Natrag   Forum.hr > Društvo > Psihologija

Psihologija Vodič kroz um i ponašanje za entuzijaste. Podforum: Psihokauč

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 23.10.2011., 20:11   #1741
ovako, trebala bi preporuku za nekog od strucnjaka.
skupilo se podosta stvari u posljednje vrijeme i mislim da je dosao trenutak da se nekome javim.
molim preporuku za psihijatra ili psihologa, da li uzeti uputnicu pa se negdje naruciti ili mozda privatno? koliko se krecu cijene privatnih psihologa i savjetovanja? nadalje cula sam da na filozofskom postoji psiholog kojem se moze obratiti-tj studenti imaju tu privilegiju pa obzirom da sam vanredni student i ne studiram na filozofskom imam li ikakva prava na to?
hvala
Katriana is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.10.2011., 20:50   #1742
Cijene privatnika se krecu 200kn naviše (pa i do 150€ )
Sacreus is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.10.2011., 21:20   #1743
ok, to je previse. mislim cijenim rad i trud al nemam tih para. a prek zdravstvenog imate nekog za predlozit? po mogucnosti zenska osoba.
Katriana is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.10.2011., 21:21   #1744
Quote:
Katriana kaže: Pogledaj post
ok, to je previse. mislim cijenim rad i trud al nemam tih para. a prek zdravstvenog imate nekog za predlozit? po mogucnosti zenska osoba.
Prouci malo thread unatrag, imas preporuka, savjeta... koliko zelis

Zadnje uređivanje Sacreus : 23.10.2011. at 22:04.
Sacreus is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.11.2011., 20:50   #1745
Quote:
sjetiosamse! kaže: Pogledaj post
Pozdrav. Gdje mogu otici kod psihologa radi utvrđivanje jedne dijagnoze? (privatnika) Iz Zagreba sam.
Psiholozi nisu ovlašteni davati dijagnoze.
Old 06.11.2011., 21:14   #1746
Privatni psihijatri u Zg? Cijene pregleda (drugog mišljenja) i preporuke?
Old 07.11.2011., 02:24   #1747
Angry

Quote:
DokleViše kaže: Pogledaj post
Privatni psihijatri u Zg? Cijene pregleda (drugog mišljenja) i preporuke?
Molim vas da mi pomognete. Stvarno nemogu. Nemogu spavati, nemogu na miru disati i srce me stalno svrbi, boli, škaklja. Jučer kada sam drapio igru sa bratom mi je puls skočio na valjda 150! Čuo sam ga i kroz slušalice i hoću da ga iščupam van koliko ga osječam. Malo se smirim i čim nešto bezvezno dođe prestrašim se ko smrti. Pa dajte, neću da riknem ovako mlad od srca! Imali koji privatni psihijatar koji bi mi mogao pomoći? Treba mi brzo dok srce ne eksplodira. Ne da mi se pisati sve ponovno. Piso sam na temi psihofarmaci. Pardon na duplom postu, no sav sam uspaničen. molim nekakav odgovor kroz 12 h. Hvala!
Old 07.11.2011., 11:59   #1748
Quote:
Molim vas da mi pomognete. Stvarno nemogu. Nemogu spavati, nemogu na miru disati i srce me stalno svrbi, boli, škaklja. Jučer kada sam drapio igru sa bratom mi je puls skočio na valjda 150! Čuo sam ga i kroz slušalice i hoću da ga iščupam van koliko ga osječam. Malo se smirim i čim nešto bezvezno dođe prestrašim se ko smrti. Pa dajte, neću da riknem ovako mlad od srca! Imali koji privatni psihijatar koji bi mi mogao pomoći? Treba mi brzo dok srce ne eksplodira. Ne da mi se pisati sve ponovno. Piso sam na temi psihofarmaci. Pardon na duplom postu, no sav sam uspaničen. molim nekakav odgovor kroz 12 h. Hvala!
Za pocetak, mozes se obratiti svom lekaru koji te moze uputiti dalje psihijatru... ne znam nikoga konkretno koga bih preporucila od privatnih psihijatara (nadam se da ce te neko uputiti)...ali probaj da potrazis registrovane privatne psihijatrijske ordinacije na netu...u svakom slucaju, nemoj sam uzimati nikakve lekove jer mogu pogorsati simptome anksioznosti ako se ne uzimaju pravilno.

Cini mi se da su ljudi pisali o iskustvima sa privatnim psihijatrima i psihoterapeutima na depresija.org forumu, pa mozda tamo mozes pronaci neke korisne preporuke... Nisam sigurna koliko je ovo od pomoci...ali moze biti bar prvi korak... Puno pozdrava
Aedona is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.11.2011., 13:13   #1749
Quote:
Aedona kaže: Pogledaj post
Za pocetak, mozes se obratiti svom lekaru koji te moze uputiti dalje psihijatru... ne znam nikoga konkretno koga bih preporucila od privatnih psihijatara (nadam se da ce te neko uputiti)...ali probaj da potrazis registrovane privatne psihijatrijske ordinacije na netu...u svakom slucaju, nemoj sam uzimati nikakve lekove jer mogu pogorsati simptome anksioznosti ako se ne uzimaju pravilno.

Cini mi se da su ljudi pisali o iskustvima sa privatnim psihijatrima i psihoterapeutima na depresija.org forumu, pa mozda tamo mozes pronaci neke korisne preporuke... Nisam sigurna koliko je ovo od pomoci...ali moze biti bar prvi korak... Puno pozdrava
Oćeš reći niti ove koje imam za navodnu shizofreniju? Rispolept i Depakine (za mood stabilizing)? Zaista užas... Hvala Aedona. Još uvijek čekam neku preporuku na pvt. A da, bude m pogledao portal.
Old 08.11.2011., 13:06   #1750
Quote:
Oćeš reći niti ove koje imam za navodnu shizofreniju? Rispolept i Depakine (za mood stabilizing)?
Samo da budem sigurna da smo se razumeli: kad sam rekla da ne treba uzimati lekove samoinicijativno, mislila sam da se ne smeju uzimati bez konsultacija sa lekarom...ako ih je lekar preporucio i prepisao, onda se svakako moraju uzimati po prepisanom rasporedu.
Za sve dileme oko odredjenog leka, najbolje je razgovarati sa lekarom koji ih je prepisao.

Ako, pak, samo mislimo da nam je potreban lek, onda se treba obratiti psihijatru i konsultovati sa njim, a nikako sam uzimati lekove za koje smo culi od prijatelja i sl. Na to sam mislila
Aedona is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.11.2011., 14:29   #1751
Moj životni put s psihijatrima, loša strana Kukuljevićeve i spas kod psihijatra Jelića

Nadam se da će dobri moderatori ostaviti moju temu, jer zbilja mislim da može nekom pomoći moje iskustvo da ne proživi isti pakao kao ja. Psihijatar Jelić je trenutno u mirovini, tako da više na žalost ne djeluje kao psihijatar, ali je on bio ruka spasa u mojem paklu.

Vidim da su mnogi ljudi kod nas relativno naivni, pa si umišljaju da su psihijatri kod nas na nivou onih u Americi - kvalitetom i da kad im jednom brat/sestra/mama/tata krene na terapiju ( često preferiraju i besplatnu) da će im riješiti taj problem (osobu) i da će sve poslije toga biti krasno i divno.

Ja hoću reći samo da je to na žalost naivno do kraja. Zašto? Zato što par dobrih psihijatara u Hrvatskoj koje imamo su većinom skupi, a ostalo što je besplatno je jako loše, isto kao što su loši besplatni zubari, tj. oni preko socijalnog.

Što je najbolje ja sam išla kod ukupno 8,9 psihijatara u životu i većinom su bili privatni, a par ih je bilo socijalnih. MOgu reći jednu stvar, a to je da privatni većinom nisu znali što bi rekli na moja mladenačka trabunjanja i glavna im je rečenica bila "A što ja mislim o tome". DA sam s 16 godina znala što o čemu mislim, normalno da ne bih trebala njih i ne bi ni išla njima.

A išla sam jer sam tad bila izgubljena maksimalno i nisam znala što bih sa sobom, budući su me prijatelji ostavili kad sam našla neku curu, s kojom sam se zaludila, kao prijateljicom. Ona je bila toliko vesela i savršena u mojim očima ( sve suprotno od mene, tad sam mislila, a još mi je bila savršenija, budući ju je njezina majka dizala u nebesa), pa mi je bila sve savršenija i savršenija, pa sam se samo s njom počela družiti, odjebala prijatelje, a ta cura se prestala družiti sa mnom nakon par mjeseci, pa sam ostala totalno sama i totalno sam poludila bila za njom. Nekom bi se to čak činilo i lezbijskom opsesijom, ali nije to bilo jer nije u sebi uključivalo ništa tjelesno. SAmo opsesiju tim kako je ona savršena i krasna i divna.
VAljda sam čitavu svoju ljubav projicirala na nju i žalila što nisam kao ona.

Kad me ona počela lagano otkantavati sam krenula psihijatrima i nijedan privatan mi nije pomogao, nakon čega sam krenula u Kukuljevićevu. Ona smeđa psihijatrica je bila još kak tak, iako je imala malo čudne metode i nije bila nešto extra uspješna sa mnom. To je bilo u drugom srednje. Ipak, u trećem srednje nisam trebala psihijatra i krenula sam normalno u školu.

Na žalost u 4.srednje, nakon što je taj predmet opsesije, ta cura opet bila kod mene na moru ( tjedan dana i nakon toga me odjebala), opet sam krenula k psihijatru, kod psihijatrice Gruden ( opet Kukuljevićeva).
Našminkana kao droca je treptala tamo na sve što sam joj govorila. Jednom je bio i onaj njezin velemudri muž koji se pojavljuje često u medijima i mogu reći da je bio nevjerojatno drzak i bahat prema meni.
TAmo smo često čekali u hodnicima po 3 sata, a tip je ušao jednom ( naravno prije reda) zadržao se 45 minuta, nakon toga sam ja ušla i pitala kad ćemo imati terapiju, a on mi je rekao "Da ima puno pametnijih priča, nego što ih ja imam. " Bio je nevjerojatno bahat i drzak, prilično odvratna osoba, tako mi se to tad činilo.
Ipak, u medijima je i kao uspješan je. A njegova žena me bila totalno sjebala. Nije imala smisla za terapiju, ama ni najmanje. Govorila bi mi da sam luda i slične stvari... Mislim halo.

Ako je onaj luđak išao kod nje, onaj Mlađan ( a on je isto išao u Kukuljevićevu par godina nakon mene) ne čudi me što je poslije skrenuo do kraja...

Hoću samo reći koliko ima loših psihijatara i da ljudi koji silom žele odvesti svoje psihijatrima da malo pripaze što žele, budući sam ja nakon te Kukuljevićeve u 4.srednje i Grudenice izašla već toliko bolesna, da sam htjela ići što prije u Vrapče.

Znači, jedna mladenačka opsesija, gubljenje prijatelja i potom pohod psihijatrima je rezultirao totalnom izgubljenosti, krajnjom.

Imala sam sreću, pa mi je u ruke dopala sjajna knjiga psihijatra Jelića ( koji je sad u mirovini i više ne radi). Krenula sam kod njega i htio me čak i besplatno primati, budući je imao skupu terapiju ( s razlogom, budući je ekstremno kvalitetan i sjajan psihijatar) i ponašao se kao prijatelj, odvikavao me polako od psihoterapije i na kraju mi je pomogao da izađem iz svega toga.

Prihvatila sam vjeru, okrenula se vjeri više, našla nove prijatelje i dečka i od tad hvala Bogu nisam trebala više psihijatre.
Perica79 is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.11.2011., 14:39   #1752
Moje rješenje - Kako si pomoći.

Onima koji idu psihijatrima prvo treba da se počnu odvikavati od njih, budući je psihijatrima i cilj da ljudi postanu ovisni o dolascima kod njih i da sami nemaju pojma što o nečem misle, nego da moraju pitati svojeg psihijatra, pa da psihijatar bude kao jaka osoba u njihovom životu, a da ti sam nemaš pojma što o nečemu misliš, što te čini naravno slabim, povodljivim i slično. Prvo se treba odviknuti od njih. Pošto smo sami općenito jako slabi, umjesto psihijatara puuuuuuuno bolje je naći neku utjehu i spas u vjeri. Zašto? Zato što će ti vjera dati neke smjernice u životu, neka pravila, pa ćeš se nakon toga oslanjati na sebe, tj. na ta "pravila" koja si dobio putem vjere, a ne na tamo nekog tko je završio Medicinsku, specijalizaciju i pitanje je koliko je on zapravo kompetentan u jednoj školi života i koje su njegove etičke norme.

Što je najbolje psihijatri i rijetko kad daju neke smjernice u životu i što ti trebaš učiniti, već više tebe navode da sam kažeš što o nečemu misliš. Ako je čovjek izgubljen, kakva mu je to onda pomoć da ga psihijatar pita "Što ti misliš o tome"? Nikakva.
Rijetko kad će čovjeka "srediti" da se uskladi i postane čvrst i jak.

Jedino što može iz toga dobiti je ovisnost o psihijatrima..
Ako nešto preporučujem, to je vjera i da se ateista kojemu je teško preobrati i postane vjernik i preuzme smjernice za život, a ne to da čovjek postane ovisan o psihoterapiji i nekom tamo koji zapravo nema pojma o kvalitetnom i sretnom životu, već sjedi na svojoj fotelji i razmišlja o tome kako će skuhati ručak i kad će mu otkucati tih 45 minuta, pa da više izađeš!
Perica79 is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.11.2011., 16:42   #1753
Quote:
~Scarlet~ kaže: Pogledaj post
Psiholozi nisu ovlašteni davati dijagnoze.
ma meni to nije jasno..mene je moja doktorica poslala k psihologici i dobila nalaz il dijagnozu il što li već...naravno i doktorica i ja smo se složile tj.zaključile da me ova nije dobro procijenila ..shvatila..šta li već...psihijatru me nije htjela slat jer će me kao nakljukat lijekovima samo a neće izliječit uzrok već samo popratne pojave tj.simptome... otišla sam drugoj psihologici ali nakon par tretmana prekinula jer me ta njezina realitetna terapija samo dodatno zbunjuje i ne osjećam pomaka i ne osjećam se bolje

ja neznam dal je meni nešto il ne.il je sve posljedica moje nekadašnje povučenosti , strahova i nesigurnosti ..i sad jako sumnjam u sebe , nesigurna sam, teško funkcioniram sama sa sobom a tek s drugima-uf...naglo mjenjam raspoloženja..nisam dalje nikom išla jer svi ti privatnici su jako skupi a još sam i nezaposlena

ima li u RI negdje besplatan psihijatar i mogućnost hipnoze?
pocoyo1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.11.2011., 16:56   #1754
mislim da mjesas psihologiju i psihoterapiju. Realitetna p. je oblik psihoterapije koji kao takav nakon zasebne edukacije moze provoditi i psihijatar i vjerojatno psihologa, a mozda i neka druga zanimanja (ovosi o psihoterapeutskom pravcu).

Mislim da svi koji su zavrsili kibernetiku imaju nekog pojma o hipnozi, a sad individualno je koliko u praksi koriste. Ima i nekih drugih koji su individualno nesto sa njom radili i obucavali se. Medjutim vrlo je malo vjerojatno da ces do toga preko uputnice.
Old 15.11.2011., 17:27   #1755
ja sam išla kod psihologice koja radi realitetnu t.ali protiv su hipnoze.uzela sam malo i knjige Teorija izbora i Realitetna terapija u praksi od Glassera-ali ne prakticiraju hipnozu već protiv su toga

pa nemam pojma iskreno koja je razlika ..davno sam bila kod psihijatrice i ona je htjela da idem na grupnu zbog odredjene stvari-ja to nisam mogla..nisam bila spremna..bio mi je šok i odustala sam..nije mi dala nikakve tablete..tako da stvarno neznam koja je razlika il nisam našla adekvatnog sebi
pocoyo1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.11.2011., 17:51   #1756
Pa onda svakako probaj naci neku terapiju (odnosno terapeuta) koja ti pase. Iako je vjerujem dosta ograniceno sto se moze na uputnicu.

Nema neke razlike u psihoterapiji u tome koje je temeljno obrazovanje (log ili jatar) koliko ima u individualnim razlikama, sposobnostima i razlicitim skolama psihot. kojima se pripada.

Jedino sto osba koja nije Psihijatar ne moze neke stvari koje su za njih "rezervirane", a ne spadaju tako direktno u podrucje psihoterapije. Ne mogu recimo prepisivati lijekove. Zato bi u slucajevima gdje je to potrebno mozda bilo prednosti ako je terapeut psihijatar ili ako rade timski
Old 15.11.2011., 17:56   #1757
umorila sam se od svega već iskreno..doktorica mi rekla da imam nešto duboko na psiho i duhovnoj razini i da to mogu samo ja sama riješit i da mi nitko neće pomoć..promatra me godinama kao i ne zna kako bi pomogla ali definitivno neku kočnicu, blokadu, problem imam...

s obzirom da i ne radim ne mislim ić privatnicima jer sam već neke druge pretrage išla radit kod privatnika..i dosad vidim da od tog čačkanja-ništa bolje po mene
pocoyo1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.11.2011., 18:16   #1758
Quote:
Beljki kaže: Pogledaj post
Zato bi u slucajevima gdje je to potrebno mozda bilo prednosti ako je terapeut psihijatar ili ako rade timski
Timski rad je sasvim uobicajen, psihijatar zbog lijekova, a psiholog zbog dijagnostike.. pa si upucuju medjusobno, ali i salju klijente za koje procijene da ne mogu raditi ili da bi ovaj drugi bolje radio, jer je to situacija u kojoj temeljno obrazovanje ne igra ulogu...
Sacreus is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.11.2011., 18:18   #1759
Quote:
Beljki kaže: Pogledaj post
Mislim da svi koji su zavrsili kibernetiku imaju nekog pojma o hipnozi, a sad individualno je koliko u praksi koriste. Ima i nekih drugih koji su individualno nesto sa njom radili i obucavali se. Medjutim vrlo je malo vjerojatno da ces do toga preko uputnice.
Rijetko ju koriste, mene zapravo redovito cudi koliko ju malo koriste... to je sve oblik osobnih preferencija... u toku skolovanja smo ju ucili kao i sve drugo, ali ja sam odabrao "specijalizirat" se u hipnozi, pa sam ju puno vise radio i ucio, dok npr. obiteljsku terapiju bas i nisam (jer mi to nije sjelo)...

Ali nac hipnozu preko uputnice ce tesko, to je istina... tj. uopce nemam ni ideje gdje ni kako bi se to moglo naci..
Sacreus is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.11.2011., 18:19   #1760
Quote:
pocoyo1 kaže: Pogledaj post
umorila sam se od svega već iskreno..doktorica mi rekla da imam nešto duboko na psiho i duhovnoj razini i da to mogu samo ja sama riješit i da mi nitko neće pomoć..promatra me godinama kao i ne zna kako bi pomogla ali definitivno neku kočnicu, blokadu, problem imam...

s obzirom da i ne radim ne mislim ić privatnicima jer sam već neke druge pretrage išla radit kod privatnika..i dosad vidim da od tog čačkanja-ništa bolje po mene
Naravno da ces si sama pomoc, svi si pomognu sami a terapeut sluzi da im pomogne da to postignu, da nadju nacin kako da si pomognu, da se bolje razumiju, lakse sagledaju... itd.
Sacreus is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 00:47.