Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Kućni ljubimci

Kućni ljubimci Za vlasnike pasa, mačaka i ostalih životinjica dragih
Podforumi: Zdravlje kućnih ljubimaca, Psi, Mačke, Udomljavanje

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 16.12.2024., 17:17   #161
Quote:
Hazl kaže: Pogledaj post
Meni ti te osušene brašnare baš ne vole jesti. Uzmu ako nema nešto drugo. Kupio sam kilu prošle godine na Zooplusu i ostalo je skoro sve. Imam ih u onoj većoj staklenki od krastavaca. Ono što mislim da bi to htio jesti i Kos, ali njega nisam vidio na balkonu od zadnje jače zime. Za njega sam kupio davno grožđice, cvebe i jeo ih je, ili bolje rečeno gutao.
Sad ste me sjetili, imam pitanjce: šta se desilo s kosovima? Nekada ih je bilo puno, na skoro svakom stablu jedan. Sada, vidio sam jednoga prije godinu i pol dana, prvoga u valjda 10-15 godina, jedva sam se sjetio što je.
ruka-slave is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.12.2024., 17:40   #162
Tu su na proljeće kod mene u dvorištu
_MK_ is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.12.2024., 21:07   #163
Quote:
ruka-slave kaže: Pogledaj post
Sad ste me sjetili, imam pitanjce: šta se desilo s kosovima? Nekada ih je bilo puno, na skoro svakom stablu jedan. Sada, vidio sam jednoga prije godinu i pol dana, prvoga u valjda 10-15 godina, jedva sam se sjetio što je.
Na žalost to se dešava i kod mene. Prije u proljeće i rano ljeto bilo ih je po 3, 4 na antenama ili vrhovima drveća i pjevali non stop. I odjednom prije 6-10 god. tajac. niti jednog, a ako nema njega nema ni ženki. Ii tek ove godine nakon duga vremena čuo pijev jednog, ali slabo i vidio par. Ne znam, možda je štos u mačkama. Jedan tip im je dao svoju garažu da se tamo razmnožavaju, ali nema ga već 2 god. odselio se pa su ovi pokupili sve te mačke tako da vidim tu i tamo jednu, dvije. Možda je problem i u onom Kobcu, ali kada dođem u naselje blizu privatnih kuća, čujem ih. Možda ovaj par kojeg sam vidio umnoži nešto. Problem je što se Kos hrani na tlu, najčešće jede gliste, ali i ostale kukce. A tamo bile mačke. Mislim da su mačke za to krivac.
Hazl is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.12.2024., 00:00   #164
Quote:
Hazl kaže: Pogledaj post
Sada stavljam od Zooplusa oni to zovu čašom, a ja zvonom, kada mora visit kao zvono
Kad bi kod mene tako zvono bilo stavljeno, za koji sat bi ga gavran pokupio i degustirao u miru, desetak metara dalje.

Znaci nema sanse, a nemam nikakvih drugih velikih ptica koje naganjaju male, kao kod tebe. Ali kad god sam pogacicu postavio solo, nestala je za koji sat, a haklao sam je na alpinisticki karabin, koji je deklariran na 150 kg, te je skoro visi od same pogacice.

Tako izderati mrezu, te imati snage odvojiti ga od karabina, samo gavran moze biti tako pametan.

Ptice i njihove tranzicije su meni pocesto misterij. Recimo, obicne golube nisam pola godine vidio oko balkona. Sad je bas vrijeme kad dolete u prostore iznad prozora, gdje su zasticeni od kise i griju se, ali nema niti jednog, cak ni za vrijeme najveceg pljuska.
Cat6 is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.12.2024., 18:03   #165
Mislim da sam pisao o tome da sam nešto otkrio. Prije sam stalno sve stavljao na zadnji štrik na balkonu, najudaljeniji. Mislim štrik, na znam kako se to zove. Uže za sušenje veša. To je ustvari PVC+sajla i ova sada je posve nova. Stavio ju prije 3 mjeseca, a kupio je interesantno na TEMU gdje se obično kupuje slabija kvaliteta. Prije 20-tak god. kada sam kupovao Electrolux bojler, usisavač i Zanussi štednjak (sve Electrolux korporacija+AEG) dobio sam bodove i za njih izabrao AEG Inox kuhalo vode (odlično) i takvo uže promjera 4mm i dugačko 30m. Idealno, pošto meni treba za ta 4 reda užadi 14m. Znači imao sam za 2 puta. Vidio da je sajla počela hrđavit još prošle godine i krenu u kupnju. Ali nigdje nisam mogao nabavit isto takvo 4mm i dužine 15, 30 ili barem 50m. Ili su tanja, ili deblja, ali dužina od 20m. Previše otpada. I onda vidio ovo na TEMU, nije jeftino, 18€ 4mm, ali 50m. Vidim i boja mi odgovara. Kupio, i mogu reći da je jako kvalitetno. Ima više tanjih žica u sebi, 12-15 sigurno, a ove prethodno 6 duplo debljih. Bitno da je 4mm jer bi tanje možda bilo pretanko za sjenice. Koliko pisanja samo da objasnim onu moju prvu rečenicu.
U zadnjih 5-6 god. vrana mi je skidale sa užeta kugle ili ova zvona. Stalno su nestajala i vidio je na kraju. Mada su kugle bile čvrsto zavezane za to uže bakrenom žicom 1mm, a zvona imaju svoju čeličnu žicu 0,5mm. lako je mrežicu precvikala kljunom, kugla pala dole na zemlju i ode. A zvono skidala cvikanjem te tenke čelične žice kljunom. Najprije jednu, pa drugu stranu.
I onda razmišljao što napraviti od pleksija koji bi gore bio vezan na dva užeta, tako širine ok 20cm a u sredini bi bila rupica za žicu. to vrana ne bi mogla doseći. Ali prije preselio sam te kugle i zvona na treći red, sa četvrtog. I moram reći da je Vrana došla, ali čim je sjela na taj treći, propala je između njih i više se nikad nije vratila. Ta užad su malo i fleksibilna, nisu čvrsta. Uglavnom više je nema, ali sve je moguće, jer ako jako zahladi i neće imat što za jest, možda pokuša ponovo. Za sada je super.
A ove male beštije su nezasitne. non stop vise na tome. Kobca bar koliko vidim više nema.
Što se tiče golubova, njih je sada manje na balkonu. Dođu, ali rjeđe. Zašto. Pa zato jer sjenice kada čupaju svoju suncokretovu sjemenku iz mrežice, a mora biti baš ta, bez obzira što neke vire iz mrežice, često radi toga pokoja padne dole na travu. I sada su dole golubovi. Ma hrane ljudi njih kruhom. I ja im bacam kruh koje prije toga malo usitnim, ali sjemenke su im daleko draže. Grlice mi dođu na pleh pa njih hranim baš sjemenkama za Grlice i dodam još 15% konoplje po zimi. Kada se najedu i otiđu ostatak stresem dole gdje dežuraju golubovi. Svo to vrijeme sam na balkonu. Bila je jednom jedna koje mi je jela iz ruku. A ako golubi dođu na balkon imam laser sa kojim ih otjeram da mi se ne poseru, a to često rade po ljeti dok se još spava. Tamo u 5-6h ujutro je već dan.
Hazl is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.12.2024., 18:06   #166
Stavio sam malo crva sad popodne. Došlo par sjenica, zbunjene su. Onda je pao mrak. Vidjet ćemo sutra.
_MK_ is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.12.2024., 14:47   #167
Ne ide baš. Tu i tamo neka dođe pa uzme, ali zapravo kopaju i traže drugu vrstu sjemenja.

Mislim da ću morati pokušati s rehidracijom.
_MK_ is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.12.2024., 15:33   #168
Velim i meni ih sjenicu uzmu ako nema ništa drugo. To je zadnje što jedu, ako imaju izbor. Kada bi mi došao Crvendać, a nikad nije, on bi ih jeo. Možda i Kos.
Hazl is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.12.2024., 17:38   #169
Budem ih hidrirao.

U međuvremenu, našao sam tko voli crve.

https://sendvid.com/3xumgzyp
_MK_ is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.12.2024., 13:34   #170
Nisu ni hidrirani crvi baš neka sreća. Doduše vidio sam vrapca (!) kako jednog uzima i nosi.

Mislim da je kvaka u tome što ovo nije vrijeme crva i ptice su zbunjene.

Naručio još 200 kuglica (100 glupih, 96 nekih "zimskih") sa Zooplusa usput uz hranu za mačke. Imam vani na drveću tri viseće hranilice u koju stane 15 kuglica, to traje onako cca 3 dana sve skupa... Sad se vraćam opet na čisti crni suncokret sa sporadičnim "izletima" u kikiriki, orahe i crve.
_MK_ is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.12.2024., 14:44   #171
I ja sam naručio neki dan od Zooplusa za probu isto te neke zimske kugle. Isto kao i oguljenu miješanu hranu što ti miksam sa hranom iz Petshopa za grlice i dodajem konoplju. Uzeo i prozirnu hranilicu koja se stavlja na staklo. Vidjet ćemo da li će to biti dobro. Bojim se da se gore neće popet grlica ili golub. I usput da ne propadnu bodovi nešto za pesa od susjeda kada nemaju ništa za vanjske ptice na bodove, neko malo pakiranje.
https://www.zooplus.hr/shop/ptice/pt...riant=436001.0
https://www.zooplus.hr/shop/ptice/pt...iant=1931775.0
https://www.zooplus.hr/shop/ptice/di...iant=1919018.0
https://www.pet-centar.hr/products/v...47558179225876
Hazl is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.12.2024., 15:19   #172
Imao sam danas mix narudžbu sa Zooplusa i Zoohita - ovisi gdje je što jeftinije. "Kod nas" sam uzeo te zimske u 3+1 izdanju, mrvu jeftinije nego u Sloveniji (5,09 prema 5,29) i pizdarije da potrošim bodove koje su kod Slovenaca ukinuli. Glupe suhe pogače su jeftinije kod Slovenaca (14,39 naspram 18,49) pa sam tamo kupio. Uzeo sam kod nas i taj oguljeni mix 20 kila, tu je 34€, kod njih 29. Ostatak za mačke kod Slovenaca, sve skupa ceh 270€... bem ti živine
_MK_ is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.12.2024., 16:04   #173
Quote:
_MK_ kaže: Pogledaj post
U međuvremenu, našao sam tko voli crve.
https://sendvid.com/3xumgzyp
Bezobrazno

Jel kuca mijenjala destinaciju ili je uvijek imala prilku dohvatiti?

...
Cat6 is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.12.2024., 18:51   #174
Cijelo vrijeme je na istom mjestu, samo je mačak sve luđi s vremenom...

Jučer nije bilo crva, išao je jesti sjemenke: https://sendvid.com/4mhsqnok
_MK_ is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.12.2024., 22:43   #175
Mačka će ti otjerat ptice. Morat ćeš to staviti da visi na grani, a da one nemre do toga. Jednom je jedna mačka po ljeti došla skroz na samo vrh krošnje Visećeg jasena (tako bar piše u gis.zrinjevac.hr) i vrebala vrapce. Probala dva put i malo je falilo. Možda je i uspjela.
Hazl is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.12.2024., 05:51   #176
Bez brige, nije mačak novi, niti je jedini. Tu i tamo čvaknu neku bolesnu pticu, prirodna selekcija...
_MK_ is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.12.2024., 01:42   #177
Sjenice su valjda 3x inteligentnije od vrabaca.

Vrapcima je dovoljna najmanja sitnica da odlete 30 metara na drvo. Cak kad sami slete na kucicu, ako su krivo "doskocili" nesto se pomaklo, opet begavela. Sjenice kad vide potencijalnu opasnost, puno su razboritijeg ponasanja.

Otvoris vrata balkona, vrapci zivu glavu spasavaju. Napravis isto dok sjenica jede, ona se samo digne za tocku vise, recimo, pola metra s kucice na ogradu za susenje vesa i odmah se vraca na klopu.

Quote:
_MK_ kaže: Pogledaj post
Cijelo vrijeme je na istom mjestu, samo je mačak sve luđi s vremenom... Jučer nije bilo crva, išao je jesti sjemenke: https://sendvid.com/4mhsqnok
Ajde da smeka koju travku, al da je zdrava i pokretna macka spala, da se dize na drvo, ne da bi ulovila ptice, vec da zoba hranu za iste

Pa kud ide ovaj svijet

...
Cat6 is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.12.2024., 08:57   #178
Crnoglave sjenice su kul - znaju biti na metar-dva od mene bez straha dok nasipavam frišku klopu u hranilicu.
_MK_ is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.12.2024., 09:37   #179
Tak je i kod mene. Ako nestane suncokreta u mrežici, a nestane, jer baš ne mogu sve pratiti stalno, kada stavljam napunjenu mrežicu ima njih par koji odmah dolete na štrik ili čak na samu mrežicu.
A ovo za vrapce je točno ne da su plahiji, već se boje više od sjenica, zato mi i pomaže laser i kada pobjegnu, odlete 20-30m dalje i dugo se ne vraćaju natrag, a sjenice ako pobjegnu to je samo do bora. Pametnije su i zato što one isčupaju sjemenku iz mreže u roku 1-2 sec. i brže bolje do stabla. Vrapci dođu na mrežu i onda na licu mjesta jedu preko mreže ako mogu. Ali dobro je jer ih je sada 2-3. Plavetne su najhrabrije i najratobornije i najviše vremena su na kugli ili ispod "zvona". Tek kada stavim netom napunjenu mrežu znaju da se onda unutra nalazi i malo oguljenog suncokreta i brže bolje to pokupe. Malo su pametnije od ostalih sjenica.
Hazl is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.12.2024., 13:06   #180
Dakle, ovi mali požderuhi su nezasitni. Pa to sve tako brzo nestaje na balkonu da su strahi. Tako da se pitam da li će mi biti dovoljno još ovih 25kg suncokreta do ožujka. Ostalo još samo 5 kutija kikirikija u loju. Svaki dan pojedu jednu mrežicu. Nikad do sada nije ovako brzo sve nestajalo. Pojavile se i Jelove sjenice koje su malo manje od Plavetnih. Još samo fali crnoglava i onda imam poker. Možda dođe. Nisam ih vidio pa jedno 4-5 god. A nagovještavaju najprije južinu i onda veliko zahlađenje poslije Nove Godine. Joj, da se bar u Lidlu pojavi sredinom siječnja opet suncokret i kikiriki. Trebao bi.
Hazl is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 23:53.