Banke, osiguranja, krediti Ja ne radim za novac. Ja radim za kamatu. |
|
|
12.05.2015., 10:36
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2010.
|
Quote:
Stipe23 kaže:
Zanimljive stvari, u svakom slučaju.
Zašto ne?
"Ekonomisti, a ne bankari"?
Pa financije su dio ekonomije; također, bankarski posao sam po sebi i zahtijeva proširenje znanjima iz opće ekonomije (makroekonomije, a i šire - sva su znanja dobrodošla) da bi se posao guvernera mogao obavljati. I obratno.
Kao i obično, sva znanja su dobrodošla.
A i ako rade dobro, koga briga da su diplomirani košarkaši..
Nego, ovo, kad se priča o guvernerima cb okolo, je dobar trenutak da se veli kako je početnicima u ECB-u, njihovim gušterima-istraživačima, plaća čini mi se 5500€ pa naviše.
A naš guverner ima manje od toga.
Nije direktno usporedivo, naravno, i drugačija je priroda posla - ali drugačija u smislu da je guvernerova zahtjevnija - i nije da očekuješ kako će neki mehaničar-početnik u BMW-u imati veću plaću od nekog generalnog šefa kod nas, u HR, zar ne?
Pa onda možemo gledati po prihodima poslovanja.
Njihova (HNB-ova) dobit je ugrubo 500mil kn naviše, stalno. Bude 700, bude 1.3 mlrd, i slično.
Koliki honorar misliš da ima inače glavni i odgovorni u ustanovi bilo kojeg tipa koja ima takvu dobit? Misliš li da je 4.5k € adekvatno?
Misliš li da je igdje drugdje (u smislu, igdje drugdje u Hrvatskoj) tako nisko?
A onda možemo dalje o odgovornostima i značaju posla.
Da, i ja mislim tako. Je li to dobro preneseno, nije samo dio izjave? Jer rekao je to loše, ako je tako rekao.
Ovo s kamatama ste sad u zadnjih par dana na temi dobro pretresli.
Mislim da si zamijenio HNB s nekim drugim.
Vidi ovo
http://www.vecernji.hr/gospodarstvo/...na-kuna-994454
" Savjet HNB-a usvojio je izvješće o ukupnom financijskom poslovanju središnje banke u 2014. godini, u kojoj je ostvarena neto dobit od 2,7 milijarde kuna. Od toga će, u skladu sa zakonom, a nakon što se isključi neto dobit s osnove usklađivanja vrijednosti pozicija bilance stanja s promjenama tečaja i s promjenama tržišnih cijena, u državni proračun biti doznačeno 516,3 milijuna kuna, a ostatak se prenosi u opće pričuve središnje banke, navodi HNB u svom priopćenju.
Oni ne uzimaju iz proračuna... oni uplaćuju u proračun.
Pola milijarde kuna su uplatili.
I još uz to zahvaljujući njima imamo stabilan financijski sustav. Banke koje su preživjele financijsku krizu. Likvidnost dostupnu gospodarstvu. Međunarodne pričuve stabilne.
Ja nije da poludim, ali sam nezadovoljan razinom dezinformacija koje kruže naokolo.
Oni su izuzeti iz politike, funkcioniraju kako se to popularno veli tehnokratski (srećom), i zato i funkcioniraju dobro. Neovisno su tijelo.
Istraživači rade modele, analize, prezentiraju ovima iznad, donose se procjene i po njima odluke. Stranke nemaju (ili imaju minimum minimuma) veze s time. Nije to HPB ili tako nekakva priča.
Sad, do ovog dijela posta sam naveo relevantne činjenice..
Ti o njima formiraj svoj stav, i svatko može o njima formirati svoj stav.
Dao sam ti kontekst kojega su ti mediji trebali odavno dati, jer je vidljivo do koje mjere dezinformiraju populaciju umjesto da je informiraju, i koliko dijelova priče i poanti o tome kako stvari zapravo funkcioniraju jednostavno nisi znao (i nije tvoja krivica, nitko ne zna sve).
A ovo je moj stav.
U čitavoj državi imamo i stvari koje funkcioniraju dobro. Znam da mediji vole tiltati populaciju jer to daje inicijalne klikove, oči uz ekran i slično; ali to daje distorziranu sliku.
Jedna od stvari koje funkcioniraju dobro i rade ono što hoćemo da rade je HNB.
Tko se može žaliti na instituciju koja radi sve što treba i još uz to, eto, parsto milijuna uplati u proračun tek tako, a na što su se političke elite već navikle?
Međutim, HNB trenutno ima jedan problem - Vujčić je blaži u nastupu od Rohatinskog. Upušta se u "dijalog" s profesionalnim političarima.
Oni znaju da, dokle god oni napadaju i on se brani, oni prolaze lišo. I stoga nisu zainteresirani za konstruktivni dijalog. Zainteresirani su za takve napade.
I dok to rade oni su, maltene, "borci za narod". Jednostavan trik. Na žalost, većina populacije ga ne može prepoznati.
On ne radi tako, on na svaku takvu samo objašnjava meritum stvari. Što jest kulturnije i civiliziranije. Samo, ne možeš ti toliko objasniti koliko netko može ne željeti prihvatiti ako mu je to u direktnom interesu.
Rohatinski im je svaki put lijepo rekao kad god bi nekome palo na pamet da gubi njegovo vrijeme, "Hajde vi, djeco, lijepo odjebite s tim pričicama i to pričajte jedni drugima."
I rekao im je, Gledajte, znam da vi volite mutiti vodu, ali stvari stoje tako, tako i tako. A vi imate za napraviti to to i to, za posljedice u državi bit će te te i te.
I tako je i bilo. I to se respektiralo.
A Vujčića trenutno zajebavaju oko tamo nekih natječaja za kuhinjsko osoblje u zgradi u kojoj radi. Ili neinformirani novinari/urednici pišu o, zamisli ti, tome da ustanova koja ima 2.7 mlrd kuna dobiti daje svojim zaposlenicima plivanje ili tako neke tričarije. Zašto - jer računaju na refleksnu reakciju raje, "ajme, ajme, imaju bazene". Možda nešto previđam, ali ja ne vidim zašto ne bi oni to radili ako to radi Pliva ili Vindija ili bilo tko treći. Njihova dobit govori dovoljno; to su njihovi zaposlenici, njihova kadrovska politika, njihovo raspolaganje i procjene. U čemu je problem?
A pojam "uhljeb" kojega je npr. index primijenio, za nekoga tko ti toliko love da, a ne da iz tvojeg proračuna uzima, je van svake pameti.
Dajte mi još tih uhljeba koji daju 300 mil+ ili pola mlrd. kn u proračun godišnje.
-Stipe
|
Daj budi ozbiljan kakva kurčeva dobit od 2,7 mrld kuna, većina te "dobiti" su Potemkinova sela u vidu trenutnih tečajnih razlika po kojima se vode bilančne pozicije eura i usd ( zato se ni ne uplaćuje u proračun sve nego samo jedan dio, jer je to fantomska dobit )........osim love koju uzme građanima ( posredno preko banaka ) u vidu dvije intervencije godišnje, nema tu nikakve značajnije dobiti..........
I da, obzirom na obim posla koji odrađuje HNB bi trebao imati duplo manje zaposlenih, pa bi onda i velki frajer Vučić mogao imati par tisuća eura više mjesečno.......neto.......:klap:
|
12.05.2015., 10:58
|
|
Memento vivere
Registracija: Jul 2006.
|
Quote:
KuciloOro kaže:
Daj budi ozbiljan kakva kurčeva dobit od 2,7 mrld kuna, većina te "dobiti" su Potemkinova sela u vidu trenutnih tečajnih razlika po kojima se vode bilančne pozicije eura i usd ( zato se ni ne uplaćuje u proračun sve nego samo jedan dio, jer je to fantomska dobit )........osim love koju uzme građanima ( posredno preko banaka ) u vidu dvije intervencije godišnje, nema tu nikakve značajnije dobiti..........
I da, obzirom na obim posla koji odrađuje HNB bi trebao imati duplo manje zaposlenih, pa bi onda i velki frajer Vučić mogao imati par tisuća eura više mjesečno.......neto.......:klap:
|
Zna to on vrlo dobro, ali mu iz nekog razloga bitno ovdje plasirati svoje floskule u epskom stilu.
|
|
|
12.05.2015., 11:14
|
|
Registrirani korisnik
|
Da ne govorim o tome da naš vrli glumac ima ispod sebe sedam viceguvernera  , e tek za njih mi nije jasno kome su oni potrebni? Bojim se nikome.........
Pazi ovog pacijenta:
"Prema podacima iz imovinske kartice, Odak ima neto godišnju plaću od 526.000 kuna kojom treba pridodati i primanja od drugih primitaka na godišnjoj razni koji su iznosili 186 tisuća kuna neto."
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvats...-Poreznoj.html
|
12.05.2015., 11:27
|
|
Registrirani korisnik
|
Budući da nas guverner i njegovih sedam patuljaka ukupno košta najmanje desetak milijuna kuna bruto ( neto plaća na rukice + dodatne nagrade, dnevnice, vina jela i masaže poslije ručka, itd itd ), držim da su malkice preplaćeni, imho......
da o onih 50% bespotrebno zaposlenih i ne pričam........
|
12.05.2015., 12:27
|
|
Orao
Registracija: Feb 2004.
|
Quote:
ninoras kaže:
Zna to on vrlo dobro, ali mu iz nekog razloga bitno ovdje plasirati svoje floskule u epskom stilu.
|
500 milijuna kuna uplaćenih u proračun je "floskula".
Čovjek ovdje svaki dan nešto novo nauči.
Quote:
passat96 kaže:
HEP već nekoliko godina nije monopolist, svaki potrošač ima pravo izabrati drugog dobavljača
ipak, taj tzv. "monopolist" ima tako nepovoljne cijene da je tek 10-15% ukupne potrošnje prešlo drugim dobavljačima, uglavnom razne tvrtke, a samo relativno mali broj kućanstava
tako molim nađite drugi primjer monopolista jer HEP to nije
|
Zato je onaj "teoretski" u mojoj rečenici. Iako oni jesu počeli drugačije određivati cijene nakon liberalizacije tržišta, zar ne?
Ali da sad ne širimo priču na HEP dovoljno je bilo to zadržati na razini principa.
-Stipe
Zadnje uređivanje Stipe23 : 12.05.2015. at 12:38.
|
|
|
12.05.2015., 12:30
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2012.
|
:)
Kazes Stipe Hnb mi nije uzeo nista,ajmo jedan plasticni primjer koji sam naveo ali mozemo ponovo:
Dogovorim sa gradom Splitom koncesiju za lezaljke na glavnoj plazi,na nacin da im svake godine placam 10% dobiti na kraju godine,za taj posao treba mozda 3 ljudi ali ja zaposlim svoju uzu obitelj njih nekih 10tak i na taj nacin smanjim iznos gradu
E sad sto su mi uzeli?Pa radi takvih situacija odredjeni nameti prema gradu su mi veci nego sto bi bili da se radio bolji dogovor grada i koncesionara.
Ista stvar i po pitanju HNBa,sto oni imaju manje zaposlenih a vise dobiti za ocekivati je moja manja izdvajanja prema drzavi 
|
|
|
12.05.2015., 12:37
|
|
Orao
Registracija: Feb 2004.
|
Quote:
crazysplico kaže:
Kazes Stipe Hnb mi nije uzeo nista,ajmo jedan plasticni primjer koji sam naveo ali mozemo ponovo:
Dogovorim sa gradom Splitom koncesiju za lezaljke na glavnoj plazi,na nacin da im svake godine placam 10% dobiti na kraju godine,za taj posao treba mozda 3 ljudi ali ja zaposlim svoju uzu obitelj njih nekih 10tak i na taj nacin smanjim iznos gradu
E sad sto su mi uzeli?Pa radi takvih situacija odredjeni nameti prema gradu su mi veci nego sto bi bili da se radio bolji dogovor grada i koncesionara.
|
"Što su ti uzeli" odnosi se na to da ti ne naplaćuju nešto.
I na to da nemaju, za razliku od raznih HŽ-ova, monopolsku poziciju na tržištu koju iskorištavaju za slabo poslovanje ili poslovanje s gubicima uz državne injekcije.
Quote:
Ista stvar i po pitanju HNBa,sto oni imaju manje zaposlenih a vise dobiti za ocekivati je moja manja izdvajanja prema drzavi
|
Logika "možda bi imali veću dobit jer možda bi mogli s manje zaposlenih i onda bi možda uplatili više u proračun" je nategnuta do krajnjih granica i prelazi na iracionalno u ovom slučaju.
Don't fix it if it ain't broke.
-Stipe
|
|
|
12.05.2015., 13:48
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Oct 2008.
|
Ima se može se
"Hrvatska banka za obnovu i razvitak nije jedina državna banka koja svojim zaposlenicima pomaže pri kupnji stanova. To radi i Hrvatska narodna banka. No, dok HBOR svojim zaposlenicima odobrava stambene kredite uz povoljnu kamatu od tri posto, HNB svojim zaposlenicima subvencionira kamatu, odnosno plaća dio kamate na kredite koje su oni podigli u komercijalnim bankama. Tako HNB isplaćuje svojim zaposlenicima subvenciju u visini razlike između kamate poslovne banke i kamatne stope od tri posto za kredite odobrene do 30. lipnja 2009. odnosno do 4,5 posto za kredite odobrene od 1. srpnja 2009.
Prosječna plaća 9300 kuna
Lani je po toj osnovi HNB svojim zaposlenicima isplatio 5,7 milijuna kuna, a ove godine, kažu u središnjoj državnoj banci, za to će dati 5,5 milijuna kuna. Krajem prošle godine tu su subvenciju koristila 322 njihova zaposlenika, što je polovica zaposlenih u toj banci. Prosječna je neto plaća, prema podacima iz zadnjeg financijskog izvješća HNB-a iz 2013., oko 9300 kuna. A među onima koji koriste subvencije za kamate i tri su viceguvernera – Vedran Šošić, Michael Faulend i Neven Barbaroša. Prema podacima iz njihovih imovinskih kartica, Šošić ima plaću 30.699 kuna neto i kredit od 76.633 eura, Faulend mjesečno prima 29.560 kuna neto, a zadužio se 110.000 eura, dok je plaća Barbaroše 31.234 kune neto, a on ima kredit od 229.100 švicarskih franaka. U HNB-u kažu da viceguverneri koriste subvenciju kamate na stambene kredite odobrene prije njihova imenovanja za dužnosnike središnje banke.
Obveze iz pravilnika
Također navode da je početkom 2012. godine obustavljeno sklapanje ugovora sa zaposlenicima o subvencioniranju kamate. No subvencije i dalje isplaćuju slijedom dotad preuzetih obveza, i to u skladu s Pravilnikom o rješavanju stambenih potreba zaposlenika HNB-a. Uvjeti za isplatu subvencije kamate su pak da zaposlenik mora raditi u HNB-u najmanje dvije godine, nekretnina ne smije biti udaljena više od 50 kilometara od mjesta rada i zaposlenik mora ostati raditi u HNB-u najmanje četiri godine od dana sklapanja ugovora o rješavanju stambene potrebe. U slučaju jednostranog otkaza ugovora o radu s HNB-om prije isteka navedenog roka, zaposlenik je obvezan vratiti iznos subvencije. "
|
|
|
12.05.2015., 14:16
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2007.
|
Quote:
KuciloOro kaže:
|
Ne možeš imati sektu bez sljedbenika... 
|
|
|
12.05.2015., 14:19
|
|
U samoizolaciji
|
Sve od plaće!!!!
DAMIR ODAK
60.144,88 -/- 32.509,13
Viceguverner HNB-a ima tri kuće s okućnicom, stan, zemlju i jednu "običnu" kuću. Čak 5,5 milijuna kuna vrijedi njegova kuća u Zagrebu koja ima 450 kvadrata a do nje je došao, kako navodi u imovinskoj kartici, samo plaćom. Druga kuća u Zagrebu ima 250 m2, vrijedi 1,8 milijuna kuna i također ju je kupio samo iz plaće. Kuću iste kvadrature ima i u Zadru, vrijedi 3 milijuna kuna i također ju je kupio od - plaće. Ima i stan u Zagrebu od 150 kvadrata vrijedan 1,4 milijuna kuna, a novac za njega namakao je prodajom imovine. Suvlasnik je kuće od 90 kvadrata u Vrboskoj koju je naslijedio, vrijedna je 300 tisuća kuna. Ima i 500 kvadrata zemlje čija je vlasnica njegova supruga. On ima Toyotu Land Cruiser iz 1997. godine, a supruga također isti automobil ali nešto novije proizvodnje, i oba automobila kupljena su od plaće. Posjeduje i čamac Beneteau First 30 iz 2011. godine vrijedan 500 tisuća kuna. Poslovnih udjela ima u ZB Europlus fondu nominalne vrijednosti 65 tisuća eura, zatim OTP indeksnom fondu nominalne vrijednosti skoro 1,5 milijuna kuna, OPT novčanom fondu nominalne vrijednosti 28 tisuća kuna te EKONERGu nominalne vrijednosti 72 tisuće kuna. Sve je stekao od plaće. Uz sve navedeno uspio je i uštedjeti. Imao 200 tisuća kuna, 1,69 milijuna eura te 555 tisuća američkih dolara. Njegova supruga ima 253 tisuća eura štednje, no u imovinskoj kartici ne navodi se kolika ima primanja, pa nije poznato kako je došla do ušteđevine. U imovinskoj kartici koju je predao 2012. godine stoji i da je vlasnik zrakoplova Cessne iz 1974. godine vrijedne 400 tisuća kuna te da ima slike vrijedne 130 tisuća kuna.
|
|
|
12.05.2015., 14:21
|
|
U samoizolaciji
|
a ja nekad od marende kupovao plejke,ko mi je kriv
|
|
|
12.05.2015., 14:42
|
|
J.D.
Registracija: Dec 2011.
|
Eto. A mogo si bar za jedan stan u centru Zg ušparat. Plus Beneteau First 24.
Zadnje uređivanje Retroman : 12.05.2015. at 14:55.
|
|
|
12.05.2015., 14:55
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2012.
|
Quote:
xstrom kaže:
DAMIR ODAK
60.144,88 -/- 32.509,13
Viceguverner HNB-a ima tri kuće s okućnicom, stan, zemlju i jednu "običnu" kuću. Čak 5,5 milijuna kuna vrijedi njegova kuća u Zagrebu koja ima 450 kvadrata a do nje je došao, kako navodi u imovinskoj kartici, samo plaćom. Druga kuća u Zagrebu ima 250 m2, vrijedi 1,8 milijuna kuna i također ju je kupio samo iz plaće. Kuću iste kvadrature ima i u Zadru, vrijedi 3 milijuna kuna i također ju je kupio od - plaće. Ima i stan u Zagrebu od 150 kvadrata vrijedan 1,4 milijuna kuna, a novac za njega namakao je prodajom imovine. Suvlasnik je kuće od 90 kvadrata u Vrboskoj koju je naslijedio, vrijedna je 300 tisuća kuna. Ima i 500 kvadrata zemlje čija je vlasnica njegova supruga. On ima Toyotu Land Cruiser iz 1997. godine, a supruga također isti automobil ali nešto novije proizvodnje, i oba automobila kupljena su od plaće. Posjeduje i čamac Beneteau First 30 iz 2011. godine vrijedan 500 tisuća kuna. Poslovnih udjela ima u ZB Europlus fondu nominalne vrijednosti 65 tisuća eura, zatim OTP indeksnom fondu nominalne vrijednosti skoro 1,5 milijuna kuna, OPT novčanom fondu nominalne vrijednosti 28 tisuća kuna te EKONERGu nominalne vrijednosti 72 tisuće kuna. Sve je stekao od plaće. Uz sve navedeno uspio je i uštedjeti. Imao 200 tisuća kuna, 1,69 milijuna eura te 555 tisuća američkih dolara. Njegova supruga ima 253 tisuća eura štednje, no u imovinskoj kartici ne navodi se kolika ima primanja, pa nije poznato kako je došla do ušteđevine. U imovinskoj kartici koju je predao 2012. godine stoji i da je vlasnik zrakoplova Cessne iz 1974. godine vrijedne 400 tisuća kuna te da ima slike vrijedne 130 tisuća kuna.
|
Stipe moze komentar na ovo,kako se iz njegove place kupi sve ovo?
Inace kako mislis da HNB nije monopolist u onom sto radi,nije klasicni ali je jedini i nemamo ga s kim usporediti?
I ne uzimaju mi direktno ali uzimaju indirektno,zao mi je samo sto nisam malo bolje upoznat sa strukturom zapislenika medjutim prilicno sam siguran da ima mjesta za rezanje kadrova
|
|
|
12.05.2015., 15:13
|
|
Memento vivere
Registracija: Jul 2006.
|
Quote:
Stipe23 kaže:
Zato je onaj "teoretski" u mojoj rečenici. Iako oni jesu počeli drugačije određivati cijene nakon liberalizacije tržišta, zar ne?
Ali da sad ne širimo priču na HEP dovoljno je bilo to zadržati na razini principa.
-Stipe
|
Stipe????
Na koji je način taj novac "zarađen" molim te lijepo? Gdje je državno zlato?? O čemu ti pričaš, jel kupuješ kruh i mlijeko u marketu?
|
|
|
12.05.2015., 15:32
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Stipe23 kaže:
-Stipe
|
Ah špekulativno dva puta godišnje intervenirali na deviznom tržištu pa "zaradili"  hahaha......a ako netko piše floskule to si ti, prethodno si napisao da je HNB zaradio 2,7 mrld kuna  ........kako ti nije neugodno pisati takve budalaštine........
I kako to siroti guverner ima malu plaću kad viceguverner Odak dobiva preko 700.000 kuna.......a gdje su tu druge privilegije, subvencioniranje kamata na uzete kredite i slično........objektivno ta gamad živi kao bubreg u loju ( kao i pajde im političarske ) a sve na grbači hrvatske zaposlene sirotinje........
|
12.05.2015., 16:38
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Jan 2008.
|
Quote:
ninoras kaže:
Stipe????
Na koji je način taj novac "zarađen" molim te lijepo? Gdje je državno zlato?? O čemu ti pričaš, jel kupuješ kruh i mlijeko u marketu?
|
Bit će da Stipe "radi" u HNB-u. 
|
|
|
12.05.2015., 16:43
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2009.
|
Pa jebote te njihove plaće su kikiriki za plaće na usporedivim mistima u bankama. Srednji management u banci ima tolike plaće, a uprava bar duplo veće. Nes ti velikoga blaga 30k kn plaće, pa svaki drugi pomorac ima više od toga...
Sent from my SM-G900F using Tapatalk
|
12.05.2015., 16:54
|
|
U samoizolaciji
|
Quote:
registriran_clan kaže:
Bit će da Stipe "radi" u HNB-u. 
|
Banirat će te,to se ne smije govorit  
|
|
|
12.05.2015., 17:01
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Jan 2008.
|
Quote:
Gavun kaže:
Pa jebote te njihove plaće su kikiriki za plaće na usporedivim mistima u bankama. Srednji management u banci ima tolike plaće, a uprava bar duplo veće. Nes ti velikoga blaga 30k kn plaće, pa svaki drugi pomorac ima više od toga...
Sent from my SM-G900F using Tapatalk
|
Uspoređivati nekoga tko guli more s nekim koji u udobnoj kancelariji radi pon-pet 8-16
I ne, nema svaki drugi pomorac toliko. Dosta ih ima puno manje, ovisno od kompanije, struke i pozicije na brodu. I za razliku od ovih uhljeba u HNB, ovi se itekako narade. Kruh sa sedam kora, jesi ikad za to čuo. I za banke vrijedi slično, šarolika je situacija, ali one su privatne i plaću im daje vlasnik. I plaća im dobrim dijelom ovisi o rezultatu (ostvarenim ciljevima) a ova HNB banda je svojim neradom zatukla parsto tisuća ljudi (i tko zna koliko će još) i nikom ništa.
I što bi ti, još bi im povećao plaće? 
|
|
|
12.05.2015., 17:05
|
|
U samoizolaciji
|
Najnovije!Dobivena presuda protiv RBA na VTS-u
Više o tome kad budem imao info ali čini mi se da se radi o ništetnosti kamate.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 00:50.
|
|
|
|