih ništa niti pripremao.
Ne znam ni kako si na toj maloj, ne savršeno jasnoj fotki, odmah prepoznao da nisu tretirane nikavim zaštitnim sredstvom i da sigurno jako upijaju sokove hrane. 
|
|
|
01.08.2016., 20:45
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Pellaprat kaže:
Čudi me da ti kao profić ne bi jeo s daske. Ti onda niti doma sigurno ne upotrebljavaš drvene daske. Ne samo za jelo nego ni za rezanje i pripremu. Ja na dasci s koje ne bih jeo ne bih ništa niti pripremao.
Ne znam ni kako si na toj maloj, ne savršeno jasnoj fotki odmah prepoznao da nisu tretirane nikavim zaštitnim sredstvom i da sigurno jako upijaju sokove hrane. 
|
da, doma imam plastične daske, doduše imam jednu drvenu ali na kojoj samo kruh režem .
a glej, svi mi kuhari, barem oni koji drže do čistoće imamo nešto što ne volimo upotrebljavati ili nešto u kuhinji što nam mora biti besprijekorno čisto. Moj bivši šef je recimo imao "fetiš " na gornji unutarnji zid mikrovalne i to je često provjeravao dali je čisto .ja recimo mrzim kad mi stol za izdavanje jela nije besprijekorno čisti . i masne sudopere.
nisam ja nikakvi čistunac u smislu da sam opterečeni čistoćom , ali te drvene daske su mi zbilja odbojne i sa njih ne jeo.
Ostalo mi u sjećanju kad je Barba Branko (usput jel zna tko što je s njim??' više ga nema na gastronomiji) bio u Plavom podrumu i dobio predjelo na crijepu a toplo predjelo u nekakvom izdubljenom siru u kojem su već očito servirali više puta i pitao se kako peru taj sir .Isto tako bi se ja cijelo vrijeme pitao kako peru te daske i koliko bakterija su upile u sebe
|
|
|
01.08.2016., 21:02
|
|
Registrirani korisnik
|
nisam čistunac, i jela sam "s daske" u gore navedenim restoranima, i u zg i st... i opet ću... i doma koristim drvene masivne daske, za rezat špek i sir, a bome i za valjat tijesto....) bajdvej, ove manje koje stanu u perilicu, stavim u perilicu, pa dokle traju, traju...)
meni samo nije jasno čemu to posluživanje... ispada zbog forme... kao fol je efektno.... efektno je i na bijelom porculanu poslužiti, da sve boje i teksture dođu do izražaja... nekako, te daske mi se čine kao linija manjeg otpora... kao dobili smo nešto drugačije na stol... ali sad je to postalo toliko uobicajeno da nema sanse da impresionira...
recimo onu "sibensku platu" na barone... platila bih onoliko koliko traze.... i platiti cu za 10tak dana ybog gušta, lokacije i namirnica koje reklamiraju...  .... ali nije niš novo ono serviranje u "staklenkama od pekmeza" ... kupila bih ja tu platu i da mi netko to na pristojnom chajna servira..... pa da bockam s bijelog tanjura cackalicama i da gledam na sibenski zaljev.... i uzivam u zalogaju i pogledu...
|
01.08.2016., 21:04
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2013.
|
Koliko vidim jedini sam kojem je bilo zlo nakon Mundoake pa svejedno ne hejtam. Načelno mi se ne sviđa jesti s daske, ali ja sam također u mundokai dobio tanjur bez da sam pitao. Problem je u tome što sam ''točao'' umak s te daske i bilo mi je zlo poslije  Naravno, ne mogu biti siguran da mi je bilo zlo zbog daske, pa ni ne pljujem.
Što se obrade mesa, povrća isl tiče, ja preferiram drvene daske, i doma komotno pojedem s njih ponešto od onog što narežem. Hejtam plastične daske. Još otkad sam jednom zgodom kod prijatelja vidio kako reže luk za dinstanje na plastičnoj dasci. I vidio kako se lome mali sitni komadići plastike. I onda je on to fino s nožem sve zgrnuo u tavu. Pih, radije ću jesti drvo nego plastiku 
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 13:34.
|
|
|
|