Natrag   Forum.hr > Društvo > Gospodarstvo > Banke, osiguranja, krediti

Banke, osiguranja, krediti Ja ne radim za novac. Ja radim za kamatu.

Zatvorena tema

Tematski alati Opcije prikaza
Old 28.04.2015., 10:33   #17141
Quote:
judolino kaže: Pogledaj post
...

Kajgod. Meni uopće nije bilo u igri to kaj je kreda u CHF jeftinija, nego instrumenti osiguranja. A tako je bilo i masi drugih, jer za eure i kune su se mahom tražili jamci.
Točno !
I u našem slučaju je to bio razlog. Tražili su 2 jamca i mene kao sudužnika za suprugin kredit sa VK u €. Dok za CHF kredit nisu bili potrebni ni jamci ni sudužnik ni obavezno životno osiguranje.
Potpuno je nejasno (ustvari je sada jasno) zašto banka traži veće instrumente osiguranja za manje rizičan kredit.... Navlakuša.
aspiriniks is offline  
Old 28.04.2015., 10:37   #17142
ako je bila navlakuša onda su stvarno idioti, i to na kubik (van svake pameti, odjele za rizike u bankama bi u tom slučaju trebalo objesiti i to od strane samih bankara)
Old 28.04.2015., 10:40   #17143
Quote:
ceha kaže: Pogledaj post
gFlores mislim da je to bila 'zlatna groznica', "tulipanska groznica" ili što već na obje strane mogli bi je nazvati 'kreditna groznica', 'nekretninska groznica' (moram imati moram imati kredit, moram dati, moram dati kredit)

i ne mogu se odati dajmu da su tome kumovali u većini slučajeva 'ženski hormoni' i moranje 'skućivanja' koja je prevladala sve razumne argumente protiv
Hahahah, imaš pravo. Pogotovo ovaj dio sa 'ženskim hormonima' :klap:
gFlores is offline  
Old 28.04.2015., 10:49   #17144
Quote:
TauraDendarii kaže: Pogledaj post
To nije istina i lazes. HNB je potvrdio kako su banke imale pokrivene pozicije i da su zaista kupile na vanjskom trzistu CHF koji su plasirali. Uostalom to je zakonom obavezno.

Ako tvrdis da su banke kršile zakon, a HNB laze u njihovu obranu onda pošalji prijavu državnom odvjetništvu.
Gluposti.
Banke su napravile valutni swap sa eurima iz domaće štednje, jer drugim nisu mogle (kunama). Banke nisu kupile nikakve švicarce.
I sada kaži ti meni, na koji su to način banke angažmanom domaćih eura koji su swapale u CHF mogle dati nižu kamatnu stopu nego što je to bio slučaj sa Eurskim kreditima.
Hint: navlakuša ?
aspiriniks is offline  
Old 28.04.2015., 10:55   #17145
Quote:
banderas kaže: Pogledaj post
Ne znam što se o tome ima previše pričati, svi su manje-više upoznati s pričom da su ljudi koji nisu bili kreditno sposobni za euro zbog manje kamate i posljedično razlike u anuitetu istovremeno bili kreditno sposobni za švicarce. Dugoročno glup i nezdrav princip.

...
Potpuno pogrešno!
Više puta sam spomenuo da je jedini razlog zaduženja sa CHF VK u našem slučaju bilo to što su nas za Eure tražili 2 jamca i mene kao sudužnika u supruginom kreditu.
Mislim da je forumaš judolino također imao takav slučaj.

I sada kaži ti meni zašto banka traži veća jamstva za manje rizičan kredit ?
Možda se radili o navlakuši ?
Razmisli ...
aspiriniks is offline  
Old 28.04.2015., 10:56   #17146
Quote:
Quark kaže: Pogledaj post
a ja san prethodne tri godine prijavljiva dohodak na obrtu između 65 i 75 kilokuna i to kad se kod obrtnika podili s 12 ispadne 5800-5900-6000 plaća, dakle više nego tri ipo puta veća plaća nego rata kredita
Quote:
Deere kaže: Pogledaj post
I sam sam obrtnik, pa me zainteresiralo kako si uspio, kao obrtnik, uopće dobiti bilo kakav kredit).
dobro Deere ti ode jebeš ljude misecima da nisu čitali sitna slova, da tribaju preuzet odgovornost za svoje postupke a ti ne znaš pročitat najobičniji post na forumu pisan normalnim fontom. koji dio ti nije jasan dijeljenja dohotka sa 12?

Quote:
Jel cimer dao naslutiti kome će se to sranje iza brda obiti o glavu? Dužnicima, vjerovnicima ili objema stranama? Možda 'svemoćnoj' državi?
je, da mi je naslutiti, al najbolje da ću tebi dat bojevu municiju da sereš i dalje po ljudima ode
strange quark is offline  
Received Infraction
Old 28.04.2015., 11:02   #17147
Danas 28.4. pratite medije. U 12.00 bit će održana međunarodna konferencija o sudskoj praksi u regiji. Sudionici su odvjetnici Vojin Biljić (Beograd), Dalibor Mrša (Banja Luka), Nicole Kwiatkowski (Zagreb), dok će o ekonomskom aspektu problema govoriti ekonomist Tomislav Prpić (Rijeka) te o prijedlogu kompromisnog rješenja CHF krize Esad Turković, ekonomist iz Zagreba. Troje odvjetnika bit će gosti u Hrvatskoj uživo (HRT1) nakon 16.30 sati
ipolic is offline  
Old 28.04.2015., 11:10   #17148
Quote:
Razumijem. Banka je očito gurala ono na čemu je ostvarivala najveću maržu. Sa ultra niskim stopama na kamate u CHF prije krize su mogli ostvarivati najvecu marzu na CHF pa su to i radili.

Ali morate biti svjesni da su krediti u CHF bili jeftiniji od kredita u Euru, a pogotovo u kunama. Čak su i danas jeftiniji kada je Vlada ograničila tečaj, a već ranije i kamatu. Dakle danas rata za isti kredit u CHF bi iznosila oko 3500kn, dok za isti u euru 4000kn, a u kunama 4050kn. Ukoliko bi se ukinulo ograničenje tečaja, po tečaju 7.3 bi rata uz ograničenje kamate bila 3980kn.

Dakle manja od one u euru ili kunama čak i bez ograničenja tečaja.

Na temelju čega Udruga Franak traži još više, ako su im već sada kamate ograničene na 3.23 i kredit drastično jeftiniji od onog u eurima?
kada sam ja nešto slično pisala (druge brojčane podatke, ali ista poanta trenutno "povoljnih" rata kredita u francima), onda sam bila etiketirana kao bankarska kuja ovdje.

a što je najgore, ne bih rekla da je većina ljudi ovdje zločesta i pakosna, već imaju problema s matematikom kao takvom.

ne kuže npr. (dobar dio njih) da ukoliko kuna devalvira i recimo ode na na 10 kuna za euro, da će i franak otići na 10 kn. ostale "manje" važne stvari neću niti nabrajat.

Quote:
djemba kaže: Pogledaj post
Odkuda si izvadio ovu računicu samo ??? Zar misliš da bi netko tražio kredu u kunama ako će po tvojoj računici rata porasti cca 30 posto ??

Kamata u chf je bila ista ( na dan Linićeva smanjenja ) kao i sada u kunama ili čak i veća (ovisno gdje se gleda )

Početna rata u chf mi je bila 2600 a u eurima je trebala biti oko 3000 kn.
Sadašnja rata mi je 3500 ....
Molim te ,prosvjetli me ,kako je 3500 drastično jeftinije od 3000 ???
Drastično veću glavnicu da ne spominjem .....
pa jesi izračunao (sada trenutno, jer i mi imamo veću kamatu nego na početku, a i tečaj eura je veći nego prije 7 god) kolika bi ti bila rata da si uzeo kredit u kunama ili eurima.
jesi li? ili samo kukaš za ratom koja ti je bila u početku?

evo da ti ponovim još jednom:

Quote:
Dukkai kaže: Pogledaj post
Povremeno, citanje sa razumijevanjem pomaze...

Zadnje uređivanje indian : 28.04.2015. at 11:34.
indian is offline  
Old 28.04.2015., 11:15   #17149
možda da mi ponovimo moj potpis:
ipolic is offline  
Old 28.04.2015., 11:36   #17150
idem na rutinsku operaciju
doktor mi gura papir da potpišem da sam suglasna sa onim što slijedi

možda da upišem godinu ili dvije medicinskog fakulteta čisto da znam što me sve čeka i na što moram paziti???

..ili da konzultiram ministra zdravlja...što on misli o tome...ali on nije dostupan

ne znam....dvojim....

svejedno....mislim da me od pogrešnog rezanja npr. lijeve noge umjesto slezene, nitko ne može spasiti dok sam pod narkozom
dalcosters is offline  
Old 28.04.2015., 11:39   #17151
Quote:
Ako tvrdis da su banke kršile zakon, a HNB laze u njihovu obranu onda pošalji prijavu državnom odvjetništvu.
nema problema work in progress

https://www.index.hr/vijesti/clanak/...ca/815864.aspx
ipolic is offline  
Old 28.04.2015., 11:44   #17152
Quote:
dalcosters kaže: Pogledaj post
idem na rutinsku operaciju
doktor mi gura papir da potpišem da sam suglasna sa onim što slijedi

možda da upišem godinu ili dvije medicinskog fakulteta čisto da znam što me sve čeka i na što moram paziti???

..ili da konzultiram ministra zdravlja...što on misli o tome...ali on nije dostupan

ne znam....dvojim....

svejedno....mislim da me od pogrešnog rezanja npr. lijeve noge umjesto slezene, nitko ne može spasiti dok sam pod narkozom
Krasno razmišljanje Nije ni čudo da su vas operušali.
gFlores is offline  
Old 28.04.2015., 11:49   #17153
Quote:
Franak se moze kupiti van Hrvatske kod bilo koje banke u Europi. Količina štednje u francima je enormna (naravno ne u Hrvatskoj). Naše banke nisu dobile franke iz Hrvatske, nego su "kupil" franke van Hrvatske i onda ih plasirale ovdje.

Objasni ti nama gdje točno osim u Hrvatskoj mozes pronaci kune?

Usporedjivati dobavljivost franka i kune moze samo neznalica. Da rezimiram, niska kamata na CHF i laka dobavljivost tih kredita je posve razumljiva, a zbog kulture štednje u Hrvatskoj, krediti u eurima će uvijek biti jeftiniji od kredita u kunama.
Ajde sada objasni ti meni čime su to naše banke kupile vani franke ?
aspiriniks is offline  
Old 28.04.2015., 11:50   #17154
molim admina koji NIJE na strani banaka da odgovori što je sa članom schneflitchen?
čitajući prijašnje postove vidim da je ta znala reć koju istinitu za razliku od nekih drugih

da li je trajno banirana ili do određenog datuma?
ipolic is offline  
Old 28.04.2015., 11:59   #17155
Quote:
Građane niti jedna administracija ne može zaštiti od njih samih. Tu nikakve granice nema, ako želiš činiti gluposti jedino pravedno je da snosiš posljedice svojih odluka.

....
Da ... čemu onda primjerice HALMED.
Po tebi bi najbolje bilo da se u ljekarnama prodaje sve i svašta, pa neka kupci sami odluče koji će lijek kupiti ...
Svašta čovjek ovdje može pročitati.
aspiriniks is offline  
Old 28.04.2015., 12:09   #17156
Quote:
aspiriniks kaže: Pogledaj post
Po tebi bi najbolje bilo da se u ljekarnama prodaje sve i svašta, pa neka kupci sami odluče koji će lijek kupiti ...
Promasena ti je analogija - covjek je rekao "od njih samih". HALMED te ne spasava od tebe samog.
JTB is offline  
Old 28.04.2015., 12:14   #17157
Quote:
aspiriniks kaže: Pogledaj post
pa, kako te to tocno HALMED stiti od toga da odes u jednu ljekarnu i kupis kutiju tableta protiv bolova pa u drugu, pa u trecu i onda dodjes doma i predoziras se tabletama?

koliko ja znam, te tablete se mogu najlegalnije dobiti i nitko ne kontrolira niti koliko ih kupujes (dokle god ih kupujes u razlicitim ljekarnama) niti koliko ih konzumiras...
Dukkai is online now  
Old 28.04.2015., 12:21   #17158
Vecina ljudi koji imaju kredite u CHF su iz privatnog sektora,jer naravno za uhljebe ne trebaju jamci oni su dobili EURski ili KN,i naravno najvise od uhljeba cujes kako ih to ne zanima ili potpisali ste,a znam da je nemoguce ali kako bi volia da sa svojim obiteljima svi napustimo HR,vratimo nekretnine banci pa nek onda neke druge budale financiraju vladu,Hnb,ustavni sud i nase drage nezainteresirane uhljebe....

Ili bi ih onda zanimalo....
crazysplico is offline  
Old 28.04.2015., 12:23   #17159
Quote:
Pittcock kaže: Pogledaj post
Bitno da znaš vrijeđati, a razumijevanje materije 0 bodova.

CHF-ove koje su kupovali da zatvore pozicije morali su nečim platiti, a platili su ih duplo i čak troduplo skupljim eurima kojih su jedino imale.

2006/7 kad je podijeljeno najviše chf kredita koji su pokriveni eurima, cijena eura je u prosjeku bila cca 4%tna boda (izvor eurostat). Na to dodaj trošak regulacije od 2,5%tnih bodova (izvor HUB) i dobiješ nabavnu cijenu od 6,5%.

To je cijena bez marže, bez uračunatih rizika (kreditni rejting, CDS) i drugih zavisnih troškova.

Iz toga proizlazi da chf krediti nisu mogli biti jeftiniji od eurskih, samo skuplji s obzirom na dodatne troškove i potencijalne rizike.

Na ovo još trebaš dodati činjenicu da su novi stanovi plaćani kunama koje su još skuplje od eura.
Banke takodjer mogu uzeti kredit. Za te CHF koji su plasirani, banke se su zaduzile vani, uzele kredit kao i vi. Samo sto je njima taj kredit recimo 1-2% bio, a onda oni vama proslijede za 5%. Banka se nije kupovala CHF pomocu eura, to jednostavno nije slučaj. Banke se ne bave spekuliranjem sa valutama nego jednostavno plasiraju sredstva do kojih mogu doci ili prikupljanjem štednje, ili uzimanjem kredita od drugih aktera. Banka nikada nece uzeti štednju u eurima pa je prodati i kupiti CHF pa CHF plasirati. Razlog tome je što je to iznimno rizično po banku jer u slučaju nepovoljnog tečajnog kretanja banka ostaje više dužna štediši nego će dobiti nazad kroz kredit u CHF. Zato nijedna banka to ne radi (a mislim da je i zakonom zabranjeno), nego radije uzimaju 2% marze na razlici izmedju štednje i kredita. Tu im je rizik minimalan i zarada garantirana.

Krediti u CHF su mogli biti jeftiniji i bili su jeftiniji. Razlog tome je jeftiniji izvor CHF u odnosu na eure.

Pokazujes elementarno neznanje.
TauraDendarii is offline  
Old 28.04.2015., 12:25   #17160
Quote:
Dukkai kaže: Pogledaj post
pa, kako te to tocno HALMED stiti od toga da odes u jednu ljekarnu i kupis kutiju tableta protiv bolova pa u drugu, pa u trecu i onda dodjes doma i predoziras se tabletama?

koliko ja znam, te tablete se mogu najlegalnije dobiti i nitko ne kontrolira niti koliko ih kupujes (dokle god ih kupujes u razlicitim ljekarnama) niti koliko ih konzumiras...
Ajd ne trolaj. Pa možeš kupiti i 10 litara Jane sasuti u kantu i utopiti se ...
Moj upis išao je u smjeru da se štetni (otrovni) proizvodi ne smiju naći na tržištu, a za to se brinu ovlaštene agencije (npr. HALMED).
Ako hoćeš, možeš relativizirati do banalnosti gornji upis, ali i ti dobro znaš o čemu pišem ...
aspiriniks is offline  
Zatvorena tema

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 19:09.