Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje > Vrt

Vrt Sobne i vrtne biljke, kantice i lopatice, vaši zeleni ljubimci.

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 29.06.2024., 17:16   #1861
Quote:
Merry Gentry kaže: Pogledaj post
Lp, molim dobru dušu za pomoć! Pročitala sam ovdje par stranica, ali zaista nemam vremena za neko detaljnije čitanje i analizu...

Uglavnom, kupili bi montažni bazen 366×99 s pumpom i ljestvama.

Hoće li nam ta pumpa koja dolazi bio ok za ovu sezonu? Stavili bi bazen u pogon na cca 30 - tak dana i bitno nam je da je voda to vrijeme čista i ne moramo ju mijenjati. Ne više jer smo ostatak na moru.

Uz ovaj set bazena, što još trebam od opreme?

https://www.mall.hr/bazeni/intex-267...-pumpa-ljestve

Podloga, prekrivač, dozator za tablete, onaj usisavač za dno što ide na crijevo ...

Jesu li dovoljne one multi tablete što imaju u sebi i klor/flokulant/algicid? Trebam li i namazati stijenke bazena algicidom prije punjenja? Trebam li ph trakice? Skimer? Mislila sam uzeti solarni pokrivač za bazen ili je bolji obični? Možda jedan i drugi?

Eto molim pomoć i savjet!

Hvala puno unaprijed
Vidim nitko se ne piše pa ću ja iako nemam baš previše iskustva s bazenima.. pumpa od 2000l/h može bit dovoljna za ovu sezonu a i ne mora, ovisi o vodi kojom napunite bazen. Moja, iako iz vodovoda, je bila crvena od mulja i u tom slučaju ćete se napatiti s izmjenama filtera i usisavanjem. Ja koristim aktivni kisik i aktivator i to mi se čini ok. Skimer nisam koristio do ove godine i mogu reći da mi je žao što ga nisam koristio i prije. Po prirodi sam lijenčina pa mi je tlaka skupljati mrežicom kukce, lišće i travu koju djeca unesu stalnim ulaženjem i izlaženjem iz bazena. Ph trakice nisam koristio ali vjerujem da su korisne ako želite detaljnije kontrolirati vodu u bazenu. Također nisam premazivao stijenke algicidom ali mislim da može biti korisno obzirom da imate pumpu koja možda nema dovoljan protok za vaš bazen. Eto..LP

Poslano sa mog 21121210G koristeći Tapatalk
Old-man is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.06.2024., 12:24   #1862
S obzirom da je plan da bazen stoji samo mjesec dana bit će osnovna postava dovoljna. Držati pumpu upaljenu noću i poslije kupanja. svaki dan isprati/zamijeniti filter i nema brige. Ako je voda vodovodna trakicama ili tableticama provjeriti jednom tjedno parametre i dodati algicid/ph/klor, svaki dan po jedno, ne zajedno.
Tableta neka pluta uvijek, ali one nisu dovoljne za održavanje same po sebi, uvijek treba malo granula za dodatno ako padne kiša ili se više ljudi kupa. Jedan onaj početni set u kutijama što bude će biti sasvim dovoljan za mjesec dana uspješnog i bezbrižnog kupanja u bistroj vodi.

Što se tiče unošenja smeća u bazen, ispod skala obavezno lavor s vodom za oprati noge, moji su na to naviknuti od prvog dana i uvijek ulazimo u vodu čisti i igračke se obavezno operu pod špinom ili gumom.
tiluriumm is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.06.2024., 20:26   #1863
Jel ima netko problema s pijeskom u bazenu ove godine?
Nikad mi se ovo jos nije desavalo, 2 filtera mi je vec unistilo. Uzasno ga je tesko isprati kad se poljepi, a postopa se nakon par sati rada i jedva ima neki povrat vode u bazen.
Old 30.06.2024., 21:49   #1864
S obzirom na hrpu odvratnih kiša očekivala jesam, ali zasad nema problema. Prekrivku sam dosad već dva puta ispirala od njega, a spasio je stvar i summer cover jer pluta na površini i sprječava da prekrivka utone. Prvu godinu ga koristim jer imamo pumpu za grijanje, pa ga uzela onako jer je bio povoljan i naletio u pravoj dimenziji, ali baš je odlična zaštita.
Prošle godine sam jedno 4 puta kroz sezonu detaljno prala mopom i usisavala dno unatoč pokrivanju svaki dan. Pumpa njemu ne može puno jer ga se dosta i vrati natrag, zato jedino usisavanje pomaže.
tiluriumm is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.07.2024., 22:02   #1865
Pozdrav svima

Nakon nekoliko godina kupovanja manjih bazena i punjenja vode po potrebi ove godine smo se odlučili investirati u malo cjelokupniji sistem. Kupili smo Intex bazen 3m x 2 m x 66 cm, zapremine oko 3.9m^3.
Osim bazena kupili smo intex filter pumpu (3.8m^3/h), prekrivac, grijac, plutacu, set za odrzavanje bazena (https://www.agro-centar.ba/bs/set-za...xe-iz-4-dijela ). S obzirom da je povrsina na kojoj ce bazen stajati beton, ideja je da ispod postavimo podlogu za laminat (2mm), te da preko nje stavimo prekrivac od starog bazena. Da li ce to dovoljno za podlogu?

Covjek od kojega sam narucila bazen je poslao i tablete 5u1 (1kg, tj. 5x200gr), i tvrdi da mi osim njih za odrzavanje ne treba nista drugo. https://eklix.rs/prodaja/multifunkci...ablete-5u1-1kg

Ono sto mene zanima je da li je stvarno dovoljno staviti tu tabletu i biti sigurna da ce s vodim sve biti okej, i da li moram napraviti neku pripremu povrsine bazena prije usipanja vode. Generalno, cijeli taj proces prvog punjenja me zanima. Osim toga, koliko cesto trebam usisavati i cetkati bazen?

Druga stvar koja mi nije jasna je rad pumpe i grijaca. Namjenski sam uzela jacu pumpu koja brze moze precistiti vodu brze (cca cijelu za 1h). Koliko ta pumpa i grijac trebaju raditi dnevno? Da li mogu da ih iskljucim za vrijeme koristenja bazena, tj da ih potpuno fizicki odvojim, hoce li ciscenje prije i poslije biti dovoljno i koliko dugo treba raditi ta pumpa? Grijac planiram ukljucivati samo ujutro prije kupanja, da podigne temperaturu za par stepeni.

Posto se nalazim u Bosni nigdje nisam vidjela da imaju kupiti trakice za testiranje pH vrijednosti…

Jako mi je bitno da voda bude ispravna za kupanje jer ce se osim supruga, mene i djecaka od 6 godina u bazenu kupati i beba od 4mj.

Unaprijed hvala na pomoci i na odgovorima!
Zbii is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.07.2024., 08:06   #1866
Hoćete li koristiti vodovodnu vodu?
U teoriji bi 5u1 trebala biti dovoljna pošto nije prevelik bazen. Pumpu treba držati što više, ako vam je noću povoljnija struja onda držite noću upaljenu, tko zadnji ide spavati upali, tko prvi ustaje ugasi, ili stavite timer na 5-6h, i poslije kupanja neko vrijeme. Nije bitno samo vrijeme koliko ona pročisti vodu, koliko je bitno da se voda kreće, jer stajačica se pretvara u baru. Što se više kupate i što više pumpa radi, manje kemije i čišćenja treba. Obavezno uzmite još jedan filter i svaki dan navečer kad pokrivate bazen otvorite pumpu, zamijenite filter, a onaj koji ste izvadili isperite pod najjačim pritiskom vode. Ako slučajno unatoč tome kroz neko vrijeme primijetite zamućenje ili promjenu boje lako ćete dokupiti granule PH i klora.

Je li grijač električni intexov ili? Ako da, ok je plan da ga upalite prije kupanja par sati, lijepo on zagrije, a sad kroz srpanj i kolovoz često vam vjerojatno ni neće trebati, ali je odličan za rujan, listopad kad je manje sunca, a i dalje vanjska temperatura ok za bućnuti se.

S obzirom na betonsku podlogu (tako je i kod mene) preporučam staviti stiropor ili stirodur ispod cerade, makar od centimetra, bit će vam puuno mekše i ljepše šetati po bazenu. Ako vam se ne da ulagati poslužit će i podloga za laminat, ali nama se stirodur pokazao super i evo četvrtu sezonu koristimo isti.

Upisala sam u google trakice za testiranje vode bih i izbacilo mi je https://solomaher.ba/proizvod/outlet...odu-50-komada/ i niz drugih linkova tako da sigurno ima u blizini nešto što vam paše za kupiti ili naručiti. Svako par dana uroni se trakica na par sekundi i boje usporede sa skalom na bočici. Ako su slične srednjim vrijednostima sve je ok. A i inače, ako je voda na izgled bistra, čista i nema neugodnog mirisa uživajte.

Prije punjenja bilo bi dobro isprati stranice bazena od eventualne tvorničke prašine i stajanja. S obzirom da nije velik i imate dobru pumpu po meni ne treba ništa drugo. Usisavanje/četkanje po potrebi, kad primijetite da su čestice pijeska, prašine, peludi, mrvice pale na dno. Površinu mrežicom proći svaki dan.
tiluriumm is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.07.2024., 13:55   #1867
Quote:
tiluriumm kaže: Pogledaj post
Hoćete li koristiti vodovodnu vodu?
U teoriji bi 5u1 trebala biti dovoljna pošto nije prevelik bazen. Pumpu treba držati što više, ako vam je noću povoljnija struja onda držite noću upaljenu, tko zadnji ide spavati upali, tko prvi ustaje ugasi, ili stavite timer na 5-6h, i poslije kupanja neko vrijeme. Nije bitno samo vrijeme koliko ona pročisti vodu, koliko je bitno da se voda kreće, jer stajačica se pretvara u baru. Što se više kupate i što više pumpa radi, manje kemije i čišćenja treba. Obavezno uzmite još jedan filter i svaki dan navečer kad pokrivate bazen otvorite pumpu, zamijenite filter, a onaj koji ste izvadili isperite pod najjačim pritiskom vode. Ako slučajno unatoč tome kroz neko vrijeme primijetite zamućenje ili promjenu boje lako ćete dokupiti granule PH i klora.

Je li grijač električni intexov ili? Ako da, ok je plan da ga upalite prije kupanja par sati, lijepo on zagrije, a sad kroz srpanj i kolovoz često vam vjerojatno ni neće trebati, ali je odličan za rujan, listopad kad je manje sunca, a i dalje vanjska temperatura ok za bućnuti se.

S obzirom na betonsku podlogu (tako je i kod mene) preporučam staviti stiropor ili stirodur ispod cerade, makar od centimetra, bit će vam puuno mekše i ljepše šetati po bazenu. Ako vam se ne da ulagati poslužit će i podloga za laminat, ali nama se stirodur pokazao super i evo četvrtu sezonu koristimo isti.

Upisala sam u google trakice za testiranje vode bih i izbacilo mi je https://solomaher.ba/proizvod/outlet...odu-50-komada/ i niz drugih linkova tako da sigurno ima u blizini nešto što vam paše za kupiti ili naručiti. Svako par dana uroni se trakica na par sekundi i boje usporede sa skalom na bočici. Ako su slične srednjim vrijednostima sve je ok. A i inače, ako je voda na izgled bistra, čista i nema neugodnog mirisa uživajte.

Prije punjenja bilo bi dobro isprati stranice bazena od eventualne tvorničke prašine i stajanja. S obzirom da nije velik i imate dobru pumpu po meni ne treba ništa drugo. Usisavanje/četkanje po potrebi, kad primijetite da su čestice pijeska, prašine, peludi, mrvice pale na dno. Površinu mrežicom proći svaki dan.

Da, voda koju cu koristiti je vodovodna. U Sarajevu sam, pa je voda solidna, osim sto ima poprilicno kamenca.
Sto se grijaca tice ideja je bila da malo ugrijemo njim kako bi voda bila prijatna bebi, jer ce bazen biti postavljen na mjesto gdje je hlad veci dio dana.

Dakle mislim da sam skuzila kako cemo. Danas kupujem algicid, hlor i rezervni filter. Ove trakice nemaju na stanju, pa se nadam da cemo zasad moci bez toga.

Imala sam viska filca za laminat pa sam ga mislila iskoristiti. Svakako sljedece godine ulozim u neku bolju podlogu.
Podlogu sam napravila i zalijepila vec:

Bazen cu veceras skopiti i premazati algicidom, a onda ujutro ide punjenje vode i sok hloriranje, nakon cega cu pumpu ostaviti cijeli dan da radi. Sok kooriranje radim sa dvostrukom ili trostrukom dozom hlora?
Koliko mora proci vremena nakon sok kloriranja da se mozemo kupati? Malac ne moze iscekati, tek smo dosli s mora pa ga drzi euforija hahaha

Nadam se da ce biti dovoljno da pumpa odradi par sati nakon jutarnjeg ciscenja, usisavanja i cetkanja, i navecer nakon kupanja do spavanja, jer nemam je namjeru ostavljati vani.

Nego, s obzirom na ove 5u1 tablete, rekla bih da mi zasad nece trebati hlor, algicid i flokulant na nedjeljnoj bazi, ako sam dobro shvatila…? Osim naravnonu slucaju nekih problema.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Zbii is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.07.2024., 08:03   #1868
Ako sad napravite šok kloriranje, ujutro se možete kupati. Količina potrebnog klora piše na pakiranju koje ste kupili. Piše koliko ide na kubik vode pa puta zapremnina vašeg bazena. Granule rastopite u kanti vode i ulijete po bazenu.

Bit će dovoljno i da radi preko dana, ali neće pumpi ništa smetati što stoji vani. I pumpa i grijač su napravljeni da se prže i na suncu i zalijevaju vodom. Nema potrebe ih sklanjati. Bitno je jedino da vam je naravno utičnica vanjska zaštićena ili da je kabel uključen u garaži ili gdje već vam je zgodno. Pumpa se ne treba gasiti niti dok se kupate, uredno može raditi, pogotovo ako nekad budete htjeli instalirati neke fontanice djeci i slično, svašta ima za dokupiti.

Grijač je odličan, ja sam ga već prije hvalila i služit će vam super

Tako je, tablete će biti dovoljne, ako primijetite mućenje ili promjenu boje, pojavljivanje algi lako ćete tražiti rješenje. Plovak s tabletom ne vadite iz vode osim kad su djeca u bazenu, da ga ne prevrnu/otvore pa da tableta ne izbjeli bazen tamo gdje padne Tablete su sporootapajuće, ali ljeti kad je najtoplije i još uz dogrijavanje troše se malo brže pa bacite oko i računajte da vam treba otprilike jedna tjedno, kad budete na zadnjoj, naručite novu kutiju.
tiluriumm is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.07.2024., 15:47   #1869
Održavanje

Prošlu godinu sam imao robu susret sa bazenom, 4.57x1.07, 14.6 kubika.

Uzeo sam u Pevexu početni set, Ivero tester tablete, klor , flokulant, ph- i dobro sam ja to balansirao za prvi put ,mjesec dana. Zatim se voda malo zamutila i to sam razbistrio ali sam mijenjao filter svaki 4, 5 dana.

Odmah sam uzeo veću pumpu Intex 28636 filter pumpa 5,7 m3/h. Pumpu sam imao upaljenu 0-24 da izbjegnemo probleme ali bi se za 24 sata protok vode kroz pumpu smanjio za 70% zbog neke sluzi valjda? Pranje pod vodom nije pomagalo.

Pitanje je sa čim očistiti filter da ne moram kupovati svaka dva tri dana. Ne da mi se kupovati pješčanu pumpu za 200 300 eura je planiram uzeti veći bazen nagodinu a uz njih idu pješčane pumpe.
Wont is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.07.2024., 19:46   #1870
Ja ga ispirem samo pod vodom i to mi je sasvim dovoljno. Ne znam o čemu se radi, ako je sluzavo možda fali algicida u vodi, i zapravo je najveći problem čišćenje svako 4-5 dana. Nek vam ne bude lijeno svaku večer pustiti prljavu vodu iz pumpe i proprati šmrkom filter i traje isti par mjesec dana bez ikakvih problema. Ja uvijek koristim dva filtera jer tako otvorim pumpu, izvadim prljavi filter, pustim da isteče prljava voda par sekunda, stavim čisti, zatvorim i izgasim pumpu (ako nema potrebe da dalje radi). A onda na miru isperem drugi i ostavim ga za sutra.

Eventualno ga možda našpricati kakvom tekućinom, daxom ili tako nečim, ali paziti da ne ostane ništa sredstva prije vraćanja u pumpu.
tiluriumm is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.07.2024., 23:12   #1871
Sluz su vam alge. Prvo dovedite pH vode u raspon 7.2-7.6, a onda dodajte kemiju (algicid ili sok klor terapiju).
Old 06.07.2024., 11:30   #1872
Zaboravio sam spomenut da je ph 7.2, znači idealan?
Wont is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.07.2024., 16:26   #1873
Da, to je idealno. Jel na filteru sluz ili kruta tvar?

Pisao sam prije par postova da me ove godine ubija pijesak iz zraka. Postopa filter u roku dan i pol.
Old 06.07.2024., 18:32   #1874
Pijesak je stvarno užasan, mene spašava solarni i cerada (koju ove godine perem bar jednom u deset dana jer bude smeđa), ali auto strada ajme i od rose, kamo li jače kiše. Fuj.
tiluriumm is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.07.2024., 12:57   #1875
u bazenu za klince imam oko 4m3 vode, ispraznit ću ga, oprati i ponovno napuniti. od kemije sam do sad stavio 4 tablete od 20g (one multifunkcionalne na bazi klora iz pevca, ide jedna na 2m3 vode tjedno, odnosno bile su dvije prvi tjedan i dvije drugi tjedan).

pitanje glasi: smijem li s tom vodom koja stoji u bazenu 2 tjedna zalijevati povrtnjak i mlade sadnice lovor višnje?
mikislavac is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.07.2024., 13:22   #1876
mozes
chavez ding is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.07.2024., 14:07   #1877
Pozdrav,
kroz vikend sam postavio bazen, Intex Ultra XTR 488x122cm i nakon punjenja, primjetio sam da mi jedna strana malo visi, kojih 5cm. Zanima me je li takav nagib opasan za sam bazen? Malo istražujem po netu i čitam da nebi trebalo predstavljati veći problem.
Ima li tko iskustva?
Old 08.07.2024., 14:27   #1878
Ako je bazen sam po sebi ravan, dobro razvučen, ništa ne izgleda nategnuto do pucanja, noge su dobre, nema puno nagrišpanosti po dnu, kupajte se i uživajte. Jako malo bazena je savršeno nivelirano i većina ima dublju i pliću stranu Sam intex kaže da je do 7-8 cm ok.
tiluriumm is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.07.2024., 07:52   #1879
Quote:
tiluriumm kaže: Pogledaj post
Ako je bazen sam po sebi ravan, dobro razvučen, ništa ne izgleda nategnuto do pucanja, noge su dobre, nema puno nagrišpanosti po dnu, kupajte se i uživajte. Jako malo bazena je savršeno nivelirano i većina ima dublju i pliću stranu Sam intex kaže da je do 7-8 cm ok.
Jedna noga malo stoji nakoso prema van otkad se napunio, ali zasad se još ništa nije pomaknulo. Baš sam mjerio, nije ni 5 cm nagib nego kojih 3cm. Nadam se da će izdržat ovo ljeto, za iduće već planiram napravit betonsku podlogu da se ne brinem više oko toga.
Old 09.07.2024., 08:04   #1880
Pazi na tu nogu, ako se počne savijati ili nešto počni prazniti bazen, ali trebalo bi izdržati ljeto bez problema. Pod noge si stavio nešto čvrsto za potporu?
tiluriumm is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 13:34.