Jezikoslovlje Za pravopiždžije i jezikolomce |
|
|
28.08.2021., 04:12
|
|
Mudorator
Registracija: Mar 2017.
|
Preminuo Stjepan Babić
- - -
@ MmeTipfeler
Prijevod Tabaka i Gorjana jedini je cjeloviti hrvatski Moby-Dick.
Interpretacija mi se čini malo nategnutom. Slažem se da postoji neka logika uporabe - "bjelina" je ono što još nije pridano konkretnom objektu ("Bjelina je, k tomu, uvijek bila znak radosti"), a bjeloća jest ("bjeloća kita"). No ima i ponekih slučajeva obratne uporabe. A bijelost se koristi samo dvaput u cijelom tekstu, jednom kao svojstvo nečeg konkretnog, drugi put opet kao bjelina općenito.
Da se prekrati filozofiranje, u originalu sve je to "whiteness".
Ima zanimljiva slična situacija s Crnkovićevim prijevodom Starca i mora, gdje on izvorno obilato korišteno "and", prevodi katkad kao "i", a katkad kao "a", i oboje je tehnički legitimno. Meni je to na prvu pri usporedbi ostavilo negativan dojam, kao da prevoditelj uvodi raznolikost i kontrast gdje je autor svjesno odabrao monotoniju i neobilježeno nabrajanje. No kod Melvilla slični postupak ispada prikladan, jer on jezično i teži obilju.
P.S. Mislim da predstavljanje klasične književnosti kao svojine "starih" može samo pospješiti nezainteresiranost "mladih" za takvu književnost.
|
|
|
30.08.2021., 20:00
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2015.
|
Zna li netko što se događa s IHJJ-ovim pravopisom? I Mozilla i Chrome šalju mi poruku Warning: Potential Security Risk Ahead odnosno Your connection is not private bla-bla-bla, a neki dan pisalo je da je stranica bila sigurna do 23. kolovoza - mislim da se ne varam u datumu.
|
|
|
30.08.2021., 21:07
|
|
Četvrti Storuki
Registracija: May 2009.
|
Quote:
MmeTipfeler kaže:
Zna li netko što se događa s IHJJ-ovim pravopisom?
|
Ništa posebno, informatičari nisu produljili SSL certifikate. Čim to naprave, https-protokol normalno će funkcionirati. Ovako preglednici prijavljuju grešku jer ne mogu potvrditi da je veza sigurna.
|
12.09.2021., 21:23
|
|
from YouTube planet
Registracija: May 2011.
|
Quote:
Ja,Lucifer kaže:
Je li nama maternji jezik engleski (prvi jezik) ili nam je maternji jezik hrvatski (jezik etničke skupine)
|
Vama je materinji jezik engleski, a govorit' ćete dobro i hrvatski.
Sretnici. 
|
|
|
12.09.2021., 21:25
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2007.
|
Quote:
Mobil kaže:
Vama je materinji jezik engleski, a govorit' ćete dobro i hrvatski.
Sretnici. 
|
Hvala na odgovoru. Izbrisao sam post i prebacio sam ga na temu Jezični savjetnik, jer sam dobio dojam da će postojati veće šanse da ću tamo dobiti više odgovora.
|
|
|
12.09.2021., 21:32
|
|
from YouTube planet
Registracija: May 2011.
|
Quote:
Ja,Lucifer kaže:
Izbrisao sam post i prebacio sam ga...
|
Vidiš, to nije uvijek najsretnije rješenje, no dobro, i nije big deal. 
Ali nije ti ni potrebno više odgovora, dovoljan je ovaj moj koji je - ispravan.
Pitanje je bilo koji ti je materinji jezik ako si u engleskoj i svi oko tebe govore tako, a ti si - Hrvat.
|
|
|
12.09.2021., 21:49
|
|
Nemesis Divina
Registracija: Feb 2018.
|
Quote:
Ja,Lucifer kaže:
Hvala na odgovoru. Izbrisao sam post i prebacio sam ga na temu Jezični savjetnik, jer sam dobio dojam da će postojati veće šanse da ću tamo dobiti više odgovora.
|
Živa istina. Zasad si ih dobio tri, a sva tri tvrde isto 
|
|
|
18.10.2021., 16:14
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2020.
|
ne zalazim ovdje, pa ne znam da li pitam na pravoj temi.
danas sam mami spomenula da sutra idem na kontrolu retainera. rekla mi je pa, zar baš moraš sada (u jeku pandemije)? ja sam onda raširila ruke i rekla a šta da radim?
za 5 min mi ona kaže da joj je ta moja rečenica “a šta da radim?” zvučala jaako primitivno. i kao da sam iz neke šumadije. kao da sam iz neke srpske pripizdine.
mene je to šokiralo, jer meni rečenica zvuči normalno. pitala sam je kako bi ona rekla. nije imala neki pametan odgovor. rekla bi a, kaj? ja: pa, šta a kaj? pa to ništa ne znači. ok, budem idući put rekla a kaj da radim. ni to joj ne paše jer ju žulja taj da. da je to srpski. meni se tako ne čini. meni je srpski želim da radim, želim da učim. to mi je srpski. a u ovoj a kaj da radim rečenici mi to da ima neku drugu funkciju. ili mi se samo tako čini.
onda sam ju zezala da ću joj idući put reći a što mi je činiti?
svjesna sam da sam umjesto hrvatskog, književnog što, upotrijebila srpski šta. u službenom dopisivanju bih uvijek napisala što. no, u razgovornom jeziku mi što zvuči uštogljeno i često koristim šta.
u zadnjih 10-ak god je toliko srbizama ušlo u hrv razgovorni jezik, čisto zezancije radi, šale radi. mnogi ljudi su to primijenili u svakodnevni govor, da ne zvuče preozbiljno. i eto, ja sam se na to navikla. tako da mi je čudno sad kad netko reagira na meni već običnu rečenicu a šta da radim.
inače, mama mi nikad ne prigovara u vezi izražavanja, pa me je ova opaska još više iznenadila.
za one koji znaju više od mene, da li a šta da radim zvuči primitivno? da li zvuči srpski? i koje su alternative? hvala. 
|
|
|
18.10.2021., 17:18
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2020.
|
Quote:
Carmen 5 kaže:
za one koji znaju više od mene, da li a šta da radim zvuči primitivno? da li zvuči srpski? i koje su alternative? hvala. 
|
Meni se dalikanje čini srpski, ali je ipak omiljeno u Zagrebu i valjda gore u Kajkaviji postavljati pitanja s »da li«.

|
|
|
18.10.2021., 17:45
|
|
Saint
Registracija: Sep 2008.
|
Quote:
Carmen 5 kaže:
ne zalazim ovdje, pa ne znam da li pitam na pravoj temi.
danas sam mami spomenula da sutra idem na kontrolu retainera. rekla mi je pa, zar baš moraš sada (u jeku pandemije)? ja sam onda raširila ruke i rekla a šta da radim? :ne z na:
za 5 min mi ona kaže da joj je ta moja rečenica “a šta da radim?” zvučala jaako primitivno. i kao da sam iz neke šumadije. kao da sam iz neke srpske pripizdine.
mene je to šokiralo, jer meni rečenica zvuči normalno. pitala sam je kako bi ona rekla. nije imala neki pametan odgovor. rekla bi a, kaj? ja: pa, šta a kaj? pa to ništa ne znači. ok, budem idući put rekla a kaj da radim. ni to joj ne paše jer ju žulja taj da. da je to srpski. meni se tako ne čini. meni je srpski želim da radim, želim da učim. to mi je srpski. a u ovoj a kaj da radim rečenici mi to da ima neku drugu funkciju. ili mi se samo tako čini.
onda sam ju zezala da ću joj idući put reći a što mi je činiti?
svjesna sam da sam umjesto hrvatskog, književnog što, upotrijebila srpski šta. u službenom dopisivanju bih uvijek napisala što. no, u razgovornom jeziku mi što zvuči uštogljeno i često koristim šta.
u zadnjih 10-ak god je toliko srbizama ušlo u hrv razgovorni jezik, čisto zezancije radi, šale radi. mnogi ljudi su to primijenili u svakodnevni govor, da ne zvuče preozbiljno. i eto, ja sam se na to navikla. tako da mi je čudno sad kad netko reagira na meni već običnu rečenicu a šta da radim.
inače, mama mi nikad ne prigovara u vezi izražavanja, pa me je ova opaska još više iznenadila.
|
Zamijeni šta s kaj, lakše je
Kaj da napravim, sigurno ne bu srpski zvučalo 
Kaj mogu napraviti?
Kakvih ideja imaš, kaj da radim?
Što mi je činiti? 
|
|
18.10.2021., 19:15
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Nyittiuny kaže:
Meni se dalikanje čini srpski, ali je ipak omiljeno u Zagrebu i valjda gore u Kajkaviji postavljati pitanja s »da li«.

|
vidiš, o ovome nisam uopće tak razmišljala
mada, sad kad veliš, ima smisla. jedan forumaš koji je glumio srbina je stalno pitao da li je bila lepojka…
razgovorno mislim da uvijek kažem jel
a kad pišem nikad ne znam da li da stavim da li ili je li
Quote:
Wikiceha kaže:
Zamijeni šta s kaj, lakše je
Kaj da napravim, sigurno ne bu srpski zvučalo 
Kaj mogu napraviti?
Kakvih ideja imaš, kaj da radim?
Što mi je činiti? 
|
super, hvala ti na alternativama
uopće mi niš nije padalo na pamet
ovo kaj da napravim sa onim zagrebačkim naglaskom rastura 
|
|
|
19.10.2021., 01:29
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2020.
|
Mogla bi reći i:
Jadna li san, šta ću sad!
Šta ću sad bidna ja!

|
|
|
20.10.2021., 00:21
|
|
Saint
|
Quote:
Carmen 5 kaže:
super, hvala ti na alternativama :to p:
uopće mi niš nije padalo na pamet
ovo kaj da napravim sa onim zagrebačkim naglaskom rastura 
|
Pa e 
A i kaj zvuči prirodnije neg šta 
Što je previše književno u nekim kontekstima
Zakajkaš i niko te ne dira
Quote:
Nyittiuny kaže:
Mogla bi reći i:
Šta ću sad bidna ja!

|
A ča ću napravit?
Boše Petra? 
|
|
20.10.2021., 08:25
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Nyittiuny kaže:
Mogla bi reći i:
Šta ću sad bidna ja!

|
Quote:
Wikiceha kaže:
Pa e 
A i kaj zvuči prirodnije neg šta 
Što je previše književno u nekim kontekstima
Zakajkaš i niko te ne dira 
|

|
|
|
20.10.2021., 19:18
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2015.
|
Jednostavno je. Kaj bum sad? ili Ča bin sad? Na štokavskom samo slegneš ramenima.
|
|
|
20.10.2021., 21:28
|
|
Nemesis Divina
Registracija: Feb 2018.
|
Quote:
Carmen 5 kaže:
|
Ma svašto.
Šta svakako jest nestandardni oblik, ali rečenica je kao takva sasvim pravilna u hrvatskome (tko ne vjeruje, neka pogleda u Katičića). S druge strane, malo bi više odisala srpskim izričajem kad bi u njoj bila konstrukcija s modalnim glagolom, veznikom "da" i glagolom u prezentu (npr. "Moram da radim."). Modalni glagoli (poput "morati", "trebati", "željeti" itd.) u standardnom hrvatskom zahtijevaju dopunu u infinitivu ("Moram raditi.", "Trebam raditi.", "Želim raditi.").
Međutim, to ne znači da je konstrukcija poput "Želim da radiš." nepravilna. Glagoli se ne odnose na isti subjekt i više nije riječ o složenom glagolskom predikatu, nego o zavisnosloženoj objektnoj rečenici koja se ne može izraziti s "kako" ili infinitivom. Nema tu ničega srpskog.
Ima tu još nekih finesa, ali zadržat ću se na ovome. Ionako vidim da sam uletio u zafrkantski razgovor s aHeM, eKšLi... 
|
|
|
20.10.2021., 23:15
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2006.
|
Quote:
Carmen 5 kaže:
danas sam mami spomenula da sutra idem na kontrolu retainera. rekla mi je pa, zar baš moraš sada (u jeku pandemije)? ja sam onda raširila ruke i rekla a šta da radim?
|
Mama ti je malo zabrijala. A izgleda da nije ni Stulica slusala.
Zezam se, 'a sta da radim' je sasvim uobicajeni kolokvijalni govor.
|
|
|
21.10.2021., 00:04
|
|
Saint
|
Quote:
Carmen 5 kaže:
|
Quote:
MmeTipfeler kaže:
Jednostavno je. Kaj bum sad? ili Ča bin sad? Na štokavskom samo slegneš ramenima.
|
A ovo isto nije loše 
|
|
21.10.2021., 08:38
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
DarkDivider kaže:
Šta svakako jest nestandardni oblik, ali rečenica je kao takva sasvim pravilna u hrvatskome (tko ne vjeruje, neka pogleda u Katičića). S druge strane, malo bi više odisala srpskim izričajem kad bi u njoj bila konstrukcija s modalnim glagolom, veznikom "da" i glagolom u prezentu (npr. "Moram da radim."). Modalni glagoli (poput "morati", "trebati", "željeti" itd.) u standardnom hrvatskom zahtijevaju dopunu u infinitivu ("Moram raditi.", "Trebam raditi.", "Želim raditi.").
Međutim, to ne znači da je konstrukcija poput "Želim da radiš." nepravilna. Glagoli se ne odnose na isti subjekt i više nije riječ o složenom glagolskom predikatu, nego o zavisnosloženoj objektnoj rečenici koja se ne može izraziti s "kako" ili infinitivom. Nema tu ničega srpskog.
|
to sam i mislila da moj da u toj rečenici nije problematičan kao u nekim drugim rečenicama, ali nisam znala to stručno objasniti.
Quote:
rokolina kaže:
Mama ti je malo zabrijala. A izgleda da nije ni Stulica slusala.
Zezam se, 'a sta da radim' je sasvim uobicajeni kolokvijalni govor.
|
meni se isto činilo da je zabrijala, ali sam ipak htjela još provjeriti sa vama.
ne sviđa mi se baš takvo zabrijavanje.  doduše, ona ima 75. ne druži se baš sa mlađim ljudima. valjda je do toga.
iskreno, mene je to sve skupa bilo malo i prepalo (jel sve u redu sa njom), pa sam je kasnije pitala, pa kaj ona nikad nije čula da netko kaže "a šta da radim?". rekla je da je naravno čula, ali više od srba 
i ne kuži se baš u taj gramatički dio, pa skače na da
sad mi je lakše, jednostavno je gramatički zabrijala i to je to
|
|
|
23.10.2021., 23:01
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2009.
|
Quote:
Carmen 5 kaže:
to sam i mislila da moj da u toj rečenici nije problematičan kao u nekim drugim rečenicama, ali nisam znala to stručno objasniti.
meni se isto činilo da je zabrijala, ali sam ipak htjela još provjeriti sa vama.
ne sviđa mi se baš takvo zabrijavanje.  doduše, ona ima 75. ne druži se baš sa mlađim ljudima. valjda je do toga.
iskreno, mene je to sve skupa bilo malo i prepalo (jel sve u redu sa njom), pa sam je kasnije pitala, pa kaj ona nikad nije čula da netko kaže "a šta da radim?". rekla je da je naravno čula, ali više od srba 
i ne kuži se baš u taj gramatički dio, pa skače na da
sad mi je lakše, jednostavno je gramatički zabrijala i to je to
|
Kaj te mama rodila sa šezdeset godina? Nemrem verovat! 
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 22:28.
|
|
|
|