Emigracija Za sve emigrante i one koji to žele postati |
|
|
10.12.2013., 18:59
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Dec 2012.
|
Quote:
zeitgeist_man kaže:
koji su kvartovi oko Stockholma kaj se tice najma stana onak malo kulturniji za zivot (citaj: da nisu getoizirani i to..)? sve dolazi u obzir, Täby, Huddinge, Botkyrka, Nacka..uglavnom sve di ima javni prijevoz (preferirajuci zeljeznicu)? e da, i cuo sam da Rinkeby i Skärholmen treba izbjegavat bas zbog dosta kriminala, geta i to..pa da provjerim ovim putem jel to istina?
|
Pitao sam jednu frendicu (Svedjanku) i ona preporuca kvart Solna. 
|
|
|
10.12.2013., 20:51
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2011.
|
Quote:
sunny55 kaže:
ako si student u svedsoj nemas pravo na taj SFI, nego na privatne kurseve svedskog npr, folkuniversitet i to jako puno kosta cirka 4000 kr za 12 tjedana ili vise.
|
hm, pa ovo bas i nije tocno, ili u najbolju ruku djelomicno.
Ja evo vec mjesec dana pohadjam SFI. Upao sam sa ostalim stranim studentima u "akademsku" grupu.
Ispunio prijavu, dobio obavijest kroz nekoliko dana i poceli. Kljucna stvar je bila imat personnummer.
|
|
|
11.12.2013., 06:38
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2008.
|
Quote:
zeitgeist_man kaže:
koji su kvartovi oko Stockholma kaj se tice najma stana onak malo kulturniji za zivot (citaj: da nisu getoizirani i to..)? sve dolazi u obzir, Täby, Huddinge, Botkyrka, Nacka..uglavnom sve di ima javni prijevoz (preferirajuci zeljeznicu)? e da, i cuo sam da Rinkeby i Skärholmen treba izbjegavat bas zbog dosta kriminala, geta i to..pa da provjerim ovim putem jel to istina?
|
Botkyrka je kommun gdje uglavnom zive stranci, slicno kao Rinkeby i Skärholmen. Nacka ne zvuci lose, ali nema podzemne zeljeznice. Solna koja ti je predlozena je mozda najbolji izbor, blizu grada, a imas i podzemnu i pendeltåg. Sretno s trazenjem stana 
|
|
|
11.12.2013., 17:34
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2003.
|
Nacka je super ako ti je posao/fax/kajgod blizu. Ali je problem ako ovisiš o javnom prijevozu jer uglavnom se oslanjaš na bus, eventualno vlak ako ti je blizu. Inače je fin kvart, dosta zelen, miran, veliki par s jedne strane, more i jezera s druge
Dobar je i Lidingö, jedino kaj isto ovisiš i busu jer trenutno tramvaj ne vozi.
Ja sam trenutno u Solni kod Arene i meni je super. Vlak mi je blizu, bus u ulici, autom mi treba 10min do centra, vlakom 20min, blizu je autocesta tako da si svugdje začas. U blizini je i Hagaparken tak da ima i dosta prirode 
|
|
|
11.12.2013., 19:13
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2008.
|
Zeitgaist prvo napiši gdje radiš, jer kvartovi koje si naveo su poprilično udaljeni. I uz željeznicu, jebada je ako putuješ svaki dan sat vremena u jednom smjeru.
|
12.12.2013., 21:59
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2011.
|
sjedište firme je u Järfälli, ali posao će bit na području cijelog Stkhm. međutim išao sam neki dan vlakom od centra do Upplands Väsby, oko pola sata, nije to uopce tak strasno, mogao bih i tamo bit (ili u nekom slično udaljenom naselju) ako je ok kvart i ako je cijena kvadrata recimo upola jeftinija od one na Solni. pa i ovdje u Hr putujem iz 35km udaljenog Vrbovca u ZG, vremenski 35-40min. možda da naglasim da mi je niža cijena kvadrata važnija od udaljenosti od centra. ajd hvala svima!
|
|
|
12.12.2013., 22:45
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
zeitgeist_man kaže:
sjedište firme je u Järfälli, ali posao će bit na području cijelog Stkhm. međutim išao sam neki dan vlakom od centra do Upplands Väsby, oko pola sata, nije to uopce tak strasno, mogao bih i tamo bit (ili u nekom slično udaljenom naselju) ako je ok kvart i ako je cijena kvadrata recimo upola jeftinija od one na Solni. pa i ovdje u Hr putujem iz 35km udaljenog Vrbovca u ZG, vremenski 35-40min. možda da naglasim da mi je niža cijena kvadrata važnija od udaljenosti od centra. ajd hvala svima!
|
A ti kupuješ stan?
Pogledaj si malo na Hemnetu da dobiješ sliku koliko kvadrat košta po kvartovima. Imaš opet podjele po kvartovima koji dio je "dobar" a koji nije. Vidiš to i po cijeni.
Meni osobno je jug puno lijepši i finiji. Baš se vidi da je bio stambeni dio a sjever je nekako kao sklepan.
Ne bi baš rekla da ti je cijena upola jeftinija.  Možda kod loših kvartova. Iznenadio bi se koliko koštaju stanovi van grada.
|
13.12.2013., 08:58
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2011.
|
ma jok, ne kupujem! mislim na najam, mozda sam se krivo izrazio 'cijena po kvadratu'
|
|
|
13.12.2013., 10:59
|
|
Registrirani korisnik
|
Pogledaj cijene na blocket.se i bostaddirekt.com pa vidi kaj se nudi, ali iskreno sumnjam da ćeš negdje naći baš u pola cijene stanova u Solni 
|
|
|
13.12.2013., 16:51
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
zeitgeist_man kaže:
ma jok, ne kupujem! mislim na najam, mozda sam se krivo izrazio 'cijena po kvadratu'
|
A sori vidim da si gore napisao. Gledaj kaj se nudi a posto ti nije bed putovati pogledaj si jakobsberg, sollentunu? To je na sjeveru. Taby i danderyd bas ne znam ali rekla bi da nije jeftino.
Meni je jug grada jako lijep pa si isto to gledaj, tipa Farsta?
|
18.12.2013., 10:46
|
|
Registrirani korisnik
|
Jel netko zna koliko dugo Posten čuva pakete kod sebe prije nego ih vrati pošiljatelju, u slučaju da ih ne podignete?
|
|
|
18.12.2013., 18:44
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Comus kaže:
Jel netko zna koliko dugo Posten čuva pakete kod sebe prije nego ih vrati pošiljatelju, u slučaju da ih ne podignete?
|
Ja sam baš neki dan pokupila paket. Mislim da je pisalo 15 dana 
|
26.12.2013., 18:09
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2006.
|
Malmo
Pozdrav ima li neko mjesto u Malmo di se skupljaju Hrvati?
|
|
|
26.12.2013., 18:59
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2010.
|
Sandiran, moram ti se zahvalit za lexikon i općenito onu stranicu sprakradet.se. Odlična je za jezik, zanimljivi su tekstovi, a i leksikon je zbilja dobar, puno primjera... 
I naravno Gortyni za uvijek spremne odgovore...
|
|
26.12.2013., 21:16
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2013.
|
Ja bih tako otisao u Svedsku da radim jedno godinu dana ali samo da naucim svedski posle bih se vratio... jesam fakultetski obrazovan ali filozofija to nikom ne treba. Ali bih isao da radim bilo sta samo da naucim jezik 
|
27.12.2013., 04:07
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Mar 2007.
|
To vec mjesecima pricas da bi isao negdje, dobro je tebi I doma, s obzirom da jos uvijek pises tu imas I za jest I pit, ljudi kad MORAJU ic van onda ne pisu mjesecima na FHR-u da bi isli, samo odu pa sta bude 
|
|
|
03.01.2014., 02:19
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2014.
|
Srdačan pozdrav svima
Već više sati čitam forum i dosta stvari sam saznao o Švedskoj i eventualnom odlasku. Više-manje mi je jasno pa bih molio za odgovor ukoliko neko zna. Radi se o mome radnom iskustvu koje je pomalo specifično. Osnovno zanimanje zadnjih osam godina mi je reciklaza i reparacija laserskih tonera i održavanje štampača. Imam svoju firmu koju planiram da zatvaram, takva je situacija. Da li znate kakvo je stanje u Švedskoj po tom pitanju? Da li se kojim slučajem može naći takav posao? Takodje sam i ronioc, Dive master po Padi asocijaciji, i to bi moglo biti zanimljivo. Hvala unapred 
|
|
|
03.01.2014., 03:30
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2011.
|
Quote:
diver971 kaže:
Već više sati čitam forum i dosta stvari sam saznao o Švedskoj i eventualnom odlasku. Više-manje mi je jasno pa bih molio za odgovor ukoliko neko zna. Radi se o mome radnom iskustvu koje je pomalo specifično. Osnovno zanimanje zadnjih osam godina mi je reciklaza i reparacija laserskih tonera i održavanje štampača. Imam svoju firmu koju planiram da zatvaram, takva je situacija. Da li znate kakvo je stanje u Švedskoj po tom pitanju? Da li se kojim slučajem može naći takav posao? Takodje sam i ronioc, Dive master po Padi asocijaciji, i to bi moglo biti zanimljivo. Hvala unapred 
|
Sve vezano uz recikliranje je ovdje dobrodoslo. Sretno s potragom oglasa za posao.
|
|
|
03.01.2014., 11:55
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2008.
|
Kad narucim novi toner posalju mi i plasticnu kovertu u kojoj im saljem stari. To je sve sto znam o reciklazi toga. A kad mi neki stroj prestane raditi ne popravljam ga, kupim novi jer je to jeftinije. To je sve sto znam o ovoj temi 
|
|
|
03.01.2014., 21:25
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2013.
|
Quote:
Gortyna kaže:
Kad narucim novi toner posalju mi i plasticnu kovertu u kojoj im saljem stari. To je sve sto znam o reciklazi toga. A kad mi neki stroj prestane raditi ne popravljam ga, kupim novi jer je to jeftinije. To je sve sto znam o ovoj temi 
|
vjerovatno ne misli popravljat printere od 20 €...
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 05:04.
|
|
|
|