Natrag   Forum.hr > Društvo > Dijaspora > Emigracija

Emigracija Za sve emigrante i one koji to žele postati

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 30.01.2014., 08:06   #1901
Quote:
avid kaže: Pogledaj post
pa šta onda nisi izganjala, tebi treba, ne meni, ja imam personnummer

inače, kad se raspituješ o švedskim zakonima hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova nije baš vodeći autoritet, al dobro, ti znaš, ja ne znam, ja sam samo cinična

može se početi raditi i bez njega, no kad imaš ponudu za posao dobiješ ga za tjedan dana.
ako nemaš posao, treba ti oko 10 000 eura, stan i famozna potvrda za koju će ti ephesus objasnit kako je dobiti.

A nisam ga izganjala jer sam bila u 11 mj u HR, i tad mi je stalno receno da to ne mogu dobit. Na kraju, ovakav mi je odgovor stigao prije nepunih 12 dana, a ja u HR necu dolaziti do Uskrsa. A do tad cu vjerojatno vec nesto nac, u slucaju da ne nadjem, otici cu ga izganjat

A sto se tice posla, da, slazem se da mozes pocet i bez njega radit.
ephesus is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.01.2014., 14:46   #1902
Quote:
tsh kaže: Pogledaj post
Ovjde se izgleda brkaju pojmovi polagati jezik i znati jezik.
Ne vjerujem da ce ikoji poslodavac traziti "na papiru polozen jezik" ali se podrazumjeva da se jezik mora znati, inace kako komunicirati sa pacijentima?

Dakle jezik se ne mora polagati, ali se mora znati tj nauciti.
Kojim kanalom ce te ga nauciti zabole njih briga, da li ce te na SFI ili FU ili privatno ili samostalno, itd....
Naravno da se mora naučiti. Nije baš točno kako ih nije briga kako i gdje se uči jer gotovo svi koje ja znam imaju učitelja u ustanovi za koju će početi raditi. Prema tome, samo nek bude jasno kako nakon potpisivanja ugovora liječnici (specijalisti) nisu prepušteni sami sebi.
Odgovori s citatom
Old 31.01.2014., 22:14   #1903
Quote:
tsh kaže: Pogledaj post
Ovjde se izgleda brkaju pojmovi polagati jezik i znati jezik.
Ne vjerujem da ce ikoji poslodavac traziti "na papiru polozen jezik" ali se podrazumjeva da se jezik mora znati, inace kako komunicirati sa pacijentima?
Za potencijalne specijalizante se preshutno trazi razina B2 jezika /imao ti znanje B2 sa ili bez papira Swedex B2/ (dakle ne explicite kao u Norveskoj gdje je uvjet imati
polozen Bergenstesten B2).
Za gotove specijaliste poslodavac na sebe preuzima obavezu davanja usluge ucenja jezika lijecniku kojeg regrutira.

Ja ucim svedski vec pola godine i nije mi tezak (ucio sam njemacki u osnovnoj i srednjoj i 1 g. norveski),
mislim da cu do jeseni druge godine (kad emigriram na specijalizaciju) doseci razinu B2 (i mislim ici ovo ljeto i drugo isto na dva tjedna intenzivnog konverzacijskog tecaja u Svedsku).

Svedski je izgovor vrlo cist (za razliku od danskog), i dijalekti su vecinom izumrli (za razliku od norveskog).
Sve u svemu dosta lagan jezik (ako ga volish). Jedino je izgovor zeznut (pogotovo ako zelis paziti na uzlazne i silazne naglaske kao ja,
ali mozes govoriti svedski i bez tonaliteta/pjevanja, monotono, svedski koji se govori kao drugi sluzbeni jezik u Finskoj nema tonske akcente).

Isto nece biti ocekivani stupanj svedskog jednak za onog tko misli specijalizirati radiologiju (ograniceni medicinski strucni jezik)
i psihijatriju (normalni svedski velikog vokabulara bez previse strucnih rijeci).

Koliko ljudi iz arapskih zemalja su studirali na MEFu na hrvatskom jeziku,
ako su oni mogli nauciti hrvatski i savladati silne padeze i nepravilne glagole,
onda mogu i Hrvati svladati svedski (koji je objektivno samo malo tezi od engleskog).

Odlican (polu)besplatni pocetni tecaj (do razine A2) ima Goethe Verlag:
http://www.goethe-verlag.com/book2/HR/HRSV/HRSV002.HTM

Zadnje uređivanje Sandiran : 31.01.2014. at 22:32.
Sandiran is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.02.2014., 11:16   #1904
Quote:
Sandiran kaže: Pogledaj post
mislim da cu do jeseni druge godine (kad emigriram na specijalizaciju) doseci razinu B2 (i mislim ici ovo ljeto i drugo isto na dva tjedna intenzivnog konverzacijskog tecaja u Svedsku).
Već iza ljeta i konverzacije budeš vidio kako će se odjednom samo otvorit i počet ćeš pričati na veliko.
Do ljeta svladaš gramatiku, čitanje, razumijevanje napisanog, a konverzacija s takvom podlogom dodje sama od sebe, u jednom času počneš razmšljati na jeziku kojeg govoriš i to je to.
Dok sam učila engleski prošla sam slično. Intenzivni tečaj, nakon kojeg sam otišla mjesec dana u VB. Nakon 2 tjedna mislila sam, pisala i sanjala na engleskom.
Odgovori s citatom
Old 10.02.2014., 21:18   #1905
Dali postoji neka agencija tu u hrvatskoj koja ti sredi posao, papire i smještaj, uglavnom pomaže pri zapošljavnju u Švedskoj? Kao što postoji za se zaposlit u Kanadu
ttomi is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.02.2014., 15:47   #1906
Hej hej från Göteborg
Old 12.02.2014., 11:49   #1907
Molim nekoga da mi odgovori na pitanje. Uskoro se udajem u Švedsku. On je Šveđanin, ja sam iz Bosne. Planiramo da se vjenčamo u Švedskoj. Koji dokumenti su potrebni za sklapanje braka u Švedskoj? Molim vas pomozite ko je to prošao ili ko zna tačno.
Zahvaljujem se svima na odgovoru.
mmedena is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.02.2014., 06:30   #1908
Trebas izvaditi potvrdu da nisi udana, ja je cak nisam ni prevodila. i ako se dobro sjecam to je bilo to. Al najbolje je da tvoj buduci nazove i raspita se.
Gortyna is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.02.2014., 18:25   #1909
Dosao sam u Stockholm prije mjesec dana, i vec nakon 2 tjedna sam nasao posao, istina nije nesto posebno dobar posao, cistim trzni centar, mijenjam vrecice za smece itd, a ne znam ni malo svedskog, a engleski se mogu sporazumjeti ali nisam bas dobar, najveci problem je naci stan, dosta su skupi, ali i ja sam se namucio za sve i sad mi se pocinje sve isplacivati, tako da vam samo mogu reci da pokusate sve, jer ovdje je zivot 100 puta bolji
ludi patak is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.02.2014., 19:04   #1910
Quote:
ludi patak kaže: Pogledaj post
Dosao sam u Stockholm prije mjesec dana, i vec nakon 2 tjedna sam nasao posao, istina nije nesto posebno dobar posao, cistim trzni centar, mijenjam vrecice za smece itd, a ne znam ni malo svedskog, a engleski se mogu sporazumjeti ali nisam bas dobar, najveci problem je naci stan, dosta su skupi, ali i ja sam se namucio za sve i sad mi se pocinje sve isplacivati, tako da vam samo mogu reci da pokusate sve, jer ovdje je zivot 100 puta bolji
Ne kužim kako si se zaposlio kad netko mora garantirat za tebe i gdje živiš ako nisi našao stan
Gustavo is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.02.2014., 20:00   #1911
Imao sam srece jer sam dosao sa rodakom koji zivi u Svedskoj, nasli stan malo prije i uputili se, ali istina ne znam da li bi uspio da nije bilo njega, jer lakse je puno kad imas nekoga, ali opet nije nemoguce ako znas dobro engleski i malo srece sa stanovanjem, moze se naci za 3 ili 4 tisuce kruna, ja recimo placam 2500 kr., ali to sam mozda imao neke nevjerovatne srece. Posao je toliko lagano naci, za to ne trebate toliko brinuti, stanovanje je najveci problem
ludi patak is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.02.2014., 13:51   #1912
A koja firma te zaposlila? I kako si konkurirao tamo?
tsh is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.02.2014., 20:50   #1913
Quote:
ludi patak kaže: Pogledaj post
Ak je tak, onda samo naprijed. Od nečeg treba počet.
Bil je i moj sambo u zavodu za zapošljavanje pa mu rekoše kako za njegovu struku ima nešto posla, samo treba počet u obliku prakse, znanje jezika na B razini, a kasnije ako zadovoljiš može na pola radnog vremena. Zanimanje tehničar zaštite poslovnog prostora, tak nekak je valjda u RH...
Odgovori s citatom
Old 15.02.2014., 21:28   #1914
jeli mi može ko od ovih šta žive u Švedskoj komentirat nešto. Živim u Norveškoj i ne mogu ne primijetit dosta mladih Šveđana u Oslu. Dosta ih radi u ugostiteljstvu, ljeti dolaze kao sezonci na razne poslove...

Gazda mi je Šveđanin, kolega na poslu isto i oboje pričaju kako fali posla u Švedskoj i kako je sve više nezaposlenih posebno među mladima.

Ima li šta istine u tome??? Dolaze li ovi konobarit u Oslo iz nužde ili radi boljih plaća (ali opet kad usporediš cijene stanova, da 800-900 eura za dvosobni stan u Stockholmu, u Oslu ne moš naći ni 20 kvadrata ispod 900 eura i hrane to izađe na isto.)

Prosvjetlite me
Old 15.02.2014., 22:42   #1915
Quote:
reg. ovisnik kaže: Pogledaj post
jeli mi može ko od ovih šta žive u Švedskoj komentirat nešto. Živim u Norveškoj i ne mogu ne primijetit dosta mladih Šveđana u Oslu. Dosta ih radi u ugostiteljstvu, ljeti dolaze kao sezonci na razne poslove...

Gazda mi je Šveđanin, kolega na poslu isto i oboje pričaju kako fali posla u Švedskoj i kako je sve više nezaposlenih posebno među mladima.

Ima li šta istine u tome??? Dolaze li ovi konobarit u Oslo iz nužde ili radi boljih plaća (ali opet kad usporediš cijene stanova, da 800-900 eura za dvosobni stan u Stockholmu, u Oslu ne moš naći ni 20 kvadrata ispod 900 eura i hrane to izađe na isto.)

Prosvjetlite me
Ja sam čuo da i švabe odlaze u Norvešku za boljom zaradom, nije u pitanju da nemaju posao nego žele više novca, ima svakakvih ljudi.
Gustavo is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.02.2014., 08:31   #1916
Odlaze u Norvesku jer u Svedskoj ne mogu naci posao, a i place su bolje u Norveskoj. Doduse i troskovi zivota su veci.
Gortyna is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.02.2014., 17:09   #1917
Quote:
Gortyna kaže: Pogledaj post
Odlaze u Norvesku jer u Svedskoj ne mogu naci posao, a i place su bolje u Norveskoj. Doduse i troskovi zivota su veci.
Ima posla ali ne u struci, a švabe i šveđani žele samo fine poslove, ostalo rade stranci.
Gustavo is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.02.2014., 08:09   #1918
Quote:
reg. ovisnik kaže: Pogledaj post

Prosvjetlite me
Evo ja sam neko vrijeme u SWE, i konacno sam uspjela naci posao. sad mi je puno lakse :P
Ali, mislim da su Oslu zbog zarade, jer se tamo puno bolje zaradi,a troskovi zivota u SWE su manji. Ne znam stvarno, ali ja kad sam u Oslu bila (turisticki samo) samo me parkiranje za 4 sata ispalo 270 kuna.
A mislim da je u SWE veci problem nedostatak stanova, nego posla. Ne znamo kako u Stck, ali u GBG stanova kronicno nedostaje.
ephesus is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.02.2014., 18:54   #1919
Smile

Pozdrav svima!
Kao i vecini ljudi sa ovog foruma i meni je cilj otici u Svedsku, pa me zanima sledece:
Zivim u Srbiji, ali imam hrvatski pasos sa kojim bih tamo mogla odem bez ikakvih dozvola
a i imam nekoga ko bi mi pomogao oko posla i smestaja. Medjutim, moj decko, sa kojim
bih isla, ima srpski pasos, pa me zanima da li bi on imao neka prava na osnovu mene ako
bismo se vencali? Konkretno mislim na boravisnu i radnu dozvolu.
Molim, ako neko zna, da mi odgovori.
Hvala unapred.
britanika is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.02.2014., 00:43   #1920
https://www.google.hr/search?q=sweden+eu+family+member
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 15:49.