View Full Version : Prva nekretnina - oslobađanje plaćanja poreza na promet nekretninama i ostala pitanja
konspirator
15.07.2003., 09:23
Eto da učinim dobro djelo i da možda nekome uštedim koju tisućicu Eur. Daklem, vlada dosta dilema oko oslobođenja od poreza na nekretninu po pitanju prvokupa. Dosta ljudi ni ne zna da ima pravo na oslobođenje, pa uredno plati porez. Naime ako ste prodali nekretninu do 31.12.2002., tj ako ste od 01.01.2003. bez prijavljene nekretnine na sebi ili bližnjima, te ako sada kupujete stan možete isposlovati oslobođenje od poreza po osnovi prvokupa. Za ostale informacije se ipak raspitajte na poreznoj upravi.
Inače, moram pohvaliti poreznu upravu i službenike. Već davno nisam imao tako ugodno iskustvo u nekoj od takvih institucija. Gospođe na odjelu poreza na promet nekretnina u Sigetu su jako ljubazne, sve će objasniti, ma čovjek stvarno misli da je pogriješio adresu. Nadam se da netko od njih to čita, bilo bi super kad bi sve službe bile takve.
Mislim da se o ovome već pisalo po forumu, ali meni još uvijek nije jasno što je sa mojim slučajem: ja već imam stan ali kupujem veći - moram li ja platiti porez ili ne moram?
Naime, znam da se kod prvokupa porez ne plaća do neke određene količine kvadrata po osobi pa mi se i ne bi činilo logično a bome niti pošteno da ja moram platiti porez ako imam stan koji je po tim kriterijima 'premali' za dvije osobe (45m2)
verica kaže:
Mislim da se o ovome već pisalo po forumu, ali meni još uvijek nije jasno što je sa mojim slučajem: ja već imam stan ali kupujem veći - moram li ja platiti porez ili ne moram?
Naime, znam da se kod prvokupa porez ne plaća do neke određene količine kvadrata po osobi pa mi se i ne bi činilo logično a bome niti pošteno da ja moram platiti porez ako imam stan koji je po tim kriterijima 'premali' za dvije osobe (45m2)
Pa, najbolje da na www.nn.hr nadjes Pravilnik i pogledaš. A u Poreznoj upravi imaju čak i tiskanu knjižicu o porezima na nekretnine koju dijele zainteresiranima.
Evo, možda će nekoga zanimati - upravo sam zvala Poreznu upravu - oslobođenje od plaćanja poreza vrijedi za sve koji kupnjom stana rješavaju stambeno pitanje, dakle ne samo kod prvokupa - za dvoje ljudi rješavanjem stambenog pitanja smatra se 65 m2
Jel to za ozbiljno ili ne? Jer planiram kupiti kuću , a nemam ništa na sebi (kao crkveni miš sam) , pa da me ne bi netko zahebao.:confused:
Čuj, ja sam danas zvala Poreznu upravu i pitala ih za svoj slučaj - prodajem mali stan i kupujem veći, dakle nije prvokup, već imam stan, i rekli su mi da oslobođenje vrijedi za rješavanje stambenog pitanja - za dvoje ljudi to podrazumijeva 65 m2.
Ako kupim stan veći od 65 m2 porez plaćam na razliku kvadrata.
Mi smo kupili gradilište i u poreznoj upravi (svake pohvale) su nas upozorili da ne moramo platiti porez ako do sad ništa nemamo. Uglavnom do 200 čvh se ne plaća ništa, a za veće se plaća damo razlika. I tako smo mi uštedjeli nešto kuna. Uz to moj muž je hrv. branitelj pa smo oslobođeni i plaćanja naknade za prenamjenu zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko. Ste to znali?
Hi!
Imao sam nekretninu koju sam prodao, tj. kupci su stupili u posjed iste u veljaci 2003. godine (prema predugovoru o kupoprodaji).
Imam li pravo na povrat poreza kod godisnje prijave poreza, s obzirom da nisam u posjedu nekretnine, a za kupnju nove (kupio sam novu prosle godine u prosincu).
Recimo, ako je godisnji osobni odbitak 12000 kn (1000 kn/mjesecu), bi li mozda 10000 kn odbitka moglo doci u obzir. (Jer 10 mjeseci ne posjedujem nekretninu koju sam prodao).
Hvala na odgovorima !
monique
29.01.2004., 13:05
Nisam 100% sigurna pa bolje pričakati odgovor nekog tko zna, ali čini mi se da nemaš pravo na povrat poreza za kupnju nove nekretnine, zato jer si već imao nekretninu u svom posjedu, odnosno zato jer ne kupuješ prvu nekretninu u životu.
Imaš na http://www.pu.mfin.hr/publikacije/p_prirucnici_brosure.asp?id=b05d2 priručnik "Nove porezne olakšice u oporezivanju dohotka" u .pdf formatu, a tamo sve lijepo piše.
HrVOjE_T
05.06.2006., 11:05
Pozdrav svima,
planiram kupiti gradiliste i nakon toga montaznu kucu.
Obzirom da nemam u vlasnistvu niti jednu nekretninu, interesira me slijedece:
Gradiliste kosta 15.000EUR, kuca ce kostati 100.000EUR. Naravno, prvo moram kupiti gradiliste. Znaci li to da cu biti oslobodjen placanja poreza na gradiliste, a na kucu onda niti nekim manjim dijelom? Kako je to regulirano?
Hvala!!!!!!!!!
syrius1
08.06.2006., 16:34
nije bitno koliko eura ce te kostati nego kvadratura:
c/p: http://www.pu.mfin.hr/porezi/v_poreza25.asp?id=b02d1
...... da veličina nekretnine (stan ili kuća) koju kupuje građanin, ovisno o broju članova njegove uže obitelji, ne prelazi površinu kako slijedi:
za 1 osobu do 50 m2 stambenog prostora
za 2 osobe do 65 m2 stambenog prostora
za 3 osobe do 80 m2 stambenog prostora
za 4 osobe do 90 m2 stambenog prostora
za 5 osoba do 100 m2 stambenog prostora
za 6 osoba do 110 m2 stambenog prostora
za 7 i više osoba do 120 m2 stambenog prostora
na istoj stranici potrazi i sve u vezi zemljista
Najpametnije ti je otici ili nazvati u Poreznu upravu i pitati. Mislim da imas pravo samo na oslobodjenje od placanja poreza na promet nekretnina na zemljiste. Kupnjom montazne kuce se ne stvara obveza po porezu na promet nekretnina pa se, sto se toga tice, nemas cega osloboditi po toj osnovi. Ja mislim. :zubo:
Pozdrav svima,
planiram kupiti gradiliste i nakon toga montaznu kucu.
Obzirom da nemam u vlasnistvu niti jednu nekretninu, interesira me slijedece:
Gradiliste kosta 15.000EUR, kuca ce kostati 100.000EUR. Naravno, prvo moram kupiti gradiliste. Znaci li to da cu biti oslobodjen placanja poreza na gradiliste, a na kucu onda niti nekim manjim dijelom? Kako je to regulirano?
Hvala!!!!!!!!!
gradilište nema veze, oslobađaš se poreza na kupnju prve nekretnine kojom rješavaš stambeno pitanje, a to nije gradilište nego kuća, niti površina gradilišta ulazi u stambenu površinu
gradilište nema veze, oslobađaš se poreza na kupnju prve nekretnine kojom rješavaš stambeno pitanje, a to nije gradilište nego kuća, niti površina gradilišta ulazi u stambenu površinu
Gradiliste itekako ima veze.
11. Porez na promet nekretnina ne plaćaju građani koji kupuju zemljište površine do 600 m2, na kojem će graditi kuću za rješavanje vlastitog stambenog pitanja, uz uvjete iz podtočaka 9.1., 9.5., 9.6. i 9.7. ovoga članka.
Ali onda postoji i clanak 13. koji kaze:
13. Porez na promet nekretnina ne plaćaju građani koji kupuju prvu nekretninu kojom rješavaju vlastito stambeno pitanje kao novosagrađenu nekretninu u dijelu koji čini vrijednost zemljišta i iznos naknade za komunalno uređenje zemljišta prema odluci mjerodavnih tijela, uz ispunjenje uvjeta iz podtočaka 9.1., 9.2., 9.3., 9.5., 9.6. i 9.7. ovoga članka.
Pitanje koje se postavlja je da li se kupovina montazne kuce smatra kupnjom nekretnine ili gradnjom nekretnine. Drugim rijecima, onaj tko kupuje gotovu novosagradjenu kucu ili stan ima pravo na oslobodjenje od placanja poreza u dijelu vrijednosti zemljista i komunalne naknade. Da li se montazna kuca smatra kupovinom novosagradjene kuce ili se izjednacava sa gradnjom vlastite kuce od cigle? Mozda bi trebalo ovo pitanje staviti na Pravo.
Moje je misljenje da ce Hrvoje imati pravo samo na oslobodjenje od placanja poreza na zemljiste.
pistacija
10.06.2006., 10:45
pa zemljiste (nekretnina) u momentu stjecanja nije opremljena osnovnom infrastrukturom i ne zadovoljava higijensko tehnicke uvjete sto je isto jedan od razloga za oslobodjenje ;)
u ostalom bilo je par slucajeva gdje su ljudi bili oslobodjeni od placanja poreza za kupljeni stan iako su na sebi imali negdje VEEELIKI komad zemljista (valjda iz razloga jer na samom VEEELIKOM zemljistu nije bilo ni struje ni vode ni zidova i jer na samom zemljistu kao takvom se ne moze zivjeti) :)
Bok,
U ovom trenutku je samo gradilište nekretnina, montažna kuća će postati nekretnina tek kada se izgradi. Za gradnju kuće se ne naplaćuje porez na promet nekretnina - bila ona montažna ili kakva god hoćeš.
Pozdrav!
pa zemljiste (nekretnina) u momentu stjecanja nije opremljena osnovnom infrastrukturom i ne zadovoljava higijensko tehnicke uvjete sto je isto jedan od razloga za oslobodjenje ;)
u ostalom bilo je par slucajeva gdje su ljudi bili oslobodjeni od placanja poreza za kupljeni stan iako su na sebi imali negdje VEEELIKI komad zemljista (valjda iz razloga jer na samom VEEELIKOM zemljistu nije bilo ni struje ni vode ni zidova i jer na samom zemljistu kao takvom se ne moze zivjeti) :)
Samo zbog jedne stvari tvoja teorija ne drzi vodu, a to je sto gradjenje kuce NIJE kupovina kuce, dakle, ne ostvaruje se osnovni uvjet, a to je nastupanje obveze placanje poreza na promet nekretnina. Nema obveze, nemas se od cega oslobodit. ;)
Ljudi koji su vec imali zemljiste su ostvarili pravo na povrat poreza upravo zato sto se na zemljistu ne zivi, a isli su u KUPOVINU stana. Kupovinom nastupa obveza placanja poreza.
Evo 2. clanka iz Zakona koji definira tko ima pravo na oslobodjenje od placanja poreza
9.5. da građanin te članovi njegove uže obitelji nemaju u vlasništvu drugu nekretninu (stan ili kuću) koja zadovoljava njihove stambene potrebe. Pod nekretninom (stan ili kuća) koja zadovoljava stambene potrebe smatra se vlasništvo stambenog prostora koji je opremljen osnovnom infrastrukturom i zadovoljava higijensko-tehničke uvjete. Odgovarajućim stanom ne smatra se stan u vlasništvu fizičke osobe kojim se koristi zaštićeni najmoprimac,
9.6. da građanin te članovi njegove uže obitelji nemaju u vlasništvu stan, odnosno kuću za odmor te druge nekretnine znatnije vrijednosti. Pod drugom nekretninom znatnije vrijednosti podrazumijeva se građevinsko zemljište i poslovni prostor u kojem građanin ili član njegove uže obitelji ne obavlja registriranu djelatnost, a vrijednost nekretnine je približna vrijednosti nekretnine (stana ili kuće) koju građanin kupuje,
Mr_Orang3
14.07.2006., 16:00
A koja gamad ti u poreznoj.... pa za ne vjerovat! Kad ti trebas povrat poreza ubiju te birokracijom, cekanjem, glupostima... a eto meni vec doslo da MORAM platit porez na PARKING MJESTO u roku od 15 (PETNAJST) dana jer kao, to ne spada u stambeni prostor pa ne mozemo bit oslobodjeni zajedno sa stanom! A da farsa bude jos veca, na stanu jos nema ni prozora (zgrada u izgradnji) a kamoli ikakvog parking mjesta i sl... sve je jos oranica.... :zubo:
E nevjerovatni su...
Nemoj nam samo sada kazati da će ti to biti razlog da nečeš moči okrenuti janjca. Nadamo se da si to uvrstio u svoje kalkulacije kao planirani trošak.;)
Mr_Orang3
15.07.2006., 11:31
jeje.... bas tako :zubo:
goranin
15.07.2006., 17:52
Neke stvari onda nisu jasne ni poreznoj upravi.
Ja sam ove godine kupio teren od 556 kvadrata i na poreznoj upravi su me upitali dali želim platiti porez ili sačuvati pravo oslobadjanja poreza na prvu kupnju nekretnina u nekom obliku u budućnosti.
Platio sam porez računajući da mi se više isplati čekati ako se ne znam kada ukaže prilika za kupnjom neke nekretnine.
Neke stvari onda nisu jasne ni poreznoj upravi.
Ja sam ove godine kupio teren od 556 kvadrata i na poreznoj upravi su me upitali dali želim platiti porez ili sačuvati pravo oslobadjanja poreza na prvu kupnju nekretnina u nekom obliku u budućnosti.
Platio sam porez računajući da mi se više isplati čekati ako se ne znam kada ukaže prilika za kupnjom neke nekretnine.
Ako se želiš osloboditi poreza na kupnji gradilišta, moraš potpisati izjavu, da ces u roku iducih par godinana tom gradilištu izgraditi kucu i o tome obavjestiti poreznu, jer ce ti u suprotnom porez biti naplacen za tih par godina. Posto je rok bio relativno kratak, moj sogor odustao od oslobadjanja, jer ne bi to mogao ispostovati.
Imam gradiliste od ranije,na koje sam platio porez, kupio lani kucu i podnio zahtjev za oslobodjenje poreza, prilozio hrpu papira i dokaza o kojecemu, i jos uvijek nakon cca 15 mjeseci niti su dosli na procjenu vrijednosti gradilista ni kuce niti sam dobio ikakvo rjesenje.
marioreni
08.03.2007., 22:25
supruga i ja smo kupili novi stan od 63m2 u koji bi trebali useliti u 12mj ove godine (al može biti i kasnije ako ga ne stignu izgraditi)....i ženi i meni to će biti prva nekretnina koju posjeduje (roditelji imaju svoj stan odn. kuću u kojima žive i nemaju nikakvu drugu nekretninu u vlasništvu).....dakle, imamo pravo na oslobođenje od poreza na promet nekretnina.....ono što mene zanima je do kada taj zahtjev moramo predati u poreznu (znam da je brdo papira)? jer znam da ima neki rok....navodno je jedan od uvjeta i da imamo prijavljeno prebivalište u mjestu i na adresi novog stana....problem je što stan još nije izgrađen pa tako niti nismo upisani na novu adresu...prije koji dan smo konačno potpisali i ugovor s prodavateljem stana i riješili s bankom kredit....dakle, kad (ili od kad) možemo krenuti s prikupljanjem papira i predati zahtjev za oslobođenje od poreza na promet nekretnina + do kada je rok za predaju zahtjeva?
hvala unaprijed na odgovorima
Mario
Rok je "30 dana od dana sklapanja ugovora odnosno drugog pravnog posla kojim se stječe nekretnina."
Od papira nema bas toliko puno toga:
1. ugovor o kupnji nekretnine
2. Prijava poreza na promet nekretnina
3. Zahtjev za utvrđivanje prava na oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina
4. preslika domovnice
5. uvjerenje policijske uprave o prebivalištu građanina poreznog obveznika na kupljenoj nekretnini, samo ako porezni obveznik već nema osobnu iskaznicu s prijavom na novokupljenoj nekretnini
6. dokaz o statusu stanovanja na prethodnoj adresi
7. dokaz kako i kada je prodavatelj stekao nekretninu koju prodaje
S tim da, u vasem slucaju kako nekretnina nije jos izgradjena, dajete samo pismenu izjavu da cete prebivaliste promjeniti kad nekretnina bude useljiva
Vise informacija pogledaj tu: http://ccenterclient.porezna-uprava.hr/
marioreni
09.03.2007., 10:10
hvala puno :top: :)
fjaka02
09.03.2007., 10:29
Za oslobadjanje se moras prijaviti na novu adresu. Nema veze sto stan nije gotov ( s ugovorom o kupoprodaji dolazis na policiju i prijavljujes se na adresu). Moj ce stan biti gotov za 3 mjeseca a vec sam 2 mjeseca sluzbeno na novoj adresi. Rok za predaju papira za oslobadjanje je mjesec dana od potpisivanja ugovora.
Mislim da je u temi "Pravne stvari oko kupovine stana..." netko bio rekao da je dovoljna izjava da ces se preseliti... probaj procitati tu temu, jer tamo ima odgovora na ovakva pitanja.
Edit: pronasla sam to u jednom od izdvojenih postova. Evo i linka: http://www.forum.hr/showthread.php?t=122716
:w
marioreni
10.03.2007., 00:29
ok zvao sam poreznu i tamo su mi rekli da je dovoljna izjava da ću se preseliti na tu adresu.....kad se preselim onda im opet dođem.....
davor_sk
10.03.2007., 23:33
ok zvao sam poreznu i tamo su mi rekli da je dovoljna izjava da ću se preseliti na tu adresu.....kad se preselim onda im opet dođem.....
Da, to je točno ... ja gradim kuću i kada sam kupio zemljište podnio sam prijavu za oslobađanje od poreza na promet nekretninama (prva nekretnina). Uz prijavu sam priložio izjavu da ću izgraditi obiteljsku kuću i useliti u roku od mislim da je max. 5 godina od podnošenja prijave.
big mama
11.03.2007., 23:11
Mi smo saznali za to oslobođenje od poreza kad smo se uselili i prijavili na novu adresu i od datuma potpisivanja ugovora je prošlo skoro tri mjeseca - nitko nije ni pitao za datum. Ne kažem da treba kasniti, ali očito datum nije problem ako zadovoljavate sve ostale uvjete ;) .
marioreni
12.03.2007., 16:13
zanimljivo....ovdje su se javili ljudi koji su popušili jer nisu na vrijeme dali zahtjev (mjesec dana od potpisivanja ugovora, kako i piše u ZAKONU)....:confused:
pistacija
12.03.2007., 20:50
zanimljivo....ovdje su se javili ljudi koji su popušili jer nisu na vrijeme dali zahtjev (mjesec dana od potpisivanja ugovora, kako i piše u ZAKONU)....:confused:
:eek:
ma onda nek se ti ljudi lijepo zale i dobit ce pare natrag....mislim to prvi put cujem a na poreznoj sam svaki dan radi nekoga ili necega :)
Strasno ! e svasta cu i ja cuti.......
ja sam nedavno prijavljivala porez. rok je mjesec dana od ugovora o kupoprodaji. treba ili prijava prebivališta ili (ako nije izgrađeno) izjava da ćeš se prijaviti kasnije i naknadno im dostaviti uvjerenje o prebivalištu, ovjerena kod jb - obrazac dobijete na poreznoj.
i nemojte slučajno zvati njihov 0800 broj jer su meni telefonom rekli sve suprotno - da izjava ne mora biti na njihovom obrascu i da ne mora biti ovjerena.
da li ovo oslobodjenje vazi i za osobe obrtnike ili samo privatne osobe, pitam jer je nama knjigovodja rekao kada bi kupovali stan da ne bi uslo u povrat poreza nit u kakvu olaksicu..drugo misljenje?
marioreni
13.03.2007., 20:17
ja sam nedavno prijavljivala porez. rok je mjesec dana od ugovora o kupoprodaji. treba ili prijava prebivališta ili (ako nije izgrađeno) izjava da ćeš se prijaviti kasnije i naknadno im dostaviti uvjerenje o prebivalištu, ovjerena kod jb - obrazac dobijete na poreznoj.
i nemojte slučajno zvati njihov 0800 broj jer su meni telefonom rekli sve suprotno - da izjava ne mora biti na njihovom obrascu i da ne mora biti ovjerena.
e ovo su vrlo korisne informacije....da, ja sam baš zvao taj broj jer kao i mnogi drugi Hrvati zaboravih da živim u državi čiji je državni aparat i papirologija gori od onog u najgorim marionetskim državicama.......btw, možeš li navesti koje ste sve papire trebali donijeti na poreznu (jel ja baratam informacijama koje sam dobio od porezne)
Stari Zeke
03.04.2007., 19:25
Prijavljujem porez na kupnju prve nekretnine (zemljista), pa trebam predati i hrpicu papira kako bi se oslobodio placanja poreza. Za neke stvari nisam siguran da li mogu predati kopije, ili trebaju biti originali, pa molim da mi pomognu oni koji znaju:
1) Isprava kojom je prodavatelj stekao nekretninu (rjesenje o nasljeđivanju) - moze li to biti kopija rjesenja ili se mora ovjeravati (gdje onda dizem original)?
2) Dokaz o državljanstvu - kopija osobne/domovnice ili ovjerena kopija?
Osim ugovora i ispunjenih obrazaca, trebam jos i:
- uvjerenje o prebivalistu (MUP)
- dokaz o statusu stanovanja na prethodnoj adresi (navodno rodni list iz kojeg se vidi srodstvo i vlasnicki list za kucu od staraca gdje za sada zivim)
- uvjerenje o neposjedovanju nekretnine (katastar)
Da li je to sve ili treba jos nesto? Ili sam nesto krivo pretpostavio? Hvala svima!!!
Mi smo dali original jedino kupoprodajni ugovor, a sve ostalo su bile kopije! Znači ugovor, rodni list, domovnica, vlasnički list od kuće tvojih roditelja(ako si tamo živio), obrazac s porezne, odjava i prijava prebivališta. Mislim da je to sve, al možda mi je nešto i promaklo, ako je sorry.
Što se tiče katastra i to smo predali.
Stari Zeke
04.04.2007., 08:12
odjava i prijava prebivališta.
Hm.. ja mogu samo izvaditi dokaz o prebivalistu, jer kupujem gradiliste.. nemam se jos na sto prijaviti. To je to? Doduse, dali su mi i neku izjavu gdje trebam potvrditi da cu u roku 5god na zemljistu sagraditi kucu.
Supruga i ja kupujemo prvu nekretninu- kako ozbiljno zvuci:), zapravo rijec je o jednosobnom stanu.
I sada kako nam nasi poreznici daju mogucnost oslobadjanja od placanja poreza s obzirom da rjesavamo po prvi puta stambeno pitanje, imam dilemu.
Da li oboje moramo biti prijavljeni na toj adresi ili je dovoljno da to bude samo jedno od nas? Bolja polovica je nositelj kredita, nekretnina ce biti na njoj pa smo mislili samo nju prijaviti na toj adresi s obzirom da ipak netko mora:o
Najsretniji bi bili kad nitko ne bi morao biti na toj adresi jer nam to samo komplicira zivot s obzirom da u tom gradicu ne radimo, vec bi samo stanovali.
Trenutno smo prijavljeni kod mojih roditelja te bi nam odgovaralo da tako i ostane iz vise razloga.
Imate li kakvu sugestiju?
Hvala i pozdrav
zlatko1234
13.04.2007., 13:57
Supruga i ja kupujemo prvu nekretninu- kako ozbiljno zvuci:), zapravo rijec je o jednosobnom stanu.
I sada kako nam nasi poreznici daju mogucnost oslobadjanja od placanja poreza s obzirom da rjesavamo po prvi puta stambeno pitanje, imam dilemu.
Da li oboje moramo biti prijavljeni na toj adresi ili je dovoljno da to bude samo jedno od nas? Bolja polovica je nositelj kredita, nekretnina ce biti na njoj pa smo mislili samo nju prijaviti na toj adresi s obzirom da ipak netko mora:o
Najsretniji bi bili kad nitko ne bi morao biti na toj adresi jer nam to samo komplicira zivot s obzirom da u tom gradicu ne radimo, vec bi samo stanovali.
Trenutno smo prijavljeni kod mojih roditelja te bi nam odgovaralo da tako i ostane iz vise razloga.
Hvala i pozdrav
Moja ti je sugestija da nazoveš besplatni info telefon porezne Uprave Ministarstva financija RH 0800 66 99 33 i pitaj za oslobađanje o poreza kod kupnje prve nekretnine za postupak. tako ćeš dobiti informaciju iz prve ruke, koju ako ovdje i dobiješ opet moraš provjeriti.
Oluja77
14.04.2007., 08:06
Supruga i ja smo kupili svoju prvu nekretninu (kuću) prije tri godine i vlasnici smo po pola. Bili smo oslobođeni svaki po 50m2 kuće, dok za zemljište smo morali platiti porez u cijelosti. Što znači ako je vlasnik nekretnine samo tvoja supruga onda će samo ona biti oslobođena. Mi kada smo prijavljivali porez još nismo bili prijavljeni na toj adresi. Pa valjda to znači da samo gledaju koliko je vlasnika jedne nekretnine i po tome računaju oslobađanje. Dakle po meni vi možete biti zajedno vlasnici (po pola ili nekako dgukčije) tog vašeg novog stana, a ti možeš biti prijavljen negdje drugdje i bit ćete oslobođeni zajedno. Ali sve to skupa provjeri u poreznoj upravi jer se stvari stalno mijenjaju.
zlatko1234
14.04.2007., 10:04
Najbolje ti je otići na služebnu stranicu Porezna Uprava RH i pogledaj pod propisima Zakon o porezu na nekretnine.Imaš stavku povlastice i oslobađanje od poreza na nekretnine. Tamo ti točno piše tko i pod kojim uvjetima može biti oslobođen poreza. A možeš nazvati i besplatni telefon za građane Porezne uprave RH 0800 66 99 33.I dobit ćeš sve informacije bez lutanja. danas je barem sve jednostavno.
mali008
14.04.2007., 20:00
I, ako nekog zanima, nekretninu ne možeš prodavati sljedećih pet godina. Tako mi je rekla ljubazna gospođa u poreznoj.
zlatko1234
14.04.2007., 21:11
I, ako nekog zanima, nekretninu ne možeš prodavati sljedećih pet godina. Tako mi je rekla ljubazna gospođa u poreznoj.
E pa gospođa ti je rekla krivo, zato je i bila ljubazna, jer laže.
Zakon o porezi na dohodak točno navodi slijedeć; da se nekretnina ne može prodavati prije isteka roka od 3 godine,odnosno može ali se plaća porez na dohodak u visini 35% od razlike u cijeni od kupljene do prodane. Znači ako si kupio za npr.100.000 EUR-a a prodaješ samo za 5 EUR-a više 35% plaćaš državi.
Međutim može i prije isteka roka od 3 godine, i uz poptuno oslobađanje od plaćanja poreza na dohodak ukoliko je nekretnina korištena u svrhu stanovanja od strane vlasnika ili njegovih uzdržavanih članova obitelji.
To je članak 27. stavak 6. zakona o porezu na dohodak NN 177/04.
Poreznici tu informaciju taje. Ali oni koji švercaju nekretninama to već odavno znaju, pa na nekretninu prijave ženu ili kćerku i prodaju je kad hoće.
Poreznici ti to neće reći, jer štite interes države, 35% ide u njihovu blagajnu.
mali008
15.04.2007., 20:23
A tako.:mad: Zahvaljujem na informaciji. U nadi da mi neće trebati.
Zlatko 1234 i ekipa, zahvaljujem na pojasnjenju.
Znaci ako i prodamo stan nakon recimo godine dana iz razloga sto nam nesto ne odgovara svejedno necemo platiti porez drzavi?!
U svakom slucaju cu zvati na njihov besplatni telefon, btw rade od 9,00 (valjda dok se razbude i odluce biti ljubazni):zubo:
Pozdrav
zlatko1234
16.04.2007., 09:09
Zlatko 1234 i ekipa, zahvaljujem na pojasnjenju.
Znaci ako i prodamo stan nakon recimo godine dana iz razloga sto nam nesto ne odgovara svejedno necemo platiti porez drzavi?!
U svakom slucaju cu zvati na njihov besplatni telefon, btw rade od 9,00 (valjda dok se razbude i odluce biti ljubazni):zubo:
Pozdrav
Točno. Ako prodate stan prije isteka roka od 3.godine od dana kupnje, neće platiti porez na dohodak zbog razlike u cijeni (35%), samo u slučaju ako je nekretnina korištena u svrhu stanovanja vlasnika ili njegovih uzdržavanih članova obitelji (mora/ju imati prijavljeno prebivalište najmanje 6 mjeseci na predmetnoj nekretnini).
Meni je čovjek prodavao građevno zemljište sa građevinskom dozvolom, na kojem je bila neka stara kućica. Međutim on nije bio prijavljen na tom "gradilištu" već u Zagrebu gdje stanuje. Otišao je u Poreznu Upravu i naravno rekli su mu da u koliko to prodaje po većoj cijeni od kupljene, a prije isteka roka od 3 godine, platit će 35% od tog iznosa državi, kao porez na dohodak.Naravno on mi nije htio prodati to zemljište na način da stavimo cijeli iznos na Ugovor, već samo onoliko koliko je on platio (prodaje mi ga za 47.000 EUR-a a on ga je kupio za 10.000 EUR-a). Da smo sastavili ugovor na 47.000 EUR-a on bi državi platio 35% (zbog razlike). Meni je to bilo nepovoljno jer sam htio cijeli iznos 47.000 EUR-a dignuti na kredit. Uzeo sam Zakon u šake, proučio ga i nazvao Poreznu upravu (besplatni info telefon).Dežurna službenica mi je rekla da će on platiti 35%, a kad sam je pitao " a što u koliko on ima prebivalište na toj adresi"?, onda mi je odgovorila "onda ne plaća ništa". E to sunce moje, to sam te čekao da kažeš, lihvarka (država) to mi nije htjela reći da je nisam pitao. Ja lijepo nazovem čovjeka i kažem mu neka se ode Odjaviti sa sadašnje adrese i neka se prijavi na tu koju meni prodaje. Nakon toga lijepo potpisali Kupoprodajni ugovor:top:
Vuk sit a koze na broju. Provjereno 100000000000000%.
zlatko 1234,
evo sam upravo razgovarao sa "dobrom tetkom" iz porezne uprave koja me uvjerava kako nije moguce nikako izbjeci placanje poreza u slucaju da se stan proda u roku kracem od 5 godina...i dalje nastavlja kako ljudi brkaju porez na dohodak i porez na promet nekretnina.
Kako da je uvjerim da stvar ipak funkcionira? Meni to u ovom trenutku nije presudno ali nek nam zagusti i da budemo prisiljeni prodati stan ne bih zelio da nam ispostave uplatnicu na 5% od cca. 70 000 EUR-a.
Supruga u svakom slucaju mora biti prijavljena na toj adresi ako cemo koristiti olaksicu mada bih najradije to izbjegao ali izgleda da ne moze.
U kojem roku se treba prijaviti na toj adresi? Ugovor cemo potpisati za cca. 40ak dana jer je rijec o novogradnji koja ce biti useljiva tek za 2 mjeseca (najranije) bez obzira sto investitor pismeno garantira i prije.
zlatko1234
16.04.2007., 10:01
zlatko 1234,
evo sam upravo razgovarao sa "dobrom tetkom" iz porezne uprave koja me uvjerava kako nije moguce nikako izbjeci placanje poreza u slucaju da se stan proda u roku kracem od 5 godina...i dalje nastavlja kako ljudi brkaju porez na dohodak i porez na promet nekretnina.
Kako da je uvjerim da stvar ipak funkcionira? Meni to u ovom trenutku nije presudno ali nek nam zagusti i da budemo prisiljeni prodati stan ne bih zelio da nam ispostave uplatnicu na 5% od cca. 70 000 EUR-a.
Supruga u svakom slucaju mora biti prijavljena na toj adresi ako cemo koristiti olaksicu mada bih najradije to izbjegao ali izgleda da ne moze.
U kojem roku se treba prijaviti na toj adresi? Ugovor cemo potpisati za cca. 40ak dana jer je rijec o novogradnji koja ce biti useljiva tek za 2 mjeseca (najranije) bez obzira sto investitor pismeno garantira i prije.
Ovako, porez na promet nekretnine iznosi 5% i ti ćeš ga platiti sada kada kupuješ nekretninu (Zakon o porezu na nekretninu). Ako ti je to 1 nekretnina onda imaš poreznu olakšicu, ali samo ako ti je prva nekretnina.
Kada budeš prodavao stan onda porez na nekretninu plaća kupac 5%, znači novi vlasnik, a ti si oslobođen poreza na dobit od 35% za razliku u cijeni samo pod uvjetom da je tebi kao prodavatelju ta nekretnina koristila za stanovanje ili uzdržavanim članovima tvoje uže obitelji (Zakon o porezu na dohodak).
Malo brkate stvar, odnosno ne pisete bas u potpunosti sve do kraja :zubo:
Kad kupujes nekretninu kaci te porez od 5% na promet nekretninama. Ako ti je prva bit ces oslobodjen odredjenog dijela od tih 5%.
Kad prodajes tu nekretninu, kace te dvije potencijalne stvari:
- ako je prodajes u roku od 3 godine onda moras platiti 35% poreza na dohodak ako si ju prodao za vecu cijenu. Porez se placa na *razliku*, ne na ukupnu cifru. Dakle ako si ju prodao za 5 EUR vise neko sto si je platio kod kupnje, platit ces 35% na tih 5 EUR. Sve to ukoliko nisi bio prijavljen na toj adresi. Ako jesi, ne placa se nista
- ako prodajes u roku od 5 godina, a bio si oslobodjen onih 5% poreza na promet nekretninama jer je bila prva nekretnina, onda moras vratiti drzavi taj dio kojeg si bio oslobodjen
Potpisujem te, Lei. :D
Sto se tice prijave na adresi nekretnine za koju zelite biti oslobodjeni placanja poreza na promet nekretnina, netko od vas (zena) mora biti prijavljen na toj adresi. Inace, nista od oslobodjenja.
Lei je definitivno u pravu!!!
Pročešljala sam maloprije detaljno porezni zakon o prometu nekretnina, ali ne vidim načina kako bi uspjeli prodati stan u kratkom roku i izbjeći porez. Nažalost.
Ipak, možda postoji kakva rupa u zakonu, a ako postoji...molim ukažite na to!!!
3.500 EUR nije malo, treba ih i zaradit....
zlatko1234
16.04.2007., 14:26
Malo brkate stvar, odnosno ne pisete bas u potpunosti sve do kraja :zubo:
Kad kupujes nekretninu kaci te porez od 5% na promet nekretninama. Ako ti je prva bit ces oslobodjen odredjenog dijela od tih 5%.
Kad prodajes tu nekretninu, kace te dvije potencijalne stvari:
- ako je prodajes u roku od 3 godine onda moras platiti 35% poreza na dohodak ako si ju prodao za vecu cijenu. Porez se placa na *razliku*, ne na ukupnu cifru. Dakle ako si ju prodao za 5 EUR vise neko sto si je platio kod kupnje, platit ces 35% na tih 5 EUR. Sve to ukoliko nisi bio prijavljen na toj adresi. Ako jesi, ne placa se nista
- ako prodajes u roku od 5 godina, a bio si oslobodjen onih 5% poreza na promet nekretninama jer je bila prva nekretnina, onda moras vratiti drza taj dio kojeg si bio oslobodjen
Ajme majko mila pa to sam napisao barem pet puta, i dodatno pojasnio što je 5%, što je 35%, , što je porez na nekretninu a što porez na dohodak, i kako se može zaobići, izbjeći plaćanje, a kada,zašto i tko plaća ili ne plaća.
I sad si ti to prepisala.No dobro,možda sam to previše pravnički pisao pa nije svima jasno.
Ajme majko mila pa to sam napisao barem pet puta, i dodatno pojasnio što je 5%, što je 35%, , što je porez na nekretninu a što porez na dohodak, i kako se može zaobići, izbjeći plaćanje, a kada,zašto i tko plaća ili ne plaća.
I sad si ti to prepisala.No dobro,možda sam to previše pravnički pisao pa nije svima jasno.
Izvini, ali ovo
- ako prodajes u roku od 5 godina, a bio si oslobodjen onih 5% poreza na promet nekretninama jer je bila prva nekretnina, onda moras vratiti drzavi taj dio kojeg si bio oslobodjen
nisi nigdje napisao.
zlatko1234
16.04.2007., 17:03
Izvini, ali ovo
nisi nigdje napisao.
Dobro to doista nisma napisao. Ali nisam smatrao niti potrebnim o tome pisati, pa ne očekuju valjda ljudi da uvijek i svega budu oslobođeni.Ja sam se više bazirao na Zakon o porezu na dohodak, dok mi je potpuno logično da platiš ono čega si bio oslobođen ukoliko vršiš prodaju prije nekog roka ili barem dio.
Npr. kad osoba sa invaliditetom uveze automobil sa oslobođenim plaćanjem poreza na promet vozila i carine, i ima zabranu otuđenja vozila 3 godine. meni je ok ako ga želi prodati prije isteka tog roka jer mu se više ne sviđa ili želi novi i bolji, da mora platiti ono čega je bio oslobođen kod uvoza.
Ne vjerujem da ljudi očekuju da baš uvijek budu oslobođeni od svega. Jer ako neće platiti 35% poreza na dohodak,zbog razlike u cijeni, pa ajmo sada neplatiti još i onih 5% kojih smo bili oslobođeni kod kupnje. Mislim da bi to bilo malo previše za tražiti.
Dobro to doista nisma napisao. Ali nisam smatrao niti potrebnim o tome pisati, pa ne očekuju valjda ljudi da uvijek i svega budu oslobođeni....
Ajme majko mila pa to sam napisao barem pet puta, i dodatno pojasnio što je 5%, što je 35%,
No dobro,možda sam to previše pravnički pisao pa nije svima jasno.
Mozda bi malo manje bahat ton bio primjereniji temi s obzirom da se ipak nije radilo samo o 'previse pravnickom pisanju pa nije svima jasno'?!
zlatko1234
16.04.2007., 21:56
Mozda bi malo manje bahat ton bio primjereniji temi s obzirom da se ipak nije radilo samo o 'previse pravnickom pisanju pa nije svima jasno'?!
Bahato ili ne, bitno da je informacija točna i da se ljudima pomogne da ne lutaju i da ih državni služebnici ne veslaju.To je cilj ovoga foruma,odnosno posta.
Bahato ili ne, bitno da je informacija točna i da se ljudima pomogne da ne lutaju i da ih državni služebnici ne veslaju.To je cilj ovoga foruma,odnosno posta.
Obzirom da mi nije namjera pretvoriti ovaj post u nase chatanje i prepucavanje, jos jednom cu te quotat pa se gubim odavde.
Kad nesto NE napises te dajes nepotpune informacije, a izjavis
Ajme majko mila pa to sam napisao barem pet puta.
pa onda opet
Bahato ili ne, bitno da je informacija točna i da se ljudima pomogne.
obzirom da ne dajes u potpunosti tocne informacije te se komentiras post od Lei koji je obuhvatio sve i stvarno je to the point, pitanje da li stvarno pomazes ili se pravis pametan prepustam procjeni svakog forumasa pojedinacno.
Sad gibam...
Bezveze
17.04.2007., 10:33
Poreznoj upravi moras predocit osobnu koja je na toj adresi ili prijavu prebivalista iz MUP-a. Ako nekretnina nije useljiva, npr. nemas tabularnu onda postoji nesto kao "namjera prijave na to prebivaliste". Postoji u poreznoj uputa.
Ali najbolje je ako mozes ne potpisat ugovor prije nego je nekretnina useljiva.
Dakle nakon sto potpises kupoprodajnu ugovor u roku od mjesec (mislim) dana trk u poreznu.
Obzirom da mi nije namjera pretvoriti ovaj post u nase chatanje i prepucavanje, jos jednom cu te quotat pa se gubim odavde.
Kad nesto NE napises te dajes nepotpune informacije, a izjavis
pa onda opet
obzirom da ne dajes u potpunosti tocne informacije te se komentiras post od Lei koji je obuhvatio sve i stvarno je to the point, pitanje da li stvarno pomazes ili se pravis pametan prepustam procjeni svakog forumasa pojedinacno.
Sad gibam...
Ljudi, nemojte se se sad pepucavat i svađat. Bitno je doći do ispravne informacije, a smatram da svatko tko se uključi pokušava pomoći i doprinijeti nama kojima je infomacija potrebna, da lakše prođemo kroz ovaj proces kupovine i kreditiranja, i sve ostale mukotrpne papirologije.:eek:
Zlatko je dao iscrpno objašnjenje o Porezu na dohodak, Lei o porezu na promet, i sad su nam sve kockice fino sjele.
Logično jest da se onih 5% vrati ako se uzme kao olakšica, ali eto...bilo bi lijepo da postoji neka rupa kroz koju se može provući, jer kako sam rekla, nije baš lako pronaći tih tri i po tisuće eura ako zagusti pa se stan mora prodavati nabrzinu....no dobro, svi mi uvijek gledamo kako što bolje proći.
U svakom slučaju hvala vam na trudu, i nadam se da nećemo doći u situiaciju uopće prodavati i vraćati porezni iznos.... :p
nije baš lako pronaći tih tri i po tisuće eura ako zagusti pa se stan mora prodavati nabrzinu....
e ovo ne kužim, pa prodaješ stan od 70 000€, kako ti onda nije lako pronaći 3500€
zlatko1234
17.04.2007., 16:53
Ljudi, nemojte se se sad pepucavat i svađat. Bitno je doći do ispravne informacije, a smatram da svatko tko se uključi pokušava pomoći i doprinijeti nama kojima je infomacija potrebna, da lakše prođemo kroz ovaj proces kupovine i kreditiranja, i sve ostale mukotrpne papirologije.:eek:
Zlatko je dao iscrpno objašnjenje o Porezu na dohodak, Lei o porezu na promet, i sad su nam sve kockice fino sjele.
Logično jest da se onih 5% vrati ako se uzme kao olakšica, ali eto...bilo bi lijepo da postoji neka rupa kroz koju se može provući, jer kako sam rekla, nije baš lako pronaći tih tri i po tisuće eura ako zagusti pa se stan mora prodavati nabrzinu....no dobro, svi mi uvijek gledamo kako što bolje proći.
U svakom slučaju hvala vam na trudu, i nadam se da nećemo doći u situiaciju uopće prodavati i vraćati porezni iznos.... :p
Meni je samo to i bio cilj, pomoći ljudima , zato sam čitao suhoparne Zakone, Uredbe i Pravilnike, a ne iz dosade.Ako sam nekome pomogao bit će mi drago. Vrijeme je novac, a novaca je uvijek malo.:top:
e ovo ne kužim, pa prodaješ stan od 70 000€, kako ti onda nije lako pronaći 3500€
Lako mi ih je pronaći kad ga prodam, ali onda ih NEPOVRATNO GUBIM, a već sam napisala da bi se ta prodaja dogodila samo potencijalno, u slučaju da zagusti, odnosno da ostanem bez posla pa ne mogu plaćat kredit , ili tako nešto. Onda bih morala na brzinu prodat stan (čitaj vjerojatno ispod cijene na tržištu) i još platit taj porez...
Dobro, vjerojatno bih bila tu negdje li-la na početku, ali zašto usput i ne zaraditi nešto....
Sad će svi navalit na mene da sam pohlepna itd...ali ljudi moji, država samo uzima i grabi, kao i svi koji žive u njoj a imaju priliku se provuć kroz neku rupicu...:cool:
Zašto se bit lud i plaćat nešto ako postoji ikakva šansa to izbjeći, jel??!!!
Ja bih se samo ubacio u raspravu sa jednim pitanjem. Naime, kakva je situacija sa procjenom nekretnine u prodaji od strane Porezne uprave ? Da li se 5 % placa na neku njihovu vrijednost iz nekih njihovih tablica ili stvarno na vrijednost upisanu u kupoprodajnom ugovoru ?
Ali opet, sto ako se stan daruje recimo. Koja se onda vrijednost uzima i gdje se moze vidjeti ta tablica vrijednosti nekretnina po cemu oni naplacuju porez.
biciklist
05.05.2007., 13:29
cura i ja smo kupili stan i oboje se prijavili na novoj adresi kako bi dobili oslobođenje od plaanja poreza na promt nekretnina. meni bi zbog putnih troškova za posao bilo bolje da sam prijavljen na adresi kod roditelja (kao dosad). ukoliko se odjavim na novoj adresi i prijavim na staroj bi li morao platiti porez i smijem li to uopće napraviti? kako porezna reagira kad sazna za takav slučaj?
Ekonomist
05.05.2007., 13:36
cura i ja smo kupili stan i oboje se prijavili na novoj adresi kako bi dobili oslobođenje od plaanja poreza na promt nekretnina. meni bi zbog putnih troškova za posao bilo bolje da sam prijavljen na adresi kod roditelja (kao dosad). ukoliko se odjavim na novoj adresi i prijavim na staroj bi li morao platiti porez i smijem li to uopće napraviti? kako porezna reagira kad sazna za takav slučaj?
Mislim da se ne smiješ se odjaviti s one adrese na kojoj je stan gdje si prijavio trajno boravište i za koji si tražio oslobađanje od plaćanja poreza na promet.
Ja bih se samo ubacio u raspravu sa jednim pitanjem. Naime, kakva je situacija sa procjenom nekretnine u prodaji od strane Porezne uprave ? Da li se 5 % placa na neku njihovu vrijednost iz nekih njihovih tablica ili stvarno na vrijednost upisanu u kupoprodajnom ugovoru ?
Ali opet, sto ako se stan daruje recimo. Koja se onda vrijednost uzima i gdje se moze vidjeti ta tablica vrijednosti nekretnina po cemu oni naplacuju porez.
DUžan si u roku od mjesec dana od kupoprodajnog ugovora prijavit ugovor u Poreznoj u Sopotu. Nakon toga čekaš da te pozovu na procjenu nekretnine da utvrde da li je cijena realna, ako utvrde da nije oni sami utvrde tržišnu cijenu i na to obračunaju porez. Ako ti je prva nekretnina onda te nije briga jer ćeš i tako biti oslobođen odnosno porez će ti biti 0, a ako ti procjene veću osnovicu platit ćeš malo veći porez i to ti je to. nećeš morat nadoplatiti razliku po kvadratu onome od kog si kupio. U Poreznoj postoje podaci o cijeni kvadrata. Nazovi 650-1111, traži odjel za nekretnine i raspitaj se za cijenu.
Supruga i ja smo kupili svoju prvu nekretninu (kuću) prije tri godine i vlasnici smo po pola. Bili smo oslobođeni svaki po 50m2 kuće, dok za zemljište smo morali platiti porez u cijelosti. Što znači ako je vlasnik nekretnine samo tvoja supruga onda će samo ona biti oslobođena. Mi kada smo prijavljivali porez još nismo bili prijavljeni na toj adresi. Pa valjda to znači da samo gledaju koliko je vlasnika jedne nekretnine i po tome računaju oslobađanje. Dakle po meni vi možete biti zajedno vlasnici (po pola ili nekako dgukčije) tog vašeg novog stana, a ti možeš biti prijavljen negdje drugdje i bit ćete oslobođeni zajedno. Ali sve to skupa provjeri u poreznoj upravi jer se stvari stalno mijenjaju.
Nije stvar koliko je vlasnika već koliko je članova kućanstva. Pod članovima mislim na supružnike i djecu. Ako se kupuje stan od 50 m2 onda vam je svejedno jer je dovoljan samo vlasnik stana da se oslobodi u cijelosti, ali ako ima više kvadrata onda bolje da je tu negdje i muž ili djeca. U slučaju da ima više kvadrata nego što je dozvoljeno oslobođenje po čl. obitelji onda se plaća porez samo na razliku.
Hvala i pozdrav
Nemojte zaboravit i na mogućnost poreznih olakšica na kupnju prve nekretnine kod godišnje prijave poreza na dohodak za građane dok je još taj zakon na snazi.
E pa gospođa ti je rekla krivo, zato je i bila ljubazna, jer laže.
Zakon o porezi na dohodak točno navodi slijedeć; da se nekretnina ne može prodavati prije isteka roka od 3 godine,odnosno može ali se plaća porez na dohodak u visini 35% od razlike u cijeni od kupljene do prodane. Znači ako si kupio za npr.100.000 EUR-a a prodaješ samo za 5 EUR-a više 35% plaćaš državi.
Međutim može i prije isteka roka od 3 godine, i uz poptuno oslobađanje od plaćanja poreza na dohodak ukoliko je nekretnina korištena u svrhu stanovanja od strane vlasnika ili njegovih uzdržavanih članova obitelji.
To je članak 27. stavak 6. zakona o porezu na dohodak NN 177/04.
Poreznici tu informaciju taje. Ali oni koji švercaju nekretninama to već odavno znaju, pa na nekretninu prijave ženu ili kćerku i prodaju je kad hoće.
Poreznici ti to neće reći, jer štite interes države, 35% ide u njihovu blagajnu.
Sorry, ali moram reagirat na tvoje izjave. Prvo govoriš ljudima krivo a onda još kažeš da gospođa u PU laže. Znači ti bolje znaš od nje, i to još štiti svoj buđet. J... se njoj za taj buđet. To je njen buđet koliko i tvoj.
Hvala i pozdrav
imam par pitanja... na kupoprodajnom ugovoru ste oboje navedeni kao vlasnici ili samo ona?
koliko vam kvadrata ima taj stan?
moj primjer.... dečko i ja kupili stan (naravno, situacija je kod vas drukčija jer ste u braku)...oboje smo navedeni kao suvlasnici i oboje smo tražili oslobođenje (jer nam je objašnjeno da čak i kad bi sada samo ja tražila oslobođenje, a on platio onih 10m2...kad bi se vjenčali i kupovali 2. nekretninu on svejedno ne bi imao pravo na oslobođenje jer se u braku gledamo kao jedno...a to jedno je već oslobođeno od poreza - znam da ovo zadnje zvuči smiješno, ali eto tak je...:rofl: )
i da...oboje smo morali potpisati izjave i ovjeriti kod javnog bilježnika da ćemo se prijaviti na adresu nekretnine čim bude useljiva
zato ti je najpametnije lijepo otići tamo i pitati na šalteru za svoj konkretan primjer...možda se nešto razlikuje
stvarno te niš ne košta otići pitati...NEMA GUŽVE :rofl:
alMAhler1
09.05.2007., 22:44
Dakle ovako...Trenutno nemama nikakvih nekretnina u vlasnistvu i solo sam. Planiram kupit garsonjeru od cca 25m2 kao privremeno rjesenje stambenog pitanja.
Vrlo je izvjesno da cu za cca 2 godine bit u povoljnijoj financijskoj situaciji te tada planiram prodati garsonjeru i kupit veci stan (do 50m2).
Pitanje:
Ako za garsonjeru ne trazim poreznu olaksicu, nego uredno platim 5%, dali mogu biti oslobođena od placanja poreza za taj veci stan
(pretpostavljam da je nemoguce dobit oslobadjanje u oba slucaja..a mozda i je?)
biciklist
14.05.2007., 13:52
VI. POREZNA OSLOBOĐENJA
1. Opća oslobođenja
Članak 11.
Porez na promet nekretnina ne plaćaju:
1. Republika Hrvatska i jedinice lokalne samouprave i uprave, tijela državne vlasti, javne ustanove, zaklade i fondacije, Crveni križ i slične humanitarne udruge osnovane na temelju posebnih propisa,
2. diplomatska ili konzularna predstavništva strane države pod uvjetom uzajamnosti i međunarodne organizacije za koje je međunarodnim ugovorom dogovoreno oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina,
3. osobe koje stječu nekretnine u postupku vraćanja oduzete imovine i komasacije nekretnina,
4. prognanici i izbjeglice koji stječu nekretnine zamjenom svojih nekretnina u inozemstvu,
5. građani koji kupuju stambenu zgradu ili stan (uključujući i zemljište), na kojem su imali stanarsko pravo ili uz suglasnost nositelja stanarskog prava prema propisima kojima se uređuje prodaja stanova na kojima postoji stanarsko pravo. Isto vrijedi i za zaštićene najmoprimce koji kupuju stambenu zgradu ili stan u kojem stanuju na temelju ugovora o najmu,
6. osobe koje stječu nekretnine u skladu s propisima kojima se uređuje pretvorba društvenog vlasništva u druge oblike vlasništva,
7. osobe koje stječu nekretnine na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju koje su nasljednici prvoga nasljednog reda u odnosu prema davatelju nekretnine,
8. osobe koje stječu određene posebne dijelove nekretnine razvrgnućem suvlasništva ili pri diobi zajedničkog vlasništva nekretnina, do iznosa vrijednosti njihovog suvlasništva, odnosno zajedničkog vlasništva prije razvrgnuća.
9. građani koji kupuju prvu nekretninu (stan ili kuću) kojom rješavaju vlastito stambeno pitanje uz uvjet:
9.1. da imaju hrvatsko državljanstvo,
9.2. da prijavljuju prebivalište u mjestu i na adresi gdje se nekretnina (koju kupuju) nalazi,
9.3. da veličina nekretnine (stan ili kuća) koju kupuje građanin, ovisno o broju članova njegove uže obitelji, ne prelazi površinu kako slijedi:
za 1 osobu do 50 m2 stambenog prostora
za 2 osobe do 65 m2 stambenog prostora
za 3 osobe do 80 m2 stambenog prostora
za 4 osobe do 90 m2 stambenog prostora
za 5 osoba do 100 m2 stambenog prostora
za 6 osoba do 110 m2 stambenog prostora
za 7 i više osoba do 120 m2 stambenog prostora
9.4. ako veličina nekretnine (stan ili kuća) koju građanin kupuje prelazi zadane površine iz podtočke 9.3. tada se porez na nekretninu plaća samo na višak stambenog prostora,
9.5. da građanin te članovi njegove uže obitelji nemaju u vlasništvu drugu nekretninu (stan ili kuću) koja zadovoljava njihove stambene potrebe. Pod nekretninom (stan ili kuća) koja zadovoljava stambene potrebe smatra se vlasništvo stambenog prostora koji je opremljen osnovnom infrastrukturom i zadovoljava higijensko-tehničke uvjete. Odgovarajućim stanom ne smatra se stan u vlasništvu fizičke osobe kojim se koristi zaštićeni najmoprimac,
9.6. da građanin te članovi njegove uže obitelji nemaju u vlasništvu stan, odnosno kuću za odmor te druge nekretnine znatnije vrijednosti. Pod drugom nekretninom znatnije vrijednosti podrazumijeva se građevinsko zemljište i poslovni prostor u kojem građanin ili član njegove uže obitelji ne obavlja registriranu djelatnost, a vrijednost nekretnine je približna vrijednosti nekretnine (stana ili kuće) koju građanin kupuje,
9.7. članovima uže obitelji, u smislu ovoga Zakona, smatraju se bračni drug te djeca prijavljena na istoj adresi kao i građanin.
10. Porez iz točke 9. ovoga članka plaća se ako se stan ili kuća otuđi u roku od 5 godina od dana nabave nekretnine, odnosno ako Porezna uprava naknadno utvrdi da nisu bili ispunjeni uvjeti za porezno oslobođenje.
biciklist
14.05.2007., 13:55
a sad pitanje na ovo gore: na koji način porezna uprava naknadno može utvrditi da nisu bili ispunjeni uvjeti za porezno oslobođenje?
tica091
12.11.2007., 23:12
Ljudi pomažite...Danas sam solemizirao i potpisao glavni ugovor za kupnju moje prve nekretnine (48 m2) u Zagrebu... Stan koji sam kupio bit ce tek useljiv za 5 mjeseci... Ja želim i dalje ostati prijavljen na staroj adresi (Sisak), a ujedno se i želim osloboditi plaćanja poreza... Kako da to napravim i kada bi ja trebao u mom slučaju prijaviti taj porez, u roku od 30 dana od potpisivanja ugovora ili tek tada kada se ja uknjižim u gruntovnici kao vlasnik tog stana. Koji su dokumenti potrebni za prijavu u poreznoj upravi? (Molim Vas sviježije informacije, jer kako vidim kod nas se iz dana u dan mijenja papirologija za svemoguće prijave (ah ta administracija)...
Unaprijed hvala... :top:
keko_hr
13.11.2007., 00:17
Ljudi pomažite...Danas sam solemizirao i potpisao glavni ugovor za kupnju moje prve nekretnine (48 m2) u Zagrebu... Stan koji sam kupio bit ce tek useljiv za 5 mjeseci... Ja želim i dalje ostati prijavljen na staroj adresi (Sisak), a ujedno se i želim osloboditi plaćanja poreza... Kako da to napravim i kada bi ja trebao u mom slučaju prijaviti taj porez, u roku od 30 dana od potpisivanja ugovora ili tek tada kada se ja uknjižim u gruntovnici kao vlasnik tog stana. Koji su dokumenti potrebni za prijavu u poreznoj upravi? (Molim Vas sviježije informacije, jer kako vidim kod nas se iz dana u dan mijenja papirologija za svemoguće prijave (ah ta administracija)...
Mozes se prijaviti odmah a trebas imati kupoprodajni ugovor.
Tamo na licu mjesta ispunis neki obrazac da nisi vlasnik neke nekretnine i to je to. No, trebat ce ti i potvrda o prebivalistu tako da mislim da neces moci ostati prijavljen u Sisku. Cini mi se da je to sve kaj sam ja trebao kad sam to obavljao prije godinu dana. Ako te zanima vise o porezima, ovdje mozes procitati Zakon o porezu na promet nekretnina (http://nekretnine-hrvatska.com.hr/forum/viewtopic.php?f=28&t=151)
Mladenac
13.11.2007., 00:29
ak naslijedim nekretninu, imam li pravo na oslobađanje od poreza kod kupnje nove.
bela777
13.11.2007., 08:29
Mislim da nemaš. Jer ako imaš već nešto u vlasništvu, onda imaš stambeno pitanje riješeno. Jedino ako to što si nasljedio nema adekvatne uvjete za život: npr. nema vode, kanalizacije, u derutnom je stanju i tako... tad bi mogao biti oslobođen poreza na prvu kupnju.
Promet nekretnina (tvoju kupnju stana) MORAŠ prijaviti u roku od 30 dana, bez obzira kad ćeš biti upisan da si vlasnik te nekretnine. Mislim da možeš ostati na staroj adresi dok stan ne bude useljiv, pa ćeš na PU izjaviti da ćeš se preseliti kad stan bude useljiv i tada prijaviti boravak. Dokumentacije treba hrpa, imaš sve na webu, ili odi tamo, ponesi ugovor, osobnu, domovnicu i predaš prijavu poreza na promet nekretnina i zahtjev za oslobođenje da budeš u roku, a oni ti daju popis kaj još trebaš donijeti i to doneseš kad prikupiš. Važno je da porez prijaviš u roku od 30 dana. Sve kaj ti fali i kako da riješiš nedoumice, objasnit će ti referent na šalteru.
grogo bolger
13.11.2007., 09:25
evo nedavni kupih neki stari stančić
-kupoprodajni ugovor (moze ovjerena preslika)
- osobna iskaznica ili domovnica (ili-ili) (neki pričaju da trebaš odmah izvadit osobnu,krivo)
- izvod iz matične knjige rođenih (ne stariji od 6 mj)
- prijava novog prebivališta (za ovo ti već treba kopija kupoprodajnog + TABULARNA IZJAVA ako je navedena u ugovoru)
- dokaz bivšeg vlasnika o kupnji stana (stari kupoprodajni ugovor)
- vlasnički list nekretnine od roditelja (da dokažeš di si prije živio)
- obrazac za prijavu poreza
- obrazac za oslobođenje od poreza (imaš pravo na to zbog stana manjeg od
50m2)
goldilock
13.11.2007., 09:37
čak i ako ne prijaviš kupnju nekretnine u roku 30 dana, neće ti doći policija i uhapsiti te, niti će ti itko skinuti glavu zbog toga. meni nisu.
da bi ostvario pravo na oslobođenje poreza za kupnju prve nekretnine kojom rješavaš stambeno pitanje, moraš se prijaviti na toj adresi (ako je nekretnina useljiva) odn. dati izjavu na PU (to ti je Dana opisala).
Treba ti: obrazac za prijavu poreza, obrazac - zahtjev za oslobođenje od poreza, kupoprodajni ugovor, opis nekretnine (zbog kvadrature), domovnica (kopiraj ju), rodni list ne stariji od 6 mjeseci, potvrda iz katastra (iz općine / mjesta / grada gdje sada živiš) o neposjedovanju nekretnina (u katastru reci da ti je to za oslobođenje od plaćanja poreza, pa ne plaćaš naknadu), ukoliko si oženjen onda treba i vjenčani list, ženin rodni list, potvrda da žena ne posjeduje nekretnine, izjava da će stanovati na toj adresi...
goldilock
13.11.2007., 09:45
ak naslijedim nekretninu, imam li pravo na oslobađanje od poreza kod kupnje nove.
u slučaju da nekretnina koju si naslijedio ne rješava tvoje stambeno pitanje (tj ako je manja od 50 m2 za samca, 60 m2 za bračni par, 80 m2 za tročlanu obitelj itd.), a prodaš ju i kupiš drugu nekretninu, onda ostvaruješ pravo na oslobođenje plaćanja poreza, i to na 50 m2 za samca, 60 m2 za bračni par, 80 m2 za tročlanu obitelj itd.
andy_0702
13.11.2007., 10:32
uvjet za poreznu olakšicu je prijavljivanje prebivališta na novoj adresi.
Mislim da nemaš. Jer ako imaš već nešto u vlasništvu, onda imaš stambeno pitanje riješeno. Jedino ako to što si nasljedio nema adekvatne uvjete za život: npr. nema vode, kanalizacije, u derutnom je stanju i tako... tad bi mogao biti oslobođen poreza na prvu kupnju.
ili ako je bilo malo kvadrata:mig:
shunkyman
13.11.2007., 10:43
Ajme, što je sve ovdje rečeno! Svih mogućih uputa, koje su samo djelomično točne, a mogu izazvati velike probleme.
Dakle, čim se uzima stan na kredit (s hipotekom na taj isti stan) - sve se mijenja! Prema Zakonu o nekretninama, prijava poreza mora se napraviti u roku od 30 dana od dana sklapanja konačnog ugovora. Da bi se predala prijava poreza, osim svega nabrojanoga potrebno je i prijaviti prebivalište na novoj adresi.
Istovremeno, postupak solemnizacije (upisa hipoteke na novu nekretninu) traži da kupac nekretnine ne smije biti prijavljen na novoj adresi. Zašto? E, ne znam! Samo znam da gruntovnica odbija upis hipoteke na nekretninu na kojoj je prijavljen kupac (na novoj nekretnini).
I tu dolazi do 'kolizije'! Kredit se odobrava u 90% slučajeva u roku većem od 30 dana, tek nakon čega slijedi upis hipoteke u gruntovnicu, a porezna prijava traži (u roku manjem od 30 dana) predaju prijave s prijavom prebivališta.
Tu se koristi 'caka' (ono čega nema u zakonu, niti će netko od djelatnika u poreznoj to reći - osim ako ga se ne pita) - potrebno je zatražiti u poreznoj Izjavu (gotov obrazac) u kojoj je navedeno da ja_____ JMBG_____ izjavljujem da je moja nekretnina neuseljiva (odnosno nije dovršena), te da se ne mogu prijaviti (u MUP-u) na tu adresu, no da ću to učiniti čim to bude moguće. I to sve 'začinjeno' s 'krivičnom i materijalnom odgovornošću'. Takvu izjavu treba ovjeriti kod javnog bilježnika i odnijeti (sa svim ostalim 'kupusom') u poreznu.
Tako se riješe oba problema. Ionako se konačno preuzimanje stana argumentira potpisom Izjave o preuzimanju stana - što investitor izdaje tek kad je kredit isplaćen i svi eventualno ostali iznosi. A to će investitor napraviti tek kad stan bude gotov i useljiv! Koliko sam čuo, i MUP traži tu Izjavu prilikom prijave prebivališta (na novu adresu).
Ja sam tako i napravio. Uselio u (novi stan) u srpnju, predao prijavu poreza s tom Izjavom (o neuseljivosti), isplatio ga krajem kolovoza, tek krajem rujna dobio Izjavu o preuzimanju nekretnine, a da se još uopće nisam prijavio (prebivalište) u MUP-u.
U Zakonu o prebivalištu nigdje eksplicitno ne stoji kako će se definirati koja je stvarna adresa na kojoj netko živi... Navodi se samo da postoje okolnosti prema kojima se to može utvrditi. E sad, da li sam kupio stan, a nisam imao novaca da ga bar malo opremim i tako smjestim 'my ass' u taj stan - to mi nitko ne može dokazati. U međuvremenu se mogu riješiti svi ostali problemi s priglupim rokovima koji nisu usklađeni.
I još nešto, ne dobiva se porezna olakšica za 'prvu' nekretninu, već za nekretninu kojom se riješava stambeno pitanje! Može se imati puno nekretnina, no ne te veličine kao nekretnina kojom se riješava stambeno pitanje. Evo linka (http://ccenterclient.pu.mfin.hr/view.asp?file=kupprvnek.XML) za kupnju stare nekretnine, i linka (http://ccenterclient.pu.mfin.hr/view.asp?file=kupprvneknov.XML) za kupovinu nove. I objašnjenje (http://ccenterclient.pu.mfin.hr/view.asp?file=stapit.XML) što je nekretnina kojom se riješava stambeno pitanje.
Post je malo podugačak, ali mislim da je bilo potrebno za uspješno rješavanje ovog 'veselog' dijela kupovine.
tica091
15.11.2007., 20:30
Puno hvala na svim informacijama...nadam se da će mi pomoći jer sljedeći tjedan krećem u poreznu...
Javim se ako trebam pomoć :top:
josip1980
21.11.2007., 17:31
Pitanje.
kupujem prvi stan.Kvadrature 56,88 kvadrata.
ako sam oslobođen plačanja poreza prilikom kupnje prve nekretnine površine do 50 kvadrata plaćam li samo porez za ovih extra 6,88 kvadrata ili mi lupe porez na cijeli stan?
emerald
21.11.2007., 17:36
samo na ovih 6,88
shunkyman
21.11.2007., 22:00
I to ako se istovremeno nema nekretnina u posjedu znatne vrijednosti - odnosno one koja bi zadovoljavala životne potrebe. Životne potrebe određuje broj kvadrata u odnosu na broj prijavljenih članova domaćinstva. Ima i ostalihhttp://ccenterclient.pu.mfin.hr/ uvjeta koji moraju biti zadovoljeni!
ivana_5
02.01.2008., 10:03
Dragi i ja smo kupili stan pola-pola.Mi smo ga renovirali ..... za nešto imamo račune za nešto nemamo.... Ja sam sad saznala da ako imaš račun za npr. elektro - materijal a nemaš račun za izvođenje tih radova ti neće to priznati.Pa jeli to moguće??? To znači ako sam znaš napraviti te radove svejedno moraš naći neki obrt jer ti oni mogu izdati račun za to????
Zna li neko na koji način ja sad mogu dobiti račun da bismo ostvarili povrat poreza???
I što ako je recimo na jednom računu stvar za koju imamo pravo na povrat.... recimo plinski bojler ( za to imamo račun izvođača) a na istom tom računu su i neke cijevi za vodovodne inst. za koje nemamo račun izvođača pa kao neće proći????
Tocno, ako nemas racun izvodjaca, nece ti priznati olaksicu. zasto? Vjerojatno zato da se na neki nacin drzava 'osigura' da je taj materijal stvarno bio iskoristen za to sto je, a to je adaptiranje bas vase nekretnine, a s druge strane da natjera(te) majstora da i on plati porez drzavi. :)
Uvijek ti ostaje APP sistem (ako prodje, prodje). Predas sve sto imas (do 12000 kn) pa cekas rjesenje.
ivana_5
02.01.2008., 12:19
e a jel se ispalti ono da ja nađem nekoga da mi napiše fakturu pa ja njemu platim samo porez a ja svoj dobijem natrag jer imam račun?????
sorry ak je glupo pitanje ali se ne kužim pa ak prodje prodje heheh
mrblond
02.01.2008., 13:58
Mislim da ti na istom računu mora biti izvođenje radova i materijal. Dakle izvođač radova, mora biti i dobavljač materijala, tek onda možeš dobiti povrat.
Još jedna od genijalnih ideja naše PU.
Sa izdavanjem fiktivnih računa se nemojte igrati!Ako vas skuže tu ste jako naj.....
ivana_5
02.01.2008., 14:06
zašto mora biti na istom računu i roba i radovi.... pa feroterm koji ima za moj pojam najeftiniji plinski bojler ne vrši uslugu i postavljanja tog bojlera?????? Gdje je tu faking logika. Fakat smo gori od bilo koje države na svijetu.Sprdamo se Slovencima a ljepše im je živjeti u njihovoj državi nego nama u našoj.
Kod njih za svu bijelu tehniku energetskog razreda A dobijaš povrat poreza
Katastrofa... porez naplaćuju gdje stignu a kad treba dati...........:mad: nemaaaaaaaa
Ako ti je na istom racunu, npr. klima i ugradnja, ostvarujes olaksicu na ukupan iznos. Ako pak klimu ili plinski bojler kupis u Ferotermu, a ugradi ti ih Pero Ugradjivac i izda ti racun za ugradnju bojlera, povrat ostvarujes na temelju racuna o ugradnji, znaci samo na iznos usluge od Pere Ugradivaca.
To u neku ruku i ima smisla (iako nije 100%-tna garancija) da se ugradjuje ono sto si kupio, a ne plinski bojler kojeg si uzeo iz starog stana, a ovaj iz Feroterma si prodao susjedu, a ostvario poreznu olaksicu.
Mislim da ti na istom računu mora biti izvođenje radova i materijal. Dakle izvođač radova, mora biti i dobavljač materijala, tek onda možeš dobiti povrat.
Još jedna od genijalnih ideja naše PU.
Netocno, vidjeti post iznad za detalje. :)
zed_alive
02.01.2008., 16:09
Ako ti je na istom racunu, npr. klima i ugradnja, ostvarujes olaksicu na ukupan iznos. Ako pak klimu ili plinski bojler kupis u Ferotermu, a ugradi ti ih Pero Ugradjivac i izda ti racun za ugradnju bojlera, povrat ostvarujes na temelju racuna o ugradnji, znaci samo na iznos usluge od Pere Ugradivaca.
To u neku ruku i ima smisla (iako nije 100%-tna garancija) da se ugradjuje ono sto si kupio, a ne plinski bojler kojeg si uzeo iz starog stana, a ovaj iz Feroterma si prodao susjedu, a ostvario poreznu olaksicu.
ima smisla?
država te, u smislu da se 'osigura', zakinula za tvoje zakonsko pravo ostvarivanja dijela povrata poreza
ima smisla, ali samo za državu. ovakvim dodatnim pravilima i propisima smanje se rashodi za povrat poreza :kava:
ima smisla?
država te, u smislu da se 'osigura', zakinula za tvoje zakonsko pravo ostvarivanja dijela povrata poreza
ima smisla, ali samo za državu. ovakvim dodatnim pravilima i propisima smanje se rashodi za povrat poreza :kava:
Zakonsko pravo je investicijsko odrzavanje, a ne povrat poreza za kupovinu bijele tehnike ili bilo cega drugoga sto se (potencijalno) nece ugraditi u tvoj stan. Nije idealno, daleko od toga, no imas li bolju ideju sprijecavanja zlouporabe povrata poreza po tom pitanju? Je, glupo je da ti kupis prozore u Alu-PVC d.o.o., a ugradi ti ih Pero, ostvaris pravo na povrat samo na uslugu od Pere, a ako ti ih ugradi Alu-PVC d.o.o, onda na cjelokupan iznos. Ja ne znam kako bi se to rijesilo. Izjava Pere da je ugradio bas prozore od Alu-PVC-a d.o.o.? Gle, svima (ajde, vecini) nam je super kad nam majstor odradi posao na crno i platimo manje. Onda ne zazivamo drzavu u kojoj zivimo. Kad drzava uvede nesto ovog tipa, da, kako ti kazes (i u pravu si) smanji rashode za povrat, onda pljuc, bljak, ne valja, lose, itd. itd.
bela777
03.01.2008., 08:47
Jel postoji negdje lista na što se točno može dobiti povrat poreza na što ne?
Mi smo ove godine kupili milijardu stvari... od parketa do tv-a... a parket smo postavili sami... imamo li na to pravo povrata poreza?
Jel postoji negdje lista na što se točno može dobiti povrat poreza na što ne?
Mi smo ove godine kupili milijardu stvari... od parketa do tv-a... a parket smo postavili sami... imamo li na to pravo povrata poreza?
Sve ono sto je ulozeno u stan, a ne moze se iz njega (jednostavno) izvaditi smatra se investicijskim ulaganjem i kao takvo moze sluziti kao olaksica. Tako su, recimo, novi prozori investicijsko ulaganje, a namjestaj nije (u krajnjem slucaju i prozore mozes skinuti i staviti ih na vikendicu, ali je malo vjerojatno da ce to netko ici raditi, dok namjestaj bez beda odneses gdje te volja :) ). No, kao sto smo vec pricali, samo ako imas racun od montaze/ugradnje. Takvo je bilo tumacenje investicijskog ulaganja do ove godine. Mozda ove godine promijene retoriku?! :ne zna: Mislim da nece jer je vec (barem) dvije godine ovako. TV, namjestaj nije investicijsko ulaganje.
bela777
03.01.2008., 09:28
thanks... biti će onda malo toga za prijaviti... :(
lasangel
03.01.2008., 09:30
thanks... biti će onda malo toga za prijaviti... :(
http://ccenterclient.porezna-uprava.hr/
Izdacima za održavanje postojećeg stambenog prostora poreznog obveznika rezidenta osobito se SMATRAJU izdaci za:
1. održavanje instalacija za grijanje (peći, bojlera, radijatora i drugo), hlađenje (klima-uređaji i drugo), vodovodnih i električnih instalacija i drugo;
2. održavanje krovišta, podova, fasada, zidova i drugo, pod uvjetom da se ne radi o gradnji;
3. održavanje stolarije (prozora, vrata i drugo).
Izdaci se priznaju poreznom obvezniku rezidentu kao dio osobnog odbitka pod uvjetom da o nastanku tih izdataka posjeduje i svojoj godišnjoj poreznoj prijavi priloži, izvorne račune registriranih izvođača radova izdane za utrošeni materijal i usluge ili samo za usluge.
Izdacima za održavanje postojećeg stambenog prostora NE SMATRAJU se opremanje stambenog prostora, i to osobito: nabava i ugradnja namještaja, kuhinja, televizora, hladnjaka, štednjaka, računala i slično, a niti izdaci za vanjske priključke struje, vode, plina i slično, niti izdaci za održavanje zajedničkih prostorija ili dijelova stambene zgrade.
Dio osobnog odbitka za održavanje postojećeg stambenog prostora vlastitim sredstvima priznaje se na temelju vjerodostojnih isprava za obavljene radove i usluge registriranih izvođača radova glase na ime i prezime poreznog obveznika koji koristi dio osobnog odbitka za tu namjenu.
Dio osobnog odbitka za održavanje postojećeg stambenog prostora vlastitim sredstvima, porezni obveznik može koristiti na temelju vjerodostojnih isprava, i to osobito:
1. DOKAZ O VLASNIŠTVU STAMBENOG PROSTORA poreznog obveznika stambenog prostora poreznog obveznika i/ili njegovog bračnog druga (preslik vlasničkog lista ili kupoprodajnog ugovora ili ugovora o darovanju ili ugovora o nasljeđivanju ili drugih isprava o vlasništvu)
(Isprava može glasiti na ime i prezime poreznog obveznika i/ili na ime i prezime njegovog bračnog druga.
U tom slučaju, porezni obveznik obvezan je priložiti svojoj godišnjoj poreznoj prijavi izvod iz matice vjenčanih koji ne smije biti stariji od šest mjeseci.)
2. DOKAZ O PREBIVALIŠTU U STAMBENOM PROSTORU za koji porezni obveznik koristi dio osobnog odbitka za održavanje – preslik osobne iskaznice
(Isprava obvezno glasi na ime i prezime poreznog obveznika koji koristi dio osobnog odbitka za održavanje postojećeg stambenog prostora vlastitim sredstvima.)
3. PISANA IZJAVA POREZNOG OBVEZNIKA DA TRAJNO BORAVI U STAMBENOM PROSTORU za koji zahtijeva dio osobnog odbitka za održavanje
(Isprava obvezno glasi na ime i prezime poreznog obveznika koji koristi dio osobnog odbitka za održavanje postojećeg stambenog prostora vlastitim sredstvima.)
4. IZVORNI RAČUNI REGISTRIRANIH IZVOĐAČA O IZVEDENIM RADOVIMA ODNOSNO USLUGAMA
(Isprave obvezno glase na ime i prezime poreznog obveznika koji koristi dio osobnog odbitka za održavanje postojećeg stambenog prostora vlastitim sredstvima.)
Izvorni računi registriranih izvođača radova i usluga, uz podatke propisane poreznim propisima, obvezno trebaju sadržavati i podatke o imenu i prezimenu te prebivalištu odnosno adresi stanovanja poreznog obveznika (kupca ili primatelja/naručitelja usluge), adresu stambenog prostora na kojoj su radovi i/ili usluge gradnje izvršene.
Ako izvorni račun glasi na ime i prezime više fizičkih osoba, podjela osobnog odbitka između tih poreznih obveznika, po jednom računu nije moguća.
U tom slučaju dio osobnog odbitka može koristiti samo jedan od poreznih obveznika.
Izjave ne moraju biti ovjerene kod javnog bilježnika.
Bivši muž i ja smo kao suvlasnici kupili stan na koji smo bili oslobođeni poreza jer nam je bio prva nekretnina. Razveli smo se i silom prilika morali prodati stan zbog diobe imovine. Kako je to bilo 3 godine, a ne famoznih 5, od kupoprodaje, morali smo ipak platiti porez. (cc 26.000 kn)
Ja sam tad kupila novi stan, na koji sam također dužna platiti porez. Eto baš neki dan mi je stiglo rješenje na cc 28. 000 kn. I to sam platila. Ali sve si mislim da se žalim dok još imam vremena za žalbu.
Mene u stvari zanima, postoji li način da ja ostvarim svoje pravo oslobađanja od poreza na kupnju prve nekretnine jer, kako stvari stoje, ja to pravo nisam iskoristila. Meni bi u stvari ovo bila prva nekretnina. Na onu koja mi je bila "prva" sam platila porez.
Ima li uopće smisla uložiti žalbu?
thunderstorm
15.04.2009., 16:02
Trebala si prvo otići na porezno sa dokazom da si platila porez na prvu nekretninu da vidiš kaj će ti reći.
Ja bi probao uložiti žalbu, ništa te ne košta a 28k kuna nije mala lova.
thunderstorm
15.04.2009., 16:13
Btw. jel mi može neko napisati koja je posljedica ako se ne plati porez, odnosno ne oslobodi plaćanja u zakonskom roku od mjesec dana?
Da li je moguće nakon isteka roka osloboditi se poreza i da li se mora platiti kamata?
znatizeljan
16.04.2009., 10:13
mjesec dana je u biti rok u kojem trebas podnjeti poreznu prijavu na osnovu kupoprodajnog ugovora
kad dobijes rjesenje onda ako se dobro sjecam u roku 14 dana trebas uplatiti porez
lokalna porezna uprava u slucaju da nisi podnio poreznu prijavu na vrijeme (mislim da par dana kasnjenja nije strasno) - bi teoretski trebala pokrenuti podnosenje prekrsajne prijave protiv tebe
njihova brzina naravno ovisi o kojoj je upravi rijec (sigurno su u Zgb. opasniji po tom pitanju)
mala olakotna vremenska okolnost je cinjenica da javni biljeznik salje kupoprodajni ugovor govor poreznoj upravi - pitanje koliko su tu brzi
u slucaju dobivanja rjesenja pa kasnjenja uplate - nazalost informacijski sustav porezne uprave direktno obracunava 15% zateznu kamatu, znaci ne ovisi o ljudima koji tamo rade (slisno kao za porez na auto, svakodnevno se uvecava kamata)
Bok.
MM i ja smo kupili stančić od 24.5 m2 i za njega bili oslobođeni plaćanja poreza. U međuvremenu smo dobili dijete i sada bi kupili stan od 95 m2 (oslobođeni smo na 80 m2 kao tročlana obitelj). Pošto mali stan prodajemo u roku manjem od 5 godina navodno ćemo ipak morati platiti onaj porez kojeg smo bili oslobođeni (je li to istina?) ili će nam od onih 80 m2 oduzeti ova 24 m2 za koje su nas već oslobodili i za ostalih 56 m2 razlike nas osloboditi? Što bi značilo da bi platili porez na 95-56 = 39m2? E jesam ga zakomplicirala. Kuži li me itko?
Platit ćete porez na ta 24 m2 i na još 15 m2 viška od novog stana.
Platit ćete porez na ta 24 m2 i na još 15 m2 viška od novog stana.
Aha, znači dobro sam izračunala. Ma joj, nervira me ta granica od 5 godina. Što bi to trebalo značiti da moram živjeti 5 godina u stanu u kojem se ne možemo okrenuti oko sebe. Katastrofa.
Nije stvar u tih 5 godina u tvom slučaju. Ako želite oslobođenje za drugi stan (a imate na njega pravo zbog proširenja family), moraš platiti ono na što si bio oslobođen prošli put. Možeš biti oslobođen plaćanja PPN samo za jednu nekretninu.
Nije stvar u tih 5 godina u tvom slučaju. Ako želite oslobođenje za drugi stan (a imate na njega pravo zbog proširenja family), moraš platiti ono na što si bio oslobođen prošli put. Možeš biti oslobođen plaćanja PPN samo za jednu nekretninu.
Aha, kužim :bonk: Možda da napravimo još jedno dijete prije kupovine... Hehe. Šalim se.
Hvala.
Još samo da mi se netko u banci napokon javi na prokleti telefon pa da dogovorim sastanak da vidim mogu li uopće dobiti kredit. :mad:
orcanic
20.04.2009., 23:19
mjesec dana je u biti rok u kojem trebas podnjeti poreznu prijavu na osnovu kupoprodajnog ugovora
kad dobijes rjesenje onda ako se dobro sjecam u roku 14 dana trebas uplatiti porez
Mjesec dana od cega? - nakon sto sklopis kupoprodajni ugovor ili mjesec dana nakon sto platis prodavatelju cijeli iznos? Naime, prodavatelju se prvo uplati npr. 10%, dobije se kupoprodajni koji se ovjeri u biljeznika i s njime se ide u banku po kredit. Da li treba odmah prijaviti porez ili tek kad banka odobri kredit i novac bude isplacen u cjelosti prodavatelju? thx!
thunderstorm
20.04.2009., 23:32
Koliko ja znam bilježnik jedan primjerak kupoprodajnog ugovora šalje na
poreznu te porezna datum naveden u kupoprodajnom vodi kao datum kupnje.
terapija
21.04.2009., 00:12
Aha, znači dobro sam izračunala. Ma joj, nervira me ta granica od 5 godina. Što bi to trebalo značiti da moram živjeti 5 godina u stanu u kojem se ne možemo okrenuti oko sebe. Katastrofa.
Što se dešava u situaciji kad unutar 5 godina kupiš veći stan, a u tom vremenu ne uspiješ prodati mali stan na koji si koristio olakšicu?
Koliko ja znam bilježnik jedan primjerak kupoprodajnog ugovora šalje na
poreznu te porezna datum naveden u kupoprodajnom vodi kao datum kupnje.
Nama je žena u banci rekla da njima donesemo predugovor koji i ne mora biti ovjeren kod JB i da na temelju toga oni odobravaju kredit a kasnije im se dostavi kupuprodajni ovjeren kod JB kod isplate.
orcanic
21.04.2009., 14:21
Nama je žena u banci rekla da njima donesemo predugovor koji i ne mora biti ovjeren kod JB i da na temelju toga oni odobravaju kredit a kasnije im se dostavi kupuprodajni ovjeren kod JB kod isplate.
Da, tako bi bilo logicno (btw. i meni su banci tako rekli), ali evo iz prakse da vam odmah kazem jer sam danas to sredjivao. Uglavnom ja sam dobio odmah ugovor s time da je zena iz prodaje rekla da s time nema problema jer se na poreznu upravu ceka po par mjeseci.
angell15
11.06.2009., 10:13
Uskoro kupujem prvu nekretninu, novogradnju, stan od 39m2, no ne mislim se prijavljivati na tu adresu, pa me zanima dal moram platiti porez i koliko? A sto ako se stan kupi na ime jednog od roditelja, koji isto nebi bio prijavljen na tu adresu, a vec ima nekretninu na svoje ime, dal je isti iznos poreza?
pistacija
12.06.2009., 09:47
Bivši muž i ja smo kao suvlasnici kupili stan na koji smo bili oslobođeni poreza jer nam je bio prva nekretnina. Razveli smo se i silom prilika morali prodati stan zbog diobe imovine. Kako je to bilo 3 godine, a ne famoznih 5, od kupoprodaje, morali smo ipak platiti porez. (cc 26.000 kn)
Ja sam tad kupila novi stan, na koji sam također dužna platiti porez. Eto baš neki dan mi je stiglo rješenje na cc 28. 000 kn. I to sam platila. Ali sve si mislim da se žalim dok još imam vremena za žalbu.
Mene u stvari zanima, postoji li način da ja ostvarim svoje pravo oslobađanja od poreza na kupnju prve nekretnine jer, kako stvari stoje, ja to pravo nisam iskoristila. Meni bi u stvari ovo bila prva nekretnina. Na onu koja mi je bila "prva" sam platila porez.
Ima li uopće smisla uložiti žalbu?
porezna ne zna da ste se ti i muz razveli i dijelili imovinu ako im ne predocis rjesenje o razvodu... na prvu nekretninu si platila porez i to je ok po Zakonu, kupili ste, bili oslobodjeni 5% i prodali. Na drugu trazi obavezno POVRAT NOVACA I ULOZI ZALBU - navedi da ste prvu prodalirali radi podjele imovine i prilozi rjesenje o razvodu a da u ovoj drugoj namjeravas zivjeti i da je ova druga tvoja prva nekretnina i nek ti vrate novce. Doduse na povrat ces cekati malo duze. Ne znam jel se moze da vidis sa referentom i racunovodstvom da ti ovaj porez sto si platila prebace na prvu nekretninu a na rjesenje za drugu nekretninus e obavezno zali.
pistacija
12.06.2009., 09:59
Što se dešava u situaciji kad unutar 5 godina kupiš veći stan, a u tom vremenu ne uspiješ prodati mali stan na koji si koristio olakšicu?
placas porez na veci stan i opet ces platiti porez na manji stan kad ga prodas :ne zna: jedino mozda da pokusas platiti porez na manji stan, unatoc tome sto ga niste uspjeli prodati, pa kad zatrazite oslobodjenje za veci stan, naknadno ubacite ugovor o prodaji manjeg :misli:
Uskoro kupujem prvu nekretninu, novogradnju, stan od 39m2, no ne mislim se prijavljivati na tu adresu, pa me zanima dal moram platiti porez i koliko? A sto ako se stan kupi na ime jednog od roditelja, koji isto nebi bio prijavljen na tu adresu, a vec ima nekretninu na svoje ime, dal je isti iznos poreza?
Bez obzira na kog glasi stan oslobodjenje dobijas kad se kupac prijavi na adresu kupljenog stana i ako nema drugih nekretnina na svoje ime . iznos je isti. za roditelje ako tata ima stan-smatraju i da mama ima isti taj stan bez obzira sto nije na njeno ime i obrnuto- da se ne zaletite.
Ali ako je to novogradnja i ako je prodavatelj firma (d.o.o) onda necete u konacnici imati 5% poreza za platiti nego samo cca 1-2% od kupoprodajne cijene stana za zemljiste...
praetorian
12.06.2009., 11:50
pitanjce, nemam nikakvih nekretnina na sebi, recimo da kupim neku vikendicu, ako platim porez na nju, da li cu biti oslobodjen placanja poreza ako nakon toga kupim stan? (zivim sluzbeno jos sa starcima iako rentam stan s curom)
pitanjce, nemam nikakvih nekretnina na sebi, recimo da kupim neku vikendicu, ako platim porez na nju, da li cu biti oslobodjen placanja poreza ako nakon toga kupim stan? (zivim sluzbeno jos sa starcima iako rentam stan s curom)
ne mozes biti oslobodjen poreza na promet nekretnina ako vec imas neku nekretninu na sebe koja je pogodna za stanovanje... tako da ako kupis vikendicu, velika je vjerojatnost da ce te porezna otpiliti ako zatrazis kasnije oslobadjanje; bolje recimo kupi vikendicu na starce, pa nek ti je kasnije prepisu na tvoje ime
angell15
22.06.2009., 21:43
Bez obzira na kog glasi stan oslobodjenje dobijas kad se kupac prijavi na adresu kupljenog stana i ako nema drugih nekretnina na svoje ime . iznos je isti. za roditelje ako tata ima stan-smatraju i da mama ima isti taj stan bez obzira sto nije na njeno ime i obrnuto- da se ne zaletite.
Ali ako je to novogradnja i ako je prodavatelj firma (d.o.o) onda necete u konacnici imati 5% poreza za platiti nego samo cca 1-2% od kupoprodajne cijene stana za zemljiste...
A ako se ne prijavim na tu adresu, moram platiti porez? Ima jos kakvih dodatnih teskoca ako nitko nije prijavljen na novokupljenu nekretninu?
večer svima! imam jedno pitanje što se tiče oslobađanja poreza ili plaćanja istog:mig:
mom mužu su prije nekih 4 godine starci prepisali gornji kat kuće.
dakle, tu nekretninu je on od NJIH dobio.
u to vrijeme je kupio i zemljište. to je PRVA NEKRETNINA što ju je on baš kupio.
e sad mene zanima, da li mora platiti porez na zemljište??? :ne zna:
ja msilim da se ne možemo izvući od toga budući da on na sebi već ima taj stančić (gornji kat kuće), jel tako? makar je tek zemljište ono što je on PRVI puta kupio...:ne zna:
molim Vas tko zna, neka mi odgovori, bila bi jako zahvalna!!!!
ne kužim te poreze i pravne spike ....pitanje je onak laički postavljeno...bedasto..:)
praetorian
23.06.2009., 10:19
ne mozes biti oslobodjen poreza na promet nekretnina ako vec imas neku nekretninu na sebe koja je pogodna za stanovanje... tako da ako kupis vikendicu, velika je vjerojatnost da ce te porezna otpiliti ako zatrazis kasnije oslobadjanje; bolje recimo kupi vikendicu na starce, pa nek ti je kasnije prepisu na tvoje ime
odlicna ideja, uopce nisam razmisljao o tome, thnx :)
pistacija
23.06.2009., 14:30
m@m@ mislim da nista od oslobodjenja na zemljiste narocito ako je stan na katu veci od 40m2.
m@m@ mislim da nista od oslobodjenja na zemljiste narocito ako je stan na katu veci od 40m2.
ah hvala na info. i ja sam tako mislila.....:mig:
b.i.k.e.r.
25.06.2009., 00:29
Vidim da ovdje ima puno informiranih ljudi pa možda znate odgovor i na moje pitanje. Dakle, žena i ja kupujemo kuću, u Zaprešiću, novogradnja od Firme d.o.o., veličine 140m2 na pripadajućem zemljištu od 265 m2, tom nekretninom rješavamo stambeno pitanje za našu četveročlanu obitelj i naravno, prijavit ćemo prebivalište na toj adresi. Međutim, ja sam imao stan u Zagrebu od 80 m2 koji sam kupio 1992. godine, prije vjenčanja i djece... i na koji je uredno bio plaćen porez. Kasnije su došli žena i djeca i svi smo imali prijavljeno prebivalište na toj adresi. Stan sam prodao u svrhu kupnje kuće. Osim toga imam apartman na moru veličine 50m2 na koji je također plaćen porez.. E sad, Zakon kaže da ako kupuješ nekretninu kojom rješavaš stambeno pitanje, ako prijaviš prebivalište za sve članove, ako druga nekretnina nije znatnije vrijednosti, tj, približne vrijednosti nekretnini koju kupuješ (što apartman nije) imaš pravo na oslobođenje za 4 člana na 90 m2 i plaćaš porez samo na višak, dakle 50 m2. Pitanje je, jesam li ja u pravu. Osim toga, nismo pametni da li da, obzirom na sve, budemo vlasnici oboje ili samo jedan od nas???
Hvala svima na odgovoru...
molim pomoć jer dobivam različite informacije.
prije udaje smo mama i ja kupile stan (na mene) od 55 kvadrata i bila sam oslobođena plaćanja poreza do 50 kvadrata, a mm ima stančić (garsonjeru) od negdje 20-30 kvadrata, ne znam točno, no nikad nije živio u njemu jer je zapravo od njegovih roditelja. sada živimo mama, muž i ja u ovom od 55 kvadrata.
zanima me bismo li bili oslobođena plaćanja poreza na promet nekretnina kad bismo prodali stan(ove) i kupili novi... odnosno zanima me u kojem bismo slučaju bili oslobođeni od plaćanja poreza, ako i ikojem slučaju.
unaprijed hvala
pistacija
29.06.2009., 16:09
b.i.k.e.r. Zbog apartmana najbolje da odes na poreznu i njihovih pet saltera pa pitaj , nisam sigurna hoce li vas radi tog apartmana osloboditi... I tak svejedno na kog ce glasit kuca , na tebe ili suprugu, ili oboje jer porezna gleda oboje kad ste u braku. Inace kad god se kupuje nekretnina od pravne osobe iznos poreza na cjelokupnu kupoprodajnu cijenu nece izaci 5 % nego nesto manje, placate samo porez na zemljiste i ...komunalne doprinose. Zamoli prodavatelja da ti pripremi izracun cijene pa nek ti kaze koliki bi te porez otprilike dosao na cjelokupnu kupoprodajnu cijenu, to ti on jednostavno mora reci i dati.
aww. ako je proslo manje od 5 g. od kad si kupila ovu nekretninu od 55m2 mozes je prodati prije nego kupite obavezno vecu nekretninu . tad ces platiti porez t.j. cifru onu koje su te i oslobodili a na veci mozete zatrazite oslobodjenje. gledaj samo da kupite nekretninu nakon sto potpisete kupoprodajni ugovor za prodaju ovih 55 m2. Bracni parovi bez djece su oslobodjeni na 65m2 a sve iznad se placa. Muz isto ima 20-30m2, ako je u papirima na njemu mislim da to nece smetati da vas se oslobodi za kupovinu VECEG stana a nakon sto prodate ovih 55m2.ALI Za svaki slucaj odi na poreznu i pitaj.
hvala ti, pistacija.
nisam skuzila sve. sada je proslo manje od 5, ali uskoro ce biti 5, pa kako onda stvari stoje? ja sam cula da je ni ne smijemo prodavati 5 godina...
ovaj dio mi nije jasan:
tad ces platiti porez t.j. cifru onu koje su te i oslobodili a na veci mozete zatrazite oslobodjenje.
kada cu platiti porez tj cifru onu koje su me i oslobodili???
hvala ti jos jednom puno :)
DocSujo
01.07.2009., 10:33
Nisam nigdje vidi da piše, pa me zanima sljedeće:
kupio sam stan od cca 50m2 - prva nekretnina, koji ima vrt oko 90m2 + parkirno mjesto + spremište. Da li se za oslobađanje od plaćanja poreza uzima u obzir samo stan ili se gleda ukupna površina - oko 150m2.
pistacija
01.07.2009., 10:51
hvala ti, pistacija.
nisam skuzila sve. sada je proslo manje od 5, ali uskoro ce biti 5, pa kako onda stvari stoje? ja sam cula da je ni ne smijemo prodavati 5 godina...
ovaj dio mi nije jasan:
tad ces platiti porez t.j. cifru onu koje su te i oslobodili a na veci mozete zatrazite oslobodjenje.
kada cu platiti porez tj cifru onu koje su me i oslobodili???
hvala ti jos jednom puno :)
kazu da ne smijes prodati nekretninu ako si iskoristila olaksicu ali ako je prodas onda placas porez. kako bi postojala sansa da pri kupnji veceg stana opet iskoristite olaksicu obavezno bi se trebalo manjeg stana rijesiti prije kupovine veceg. placas porez kad ti posalju uplatnicu a poslat ce ti je jako brzo ako i kad prodas manji stan. postoji sansa da na ponovni zahtjev za oslobodjenje a za kupovinu veceg stana vas i odbiju ali onda se zalite. kazem odi u poreznu pa pitaj, nekad ovako funkcionira a nekad ne, ovisno od odluke koja se svako malo mijenja...
u najgorem slucaju mozete veci stan kupiti od neke firme , manji zadrzati (ili prodati nakon 5 god.) pa cete na veci platiti samo porez na zemljiste ... porez vas u tom slucaju nece izaci punih 5 % od kupoprodajne cijene nego cca 2% ali to je samo u slucaju ako stan kupujete od pravne osobe, od fizicke ako kupujete placate punih 5%.
pistacija
01.07.2009., 10:52
Nisam nigdje vidi da piše, pa me zanima sljedeće:
kupio sam stan od cca 50m2 - prva nekretnina, koji ima vrt oko 90m2 + parkirno mjesto + spremište. Da li se za oslobađanje od plaćanja poreza uzima u obzir samo stan ili se gleda ukupna površina - oko 150m2.
samo gledaju kvadraturu stana.
Znam da je već bilo priča o ovome, al prije nekoliko godina. Koja je dokumentacija potrebna za oslobođenje poreza za kupovinu novogradnje?
Našla sam na stranicama porezne:
1. ugovor o kupnji nekretnine
2. Prijava poreza na promet nekretnina
3. Zahtjev za utvrđivanje prava na oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina
4. preslika domovnice
5. uvjerenje policijske uprave o prebivalištu građanina poreznog obveznika na kupljenoj nekretnini, samo ako porezni obveznik već nema osobnu iskaznicu s prijavom na novokupljenoj nekretnini
6. dokaz o statusu stanovanja na prethodnoj adresi
7. dokaz kako i kada je prodavatelj stekao nekretninu koju prodaje
Šta je ovo pod 2 i di se nabavlja? Isto i za 3 i 7?
Za točki 5 znam da ide potpisana izjava da ćeš živjeti na toj adresi (jer je novogradnja). To sam napišeš ili ima obrazac na poreznoj koji samo potpišeš?
A čemu služi stavka 6 (to je znači trenutna potvrda o prebivalištu)?
2. - to ti je obrazac koji kupiš u knjižari i ispunjavaš ga s tvojim podacima i s podacima nekretnine
3. - mislim da ti taj obrazac daju u poreznoj,ne sjećam se da smo ga kupovali-vidi ovdje- http://porezi.net/datoteke/obrasci/Zahtjev_za_oslobodjenje.pdf
7. - kupoprodajni ugovor ili ugovor o naslijeđivanju
2. - to ti je obrazac koji kupiš u knjižari i ispunjavaš ga s tvojim podacima i s podacima nekretnine
3. - mislim da ti taj obrazac daju u poreznoj,ne sjećam se da smo ga kupovali-vidi ovdje- http://porezi.net/datoteke/obrasci/Zahtjev_za_oslobodjenje.pdf
7. - kupoprodajni ugovor ili ugovor o naslijeđivanju
Znači točke 1 i 7 su isto, kupoporodajni ugovor. Još bolje, manje papira hehe
Hvala
Znači točke 1 i 7 su isto, kupoporodajni ugovor. Još bolje, manje papira hehe
Hvala
Nije, točka 7 je dokaz kako i kada je prodavatelj stekao nekretninu koju prodaje, dakle, da se radi o starogradnji, to bi bio njihov kupoprodajni s prijašnjim vlasnikom.
Nije, točka 7 je dokaz kako i kada je prodavatelj stekao nekretninu koju prodaje, dakle, da se radi o starogradnji, to bi bio njihov kupoprodajni s prijašnjim vlasnikom.
Ok, razumijem da je tako kada je riječ o starogradnji. A za novogradnju je to onda kupoprodajni ugovor mene i prodavatelja (koji je investitor novogradnje) ili nešto drugo?
Ne znam da li se što mijenjalo, mi nismo predali ništa kad smo kupovali stan u novogradnji po točki 7. Negdje u prijavi poreza na PN ili u zahtjevu za oslobođenje se pita način stjecanja nekretnine prodavatelja, mi smo upisali gradnja i nisu nas tražili točku 7.
Ok, razumijem da je tako kada je riječ o starogradnji. A za novogradnju je to onda kupoprodajni ugovor mene i prodavatelja (koji je investitor novogradnje) ili nešto drugo?
za novogradnje ti se prilaže građevinska dozvola kao dokaz o stjecanju
Crow Jane
14.07.2009., 17:57
Hej, jel zna netko može li se prijava na porez nekretnina poslat poštom u Poreznu Upravu? :confused: Nije oslobođenje. :D
možda se netko našao u situaciji kao i ja pa ovo pomogne
od kad sam predao zahtjev za oslobođenjem plaćanja poreza, prošle su preko 2 godine, a kako smo u međuvremenu dobili još jedno dijete, odnio sam na poreznu i papire od bebe i bez problema će i ona ući u olakšicu, jer još nije doneseno rješenje. Ajde neka korist od spore birokracije :)
Da li itko zna kako se u poreznoj gleda na ovakvu situaciju. Dobio sam danas riješenje za plaćanje porezu na kupnju nekretnine i ok, ja to moram platiti u roku 15 dana i svi sretni i zadovoljni (osim mene naravno:)) E sad, ja se ženim kroz mjesec dana a već tamo u 11mj, ću imati i dijete (žena trudna). Kako sada? Imam li ja pravo na neku žalbu ili mogu (kad se oženim i dobijem dijete) naknadno tražiti da mi se taj preplaćeni porez vrati? Jer koliko znam onda sam oslobodjen 80 kvadrata a ne 50 kao sada...
Pozdrav svima
Evo kupujem zemljište koje se vodi kao oranica tj poljoprivredno zemljište.
Da li kupnjom takvog zemljišta (koje će mi biti 1. nekretnina) gubim pravo oslobođenja poreza kad budem kupovao kasnije stan i sl?
hvala
Kad se kupuje zemljište, oslobođenje se dobija uz pismenu izjavu da ćeš u sljedećih 5 godina na tom zemljištu sagraditi kuću u koju ćeš useliti.
Kad se kupuje zemljište, oslobođenje se dobija uz pismenu izjavu da ćeš u sljedećih 5 godina na tom zemljištu sagraditi kuću u koju ćeš useliti.
da to znam, ali to nije bilo moje pitanje....to je poljoprivredno zemljište i ne može se graditi ali bi bila moja 1 nekretnina.
Ako platim porez da li mi ostaje pravo oslobađanja od poreza kad budem kupovao stan ili kuću u kojoj bi živio?
Sorry, nisam pažljivo čitala.
Pa, s obzirom da ti poljoprivredno zemljište ne rješava stambeno pitanje, po toj osnovi to ne bi trebala biti prepreka jer zakon kaže:
4. da građanin, te članovi njegove uže obitelji nemaju u vlasništvu drugu nekretninu koja zadovoljava njihove stambene potrebe.
No postoji i ovaj uvjet za oslobođenje:
5. da građanin te članovi njegove uže obitelji nemaju u vlasništvu stan, odnosno kuću za odmor te druge nekretnine znatnije vrijednosti.
Što je nekretnina znatnije vrijednosti, samo Porezna zna :D .
Evo kupujem zemljište koje se vodi kao oranica tj poljoprivredno zemljište.
Da li kupnjom takvog zemljišta (koje će mi biti 1. nekretnina) gubim pravo oslobođenja poreza kad budem kupovao kasnije stan i sl?
ne gubiš pravo na oslobođenje zato što ćeš na ovu kupoprodaju platiti porez...oslobođenje se odnosi na kupnju prve nekretnine kojom rješavaš stambeno pitanje...
Brzi, on ne gubi pravo na oslobođenje, ali sve dok u vlasništvu ima to zemljište, Porezna bi ga mogla otkantati za oslobođenje na stan/kuću/štoveć ako procjene da je to nekretnina znatnije vrijednosti...
Brzi, on ne gubi pravo na oslobođenje, ali sve dok u vlasništvu ima to zemljište, Porezna bi ga mogla otkantati za oslobođenje na stan/kuću/štoveć ako procjene da je to nekretnina znatnije vrijednosti...
da, upravo tako...u među vremenu sam nazvao poreznu, kažu sve ovisi o komisiji i njihovoj procjeni kad izađu na teren.... :flop:
u pravilu ne gubim pravo na oslobođenje ali ako oni procjene da je nekretnina znatnije vrijednosti onda sam u banani :lol:
Postoji li uvjet koliko vremena treba živjeti u tom stanu koji je kupljen kao prva nekretnina? Recimo, ako nakon 5 godina želim iznajmiti taj sat i seliti, trebam li plaćati taj porez?
filanapaprika
02.02.2010., 21:37
mislim da moraš biti na toj adresi 5 godina, baš se i sama sad s time baćkam, i čini mi se da sam pred par dana izvukla upravo taj podatak
Hm...nadam se da će naići netko s potvrdom, meni se baš radi o tolikoj granici
sjajna07
02.02.2010., 21:42
Hm,
a što ako kupimo prvi stan u inozemstvu?
Čija pravila za oporezivanje vrijede? Naše ili druge države? :ne zna:
filanapaprika
02.02.2010., 22:09
Hm...nadam se da će naići netko s potvrdom, meni se baš radi o tolikoj granici
Našla:
"Porez se plaća ako se stan ili kuća otuđi u roku od 5 godina od dana nabave nekretnine, odnosno ako Porezna uprava naknadno utvrdi da nisu bili ispunjeni uvjeti za porezno oslobođenje."
filanapaprika
02.02.2010., 23:17
Jel ima koja dobra dušica šprancu izjave da ću se useliti u nekretninu kad to bude moguće, i tada promijeniti adresu (radi oslobođenja od plaćanja porez)?
Našla:
"Porez se plaća ako se stan ili kuća otuđi u roku od 5 godina od dana nabave nekretnine, odnosno ako Porezna uprava naknadno utvrdi da nisu bili ispunjeni uvjeti za porezno oslobođenje."
Hm...a uvjet je da ti je to jedino stambeno rješenje. A što ako nisi kupio drugi stan-nego preselio i živiš primjerice kao podstanar u drugoj županiji, gradu...pitam se.
the_susjed
03.02.2010., 09:04
Promet nekretnina (tvoju kupnju stana) MORAŠ prijaviti u roku od 30 dana, bez obzira kad ćeš biti upisan da si vlasnik te nekretnine. Mislim da možeš ostati na staroj adresi dok stan ne bude useljiv, pa ćeš na PU izjaviti da ćeš se preseliti kad stan bude useljiv i tada prijaviti boravak. Dokumentacije treba hrpa, imaš sve na webu, ili odi tamo, ponesi ugovor, osobnu, domovnicu i predaš prijavu poreza na promet nekretnina i zahtjev za oslobođenje da budeš u roku, a oni ti daju popis kaj još trebaš donijeti i to doneseš kad prikupiš. Važno je da porez prijaviš u roku od 30 dana. Sve kaj ti fali i kako da riješiš nedoumice, objasnit će ti referent na šalteru.
evo tu je sve rečeno, nema nikakvih dilema, niti kolizija, niti nedoumica...
kupiš stan, tj. potpišeš jedan ugovor s bankom koji solemniziraš i drugi s prodavateljem koji također ovjeravaš kod bilježnika, bilježnik taj ugovor šalje na poreznu i taj dan ti počinje teći rok od 30 dana da prijaviš u poreznoj kupnju stana, tj da tražiš oslobođenje (prva nekretnina kojom se riješava stambeno pitanje)... ono što je bitno je da se ti sa ugovorom POJAVIŠ u poreznoj a dalje će te oni uputiti što sve treba donijeti, ali ti si svoju obavezu napravio, pojavio si se tamo i tvoj predmet je preuzet, ostale papire riješavaš naknadno... netko je pitao zašto gruntovnica ne dozvoljava upis hipoteke ako je kupac vlasnik, pa naravno da ne dozvoljava, prije upisa hipoteke vlasnik je prodavatelj i on postaje založni dužnik tih par dana dok se ne isplati kredit i tek se onda kupac upisuje na nekretninu...
prva nekretnina se ne smije otuđiti (prodati, zamijeniti, darovati) 5 godina inače se porez mora platiti... evo jedan koristan link s nekim odgovorima http://www.argumentum.biz/publications.php?location=publications&article=20
inače ja sam u 6-om mjesecu kupio stan i sve to prolazio tako da mi je nešto ostalo...
filanapaprika
03.02.2010., 09:55
Hm...a uvjet je da ti je to jedino stambeno rješenje. A što ako nisi kupio drugi stan-nego preselio i živiš primjerice kao podstanar u drugoj županiji, gradu...pitam se.
MOžeš ti zivjeti gdje hoćeš, ali prebivalište ti mora biti na tom stanu. S tim da onda, kao podstanar negdje, nemaš pravo na poreznu olakšicu, jer imaš stan. Ukratko, tako je to osmišljeno da ne možeš sjediti na 2 stolca.
The susjed,
što se roka za prijavu poreza tiče, ja sam ugovor s prodavateljem potpisala, s bankom još ne, jer sam zahtjev tek predala, ovdje svi trube da je rok 30 dana od potpisa ugovora s prodavateljem, pa si me sad skroz zbunio (premda mi jest glupo prijavljivati porez, a još niti ne znam hoće li mi banka odobriti kredit).
the_susjed
03.02.2010., 11:45
ovaj s prodavateljem je bitan za poreznu (kao i za sve ostalo kasnije), sorry ako sam te zbunio, ovaj s bankom sam samo naveo usput...
MOžeš ti zivjeti gdje hoćeš, ali prebivalište ti mora biti na tom stanu. S tim da onda, kao podstanar negdje, nemaš pravo na poreznu olakšicu, jer imaš stan. Ukratko, tako je to osmišljeno da ne možeš sjediti na 2 stolca.
t).
Ma o.k., za poreznu olakšicu na podstanarstvo te prvo gazda mora prijavit, na to ne računam...pitam recimo mogu li ja prijavit stan ako ga iznajmljujem? Ili postoji neki zakonski rok?
I mogu li minjat prebivalište?
Haj!
Evo i moje situacije- muž i ja kupili kuću od 164 m2 i 610 m2 livade.
Kako smo samo "on i ja", zajedno imamo pravo biti oslobođeni od 65 m2.
Jel oni uzimaju u obzir cijenu navedenu na ugovoru ili rade svoje procjene?
Budući da kuća nije završena nego ju mi sad završavamo jel ima to kakve veze?
Odnosno dal će porez biti manji ako kuća nije završena?
Primjer za pitanje??
Ako sam vlasnik 1/4 nezavršene kuće(dobijeno, ne kupljeno) od cca 160 kvadrata stambenog prostora, odnosno vlasnik od oko 40 kvadrata stambenog prostora i trenutno koristim dvije uređene prostorije (iako nigdje ne piše da sam ja vlasnik baš te dvije sobe) i zajedno sa suprugom odlučim kupiti prvu nekretninu od cca 50 kvadrata, da li sam oslobođen plaćanja poreza na promet nekretnina....obzirom da mi je to prva nekretnina kojom bi rješio stambeno pitanje(ovih 40 kvadrata ne rješavaju stambeno pitanje jer ne ispunjavaju uvjete za život), a daljnje proširenje nije moguće jer nisam vlasnik ostatka kuće.
Temeljito sam proučio one odredbe o kvadraturi stana za dvije osobe, prijavi prebivališta i one o neispunjavanju higijensko tehničkih uvjeta kuće, međutim vidim da svatko ima svoje tumačenje...netko čim čuje riječ nekretnina odmah automatski odgovara da nemaš pravo na oslobođenje iako u zakonu tako ne stoji!!!
Zanima me tko ide u provjeru stanja na terenu, uvida u pravo stanje stvari???
Pravi li se kakav zapisnik??
Koliko to potraje??
Mene zanima tko utvrđuje i na koji način ove boldane uvjete ??
AHSATAN GNUS
03.02.2011., 15:29
Nitko ne kaze koliki se porez plati ako prodam stan prije isteka roka od 5 god. a bila sam oslobodjena. Ima li kakva kta na iznos?
Molly06
04.02.2011., 15:00
Pitanje.
Dečkova mama nikad u životu nije kupila ni jednu nekretninu. Vlasnica je stana od 85 kvadrata kojeg je naslijedila oporučno od pokojnog muža.
Živi u kući pokojne majke iza koje još nije napravljena ostavinska, tako da nigdje u papirima ne piše da je ona vlasnik tj. nasljednik.
Upravo je prodala ovaj stan od 85 kvadrata i kupuje stan od 50 kvadrata.
Da li plaća porez ili je oslobođena poreza kao prve nekretnine?
jones85
05.02.2011., 15:43
Pitanje.
Dečkova mama nikad u životu nije kupila ni jednu nekretninu. Vlasnica je stana od 85 kvadrata kojeg je naslijedila oporučno od pokojnog muža.
Živi u kući pokojne majke iza koje još nije napravljena ostavinska, tako da nigdje u papirima ne piše da je ona vlasnik tj. nasljednik.
Upravo je prodala ovaj stan od 85 kvadrata i kupuje stan od 50 kvadrata.
Da li plaća porez ili je oslobođena poreza kao prve nekretnine?
Koliko je meni poznato mora platiti porez na novu nekretninu jer joj nije prva u zivotu.oslobodjeni ste samo prve nekretnine pod uvjetom da ne posjedujete ili da niste posjedovali neku prethodno
Molly06
05.02.2011., 22:20
Koliko je meni poznato mora platiti porez na novu nekretninu jer joj nije prva u zivotu.oslobodjeni ste samo prve nekretnine pod uvjetom da ne posjedujete ili da niste posjedovali neku prethodno
Hvala, tako sam i mislila. To je prva nekretnina koju kupuje, ali nije prva koju posjeduje, jer je u vlasnički list koji je nasljedila i prodala upisana kao vlasnik.
pizdoslav
07.03.2011., 21:16
Živim u kući od 100 i više kvadrata koju su izgradili roditelji, nakon smrti oca dogovorio sam s majkom ugovor o dosmrtnom uzdržavanju kojom mi ona daruje kuću(živim sa suprugom i jednim djetetom).Porezna uprava me oslobodila plaćanja poreza na nekretnine od 5% što je i logično.
imam namjeru kupiti stan od 50 kvadrata u gradu u kojem namjeravam živjeti sa obitelji.Pretpostavljam da ću državi morati platiti tih jebenih 5% poreza na nekretninu (stan)zbog dolje navedenog
da građanin te članovi njegove uže obitelji nemaju u vlasništvu drugu nekretninu (stan ili kuću) koja zadovoljava njihove stambene potrebe. Pod nekretninom (stan ili kuća) koja zadovoljava stambene potrebe smatra se vlasništvo stambenog prostora koji je opremljen osnovnom infrastrukturom i zadovoljava higijensko-tehničke uvjete. Odgovarajućim stanom ne smatra se stan u vlasništvu fizičke osobe kojim se koristi zaštićeni najmoprimac.
Također me zanima tko to utvrđuje i kako kontrolira, napominjem da prvi puta kupujem nekretninu.
Driver1
09.06.2011., 15:31
Pročitala sam cijelu temu kao i pravilnik Por.uprave i još uvijek ne znam što u ovoj situaciji:
Muž je već bio u braku i kupio prvu nekretninu (zajedno sa bivšom) i koristio porezno oslobođenje. Kasnije su se rastali, podijelili, njemu je pripao stan (isplatio bivšu). Potom je stan prodao (prošlo je 5 god. od kupnje) kako bi vratio sve dugove :)
U međuvremenu se ponovno oženio, dobio jedno dijete i obitelj nema rješeno stambeno pitanje i ne posjeduju nikakve nekretnine.
Sadašnja žena nije nikada imala nekretninu u posjedu. U procesu su kupnje stana. Ima li obitelj pravo na oslobođenje od plaćanja 5% poreza na nekretnine jer time rješavaju svoje stambeno pitanje.
Ako da, da li na svih 80 kvadrata (3 čl. obitelji) ili na 65 kvadrata (žena i dijete)?
Ako ne, da li to znači da je žena zakinuta za pravo koje imaju svi ostali građani kada kupuju prvu nekretninu?
Oni su čuli da nemaju pravo jer je muž već imao nekretninu.
Da li ima razlike (u tom poreznom smislu) ako se stan vodi na ženu ili ako se vodi na oboje?
Dižem ovu temu jer me zanima sljedeće; roditelji su kupili kuću,prebacili svoje prebivalište na novu adresu,te prebivalište brata i sestre.ja ne selim s njima ali u slučaju da prebacim adresu na tu novu kuću onda će im se povećati porezno oslobođenje. e sad, meni baš ne odgovara promjena adrese iz nekoliko razloga pa razmišljam da promjenim adresu na osobnoj,te se nakon što oni plate porez ponovo vratim na staru adresu.Zanima me da li im porezna može raditi probleme zbog toga. Hvala unaprijed.
Pozdrav, (ako ima koga još na forumu):-)
Nakon pregleda kompletne teme nisam našla sličnu situaciju.
Dakle, brat i sestra ugovorom o darovanju od oca dobili svako po polovicu stana od 64m2. Znači bratu 32 m2 , sestri 32 m2. Brat diže kredit i isplačuje sestri njezinu polovicu, dakle njenih 32 m2. Porezna uprava izdala rješenje za plaćanje poreza na 32m2 i kaže da bra nema pravo na oslobađanje iako tom kupnjom rješava stambeno pitanje. Bili smo uvjereni da će se porez platiti na 14 m2 viška jer se traži oslobađanje za 1 osobu ali porezna kaže NE, to se ne priznaje???????????? Jer brat je kao imao nekretninu u vlasništvu (iako je vrlo jasno da polovina nekretnine nije rješeno stambeno pitanje?????)
MOlim nekoga za objašnjenje ili link zakona gdje je to napisano, hvala unaprijed.
sportline
21.09.2011., 16:51
Pozdrav, jedno pitanje možda će bit smješano ali ću pitat da se poslje ne lupam u glavu, kupujem stan(naravno na kredit :-)), moja prva nekretnina pa me zanima da li mogu ostvariti
povrat poreza na prvu nekretninu budući da sam suinvestitor u gradnji zgrade i samim tim oslobođen PDV-a i 5,5% poreza?
ukratko..primjena zakonskih odredbi se u ovoj situaciji tumači na sto načina, sto verzija i ni u jednoj poreznoj upravi nećete dobit indentičan odgovor...
Može li netko naslutiti odgovor za moju situaciju:
Supruga i njena sestra imaju kuću (kupljenu novcem od roditelja ali su odmah oni ukljuženi kao vlasnici svaka po 50%) od sveukupno 200m2 od čega je 100m2 uređeno, a 100m2 goli zidovi (cigla). U uređenih 100m2 žive samo njihovi roditelji i prijavljeni su samo njihovi roditelji.
Mi imamo sve skupa 4 člana obitelji (dakle, dvoje djece), a sestra od supruge 3 člana obitelji.
1. osnovno pitanje...da li raspoloživom kvadraturom moje supruge se smatra 100m2 uređenih / 2 dijela = 50m2 ili ...???
2. pitanje...da li bi pomogao ugovor između moje supruge i njenih roditelja da ih ne može doživotno izbaciti iz kuće?
Hvala unaprijed.
Sadie G.
27.12.2011., 21:39
Samo da se ubacim ako je kome korisno... do veljače ove godine (čini mi se) je vrijedio zakon da se može dobiti oslobođenje od poreza na nekretninu na temelju prve nekretnine ako kupac u TOM trenutku nije vlasnik nijedne nekretnine. Nije mu morala biti prva. Taj zakon se promijenio i sad vrijedi dakle samo prva. Znam iz prve ruke.
Samo da se ubacim ako je kome korisno... do veljače ove godine (čini mi se) je vrijedio zakon da se može dobiti oslobođenje od poreza na nekretninu na temelju prve nekretnine ako kupac u TOM trenutku nije vlasnik nijedne nekretnine. Nije mu morala biti prva. Taj zakon se promijenio i sad vrijedi dakle samo prva. Znam iz prve ruke.
to za poreznu prijavu do 28.2.12.**???
Sadie G.
27.12.2011., 21:52
to za poreznu prijavu do 28.2.12.**???
Vjerojatno misliš na 2011., jer da, na mom rješenju piše za porezne prijave do nekog datuma u veljači 2011., ne znam sad napamet.
Vjerojatno misliš na 2011., jer da, na mom rješenju piše za porezne prijave do nekog datuma u veljači 2011., ne znam sad napamet.zapravo govoriš o prošloj godini?
oprosti...upala sam u ovu temu ne pročitavši je.:brukica:
Sadie G.
27.12.2011., 23:30
Ali jos smo u 2011. :rofl:
Ali jos smo u 2011. :rofl:znam, zato sam i pitala misliš li na porezne prijave koje treba predati do 28.2.2012. ili na koje oslobađanje....kod kupnje stana????
upala sam bez veze:504:
Sadie G.
28.12.2011., 00:06
a, kuzim XD i da, stana, na toj smo temi ipak :D
DINO_PODSTANAR
15.01.2012., 22:50
mene zanima kako ubrzati birokraciju, u 6. mjesecu 2011. godine kupili smo prvu nekretninu i predali zahtjev za
oslobođenje poreza na prvu nekretninu i sve smo to obavili uredno i na vrijeme, nakon predaje drugi dan su nas
zvali procjenitelji da bi sutra došli na procjenu (pomislih super baš su brzi) nakon što su došli mjerit pitao sam
kada bi moglo doći rješenje rekli su da oni nisu za to zaduženi neka pitam u poreznoj upravi, od tada je prošlo
7 mjeseci i ja često zovem i molim kada će biti gotovo rješenje da si to skinem sa vrata i da platim taj
višak kvadrata, međutim uvjek je odgovor vaš predmet je u postupku a nemožemo točno reči kada će biti gotovo
prije 3-4 dana sam uspio namolit da me stave u prioritet rješavanja predmeta i sad me zanima imate li vi iskustva
koliko se čeka rješenje iz porezne uprave meni je ovo tlaka čekati, nemogu više. želim platiti i rješiti
se problema, zvuči ludo al kad tad moram to platiti a ja želim odmah pa da više nerazmišlam o tome.
Sadie G.
15.01.2012., 22:53
mene zanima kako ubrzati birokraciju, u 6. mjesecu 2011. godine kupili smo prvu nekretninu i predali zahtjev za
oslobođenje poreza na prvu nekretninu i sve smo to obavili uredno i na vrijeme, nakon predaje drugi dan su nas
zvali procjenitelji da bi sutra došli na procjenu (pomislih super baš su brzi) nakon što su došli mjerit pitao sam
kada bi moglo doći rješenje rekli su da oni nisu za to zaduženi neka pitam u poreznoj upravi, od tada je prošlo
7 mjeseci i ja često zovem i molim kada će biti gotovo rješenje da si to skinem sa vrata i da platim taj
višak kvadrata, međutim uvjek je odgovor vaš predmet je u postupku a nemožemo točno reči kada će biti gotovo
prije 3-4 dana sam uspio namolit da me stave u prioritet rješavanja predmeta i sad me zanima imate li vi iskustva
koliko se čeka rješenje iz porezne uprave meni je ovo tlaka čekati, nemogu više. želim platiti i rješiti
se problema, zvuči ludo al kad tad moram to platiti a ja želim odmah pa da više nerazmišlam o tome.
Ja sam predala zahtjev u srpnju, a rješenje je došlo u prosincu iduće godine. Znači godinu i pol skoro. Mislim da brže od tog baš i ne ide.
DINO_PODSTANAR
16.01.2012., 00:11
strašno, nisam nikoga molio da mi uzmu novce a njih treba moliti, a jel se može bar saznati kolika će biti cifra?
ja imam 13 m2 viška stambenog i 4 m2 viška zemljišta a platio sam putem kredita 62 000 eura, može li to neko izračunati
barem odprilike
koke_st555
16.01.2012., 15:56
strašno, nisam nikoga molio da mi uzmu novce a njih treba moliti, a jel se može bar saznati kolika će biti cifra?
ja imam 13 m2 viška stambenog i 4 m2 viška zemljišta a platio sam putem kredita 62 000 eura, može li to neko izračunati
barem odprilike
pa valjda je 5% od vrijednosti iz kupoprodajnog ugovora na taj višak
inače ja sam bila oslobođena poreza, prijavu podnijela 1.10. a rješenje dobila 9.11. iste godine
Ili cca 1,5% ako se radi o novogradnji.
DINO_PODSTANAR, stavi novce koje misliš da ćeš morati platiti sa strane, oroči u banci pa već ako neće država, bar ti skupi koju kunu kamata i zaradi na tromosti državne uprave. Ne kužim šta si tako nabrijan platiti porez dok te ne pitaju za zdravlje :) .
Ako, kojim slučajem, vlada ukine ovu odluku (olakšicu za kupnju prve nekretnine), da li će svi koji su predali zahtjev (a zadovoljavaju sve uvjete) biti oslobođeni od plaćanja poreza? Ili je mogući i drugi scenarij... da ako nije izdano rješenje u poreznoj upravi, točnije odobrena olakšica, da će postojati obveza plaćanja poreza na promet nekretnina?
Pozdrav, hitno mi treba odgovor na neka pitanja pa Vas molim za pomoć. dakle otac je vlasnik kuće koja ima 3 kata pa bi mi ostavio prizemlje kuće gdje se nalazi stan od cca 100 m2 što bi mi bio prvi stan.što moram napraviti?kome šta podnijeti?kako ide s plaćanjima?nisam se nikad bavila takvim stvarima i totalno sam neupućena u sve to.
Evo pročitao sam i ovdje sve postove (postoje dvije slične-iste teme) ali nisam uspio saznati što me zanima, pa ako netko ima volje, bio bih jako zahvalan na odgovorima.
Dakle žena i ja smo kupili Poljoprivredno zemljište od 1467m2 u Rakitju za 35000€.
800m2 tog zemljišta se nalazi u građevnoj zoni, a ostatak je u zelenoj zoni.
U poreznoj u Samoboru nisu nam znali ništa reći o oslobođenju poreza na nekretninu.
Uglavnom to nam je prva nekretnina na kojoj namjeravamo graditi obiteljsku kuću. Imamo sina i trebamo dobiti još jednu bebu za 40-ak dana.
Ništa nam nisu znali reći, jer u principu bi zemljište trebalo biti građevinsko za oslobođenje, a da bi ga pretvorio u građevinsko prvo moram platiti porez (prijava unutar 30 dana)
Također ćemo dio zemljišta morati dati općini za cestu, nekih 400-500m2
Znam da je zamršeno, al neznam kako da se postavim da me ne oderu zbog visoke cijene, a ipak nam je to prva nekretnina.
Nespavam danima od muke po pitanju zemlje, gradnje i raznih papira. Troškovi se stvaraju iz ničega.
Zahvaljujem.
koke_st555
23.01.2012., 12:38
Evo pročitao sam i ovdje sve postove (postoje dvije slične-iste teme) ali nisam uspio saznati što me zanima, pa ako netko ima volje, bio bih jako zahvalan na odgovorima.
Dakle žena i ja smo kupili Poljoprivredno zemljište od 1467m2 u Rakitju za 35000€.
800m2 tog zemljišta se nalazi u građevnoj zoni, a ostatak je u zelenoj zoni.
U poreznoj u Samoboru nisu nam znali ništa reći o oslobođenju poreza na nekretninu.
Uglavnom to nam je prva nekretnina na kojoj namjeravamo graditi obiteljsku kuću. Imamo sina i trebamo dobiti još jednu bebu za 40-ak dana.
Ništa nam nisu znali reći, jer u principu bi zemljište trebalo biti građevinsko za oslobođenje, a da bi ga pretvorio u građevinsko prvo moram platiti porez (prijava unutar 30 dana)
Također ćemo dio zemljišta morati dati općini za cestu, nekih 400-500m2
Znam da je zamršeno, al neznam kako da se postavim da me ne oderu zbog visoke cijene, a ipak nam je to prva nekretnina.
Nespavam danima od muke po pitanju zemlje, gradnje i raznih papira. Troškovi se stvaraju iz ničega.
Zahvaljujem.
idi na legalis.hr
tamo ćeš sigurno naći odgovor
Pozdrav, hitno mi treba odgovor na neka pitanja pa Vas molim za pomoć. dakle otac je vlasnik kuće koja ima 3 kata pa bi mi ostavio prizemlje kuće gdje se nalazi stan od cca 100 m2 što bi mi bio prvi stan.što moram napraviti?kome šta podnijeti?kako ide s plaćanjima?nisam se nikad bavila takvim stvarima i totalno sam neupućena u sve to.
pa ja mislim da ako je to bilo darivanje ili naslijeđe da se drugačije obračunava porez. najbolje pitati drito u poreznoj
a ja imam drugo pitanje. mi smo kupili stan od 54 kvadrata i po novom zakonu oslobođeni smo poreza na 50 kvadrata. pošto plaćamo porez na ova 4 kvadrata, možemo li to navesti u poreznoj prijavi, pa da nam se dio vrati kroz povrat poreza? ne znam kako bih to drugačije napisala, nadam se da kužite...
a ja imam drugo pitanje. mi smo kupili stan od 54 kvadrata i po novom zakonu oslobođeni smo poreza na 50 kvadrata. pošto plaćamo porez na ova 4 kvadrata, možemo li to navesti u poreznoj prijavi, pa da nam se dio vrati kroz povrat poreza? ne znam kako bih to drugačije napisala, nadam se da kužite...
Ne možeš tražiti povrat uplaćenog poreza na promet nekretnina, nego za uplaćeni novac za stan, odnosno kamate na stameni kredit. No i to je ukinuto, tako da ništa od toga.
Fino ja velim zeni da uzme ponovno te papire i da pita za oslobodenje dijela poreza ( btw. Sa trbuhom do zuba).
E sad se prica promijenila! :hekla::hekla::hekla::hekla::D:D:D:D
Dobili smo oslobodenje na 600m2 (oboma nam je prva nekretnina) od gradevinske cestice koja iznosi 800m2.
S tim da nam je priznala glavninu iznosa kup.ug. Na tih 800m2, što je u stvari i realno. Nisam livadu kupovao za 50€/m2
Uvijet nam je da se prijavimo na tu adresu u roku 3 godine.
Da li to tece od dana kad smo potpisali taj papir ili od dana kad dode rijesenje o iznosu poreza koji treba platiti.
koke_st555
20.02.2012., 23:43
Fino ja velim zeni da uzme ponovno te papire i da pita za oslobodenje dijela poreza ( btw. Sa trbuhom do zuba).
E sad se prica promijenila! :hekla::hekla::hekla::hekla::D:D:D:D
Dobili smo oslobodenje na 600m2 (oboma nam je prva nekretnina) od gradevinske cestice koja iznosi 800m2.
S tim da nam je priznala glavninu iznosa kup.ug. Na tih 800m2, što je u stvari i realno. Nisam livadu kupovao za 50€/m2
Uvijet nam je da se prijavimo na tu adresu u roku 3 godine.
Da li to tece od dana kad smo potpisali taj papir ili od dana kad dode rijesenje o iznosu poreza koji treba platiti.
3 godine??
meni na poreznom rješenju piše 5 godina:confused:
chanel_5
27.02.2012., 01:06
Upomoć!!
Ima li netko da je kupio stan preko apn-a i subvencija. kupila sam stan 100m2 naravno u novogradnji, sama nisam udana.predala sam papire za oslobođenje od poreza. e sad je od te moje prijave prošlo 5 mjeseci i još ne stiže ništa iz porezne!!
I to me izluđuje, nemam pojma koliko ni što.
Ima li netko tko je isto kupio stan u novogradnji preko apn, da mi objasni kako to ide i koliko ću otprilike platiti
zorro14
01.03.2012., 00:07
platit ćeš oko 1,5% na vrijednost za 50m2 je je oslobođenje za 1 osobu 50m2. jednostavno...
ako si stan platila 150.000 EUR, na 75.000 je porez ako je novogradnja oko 1,5% (5% za zemljište), dakle oko 1125 EUR. ali ovisi o cijeni zemljišta...
dunja2012
01.03.2012., 12:02
platit ćeš oko 1,5% na vrijednost za 50m2 je je oslobođenje za 1 osobu 50m2. jednostavno...
ako si stan platila 150.000 EUR, na 75.000 je porez ako je novogradnja oko 1,5% (5% za zemljište), dakle oko 1125 EUR. ali ovisi o cijeni zemljišta...
Dakle, za novogradnju ide 1,5%, a ne 5%? Fino...
Nije za novogradnju 1,5%, nego je isto 5%, ali se kod novogradnje tih 5% obračunava na vrijednost zemljišta i komunalija, a ne na temelju cijene stana kao kod starogradnji.
Govori se o 1,5% jer toliko, otprilike, dođe iznos poreza od same cijene stana.
MOlio bih ako mi možete pomoći. Situacija je slijedeća supruga i ja kupili mso prije 30 dana stan, riječ je o privatnom investitoru novosagrađena nekretnina ima tri stana u zgradi. Stan je 77m2. Ja sam 2008 kupio novi stan na koji sam dobio oslobođenje. Tada se sam bio samac. MOlio bih da mi netko napiše da li ćemo dobiti za platiti puni iznos poreza na promet nekretnina
*klepetalo*
22.10.2012., 15:51
Pozdrav,
zanima me vrijedi li to oslobođenje od poreza za 1.nekretninu samo za novogradnju ili i za kupnju starog stana? mozda je vec o tome pisano, ali nisam stigla pregledati sve, pa ako se nekom da odgovoriti do veceras, bila bih zahvalna!!
vlovrec
22.10.2012., 19:50
Pozdrav,
zanima me vrijedi li to oslobođenje od poreza za 1.nekretninu samo za novogradnju ili i za kupnju starog stana? mozda je vec o tome pisano, ali nisam stigla pregledati sve, pa ako se nekom da odgovoriti do veceras, bila bih zahvalna!!
Za kupnju bilo koje nekretnine koja ti je prva. Nije bitno jer stara ili nova.
*klepetalo*
23.10.2012., 20:44
Za kupnju bilo koje nekretnine koja ti je prva. Nije bitno jer stara ili nova.
sad sam skuzila da bi pravilnije bilo pitati novogradnja ili koristeni stan, ali to je dakle to! hvala na odgovoru!! :)
Upomoć!!
Ima li netko da je kupio stan preko apn-a i subvencija. kupila sam stan 100m2 naravno u novogradnji, sama nisam udana.predala sam papire za oslobođenje od poreza. e sad je od te moje prijave prošlo 5 mjeseci i još ne stiže ništa iz porezne!!
I to me izluđuje, nemam pojma koliko ni što.
Ima li netko tko je isto kupio stan u novogradnji preko apn, da mi objasni kako to ide i koliko ću otprilike platiti
ja sam kupila stan u 6.mjesecu ove godine i svi su me odreda od osobne bankarice koja mi je radila stambeni kredit pa do djelatnika na gruntovnici uvjeravali da bude mi porezna sama poslala poziv za plaćanje poreza na promet nekretnina pa se nisam javila u roku od 30 dana od stjecanja vlasništva i eto meni poziva prošli tjedan di me zovu da u roku od osam dana podnesem prijavu ili me slijedi kazna od 2000 do 50 000 kuna, smrzla sam se ko piiii... i odjurila istog momenta na poreznu di mi je ljubazni djelatnik sve fino objasnio i evo danas sam dobila rješenje a prošli tjedan sam predala svu dokumentaciju za oslobađanje od tog famoznog poreza a 5% na 30 000 eura nije mali iznos. Ako ti je prva nekretnina, oslobođena si poreza. Meni je ovo druga u vlasništvu, međutim oslobodili su me jer prva nekretnina nije bila u cijelosti moja, i radilo se o niskom roh bau... no za oslobođenje od tog poreza bome sam se pošteno nahodala po svim mogućim institucijama da prikupim potrebnu dokumentaciju ali za lovu koju bi mi uzeli iz džepa, vrijedilo je stajati satima u redu na gruntovnici, policiji itd...
ja sam kupila stan u 6.mjesecu ove godine i svi su me odreda od osobne bankarice koja mi je radila stambeni kredit pa do djelatnika na gruntovnici uvjeravali da bude mi porezna sama poslala poziv za plaćanje poreza na promet nekretnina pa se nisam javila u roku od 30 dana
Igra riječi ... porezna ti šalje rješenje o iznosu poreza na nekretninu ili eventualnog oslobođenja, ali ti si morala predati prijavu poreznoj upravi o kupovini nekretnine u roku 30 dana nakon kupovine. Ustvari, to sada i sama znaš :)
[/QUOTE] Meni je ovo druga u vlasništvu, međutim oslobodili su me jer prva nekretnina nije bila u cijelosti moja, i radilo se o niskom roh bau... no za oslobođenje od tog poreza bome sam se pošteno nahodala po svim mogućim institucijama da prikupim potrebnu dokumentaciju ali za lovu koju bi mi uzeli iz džepa, vrijedilo je stajati satima u redu na gruntovnici, policiji itd...[/QUOTE]
Ma daj ... izvrsno ... postoje li još neke iznimke za oslobađanje od poreza?
Molila bih ako netko ima iskustva ....
Kupila sam na dražbi kuću koja je moja prva nekretnina s kojom rješavam stambeno pitanje. Prijavila u roku 30 dana i podnjela zahtjeva za oslobođenje od poreza na promet nekretnina - nakon 15 mjeseci mi je sad stiglo rješenje da se ne odobrava oslobođenje jer prema čl.11b točka 1 Zakona porez ne plaćaju građani koji imaju sklopljen ugovor o kupoprodaji a ja sam dostavila sudsko rješenje o dosudi ...
Užasnuta sam ovim rješenjem - pa otkuda mi kupoprodajni ugovor ??
I kaj da sad to platim ili uložim žalbu ? Hoće žalba opće proći?
Hvala unaprijed!
Igra riječi ... porezna ti šalje rješenje o iznosu poreza na nekretninu ili eventualnog oslobođenja, ali ti si morala predati prijavu poreznoj upravi o kupovini nekretnine u roku 30 dana nakon kupovine. Ustvari, to sada i sama znaš :)
Meni je ovo druga u vlasništvu, međutim oslobodili su me jer prva nekretnina nije bila u cijelosti moja, i radilo se o niskom roh bau... no za oslobođenje od tog poreza bome sam se pošteno nahodala po svim mogućim institucijama da prikupim potrebnu dokumentaciju ali za lovu koju bi mi uzeli iz džepa, vrijedilo je stajati satima u redu na gruntovnici, policiji itd...[/QUOTE]
Ma daj ... izvrsno ... postoje li još neke iznimke za oslobađanje od poreza?[/QUOTE]
plus
ja sam kupila stan u 6.mjesecu ove godine i svi su me odreda od osobne bankarice koja mi je radila stambeni kredit pa do djelatnika na gruntovnici uvjeravali da bude mi porezna sama poslala poziv za plaćanje poreza na promet nekretnina pa se nisam javila u roku od 30 dana od stjecanja vlasništva i eto meni poziva prošli tjedan di me zovu da u roku od osam dana podnesem prijavu ili me slijedi kazna od 2000 do 50 000 kuna, smrzla sam se ko piiii... i odjurila istog momenta na poreznu di mi je ljubazni djelatnik sve fino objasnio i evo danas sam dobila rješenje a prošli tjedan sam predala svu dokumentaciju za oslobađanje od tog famoznog poreza a 5% na 30 000 eura nije mali iznos. Ako ti je prva nekretnina, oslobođena si poreza. Meni je ovo druga u vlasništvu, međutim oslobodili su me jer prva nekretnina nije bila u cijelosti moja, i radilo se o niskom roh bau... no za oslobođenje od tog poreza bome sam se pošteno nahodala po svim mogućim institucijama da prikupim potrebnu dokumentaciju ali za lovu koju bi mi uzeli iz džepa, vrijedilo je stajati satima u redu na gruntovnici, policiji itd...
imaš pp javi se molim te....imam pitanje
lilldevill
27.11.2012., 17:48
par kratkih od jedne poreznjače:
1) MORATE SAMI PODNIJETI POREZNU PRIJAVU!!!! ono što dostavljaju bilježnici je samo radi kontrole prometa nekretninama i onih koji to ne naprave, i na žalost taj isti bilježnik neće platiti vašu prekršajnu kaznu (jer se ne podnošenje prijave smatra prekršajem)
2) ROK ZA PODNOŠENJE PRIJAVE JE 30 DANA OD POTPISA UGOVORA!!!! tako propisuje zakon... i ne nije uvijet da se prvo uknjižite ili platite stan... koliko god to glupo bilo navest ću 2 primjera koji to opravdavaju: a) npr. kupite stan koji je vanknjižno vlasništvo i nemate se gdje upisati jer zgrada još nije upisana, etažirana, legalizirana... nebitno, ne možete se uknjižiti...da li to onda znači da niste vlasnik ako imate ugovor? ne baš... b) možete dogovoriti isplatu npr. idućih 10 godina svaki mjesec plaćate prodavatelju određeni iznos koji na kraju bude kupoprodajna cijena... onda 10 godina niste vlasnik? i da, to je isto u potpunosti legalno...
3) MI SMO PLAĆENI IZMEĐU OSTALOG DA POMOGNEMO STRANKAMA, tzv "pomoć neukoj stranci" to ne znači da ste nepismeni, nego ne znate proceduru... i odgovorit ćemo na sva postavljena pitanja ukoliko niste neljubazni, ne dolazite sa pričom "meni je svekrvine, jetrvine pastrva rekla...", imamo i isprintane primjerke popisa dokumentacije potrebne da bi se to pravo ostvarilo... i to dokazujete sami- još uvijek ne postoji jedinstveni registar i ne možemo samo baciti pogled u kompjuter ili grah da bi znali sve o vama... za početak je dovoljno doći OSOBNO sa ugovorom i poreznom prijavom a svu dokumentaciju moguće je dostaviti naknadno, može i poštom ako je nezgodno izlaziti s posla... čak vas i nazovemo na telefon ako isti upišete u predviđenu rubriku, i to po mogućnosti mobitel jer nam je jasno da radite i ne sjedite doma....
i još nešto, nemojte nas zivkati na telefone jer imamo stranke cijeli dan i jednostavno je nemoguće obrađivati 2 stranke istovremeno- jednu koja stoji ispred a drugu na telefon- ipak se radi o brojkama... i ne dajemo informacije o prosječnim cijenama, iznosima poreza- svaka nekretnina je poseban slučaj.... ne trebaju vam odvjetnici i javni bilježnici koje ćete opunomoćiti i platiti da to rade umjesto vas
Hvala :D i sretno jer i mi nekad imamo loš dan, glupog šefa ili stranku koja je izrazito bezobrazna i naporna... al smo fini i ljubazni s ljudima koji za početak kažu dobar dan :D
p.s. postoje stvari koje su i nama besmislene ali izmislili su ih neki drugi "iznad nas" i to jednostavno tako mora biti, nije to ništa osobno
lilldevill
27.11.2012., 18:01
još nešto, sad sam tek vidjela da je gore netko pitao.... nekad je rješenje gotovo odmah (ako imate svu dokumentaciju i radi se o novosagrađenoj nekretnini ili nekretnini za koju sustav prihvaća kupoprodajnu cijenu), nekad bude kroz max mjesec dana, a nekad se čeka i godinu dana ili duže npr. kad nekretnina mora na procjenu ovlaštenom vještaku.... nema pravila... kad predajete prijavu zamolite referenta broj telefona ako ne dobijete odmah rješenje i nazovite svako toliko (ne češće od jednom u 3 mjeseca :-P ) i budite strpljivi ako se ne javljamo- nije namjerno
Nadimak
30.12.2012., 17:38
Pozdrav svima,
ako moze pomoc oko oslobadanja poreza na promet nekretnina.
Dakle kupio sam svoj prvi stan, novogradnja, stan 50.15m2. Ono sto me zanim aje sto sve od dokumenata treba donjeti u poreznu u svrhu ostvarivanja prava na oslobodenje od placanja PPN-a. Kako su jedna trecina cijene stana moja sredstva, 2/3 dar roditelja, u rubrici prijave "VII.Podaci o izvorima sredstava za stjecanje nekretnine" stavio bi dakle 1/3 kao nesamostalni rad (placa), a 2/3 kao darovi. Ono sto me zanima je da li u tom slucaju moram donjeti neki poseban dokument u poreznu (nesto tipa darovni ugovor ili sto)? Ili je jednostavno bolje napisati kompletan iznos kao moj vlastiti?
Hvala unaprijed?
LP,
Ivan.
Nadimak
31.12.2012., 13:12
Pozdrav svima,
ako moze pomoc oko oslobadanja poreza na promet nekretnina.
Dakle kupio sam svoj prvi stan, novogradnja, stan 50.15m2. Ono sto me zanim aje sto sve od dokumenata treba donjeti u poreznu u svrhu ostvarivanja prava na oslobodenje od placanja PPN-a. Kako su jedna trecina cijene stana moja sredstva, 2/3 dar roditelja, u rubrici prijave "VII.Podaci o izvorima sredstava za stjecanje nekretnine" stavio bi dakle 1/3 kao nesamostalni rad (placa), a 2/3 kao darovi. Ono sto me zanima je da li u tom slucaju moram donjeti neki poseban dokument u poreznu (nesto tipa darovni ugovor ili sto)? Ili je jednostavno bolje napisati kompletan iznos kao moj vlastiti?
Hvala unaprijed?
LP,
Ivan.
Rijeseno.
situacija:
Kupio sam stan od 70m2 (moja prva nekretnina, nije novogradnja). Oženjen sam i imam 2 djece. Supruga ima u vlasništvu pola stana od 64m2 zajedno sa svojom sestrom.
Jesam li oslobođen plaćanja poreza na prvu nekretninu?
Hvala unaprijed
mvracar
19.03.2013., 14:01
MOLIM POMOC! Imam stan od 56kvadrata, to mi je prva nekretnina i bio sam oslobođeni poreza, sad bi kupio stan od 76kvadrata, a manji stan bi prodao. dali sam opet oslobođen poreza posto bu mi to opet prva nekretnina. imam zenu i dvoje djece
limeni11
12.05.2013., 19:02
Kupio sam stan preko dražbe tj ovrhe na kredit preko zg banke koji je isplacen prije par dana i dobio sam kljuceve od stana da mogu useliti!trenutno zivim sa zarucnicom(svatovi su 24.08.2013) u istoj zgradi samo u drugom stanu u najmu i zarucnica ima osobnu na toj adresi,dok ja sam jos prijavljen na drugoj adresi(kod roditelja) radi vecih putnih troskova koje firma placa te prava na povrata na porez(prijavljen sam na podrucju od posebne drzavne skrbi)!
Zanima me slijedeće:
1.ne bih se prijavljivao na novu adresu,sta da radim(dali mogu prijaviti samo zarucnicu da zivi u tom stanu i kako)
2.da bih iskoristio pravo na prvu nekretninu moram se prijaviti na tu adresu i promijeniti prebivaliste?
3.jel mogu ostati prijavljen kod roditelja(radi olaksica sto sam gore naveo ) i trebam li sta prijavljivati na tom stanu ili trebam bar promijeniti i staviti boraviste na tom stanu posto sam ja vlasnik ili ne moram ni to
4.ili ne trebam niti prijaviti boraviste niti prebivaliste ako ne bih koristio pravo na prvu nekretninu
Hvalaaa!!!
Pozdrav,
Moja situacija je sljedeća:
Ja sam 2003. naslijedio kuću od pokojnog oca. Kuća je bila podjeljena 50% meni i bratu i 50% mami.
Kad sam kupovao novi stan 2011., prije nego sam potpisao ugovor sam kuću prepisao na mamu tako da ja nisam imao na sebi nikakvu nekretninu.
I sad mi dođe rješenje da nisam oslobođen poreza jer sam imao kuću do 2011. I žena iz porezne mi je rekla da oni provjeravaju stanje do 2003. Kakve veze to ima što sam ja imao 2003., ako 2011. nisam imao ništa?
I sad, dali ima smisla slati žalbe ili da to platim?
Je li na kraju ukinuta ta posvlasnitca na oslobođenje 5% poreza za prvu nekretninu kako se u medijima brundalo ili je još na snazi?
I kako ide procedura s prijavom na tu adresu tj. traži li porezna kopiju osobne na novu adresu kao dokaz da se kupac tamo prijavio? Hvala
Ljubicica
29.06.2013., 20:12
Je li na kraju ukinuta ta posvlasnitca na oslobođenje 5% poreza za prvu nekretninu kako se u medijima brundalo ili je još na snazi?
Koliko znam, nije još ništa ukinuto :) Prije cca dva mjeseca je sve bilo po starom.
I kako ide procedura s prijavom na tu adresu tj. traži li porezna kopiju osobne na novu adresu kao dokaz da se kupac tamo prijavio? Hvala
Traži! Prijava na tu adresu ti je jedan od nužnih uvjeta za oslobođenje. S time da ne mora biti kopija osobne, jer ti možda nova osobna u tom trenu nije gotova, ali mora biti potvrda o promjeni adrese (i/ili prebivališta ako si promijenio/la grad). Ja sam im dala Potvrdu o promjeni adrese, nju su mi izdali na MUPu kad sam mijenjala adresu, s naznakom da je za poreznu. (Istu takvu potvrdu mi je teta na MUPu odmah napravila s naznakom za gruntovnicu i još jednu za mene, ako bi mi kasnije trebala.)
Na MUP sam išla odmah dan nakon potpisa ugovora i tabularne, a par dana kasnije odmah na poreznu, jer njima trebaš predati papire najkasnije 30 dana od potpisa ugovora. Osobna rijetko kad bude gotova u tom roku, barem u Zg.
lorena_5
01.08.2013., 10:44
Koliko znam, nije još ništa ukinuto :) Prije cca dva mjeseca je sve bilo po starom.
Traži! Prijava na tu adresu ti je jedan od nužnih uvjeta za oslobođenje. S time da ne mora biti kopija osobne, jer ti možda nova osobna u tom trenu nije gotova, ali mora biti potvrda o promjeni adrese (i/ili prebivališta ako si promijenio/la grad). Ja sam im dala Potvrdu o promjeni adrese, nju su mi izdali na MUPu kad sam mijenjala adresu, s naznakom da je za poreznu. (Istu takvu potvrdu mi je teta na MUPu odmah napravila s naznakom za gruntovnicu i još jednu za mene, ako bi mi kasnije trebala.)
Na MUP sam išla odmah dan nakon potpisa ugovora i tabularne, a par dana kasnije odmah na poreznu, jer njima trebaš predati papire najkasnije 30 dana od potpisa ugovora. Osobna rijetko kad bude gotova u tom roku, barem u Zg.
U procesu smo pregovora za stan i sad me sve buni pa da provjerim. Znaci, za oslobodjenje poreza za 1. nekretninu moram biti prijavljena na tu nekretninu? Znaci, postupak je: kupim stan, odem na zemljisnik da me uknjize? Odem na policiju zbog promjene boravista i s tom potvrdom da sam podnijela zahtjev za promjenom boravista odem traziti oslobodjenje od poreza na 1.nekretninu? Dajte pojasnite pliiz, totalno sam izgubljena :(
U procesu smo pregovora za stan i sad me sve buni pa da provjerim. Znaci, za oslobodjenje poreza za 1. nekretninu moram biti prijavljena na tu nekretninu? Znaci, postupak je: kupim stan, odem na zemljisnik da me uknjize? Odem na policiju zbog promjene boravista i s tom potvrdom da sam podnijela zahtjev za promjenom boravista odem traziti oslobodjenje od poreza na 1.nekretninu? Dajte pojasnite pliiz, totalno sam izgubljena :(
da, upravo tako!
ako si sama, vrijedi za 50m2 i nekretninu ne smiješ iznamjljivati ni prodati min.3g.
lorena_5
02.08.2013., 11:57
da, upravo tako!
ako si sama, vrijedi za 50m2 i nekretninu ne smiješ iznamjljivati ni prodati min.3g.
Nisam sama, muz i ja, stan ima 64m2...jel to prolazi? :D
Ljubicica
02.08.2013., 16:41
Nisam sama, muz i ja, stan ima 64m2...jel to prolazi? :D
Prolazi za dlaku :D Za dvoje je granica 65m2. Pogledaj si ovdje: http://www.zakon.hr/z/69/ članak 11.a
Kaj se tiče prvog posta, sve si dobro pohvatala, ali moj prijedlog je sljedeći redoslijed:
Kupoporodaja
MUP (promjena adrese/boravišta i zahtjev za novu osobnu)
porezna
gruntovnica
Čini mi se da kasnije ima manje hodanja po institucijama, ak se prvo odradi MUP (to ti je jedno popodne posla) i poberu tamo potvrde o promjeni adrese/boravišta koje onda možeš davati na svim drugim institucijama i odmah te svi vežu uz tvoju novu adresu... Za gruntovnicu mislim da nema nekog roka kad trebaš dati zahtjev za uknjižbu, ili je on duži, sad se ne sjećam, pa bolje odraditi prvo ove koji imaju rok (MUP-15 dana i Porezna-30 dana)
malena princeza
07.08.2013., 11:41
Evo i mog pitanja!
Suprug i ja kupujemo kuću i sa njom oranicu/voćnjak koji se nalazi pokraj kuće. To su dvije različite čestice, kuća je na jednoj čestici, a oranica na drugoj.
S obzirom da nam je prva nekretnina na kuću ne bi trebali platiti porez, a sad dal na ovu oranicu plaćamo porez ili? I koliki je porez na oranice?
Dečko i ja kupujemo stan od 70 m2, prva nekretnina. Stan bi kupili kao suvlasnici kako bi bili oslobođeni od plaćanja poreza (koliko sam shvatila svaki ima pravo na 50 m2 pošto nismo u braku).
Zanima kako rještiti to suvlasništvo da prođe na poreznoj?
Da li ga je potrebno navesti u kupoprodajnom ugovoru?
Ako netko zna molim za savjet.
Allexis
18.08.2013., 20:37
u kupoprodajnom ugovoru navodite da ste suvlasnici te navedete u kojem omjeru i kao takvi se uknjizite...
za oslobođenje su tražili prebivalište na toj nekretnini, a ne boravište kao što je netko napisao....
u kupoprodajnom ugovoru navodite da ste suvlasnici te navedete u kojem omjeru i kao takvi se uknjizite...
za oslobođenje su tražili prebivalište na toj nekretnini, a ne boravište kao što je netko napisao....
Ok, hvala :D nadam se da to prodavateljici stana neće biti problem da stavimo u kupoprodajni ugovor.
Allexis
20.08.2013., 10:43
to nema nikakve veze s prodavateljicom stana, jer ste vi kupci i sami odlucujete u kojem omjeru ćete biti suvlasnici i to navodite u kupoprodajnom ugovoru....
to nema nikakve veze s prodavateljicom stana, jer ste vi kupci i sami odlucujete u kojem omjeru ćete biti suvlasnici i to navodite u kupoprodajnom ugovoru....
super, hvala na odgovoru. :mig:
Mudroser
13.09.2013., 11:12
Kupujem kuću koja još nije osposobljena za stanovanje (stara kuća na selu koju treba adaptirati za život) i sada čitam ovu malu knjižicu koju sam našao ispred ureda od porezne uprave "Oporezivanje prometa nekretninama" i u njoj piše:
"? Kako će porezni obveznik prijaviti prebivalište na adresi novosagrađene nekretnine koja još nije osposobljena za stanovanje?
Porezni obveznik u tom slučaju u nadležnoj ispostavi Porezne uprave na čijem se području nekretnina nalazi daje pisanu izjavu da ća prijaviti prebivalište na novokupljenoj nekretnini čim se nekretnina osposobi za stanovanje. Porez se plaća ako Porezna uprava utvrdi da porezni obveznik u roku 3 godine od dana nabave nekretnine nije prijavio prebivalište na adresi novosagrađene nekretnine."
Vidim da se kroz tekst proteže riječ "novosagrađene" pa me zanima ako netko zna je li i moj slučaj spada pod ovo iako nekretnina nije novosagrađena već je stara i treba je osposobiti za življenje. Ja i supruga bi trebali biti oslobođeni poreza jer nam je prva nekretnina i manja je od 65 m2 ali nismo u stanju prijaviti prebivalište (što je jedan od uvjeta za oslobađanje od poreza na promet nekretninama) jer nekretnina nije osposobljena za življenje.
Hvala svima, nadam se da sam bio jasan.
lorena_5
17.09.2013., 16:10
Prolazi za dlaku :D Za dvoje je granica 65m2. Pogledaj si ovdje: http://www.zakon.hr/z/69/ članak 11.a
Kaj se tiče prvog posta, sve si dobro pohvatala, ali moj prijedlog je sljedeći redoslijed:
Kupoporodaja
MUP (promjena adrese/boravišta i zahtjev za novu osobnu)
porezna
gruntovnica
Čini mi se da kasnije ima manje hodanja po institucijama, ak se prvo odradi MUP (to ti je jedno popodne posla) i poberu tamo potvrde o promjeni adrese/boravišta koje onda možeš davati na svim drugim institucijama i odmah te svi vežu uz tvoju novu adresu... Za gruntovnicu mislim da nema nekog roka kad trebaš dati zahtjev za uknjižbu, ili je on duži, sad se ne sjećam, pa bolje odraditi prvo ove koji imaju rok (MUP-15 dana i Porezna-30 dana)
haha, bas za dlaku..stan je 64,03m2 :D ali da je stan veci od 65, jel se placa porez na to sto prleazi 65 ili opet na sve? :D ako si oslobodjen je li..to me sad zanima jer sam znatizeljna po prirodi :D
Hvala ti na odgovorima, pomaze stvarno.. jos sam nesto procitala da treba predignit potvrdu da ne posjedujem vec neku nekretninu koju treba prilozit poreznoj za oslobadjanje od poreza?gdje to tocno uzimam? na katastru?
Ljubicica
19.09.2013., 11:05
haha, bas za dlaku..stan je 64,03m2 :D ali da je stan veci od 65, jel se placa porez na to sto prleazi 65 ili opet na sve? :D ako si oslobodjen je li..to me sad zanima jer sam znatizeljna po prirodi :D
Mislim da se samo na "višak" kvadrata obračunava porez, s time da je drugačiji obračun za novogradnju i za starogradnju.
Hvala ti na odgovorima, pomaze stvarno.. jos sam nesto procitala da treba predignit potvrdu da ne posjedujem vec neku nekretninu koju treba prilozit poreznoj za oslobadjanje od poreza?gdje to tocno uzimam? na katastru?
Hm, ja nisam to priložila, barem ne kao samostalni dokument. Ali moguće da je na obrascu za prijavu poreza bila neka kućica di trebaš izjaviti da ne posjeduješ ništa otprije. Evo našla sam svoju check-listu što sam sve nosila na poreznu:
- obrazac: Prijava poreza na promet nekretnina (mogao se i s neta skinuti)
- ovjerena kopija ugovora i tabularne izjave
- kopija osobne (stare, jer mi nova još nije bila gotova)
- potvrda o novom prebivalištu, tj. adresi (s MUP-a)
- izvod iz matične knjige rođenih (ne stariji od 6 mjeseci)
- vlasnički list starog prebivališta (skinut s e-gruntovnice)
S obzirom da ste ti i muž, pretpostavljam da će trebati kopija vjenčanog lista i neki od navedenih dokumenata za oboje, ali bolje da to potvrdi netko u braku :)
To je bilo to, niš me drugo nisu tražili. Žena je to odmah u komp sve upisivala predamnom i imala još par manjih potpitanja. Nakon cca 4 mjeseca mi je došlo rješenje o oslobođenju.
Sretno :mig:
dockyard86
09.10.2013., 00:22
Pozdrav svima, sestra mi je kupila stan od 55m2, stan joj je bio prva nekretnina i bila je oslobođena plaćanja poreza za 50m2, morala je platit nekih 2000kn poreza za preostalih 5 kvadrata. E sada mene zanima može li moja sestra taj stan iznajmiti pošto je u njemu 3 i pol godine a prema pravilniku ukoliko je oslobođena plaćanja poreza ne smije ga prodavati ili iznajmljivati 5 godina ili ga smije iznajmiti jer je ipak platila dio poreza. Ako je netko imao slično iskustvo bio bih zahvalan na odgovoru.
Kupujem kuću koja još nije osposobljena za stanovanje (stara kuća na selu koju treba adaptirati za život) i sada čitam ovu malu knjižicu koju sam našao ispred ureda od porezne uprave "Oporezivanje prometa nekretninama" i u njoj piše:
"? Kako će porezni obveznik prijaviti prebivalište na adresi novosagrađene nekretnine koja još nije osposobljena za stanovanje?
Porezni obveznik u tom slučaju u nadležnoj ispostavi Porezne uprave na čijem se području nekretnina nalazi daje pisanu izjavu da ća prijaviti prebivalište na novokupljenoj nekretnini čim se nekretnina osposobi za stanovanje. Porez se plaća ako Porezna uprava utvrdi da porezni obveznik u roku 3 godine od dana nabave nekretnine nije prijavio prebivalište na adresi novosagrađene nekretnine."
Vidim da se kroz tekst proteže riječ "novosagrađene" pa me zanima ako netko zna je li i moj slučaj spada pod ovo iako nekretnina nije novosagrađena već je stara i treba je osposobiti za življenje. Ja i supruga bi trebali biti oslobođeni poreza jer nam je prva nekretnina i manja je od 65 m2 ali nismo u stanju prijaviti prebivalište (što je jedan od uvjeta za oslobađanje od poreza na promet nekretninama) jer nekretnina nije osposobljena za življenje.
Hvala svima, nadam se da sam bio jasan.
I mene ovo zanima, samo je kod mene malo drugačija situacija - stan je dovršen i namješten i kao takvog ga kupujem od prethodnog vlasnika, ali uz rok za primopredaju stana od tri mjeseca (točnije, prethodni vlasnik bi navedena tri mjeseca koristio nekretninu). Znači, ja se do isteka ta tri mjeseca od zaključenja ugovora ne bih mogao useliti u stan. Zvao sam poreznu i dobio odgovor da bi mi bilo najbolje da se odmah prijavim na tu adresu jer ionako nitko neće prva tri mjeseca provjeravati, što mi je potpuno suludo. Ako bih mogao potpisati izjavu da ću se useliti čim izvršimo primopredaju nekretnine, onda bi mi to riješilo problem.
petra00
30.10.2013., 21:52
Može li se dobiti oslobođenje ili povrat poreza kod građevinskih radova i kupovanja materijala za obiteljku kuću, ako je prva nekretnina u pitanju?
GALAXY mini
03.11.2013., 13:51
Ne stignem citati ranije postove,pa isprika ako je pitanje/odgovor vec bilo.
dakle,prije 8 god mm i ja smo kupil stan od 50m2, stan je na mene i koristila sam poreznu olaksicu za prvu nekretninu.
sad nas je 4 i kupujemo veci stan(85m2)-zanima me da li mozemo po nekoj osnovici koristiti neku poreznu olaksicu?na poreznoj su nam rekli da ne no agentica za nekretnine nam kaze da postoji ta neka mogucnost:ne zna:
obzirom da zatvaramo fin.konstrukciju svakako bi voljeli znati koliko novaca da ukalkuliramo i za drzavu..
hvala puno na odgovoru.
Room130
03.11.2013., 13:54
Može li se dobiti oslobođenje ili povrat poreza kod građevinskih radova i kupovanja materijala za obiteljku kuću, ako je prva nekretnina u pitanju?
Kod kupnje materijala ne kupuješ nekretninu nego proizvod, i ne plaćaš porez na promet nekretnina nego PDV. Oslobođenje od PDVa ne možeš dobiti.
Dakle, u tom slučaju si jedino oslobođena poreza na promet nekretnina kod kupnje zemljišta za kuću.
Slično je kao i kod kupnje stana u novogradnji, na stan plaćaš PDV, samo na idealnidio zemljišta plaćaš porez na promet nekretninama i možeš tražiti oslobođenje od tog poreza, prema već opisanim pravilima.
kyra_zg
22.11.2013., 15:32
Da li je potrebno u prijavu poreza upisati vrijednost zemljista i komunalne infrastrukture novosagradene nekretnine ili mozemo ostaviti prazno?
Nemamo te podatke :(
MillionMan
28.11.2013., 12:54
kad se kupuje nekretnina na kredit?!
banaka odobri novce, ugovor se potpise, novci se prebace prodavatelju. ide se na poreznu i place se odma porez? kupac se uknjizi a kako banka stavi teret na to?
vlasnistvo je na ime kupca? i nakon isplate kako se skida teret?
Ljubicica
30.11.2013., 11:22
ide se na poreznu i place se odma porez?
Ne. Na poreznoj predaješ svu papirologiju koja je potrebna (piše ranije na temi koja je to, a i na stranicama porezne uprave). Nakon toga čekaš da ti dođe (preporučenom poštom) riješenje od porezne u kojem piše trebaš li platiti porez i ako trebaš, koliki je porez. Na riješenje se čeka i po nekoliko mjeseci, ovisno o tvom predmetu i ovisno o poreznoj kojoj pripadaš.
Za ostala pitanja s bankom i kreditom, ne znam, a i imaš posebne teme za to na pdf-u Banke, krediti, ...
Grupa Queen
30.11.2013., 19:55
Nisam prošao kroz baš sve postove na temi, ali jesam kroz dosta i nisam vidio to pitanje. Dakle, moj stan u novogradnji koji ću kupiti ima oko 43 m2 i još uz njega kupujem parkirno mjesto u garaži koje je veliko oko 15 m2 i prodaje se po 50% cijene kvadrata stana. Da li se garaža i stan po pitanju ovog poreza računaju kao jedna nekretnina i da li onda po toj logici ide kvadratura 43 + 0,5x15 = cca 50,5 m2? To mi je prva nekretnina.
sharenaloptica
18.02.2014., 10:49
pozdrav
zanima me da li se u kvadraturu nekretnine računa zajednički prostor i parking?
hvala
pozdrav
zanima me da li se u kvadraturu nekretnine računa zajednički prostor i parking?
hvala
Koliko je meni poznato uzima se u obzir samo stambeni prostor.
donatela
01.04.2014., 20:53
Kupujem prvu nekretninu u drugom gradu.drug opcina.cca 40 km. Grasonjeru od 19,50 m2.da li se na nju placa porez.neznam nista o tome.cekam kredit i kad se to sve rjesi onda nisim to u poreznu,mislim vlasnickl list i to. Da li je moguce staviti to na supruga . Da li moram zivjeti u njoj,jer necu .?sto se treba adresa mjenjati moja ili na koga glasi stan.kupila sam to na kredit i taj novac ce biti isplacen toj gospodi ciji je stan jer toliko ima ona duga.ista smo banka.vlda kad meni odobre njoj prebacuju novac.joj neznam nista o tome.vlasnicki je bez tereta 1/1.tako pise
Pise samo za kredit
Allexis
02.04.2014., 01:49
prijateljica bi sa sestrom htjela kupiti stan od 65 m2....obje rade i htjele bi dignuti kredit svaka za svoju polovicu, pa bi tako išlo i vlasništvo tj. suvlasništvo....s obzirom da će svaka kupiti 32,5 m2, jel to znači da nijedna neće platiti porez, jer ovo im je prva nekretnina i tako bi htjele rješiti stambeno pitanje za idućih par godina....
magicbright
02.04.2014., 13:23
Dakle stigla nam je odbijenica za oslobađanje i čestitka od porezne u punom iznosu za stan od 71m2 (prvostupanjska, od predaje papira 2012. ovo je pvi kontakt).
Kako bismo 2012. nas četvoro (supruga, dvoje djece i ja) kupili stan (od privatne osobe), prodao sam kuću (u katastru deklarirano kao kuća 68m2, garaža 19m2, dvorište 197 m2, u gruntovnici deklarirano kao kuća i dvorište 284m2) u kojoj smo živjeli i bili prijavljeni i u čijem sam bio 2/3 vlasništvu (preostala 1/3 daljnji član obitelji). Kvadratura za oslobođenje od 90m2 za 4 člana niije bila zadovoljena tada, a nije ni sada u stanu od 71m2. Također vrijednost prodane kuće (2/3 od 70000 eur) je manja od cijene stana od 105000 eur. Kako se žaliti, ima li nade?
*hellokitty*
03.04.2014., 17:31
Molim vas pomoć...
Ugovorom o darovanju sam dobila stan 60m2 koji sam sada prodala, a suprug i ja smo kupili stan 83m2 + 6m2 garaže. Imamo dijete i nas troje skupa smo imali ukupno samo tih 60m2.
Po mom laičkom tumačenju zakona, imamo pravo na oslobođenje od poreza do 80m2 i tako mi je rekla i gospođa na šalteru u poreznoj, danas sam išla tamo provjerit jer me mnogi uvjeravaju da ćemo morat platit porez na sve kvadrate, a ne samo razliku iznad 80m2.
Jel imao netko sličnu situaciju pa da zna iz prve ruke?
Hvala!
Allexis
07.04.2014., 02:24
već sam negdje pisala, ista situacija je bila s kolegicom....nasljedstvo u kojem je živjela par godina, kupnja novog - mora platiti porez na sve...razlog - porez se ne plaća na prvu nekretninu do određene kvadrature, a ne na jedinu nekretninu....u njenom slučaju je ovo druga nekretnina...sad čeka da joj riješe žalbu....žalila se da je njoj ovo prva kupovina nekretnine, pa zato ne treba platiti porez....
*hellokitty*
08.04.2014., 09:06
Ja svakako mislim predat zahtjev za oslobođenje... A onda i žalbu u slučaju da odbiju jer čitanjem zakona dolazim do zaključka da imamo pravo na oslobođenje. A isto piše i na stranicama porezne. Ja ne znam jel nešto krivo tumačim ili....? Čini mi se prepun rupa zakon...............
KUPNJA PRVE NEKRETNINE
1. Građani koji na temelju sklopljenog kupoprodajnog ugovora stječu prvi stan ili kuću, čime rješavaju vlastito stambeno pitanje, ako su ispunjeni svi ovi uvjeti:
A. da imaju hrvatsko državljanstvo
B. da građanin i članovi njegove uže obitelji prijave prebivalište i borave u mjestu i na adresi gdje je nekretnina koju stječe,
Članovima uže obitelji smatraju se bračni drug i djeca.
C. da površina stana ili kuće, ovisno o broju članova uže obitelji građanina, ne prelazi ove površine:
Broj članova uže obitelji (uključujući i građanina koji traži oslobođenje) Ukupna površina stana ili kuće
1 50 m2
2 65 m2
3 80 m2
4 90 m2
5 100 m2
6 110 m2
7 i više 120 m2
D. da građanin i članovi njegove uže obitelji nemaju u vlasništvu, suvlasništvu ili zajedničkom vlasništvu u tuzemstvu ili inozemstvu:
D.1 stan i/ili kuću čija je ukupna površina veća od:
Broj članova uže obitelji (uključujući i građanina koji traži oslobođenje) Ukupna površina stana i kuće u tuzemstvu ili inozemstvu u vlasništvu, suvlasništvu ili zajedničkom vlasništvu građanina i članova njegove uže obitelji
1 40 m2
2 55 m2
3 70 m2
4 80 m2
5 90 m2
6 100 m2
7 i više 110 m2
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.