Vrt Sobne i vrtne biljke, kantice i lopatice, vaši zeleni ljubimci. |
|
|
09.07.2013., 15:19
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2011.
|
|
|
|
09.07.2013., 17:26
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2009.
|
Bljak, ja doma proglašavam kapitulaciju. Više ne znam kaj da radim. Osim Jalapena koji je u startu poćeo dobro, sve ostalo je katastrofa. Po novome mi se svi pupoljci posušili i otpali bez da su procvali, a skupa sa njima i mladi izdanci grančica. Ono malo i što procvjeta ne dobije ni jedan plod već cvijet otpadne. Pokušavao ručno oprašiti, ali ne ide, postavio svuda okolo biljki posudice sa vodom da isparavaju. Patio fire sam kompletno posjekao sve izdanke jer su se posušili i ostavio do prvih listova. Habanero bacio masu cvjetića i samo se jedan mali primio, scotch bonnet samo dva ploda koja su se primila i tako dalje. Nije mi jasno, ne zalijevam ih previše, sunca imaju oko 4 sata dnevno, ali tu ni ne mogu više dobiti pošto sam na balkonu i tako... Sumnjam da je možda zemlja loša. Jel zna netko koji su uzroci sušenja pupoljka i cvjetova. Tražim po netu, ali mi ne ide.
mogu i sliku staviti, ali se iz nje ništa nemre vidjeti
posušeni pupoljci, manje više na svima isto

jalapeno koji je u početku se fino zametnuo, ali sada i on prestao pumpati cvijetove i izdanke

krupni plan

Zadnje uređivanje pklicov : 09.07.2013. at 17:32.
|
|
|
09.07.2013., 21:32
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2013.
|
Pero, ovo sušenje na prvoj slici nisu samo pupoljci, upućuje da to može biti neka boleština, gljivice ili sl. S tim se još nisam susreo pa samo nagađam (može biti da je uzročnik u zemlji), a čini mi se da su ti papričice previše izdužene jer im fali svjetla.
Pričekaj drugo mišljenje, no ovo me podsjeća na neke .
Par večernjih fotki nakon aplikacije AACT:
Yellow Datil, ima ovako svijene listove već par tjedana, vjerojatno je dobila previše vode s ovim kišama, ako je tako popravit će se u ovih par suhih dana
Jamaican Red na kojem se trenutno razvija dvadesetak plodova, nažalost slika je ispala mutna pa se ne vidi najbolje
Dva Pubescensa, Rocoto i Manzano

|
|
|
10.07.2013., 09:01
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2008.
|
Sjeme iz semmilas-a: Hungarian wax 4 od 10, Devil's tongue 0 od 10, But Jolokia 0 od 10, Jalapenjo 4 od 10, Florines 4 od 10, Boliwian Rainbow ( koje baš tako i ne izgledaju) 3 od10. Pošto prvi puta sadim vjerojatno sam ja kriv za neuspijele.
17.02.2013. prva tura
http://imageshack.us/a/img189/3005/kgl9.jpg
http://imageshack.us/a/img69/4439/b9oe.jpg
08.03.2013. druga tura ( ima dosta i slatkih paprika posađenih )
http://imageshack.us/photo/my-images/6/gukq.jpg
10.07.2013. ovako izgledaju danas dosta cvjetova opada ali dosta ih i ostaje ( recimo pola-pola , i suhih i lijepih cvjetova) najviše plodova imaju Jalapenjo, nešto Hungarian Wax-a, Bolivian Rainbow ( koji po meni nisu, ali vi čete boje znati) Habanerosi i Florinsi tek cvjetaju
http://imageshack.us/photo/my-images/13/iq3y.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/10/i5ts.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/809/19xr.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/259/8f4e.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/594/2juh.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/32/knis.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/825/wkib.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/10/p619.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/24/3vaz.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/62/5clx.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/580/bng4.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/703/b7hx.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/94/eioi.jpg/
To bi bila moja skromna kolekcija.
Zalijevam ih svaku večer kad sunce padne i porosim sa špricaljkom da se dobro navlaže, da li da ih dohranim sa tekućim gnojivom ( ako da kojim ) ?
Pozdrav!! 
|
|
|
10.07.2013., 09:03
|
|
Registrirani korisnik
|
Pklicov, bas izgleda cudno. i ja sumnjam na gljivice ili slicno, ali cudno je jer ocekujem da bi se i na drugim mjestima po biljci vidjela infekcija... ovako mi izgleda i kao moguci poremecaj zbog nedostatka ili viska necega... mozes probat ih poprskat boraksom iz ljekarne, nedostatak bora uzrokuje odumiranje rastucih vrhova i cvjetova, ali sa tim treba bit oprezan jer bora jako malo treba.
MrNo dobro im ide u air potovima! odlicna boja, zive zelene
obavjestavam memea da su njegove bonde krenule
a moja cudovista su dobila ceradu i bazencic
i mali offtopic, paradajz obozava svoj airpot, tj airbag  presao je dva metra, a ni jedan jedini zaperak mu nije skinut. do devetog mj mozda dodje do prozora na katu

|
|
|
10.07.2013., 10:14
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
bo1hanca kaže:
Sjeme iz semmilas-a: Hungarian wax 4 od 10, Devil's tongue 0 od 10, But Jolokia 0 od 10, Jalapenjo 4 od 10, Florines 4 od 10, Boliwian Rainbow ( koje baš tako i ne izgledaju) 3 od10. Pošto prvi puta sadim vjerojatno sam ja kriv za neuspijele.
|
Pogledaj malo par stranica unatrag, skoro svi koji smo kupovali od semillasa smo ove godine imali nekakve peripetije, ne mora uopće biti da je do tebe
Quote:
To bi bila moja skromna kolekcija.
Zalijevam ih svaku večer kad sunce padne i porosim sa špricaljkom da se dobro navlaže, da li da ih dohranim sa tekućim gnojivom ( ako da kojim ) ?
Pozdrav!!
|
Izgledaju ok osim što na nekima imaš malo žutila po listovima, vjerojatno od previše vode. ne trebaš ih svaku večer zalijevat, to je malo previše vode.
One koje su ti pod nekom nadstrešnicom su malčice izdužene, kao da im malo fali svjetla, ali svejedno izgledaju zdrave.
Što se gnojiva tiče pogledaj unatrag ima dosta preporuka za gnojiva, kako univerzalna (tekuće za rajčice će poslužit) tako i specifična za ovu fazu rasta (cvjetanje i plodovi).
Quote:
Aconite kaže:
MrNo dobro im ide u air potovima! odlicna boja, zive zelene 
|
Hvala, nema sumnje da uživaju u njima. Skoro da rastu po onoj - ''svakim danom u svakom pogledu sve više napredujem''
Ova tvoja džungla na ceradi prekrasno izgleda, a siguran sam da će im sada biti još bolje
Quote:
i mali offtopic, paradajz obozava svoj airpot, tj airbag presao je dva metra, a ni jedan jedini zaperak mu nije skinut. do devetog mj mozda dodje do prozora na katu
|
Raste ko korov
Ja se nisam sjetio paradajz u air pot stavit. Općenito ove godine paradajzi su mi izrasli u ogromne biljke, ali imaju dosta manje plodova nego prošle godine (a s druge strane tomatillosi krcati plodovima počeli su žutiti čim su stale kiše  ).
Kolko čujem od drugih, svima je na selu manje više tako. Vjerojatno je velka količina kiše doprinijela tome da izrastu veliki, a onih par zahlađenja da formiraju manje cvjetova/plodova. Ja sam im dao malo gnojiva za plodove (High K) možda ih malo potakne.
|
|
|
10.07.2013., 10:47
|
|
Registrirani korisnik
|
a vis, kod mene obrnuto. relativno male biljke (ove u vrtu),ali apsolutno krcate plodovima. toliko male (do cca metar i pol) da sam zabrinuta da ih nece moci sve iznijeti, isto cu ih prskati ovih dana gnojivom malo (svaki dan odgodim jer sam umorna lol ).
kod mene je neka posebna mikroklima, bilo je puno manje kise nego recimo u zagrebu. jako cesto vidim oluju koja prodje na koji km od nas a da tu nis ne padne. starci me znaju zvat iz zg i upozoravat da zastitim sve jer je koma u zg, a da tu sije sunce.
a ovaj u vreci, uh on je krcat, sva sreca da je cherry tipa inace neznam kako bi ga vezala kasnije. najbolje kaj u vreci ima mozda 15ak litara medija, moram kupit jos i nadopunit. ozbiljno razmisljam da iduce godine posadim red u vrtu ovako u vrece i onda na zemlju.
p.s. otrgni neki grancicu i pikni u airpot  jos stignu narasti 
|
|
|
10.07.2013., 11:06
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Aconite kaže:
a vis, kod mene obrnuto. relativno male biljke (ove u vrtu),ali apsolutno krcate plodovima. toliko male (do cca metar i pol) da sam zabrinuta da ih nece moci sve iznijeti, isto cu ih prskati ovih dana gnojivom malo (svaki dan odgodim jer sam umorna lol ).
|
Da, to sve ovisi kako te vrijeme pogodi.
Quote:
a ovaj u vreci, uh on je krcat, sva sreca da je cherry tipa inace neznam kako bi ga vezala kasnije. najbolje kaj u vreci ima mozda 15ak litara medija, moram kupit jos i nadopunit. ozbiljno razmisljam da iduce godine posadim red u vrtu ovako u vrece i onda na zemlju.
|
Daj mu neke špage zaveži okolo da se popne na balkon
Quote:
p.s. otrgni neki grancicu i pikni u airpot jos stignu narasti
|
Ma imam ja i cijelih manjih paradajza koje još čuvam u plastičnim čašicama, ono, za svaki slučaj, ako nas pohara tuča, plamenjača i sl, tako da komotno mogu stavit koji u air pot. Ma, baš i budem
Zaboravio sam posaditi ponovo blue tomato koji je jedini bio totalno uništen mojim eksperimentom s tekućim kalcijem, ali jednstavno mi teško pada ideja nove sadnj ove sezone. Iako bi sigurno stigao izrasti 
|
|
|
10.07.2013., 11:25
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2010.
|
misterno, ako zelis, idem u pulu za vikend pa mogu ti zapelcat zaperak blue tomatoa nije nikakav problem.
Aconite, drago mi je, kod punca raste normalno, stvarno cudno sto se kilave.
|
|
|
10.07.2013., 12:00
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2012.
|
Quote:
Aconite kaže:
|
Metar i pol? :O
Pa to su ogromne biljke ... neznam sto vise ocekujes od njih
Moje proslogodisnje su bile oko metra i svaka je imala preko 70ak plodova
Sent from my PAP5300DUO using Tapatalk 4 Beta
|
|
|
10.07.2013., 12:03
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
mememe kaže:
misterno, ako zelis, idem u pulu za vikend pa mogu ti zapelcat zaperak blue tomatoa nije nikakav problem.
|
Hvala, ali nemoj se gnjavit, imam dovoljno svega 
Jednostavno me u ovom dijelu sezone uhvati apatija i ne da mi se s nečim kretat ispočetka.
Mogo bi i ja zapelcat od par primjeraka koje sam podijelio rodbini, ali velim, ne da mi se
@keko, Aconite je mislila na paradajz 
|
|
|
10.07.2013., 13:35
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
MisterNo007 kaže:
Ja sam im dao malo gnojiva za plodove (High K) možda ih malo potakne.
|
Možete li reći koje je ime tog gnojiva??
|
|
|
10.07.2013., 14:33
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Aconite kaže:
Pklicov, bas izgleda cudno. i ja sumnjam na gljivice ili slicno, ali cudno je jer ocekujem da bi se i na drugim mjestima po biljci vidjela infekcija... ovako mi izgleda i kao moguci poremecaj zbog nedostatka ili viska necega... mozes probat ih poprskat boraksom iz ljekarne, nedostatak bora uzrokuje odumiranje rastucih vrhova i cvjetova, ali sa tim treba bit oprezan jer bora jako malo treba.
|
Ma nemam ti pojma, ja isto mislio da je neka bolest, ali nisam siguran pošto su samo mladi izdanci dobili po piksi, a staro lišće normalno stoji bez ikakvih naznaka. Mogao bi random pošpricati s nekim fungicidom  , ali je sad ionako kasno pošto su se svi pupoljci posušili. Planiram sve posušene izdanke porezati do stabla i pustiti da naraste, pa ako krene super, ako ne isto super jer ionako propalo sve.
Budem probao sa boraksom malo pošpricati, ali sumnjam u to.
|
|
|
10.07.2013., 17:25
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
kekovz kaže:
Metar i pol? :O
Pa to su ogromne biljke ... neznam sto vise ocekujes od njih
Moje proslogodisnje su bile oko metra i svaka je imala preko 70ak plodova
Sent from my PAP5300DUO using Tapatalk 4 Beta
|
o paradajzima smo pricali, kamo srece da su mi paprike metar i pol
Quote:
buto2010 kaže:
Možete li reći koje je ime tog gnojiva??
|
npr kristalon za plod i cvijet, ili neko drugo slicno za plod. bitno je da od NPK omjera K (treci broj) bude najveci, znaci nesto tipa 15-5-30. znat ce ti u poljoapotekama sto dati, samo pitaj. ili gledaj sastav ako kupujes u ducanima tipa bauhaus i sl.
Quote:
pklicov kaže:
Ma nemam ti pojma, ja isto mislio da je neka bolest, ali nisam siguran pošto su samo mladi izdanci dobili po piksi, a staro lišće normalno stoji bez ikakvih naznaka. Mogao bi random pošpricati s nekim fungicidom  , ali je sad ionako kasno pošto su se svi pupoljci posušili. Planiram sve posušene izdanke porezati do stabla i pustiti da naraste, pa ako krene super, ako ne isto super jer ionako propalo sve.
Budem probao sa boraksom malo pošpricati, ali sumnjam u to.
|
upravo zato sto samo mladi izdanci trunu se meni cini da je fora u nekom elementu. pospricaj slobodno sa nekim fungicidom, po mogucnosti sa bakrom koji dobro djeluje na bakterije i gljivice kod paprika. ak imas nekog da prska lozu il paradajze, svi imaju cuprablau i slicne bakrene preparate, pa uzicaj zlicu. bor je cesto "overlooked" kao element koji moze napraviti kurslus, posebno kod biljaka koje puno energije daju u plodove. cesto javlja upravo kod biljaka u posudama, koje bas i nemaju neke tip top supstrate. borax bi trebao bit jeftin u apotekama, pa se isplati probati.
|
|
|
10.07.2013., 20:38
|
|
Registrirani korisnik
|
Slinava gamad strikes again

Jutros pogledam biljke i skužim da je dosta listova oštećeno, i da je neko lišće ljepljivo i slinavo, puno više nego što to napravi AACT, i imam kaj za vidjet.
Uglavnom imao sam ''killing spree'', poubijao nekoliko ovakvih po biljkama, par većih na supstratu, i jedno desetak velikih crvenih oko tegli. Da stvar bude gora, naučili su penjat se i na geoteks tegle tako da i one stradavaju. Uz žvakanje lišća gamad pokušava pregristi i centimetar debele stabljike
Večeras ću ponovo u obilazak kad se smrači.
Jedna Moruga Yellow je procvjetala, uskoro bi mogli vidjeti da li je Semillas i s njima priredio iznenađenje
Bhuto, gnojivo je Scotts Agroleaf, a za istu namjenu učinkovit je i gore spomenuti kristalon. Pisalo se o njima unatrag desetak stranica.
|
|
|
10.07.2013., 20:40
|
|
Registrirani korisnik
|
Hvala MisterNo007 i Aconite
|
|
|
11.07.2013., 00:47
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Aconite kaže:
upravo zato sto samo mladi izdanci trunu se meni cini da je fora u nekom elementu. pospricaj slobodno sa nekim fungicidom, po mogucnosti sa bakrom koji dobro djeluje na bakterije i gljivice kod paprika. ak imas nekog da prska lozu il paradajze, svi imaju cuprablau i slicne bakrene preparate, pa uzicaj zlicu. bor je cesto "overlooked" kao element koji moze napraviti kurslus, posebno kod biljaka koje puno energije daju u plodove. cesto javlja upravo kod biljaka u posudama, koje bas i nemaju neke tip top supstrate. borax bi trebao bit jeftin u apotekama, pa se isplati probati.
|
boraks se tretira folijarno ili zalijem samo zemlju... Koliku koncentraciju da napravim toga, 1g na litru ili manje? A budem pošpricao sve sa modrom galicom, tog imam doma, ali je nisam nikada na chilliju koristio  , ionako nemam kaj zgubiti
|
|
|
11.07.2013., 06:04
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2009.
|
Vratio sam se nakon mjesec dana iz Kanade, susjedi sam dao upute sto i kako, vrlo sam zadovoljan rezultatom!
Early Jalapeno (hvala Wedding!)
Ne znam identificirati, prekrasno ljuta paprika, nema karakteristicnu chili vocnu aromu i to je razlog zasto imam tri takve biljke.
Ista stvar kao kod ove gore
Sve zajedno
http://imageshack.us/a/img259/6999/px87.jpg
Sa Hungarian Waxa sam pobrao i pojeo sve plodove, predobre su. Malo prije su dobile po malo vode svaka, prihranjivanje ce biti nula bodova ove sezone, idem probati tako. Zasad nema traga nikakvim nametnicima, a biljke izgledaju lijepo i zdravo.
Kod mame i tate (nisam imao fotic pri ruci) sam mislio da imam prezimljen nagabon i jalapeno, sad se, kad se sve prekrasno razlistalo i popunilo malim plodovima, ispostavilo da su u pitanju dva nagabona.
Prezimljavanje je JAKO dobra fora. Napominjem da nisam postivao apsolutno nista od uputa sto se tice orezivanja, biljke su jednostavno premjestene na balkon gdje je temperatura uvijek u blagom plusu. Nakon toga je tata orezao grane koje su izgledale lose, da bi se njih dvije sada nevjerojatno razlistale i pocele pumpati plodove! 
Zadnje uređivanje City : 14.07.2013. at 15:56.
|
|
|
11.07.2013., 11:34
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
pklicov kaže:
boraks se tretira folijarno ili zalijem samo zemlju... Koliku koncentraciju da napravim toga, 1g na litru ili manje? A budem pošpricao sve sa modrom galicom, tog imam doma, ali je nisam nikada na chilliju koristio  , ionako nemam kaj zgubiti
|
folijarno, ali nebi bilo lose da malo zalijes i po zemlji. bor je jako slabo mobilan u biljkama. ja bi stavila tak 1 g na litru, i prvo isprobaj na jednoj-dvije biljke za svaki slucaj.
modrom galicom mozes slobodno, kolko znam cuprablau i ti preparati su vecinom ionako galica.
@grga valjda si nes dao i susjedi kad se tako dobro brinula o njima 
|
|
|
11.07.2013., 12:31
|
|
Registrirani korisnik
|
evo prvog veceg ploda na jamaican redu kojeg sam ostavil doma, biljka ne odbacuje cvjetove, zasad se primilo 10ak malih plodova i jos ima oko 20-30 novih cvjetova  malo kasnim, al sve ide dobro zasad...
kasnije stavim slike iz plastenika u kojem je situacija puno bolja 
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 02:55.
|
|
|
|