|
|
30.06.2024., 16:52
|
|
Intentionally left blank
Registracija: Aug 2006.
|
sto god, musk ce 8.8 pokazati svog... mozda bude bolje srece. kinezi imaju velike planove... buducnost je tu...
|
01.07.2024., 10:02
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2014.
|
Ima u jutarnjem veliki test, ugl. po novom zagrebu mobile eye testira nekakve SUV-ove sa svojom tehnologijom, tip iz verna sjedi nutra dok se ovaj vozika
|
|
|
01.07.2024., 14:49
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2023.
|
VIDEO / Rimac otkrio kako se razvija robotaksi: “Sustav je bolji od 99 posto vozača”
https://streamable.com/rtmt95
https://www.facebook.com/mate.rimac/...2676790646925/
Quote:
Rimac je napomenuo kako je razvoj konvencionalnog automobila dug i skup proces. “Mi smo htjeli napraviti auto iz nule, a da bude najsigurniji i najprostraniji te smo 2019. krenuli u razvoj”, rekao je i prikazao kako je izgledao prvi koncept.
“I tada smo imali dvosjed jer se pokazalo da je u većini vožnji taksije u pitanju jedna ili dvije osobe”, dodao je.
“Razvijamo vlastiti auto, ali autonomnu vožnju nismo htjeli razvijati samostalno. Radili smo s najboljim tvrtkama u svijetu i na kraju se odlučili za Mobileye jer smatramo da su trenutno lideri i da su najbolji”, istaknuo je.
Otkrio je kako koriste automobile kineskog proizvođača Nio u kojima testiraju autonomnu vožnju, ali i Toyotina vozila kojima mapiraju gradske ceste.
“Važno je i kako se ponašaju senzori u kiši ili kada pada snijeg te na cesti ima prljavštine”, dodao je Rimac.
Naveo je da su puno razmišljali i o sigurnosti jer žele da bude najsigurniji na svijetu. “Sustav je bolji od 99 posto vozača i do nesreće ne bi trebalo doći, ali i ako dođe do sudara tu je pojas i zračni jastuci”, istaknuo je.
“Najvažnije za Hrvatsku jest da ovo ostaje hrvatska tvrtka i da će ti auti proizvoditi ovdje i izvoziti u cijeli svijet. Poanta je da imamo tisuće tih auta koji se proizvode ovdje i idu u cijeli svijet”, napomenuo je.
“Ovakvi koncepti će se dogoditi s nama ili bez nas, ali zar nije bolje da mi budemo dionici toga i da se ti auti proizvode ovdje i izvoze u cijeli svijet i da budemo među predvodnicima tehnologije”, zaključio je.
|
|
|
|
01.07.2024., 15:22
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2012.
|
Pa lažibrada je u biti potpuno u pravu, auto koji stoji u nekoj hali je zaista sigurniji od 99% vozača. Konačno neka istina
PS. Je li netko primjetio da je grb na registarskim pločicama never-a u verziji s prvim bijelim poljem gdje je netko dodao neku patetičnu crvenu crticu kako bi ispalo da ipak nije s prvim bijelim poljem?
|
|
|
01.07.2024., 15:51
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2010.
|
Pokušavam zamisliti svijet u kojem je Rimac predvodnik u nekoj tehnologiji...
O, neka smrt krene!
Neka smrt krene!
|
01.07.2024., 16:13
|
|
Registrirani korisnik
|
Lucijan Carić
3 h ·
U vezi dizajna Matinog robotaksija, tu nema neke primjedbe. To je jednostavno konkurencija ideja i implementacija, a tržište će, kao i uvijek - odlučiti.
Kapacitet za dva putnika dostatan je jer prema dostupnim statistikama u 70-90% slučajeva taksi vozi samo jednog putnika. Skuplja i egzotičnija rješenja u svakom slučaju nose svoje probleme, prvo u cijeni, a onda kod održavanja i servisa. Klizna vrata su dobar odabir jer ne ulaze u prostor izvan automobila, ne smetaju pješacima i drugim vozilima. Druga je priča kako će takav automatski mehanizam dugoročno pouzdano funkcionirati i da li će biti dovoljno robustan.
U nekim zemljama gdje sam koristio taksi ulazak i izlazak s vozačeve strane nije moguć, a nije ni praktičan niti siguran. Zato mi se istaka i greben između sjedala, te dizajn središnje konzole između sjedala čine nepraktičnim - govorim o ulasku i zauzimanju sjedala u slučaju drugog putnika.
Taksi vozila, u pravilu ne nude previše udoban prijevoz. Primjera radi, namjenska taksi vozila kakva su bila popularna u Ujedinjenom Kraljevstvu vrlo su neudobna, bez obzira na povišen krov. Mislim da neudobnost prihvaćamo jer udobnost nije ni ponuđena. Jedan element udobnosti je kvaliteta podvozja vozila i koliko je ono prilagođeno stanju prometnica. U biti, malo vozila nudi udobnost ako su ceste loše i ta vozila, redom, ulaze u više cjenovne kategorije. Drugi element neudobnosti, pogotovo u taksi vozilima, je stil vožnje. Velika većina taksista nije obučena za vožnju putnika. Nagla ubrzanja i usporavanja, često mijenjanje traka, žurba da se obavi što veći broj vožnji negativno utječu na udobnost putnika. Tu je robotizirani vozač u prednosti jer je programiran za tzv. limuzinsku vožnju.
Rokovi su, i dalje, previše optimistični. Puno stvari treba obaviti, tu su zemljišta, građevinske dozvole, gradnja, opremanje industrijskih pogona, pa onda problemi proizvodnje. Gdje su još problemi dizajna, testiranje vozila, homologacije, dozvole za autonomna vozila, itd., još sve u kontekstu serijskog kašnjenja praktično svih dosadašnjih rokova, najava i obećanja. Tu je i problem obećane tehnologije autonomne vožnje, najvišeg, petog nivoa koju Mobileye nema.
Mislim kako je upravo tehnologija autonomne vožnje najvažnija i kako će ona odlučiti tržišne pobjednike i gubitnike. Samo vozilo je sekundarno. Proizvodnja novih vozila je komplicirana, ali u isto vrijeme automobilske tvrtke godišnje izbace desetke i desetke novih modela. Samo VW, Matin partner, lani je izbacio osam, a ove godine izbacuje devet novih modela. Pored toga, kako sam više puta rekao, Mobileye, drugi Matin partner, tvrdi kako se njihova samovozna tehnologija može ugraditi u praktično bilo koje vozilo. Autonomna vozila sigurno neće biti jeftina. Ne samo da su električna vozila u pravilu skuplja od klasičnih vozila jednake klase već proizvodnju u ovom slučaju dodatno poskupljuju potrebni senzori i kompjuterska oprema koja je iznad klase one koja bi se ugradila u moderna "civilna" vozila. Na to sve dolazi i cijena razvoja sustava autonomne vožnje koja se broji u milijardama.
|
|
|
01.07.2024., 21:08
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2009.
|
Quote:
somied kaže:
nije nas, iz rrf eu fonda ide 45%, kia i ostali ce dati 55%...
|
RH sada dobiva više novca nego što uplaćuje pa se čini kao da smo dobili neki novac, u budućnosti ćemo više uplaćivati, a manje dobivati. To u prijevodu znači da ćemo sav taj novac mi i naši potomci vratiti.
|
|
|
01.07.2024., 21:45
|
|
Intentionally left blank
|
i sto da radimo? ne uzmemo te novce nego samo uplacujemo?
|
02.07.2024., 00:51
|
|
Pastafarian
Registracija: Nov 2004.
|
Quote:
somied kaže:
|
Da, bit ce da su to bile jedine dvije opcije, ne uzeti novac ili uzeti novac i dati lazibradi.
|
|
|
02.07.2024., 13:16
|
|
Registrirani korisnik
|
Poduzetnik: Čitaju li kod Rimca vijesti? Odavno se odustalo od 5. razine autonomije
KREŠIMIR Končić, osnivač i direktor Neuralaba, zagrebačke agencije specijalizirane za razvoj složenih web i eCommerce rješenja, osvrnuo se na Linkedinu na predstavljanje robotaksija Verne Mate Rimca.
Quote:
Tragikomično je da se uz Rimčeve robotaksije lijepi oznaka "inovativno". Čitaju li u Verneu vijesti?
"Ovaj Robotaxi/Verne demo mi je dobro sjeo jer upravo pišem dio knjige o tehnološkom fetišizmu. Par crtica:
Tragikomedija cijele priče nije u odgodi projekta (koju je cijela IT zajednica predviđala) ili u neposlušnom robotu (što drugo očekivati od automobila koji zapravo ne vozi!?); već u činjenici da je ovaj narativ toliko izlizan da me steže oko pluća kada netko u 2024. godini prilijepi oznaku 'inovativno' uz smell-selecting robotaxije.
Nisam siguran čitaju li u Verneu vijesti, ali auto industrija je već odavno odustala od potpune autonomije (Level 5). Načelno se ide u smjeru pasivnog vozača koji je potpomognut AI-em ili pak semi-autonomnog (remote controlled) automobila. Čak je i CEO Cruisea izjavio da nikada neće ukloniti volan (ili remote centar) te da ne ciljaju potpuni Level 5! Razlog je jednostavan: za potpunu autonomiju potreban je AGI - kojeg IT industrija ne zna niti osmisliti niti proizvesti. A kada nešto ne možete niti osmisliti niti proizvesti, onda idete kod Krešimira Mišaka na HRT3, a ne kod Plenkovića po 180 milijuna EUR javne dotacije. I ne, scale won't get you there - ma koliko god AI industrija i LinkedIn gurui tvrdili suprotno.
Čini mi se da ovakvi koncepti pogoršavaju promet, umjesto da ga oplemeljuju
Također, ne znam jel Verne ekipa pričala s prometnim fakultetom, ali meni se čini da ovakvi koncepti pogoršavaju promet, umjesto da ga oplemenjuju?! Mislim, horde prometnjaka godinama viču da zapostavljamo javni prijevoz, željeznice, bicikle itd; i da nam *nije* potrebno još taxija koji će u mega-luksuzu prevoziti studentariju. Verne tim, s druge strane, pili da su "istraživanja pokazala kako se automobilima vozi do dvoje ljudi". Go Figure - pa to i je problem :/ Ovo se inače zove "survivorship bias" i temeljni je razlog mnogih (krivih) tech zaključaka.
I nije najveća drama što lokalni mediji i hajperi slijepo prenašaju najgore od tehnološkog Silicon Valley determinizma - gdje boli glava koliko ovo smrdi na bro-based first-world-problem solucije (operi mi veš, nađi mi dejt, dostavi mi kejk) ...
Nadam se da je Plenković ugradio neku refund klauzulu
Veća tragikomedija je vezani no-questions-asked poklič 'dajmo im da rade'. Takvi stavovi ne samo da ubijaju u pojam postojeće lokalne timove s jasnim tehnološkim roadmapom i funkcionalnim proizvodom; već šalju krivu poruku srednjoškolcima, studentima i budućim startupima - da je važnije zarolati shiny pitch deck nego proizvod na pozornicu.
Zapravo se veselim 2026. i početku kraja ovakvim šupljim projektima (Rabbit, Humane Pin itd.) koje će očito sam Marques Brownlee morati prokazati. Nadam se samo da ću do tada uspjeti opisati sve ovo kroz knjigu; ali i da je Plenković ugradio neku refund klauzulu!?", napisao je Končić.
|
|
|
|
02.07.2024., 13:19
|
|
Intentionally left blank
|
Quote:
Shrike12 kaže:
Da, bit ce da su to bile jedine dvije opcije, ne uzeti novac ili uzeti novac i dati lazibradi.
|
a kome drugome u hrvatskoj?
anyway, 40 min autonomne voznje po izraelu: https://youtu.be/pDyMzz8HMIc
|
02.07.2024., 14:37
|
|
You shall not pass
Registracija: Jan 2010.
|
Quote:
somied kaže:
|
Primijeti da je osoba unutra i da ima volan.
MobileEye nije još na razini 4
Isti taj MobileEye treba Rimcu složit level 5 do 2026.
|
|
|
02.07.2024., 14:50
|
|
Intentionally left blank
|
no, di je problem? ak.ces raditi biznis na sigurnom, nikad se neces dokopati slave.
|
02.07.2024., 14:51
|
|
alkohol i blud
Registracija: May 2008.
|
kako ce taj auto biti homologiran bez volana za level manji od 5?
|
|
|
02.07.2024., 15:11
|
|
15/JG52 forever
Registracija: Mar 2004.
|
Quote:
gmit kaže:
|
Tako da aneksom ugovora lvl 5 više ne bude uvjet. Slobodan prijevod bi bio "sikter stoko sitna zuba, ja mogu što hoću"
|
02.07.2024., 15:56
|
|
Savjetnik
Registracija: Nov 2013.
|
Level 5 nema šanse još par desetljeća.
Potpuno autonomno vozilo koje može voziti svugdje bez mapiranja... po svim vremenskim uvjetima, cestama, okruženju. To nećemo brzo doživjeti.
Ozbiljni proizvođači stidljivo najavljuju level 3 i level 4 nekada u budućnosti...
|
|
|
02.07.2024., 16:20
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2018.
|
|
02.07.2024., 16:53
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
somied kaže:
|
Bolje je bilo ne uzeti taj novac nego ga uzeti i baciti u vjetar.
|
|
|
02.07.2024., 16:58
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
somied kaže:
no, di je problem? ak.ces raditi biznis na sigurnom, nikad se neces dokopati slave.
|
U biznisu nema slave, osim ako ti biznis nije prodavanje magle.
|
|
|
02.07.2024., 19:53
|
|
Intentionally left blank
|
Quote:
gmit kaže:
|
promjenit ce se zakon/pravilnik.
|
|
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 03:15.
|
|
|
|