|
|
28.03.2025., 16:46
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2006.
|
Zaboravio si da je izolacija teška glupost, jer ti se ljeti kuća pregrijava. Ali to je zato jer ne znaš šta je kratkovalno zračenje. Kad to svladaš, možeš nastavit diskutirat.
|
|
|
28.03.2025., 16:50
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2023.
|
Quote:
piplica kaže:
A pečat, a pufer, a ventil...?
Ha?
Forum je dobar iz više uglova.
Nučili smo da je klima zimi na obali "nepodnošljiva", da su oni u novogradnji izigrani jer nemaju modeno grijanje...i da je @(u)plaseni skriveni picolovac...
Da stvari koje su se dobro pokazale u praksi, ako nisu zapisane, ne vrijede...
Tj, ako nema neki časpopis...koji to potvrdi, renomirani!
Da se TP masovno kradu po zapadu, i u glavnom jeftine završe na istoku
Ko i šta je sljedeće?
|
Ako nemaš tri različita izvora grijanja za isti sustav - nije to dovoljno sigurno, pogotovo u našoj klimi gdje par sati bez grijanja znači sigurnu smrt.
Mislim meni je jasno, čovjeku je to zabavno i slaže si sustav kako želi. Super za njega, ja isto radim za neke druge stvari, ali sugerirati svima da trebaju toliko kompleksne sustave je stvarno nepotrebno.
|
|
|
28.03.2025., 17:05
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2024.
|
uplaseni, nemam ja sta tebe podrzavati, j...e se meni oces ti tuziti, zadaviti ili voditi na janjetinu instalatere da proslavite rjesenje problema. jednostavno ne racumijem cemu taj "napad", da priznajes krivicu jer ne trazis odstetu!?!?
Quote:
seventh-son of a seventh son Ako nemaš tri različita izvora grijanja za isti sustav - nije to dovoljno sigurno, pogotovo u našoj klimi gdje par sati bez grijanja znači sigurnu smrt.
|
to ti je mentalni sklop mojih. u kuci imamo DT, kamin, klime, pelete i do prosle god kalijeva pec koju sam ih jedva nagovorio da ne prezidaju (i kupio DT, sve platio, struju placam svima i jos ima "ali znas, ipak...")!
da sada zidam kucu dimnjak-e ne bi ni radio (ako je zakonski moguce?)
|
|
|
28.03.2025., 17:41
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2018.
|
Jednostavno smo pogodno tlo da se kola lome na nama, to se vidjelo u zadnjih 80god barem 2x
Zato smo oprezni
Gesendet von meinem 2201116SG mit Tapatalk
|
|
|
28.03.2025., 18:16
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2009.
|
Quote:
nitkonista kaže:
uplaseni, nemam ja sta tebe podrzavati, j...e se meni oces ti tuziti, zadaviti ili voditi na janjetinu instalatere da proslavite rjesenje problema. jednostavno ne racumijem cemu taj "napad", da priznajes krivicu jer ne trazis odstetu!?!?
|
Ne kužim ni ja taj napad i nemam snage odgovarati čovjeku, ali drago mi je da si primijetio da je izjava nebulozna.
Ako neću tražiti povrat sredstava od krivca, onda sam ja sam kriv za loše ponašanje DTa 
Ja sam još naučio da na forumu imamo AI bota te da će mi se kuća ohladiti sa 24C na 4C kada krene 5-minutni defrost. Zbog toga trebam dodatno ugraditi kotao na drva ili 3 elektrogrijaca koji će mi održavati polaz na 32C za vrijeme defrosta, odnosno tih 5 minuta.
Poslano sa mog Samsung S23 Ultra koristeći Tapatalk
|
|
|
28.03.2025., 19:35
|
|
Alpha Tauri
Registracija: Dec 2002.
|
Quote:
piplica kaže:
Da se TP masovno kradu po zapadu, i u glavnom jeftine završe na istoku 
|
Posjetite Bosnu, vasa dizalica topline je vec tamo 
|
|
|
28.03.2025., 19:40
|
|
Alpha Tauri
Registracija: Dec 2002.
|
Quote:
seventh-son kaže:
Ako nemaš tri različita izvora grijanja za isti sustav - nije to dovoljno sigurno, pogotovo u našoj klimi gdje par sati bez grijanja znači sigurnu smrt.
|
Opce je poznat slucaj starijeg bracnog para koje su nasli injem zakovane za radijator jer su mu se neoprezno priblilzili tijekom kobnog odledjivanja zracnog izmjenjivaca.
|
|
|
28.03.2025., 21:10
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2007.
|
Čisto informativno pitanje, za DT sa puferom kod grijanja, je li bolje pufer + pločasti izmjenjivač ili pufer sa ugrađenom spiralom? Koje su prednosti i mane, koji daje bolji rad dizalice? 
|
|
|
28.03.2025., 22:20
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2024.
|
Quote:
blacky7 kaže:
Čisto informativno pitanje, za DT sa puferom kod grijanja, je li bolje pufer + pločasti izmjenjivač ili pufer sa ugrađenom spiralom? Koje su prednosti i mane, koji daje bolji rad dizalice? 
|
pretpostavljam da si ozbiljan prilikom postavljanja pitanja (obzirom da je osoba koja preferire buffere trenutno na meti clanova) i ne znam odgovor ali cisto informativno, ja imam buffer bez izmjenjivaca, 2 ulaza -2 izlaza (ima spirale za dodatne izvore topline, nebitno)
|
|
|
28.03.2025., 23:44
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
nitkonista kaže:
pretpostavljam da si ozbiljan prilikom postavljanja pitanja (obzirom da je osoba koja preferire buffere trenutno na meti clanova) i ne znam odgovor ali cisto informativno, ja imam buffer bez izmjenjivaca, 2 ulaza -2 izlaza (ima spirale za dodatne izvore topline, nebitno)
|
Ne, fkt ozbiljno. Pričao sam prijateljem da bi si on to možda ugradio pa smo tako potegnuli pitanje koje je bolje. Po onom što sam čitao bolji je pločasti jer kao ima bolji prijenos topline.
A kad si razmišljam ako nema pločastog nema niti dodatne pumpe i pumpa od DT direktno tjera vodu kroz spiralu, manje skalamerije.
A sad s kojim DT bolje radi...
|
|
|
29.03.2025., 07:53
|
|
Registrirani korisnik
|
S obzirom da su svi instalateri i proizvođači s kojima sam kontaktiral, tvrdili da je kod radijatorskog grijanja buffer neophodan, na početku sam imal ideju primijeniti buffer sa spiralom za monoblok izvedbu. Nedostatak je da je potreban nekoliko puta veći buffer zbog mapovršine spirale. Umjesto 100 lit, min je bil 300 lit za DT snage 8-9 kW. Kad sam usporedil sve pozitivno i negativno, uključujući cijene, odustal sam od monoblok izvedbe. Jesam li pogriješil, možda nikad ne bum saznal.
|
|
|
29.03.2025., 08:11
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2013.
|
Imate ovdje puno shema za razlicite modele i sisteme spajanja
Preuzeti katalog toplinskih pumpi 2024/25 tehnicki dio
https://www.sinclair-solutions.com/h...katalozi-2025/
|
29.03.2025., 10:51
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2012.
|
Quote:
iwanho kaže:
S obzirom da su svi instalateri i proizvođači s kojima sam kontaktiral, tvrdili da je kod radijatorskog grijanja buffer neophodan, na početku sam imal ideju primijeniti buffer sa spiralom za monoblok izvedbu. Nedostatak je da je potreban nekoliko puta veći buffer zbog mapovršine spirale. Umjesto 100 lit, min je bil 300 lit za DT snage 8-9 kW. Kad sam usporedil sve pozitivno i negativno, uključujući cijene, odustal sam od monoblok izvedbe. Jesam li pogriješil, možda nikad ne bum saznal.
|
Zasto pravite toliku razliku izmedu monoblok i split izvedbe, to je funkcionalno ista stvar, samo je razlika da kod splita dio opreme stoji unutar kuce a dio vani, a kod monobloka je sve vani, evo ja imam monoblok i tocno se vidi granica "unutarnjeg" i "vanjskog" dijela. Samo su uzeli "unutarnji dio" ili taj HB kako ga vec tko zove i spojili ga sa vanjskom jedinicom tako da su oba vani.
Jedina stvar sto ti treba obratiti pozornost je to sto vam voda sad ide van kuce pa postoji opasnost od smzavanja( u nekim rijetkim slucajevima) ali funkcionalno je to ista stvar kao i split. Sve sto se moze sa split moze se i sa monoblokom.
|
|
|
29.03.2025., 11:09
|
|
Registrirani korisnik
|
@visoki12,
 Hvala na poveznici.  Ima i dosta drugih podataka za Sinclair, osim shema.
Za radijatorsko grijanje predlažu:
Kolika je pouzdanost/trajnost diferencijalnog ventila? U idealnim uvjetima vjerojatno ok. Ali ako je u sistemu jako tvrda voda s dosta prljavštine u 26 godina starim radijatorima? Moje je mišljenje da ga je bolje izbjeći, makar i uz nešto manju iskoristivost DT.
|
|
|
29.03.2025., 11:21
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
OvoImeJeZauzeto kaže:
Jedina stvar sto ti treba obratiti pozornost je to sto vam voda sad ide van kuce pa postoji opasnost od smzavanja( u nekim rijetkim slucajevima) ali funkcionalno je to ista stvar kao i split. Sve sto se moze sa split moze se i sa monoblokom.
|
U unutrašnjosti RH je opasnost od smrzavanja jako realna. Postoji više načina osiguranja od smrzavanja, ali mi se najprihvatljiviji čini onaj s antifrizom. Pri tome je, po mojem mišljenju najbolje rješenje pločastim izmjenjivačem odmah s druge strane zida, tako da je antifriza što manje. To osim pločastog izmjenjivača zahtjeva dodatnu pumpu. Kad se sve zbroji i doda da aditivi u antifrizu koji smanjuju njegovu agresivnost vremenom oslabe te ga je poželjno mijenjati barem svakih 5 godina, računica vuče na primjenu split sustava. No, pri tome računica može biti različita kod različitih modela/proizvođača DT.
|
|
|
29.03.2025., 11:38
|
|
Registrirani korisnik
|
Većina top brendova nema monoblok u ponudi, vjerovanto oni znaju zašto.
I onda naš ćovjek želi da ima što više skalamerije. ali de...takvi smo ljudi.
|
|
|
29.03.2025., 11:58
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
iwanho kaže:
|
Znači da bi bilo efikasno mora biti čim veći buffer, zanimljivo  Hvala na info!
Quote:
iwanho kaže:
U unutrašnjosti RH je opasnost od smrzavanja jako realna. Postoji više načina osiguranja od smrzavanja, ali mi se najprihvatljiviji čini onaj s antifrizom. Pri tome je, po mojem mišljenju najbolje rješenje pločastim izmjenjivačem odmah s druge strane zida, tako da je antifriza što manje. To osim pločastog izmjenjivača zahtjeva dodatnu pumpu. Kad se sve zbroji i doda da aditivi u antifrizu koji smanjuju njegovu agresivnost vremenom oslabe te ga je poželjno mijenjati barem svakih 5 godina, računica vuče na primjenu split sustava. No, pri tome računica može biti različita kod različitih modela/proizvođača DT.
|
Upravo tako je kod mene, kako će funkcionirati kroz duži period to ćemo vidjeti. Još 3 godine do promjene antifriza u sustavu, živi bili pa vidjeli
|
|
|
29.03.2025., 12:53
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
blacky7 kaže:
Znači da bi bilo efikasno mora biti čim veći buffer, zanimljivo  Hvala na info!
|
Može biti buffer manji, ako ima dovoljnu površinu spirale, ali nisam siguran postoje li takvi. Možda ima s duplom spiralom, ali da su obje u donjoj zoni pa razdjeliti protok kroz obje. Uglavnom treba tražiti spremnike sa spiralama koji su predviđeni kao bufferi za dizalice topline, odnosno nisko temperaturni režim. Treba sve dobro provjeriti jer neki napišu da je za dizalicu topline, a spirala je ili premala ili na donjoj granici. Za bolju efikasnost spirale bi onda trebalo imati polaz iz DT 50°C ili više, a to opet ruši COP DT.
Ja sam, prije nego sam se odlučil za split izvedbu, odustal od takvog načina.
|
|
|
29.03.2025., 13:00
|
|
Registrirani korisnik
|
To što vi spominjte su bojleri za PTV, ja imam jedan od 180L i sa površinom spirale od 2m2.
|
|
|
29.03.2025., 20:28
|
|
Registrirani korisnik
|
Nemaju adekvatna priključna mjesta. Premala su za buffer (3/4": 6/4").
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 14:21.
|
|
|
|