|
|
02.08.2016., 08:57
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2007.
|
Quote:
shtifke kaže:
Da li si bila sama ili? Ja nikada nisam bio sam pa moguće da misle ako ima mjesta na dasci da možeš rezbariti, što mi nije neka akcija.
|
Nisam bila sama.
Donijeli su hranu na daskama pa smo tražili tanjure.
|
|
|
02.08.2016., 12:09
|
|
Brontulona
Registracija: Mar 2007.
|
Daske su mi vise manje jasne.
Molila bih objasnjenje rizota serviranog u kolutu parmezana. To se ne pere a vjerojatno se ni kolut ne baca.
|
02.08.2016., 14:46
|
|
Volim veljaču, mijauuuuuu
Registracija: Jan 2010.
|
Quote:
ivica1983 kaže:
da, doma imam plastične daske, doduše imam jednu drvenu ali na kojoj samo kruh režem .
a glej, svi mi kuhari, barem oni koji drže do čistoće imamo nešto što ne volimo upotrebljavati ili nešto u kuhinji što nam mora biti besprijekorno čisto.
|
Što znači besprijekorno čisto ? Dobro oprano ? Dezinficirano ? Sterilizirano ? Normalno da higijenski standardi u kuhinjama moraju biti visoko postavljeni ali nemojmo pretjerivati s glupostima, a hajka na drvene daske je glupost kad nije nešto gore.
Evo pročitaj ovo jer nije sve baš onako kako se na prvi pogled čini.
|
|
|
02.08.2016., 19:15
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2012.
|
Quote:
Pellaprat kaže:
Što znači besprijekorno čisto ? Dobro oprano ? Dezinficirano ? Sterilizirano ? Normalno da higijenski standardi u kuhinjama moraju biti visoko postavljeni ali nemojmo pretjerivati s glupostima, a hajka na drvene daske je glupost kad nije nešto gore.
Evo pročitaj ovo jer nije sve baš onako kako se na prvi pogled čini.
|
dobro oprano i dezinficirano . sterilizirati mogu u kuhinji samo noževe jer samo za njih imam sterilizator
|
|
|
03.08.2016., 15:13
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2006.
|
Sto se tice dasaka cesto kuhari zaborave na neke moguce "nezgodne detalje" zeleci uciniti jelo privlacninijim. Recimo, dok je muz vodio hotel kuhar je dosao na ideju da servisa steak na daskama. To je krasno izgledalo, ALI, steak pusta sok, sirovi sok, nadalje daske u vecini slucajeva (osim ako se ne izrade po zelji) nemaju dovoljno dubok utor. Tu se pojavljuju dva problema, ako gost jede sa daske on nozem (za steak ide zupcasti, da ponovimo jer neki ugostitelji jos nisu savladali tu osnovu) ostecuje dasku, sto nije problem, vec je problem sto je steak socan i "sok" ulazi u u ostecenja, a daske NE MOZEMO oprati u perilici (mislim mozemo, ali kakve ze izaci van?), vec ce peru rucno i sumnajm da u posjecenijim restoranima perac suda ima vremena strugati svaku dasku, kod nas ne bi imao vremena i stoga sam osobno zabranila da se takva hrana servira na dasci. Tu naravno sve ovisi o odluci vlasnika, ali ja nisam zeljela riskirati zbog male sanse da se samo jednom jedna daska nece oprati kvalitetno i da ce biti belaja. Na kraju, dok gost objeduje sok curi po stolnjaku pa izgleda neuredno, ja kao gost mrzim ostaviti svinjac na stolu.
Stoga po mom misljenju steak i slicna "socna" jela ne bi trebala biti servirana na dasci, za sendvice, kruh i sl. uvijek pozdravljam dasku, ali hejtam jednokratne drvene zlice. Samza info, redovito jedem hranu sa daske, naime vecina "buschenschenken" u Austriji servira tako hranu (mislima na nareske, sandwiche i sl). (buschenschenken- to su seoski zalogajnice koje rade nekoliko mjeseci godisnje u kojima seljaci nude gostima striktno svoje proizvode poput kobasica, speka, kruha, sira i sl. -ne znam naziv na CRO)
|
|
|
04.08.2016., 00:37
|
|
road warrior
Registracija: Nov 2009.
|
dolazimo do apsurdne situacije da mi koji ne volimo jesti sa daski (i ostalog građevinskog materijala), da nas daskofili etiketiraju da smo mi nazadni, konzerve i da ne znamo što je dobro
dok su oni samoprozvane moralne vertikale koji eto određuju što se na čemu jede, nas uvjeravaju da smo u krivu i da su oni jedini mjerodavni za takva pitanja
a bome i za sva ostala 
Zadnje uređivanje Krkimir : 04.08.2016. at 00:55.
|
|
|
04.08.2016., 00:42
|
|
vakica
Registracija: Jan 2007.
|
Quote:
Cats kaže:
To je definitivno jednokratni beštek.
|
svakako bih ga učinila jednokratnim 
|
|
04.08.2016., 08:18
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2006.
|
Quote:
Krkimir kaže:
dolazimo do apsurdne situacije da mi koji ne volimo jesti sa daski (i ostalog građevinskog materijala), da nas daskofili etiketiraju da smo mi nazadni, konzerve i da ne znamo što je dobro
dok su oni samoprozvane moralne vertikale koji eto određuju što se na čemu jede, nas uvjeravaju da smo u krivu i da su oni jedini mjerodavni za takva pitanja
a bome i za sva ostala 
|
Ima ljudi koji ne vole piti iz plasticnih casa (kao moj stari, on kada ide na festu nosi svoju staklenu casu jer ljepota od gemista nikako ne smije biti u plastici), no razlika je izmedu pripremanja i rizika kod kuce i u restoranu, kao sto su velike razlike u odgovornosti. On nas se trazi da postujemo i tezimo iznimo visokim higijenskim standradima (iako cesto sama sebi postavljam pitanje je li sve to toliko nuzno i ima li kontraefekt, najcesce dok ispunjavam beskrajnu dokumentaciju vezanu uz podrijetlo hrane i sl.) i po mom misljenju neka hrana ne moze biti servirana na dasci i sa koje se jede, upravo iz higijeniskih razloga koje sam navela. Znaci, ponavljam, samo NEKA i to samo zato jer ja osobno nisam sigurna da li ce u kuhinji te daske fakat uvijek posteno oprat ili ce strugat svaki dan povrsinski sloj (ako se koristi za steak i sl). Mogu ja inzistirati, kontorolirati, kaznjavati i ponavljati skolovanje radnika na mjesecnoj bazi, ali to ne garantira aposutno postivanje svih propisa od svakog radnika pojedinacno...to sam davno naucila kada sam naletila na radnika, na bausteli, skolovanog elektricara kako u japankama, na metalnim ljestama, bez kacige nesto prcka po stropnim instalacijama. Zato radije radim na tome da sto vise pizdarija pokusam sprijeciti.
|
|
|
04.08.2016., 10:16
|
|
road warrior
|
Quote:
pupetta.maresca kaže:
o mom misljenju neka hrana ne moze biti servirana na dasci i sa koje se jede, upravo iz higijeniskih razloga koje sam navela. Znaci, ponavljam, samo NEKA i to samo zato jer ja osobno nisam sigurna da li ce u kuhinji te daske fakat uvijek posteno oprat ili ce strugat svaki dan povrsinski sloj (ako se koristi za steak i sl)
|
 pričamo o istome samo ti naglašavaš higijenski aspekt a ja odnos prema gostu... nedopustivo je forsirati nekakve modne trendove i serviranje na krovnim crijepovima ljudima koji to ne žele,
isto kao što je nedopustivo da gost naruči steak a da ga konobar ne pita kako želi da taj steak bude pečen
|
04.08.2016., 12:41
|
|
Okajava grijehe
Registracija: Dec 2011.
|
Tko zeli servirati hranu na daskama i ciglama nek nastavi dalje,, to je njegovo pravo kao vlasnika.
Moje pravo kao musterije je takva mjesta zaobici u sirokom luku.
|
|
|
04.08.2016., 12:47
|
|
alkohol i blud
Registracija: May 2008.
|
Quote:
pinzgauer kaže:
Tko zeli servirati hranu na daskama i ciglama nek nastavi dalje,, to je njegovo pravo kao vlasnika.
Moje pravo kao musterije je takva mjesta zaobici u sirokom luku.
|
tocno tako
samo, zasto onda toliko cmizdrite na grupi?
|
|
|
04.08.2016., 13:06
|
|
|
Quote:
Krkimir kaže:
 pričamo o istome samo ti naglašavaš higijenski aspekt a ja odnos prema gostu... nedopustivo je forsirati nekakve modne trendove i serviranje na krovnim crijepovima ljudima koji to ne žele,
isto kao što je nedopustivo da gost naruči steak a da ga konobar ne pita kako želi da taj steak bude pečen
|
Ništa ti ne naglašavaš nego opet samo trolaš.
Ti si Miško gost u mojem lokalu u kojemu ja postavljam pravila !!! (Koja su normalno u skladu s propisima). Ako ti ista ne odgovaraju, širok ti put. Imaš drugih lokala koji će ti servirati po tvom ukusu. Isto tako ne možeš ti mene kao gost prisiliti da ti izgorim biftek jer ga eto ti takvog voliš. Ja ću ti kao vlasnik ponuditi što i kako pripremljeno možeš dobiti u mojem lokalu, a ti uzmi ili ostavi. Ako sam zbog svojih principa izgubio gosta, znači i zaradu, moj problem. Ili možda sreća jer za kolike Judine škude bi tebe netko trpio kao gosta ? 
|
|
|
04.08.2016., 13:35
|
|
|
Info o serviranju hrane na drvenim daskama.
Jučer sam razgovarao sa sanitarnom inspektoricom o higijenskom aspektu posluživanja hrane na drvenim daskama  i zakonskim propisima u vezi toga. Zanimljivo ali inspektorica odmah nije znala odgovor pa mi ga je danas prenijela. Ne postoji striktna odredba u vezi toga. Ukoliko smatra da iz bilo kojeg razloga bilo koje posuđe, tako i daska, ne odgovara higijenskom standardu, može s bilo koje površine uzeti bris i kasnije postupiti u skladu s mikrobiološkim nalazom, od zabrane do kazne. Zabraniti uporabu daske ili izreći kaznu samo zato što je drvena ne smije. Na pitanje kakav stav ima obzirom da se vjerojatno većina dasaka ne pere u strojevima za posuđe na visokoj temperaturi, rekla mi je da bi ona osobno bila zadovoljna da joj u kuhinji pokažu da se daske peru mehanički, toplom vodom i detergentom, te da se nakon ručnog pranja vrši dezinfekcija potapanjem u otopinu Izosana (2g/5l vode) bez naknadnog ispiranja, a što je u skladu s HACCP-om. Također mi je rekla da ne bi tolerirala vidljiva oštećenja dasaka kao utori od noža i otkrhnute površine i da bi za tako oštećenu dasku, ako bi to bilo prvi put, odgovornu osobu kuhinje kaznila s 1000 kn na licu mjesta. Ukoliko bi to bio opetovani prekršaj, išla bi prijava i kazna bi bila znatno veća.
|
|
|
04.08.2016., 15:29
|
|
Okajava grijehe
Registracija: Dec 2011.
|
Quote:
gmit kaže:
tocno tako
samo, zasto onda toliko cmizdrite na grupi?
|
Grupi?
Ne cmizdrim, nego ismijavam glupave trendove kojima vlasnici restorana pokazuju da im je forma bitnija od sadržaja.
Osim toga moje je pravo i da cmizdrim ako mi se cmizdri.
Za par godina će svi ti glumci koji sad poslužuju na daskama i ciglama otkriti tanjur(kao u Krkijevom linku) i to predstaviti kao epohalno otkriće te vraćanje korijenima, koristeći termin "ne želimo da išta stoji između esencije hrane i gosta".
Mark my words
Teški glumci...
|
|
|
04.08.2016., 16:33
|
|
road warrior
|
Quote:
Pellaprat kaže:
Ti si Miško gost u mojem lokalu u kojemu ja postavljam pravila !!! (Koja su normalno u skladu s propisima). Ako ti ista ne odgovaraju, širok ti put. Imaš drugih lokala koji će ti servirati po tvom ukusu. Isto tako ne možeš ti mene kao gost prisiliti da ti izgorim biftek jer ga eto ti takvog voliš. Ja ću ti kao vlasnik ponuditi što i kako pripremljeno možeš dobiti u mojem lokalu, a ti uzmi ili ostavi. Ako sam zbog svojih principa izgubio gosta, znači i zaradu, moj problem. Ili možda sreća jer za kolike Judine škude bi tebe netko trpio kao gosta ? 
|
pa, Miško nije toliko zahtjevan gost, daj mu ono što hoće i Miško će se opet vratiti... ali ako naprimjer Mišku doneseš tuna steak koji je potpuno sirov, zapečen pol milimetra sa jedne i sa druge strane, i još ga serviraš na drvenoj dasci (bez da si Miška uopće pitao da kako želi da bude pečeno niti da li želi jesti sa fosne),
pa kad ti Miško kaže da vratiš to u kuhinju i malo ispečeš jerbo ne jedeš sirovo meso, i da ti to posluži na tanjuru
pa kad ti to odbiješ a Miško se digne i ode van, a nakon Miška i dosta ostalih gostiju
hoćeš li ipak razmisliti što ugostiteljska djelatnost zapravo podrazumijeva i tko je tu zbog koga?
|
04.08.2016., 17:32
|
|
PŠK janick
Registracija: Dec 2007.
|
Quote:
Krkimir kaže:
pa kad ti to odbiješ a Miško se digne i ode van, a nakon Miška i dosta ostalih gostiju
hoćeš li ipak razmisliti što ugostiteljska djelatnost zapravo podrazumijeva i tko je tu zbog koga?
|
boldano je ključno. ako se to ne dogodi, Miško neće imati utjecaja ni na što. a upravo je to slučaj kod Mundoake. Miško vrišti, a oni i dalje puni 
|
|
|
04.08.2016., 18:36
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2006.
|
Stoji to, pa nek sam i Piško ali sa tavalona jedem samo kad vadim barku na Delfinu. U pauzi, kad pobrusim koper pa trebam mazati prajmer pojedem komad kruha i nešto iz marketa, zalijem gemištom na šanku i pičim dalje.
Hvala za info da u toj Mudoaki služe na dasci, razlog više da ne odem tamo.
|
|
|
07.08.2016., 19:26
|
|
Loading, please wait...
Registracija: Oct 2008.
|
Quote:
Krkimir kaže:
doneseš tuna steak koji je potpuno sirov, zapečen pol milimetra sa jedne i sa druge strane
|
Meni je točno takav baš savršen, bez zezancije.
|
|
|
07.08.2016., 20:14
|
|
road warrior
|
sve oke  samo treba pitati "kako želite da bude pečeno" jer se može dogoditi da ja dobijem sirovi a ti prepečen
|
02.09.2016., 22:14
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2013.
|
Quote:
patientia kaže:
I kartice su novac. Ne vidim zasto bi ljudi nosili gotovinu???!!! U kojem stoljecu ti zivis?
U Sloveniji uvijek placam debitnim karticama, i to mi bez problema kucaju iznos na koji zaokruzim. Nedavno sam po prvi put u Hrvatskoj placala karticom i nisu mogli zaokruziti, nego sam napojnicu morala dati u kesu.
|
Stariji post,ali dopustite da repliciram.U HR dosta ugostitelja kao i u regionu ne priznaje ništa osim gratis nakon plaćanja računa.Zbog toga joj se ovo desilo.Gazda to uzme sebi.Ne odobravam to,ni reakciju konobara kao postavljača teme koji bi zbog toga najradije pružili slabiju uslugu,ali tako je to.Nažalost.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 02:18.
|
|
|
|