View Full Version : On-line katastar i gruntovnica
OpasanNekiLik
13.06.2008., 09:37
Snalazi li se netko na tim stranicama; katastarska čestica, knjiga položenih ugovora, glavna knjiga, z.k. uložak, poduložak, Zs, Z, tabularna izjava, posjedovni list, vlasnički list, izvod iz KPU, katastarska općina, D.I. broj, broj geodetskog elaborata ... ma mislim.
Nazovem ja njih na onaj broj koji su naveli na stranicama i javi mi se neka gospođa i kažem ja njoj da bih htio doći do svog vlasničkog lista. Nisam ni počeo, a ona meni da je to on-line samo onako i da se pravi vlasnički list vadi u gruntovnici, ma OK, ali mene zanima on-line. I tako sad da joj dam z.k uložak, kažem nemam gdje to mogu naći, kaže ona piše u vlasničkom listu, pa ženo Božja da bih došao do vlasničkog lista on-line moram pročitati broj s vlasničkog lista, i sad opet ona kako je to on-line samo onako da ako nešto trebam da moram doći u gruntovnicu ... trala-lala-la! OK, hvala Vam gospođo.
Može li mi netko reći kako se dođe do tih vlasničkih listova? Ono, imam ime i prezime vlasnika, adresu objekta i kako dalje?
Može li mi netko reći kako se dođe do tih vlasničkih listova? Ono, imam ime i prezime vlasnika, adresu objekta i kako dalje?
Koliko znam, takva tražilica ne postoji (po imenu i prezimenu). Da bi našao to što tražiš trebaš imati broj zemljišta (kat.čestice) ili ili broj zk.uloška. To moš naći na ugovoru.
Koliko znam, takva tražilica ne postoji (po imenu i prezimenu). Da bi našao to što tražiš trebaš imati broj zemljišta (kat.čestice) ili ili broj zk.uloška. To moš naći na ugovoru.
Našao si u oglasniku oglas da Pero Perić na nekoj adresi prodaje stan. Na koji nači ćeš provjeriti da je Pero Perić doista pravi vlasnik tog stana ili u kojem je stupnju postupak njegovog uknjiženja vlasništva?
Našao si u oglasniku oglas da Pero Perić na nekoj adresi prodaje stan. Na koji nači ćeš provjeriti da je Pero Perić doista pravi vlasnik tog stana ili u kojem je stupnju postupak njegovog uknjiženja vlasništva?
Nazoveš peru i tražiš ga podatke koji ti trebaju (zk uložak i/ili kč). Ak ti to ne veli, upravo si provjerio.
Podatak u gruntovnici možeš dobiti za bilo koju kč (za 20 kuna). Onaj ko prodaje to mora znat.
mirko77
13.06.2008., 20:57
za zagreb se moze pronaci preko online katastra
za zagreb se moze pronaci preko online katastra
Pa daj taj link di upišem ime i prezime i dobim van kč, posjedovni....
mirko77
13.06.2008., 22:20
Pa daj taj link di upišem ime i prezime i dobim van kč, posjedovni....
hm.. trazio sam po netu
upisala bi se ulica i broj pa bi izbacilo podatke, al sad ne mogu nac stranicu
mislim na zagreb.hr pa desno imas 'katastar'
katastar.hr
sve fino podjeljeno po zupanijama i upravama..pa mozda vam pomogne.:):)
Nazoveš peru i tražiš ga podatke koji ti trebaju (zk uložak i/ili kč). Ak ti to ne veli, upravo si provjerio.
Podatak u gruntovnici možeš dobiti za bilo koju kč (za 20 kuna). Onaj ko prodaje to mora znat.
Ja na primjer znam svoju k.č. i nema šanse da nađem išta. Tek kad upišem broj poduloška dobijam podatke o izvodu u KPU. Naravno taj broj poduloška mi je donio advokat iz gruntovnice na izvodu iz knjige položenih ugovora. Dakle nema šanse da bih sam mogao do toga nekako doći online.
@legend
@mirko77
OpasanNekiLik je napisao:"Može li mi netko reći kako se dođe do tih vlasničkih listova? Ono, imam ime i prezime vlasnika, adresu objekta i kako dalje?"
Pročitajte što se traži: upišem ime i prezime i dobijem vlasnički list, NE OBRNUTO.
@sbrbot: "Naravno taj broj poduloška mi je donio advokat iz gruntovnice na izvodu iz knjige položenih ugovora."
Izved iz knjige položenih ugovora je neka čisto druga priča. Naime, večina stanara zajedničkog stanovanja (zgrade) su u YU kupile stan i imaju jedino ugovor. Te zgrade (večinom) nisu etažirane i tako i ne mogu imati vlasnički list jer se tek etažiranjem u potpunosti definira tvoje vlasništvo nad nekretninom koje uključuje i idealni dio k.čestice.
Gledaj, Peru traži sve papire koje ima, a mora imati ovjereni ugovor gdje se vidi što je kupljeno. Mora i postojati kč na kojoj je nekretnina izgrađena pa ti u najboljem slučaju može pisati neka u gruntovnom izvatku. I tu su jako veliki problemu kod kupoprodaje jer neetažiran stan nema vlasnički list, a to svima smrdi na prijevaru što i ne mora biti. U svakom slučaju ispruži sve pipke i ticala prije no što se odlučiš za kupovinu.
pistacija
17.06.2008., 00:02
50% ako ne i 70% stanova su uknjizeni u KPU sto znaci da se moze dobiti Izvadak iz knjige polozenih ugovora i to je ukratko za svakog vlasnicki list, dobro nije kao Zemljisnoknjizni izvadak al ima skoro isto znacenje i ne vidim zasto ne bi netko kupio nekretninu ako ista ima izvadak iz knjige PU. Nije isto ako i kad je NOVOGRADNJA i zgrada NIJE ETAZIRANA ili ako je starogradnja i zgrada nije etazirana. Neke cak stare zgrade imaju i podulozak i zk ulozak znaci li to da je etazirano il ne - kog briga, bitno da nema tereta i da ima vlas.list a jel kpu il zk knjiga stvarno ne bi trebalo raditi ikakvu razliku....
OpasanNekiLik
17.06.2008., 08:41
Pročitajte što se traži: upišem ime i prezime i dobijem vlasnički list, NE OBRNUTO.
Gle, ako postoji relacija k.č. -> adresa postoji i obrnuta relacija. Pitanje je samo želi li se stvar napraviti jednostavnom ili zakomplicirati kako bi jedan ogroman birokratski aparat imao na čemu dobro živjeti.
I daj molim te kvotaj ko sav normalan svijet.
Izved iz knjige položenih ugovora je neka čisto druga priča. Naime, večina stanara zajedničkog stanovanja (zgrade) su u YU kupile stan i imaju jedino ugovor. Te zgrade (večinom) nisu etažirane i tako i ne mogu imati vlasnički list jer se tek etažiranjem u potpunosti definira tvoje vlasništvo nad nekretninom koje uključuje i idealni dio k.čestice.
Zašto bi Knjiga položenih ugovora bila "skroz neka druga priča". Radi se o vlasništvu pa je sasvim ista priča - babe bi rekle isti k. drugo pakovanje. Što se tiče etažiranja to je također jedna obična izmišljotina pod izlikom brige o frazama "zajedničkim dijelovima" i "idealni dio k.č.", a da se od stanara izmuze lova. I prije izmišljotine etažiranja stanovi su se kupovali i prodavali i koristili zajednički dijelovi i idealni dijelovi k.č. i takav sustav sasvim je normalno funkcionirao. Uostalom tko kupuje stan zbog "zajedničkih dijelova" ili "idealnog dijela k.č."? Reci mi koja je razlika tebe kao stanara u korištenju i uživanju tvoga stana pa i svih zajedničkih dijelova i idealnih dijelova k.č. prije i poslije etažiranja, nikakva osim manjka u džepu koji si dao sustavu za etažiranje. Ljudi, etažiranje je jedna izmišljotina kojom država muze pare od građana, nema tu neke tajne. Vidjet ćeš, kad se završi etažiranje u HR, izmislit će neko certificiranje izolacije zgrade itd.
Gledaj, Peru traži sve papire koje ima, a mora imati ovjereni ugovor gdje se vidi što je kupljeno. Mora i postojati kč na kojoj je nekretnina izgrađena pa ti u najboljem slučaju može pisati neka u gruntovnom izvatku. I tu su jako veliki problemu kod kupoprodaje jer neetažiran stan nema vlasnički list, a to svima smrdi na prijevaru što i ne mora biti. U svakom slučaju ispruži sve pipke i ticala prije no što se odlučiš za kupovinu.
Ja sam kupio stan koji nije imao krajnji vlasnički list nego je bio tek upisan u KPU. Ja sam se onda također upisao u KPU kao sljedeći. Naravno kako to ide, prvo se mora administrativno riješiti prethodni vlasnik, pa onda ja, pa tek onda dolazi vlasnički list. Što se tiče Pere, čemu tu ta tajnovitost ako su podaci o vlasništvu javna stvar odn. podaci u javnoj domeni. Npr. želim kupiti neku nekretninu na moru i zanima me puno lokacija, pa šta bih ja sad trebao svakoh od njih tražiti podatke s njihovog vlasničkog lista kako bih mogao provjeriti u gruntovnici podatke o njihovom vlasništvu, a ti su podaci kao javno dostupni!?
50% ako ne i 70% stanova su uknjizeni u KPU sto znaci da se moze dobiti Izvadak iz knjige polozenih ugovora i to je ukratko za svakog vlasnicki list, dobro nije kao Zemljisnoknjizni izvadak al ima skoro isto znacenje i ne vidim zasto ne bi netko kupio nekretninu ako ista ima izvadak iz knjige PU. Nije isto ako i kad je NOVOGRADNJA i zgrada NIJE ETAZIRANA ili ako je starogradnja i zgrada nije etazirana. Neke cak stare zgrade imaju i podulozak i zk ulozak znaci li to da je etazirano il ne - kog briga, bitno da nema tereta i da ima vlas.list a jel kpu il zk knjiga stvarno ne bi trebalo raditi ikakvu razliku....
Nekada je upis u KPU bio gotovo jednak vlasničkom listu, ali danas se počinje raditi razlika. Čuo sam da banke više ne žele dati hipotekarni kredit ako je stan upisan samo u KPU nego inzistiraju na pravom vlasničkom listu. E to je razlika. Npr. zbog ovog uvjeta razmišljam o etažiranju, a ne zato što mislim kako je etažiranje nešto pametno i korisna. Jednostavno moram zato što sam ucijenjen.
Gle, ako postoji relacija k.č. -> adresa postoji i obrnuta relacija. Pitanje je samo želi li se stvar napraviti jednostavnom ili zakomplicirati kako bi jedan ogroman birokratski aparat imao na čemu dobro živjeti.
To upoće nije bitno. Vlasništvo nad kč je javni podatak, ali popis vlasništa po imenu i prezimenu nije javni podatak. To je dozvoljeno policiji i poreznoj upravi. Je li implementirano, ne znam. Za registraciju auta i ime vlasnika znam da postoji u MUP-u ali nije javni podatak.
Stvar nije jednostavna, ali si potpuno u pravu kad kažeš da je previše birokratizirano.
I daj molim te kvotaj ko sav normalan svijet.
:D
Zašto bi Knjiga položenih ugovora bila "skroz neka druga priča". Radi se o vlasništvu pa je sasvim ista priča - babe bi rekle isti k. drugo pakovanje. Što se tiče etažiranja to je također jedna obična izmišljotina pod izlikom brige o frazama "zajedničkim dijelovima" i "idealni dio k.č.", a da se od stanara izmuze lova. I prije izmišljotine etažiranja stanovi su se kupovali i prodavali i koristili zajednički dijelovi i idealni dijelovi k.č. i takav sustav sasvim je normalno funkcionirao. Uostalom tko kupuje stan zbog "zajedničkih dijelova" ili "idealnog dijela k.č."? Reci mi koja je razlika tebe kao stanara u korištenju i uživanju tvoga stana pa i svih zajedničkih dijelova i idealnih dijelova k.č. prije i poslije etažiranja, nikakva osim manjka u džepu koji si dao sustavu za etažiranje. Ljudi, etažiranje je jedna izmišljotina kojom država muze pare od građana, nema tu neke tajne. Vidjet ćeš, kad se završi etažiranje u HR, izmislit će neko certificiranje izolacije zgrade itd.
Tu si postavio pitanje, a dolje si odgovorio. Temeljem KPU NE dobiješ vlasnički list.
Nakon etažiranja točno znaš čega si vlasnik a čega suvlasnik počevši od parkirališta (ako ga imaš), podruma, terase... i točno je definirano što je tvoje. Kod neetažiranih stanova nije tako. Prema tome, ukoliko ne znaš što je tvoje, ne znaš ni obveze.
Evo ti primjer: zadnji kat nebodera, ravni krov terasa. Čija je terasa? Tko snosi troškove popravka terase i tko ima pravo pristupa? Kad je stan etažiran, eksplicite ti piše: imaš/nemaš dio terase. Ako imaš, možeš ići gore, ako nemaš, zašto bi plaćao popravak? I ti bi nekome dao kredit ili hipoteku, a da ne znaš koja je vrijednost nekretnine? I odričeš se svog dijela zemljišta i zgrade, budući u KPU nisi evidentiran kao suvlasnik.
Ja sam kupio stan koji nije imao krajnji vlasnički list nego je bio tek upisan u KPU. Ja sam se onda također upisao u KPU kao sljedeći. Naravno kako to ide, prvo se mora administrativno riješiti prethodni vlasnik, pa onda ja, pa tek onda dolazi vlasnički list. Što se tiče Pere, čemu tu ta tajnovitost ako su podaci o vlasništvu javna stvar odn. podaci u javnoj domeni. Npr. želim kupiti neku nekretninu na moru i zanima me puno lokacija, pa šta bih ja sad trebao svakoh od njih tražiti podatke s njihovog vlasničkog lista kako bih mogao provjeriti u gruntovnici podatke o njihovom vlasništvu, a ti su podaci kao javno dostupni!?
Nekada je upis u KPU bio gotovo jednak vlasničkom listu, ali danas se počinje raditi razlika. Čuo sam da banke više ne žele dati hipotekarni kredit ako je stan upisan samo u KPU nego inzistiraju na pravom vlasničkom listu. E to je razlika. Npr. zbog ovog uvjeta razmišljam o etažiranju, a ne zato što mislim kako je etažiranje nešto pametno i korisna. Jednostavno moram zato što sam ucijenjen.
Ja ti mogu potvrditi što si čuo: temeljm KPU nemreš dobiti ni kredit ni hipoteku, baš zato što se ne zna što je u vlasništvu. Radi se o faktičkoj razlici, ne o pravnoj jer je KPU sastavni dio katastra.
Štogod ti mislio o etažiranju, radi se o utvrđivanju vlaništva, prema tome je nuždno. Posebni preoblem je kč na kojoj se nalaze zgrade čija prenamijena zemljišta nije napravljena. Moj stan (i cijela zgrada) su na oranici. Sada se gospoda trebaju dogovoriti je li potrebno plaćati prenamijenu (što je normalno) ili ne i tko će snositi troškove.
Za tajnovitost koju spominješ nemoj pitati mene. Ja sam jednostavno rekao sbrbotu ako nemre naći izvadak na netu, nek mu čovjek faksira. To ne znači da će to tražiti od svakoga, nego od onoga koga nemre naći u katastru na netu.
deelayla.
17.06.2008., 12:24
da ne otvaram novu temu,jel mi može netko reči kako izgleda vlasnički list.
naime,potreban mi je za prijavu prebivališta, a ja imam neko rješenje o uknjižbi prava vlasništva.
jel to vlasnički list :confused:
hvala
vlasnicki list (http://www.javno.com/slike/dokumenti_3/g2007/m01/x7130732967987763.jpg)
pistacija
17.06.2008., 18:03
Prvi put cujem da banke ne daju kredite ako je stan ima Izvadak iz KPU :eek: Ovo je najveca glupost, sorry:rolleyes: Prije ce biti da su oni koji su trazili kredit naletili na referenta koji pojma nema... Radim s a svim bankama i do sada nije niti ijedna radi toga odbila neki kredit. Cak sam prodala preko kredita stan koji je bio upisan u KPU i na izvadku iz KPU je stajalo stan na xy adresi, polukat koji se sastoji od sobe, hodnika, kuhinje .... Cak na tom vl.listu iz KPU nije bilo ni kvadrature ni koji kat i banka dala kredit. Cudila sma se al nismo se bunili :)
I koja je razlika izmedju stana upisanog u KPU i zemljisne knjige za banku? nikakva jer bila zgrada etazirana kao novogradnja ili neetazirana kao starogradnja u oba slucaja moras staviti da si npr. kupio i suvlasnički dio zemljišta i zajedničkih dijelova i uređaja zgrade povezanih stvarnim pravima s vlasništvom posebnog dijela nekretnine temeljem čl. 68 i 370 st. 4. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima i moras prepisati ako pise u vlas.listu iz ceg se sastoji stan. Dakle nema bas neke razlike, u oba slucaja si kupio salter prema supama, stepenice prema tavanu, zajednicku ostavu npr. biciklarnu te prostor sa cvijecem ispred zgrade i sl. I dobro netko rece, etaziranjem bi se samo izmuzla lovica bezze...
Jedino sto mi pada na pamet kod neetaziranih starogradnji je da g. Bandic moze doci i iscrtati parkirna mjesta te staviti npr. zona 3 ili 2- ispravite me ako grijesim pliz :D
Nakon etažiranja točno znaš čega si vlasnik a čega suvlasnik počevši od parkirališta (ako ga imaš), podruma, terase... i točno je definirano što je tvoje. Kod neetažiranih stanova nije tako. Prema tome, ukoliko ne znaš što je tvoje, ne znaš ni obveze.
Ma to su samo priče. Nemaš ti ništa od toga što piše u zgradi da si ti vlasnik 1/44 dijela ulaznih vrata. Totalna gluparija.
Evo ti primjer: zadnji kat nebodera, ravni krov terasa. Čija je terasa? Tko snosi troškove popravka terase i tko ima pravo pristupa? Kad je stan etažiran, eksplicite ti piše: imaš/nemaš dio terase. Ako imaš, možeš ići gore, ako nemaš, zašto bi plaćao popravak? I ti bi nekome dao kredit ili hipoteku, a da ne znaš koja je vrijednost nekretnine? I odričeš se svog dijela zemljišta i zgrade, budući u KPU nisi evidentiran kao suvlasnik.
Terasa je zajednički dio zgrade i popravak snose svi stanari iz pričuve. Cijela filozofija stambene pričuve (zajednički novac) temelji se na brizi o zajedničkom dijelu imovine. Kad se zgrada etažira i sve podijeli na stanare i više nema zajedničkih dijelova stanari u principu bi stanari mogli reći ja ne želim popravljati svoj 1/44 dijela krova, boli me uvo za to. I ja ti govorim to što ti znaš da je 1/44 dijela krova tvoje, da je 1/44 dijela ulaznih vrata tvoje, daj molim te, što ćeš ti s time?
Ja tvrdim da je sustav oko vlasništva, stanovanja, kupovine i prodaje stanova posve jednako funkcionirao i prije nego što je izmišljeno etažiranje. Ne vidim koju dodatnu vrijednost, osim filozofije da ti sad kao znaš koliki dio ulaznih vrata zgrade je tvoj i sl., donosi etažiranje, ali znam da će me to koštati.
Prvi put cujem da banke ne daju kredite ako je stan ima Izvadak iz KPU :eek: Ovo je najveca glupost, sorry:rolleyes: Prije ce biti da su oni koji su trazili kredit naletili na referenta koji pojma nema... Radim s a svim bankama i do sada nije niti ijedna radi toga odbila neki kredit. Cak sam prodala preko kredita stan koji je bio upisan u KPU i na izvadku iz KPU je stajalo stan na xy adresi, polukat koji se sastoji od sobe, hodnika, kuhinje .... Cak na tom vl.listu iz KPU nije bilo ni kvadrature ni koji kat i banka dala kredit. Cudila sma se al nismo se bunili :)
I koja je razlika izmedju stana upisanog u KPU i zemljisne knjige za banku? nikakva jer bila zgrada etazirana kao novogradnja ili neetazirana kao starogradnja u oba slucaja moras staviti da si npr. kupio i suvlasnički dio zemljišta i zajedničkih dijelova i uređaja zgrade povezanih stvarnim pravima s vlasništvom posebnog dijela nekretnine temeljem čl. 68 i 370 st. 4. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima i moras prepisati ako pise u vlas.listu iz ceg se sastoji stan. Dakle nema bas neke razlike, u oba slucaja si kupio salter prema supama, stepenice prema tavanu, zajednicku ostavu npr. biciklarnu te prostor sa cvijecem ispred zgrade i sl. I dobro netko rece, etaziranjem bi se samo izmuzla lovica bezze...
Jedino sto mi pada na pamet kod neetaziranih starogradnji je da g. Bandic moze doci i iscrtati parkirna mjesta te staviti npr. zona 3 ili 2- ispravite me ako grijesim pliz :D
Pravno gledano nema razlike, to sam već rekao. Problem nije ako netko uspije dobiti kredit bez vlasničkog lista, nego ako ne dobije. Pogledaj uvjete na web stranicama banaka za dobivanje nekretnina. Svi imaju u uvijetima naveden vlasnički list. To je način osiguranja banke i više proizlazi iz realnosti nego iz zakona.
"U knjizi položenih ugovora nisu utvrđeni proporcionalni dijelovi cijele nekretnine (zemljišta i zgrade), nad kojima je suvlasnik svaki vlasnik posebnog dijela (stana, poslovnog prostora ili garaže, itd.). Vlasnik pojedine etažne jedinice u knjizi položenih ugovora nije evidentiran kao suvlasnik zgrade i zemljišta." (http://www.nekretnine-rijeka.com/savjeti-pravnika/etaziranje-pitanja-i-odgovori.asp)
Nije pitanje smije li, nego MOŽE li. A može. Jer je Bandić. I sigurno može dići kredit bez vlasničkog lista:D
Teoretski ne, jer u ugovorima suvlasnika piše kč i zna se da su oni vlasnici samo ne u kojem omjeru.
Ma to su samo priče. Nemaš ti ništa od toga što piše u zgradi da si ti vlasnik 1/44 dijela ulaznih vrata. Totalna gluparija.
Znaš unaprijed koje su ti obveze (održavanje vrata).
Terasa je zajednički dio zgrade i popravak snose svi stanari iz pričuve. Cijela filozofija stambene pričuve (zajednički novac) temelji se na brizi o zajedničkom dijelu imovine. Kad se zgrada etažira i sve podijeli na stanare i više nema zajedničkih dijelova stanari u principu bi stanari mogli reći ja ne želim popravljati svoj 1/44 dijela krova, boli me uvo za to. I ja ti govorim to što ti znaš da je 1/44 dijela krova tvoje, da je 1/44 dijela ulaznih vrata tvoje, daj molim te, što ćeš ti s time?
Ma otkud znaš da je svaka terasa zajedničko vlasništvo? U prosjeku da, ali ti kupuješ određenu nekretninu, ne prosječnu, pa te zanima i vlasništvo nad terasom i prava i obveze koje proizlaze iz toga. I zanima li te imaš li parking vlastiti ili zajednički? I imaš li ga uopće?
Kad se zgrada etažira i sve podijeli na stanare i više nema zajedničkih dijelova stanari u principu bi stanari mogli reći ja ne želim popravljati svoj 1/44 dijela krova, boli me uvo za to. I ja ti govorim to što ti znaš da je 1/44 dijela krova tvoje, da je 1/44 dijela ulaznih vrata tvoje, daj molim te, što ćeš ti s time?
I opet logično ideš zaključivati bez poznavanja propisa. Nakon etažiranja znaš koliki imaš idelani dio (najlakše definirati kao tvoj suvlasnički udio u VRIJEDNOSTI vrata ili hodnika, a ne dio vrata ili dio hodnika). Sukladno tvom idealnom dijelu iznose i troškovi održavanja zgrade. Možeš ti reći da te "boli uvo", ali plaćanje pričuve je tvoja obveza.
Stalno okrećeš realnost: etažiranje nije napravljeno da bi ti nešto dodatno dobio (dio vrata ili sl) već da se točno odredi tvoje vlasništvo i sukladno s tim tvoja prava i obveze. Ako imaš veći stan, imaš veći idealni dio ali su ti i troškovi održavanja veći.
Znaš unaprijed koje su ti obveze (održavanje vrata).
Sad zakon nalaže da se izdvaja za pričuvu (održavanje zajedničkih dijelova zgrade) i to je zakon kojemu se ne može pobjeći. Kad je u pitanju moje vlasništvo nema zakona koji će me prisiliti da ga održavam - čista moja volja, a to je izvor mnogih opasnisti. Kao što rekoh, sad je krov zajednički i Zakon o vlasništvu kaže da se mora izdvajati u zajedničku namjensku pričuvu i to sanirati. Sutra kad krov ne bude zajedničko vlasništvo nego ja budem znao da je moj 1/44 dijela krova što me sili da brinem o svojih 1/44 (moje je može i propasti što se mene tiče). To je opasnost.
I opet logično ideš zaključivati bez poznavanja propisa. Nakon etažiranja znaš koliki imaš idelani dio (najlakše definirati kao tvoj suvlasnički udio u VRIJEDNOSTI vrata ili hodnika, a ne dio vrata ili dio hodnika). Sukladno tvom idealnom dijelu iznose i troškovi održavanja zgrade. Možeš ti reći da te "boli uvo", ali plaćanje pričuve je tvoja obveza.
Stalno okrećeš realnost: etažiranje nije napravljeno da bi ti nešto dodatno dobio (dio vrata ili sl) već da se točno odredi tvoje vlasništvo i sukladno s tim tvoja prava i obveze. Ako imaš veći stan, imaš veći idealni dio ali su ti i troškovi održavanja veći.
Poznajem ja zakon itekako dobro, ali ti objašnjavam da to što ja znam koliki je moj idealni dio u nečemu što je samo po sebi zajedničko je filozofska kategorija od koje nemam praktične koristi, ali imam praktične troškove.
Sad zakon nalaže da se izdvaja za pričuvu (održavanje zajedničkih dijelova zgrade) i to je zakon kojemu se ne može pobjeći. Kad je u pitanju moje vlasništvo nema zakona koji će me prisiliti da ga održavam - čista moja volja, a to je izvor mnogih opasnisti. Kao što rekoh, sad je krov zajednički i Zakon o vlasništvu kaže da se mora izdvajati u zajedničku namjensku pričuvu i to sanirati. Sutra kad krov ne bude zajedničko vlasništvo nego ja budem znao da je moj 1/44 dijela krova što me sili da brinem o svojih 1/44 (moje je može i propasti što se mene tiče). To je opasnost.
Ti ne održavaš terasu (recimo da je tvoja), ja kat ispod i curi mi kiša sa terase. Zovem građevinsku inspekciju i oni tebe zakonski obvežu na popravak krov. Sjeti se Kupske: stanari su željeli ostati, ali su silom zakona "otjerani".I čak nije bilo zajedničko, nego individualno stanovanje! Nije sve onako kako si ti zamišljaš.
Poznajem ja zakon itekako dobro, ali ti objašnjavam da to što ja znam koliki je moj idealni dio u nečemu što je samo po sebi zajedničko je filozofska kategorija od koje nemam praktične koristi, ali imam praktične troškove.
Već po ne znam koji put: zašto si ti zamislio da trebaš od etažiranja imati samo korist? Etažiranjem znaš što sve ulazi u procjenu tvoje nekretnine a iz istoga toga slijede tvoja prava i dužnosti (tvoje pravo na spomenuti krov, ali i dužnost održavanja). Prava prihvaćaš, jer je tvoje, a od dužnosti "nemaš koristi" pa to baš i ne bi prihvatio.
Za održavanje suvlasničkih dijelova je potrebno platiti! Postoje neodvojivi dijelovi zgrade koje moraju ispunjavati uvijete pod kojima je ta zgrada dobila uporabnu dozvolu, i ti uvijeti stalno trebaju biti ispunjeni.
...kažem ja njoj da bih htio doći do svog vlasničkog lista. Nisam ni počeo, a ona meni da je to on-line samo onako i da se pravi vlasnički list vadi u gruntovnici, ma OK, ali mene zanima on-line. I tako sad da joj dam z.k uložak, kažem nemam gdje to mogu naći, kaže ona piše u vlasničkom listu, pa ženo Božja da bih došao do vlasničkog lista on-line moram pročitati broj s vlasničkog lista....Može li mi netko reći kako se dođe do tih vlasničkih listova? Ono, imam ime i prezime vlasnika, adresu objekta i kako dalje?....[/QUOTE]
Bok,
Koliko ja pratim zemljišne knjige i katastar, ima još dosta zaostataka, a to znači da mnogi vlasnici još uvijek nisu upisani kao vlasnici....adrese i prezimena se mijenjaju, ali se ne prijavljuju promjene (jer i to košta nekih 50-tak kuna).
U kupoprodajnim ugovorima navedeni su naziv katastarske općine i broj katastarske čestice, te se po njima izvršava pretraživanje on-line (na www.katastar.hr još i preko posjedovnog lista.) Uz to sve podaci između katastra i zemljišne knjige NISU USKLAĐENI...a to se osjeća i u slučajevima kada katastarsku česticu iz katastra treba IDENTIFICIRATI sa česticom u zemljišnoj knjizi....(čest slučaj u katastru Grada Zagreba)...
Dakle treba biti svjestan da svaki pojedinac treba biti odgovoran za svoju nekretninu jer time štiti svoje vlasništvo i njom raspolaže kako želi (kupoprodaja, darovanje, hipoteka ili nasljeđivanje).
Uređena nekretnina znači kako u naravi tako i na papiru, a što tiče on-line vlasničkih listova pretpostavljam da će to biti u skoroj budućnosti.
Interesantna je web stranica www.uredjenazemlja.hr, pa se tamo mogu dobiti detaljnije informacije...
Ako ti nisam mogla pomoći, bar se mora priznati da se trudim.
Pozdrav :mig:
da ne otvaram novu temu,jel mi može netko reči kako izgleda vlasnički list.
naime,potreban mi je za prijavu prebivališta, a ja imam neko rješenje o uknjižbi prava vlasništva.
jel to vlasnički list :confused:
hvala
Na rješenju o uknjižbi prava vlasništva piše broj čestice i naziv katastarske općine na kojima se nalazi nekretnina. Lijepo otiđeš u zemljišnoknjižni odjel kupiš 20 kuna biljega i na šalteru zatražiš z.k. izvadak (vlasnički list). Kopiju ostaviš MUP-u, a original pokažeš i ostaviš kod sebe, jer ti može dobro doći...ako je nekretnina tvoja...preko web stranice www.pravosudje.hr imaš dostupne podatke, pretraživanje se vrši preko broja čestice i naziva k.o. (prije toga odabereš zemljšnoknjižni odjel)...i preko tako transparantnih podataka možeš znati da nitko ne mućka sa tvojim vlasništvom....Pozdrav.
:)
Znate li koliko su podaci katastra neusklađeni sa podacima zemljišnih kniga?
Imate li usklađene podatke svojih nekretnina?
Tko je odgovoran?
Mislim da je Đurđa izdvojila najbitnije.:top:
Malinovac
27.06.2008., 00:00
Je li moguće da za dijelove Katastarske općine "Grad Zagreb" još nisu dostupni zemljišnoknjižni podaci? Ukucam broj zemljišnoknjižnog uloška (eno ga piše na izvatku starom dva mjeseca) - i ništa.
buntspecht
30.06.2008., 02:39
Snalazi li se netko na tim stranicama; katastarska čestica, knjiga položenih ugovora, glavna knjiga, z.k. uložak, poduložak, Zs, Z, tabularna izjava, posjedovni list, vlasnički list, izvod iz KPU, katastarska općina, D.I. broj, broj geodetskog elaborata ... ma mislim.
Nazovem ja njih na onaj broj koji su naveli na stranicama i javi mi se neka gospođa i kažem ja njoj da bih htio doći do svog vlasničkog lista. Nisam ni počeo, a ona meni da je to on-line samo onako i da se pravi vlasnički list vadi u gruntovnici, ma OK, ali mene zanima on-line. I tako sad da joj dam z.k uložak, kažem nemam gdje to mogu naći, kaže ona piše u vlasničkom listu, pa ženo Božja da bih došao do vlasničkog lista on-line moram pročitati broj s vlasničkog lista, i sad opet ona kako je to on-line samo onako da ako nešto trebam da moram doći u gruntovnicu ... trala-lala-la! OK, hvala Vam gospođo.
https://e-uprava.apis-it.hr/katweb/servlet/Logon
probaj ovdje samo upises adresu i kucni broj i pojavi se sve,to je samo za ZG i Sesvete
Evo i na ovoj stranici se mogu pronaći neke osnove Sve o katastru i gruntovnici (http://katastarigruntovnica.site88.net). Kao što rekoh tu su ipak samo osnove, ali i to možda nekom pomogne.
pistacija
20.08.2008., 16:19
Ako je stan upisan u KPU (knjiga polozenih ugovora) i nemate broj poduloska u tom slucaju se NE MOZE na internetu naci izvadak unatoc tome sto imate K.cestice , K.Opcine ili zk.uloske ime ulice i sl..
Dakle ako je stan u KPU upisan trebas br. poduloska a ako je stan upisan u zemljisnim knjigama onda zemljisno knjizni izvadak MOZES naci preko k.cest. i k.opcine ili zk.uloska :)
stagediver
03.09.2008., 13:48
ako mislite da u zagrebu ima problema s neuskladjenoscu cestica u katastru i na sudu, dodjite na jug dalmacije: bez problema naici cete na slucajeve u kojima vlasnistvo nad malim cesticama (negradjevinskog!!!!) zemljista ima 20-70 ljudi :D
ludnica :D
molio bih ako ijedan pravnik koji se dobro kuzi u te stvari moze pojasniti treba li ista drugo uskladiti osim stanja u katastru sa stanjem na sudu?
i ako moze odgovoriti sto je 'jace' u slucajevima u kojima stanje nije uskladjeno: je li bolje imati cesticu na svoje ime u katastru (katastar.hr), ili na sudu (pravosudje.hr)?
Bok,
može li me netko savjetovati što trebam/mogu dobiti iz gruntovnice od papira za prodaju neetažirane starogradnje? Stan u starogradnji je u Novom Zagrebu u neetažiranoj zgradi i nasljedila sam ga ostavinom. Banka navodno traži vl. list koji sada ne mogu dobiti jer sve dugo traje. Koji je najbrži naći doći do valjanih papira za prodaju? Vrijede li KPU ili Rješenje o uknjižbi prava vlasništva? Znate li dobrog advokata ili agenciju za nekretnine u Zagrebu koja ganja te papire u gruntovnici? Koje su cijene njihovih usluga? Hvala. :s
Pod uvjetom da je stan upisan u Knjizi položenih ugovora (KPU) i da je u gruntovnici provedeno rješenje o nasljeđivanju najbolje što možeš zatražiti i dobiti je Izvadak iz knjige položenih ugovora koji je valjani dokument za dokazivanje prava vlasništva.
Što je potrebno od dokumenata za upis stana u Knjigu položenih ugovora (KPU)? Zna li netko dobrog advokata koji ganja papire u gruntovnici? Kolike su njihove cijene?
nina333
17.10.2008., 09:14
Znate li koliko su podaci katastra neusklađeni sa podacima zemljišnih kniga?
Imate li usklađene podatke svojih nekretnina?
Tko je odgovoran?
Upravo sam saznala zahvaljujući tebi Đurđa.
Ostali, provjerite imate li usklađene podatke nekretnina. Dakle, katastar i zemljišne knjige :s :horor:
Neusklađeni totalno, i za to bi netko morao biti odgovoran.
Tko?
nina333
17.10.2008., 09:32
l
molio bih ako ijedan pravnik koji se dobro kuzi u te stvari moze pojasniti treba li ista drugo uskladiti osim stanja u katastru sa stanjem na sudu?
i ako moze odgovoriti sto je 'jace' u slucajevima u kojima stanje nije uskladjeno: je li bolje imati cesticu na svoje ime u katastru (katastar.hr), ili na sudu (pravosudje.hr)?
Da. treba li još nešto? :misli: Važno je i jedno i drugo.
Najbolje je otići u katastar i s izvodom iz katastra na sud. Svejedno, možda ni to nije dovoljno?
nina333
17.10.2008., 11:12
Samo još jedna napomena.
Odlukom Ministarstva Pravosuđa RH od 6. rujna 2007. godine, s danom 1. listopada 2007. god., prestaje postojati Općinski sud u Zagrebu, i započinje sa radom Općinski građanski sud u Zgb-u, i Općinski kazneni sud, isto u Zgb-u.
"…i ako moze odgovoriti sto je 'jace' u slucajevima u kojima stanje nije uskladjeno: je li bolje imati cesticu na svoje ime u katastru (katastar.hr), ili na sudu (pravosudje.hr)?..."
Jedini dokaz vlasništva je ono što piše na sudu tj. u gruntovnici a ne u katastru.
Vlasnik je onaj ko je upisan u zemljišnim knjigama(sud), a onaj ko tvrdi drugačije, treba to dokazati.
Katastar vodi posjedovne listove i na osnovu njih se naplaćuju komunalije i slično a nekad se na osnovu toga plaćao porez na zemljišta.
rrrastaman
11.11.2009., 00:32
vlasnicki list (http://www.javno.com/slike/dokumenti_3/g2007/m01/x7130732967987763.jpg)
Ja sam isto zbunjen i izgubljen u svim ovim pojmovima i terminima, a ovaj prikaz vlasničkog lista je također zbunjujuć jer na njemu ne piše "Vlasnički list" nego "Posjedovnica" što više asocira na posjedovni nego na vlasnički list. Je li ovo 100% vlasnički list?
Ne pise na njemu samo posjedovnica, pogledaj i vidjet ces da je posjedovnica ili dio A samo jedan od 3 dijela zk uloska.
nikica_os
24.08.2010., 16:12
ovdje imate sve
http://e-izvadak.pravosudje.hr/pretraga-zk-ulozaka.htm
morate samo znati br.zemljista(katastarske cestice), a to saznate tako da nazovete zemljo-knjizni odjel opcinskog suda, u vasoj zupaniji i pitate :)
nice&easy
Može li mi netko reći kako mogu doći do katastarskog plan neke općine,u katastar.hr nisam uspio naći?
Požurica
11.10.2011., 21:51
Najbolji način da saznaš da li Pero Perić ima u vlasništvu taj stan je da odeš u gruntovnicu na šalter C i provjeriš. bilo bi dobro provjeriti da je taj Pero doista vlasnik stana i da je upisan. jel ako je izvanknjižno vlasništvo, a ti kupiš stan, čeka te puno posla.
elegantHORSE
02.11.2011., 13:14
moji su nasljedili zemlju ali ne znaju gdje se točno nalazi. zanima me pomoću koje stranice mogu vidjeti to na mapi? katastar.hr i gruntovnica mi daju samo podatke da je bez tereta, tko je vlasnik, adresu zemljišta... ali ne i gdje se nalazi na mapi.
elegantHORSE
02.11.2011., 17:44
hvala
Što ako u ZK Izvatku površina katastarske čestice na kojoj je zgrada u kojoj kupujem stan, veća od površine u katastarskom izvatku? Je li to problem pri kupnji stana, ili se može kasnije sređivati?
Krunoslav
26.07.2012., 14:37
Od pred neki dan, ima komplet katastar na webu:
http://geoportal.dgu.hr
Pehista
27.08.2012., 12:14
Ako znam katastarsku česticu, broj posjedovnog lista, ime i OIB prodavatelja, kako mogu online doći do podataka o čestici (sadašnji i prijašnji vlasnici, kupoprodajni ugovori itd.)?
Da li je to uopće moguće?
Na stranici https://e-uprava.apis-it.hr/katweb/servlet/CesticaLista moguće je doći do nekih podataka (npr. ZK plombe, podneska), ali ne i do važnijih informacija. Na katastar.hr nema ništa.
neuspješan
30.08.2012., 19:45
Osobno na ZK odjelu koji pokriva područje gdje je za ZK čestica.
On line možeš vidjeti uglavnom samo povijesni izvadak od kada se vodi EOP (elektronska obrada podataka). Ako znaš broj kat.čestice, na www.katastar.hr možeš napraviti identifikaciju i dođeš do ZK čestice (gruntovne), te nju upišeš u
http://e-izvadak.pravosudje.hr/pretraga-zk-ulozaka.htm i dođeš do aktualnog ZK izvatka, ako nije u KPU (Knjizi položenih ugovora), tada ćeš morati ipak osobno otić.
Poggiali
07.11.2013., 16:46
moze mala pomoc
kad ukucam br. cestice, izbacuje mi krivu adresu, a na darovnom ugovoru imam taj broj...
drugo, ako provam sa onim brojem poduloska , ne pronalazi mi nista...
jel zna netko gdje da se obratim ?
neuspješan
07.11.2013., 19:15
Gdje ukucaš koju česticu, katastarsku ili ZK?
Poggiali
07.11.2013., 21:08
Rijesio sam, trebalo je ic pod knjige položenih ugovora, a ne pod glavnu knjigu :)
gdje je link za online pregled posjedovnih listova?
bio je negdje na www.katastar.hr ali ga više ne pronalazim, da ga nisu skinuli?
La Guerta
18.02.2014., 13:59
Samo spusti dolje unesi PUK i ISPOSTAVU te KO i imaš sve što želiš.
sunshine*
16.03.2014., 12:08
recite mi . jeli moguće po OIB-u I imenu vidjeti sve neke posjedovne listove neke osobe. naime imam puno čestica raspoređenih na više listova..pa želim popis svih POSJEDOVNIH listova. da imam na jednom papiru?
Nije moguće online.
samo na šalteru...
sunshine*
04.04.2014., 01:42
Nije moguće online.
samo na šalteru...
hvala :)
musica20
15.05.2014., 14:51
Neznam jeli pravo mjesto ali neznam gdje bi drugo pitala.
Mogu li dobiti vlasnicki list ako banci otplacujem kredit za stan.
I ako mogu sta mi treba da bi ga dobila,mislim sta od papirologije?
Vlasnički list uvijek možeš dobiti, odnosno izvaditi za 20kn. Valjda misliš na to jel se možeš upisati kao vlasnik, a to ti ovisi o kreditu kojeg imaš. Nekad se banka upisivala kao vlasnik do otplate kredita, a sad uglavnom upisuju samo teret dok si kao vlasnik upisana ti. To moraš riješiti s bankom... ako sam te dobro razumio :).
musica20
15.05.2014., 18:47
Prije 6 g je kupljen stan i upisana sam ja u zemljisnim knjigama.
Ali nikad nisam trazila taj vlasnicki list.
Možeš dobiti. Zemljišna knjiga i katastar su javne evidencije i svatko može izvršiti uvid u njih i dobiti preslik/izvadak u zamjenu za određeni broj biljega :D. Trebaš znati broj parcele ako je stan upisan u zemljišnu knjigu ili broj poduloška knjige položenih ugovora ako je stan upisan u knjigu položenih ugovora.
Broj parcele i etažu ili poduložak kpu sigurno znaš, ali ako ipak ne:
http://geoportal.dgu.hr/viewer/
Online gruntovna:
Ako je stan u Zagrebu ili negdje gdje je dupla izmjera (katastar jedni brojevi, z.k. drugi) onda je malo zeznuto.
Ako je stan u Zagrebu onda ideš ovdje: https://e-uprava.apis-it.hr/katweb/servlet/Logon
nađeš česticu po adresi ili po broju k.č., klikneš na broj posjedovnog lista i kad se to otvori klikneš desno na "identifikacija ZK" i tamo ti napiše koji je to broj u z.k.
musica20
15.05.2014., 22:02
Možeš dobiti. Zemljišna knjiga i katastar su javne evidencije i svatko može izvršiti uvid u njih i dobiti preslik/izvadak u zamjenu za određeni broj biljega :D. Trebaš znati broj parcele ako je stan upisan u zemljišnu knjigu ili broj poduloška knjige položenih ugovora ako je stan upisan u knjigu položenih ugovora.
Online gruntovna:
Ako je stan u Zagrebu ili negdje gdje je dupla izmjera (katastar jedni brojevi, z.k. drugi) onda je malo zeznuto.
Ako je stan u Zagrebu onda ideš ovdje: https://e-uprava.apis-it.hr/katweb/servlet/Logon
nađeš česticu po adresi ili po broju k.č., klikneš na broj posjedovnog lista i kad se to otvori klikneš desno na "identifikacija ZK" i tamo ti napiše koji je to broj u z.k.
Super,puno hvala:)
slaven0
25.08.2014., 07:25
u prikazu z.k. uloska koji sam skinuo sa e-izvadak pod A, Posjedovnica, Prvi odjeljak je navedena zgrada i broj cestice, a u Drugom odjeljku su navedeni podulosci(vlasnistva pojedinih stanova).
Medjutim, navedeno je samo 10ak podulozaka i zavrsava sa "i dr.".
Gdje pronaci popis svih podulozaka?
Hvala
Online gruntovna:
Zna li netko zašto više ne radi "identifikacija ZK"???
kako doći do veze sa zemljišnim knjigama?
Pošalji mi o čem se radi privatnom porukom (PM) pa ću vidjet...
leny9456
20.05.2015., 00:24
Može pomoć? :) Kako da dođem do broja poduloška? Preko katastar.hr došla sam do broja katastarske čestice i zk uloška, ali ne mogu pronaći broj poduloška
Ivana335
20.05.2015., 20:53
Može pomoć? :) Kako da dođem do broja poduloška? Preko katastar.hr došla sam do broja katastarske čestice i zk uloška, ali ne mogu pronaći broj poduloška
http://e-izvadak.pravosudje.hr/pretraga-kpu-podulozaka.htm
Nije jasno na što misli.
Ako misli na poduložak KPU, to za što si dala link, onda njega ne može doznati nikako ako ga već ne zna, osim odlaskom u zemljišnu knjigu.
Ako misli na poduložak ZK, ako je nekretnina etažirana, onda su to podulošci glavnog uloška i može ga saznati metodom pogreške i pogotka, klikajući redom poduloške od 1 do n :rofl:
A što misliš, zašto nisu napravili da se i KPU može pretraživati po broju ZK čestice, Fitz?
Sunčica*
16.09.2015., 15:37
Je li zk izvadak isto kao i zk uložak? Koliko sam shvatila, zk izvadak vadi se u gruntovnici i plaća 20 kn, a zk uložak se može dobiti on-line? Nadam se da ne gnjavim, uopće se ne razumijem u to
Toblerona
18.09.2015., 07:13
Je li zk izvadak isto kao i zk uložak? Koliko sam shvatila, zk izvadak vadi se u gruntovnici i plaća 20 kn, a zk uložak se može dobiti on-line? Nadam se da ne gnjavim, uopće se ne razumijem u to
ZK izvadak ili vlasnički list.
Zemljišna knjiga sastoji se od xy uložaka, znači svaka nekretina ima svoj broj uloška, i da bi našla svoju nekretninu on line, moraš znati broj uloška (desni gornji ugao) na ZK izvatku ili broj čestice.
Ne možeš on line pretraživati po imenu i prezimenu.
Možeš si isprintati i ZK izvadak on line, al on nije službeni dokument nego za
informaciju vlasnicima, što sve imaju na njemu (terete itd), a da ne plaćaju 20 kn biljega ako im službeno ZK izdadak ne treba.
mladjoo
19.09.2015., 17:32
Molim pomoć, konkretno Pula, k.o. Pula, kč. br. *4555. Znači,radi se o zgradi koja je etažirana, no ne znam koju kombinaciju sa zgr (4555 zgr, 4555 zgr., 4555 ZGR...) treba ukucati da mi da popis poduložaka u toj zgradi...pokušavam mala, velika slova, zgr poslije broja, prije broja...ne ide.
koje su najčešće kombinacije?
Molim pomoć, konkretno Pula, k.o. Pula, kč. br. *4555. Znači,radi se o zgradi koja je etažirana, no ne znam koju kombinaciju sa zgr (4555 zgr, 4555 zgr., 4555 ZGR...) treba ukucati da mi da popis poduložaka u toj zgradi...pokušavam mala, velika slova, zgr poslije broja, prije broja...ne ide.
joooj, godinama me muci taj problem i nisam nasla rjesenje, sta nemaš broj uloska?
cekaj, a jesi probao samo broj, bez zgr?
mladjoo
19.09.2015., 18:43
cekaj, a jesi probao samo broj, bez zgr?
I to...bezuspješno
Sent from my ST25i
rhodium11
19.09.2015., 18:53
Kč. br. 4555 uopće ne postoji u toj katastarskoj općini. Provjeri imaš li dobre podatke tj. je li riječ o glavnoj knjizi ili knjizi položenih ugovora, koja je katastarska općina, koji broj čestice te koji je broj uloška.
to ti je broj čestice iz katastra, na webu nema podatak o oznaci te čestice u zemljišnim knjigama, sto znaci da ces morati u Gradski ured za katastar i tražiti podatak o zemljisnoknjiznoj indentifikaciji navedene čestice.
probaj telefonski:mig:
mladjoo
19.09.2015., 19:26
Kč. br. 4555 uopće ne postoji u toj katastarskoj općini. Provjeri imaš li dobre podatke tj. je li riječ o glavnoj knjizi ili knjizi položenih ugovora, koja je katastarska općina, koji broj čestice te koji je broj uloška.
Ne postoji samo 4555, ali postoji kombinacija sa zgr., jer se radi o zgradi, i na geoportalu i na katastru je označena sa *. Jedino nikako skuziti dal su mala ili velika slova, s točkom ili bez...
Sent from my ST25i
rhodium11
19.09.2015., 21:36
Ne postoji samo 4555, ali postoji kombinacija sa zgr., jer se radi o zgradi, i na geoportalu i na katastru je označena sa *. Jedino nikako skuziti dal su mala ili velika slova, s točkom ili bez...
Sent from my ST25i
Ma, broj čestice je samo broj ili broj/broj. Nikakve * ili zgr. ne mogu biti uključene, to niti ne možeš upisati na on-line zemljišnim knjigama. Ako si siguran da je sve drugo dobro, onda ćeš morati u katastar da ti kažu pod kojim brojem se ta čestica vodi u zemljišnoj knjizi. U slučaju Zagreba, to se može vidjeti on-line. U većini HR brojevi čestica u katastru odgovaraju onima u zemljišnoj knjizi. U ZG uglavnom ne odgovaraju, a ne znam kako je u Puli.
neuspješan
19.09.2015., 23:32
Nećeš moći naći bez odlaska na katastar. Čim imaš tu * na početku znači da je bila neka promjena na čestici, ali nisu uspisali na web. Ne znam zašto to ne odrade kako treba.
ZK čestica će ti imati sasvim drugačiji broj. Jako je velika neusklađenost po cijeloj RH nažalost.
Ta zvjezdica to znači u Zagrebu, u ostalim dijelovima Hrvatske je to oznaka za "zgradnu" česticu, jednu "odličnu" ostavštinu naše povijesti. Uglavnom, nekako mi je čudno i čini mi se da ta 4555 uopće ne postoji u ZK, da nije nikad ni formirana, jer na livadi 5017/1 je spominju neki KPU-ovi, ali nemam pojma kako je to u Puli. Ne vidim da netu da postoji KPU za sud u Puli uopće :confused:. Nije upisan ili ne ga vodi neki drugi sud?
Ako si siguran da je etažirano, a nemaš nikakav izvadak na kojem vidiš broj uloška, zovi ZK u ponedjeljak.
BTW. Znaš li možda točno kad je etažirano?
mladjoo
20.09.2015., 09:33
etažirano je prije cca 2-3 godine.
čestica postoji, pretraga u katastru lijepo kaže:
ZGR: *
broj kč: 4555
broj d.i. kat. plana: 10
broj pos. lista: 8662
adresa: buonarrotijeva ulica
način uporabe: zgrada
površina: 964 m2
To što čestica postoji u katastru ne mora značiti da postoji i u z.k.(i obrnuto). Morat ćeš zvati u z.k. pa neka potraže z.k.ul. Pretražio sam hrpu uložaka i svaka zgradna je upisana kao broj/ZGR. , a tvoje nema
neuspješan
20.09.2015., 10:57
Jesi pogledao u etažnom elaboratu piše li broj ZK uloška ili čestica?
mladjoo
20.09.2015., 21:14
Nemam etazni, provjerim sutra sa upraviteljem zgrade. Hvala na pomoći svima.
Sent from my ST25i
mladjoo
21.09.2015., 09:30
Evo ja zabrijao, nije etažirano, nit neće bit još podosta zbog neriješenih imovinsko pravnih odnosa na zemljištu...
Sent from my ST25i
Sunčica*
26.09.2015., 18:57
ZK izvadak ili vlasnički list.
Zemljišna knjiga sastoji se od xy uložaka, znači svaka nekretina ima svoj broj uloška, i da bi našla svoju nekretninu on line, moraš znati broj uloška (desni gornji ugao) na ZK izvatku ili broj čestice.
Ne možeš on line pretraživati po imenu i prezimenu.
Možeš si isprintati i ZK izvadak on line, al on nije službeni dokument nego za
informaciju vlasnicima, što sve imaju na njemu (terete itd), a da ne plaćaju 20 kn biljega ako im službeno ZK izdadak ne treba.
Hvala, shvatila!
pljucpljuc
28.10.2015., 13:35
4555/ZGR. :mig:
Jesi probao/la tu kombinaciju uopće :confused:
Felix 3575
14.12.2015., 12:13
Pozdrav, mene zanima dali zk izvadak vlastovnice sa interneta vrijedi isto ko i onaj kad pođeš u zemljišno tražit?:bonk:
U kom smislu misliš?
Na ovome "internetskom" vidiš gore lijevo od kojeg datuma je stanje podataka. Najčešće je to od jučer ili nekoliko dana staro.
Taj izvadak je neslužbena kopija i vrijedi za osobne potrebe.
Preko e-građana možeš kupiti z.k. izdavak, on je aktualan (uzimaju se podaci iz tog vremena, ne od "jučer") i vrijedi kao original.
greyish
18.01.2016., 10:19
Kad narucim izvadak preko e-gradjani znali tko u kojem roku to stigne na adresu?
Nisam nasla da je igdje naveden taj rok.
Izvadak kojeg kupiš preko e-građana ti dođe u obliku digitalno potpisanog PDF-a i možeš ga isprintati u koliko god želiš primjeraka. On na sebi ima kontrolni broj i QR kod. Pomoću kontrolnog broja i/ili skeniranjem QR koda se može provjeriti ispravnost dokuemnta, odnosno unosom/skeniranjem se može ponovno preuzeti original. :)
Dakle, ne dolazi ništa poštom.
greyish
18.01.2016., 21:19
Pa to je vec logicnije.
iguodala
04.02.2016., 19:26
Situacija je sljedeca. Sve sto znam jest da je moj pradjed imao zemlju, nekih 35 000 kvadrata u Vrpolju. To je sve sto znam. Kako da saznam broj cestice i na koga se danas vodi ta zemlja. Pitao sam i na jednom drugom forumu, ali situacija je dosta komplicirana. Bio sam u katastru i oni traze da im pokazem na karti gdje je to, ali problem i jest u tome sto ja ne znam gdje je tocno ta zemlja. Ima li neki strucnjak za ovakve slucajeve?
Znači to je sve što znaš? Nema nikakve ostavine, ništa? Niti bi itko od obitelji imao i najmanju ideju gdje bi to otprilike moglo biti?
Onda ti je jedina mogućnost da nekako zamoliš ove u katastru da potraže po imenu (e sad čijem, djedovom ili nekom od mogućih nasljednika). To inače NIJE standardna usluga i to se ne može dobiti/tražiti, ali oni imaju mogućnost u sustavu za tako nešto. Možda da potražiš nekog lokalnog geodeta, možda bolje pozna ljude u katastru pa mu izađu u susret s takvim zahtjevom :ne zna:
Alternativa je da tražiš česticu po česticu na geoportalu i OSS sustavu :rofl: Ako se može pretpostaviti da nitko ne obrađuje tu zemlju, onda se može krenuti od nekoliko očitih šumaraka na području Vrpolja :rofl:.
Zek0slav
05.02.2016., 16:11
Imaš ti neki dokaz da to uopće postoji? Mislim, mogao si doći i s manje informacija.
Tako i moja baba tvrdila da imam 3 hektara negdje pa mi to ništa ne vrijedi.
Jedina šansa ti je da znaš barem približnu lokaciju pa da možeš uvjeriti da ti pretraže po imenu.
iguodala
05.02.2016., 16:57
Hvala na kakvom takvom dogovoru. Sutra cu otici pogledati jedan dio terena oko nekakve stare zapaljene kuce - za taj dio mi otac zna.
Sad sam saznao da postoji vise terena, cak nekakav vinograd negdje, tako da ne očekujem da cu ih sve pronaci. Na katastru sam bio i rekli su mi da im pokazem na mapi Vrpolja gdje je to, e sad cak i nakon sto ja sutra fizicki budem na jednom od tih terena, ne znam kako cu znati sa sigurnoscu pokazati na karti gdje je to.
zek0slav@ naravno da postoji. Sve sto znam jest da je to na mom pradjedu. i znam za taj jedan dio gdje je ta stara kuca. kako pronaci ostatak, nemam pojma.
Uglavnom, sto mislite da unajmim odvjetnika? Kolike su sanse da on to pronađe? I koliko bi to koštalo? Da li postoji nekakva opcija da odvjetniku platim tek nakon sto on to sredi? Ne bih mu plaćao unaprijed, pa da mi on kaze da od toga nema nista... Ili da mu dam nekakvih 5 ili 10 posto od zemlje koju mi uspije srediti? Nisam upoznat kako ta procedura ide.
Ali, to je tak krajnja nuzda - razgovor s odvjetnikom.
Ajde mi se javi na PM (privatnu poruku) s adresom te spaljene kuće pa možemo dalje. Ako ne znaš adresu, nađi je na google maps (uključi sloj earth), desni klik na kuću i "što je ovdje", dolje će se pokazati koordinate u obliku 45.xxxxxx 15.xxxxxx (ili neki drugi brojevi).
Pa ti objasnim šta i kako dalje...
iguodala
05.02.2016., 18:51
Ajde mi se javi na PM (privatnu poruku) s adresom te spaljene kuće pa možemo dalje. Ako ne znaš adresu, nađi je na google maps (uključi sloj earth), desni klik na kuću i "što je ovdje", dolje će se pokazati koordinate u obliku 45.xxxxxx 15.xxxxxx (ili neki drugi brojevi).
Pa ti objasnim šta i kako dalje...
hvala jos jednom;) sutra idem s ocem vidjeti gdje je to (on zna), pa cu probati saznati adresu ili koordinate. :top:
neuspješan
07.02.2016., 13:12
Prvo dobro pretraži ako imaš ikakva sudska rješenja ili rješenja o nasljeđivanju od nekih ukućana.
Možeš i na ZK odjelu pitati da pretraže po imenu, ali samo ako budeš imao sreće jer se na taj način ne izdaju podaci.
pljucpljuc
10.02.2016., 19:59
Ima li netko problema s novom stranicom ( http://pia.uredjenazemlja.hr/public/lrextracts.jsp?action=publicLdbExtract) na koju automatski preusmjeri kad se pretražuju zemljišne knjige na staroj (http://e-izvadak.pravosudje.hr/pretraga-zk-ulozaka.htm) ?
Kad upišem istu k.č. kao što sam i prije na "e-izvadku" ne dobijem podatke kao prije, nego napiše: "Ne postoji ZK uložak za tražene podatke"
Javi mi se na PM (privatnu poruku) s brojem čestice i brojem z.k. uloška pa ćemo vidjet o čem se radi...
Esseker1
16.03.2016., 18:14
Jeli KPU dokument isto važeći i pravovaljan kad netko ili nešto traži dokaz o vlasništvu kao i ZK?
neuspješan
16.03.2016., 21:43
Da.
Esseker1
16.03.2016., 21:53
Moze neko objasnjenje sto je zocno KPU?Mozda sad bubnem-moguce,ali na brzinu sam citao...to je predhodna verzija nakon bivse Juge ZK-uloska ili?
Inace hvala na odgovoru!
neuspješan
16.03.2016., 21:57
Knjiga položenih ugovora. U nju su upisani stanovi na isti način kao i u zemljišnu knjigu. Tendencija je da se svi stanovi iz KPU povezuju u zemljišnu knjigu (npr. u KPU je upisano 30 razbacanih stanova neke zgrade, pa se to može ujediniti u ZK zajedno za zajedničkim prostorima, garažama, podrumima i sl.)
KPU ima istu pravnu snagu kao ZK, a original možeš podići na ZK odjelu lokalnog suda. Na netu možeš vidjeti neslužbenu kopiju sa stanjem od prethodnog dana.
clouseau
22.03.2016., 23:28
Pozdrav,
jedno pitanje. Gledam na nteu ZK uložak za zgradu u kojoj imam stan... dakle, riječ je o staroj zgradi, ukupno 6 stanova na 3 kata. Vidim da za moj stan i stan od susjeda ispod mene (isti kao moj) nemaju upisanu površinu već samo opis stana ("Trosobni stan s nusprostorijama u I (prvom) katu lijevo, sa kojim suvlasništvom je neodvojivo povezan odgovarajući suvlasnički dio cijele nekretnine"). S druge strane, u istom ZK ulošku, samo drugi poduložak, je stan susjeda iznad mene i on ima upisanu površinu.
Može li netko objasniti tu situaciju? :)
neuspješan
23.03.2016., 12:39
Pogledaj u zbirku isprava na temelju čega su upisani ti stanovi. Možda nije bilo navedeno u ispravi potpuni opis ili možda referent nije prepisao u cijelosti sve. Uvijek možeš zatražiti ispravak, ako je moguć. Ili provedite etažiranje, ako je potrebno svima.
Jesi upisan u KPU ili baš u ZK? Piše ti na vrhu izvatka.
clouseau
23.03.2016., 13:04
Hvala, a gdje se vidi ta zbirka isprava - jel ima to na netu uopće?
Što se tiče ZK vs KPU, na vrhu piše "Prikaz z.k. uloška - neslužbena kopija", a i izbornik je "ZK ulošci" a ne KPU...
neuspješan
23.03.2016., 13:52
Zbirku isprava možeš pogledati na ZK odjelu lokalnog općinskog suda, nema na webu.
rhodium11
24.03.2016., 00:40
Pozdrav,
jedno pitanje. Gledam na nteu ZK uložak za zgradu u kojoj imam stan... dakle, riječ je o staroj zgradi, ukupno 6 stanova na 3 kata. Vidim da za moj stan i stan od susjeda ispod mene (isti kao moj) nemaju upisanu površinu već samo opis stana ("Trosobni stan s nusprostorijama u I (prvom) katu lijevo, sa kojim suvlasništvom je neodvojivo povezan odgovarajući suvlasnički dio cijele nekretnine"). S druge strane, u istom ZK ulošku, samo drugi poduložak, je stan susjeda iznad mene i on ima upisanu površinu.
Može li netko objasniti tu situaciju? :)
S obzirom da se radi o staroj zgradi koja je vjerojatno bila nacionalizirana, pretpostavljam da se radi o sljedećem. Nakon nacionalizacije zgrade, neki su stanovi bili izuzeti od iste, a opis im je glasio poput ovog tvog. Takvim stanovima nije bila upisivana površina (u rješenju o izuzeću od nacionalizacije). Dakako, nekima je i bila upisana površina npr. tvom susjedu. Moguće je i da je tvoj susjed otkupio nacionalizirani stan na temelju stanarskog prava. Takvi su uglavnom imali upisanu površinu, ali su bili upisani u KPU.
Ako te baš jako muči nedostatak površine možeš napraviti tri stvari:
1) vjerojatno je pokrenut postupak povezivanje zemljišne knjige i KPU. Kad taj postupak bude okončan, stanovima koji nemaju upisanu površinu će biti upisana površina na temelju popisa posebnih dijelova zgrade koji vodi upravitelj zgrade (pretpostavljam GSKG) i na temelju kojega se naplaćuje pričuva. Iako, velikoj većini stanova u tom popisu nije upisana stvarna površine, već uvijek manja.
2) Ako je to povezivanje završeno i sudac nije upisao površine stanova prema upraviteljevom popisu, možeš pokrenuti etažiranje. Kad to bude završeno, svaki stan će imati upisanu površinu plus svoje pripadke (spremišta, parkirna mjesta).
3) Ovo pod 1 i 2 jako dugo traje. Ako ti se jako žuri, možeš platiti sudskog vještaka koji će utvrditi površinu stana. To rješenje bi trebalo biti dovoljno da gruntovnica dopusti izmjenu opisa stana tj. dopiše površinu stana.
clouseau
24.03.2016., 09:42
OK, lako moguće da je sve stvarno tako kako si napisao, jer zgrada je bila nacionalizirana, i susjed koji ima upisanu površinu stvarno je otkupio stan iz stanarskog prava. Hvala na svim informacijama!
Meni je nesto jako cudno oko naseg slucaja pa ako moze pomoc....
Obiteljska kuca je na terenu od 5 čestica, s time da se za jednu sudimo sa ljudima koji su nakon nas gradili posto su ogradili jednu nasu cesticu i prisvojili (a postoji kupoprodajni ugovor iz kojeg se vidi da smo mi vlasnici, samo sto su ti ljudi umrezeni pa se mulja na veliko, ali to je jedna druga prica).
Medutim ono sto mene muci, idem iz znatizelje baciti oko kako sve to skupa stoji na geoportalu i u zemljisnim knjigama online http://e-izvadak.pravosudje.hr/home.htm i https://oss.uredjenazemlja.hr. Ispada da niti jedna cestica ne glasi na nas!? Ova koja je sporna glasi na formalne nasljednike covjeka koji je nama prodao tu cesticu (imamo dokumente), 3 cestice koje okruzuju kucu sustav uopce ne pronalazi, a ova cestica na kojoj se nalazi obiteljska kuca pak glasi na ljude koje ne poznajem, ali po adresi vidim kako su negdje blizu nas (adresa je nekoliko kucnih brojeva dalje, ali ih ne poznajemo).
Je li netko imao slicnu situaciju i o cemu se tu radi?
Jer za sve ostalo (tereni, kuce, sto od nas sto od rodaka) sto imamo u obitelji se jasno i tocno vidi na navedenim portalima i sve je u redu osim ovoga.
Kako je to moguce?? S time da na ovom portalu uredenazemlja stoji: "Potvrđuje se da ovaj izvadak odgovara stanju zemljišne knjige na datum 19.04.2016.
". Inace, na oba portala je ista situacija.
Zahvaljujem se unaprijed!
neuspješan
21.04.2016., 11:45
Ovako općenito ti ne možemo puno pomoć. Javi se na PM ako želiš.
dobrimag
29.04.2016., 19:35
Imam pitanje imam broj poduloška 1695 i zk. uložak mi piše -
Papir isprintan sa e izvatka vidim link i sve ali taj stan nemogu pronaći u zg.
Ima li netko problema s novom stranicom ( http://pia.uredjenazemlja.hr/public/lrextracts.jsp?action=publicLdbExtract) na koju automatski preusmjeri kad se pretražuju zemljišne knjige na staroj (http://e-izvadak.pravosudje.hr/pretraga-zk-ulozaka.htm) ?
Kad upišem istu k.č. kao što sam i prije na "e-izvadku" ne dobijem podatke kao prije, nego napiše: "Ne postoji ZK uložak za tražene podatke"
Imam isti problem... Je li nađeno riješenje?
VitaliK
16.07.2016., 18:09
probajte preko kastar.hr :)
ako ne znate, posaljite meni da probam pogledat; ovo na e izvatku vec neko vrijeme ne šljaka baš, a i promijenile su se neke glavne knjige pa je i to moguce kao razlog da se ne nalazi nekretnina
Splicanka123
11.10.2016., 08:23
Javi mi se na PM (privatnu poruku) s brojem čestice i brojem z.k. uloška pa ćemo vidjet o čem se radi...
I ja imam problema oko upisa čestice...da li ti mogu poslati pm, pa da i meni pogledaš?
Ivana335
18.10.2016., 15:48
zato jer je uložak ulozak, a čestica čestica. to nije isto
I ja imam problema oko upisa čestice...da li ti mogu poslati pm, pa da i meni pogledaš?
Da
DelmatST
11.01.2017., 15:22
Imam broj katastarske čestice i broj zk šta god on prestavljao, u formatu zk xxx/x. Kako doći do broja ZK uloška?
:confused: Piše ti na z.k. izvadku, gore desno
Do z.k. izvatka (uloška) možeš doći preko ovog sučelja:
https://oss.uredjenazemlja.hr/public/lrextracts.jsp?action=publicLdbExtract
chloe jay
29.01.2017., 15:35
znam da sam prije par mjeseci bez problema isprintala nesluzbenu kopiju vlasnickog lista online, a sada nikako ne uspjevam pronaci gdje mogu to isprintati... jel se moze jos uvijek dobiti to online ili moram plaćati biljege i vaditi original? :misli:
neuspješan
29.01.2017., 15:41
Naravno da možeš, na linku koji je u postu prije tvog.
chloe jay
29.01.2017., 15:59
uspjela :)
preko karte... nikako nisam mogla unošenjem brojeva.
ali važno da sam uspjela :). iako, čini mi se da im ne radi dobro sustav. i nije mi jasno zašto unošenjem broja čestice ne mogu doći do podataka tj. nisam ni mogla izabrati katastarsku općinu pa bih upisala k.č. i grad zagreb jer nisam mogla odabrati k.o. i naravno nisam našla pravu nekretninu, nego neku sasvim drugu...
neuspješan
29.01.2017., 17:08
Moraš imati zkč, znači čestice prema zemljišnoj knjizi, a ne prema katastru. Također, i katastarske općine su prema zk.
:confused: Piše ti na z.k. izvadku, gore desno
Do z.k. izvatka (uloška) možeš doći preko ovog sučelja:
https://oss.uredjenazemlja.hr/public/lrextracts.jsp?action=publicLdbExtract
Ne mogu izvaditi vlasnički list. Ne da mi upisati pod PU. To je vjerojatno
izvadank iz knjige Položenih Ugovora. Što zapravo trebam napisati pod polje PU?
slaven0
20.02.2017., 12:16
Ne mogu izvaditi vlasnički list. Ne da mi upisati pod PU. To je vjerojatno
izvadank iz knjige Položenih Ugovora. Što zapravo trebam napisati pod polje PU?
na tom linku klikni na karticu "Pregled knjige polozenih ugovora" pa tamo upisi podatke koje te trazi. Imas i ikonicu povecala sa strane gdje ako kliknes mozes izabrati opcinski sud kojem pripadas..
na tom linku klikni na karticu "Pregled knjige polozenih ugovora" pa tamo upisi podatke koje te trazi. Imas i ikonicu povecala sa strane gdje ako kliknes mozes izabrati opcinski sud kojem pripadas..
Hvala, uspjela sam, ali mi daje IZVADAK IZ KNJIGE POLOŽENIH UGOVORA i kaže da tereta nema.
Kako da preko neta mužu koji je polupokretan izvadim Vlasnički list a da ne moram ići na Gruntovnicu? Preko e- građani ne mogu. Imam sve potrebne podatke iz rješenja o nasljeđivanju stana. Ima koji link baš za vlasničke listove?
slaven0
20.02.2017., 12:59
Hvala, uspjela sam, ali mi daje IZVADAK IZ KNJIGE POLOŽENIH UGOVORA i kaže da tereta nema.
Kako da preko neta mužu koji je polupokretan izvadim Vlasnički list a da ne moram ići na Gruntovnicu? Preko e- građani ne mogu. Imam sve potrebne podatke iz rješenja o nasljeđivanju stana. Ima koji link baš za vlasničke listove?
koliko mi je poznato to sto si dobila i jest ekvivalent vlasnickog lista za stan. Koliko znam, za sada nema mogucnosti da dobijes sluzbeni dokument osim da odes u gruntovnicu, ovo sto mozes dobiti on-line je oznaceno kao "Nesluzbena kopija" za razliku od rodnog lista ili domovnice koji su pravovaljani i bez ziga kada ih skines sa eGradjani jer imaju digitalni potpis.
koliko mi je poznato to sto si dobila i jest ekvivalent vlasnickog lista za stan. Koliko znam, za sada nema mogucnosti da dobijes sluzbeni dokument osim da odes u gruntovnicu, ovo sto mozes dobiti on-line je oznaceno kao "Nesluzbena kopija" za razliku od rodnog lista ili domovnice koji su pravovaljani i bez ziga kada ih skines sa eGradjani jer imaju digitalni potpis.
Hvala vam najljepša na informacijama :-)
Ako koristiš e-građane i imaš karticu kojom možeš plaćati online, možeš kupiti z.k. izvadak ili izvadak iz BZP-a ili izvadak iz KPU online i vrijedi ti kao original.
slaven0
20.02.2017., 21:29
Ako koristiš e-građane i imaš karticu kojom možeš plaćati online, možeš kupiti z.k. izvadak ili izvadak iz BZP-a ili izvadak iz KPU online i vrijedi ti kao original.
:) naucim nesto svaki dan, vidim da su unaprijedili stvari od kad sam zadnji put bio tamo.
Tnx
znaci tu (https://oss.uredjenazemlja.hr/private/index.jsp)(prijava preko NIASa ako sam vec ulogiran u eGradjani ili pod eGradjani izabrati pod Stanovanje i Okolis - ZIS OSS)
pa:
Da biste izvadak dobili preko sustava potrebno je u izborniku s lijeve strane odabrati opciju Zemljišne knjige/Pokreni zahtjev za izdavanje ZK/KPU izvatka. Na kraju procesa potrebno je platiti pristojbu kako bi dobili izvadak sa svojstvom javne isprave što možete učiniti korištenjem kartičnog plaćanja. Više informacija o funkcionalnosti dostupno je u Uputama za korištenje. Upute za korištenje pokrećete iz izbornika koji se nalazi na lijevoj strani te po otvaranju odaberete opciju Zemljišna knjiga/1. Izdavanje ZK/KPU izvatka.
Dobila sam ovo, dalje se ne snalazim i ne vidim gdje bih tu mogla kupiti vlasnički list.
https://www.gov.hr/moja-uprava/stanovanje-i-okolis/vlasnicka-prava/posjedovni-list/1865
Drugi je problem što sam na e- Građani logirana samo ja, pa pretpostavljam da ne mogu izvaditi vlasnički list od muža. Odnosno on bi morao isto biti logiran, ali nema vjerodajnice.
Možeš ga i ti kupiti, jer su zemljišne knjige javne i svatko ima pravo uvida u njih.
Ulogiraš se u e-građani, ideš na "Dostupne e-usluge" i onda tamo pod opciju "Stanovanje i okoliš" odeš na "Zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra-ZIS OSS". Odabereš opciju "Zemljišne knjige" i u njoj "Pokreni zahtjev za izdavanje ZK/KPU izvatka" i dalje slijediš upute.
Treba ti broj zk čestice ili broj poduloška ukoliko se radi o KPU. Izvadak košta 25kn. :)
rhodium11
23.02.2017., 00:48
Možeš ga i ti kupiti, jer su zemljišne knjige javne i svatko ima pravo uvida u njih.
Ulogiraš se u e-građani, ideš na "Dostupne e-usluge" i onda tamo pod opciju "Stanovanje i okoliš" odeš na "Zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra-ZIS OSS". Odabereš opciju "Zemljišne knjige" i u njoj "Pokreni zahtjev za izdavanje ZK/KPU izvatka" i dalje slijediš upute.
Treba ti broj zk čestice ili broj poduloška ukoliko se radi o KPU. Izvadak košta 25kn. :)
Ne košta 25 kn, već 20,45 kn. I to je cijena samo jednog etažnog dijela. Ako se želi više etaža na istoj čestici, cijena raste.
Pozdrav,
imam stan u stambenoj zgradi koja je građena 2001 i ima nekih 80 stanova u sebi. Zgradu je gradilo ministarstvo branitelja i dobili smo od njih stan.
Zgrada nije ucrtana u katastar, tj.piše da je oranica. Plus naša čestica ne postoji nigdje osim u gruntovnici i na kuporprodajnom ugovoru.
Da li sada mogu prodati taj stan i da li to može stvoriti problem kupcu u budućnosti.
Grunt je ok, posjedovnica također.
Kolika je procedura rješavanja toga. Da li mogu očekivati neko rješenje u par godina ili je to sporije?
Da li se može tražiti barem da se ta čestica našeg stana upiše u katastar, pa iako je oranica.
Hvala
neuspješan
05.03.2017., 00:18
Ako je stan upisan u KPU onda slobodno možeš obavljati pravne poslove.
Ako želiš (a morat ćeš prije ili kasnije) stan upisati u zemljišnu knjigu, onda prvo Međuvlasnički ugovor sa svim prilozima. Imaš više u ranijim postovima.
Ako želiš (a morat ćeš prije ili kasnije) stan upisati u zemljišnu knjigu, onda prvo Međuvlasnički ugovor sa svim prilozima. Imaš više u ranijim postovima.
Kao prvo hvala na odgovoru.
Imamo izvadak iz knjige položenih ugovora, gdje piše:
KPU Stenjevec, Broj poduloška imamo, a zk.uložak ne piše
A (posjedovnica) Stambena zgrada sagrađena na kat.čest 51/223 po novoj izmjeri čest.br. 2167/11 k.o. Stenjevec
*51/223 i 2167/11 nigdje ne možemo naći. Postoje samo čestice do 2167/8 i na mjestu zgrade piše oranica-iako se radi o zgradi sa 100 stanova.*
Drugo odjeljak: opisana površina i dijelovi stana
B (Vlastovnica) upisano sve ok.
C (teretovnica)
Tereta nema!
Imamo kupoprodajni ugovor između nas i ministarstva branitelja, gdje piše sve isto kao gore te još piše kako je to k.č. br. 2167/11 (što dogovara z.k.č. br. 51/223 prema parcelacijskom elaboratu broj RN-389/2002 ... sa pripadajućim djelovima i zajedničkim uređajima zgrade i zemljišta na kojem je zgrada sagrađena.
Status: Udovoljeno
3. Preslika katastarskog plana
Što odo ovoga možemo dobiti i da li banke to stvarno traže. Kako se može ova situacija ubrzati, kome se javiti, dal ministarstvu ili Gradu Zagrebu, kojim odjelima te može li se to na dajinski budući kako nismo iz ZG nego iz Dalmacije.
Da li kupac naknadno može imati probleme. Na mjestu zgrade nama privatnih vlasnika osim države i Grada ZG.
Hvala puno
Vidiš da cijeli kvart nije sređen. Vjerojatno je parcelacija napravljena i od tamo im svi ti brojevi, ali nikad nije provedena. Jbg, to je tako, ne možeš tu ništa posebno napraviti. Trebalo bi vidjeti s bankom što im stvarno treba. Ovi dokumenti su za "normalan" slučaj, kada sve postoji. Za KPU (u kojem je valjda preko pola ZG stanova) bi morali imati posebne zahtjeve.
Ima takvih slučajeva puno i u ST, a sigurno i u ostalim gradovima koji su se proširivali bez poštivanja cijele procedure zbog razno-raznih razloga, pa možeš pitati i u banci u svom gradu.
Quote:
neuspješan kaže: Pogledaj post
Kao prvo hvala na odgovoru.
Imamo izvadak iz knjige položenih ugovora, gdje piše:
KPU Stenjevec, Broj poduloška imamo, a zk.uložak ne piše
A (posjedovnica) Stambena zgrada sagrađena na kat.čest 51/abc po novoj izmjeri čest.br. 2167/ab k.o. Stenjevec
*51/abc i 2167/ab nigdje ne možemo naći. Postoje samo čestice do 2167/8 i na mjestu zgrade piše oranica-iako se radi o zgradi sa 100 stanova.*
Drugo odjeljak: opisana površina i dijelovi stana
B (Vlastovnica) upisano sve ok.
C (teretovnica)
Tereta nema!
Imamo kupoprodajni ugovor između nas i ministarstva branitelja, gdje piše sve isto kao gore te još piše kako je to k.č. br. 2167/ab (što dogovara z.k.č. br. 51/abc prema parcelacijskom elaboratu broj RN-38a/2002 ... sa pripadajućim djelovima i zajedničkim uređajima zgrade i zemljišta na kojem je zgrada sagrađena.
Status: Udovoljeno
3. Preslika katastarskog plana
Što odo ovoga možemo dobiti i da li banke to stvarno traže. Kako se može ova situacija ubrzati, kome se javiti, dal ministarstvu ili Gradu Zagrebu, kojim odjelima te može li se to na dajinski budući kako nismo iz ZG nego iz Dalmacije.
Da li kupac naknadno može imati probleme. Na mjestu zgrade nama privatnih vlasnika osim države i Grada ZG.
Hvala puno
neuspješan
05.03.2017., 15:31
Ne razumijem što ne možeš naći. Pošalji mi na PM jer ovako nije jasno.
scorpion31
28.04.2017., 21:10
Pozdrav,
molim vas ako itko zna sljedece,jucer smo solemnizirali ugovor o kupnji stana a danas predali u gruntovnicu za upis hipoteke.
Uredno mi je nakon predaje djelatnik udario pecat i dodjelio broj Z predmeta.
Mi danas cijeli dan pokušavamo pregledati status našeg predmeta na stranici:
https://oss.uredjenazemlja.hr/public/lrfilestatus.jsp?action=publicLrFileStatus
ali nam pokazuje "Ne postoji predmet pod brojem"
O cemu se radi? dali su možda podaci vidljivi nakon nekog vremena ili nam je djelatnik gruntovnice krivo upisao broj ?
Hvala
Na internetu je stanje "od jučer". Dakle, negdje iza 23:30 ili najkasnije do ponoći će se ažurirati stanje "od danas" i tada ćeš vidjeti status.
WPLumia
06.06.2017., 08:28
Zanima me kako mogu tj. gdje mogu pronaći broj poduloška KPU-a?
Imam vlasnički list, ali ne znam gdje treba gledati/pitati za broj poduloška kako bih vidio KPU?
neuspješan
06.06.2017., 09:44
Pa ako imaš izvadak (ili vlasnički list kako ti navodiš), onda ti piše na vrhu tog izvatka broj KPU.
Ako ne znaš broj KPU, nego samo adresu ili ime i prezime, onda moraš pitati na ZK odjelu.
mkovac67
21.06.2017., 13:21
kako mogu pronaći gruntovnu česticu ako znam katastarsku u splitu? Preko geoportala ne mogu
kurijoza
08.10.2017., 21:06
https://image.ibb.co/ndzGrG/katastar.png
Moze mi tko ovo objasniti?
kada gledam po parcelama (na svim stranicama i katastar i akord i sl.)
parcele na dosta mjesta ulaze na magistralu ili parcela od magistrale ne prati cestu vec po karti ulazi na tudu zemlju.
recimo vidi se da je na karti nekakva kuca izgradena i prikazuje da je ta kuca na parceli od magistrale ili obratno masu privatnih parcela prikazuje preko magistrale. isto tako i pomorska dobra su ucrtana a nalazi se kuca i sl tu (to je vjv ova legalna gradnja :bonk::kava::D)
ugl. jel to neka greska ili je stvarno stanje takvo da je put prosao kroz privatno ili kuca da je gradena na parceli magistrale?
Odgovoreno na PM. U globalu, sve je OK :).
I na prvi pogled je lako skužit da je grafika pomaknuta, i mene to nervira. Nedavno sam odlučio bacit pogled na svoje čestice (koje sam nasljedio od bake) jer na nekima nisam bio više od 20 godina. Vidim da je grafika pomaknuta pa za orijentir uzmem susjedovu kuću koja je ucrtana kako bi vidio koliko treba pomaknuti kordinate (mapu) da bi dobio stanje na terenu. Dođem taman u trenutku kad drugi susjed gradi zid, po onom što vidim na mapi gradi ga na mojoj parceli. On mi kaže da mu je bio geodet i označio gdje je njegovo. Ja ga pitam zašto me nije zvao kad je geodet bio tu jer je tako uobičajeno, on mi kaže da nije dužan. Ja nazovem lokalnog geodeta i objasnim mu situaciju, a on mi kaže da će to bit zajeb jer se i njegovo mjerenje temelji na stanju na terenu, mora nešto uzeti za orjentir. Obavit ćemo to u sljedećih mjesec dana pa ću vidjet što dalje, možda sam i ja krivo napao susjeda zbog te mape, možda je i on doveden u zabludu, makar sumnjam.
girling
26.11.2017., 17:50
u grunt izvadku je još naveden prijeratni naziv ulice.
Šta mi je činiti da to dovedem u red? :misli:
Hvala.
u grunt izvadku je još naveden prijeratni naziv ulice.
Šta mi je činiti da to dovedem u red? :misli:
Hvala.
Izvadiš u katastru uvjerenje da je ulica mijenjala ime i predaš u zk.
Zna li netko što znači znak zvjezdice ispred broja k.č. na katastarkom planu (geoportal DGU) npr. *321 ?
Nekad su se čestice evidentirale kao zgradne i ajmo reć ne-zgradne, odnosno da budemo točniji, one čestice koje su bile zgrada su evidentirane kao zgradne čestice.
Kako te "zgradne" čestice imaju iste brojeve kao "obične" čestice (tipa 2 čestice imaju broj 321), tako su ove zgradne označene sa zvjezdicom, *321.
Zna li netko što znači znak zvjezdice ispred broja k.č. na katastarkom planu (geoportal DGU) npr. *321 ?
Za to je najbolje nazvati ured katastra u Zadru (pretpostavljam da je zadarsko područje u pitanju jer sam jedino tamo vidio te zvjezdice) i pitati što to znači. Oni rade i održavaju taj DKP pa će biti i najmjerodavniji za objašnjenje.
Sorry Fitz, tek kada sam objavio post vidio sam da si već dao odgovor.
tks, mislio sam da je nešto vezano za nerješeno vlasništvo ili neko sporenje.
elastiko
31.01.2018., 14:21
Pozdrav
U fazi sam kupnje zemljišta, ali teren koji sam mislio kupiti mi ne odgovara , pa tražim daljee , problem je što ne znam gdje gledati ...
Istraživam česticu po česticu i na stranici http://geoportal.dgu.hr/ vidim da mogu izvući broj tih čestica , ali i dalje ne vidim tko je vlasnik.
https://oss.uredjenazemlja.hr/public/lrServices.jsp?action=publicLdbExtract
na ovoj stranici vidim papire o suvlasničkom dijelu , ali nikakva se ne spominju
Da bih saznao imena ljudi koji su vlasnici čestica jeli moram ići fizički na sud ili mogu online nabaviti podatke ?
Hvala unaprijed na odgovoru/ima
Pa imena vidiš tamo, ne razumijem baš problem. Možeš mi na PM poslati podatke o terenu koji te zanima pa ćemo vidjeti što ne radi?
Hard Candy
01.02.2018., 14:02
Pozdrav
U fazi sam kupnje zemljišta, ali teren koji sam mislio kupiti mi ne odgovara , pa tražim daljee , problem je što ne znam gdje gledati ...
Istraživam česticu po česticu i na stranici http://geoportal.dgu.hr/ vidim da mogu izvući broj tih čestica , ali i dalje ne vidim tko je vlasnik.
Imaš tu https://geoportal.zagreb.hr/Karta
Zna li tko zašto u ZK izvatku pod vlastovnicom piše npr. 2/6 suvlasničkog dijela, a za idućeg suvlasnika npr.126/2700 suvlasničkog dijela?
Kada stoji 2/6 onda mi je jasan udio suvlasnistva, ali ove udjele od 126/2700 uopce ne kuzim i potpuno su zbunjujući. :misli:
Što ne bi bilo jednostavije pisati suvlasničke udjele u m2?
Sve je uredu dok god svi skupa daju 1/1. Običaj je da se sve svede na zajednički (najmanji) nazivnik, ali to je propušteno iz nekog razloga u tvom slučaju. Ovo bi bilo 900/2700 da su povećali.
Udjeli se mogu pisati u m2 ako je tako bilo u ugovoru, tipa ako kupiš 126m2 od čestice površine 2700m2, ali nije običaj jer se smatra da je suvlasništvo u idealnom omjeru (svako ima pravo na svoj udio u svakom m2) dok se nekretnina ne etažira ili ne parcelira (ako je to moguće).
Nije idealno, ali tako je.
vionko100
07.02.2018., 16:44
Dobar dan
zanima me neke informacije ako netko može pomoći?
umra mi je dida i sad je došlo riješenje u vezi nasljedstva zemlje za njegove sinove, ali u riješenju piše da dida nije upisan na te k.č., e sad jel se može negdje to provjeriti, da dobijem izlistanje s njegovim oib-om ili tako nešto?
pokušao sam preko interneta, ali te neke čestice ne postoje, e sad na tim papirima ima puno brojeva, moguće da su krivo utipkani, a sve je to staro preko 40 godina
znam da sam prije 10ak godina (sad to neznam naći) negdje na internetu utipka i izašlo mi sve parcele koje posjeduje
ako može pomoč bio bih zahvalan
hvala
Ne možeš nikako to dobiti, ali to su trebali dobiti ovi kod ostavinske (ako je ona sada provođena).
Ti možeš vidjeti na internetu katastar https://oss.uredjenazemlja.hr/public/cadServices.jsp?action=publicCadastreParcel
upišeš neku česticu koja te zanima i onda klikneš na ovo Pregledaj PL/BZP i trebalo bi ti izbaciti posjedovni list u kojeg je upisan deda i u njega je upisano vjerojatno više čestica, ali to ne znači da su sve te čestice zaista i njegove i to ne znači da su to sve čestice koje on ima.
To je jedino što si mogao vidjeti prije 10ak godina.
Molim pomoc :moli: pod stresom sam :D dakle imam adresu zgrade i htjela bih provjeriti jedan stan i vlasnika :tekseuhodavamuovestvarinisambastakbedasta: :facepalm: i idem na ove linkove sto su ljudi postali neki ne rade a neke uopce ne mogu dokuciti :bonk: moze neke upute hvala :)
Molim pomoc :moli: pod stresom sam :D dakle imam adresu zgrade i htjela bih provjeriti jedan stan i vlasnika :tekseuhodavamuovestvarinisambastakbedasta: :facepalm: i idem na ove linkove sto su ljudi postali neki ne rade a neke uopce ne mogu dokuciti :bonk: moze neke upute hvala :)
na geoportalu nađi po adresi broj katastarske čestice i onda u bazi zemljišnih podataka provjeri vlasnika
na geoportalu nađi po adresi broj katastarske čestice i onda u bazi zemljišnih podataka provjeri vlasnika
hvala nasla :grli: a sad gdje da nadem bazu :moli:
Evo, tu imaš katastar
https://oss.uredjenazemlja.hr/public/cadServices.jsp?action=publicCadastreParcel
a tu gruntovnicu
Ako su stanovi upisani samo u knjizi položenih ugovora (KPU) onda online i tako ne možeš ništa naći ako ne znaš broj poduloška KPU.
Možeš se javit s podacima na PM pa ti pogledam jel se šta vidi, da se ne mučiš bezveze ako ničeg nema
@fritz puno hvala!!! Imas PM
Help!:bonk:
S obzirom na trenutni visak vremena u planu mi je rjesavanje svih imovinsko pravnih stvari pa imam nekoliko pitanja.
Uglavnom pogledom u papire i trazenjem cestica po geoportalu posljednjih nekoliko dana sam shvatio da neke zemlje jos stoje na sukundjeda,o prabaki i pradjedu i baki i djedu(svi pokojni) da ne govorim.
Interesira me koje tijelo mi moze izdati KOMPLETNI popis cestica(polovice,cetvrtine,sesnaestine...) kojima su vlasnici preminuli i kolko se placa po vlasnickom listu?
Pitanje broj dva je malo slozenije;
krajem 80-ih su neke privatne zemlje mijenjane s drzavom za druga i pogadate naravno nitko je otisao na gruntovnicu s ugovorima.
Koji je postupak dokazivanja da je ta parcela "placena" i ju mogu vratiti
Help!:bonk:
S obzirom na trenutni visak vremena u planu mi je rjesavanje svih imovinsko pravnih stvari pa imam nekoliko pitanja.
Uglavnom pogledom u papire i trazenjem cestica po geoportalu posljednjih nekoliko dana sam shvatio da neke zemlje jos stoje na sukundjeda,o prabaki i pradjedu i baki i djedu(svi pokojni) da ne govorim.
Interesira me koje tijelo mi moze izdati KOMPLETNI popis cestica(polovice,cetvrtine,sesnaestine...) kojima su vlasnici preminuli i kolko se placa po vlasnickom listu?
Pitanje broj dva je malo slozenije;
krajem 80-ih su neke privatne zemlje mijenjane s drzavom za druga i pogadate naravno nitko je otisao na gruntovnicu s ugovorima.
Koji je postupak dokazivanja da je ta parcela "placena" i ju mogu vratiti
1) gruntovnica - mislim da je 20-30 kn po zk ulošku, ovisi o katastarskoj općini i broju stranica zk izvatka
2) ako nemaš ugovore onda tužba jedino
Bok svima, može jedan info i odmah sorry ako je već bilo takvih pitanja. Sam nisam našao odgovor.
Obiteljska kuća u ZK je upisana npr.
Kuća 90m2
Zemljište 810
Ukupno 900m2
Koliko kužim to je tlocrtna površina obiteljske kuće i to se poklapa sa nacrtima, ali kuća ima i kat pa ja zapravo u naravi 180m2 stambene površine. Jel to takvo pravilo kod upisa objekata u ZK da se evidentira samo tlocrtna površina? Inače je kuća legalizirana i upisana u ZK 2001 godine i ima snimku stvarnog stanja i "uporabnu". Kako onda provjeriti stvarne legalizirane kvadrate ako npr. nemaš ovjerenu snimku stvarnog stanja kojom je izvršena legalizacija. Hvala na pomoći
Da, tlocrtno
Uvidom u projekt ili snimku koja je sastavni dio legalizacije.
trener morskih pasa
30.03.2018., 14:29
Izvadio sam poduložak iz Knjige položenih ugovora za stan koji me zanima i u desnom gornjem kutu mi osim broja poduloška piše i broj zk. uloška.
Međutim, kada pretražujem Glavnu knjigu po tom broju zk. uloška, dobijem obavijest: "Ne postoji ZK uložak broj ____ u zadanoj Glavnoj knjizi."
Kako je moguće da na podulošku piše broj zk. uloška, a taj isti zk. uložak ne postoji u Glavnoj knjizi?
rokolina
16.04.2018., 11:52
Isto pitanje molim: dakle znam adresu nekretnine no treba mi ime vlasnika - radi se o stanu.
Ni jedan link me ne 'pita' za adresu vec samo za broj cestice itd, dakle stvari koje ne znam.:ne zna:
Hvala na pomoci
Kako saznati za određenu parcelu koliko je katova prijavljeno..
Naime, htio bih izracunati gradevinsku bruto povrsinu zagrede, a za to mi trebaju podaci o kvadraturi podruma i etaža, gdje mogu nabaviti te podatke ?
lipa007
18.04.2018., 14:35
Kako saznati za određenu parcelu koliko je katova prijavljeno..
Naime, htio bih izracunati gradevinsku bruto povrsinu zagrede, a za to mi trebaju podaci o kvadraturi podruma i etaža, gdje mogu nabaviti te podatke ?U prostornom planu koji je na snazi za područje u kojem se čestica nalazi.
Poslano sa mog LG-M160 koristeći Tapatalk
Ma ne, njemu treba za izgrađenu zgradu. Nigdje ili gotovo nigdje, trebalo bi vidjeti projekt zgrade.
Eventualno ako je zgrada etažirana, pogledati z.k. izvadak za zgradu i prebrojiti katove koji su opisani u etažama.
lipa007
18.04.2018., 14:49
Ah, tek sam sad skuzio, sorry.
Pa to znači da ja praktički nikako ne mogu saznat do koje mjere mogu graditi na toj parceli.
Jel po: GENERALNI URBANISTIČKI PLAN GRADA ZAGREBA
IZMJENE I DOPUNE 2016.
'' rekonstrukcija i gradnja novih građevina umjesto postojećih i interpolacija moguća je i na građevnim česticama manjim od propisanih za novu gradnju, uz uvjet da je ki 1,0, najveća visina tri nadzemne etaže, pri čemu se treća etaža oblikuje kao potkrovlje ili uvučeni kat, udaljenost građevina od međe susjedne građevne čestice postojeća, ali ne manje od 1,0 m za nove građevine; potreban broj PGM osigurati na građevnoj čestici (ne unutar rezervacije proširenja postojeće ulice); drugi lokacijski uvjeti nisu ograničeni; u rekonstrukciji i gradnji nove građevine umjesto postojeće postojeći ki i visina, veći od propisanih, mogu se zadržati, ali bez povećavanja''
Znaci ja u pravilu sad ne znam kolko je Ki trenutne građevine , a ako to ne zna ne znam koliko tlocrtno mogu povećati objekat u odnosu na onaj koji je trenutno na parceli.
Inace u katastru stoji da je parcela 198 m2, a objekat 93m2. Trenutno se objekt sastoji od podruma (upitne kvadrature), prizemlja(upitne kvadrature) i kata (upitne kadrature), potkrovlje postoji ali je prenisko i nije uređeno za život.
Radi se o zoni stambene gradnje i dozvoljeno je graditi dvije nadzemne etaze + stambeno potkrovlje.
Možeš, ali moraš imati neke podatke, npr. ako je ta zgrada građena prije 1968. i nema nikakve nacrte jedino rješenje je da je izmjeriš.
Ako je zgrada građena kasnije, negdje mogu postojati nacrti, a ako je legalizirana sigurno postoje nacrti i izračunata bruto površina.
Ako je parcela po katastru 198m2 (a tko zna koliko je u stvarnosti) onda je vrlo vjerojatno maksimum ovo što imaš izgrađeno, ako je legalno.
Kolika je minimalna građevna čestica po GUP-u za to područje?
Možeš, ali moraš imati neke podatke, npr. ako je ta zgrada građena prije 1968. i nema nikakve nacrte jedino rješenje je da je izmjeriš.
Ako je zgrada građena kasnije, negdje mogu postojati nacrti, a ako je legalizirana sigurno postoje nacrti i izračunata bruto površina.
Ako je parcela po katastru 198m2 (a tko zna koliko je u stvarnosti) onda je vrlo vjerojatno maksimum ovo što imaš izgrađeno, ako je legalno.
Kolika je minimalna građevna čestica po GUP-u za to područje?
a) u zoni stambene i mješovite namjene:
- gradnja samostojećih, poluugrađenih i ugrađenih građevina;
- najmanja površina građevne čestice je za samostojeću 350 m2
, za poluugrađenu 220 m2
, a za
ugrađenu građevinu 132 m2
;
- najveća izgrađenost građevne čestice je za samostojeću 30%, poluugrađenu 40%, a za ugrađenu
građevinu 50%;
- najveći ki za samostojeću građevinu 1,0, za poluugrađenu i ugrađenu 1,2;
U ovom slucaju se radi o poluugrađeno građevini, samo na jednoj strani graniči sa susjedom, a s druge tri je otvorena prema okolnim parcelama.
Al posto se radi o vec izgradenoj gradevini, zasto je bitna minimalna kvadratura za gradnju ? Jer u tekstu navedenom prije kaze: ''u rekonstrukciji i gradnji nove građevine umjesto postojeće postojeći ki i visina, veći od propisanih, mogu se zadržati, ali bez povećavanja''
Zato što sam mislio da ti želiš znati možeš li graditi veći objekt od postojećeg što gotovo sigurno ne možeš. Najlakše je taj postojeći objekt izmjeriti jer s tim imaš uvid u pravo stanje stvari. Trebalo bi angažirati stručnu osobu (arhitekta) da ti navedeni zahvat malo razradi opcije.
Je li ta zgrada legalna? Kad je građena? Je li izdana uporabna dozvola za nju? Da bi mogao napraviti zamjenski objekt ovaj postojeći mora biti potpuno legalan, pa imaš još do kraja 6. mjeseca vremena predati zahtjev za legalizacijom ako postoji potreba (a svi radovi na postojećem objektu su završeni do 2011. godine).
Zato što sam mislio da ti želiš znati možeš li graditi veći objekt od postojećeg što gotovo sigurno ne možeš. Najlakše je taj postojeći objekt izmjeriti jer s tim imaš uvid u pravo stanje stvari. Trebalo bi angažirati stručnu osobu (arhitekta) da ti navedeni zahvat malo razradi opcije.
Je li ta zgrada legalna? Kad je građena? Je li izdana uporabna dozvola za nju? Da bi mogao napraviti zamjenski objekt ovaj postojeći mora biti potpuno legalan, pa imaš još do kraja 6. mjeseca vremena predati zahtjev za legalizacijom ako postoji potreba (a svi radovi na postojećem objektu su završeni do 2011. godine).
Po rječima vlasnika zgrada je legelna i građena prije 1968 (to su one stare kuće na trešnjevci/jarunu). No u slučaju da želim provjerit to što on kaže kaj bi ga trebao tražit ? Čisto sumnjam da je tamo 1968e netko izdavao uporabne dozvole i sl. ?
U međuvremenu je gazda napravio neku nadstrešnicu i terasu koji kaže da je legalizirao.
Baš sam nedavno imao slučaj gdje je čovjek imao "stambenu dozvolu" iz 191x. godine, tako da svašta ima :D
Najbolje pogledaj papire što je to gazda legalizirao, ali to ti nije nešto važno ako je to zaseban objekt. Za kuću neka ishodi uporabnu dozvolu za objekte sagrađene do 15.02.1968. (prvo iz katastra izvadi uvjerenje i onda u urbanizmu zatraži uporabnu). Tako ćeš znati da nemaš brige oko objekta jer će u uporabnoj stajati podaci o zgradi (ne bruto površina, ali etaže ili visina).
Baš sam nedavno imao slučaj gdje je čovjek imao "stambenu dozvolu" iz 191x. godine, tako da svašta ima :D
Najbolje pogledaj papire što je to gazda legalizirao, ali to ti nije nešto važno ako je to zaseban objekt. Za kuću neka ishodi uporabnu dozvolu za objekte sagrađene do 15.02.1968. (prvo iz katastra izvadi uvjerenje i onda u urbanizmu zatraži uporabnu). Tako ćeš znati da nemaš brige oko objekta jer će u uporabnoj stajati podaci o zgradi (ne bruto površina, ali etaže ili visina).
Hvala na informaciji !
Kratko pitanje samo jos...bavite se pravnim savjetovanjem inace ili arhitektonskim uslugama ? Moze i na privatnu poruku odg.
Pozdrav!
Billie Jean
22.04.2018., 23:16
Pitanje vezano za kupnju stana - vlasnički list je uredan.
Treba li tražiti i upis suvlasničkog dijela u katastar - pojednostavljeno, je li moguće/potrebno tražiti i upis suvlasničkog dijela u posjedovnom listu?
Koliko sam upoznata, to nitko ne radi, a kad upišem broj zemljišta/kat.čestice u posjedovnom listu pojavi se investitor i još neki susjedi (ne znam je li zemlja možda bila njihova pa su mijenjali za stan ili su se upisali i nisam tako dobra s njima da ih to pitam).
Pitanje vezano za kupnju stana - vlasnički list je uredan.
Treba li tražiti i upis suvlasničkog dijela u katastar - pojednostavljeno, je li moguće/potrebno tražiti i upis suvlasničkog dijela u posjedovnom listu?
Koliko sam upoznata, to nitko ne radi, a kad upišem broj zemljišta/kat.čestice u posjedovnom listu pojavi se investitor i još neki susjedi (ne znam je li zemlja možda bila njihova pa su mijenjali za stan ili su se upisali i nisam tako dobra s njima da ih to pitam).
Ne razumijem jesi ti suvlasnik ili vlasnik? I kad je kupljen stan? Gruntovnica šalje automatski katastru podatke o novom vlasniku i pojavit će se kroz neko vrijeme novi podaci i u posjedovnom listu.
Ako je to bilo tvoje pitanje, jel, pošto nisam siguran.
Ma šalje, da, ali katastar u Zagrebu ne postupa po tim rješenjima iz samo njima znanog razloga :facepalm::rofl:
Tako da, možeš ali i ne moraš. Ako je zgrada etažirana i u katastru onda odnesi.
lipa007
23.04.2018., 21:26
Ma šalje, da, ali katastar u Zagrebu ne postupa po tim rješenjima iz samo njima znanog razloga :facepalm::rofl:
Tako da, možeš ali i ne moraš. Ako je zgrada etažirana i u katastru onda odnesi.Jesi siguran? Meni je za nekretninu na području Dubrave i Sesveta prošlo, jest da je potrajalo, zemljišna poslala i prošao upis.
Billie Jean
23.04.2018., 21:49
Ne razumijem jesi ti suvlasnik ili vlasnik? I kad je kupljen stan? Gruntovnica šalje automatski katastru podatke o novom vlasniku i pojavit će se kroz neko vrijeme novi podaci i u posjedovnom listu.
Ako je to bilo tvoje pitanje, jel, pošto nisam siguran.
Ja sam vlasnik stana, zgrada ima sve potrebne dozvole. Stan je kupljen prije 10 godina - pretpostavljam da se do sada trebalo već upisati
Tako da, možeš ali i ne moraš. Ako je zgrada etažirana i u katastru onda odnesi.
Mislim da ću tako i napraviti, pretpostavila sam da se to rješava automatski kad dobiješ vlasnički list
Jesi siguran? Meni je za nekretninu na području Dubrave i Sesveta prošlo, jest da je potrajalo, zemljišna poslala i prošao upis.
Možda to spada pod onaj katastar u Sesvetama ili je bio neki drugi razlog, al uglavnom nisu provodili, posebno ne ako je jedan broj u katastru, a drugi u zk, iako su usklađeni.
Billie Jean
23.04.2018., 22:28
I šta sad, samo odem tamo (zahtjev, biljezi, vlasnički list i što već treba) i tražim da se upiše?
Mogu li ih usput pitati i zašto oni to nisu upisali ako su trebali
BlueLabel
06.06.2018., 12:23
Ljudi interesira me jedno zemljište koje je podijeljeno da je dio vlasnik Grad, a dio država, e sada kako da znam koji je točno dio od države a znam samo katastarsku česticu, kako da pogledam točno?
BlueLabel
07.06.2018., 08:20
Kako nikako? Nema načina?
Nema načina, ako je jedna katastarska čestica i na njoj je suvlasništvo, svi su suvlasnici u idealnim dijelovima, tj. svi su suvlasnici u svakom m2 tog zemljišta prema upisanom omjeru. Nigdje nije zavedeno gdje se nalazi čiji suvlasnički dio na cijeloj katastarskoj čestici OSIM ako ne postoji dogovor između suvlasnika, ali tu dokumentaciju u tom slučaju imaju samo suvlasnici. Kako se radi o državi i gradu, velika je šansa da jedni i drugi ni ne znaju da imaju to zemljište :rofl:
maslac3
10.09.2018., 13:48
pozdrav, pokušavam online iz ZG-a vidjeti zk uloške iz Zadra....i uporno mi veli da ne postoje a znam da postoje.
Jel mi može netko pojasniti o čemu se radi i pomoći? Jel moguće da samo u Zadru gruntovnici mogu vidjeti to??
Može i na PM, hvala
Nema nikakvih ograničenja. Nešto ti ne štima s brojem čestice. Možda nije usklađena čestica u katastaru i gruntovnici. Imao sam takav slučaj u Novigradu. Katastarski postoji s jednim brojem, a u gruntovnici skroz neki drugi broj
maslac3
10.09.2018., 14:03
Nema nikakvih ograničenja. Nešto ti ne štima s brojem čestice. Možda nije usklađena čestica u katastaru i gruntovnici. Imao sam takav slučaj u Novigradu. Katastarski postoji s jednim brojem, a u gruntovnici skroz neki drugi broj
Hm....vidi, imam u Zadru katastarsku česticu (broj xxxx) koju vidim online i dobijem im tzv. posjedovni list i sve ali ne radi veza na zk/zemljišne knjige.
Za zk/zemljišne knjige sam dobio skroz drugi broj tj. yyyy (a ne xxxx) i veli da ne postoji :misli:
Brijana
10.09.2018., 23:58
Gdje mogu online skinuti skice parcela u susjedstvu mog posjeda, s pripadnim brojevima?
Uspjela sam skinuti s neta popise parcela za pojedine vlasnike.
maslac3
11.09.2018., 19:01
Hm....vidi, imam u Zadru katastarsku česticu (broj xxxx) koju vidim online i dobijem im tzv. posjedovni list i sve ali ne radi veza na zk/zemljišne knjige.
Za zk/zemljišne knjige sam dobio skroz drugi broj tj. yyyy (a ne xxxx) i veli da ne postoji :misli:
Dakle, jel mogu ikako online ili nekako u Zagrebu dobiti identifikaciju cestica u katastru (cestice su u Zadru) tj. da vidim kako se one mapiraju na brojeve zk cestica u gruntovnici
H V A L A
Ne, osim ako ne uspiješ naći nekog ljubaznog u katastru ZD koji će ti poslati takvu kopiju ili da nađeš kojeg geodeta da to odradi. Taj z.k. plan "nije služben" i ne postoji digitalno već se daje kopija ili originalnog plana ili zadnjeg elaborata koji je rađen za to područje...
maslac3
12.09.2018., 08:32
Ne, osim ako ne uspiješ naći nekog ljubaznog u katastru ZD koji će ti poslati takvu kopiju ili da nađeš kojeg geodeta da to odradi. Taj z.k. plan "nije služben" i ne postoji digitalno već se daje kopija ili originalnog plana ili zadnjeg elaborata koji je rađen za to područje...
ok, hvala!
Dakle, jel mogu ikako online ili nekako u Zagrebu dobiti identifikaciju cestica u katastru (cestice su u Zadru) tj. da vidim kako se one mapiraju na brojeve zk cestica u gruntovnici
H V A L A
Probaj preko Akorda, ali moraš znati broj cestice ili eventualno broj cestice prvog susjeda.
http://preglednik.arkod.hr/ARKOD-Web/#layers=OSNOVNI%20PROSTORNI%20PODACI,DOF-client,ZU-client,LPIS_FILTERED,LPIS_200,LPIS_210,LPIS_310,LP IS_320,LPIS_321,LPIS_410,LPIS_421,LPIS_422,LPIS_43 0,LPIS_450,LPIS_490,LPIS_900,LPIS,SLOPE05,SLOPE510 ,SLOPE1015,SLOPE15,SLOPEnull,POP,POVS,GAEC6,Zaštić ena%20područja,Ptice,Leptiri,Kontinentalna%20regij a,Mediteranska%20regija,Brdsko-planinska%20regija,3m%20Vodozaštitni%20pojas,10m%2 0Vodozaštitni%20pojas,Obilježja%20krajobraza,Točke ,Linije,Poligoni,TT%202015,RP,GPP,BFO,SPEC&map_x=553248&map_y=5200000&map_sc=7314285
Bundesland
09.10.2018., 12:45
Imam pitanje u vezi kat.čestica za Zagreb.
Kada idem na Glavnu knjigu https://oss.uredjenazemlja.hr/public/lrServices.jsp?action=publicLdbExtract
neznam što odabrati za Gl. knjigu,konkretno za kat.općinu Rudeš.
U ostalim dijelovima RH što sam provjeravao sve je bilo ok,ali ovdje mi ništa nije jasno...
Kako doći do vlasničkog lista.
Išao sam i na Pregled čestica,ali niti tamo ne dobivam vlasnika.
hvala unaprijed
Imam pitanje u vezi kat.čestica za Zagreb.
Kada idem na Glavnu knjigu https://oss.uredjenazemlja.hr/public/lrServices.jsp?action=publicLdbExtract
neznam što odabrati za Gl. knjigu,konkretno za kat.općinu Rudeš.
U ostalim dijelovima RH što sam provjeravao sve je bilo ok,ali ovdje mi ništa nije jasno...
Kako doći do vlasničkog lista.
Išao sam i na Pregled čestica,ali niti tamo ne dobivam vlasnika.
hvala unaprijed
Ako se dobro sjećam, Rudeš ti se u Glavnoj knjizi vodi pod Vrapče ( imaš tri - Vrapče, Vrapče novo, Vrapče staro )
Bundesland
09.10.2018., 13:09
Ako se dobro sjećam, Rudeš ti se u Glavnoj knjizi vodi pod Vrapče ( imaš tri - Vrapče, Vrapče novo, Vrapče staro )
Hvala ti puno !
Ima možda negdje koja kat.općina ide pod koju gl. knjigu?
I da,počeo sam tako,i provjerio za sva 3 Vrapča,međutim čestica ne štima.Uzeo sam česticu s Geoportala,otišao na onaj pregled čestica i našalo ZK uložak,i išao sad preko toga i izbaci mi tu drugu kat.česticu :rolleyes:
Nije mi to jasno,ali eto,ako je netko skužio možda pomogne za ubuduće.
Hvala ti puno !
Ima možda negdje koja kat.općina ide pod koju gl. knjigu?
I da,počeo sam tako,i provjerio za sva 3 Vrapča,međutim čestica ne štima.Uzeo sam česticu s Geoportala,otišao na onaj pregled čestica i našalo ZK uložak,i išao sad preko toga i izbaci mi tu drugu kat.česticu :rolleyes:
Nije mi to jasno,ali eto,ako je netko skužio možda pomogne za ubuduće.
Klasična Hrvatska priča. Neusklađenost čestica katastra i GK. Toga još ima na tone ...... glavno da smo se digitalizirali, ali kako, nije bitno.
Znači ideš ovdje i ubaciš podatke s Geoportala, katastarski ured Zagreb:
https://oss.uredjenazemlja.hr/public/cadServices.jsp?action=publicCadastreParcel
kad se dole pojavi čestica, klikneš na "Pregledaj ZKU/BZP" i ako je unesena veza, otvorit će ti se z.k. uložak s tom česticom. Ta čestica neće imati isti broj niti istu katastarsku općinu kao čestice s Geoportala jer se vode na drugom planu. Za točan podatak odi u katastar i traži identifikaciju.
wawrinka1
23.10.2018., 22:50
Pozdrav ekipa,
preko geoportala pronađem svoju česticu, ali kada ju kucam izađe mi sljedeća poruka:
"Ne postoji ZK uložak za tražene podatke"
Što to konkretno znači? Ako odem kod javnog bilježnika po ZK, koja je procedura i koliko bi to platio?
Naime, ja sam suvlasnik nekretnine, hoće li se na tom izvatku vidjeti i ostali suvlasnici i konkretni udjeli u suvlasništvu? (u biti, bude li to kao onaj izvadak s neta, pokušavao sam otvoriti neke druge koji rade pa vidio kako to izgleda).
BolajiBadejo
23.10.2018., 23:14
Pozdrav ekipa,
preko geoportala pronađem svoju česticu, ali kada ju kucam izađe mi sljedeća poruka:
"Ne postoji ZK uložak za tražene podatke"
Što to konkretno znači? Ako odem kod javnog bilježnika po ZK, koja je procedura i koliko bi to platio?
Naime, ja sam suvlasnik nekretnine, hoće li se na tom izvatku vidjeti i ostali suvlasnici i konkretni udjeli u suvlasništvu? (u biti, bude li to kao onaj izvadak s neta, pokušavao sam otvoriti neke druge koji rade pa vidio kako to izgleda).
Provjeri ovdje. U dosta slučajeva ZK nije povezan s katastrom a ponegdje ne postoje upoće ZK ulošci nego imaš nekakve kartone, a negdje ni to.
pozdrav,
vezano za kupnju stana....
vlasnik mi je dostavio original ZKU, pecatiran od strane opcinskog suda(split) sa opaskom - "ZK uložak u prijepisu (NIJE VERIFICIRAN!)"...
tvrdi mi da ne moze podnesti zahtjev za verifikaciju ZK uloska, kako sam negdje procitao da treba podnesti....
Konkretno me zanima, hocemo li se banka/odnosno ja, moci upisati normalno u vlasnicki list... bez obzira sto ulozak nije verificiran...?
pozdrav,
vezano za kupnju stana....
vlasnik mi je dostavio original ZKU, pecatiran od strane opcinskog suda(split) sa opaskom - "ZK uložak u prijepisu (NIJE VERIFICIRAN!)"...
tvrdi mi da ne moze podnesti zahtjev za verifikaciju ZK uloska, kako sam negdje procitao da treba podnesti....
Konkretno me zanima, hocemo li se banka/odnosno ja, moci upisati normalno u vlasnicki list... bez obzira sto ulozak nije verificiran...?
izvadak je možda u biti u fazi E prijepisa kada nije verificiran ili dovršen prijepis ali je pravno valjan.
Mislim da ne bi trebalo biti problema
Do verifikacije ZK-Ise se vodi u ručnoj zemljišnoj knjizi. Ukoliko je gruntovni originalni zk uložak čisti i nema nikakvih tereta i plombi, problema ne bi trebalo biti.
wawrinka1
24.10.2018., 18:06
Provjeri ovdje. U dosta slučajeva ZK nije povezan s katastrom a ponegdje ne postoje upoće ZK ulošci nego imaš nekakve kartone, a negdje ni to.
Krivo sam se izrazio, na geoportalu sam nasao svoju cesticu pa ju ukucao tu pa mi je izasla ona poruka. Trenutno nisam doma, kada dodem pokusat cu malo po papirima potrazit je li to ta čestica.
Jos nesto, ako izvadim ZK preko e-građani, hoce li na njemu biti napisani svi suvlasnici i konkretni suvlasnički udjeli?
BolajiBadejo
25.10.2018., 13:23
Krivo sam se izrazio, na geoportalu sam nasao svoju cesticu pa ju ukucao tu pa mi je izasla ona poruka. Trenutno nisam doma, kada dodem pokusat cu malo po papirima potrazit je li to ta čestica.
Broj čestice u katastru ti se uopće ne mora poklapati s brojem čestice u ZK. Probaj ovaj link na ministarstvo pravosuđa pa vidi kaj se dešava i kaj javlja.
Jos nesto, ako izvadim ZK preko e-građani, hoce li na njemu biti napisani svi suvlasnici i konkretni suvlasnički udjeli?
Ako su se svi upisali i sredili papire, da, a ako nisu onda ne. Moguće je svašta. Možeš imati jedno u katastru, a skroz deseto upisano u ZK.
Sanjo00
22.03.2019., 16:23
Poz, zasto mi ne može pronaći cesticu k.č. 2607 k.o. Sušak u Gradu Rijeci?
Odem online i na geoportal i na katastar i nema te cestice uopce a navedena mi je u dokumentu. Da li je moguce da se mora upisati ili šta ne kužim, pls help...
Odem online i na geoportal i na katastar i nema te cestice uopce a navedena mi je u dokumentu. Da li je moguce da se mora upisati ili šta ne kužim, pls help...
Kao što su već neki rekli možda imate broj kat. čestice iz zemljišne knjige koja se često ne poklapa sa brojem u katastru i geooortalu. Probajte tu česticu pronaći kroz izvod iz zemljišne tj. Glavne knjige
Sanjo00
22.03.2019., 17:38
Ali to nije gruntovnA čestica nego baš katastarska dakle k.č. pa mi nije jasno zbog cega je nema na katastru
Nova katastarska izmjera je u tijeku na Sušaku, tako da stari brojevi čestica više ne vrijede
Sanjo00
22.03.2019., 18:36
E hvala ti puno, znaci ovo je nova cestica izgleda pa jos nije uvedena na netu?
Jer da je stara bi je prikazalo a novu onda ne zeli jer je nema jos? Mozes pls provjeriti konkretno za tu cesticu?
assassin
23.03.2019., 10:40
Ne znam gdje tražiš, ali meni nalazi tu (https://oss.uredjenazemlja.hr/public/lrServices.jsp?action=publicLdbExtract) s ovim podacima:
https://i.ibb.co/rMc9tLs/image.png
ZK uložak je 3895, ako hoćeš i njega upisati.
Ali radi i bez njega.
Sanjo00
23.03.2019., 16:30
Meni ne želi uopće, ako smo se razumjeli meni treba grafocki da prikaže tu cesticu 2607 dakle grafički prikaz katastarske cestice...
tebi treba geoportal.prikaže ti se cijela hr, pa povečavaj, kartu i pronađi što ti treba. uvečava ti do te mjere da vidiš i kč i puteve...
Sanjo00
23.03.2019., 17:32
Isao sam na geoportal ali pise da je nova katastarska izmjera Sušak i ne nalazi tu česticu, ne znam kako da saznam kako je po starom broju bila ta k.č. jer ocito ovu novu ne nalazi 2607
assassin
23.03.2019., 17:47
Onda čekaj da ažuriraju tu novu općinu.
Ili jednostavno napravi kako je C71 napisao.
Otvori kartu (ništa ne upisuj), nađi Sušak i zumiraj na adresu čestice dok se ne prikaže broj.
Ili odi u općinu/sud i traži da ti oni daju presliku.
povečavaj kartu do te mjere da ti se počnu izbacivati kč, ako znaš gdje ti se ta čestica nalazi. vidi po slikovnom prikazu koja je čestica.
pa ćeš vidjeti koji je broj
Sanjo00
25.03.2019., 16:03
Hvala ljudi, skuzio sam na geoportalu pronalaskom ulice i zumiranjem čestica kako ste i rekli, svaka cast na pomoci
Sanjo00
28.03.2019., 19:43
Jedno pitanje još, sta znače ovi manji brojevi na katastarskom planu, ovi veci su brojevi cestica a manji cisto me zanima informativno
http://i67.tinypic.com/fadg7o.jpg
To su kodovi načina uporabe zgrada, a možda imaš i načine uporabe zemljišta ako je igdje napisano izvan zgrade. To je neka radna verzija plana?
npr. 102 je stambena zgrada, 404 je spremište, 502 izvan zgrade je dvorište.
Čekam uknjižbu prava vlasništva u gruntovnici. Da li se to može provjeriti online? I da li oni šalju neko rješenje poštom? Jer prošlo je sad mjesec dana.
Gledam ovaj online link: https://oss.uredjenazemlja.hr/public/cadServices.jsp?action=publicCadFileStatus
međutim nije mi jasan Klasifikacijski broj koji treba upisati. Ja imam onaj broj u obliku Z-xxxxx/19
Treba ti ovaj:
https://oss.uredjenazemlja.hr/public/lrServices.jsp?action=publicLrFileStatus
Provjeru stanja z.k. uloška možeš obaviti ovdje:
ili klikni na knjiga položenih ugovora ako ti treba ona.
Oni ne salju to rješenje poštom? Ako mi treba kopija vlasničkog lista moram ici u gruntovnicu?
Vidim da mi je upisana kriva katastarska čestica u vlasničkom listu u odnosu na katastarski plan i posjedovni list na kojem pišta točna čestica na kojoj se nalazi zgrada.
Da li je to neki problem prilikom kupoprodaje stana, da li se to mora popraviti prije ili može kasnije?
? Možda ti je stan na području na kojem se vodi dvostruka evidencija, pa su jedni brojevi u jednoj katastarskoj općini u katastru, a drugi brojevi u drugoj (ili nekad i istoj) katastarskoj općini u zemljišnoj knjizi? Provjeri u katastru ili kod geodeta. Ako je zaista greška, ispravak ovisi o tome kako je ona nastala.
? Možda ti je stan na području na kojem se vodi dvostruka evidencija, pa su jedni brojevi u jednoj katastarskoj općini u katastru, a drugi brojevi u drugoj (ili nekad i istoj) katastarskoj općini u zemljišnoj knjizi? Provjeri u katastru ili kod geodeta. Ako je zaista greška, ispravak ovisi o tome kako je ona nastala.
Nisam o tome razmišljao.
Ali pogledao sam vlasničke listove od susjeda sa ulaza prije i drugog susjeda sa ulaza poslije, oni imaju dobre katastarske čestice u vlasničkim listovima.
Nisam o tome razmišljao.
Ali pogledao sam vlasničke listove od susjeda sa ulaza prije i drugog susjeda sa ulaza poslije, oni imaju dobre katastarske čestice u vlasničkim listovima.
Ako imate broj katastarske čestice upišite podatke ovdje https://oss.uredjenazemlja.hr/public/cadServices.jsp?action=publicCadastreParcel
i onda dole klik na pogledaj ZKU/BZP.
Ako se brojevi ne poklapaju zbog starih/novih oznaka zemljišta vidjet ćete broj zk uloška i gruntovnu oznaku čestice.
Bastard
19.07.2019., 10:11
jel ovdje ima neki ljubazni pravnik da mi pojasni situaciju? htio bih otkupiti dio jedne ogromne katastarske čestice. ta katastarska čestica se sastoji od više zemljišno-knjižnih čestica, a dobar dio njih se prostire i na druge katastarske čestice. Usput, vlasništvo tih zemljišno-knjižnih čestica je šaroliko, na jednoj postoji i "pravo korištenja" iz 1965.godine dodijeljeno na devetero različitih osoba. Kako provesti parcelaciju katastarske čestice za čiji dio sam zainteresiran, obzirom na gore navedeno? Unaprijed zahvaljujem na svim savjetima i konkretnijim pojašnjenjima
Onaj koji ti prodaje treba dati napraviti parcelacijski elaborat, ako je uopće moguće (ne ovisi o ničem od ovog što si naveo) i onda sudski dokazati (ispravnim postupkom ili tužbom) da ta čestica treba pripasti njemu.
Bastard
19.07.2019., 14:06
Onaj koji ti prodaje treba dati napraviti parcelacijski elaborat, ako je uopće moguće (ne ovisi o ničem od ovog što si naveo) i onda sudski dokazati (ispravnim postupkom ili tužbom) da ta čestica treba pripasti njemu.
ako si meni odgovarao, pretpostavljam da taj čija je čestica ni ne zna da je njegova...uglavnom napisao sam ti poruku pvt, pa ako ti se da....
Sanjo00
14.09.2019., 15:55
Da li piše na vlasnickom listu podatak o kojoj se katastarskoj cestici radi, dakle ne gruntovnoj nego da je mavedeno u sklopu vlasnickog na kojoj je k.č.? Tnx
Sanjo00
15.09.2019., 09:29
A kako da onda znam preko vlasničkog lista za koju je to katastarsku česticu?
Npr. kupujem kucu na xx katastarskoj čestici i vlasnik mi dostavi vlasnicki list na kojem piše gruntovna čestica pa mi nije jasno kako da znam da se radi o k.č. za koju sam pitao?
Ukoliko je povezano, možeš kliknuti na broj čestice u okviru koji ti se otvori sa z.k. uloškom u sučelju OSS, a ukoliko nije povezano onda ti treba dostaviti iz katastra identifikaciju čestice. Na toj identifikaciji će pisati da je ta i ta k.č. identična tim i tim z.k.č.. ...Oprezno...
putnick982
17.09.2019., 17:55
Jel zna netko kako na temelju podataka s Georpotala dgu, tj broja čestice ili sta vec to je, doci do katarske čestice. Prije je bila ona stranica e uprava apis gdje se to pretvaralo, sad više ta stranica ne radi?!
Misliš na broj z.k.č. iz k.č.? Ta opcija ti je sad ovdje: https://geoportal.zagreb.hr/karta lijevo pod "Identifikacija k.č."
Ovo vrijedi za Grad Zagreb (njihov je bio taj sustav na e-uprava apis).
orion57
20.09.2019., 19:20
Ako imate broj katastarske čestice upišite podatke ovdje https://oss.uredjenazemlja.hr/public/cadServices.jsp?action=publicCadastreParcel
i onda dole klik na pogledaj ZKU/BZP.
Ako se brojevi ne poklapaju zbog starih/novih oznaka zemljišta vidjet ćete broj zk uloška i gruntovnu oznaku čestice.
Meni nije jasno kako utipkati zeljene podatke?
orion57
20.09.2019., 20:35
Meni nije jasno kako utipkati zeljene podatke?
Ma skuzila. Gledala sam na mobitelu, pa mi odsjeklo neke podatke. Oprostite.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.