View Full Version : Grah - recepti razni - grupnjak
eeee ljudi moji
đUz manistre i vazola navrano uvik ide po kile kapule i struca kruva
DOBAR TEK
Shtefitza
25.01.2003., 20:53
Pasta fazol?! Ha! Nikad nisam cula da se to ovako zove! :) ;) Bas dobro ime!
Samantha
25.01.2003., 21:59
i ja tako zovem,pasta e fagioli
Shtefitza kako zoves ti to jelo?
Shtefitza
25.01.2003., 22:59
pasta fazol (pashta fazhol), a manistre i vazola nisam nikad cula. :cool:
Gospon Pes
26.01.2003., 16:09
Kod nas za to vele grah s tijestom. :D
Ali meni je drazi grah i zelje i upravo mi pada na pamet da to nisam 100 godina jela... Mislim da bu to jedan od skorih rucaka.
trebam negdje naci suhih rebrica... :D
manestra je manestra
jota je jota
fazol je fazol
..kobasica included :D
idiotluci
26.01.2003., 20:26
:D ... kobasica included... :D
penelopa
27.01.2003., 09:11
Eladio kaže:
jota je jota
Hvala, hvala sto si me sjetio:s
Ostalo mi je jos kiselog kupusa iz sarme sad samo da skuham fazol.
pa ljudi moji, di san to stiga
manistra van je tjestenina
samo mi vlaji iz Dalmatinske Zagore kazemo "manistra"
a vazol vam je grah/fazol
penelopa
27.01.2003., 12:25
A sta ne kazete " manstra"?:D
penelopa kaže:
A sta ne kazete " manstra"?:D
sad san primjetija da ja progutan ono i :D :D
stvarno
manstra i vazola
el_mariachi
27.01.2003., 17:20
Hrvoje: Vec kad to toliko volis a da nam opises kako Ti ili tvoja mama/supruga/sestra to pripremate sa svim zacinima i sve sto ide uz to.
el_mariachi kaže:
Hrvoje: Vec kad to toliko volis a da nam opises kako Ti ili tvoja mama/supruga/sestra to pripremate sa svim zacinima i sve sto ide uz to.
e dragi moj
kako mi po imenu mozes vidit ja san musko
a muskarci u mom kraju (Dalmatinska Zagora)
NE KUVAJU
znam samo da jako jako dobro smeka,
mater mi baci ili suva rebra ili po koju domacu kobasicu ili cak pobekad nesto pancete.
Kad se taj cili buckuris s manstron i vazolima iskuva onda mi mater iskriza po koji kil kapule i udri rodijace
a nakon dobre spize popijes malo vina, domaceg naravno
i odma ti sve ravno do ....................
a najbolje slijedi hehe prd prd prd
penelopa
28.01.2003., 09:59
Ajde da onda ja probam. Fazol i manistra ( po vlaski, manstra i vazol)
Namocis grah.
Kad provrije bacis prvu vodu, i kuhas u drugoj:D ( laksi je tako a i nuspojave su manje). Ubacis koji buncek, kobasicu, malo suhog, pesta ( pest je mljevena panceta, persin i cesnjak- to se sve zajedno samelje u multipraktiku, dobijes zelenkastu pastetu koju mozes i zamrznuti pa je uvijek dostupna, ja ga volim staviti u sva takva zimska jela- sarmu, grah, kiseli kupus..), sol, papar, crvena paprika i pred kraj stavis tjesteninu ( siroke makarone) i skuhas do kraja ( tjestenina mora biti dobro skuhana).
Varijacije na temu: u grah mozes stavit koju mrkvu, celer, luk dok ga kuhas- ja stavim
mozes dodat i zaprsku- ja ne jer tjestenina dosta zgusne a i nisam bas neki ljubitelj zaprski
penelopa kaže:
Namocis grah.
Kad provrije bacis prvu vodu, i kuhas u drugoj:D ( laksi je tako a i nuspojave su manje). Ubacis koji buncek, kobasicu, malo suhog, pesta ( pest je mljevena panceta, persin i cesnjak- to se sve zajedno samelje u multipraktiku, dobijes zelenkastu pastetu koju mozes i zamrznuti pa je uvijek dostupna, ja ga volim staviti u sva takva zimska jela- sarmu, grah, kiseli kupus..), sol, papar, crvena paprika i pred kraj stavis tjesteninu ( siroke makarone) i skuhas do kraja ( tjestenina mora biti dobro skuhana).
Varijacije na temu: u grah mozes stavit koju mrkvu, celer, luk dok ga kuhas- ja stavim
mozes dodat i zaprsku- ja ne jer tjestenina dosta zgusne a i nisam bas neki ljubitelj zaprski
:confused:
Oklen si ti, mala?
Sve je baš tako, sa peštom, bez zaprške, samo ja volim drugu vrstu (vrste) pašte
penelopa kaže:
Namocis grah.
aha
a reci ti meni dali bi se ti tila udat za mene?
Mater mi uvik stavlja onu zaprsku ili kako se vec kaze
najbolja je manstra i vazol kad prinoci jedan dan
onda je optimalno lipo gusto
penelopa
28.01.2003., 10:54
Vec sam se udavila, ali hvala sto pitas:o ;)
I tocno je to za " prinocit", isto kao i sarma.
Ja te ne bi ženija zbog pašte i fažola
Vidiš da spremamo isto :confused:
Ali ako znaš radit njoke... :D
penelopa
28.01.2003., 11:02
Znam;)
Os sa pasticadom, os sa tocen, os sa gorgonzolon.
Os njoke od kumpira, os od griza.
Kad malo bolje pogledam pa ja znam svasta. Ocito mi se materi prisilo da me uvali:D
kad ste več kod graha s prilozima, ja jako volim grah i kašu - to mi je super...
nego vidim da penelopa spominje pašticadu...kak se to radi, zna li neko, sam da nije jako komplicirano
penelopa kaže:
Vec sam se udavila, ali hvala sto pitas:o ;)
I tocno je to za " prinocit", isto kao i sarma.
Imas li mozda sestru koja se jos nije "udavila"
hehe
el_mariachi
28.01.2003., 13:03
Jel iko voli "tafce na grafce"?
Samantha
28.01.2003., 13:20
gravce na tavce?obozavam ga pa u svezi s time evo mog recepta:rolleyes:
Fazol operite i potopite ga da stoji u hladnoj vodi preko noci.Staviti ga da provri, ocijedit ga od vode u kojoj se kuvao i nalit vrelom vodom (nikako hladnom jer se produzuje vreme kuvanja) i nastavit sa kuvanjem. Dok se fazol kuva izdinstat na ulju kapulu najvecu sto postoji,dok se skoro ne raspadne. Tada u kapulu dodati papar, crvenu papriku ,vegetu, lovorov list(ko voli)i pomisati ga sa prethodno ocedjenim skuvanim fazolom... Pola ove mase sipati u tepsiju(ja koristim zemljane posude), i prekriti tankim koluticima domace kobasice. Ovdi (po zelji) mozete staviti i koju feferonu. Dodati drugu polovinu mase, preliti sa vodom u kojoj se kuvao fazol. Po povrsini poredjati fete pancete dalmatinske;) i peci oko 45 min.na 200c.
penelopa
28.01.2003., 13:24
Emili, recepte za pasticadu imas u " najdrazim jelima".
Hrvoje, moja sestra ti ne zna ni caj skuhat, valjda se zato nije udavila ( a i nema neku zelju)
Gravce na tavce:
U vodu u kojoj se kuha grah staviti luk, mrkvu, papriku, sol, papar, malo ljute paprike, suho meso, kobasice.
Na ulju prodinstati dosta luka i prebaciti ga u posudu u kojoj cete grah peci. Grah iz vode uzimati kacijolom ( sefjom, onim sto se vadi juha:rolleyes: ) i cijediti vodu uz rub posude. Pomijesati grah za prodinstanim lukom i ako je previse suho dodati jos vode u kojoj se grah kuhao. Po vrhu posloziti meso i kobasicu iz graha ( sve ovo moze i bez mesa) i staviti peci na oko 200°. Kad dobije koricu peci jos 10-ak minuta.
penelopa
28.01.2003., 13:41
Bukvalist-Bukva-drvo:rolleyes: :D
Samantha
28.01.2003., 13:42
...al se dinsta u tavi:D
el_mariachi
28.01.2003., 13:54
I ja sam pravio u rerni ali originalno je u tavi. Ovo se inace puno jede u Makedoniji i u juznoj Srbiji. Imaju neke ljute faferone i stavljaju ih do besvjesti.
Kad se grah kuha dobro je dodati malo preprzene slanine i radi mirisa i radi ukusa. Dalje ja zaprsku promjesam samo s toplom vodom. Negdje sam procitao da je zaprska koja se przi kancerogena. Ne drzite me za rijec.
ajmo se mi lipo dogovorit na zajednicku veceru kod penelope,
nek nam spremi manstre i vazola
Moze penelopa? Usput cu te oslobodit onog tipa koji te "davi".
Ako budes samnom isto neces doc do zraka jer cu stalno manstre i vazola ist i kad to prokuva u meni ajme se tebi hehehe
:top: :D :D :top:
zrakasunca
30.01.2003., 14:30
Hrvoje kaže:
najbolja je manstra i vazol kad prinoci jedan dan
onda je optimalno lipo gusto
A joooj di me nadje... ja mislila da sam jedini pacjent koji to bas tako voli. Mogla bi se zajest u tome!
A bas me to danas ceka - mater to jucer skuhala za danas :lux:
Yaaaamiii!!!
zrakasunca kaže:
A joooj di me nadje... ja mislila da sam jedini pacjent koji to bas tako voli. Mogla bi se zajest u tome!
A bas me to danas ceka - mater to jucer skuhala za danas :lux:
Yaaaamiii!!!
to je jasna stvar ;) :cool:
el_mariachi
30.01.2003., 23:39
I ja ga tako volim ali ne mogu da se sjetim kad sam ga zadnji ut jeo. Jel iko jeo vojnicki grah ?
Jel iko pasira grah? E kad se propasira posuti ga crvenom paprikom u prahu i maslinovim uljem. Jesti rukama sa svjezim kruhom.
Inace meni je uz grah uvijek najbolje stimala zelena salata.
:cool: Ostao sam samac a sutra treba kuhati.Trebam hitno recept za obican grah sa kobasicom. Sto jednostavnije to bolje.Hvala!
el_mariachi
05.02.2003., 14:35
Ante: Nema ti nista jednostavnije....
Ostavi grah da odstoji u vodi bar nekoliko sati. Onda promjeni vodu. Stavi ga da prokljuca na najjacem pa onda smani nek kuha. Posoli i pobiberi. Sve vrste graha se ne kuhaju isto dugo. Zato ces probavati jel taj tvoj grah skuhan( tj mek). U medjuvremeno mozes preprziti tu tvoju kobasicu u tavi i dodati grahu recimo 20-30 min prije nego sto je gotov. Pozeljno bi bilo i malo preprzene slanine radi mirisa i ukusa. Kad je grah gotov treba ga zaprziti. Stavi malo brasna u casu i dospi tople vode i izmjesaj da ne bude grudvica. Dodaj u grah i pusti neka prokuha. To je sve.
Najbolja salata koja ide uz grah je zelena. Ako nisi nesto razumio ili imas pitanja slobodno se obrati. :top:
Recept je sve 5, ali ja sugeriram grah iz konzerve. Jako je dobar a beskonacno stedi vrijeme.
Ja prvo namocim grah. Promijenim vodu i kuham oko 20 min..
Bacim vodu, onda opet novu vodu, za to vrijeme nakosam spek, mrkvu, a luk ostavim u cijelo, dodam par cesanja cesnjaka, moze i paprike, ako imam svjezu, na rezance narezes, ne puno,moze i paradaj svjezi na kockice (ne mora, ali tko voli vise povrca) , sve to osim cesnjak dinstam, na malo ulja, ako treba podlijes s malo vode, spojim dinstanu masu s grahom i kuham jos dobrih 40 min. Dodam lovorov list, sol, papar, zlicu paradajz koncentrata.
Grah sam od sebe pusti svoju gustinu i ne treba mi zaprska. Ovisno o kobasici , ako je masna ja bih ju do pola kuhala u vodi, vilicom ispikala da ode masnoca, a tek onda dodala da se kuha do kraja s grahom.
el_mariachi
05.02.2003., 15:12
ankada: kad si pripremam grah radim ga drugacije.
Ako se ne varam Ante to radi prvi put i nisam zelio previse komplicirati. I siguran sam da ce mu njegov grah biti bolji od bilo kojeg drugog ili iz konzerve.
GothicA
05.02.2003., 19:57
Joj, Ante..trebo si doć k meni. Baš sam imala grah :D
Najedi se fino graha i poslije ce ti biti drago da si samac :D
ne velim da on mora moj recept probat. Sto fali ako se malo muci dok radi, tj. vise uziva u kulinarskim carima spremanja papice? Pa jel' napisao da je samac, jel' nije posegnuo za konzervom, znaci covjek zeli sam biti svoj majstor. :D :) Meni je zaprska nepotrebna od kako kuham grah ovako. Inace najvise volim od graha vrstu : zelencec.
Mogu rec jos samo da si jako promijenjljiv.:)
ankada kaže:
ne velim da on mora moj recept probat. Sto fali ako se malo muci dok radi, tj. vise uziva u kulinarskim carima spremanja papice? Pa jel' napisao da je samac, jel' nije posegnuo za konzervom, znaci covjek zeli sam biti svoj majstor. :D :) Meni je zaprska nepotrebna od kako kuham grah ovako. Inace najvise volim od graha vrstu : zelencec.
Mogu rec jos samo da si jako promijenjljiv.:)
jebesh grah bez zaprske :cool:
Grah je bio odlican. Hvala
Shtefitza
03.03.2003., 09:02
Evo i moje verzije graha...
Namocim preko noci. Stavim kuhati, nakon jedno pola sata promijenim vodu. U to dodam i nasjeckane dvije vece mrkve, jedan persin i celer. u posebnoj tavici izdinstam luk i suho meso (ako sam raspolozena poslije slaninu ili suho jesti, izrezem ih u sitne komadice, ako cu slaninu baciti, ostavim je u velikim komadima, da je lakse za izvaditi). Pred kraj dinstanja dodam i protisnuti cesnjak.
Sve istresem u lonac s grahom i povrcem, kuham jos neko vrijeme, tek sad posolim (kazu da ako se grah soli na pocetku kuhanja, ostaje tvrd) i dodam kuglu za zacine sa timijanom, zrnima bibera i lovorovim listom. Ajvara (ako sam ga nasla u lokalnom hrvatskom ducanu) ili koncentrata paradajza pred kraj.
Ne volim stavljati niti zafrig niti mljevenu papriku. Nekako mi postane tezak. ali zato volim dodati tjesteninu, pa postane "pasta fazol" ili kuhati zajedno s jecmom. Problem s jecmom je sto mu treba sto godina da se skuha i tu nisam nikad sigurna. Ako netko ima savjet... :)
Obavezno na kraju laganu zaprsku.
Na malo ulja stavis brasna (glatkog) peces da dobije zuckastu boju (cijelo vrijeme mjesati da ne prigori) za manje od pet minuta je gotovo. Maknes sa vatre da se ohladi i to sipas u grah, mjesas kuhacom da dobije finu masu . Tko voli moze na kraju u zaprsku staviti vrlo malo crvene paprike radi boje a daje i drugaciji okus grahu.
To je onda grah :)
Grah jel to fazol?
nuspojave.....:D
nuspojave....hmmm ..ucestalo ispricavanje, aktivne kretnje,...vise si na zraku nego u kuci,....:D
Shtefitza
03.03.2003., 09:24
nuspojave... ;)
Postoji preparatic "Beano" (enzim)stvarno sredi nuspojave.
A izgleda da ovo kuhanje u vise voda isto smanjuje nuspojave, to nisam bas uvjerena. Francuzi vole grah propasirati, tako se odstrani ljuska sa svakog zrna graha, i odstrane se nuspojave.
Pasta i fazol:D Ma ok je to ako nije onak veliki fazol brrr. Bolja mi je jota.
Bolje sprijeciti nego lijeciti :D
Nekako rijetko to jedemo nemamo naviku, a i baka to bolje radi.
el_mariachi
03.03.2003., 09:55
Grah se moze kupiti u startu bez ljuske... Brze se i skuha... Ne treba se pasirati... Moze se skuhati tako da sva voda ispari..posuti sa crvenom paprikom i dodati maslinovog ulja...jede se s toplim svjezim kruhom... rukama... Marokanci ga tako prave.
Makrobiotika preporuča sve mahunarke kuhati tzv. 'šok' metodom, znači na početku dodati vode tek toliko da prekrije i kako voda ukuhava dodavati po malo hladne vode dok se mahunarka ne skuha. Ovakvim kuhanjem postiže se nenapuhivanje tj. bolja probavljivost. Isto se na početku kuhanja na dno posude može staviti prethodno malo namočena KOMBU alga koja služi za bolju probavljivost a i obogaćuje jelo mineralima.
aa ne ne...volim se osjecati zivom :D
****** kaže:
aa ne ne...volim se osjecati zivom :D
A okolina? :D
Eladio kazˇe:
jebesh grah bez zaprske :cool:
Prvo probaj grah bez zaprske, pa jebi.:cool:
Moj grah nema niti mrvicu brasna, gustina , a gust je dovoljno.
Nije gola vodica.
PS. I sarmu radim bez zaprske, slijedi jos jedana jebada?:cool:
Nekada sam radila sa zaprskom, ali cemu muciti organizam s brasnom ?
Zaista je dovoljno gusto da ne treba zaprske. I ja volim tijesto, jecmenu kasu (a da ju skuhas u expres loncu?) ili rizu kao dodatak grahu. Ako ga jedem samoga volim dodati ocat u grah, i obozavam jesti HLADAN grah.
Mnogi ga obozavaju vrelog, a ja eto mlacnog ili hladnog.
da,da stavis kilu graha u dva deci vode i mora da je gust :D i jos ka tome sipas makarone...i sto je onda gorje?
ajde dobro u grah sa ricetom ne moras - ali i to je stvar okusa :)
koliko tek brasna pojedes u kruh i drugim glupostima a ovdje se bunis za zlicu brasna :D
Shtefitza
03.03.2003., 18:19
OK, ok, ako moramo jest sa zaprskom, pristat cemo i na to. Jel kaznjivo zakonom ili kaznjivo *******-om ili eladiom? :D
Isprobala sa i bez zaprske i radje jedem bez. A nemam komplekse jesti kruh uz grah. Moram li u zatvor ili slijedi jeb? :confused: :p
Verica, hvala za onu tajnu o "soku". Hm, tu je valjda tajna onog bezbrojnog mijenjanja vode? :confused:
Uvijek me fascinira kako narodna kuhinja "skuzi" sto treba napraviti, bez velikih znanstvenih podloga. Recimo grah plus kruh od cjelovite psenice sadrze sve amino kiseline, odlicna hrana za one koji ne jedu meso. Sam grah nije tako kompletan niti sama cjelovita psenica. A ljudi stvarno jedu crni kruh uz grah (ok, ok ili bijeli kruh, to je valjda suvremena verzija ili da je nazovem verzija nasih mama i tata?)
shef Sale
03.03.2003., 18:28
hehe...interesantan topic! :D
Ja ga volim sa zaprskom, i jos na koncu kad je gotov (mamina kuhinja naravno :D) dodati ba tanjur malo octa...njam njam :D
Vidim da se nitko nije uocio sadizam u mariachijevom recept pa moram to prokomentirati:
el_mariachi kaže:
U medjuvremeno mozes preprziti tu tvoju kobasicu u tavi i dodati grahu recimo 20-30 min prije nego sto je gotov.
Jadan Ante...pa kako ce nam onda s preprzenom svojom kobasicom na LJES? :confused: :( :D
Shtefitza
03.03.2003., 18:37
A di su vatrogasci!???! :eek: :confused: :eek: :eek: :D
Shtefitza, dajem tri zvjezdice (***) grahu bez zaprske a pet (*****) grahu sa zaprskom :) a tko jos doda uz to malo jabucnog octa i ljutih fafarona deset zvjezdica!! :D
dorar tek.
:)
****** kazˇe:
da,da stavis kilu graha u dva deci vode i mora da je gust :D i jos ka tome sipas makarone...i sto je onda gorje?
ajde dobro u grah sa ricetom ne moras - ali i to je stvar okusa :)
koliko tek brasna pojedes u kruh i drugim glupostima a ovdje se bunis za zlicu brasna :D
Ne potpuno krivo, stavim dvije salice od 2 dcl (ako hoces za vise dana i vise) uvrh pune graha,( koji nabubri jer ga drzim cijeli dan u vodi prethodno) prokuham to u vodi, prvu vodu bacim.
Onda dodam u cistu vodu grah, glavicu luka u cijelo ili se moze tko voli nakosati, pa zajedno s spekom, mrkvom, malo paprike na rezance (svijeza ili zamrznuta) sve to prodinstati , baciti u vodu s grahom. Moze po zelji i drugo povrce.
Dodam, ako imam , list lovora, vegetu (ja ju volim),sol, zlicu koncentrata paradajza, i obavezno malo secera.
Ako je luk u glavici, pred kraj kuhanja ga izvadim da mi se ne raspadne. Grahu dodam vode da pliva iznad njega dobra 3 prsta. Ukuha se sve i bude super gusto, bas kako treba. Tijesto je posebno skuhano, mrzim raskuhano.
Svatko doda po zelji.
Nema niti govora o tvoja dva deci.
Kada jednom ovako kuhas zaboravis na zaprsku jer ti ne treba, em manje sudja , em manje posla.
Priznajem jedino to da ne koristim crvenu papriku, kod mene ide paradajz.
I ne bunim se ja nego ti.:D
moze, svidja mi se paradajz. to je dobra zamjena za crvenu papriku ali daje i gustocu.
Ne volim gdje je puno graha (za mene previse).
Pokusavam uraditi zapeceni grah. Prije sam to radio uspjesno ali kasnije ga nisam radio par godina i sad mi nesto fali? Nije mi ni blizu onako ukusan.:confused:
ja nisam nikad pravila, i gledala sam jednu zenu kako cini, ali nikako ko njen, ??????
naravno i sve zapisala, ali ... nije to to
ali nij emi nesto ni ljetna hrana, to cemo na sljedecu zimu ucit
just Sandy
22.06.2003., 13:41
ne zove li se to gravče na tavče ? :confused:
(ili kako bi moja Melitica rekla - pasuljče na gravče :D :D :D )
shef Sale
22.06.2003., 14:15
Naravno da se zove... :D
el_mariachi
22.06.2003., 14:16
Kaze se i jedno i drugo....
----------------------------------------------------------
Staviti grah da se kuha ( oko 500 gr)...i kad prokuha iscijediti ga. Dodati topli vudu i nastaviti kuhati. Izdinstati luk na ulju i dodati sol, biber, mljevenu papriku, lovorov list, i fafarone. Mogu i klincici.
Skuhani grah procjediti i staviti u na nauljeni pleh a u njega sakriti isjeckanu kobasicu ( susenu ili dimljenu)...Zaliti uljem... Odozgo staviti slaninu ...staviti u rernu i peci oko 35 - 40 min.
Moze se cak koristiti i grah koji je skuhan prije dva dana.
Naravno moze se varirati i praviti i bez mesa. Ja obicno stavim i jos malo zescih zacina.
Naknadno dodano:
"topli vudu" :D je laspus calami. Nema nikakve veze sa woodo-om :D
Hvala nei na opasci.:top:
el_mariachi kaže:
topli vudu
razmisljam razmisljam koji je k*** topli vudu i onda :bonk:
just Sandy
22.06.2003., 21:23
el_mariachi kaže:
Kaze se i jedno i drugo.... Ma kako sad to... Pa grah je na tavi, ne tava na grahu... :confused:
cijepam dlake ;)
shef Sale
22.06.2003., 21:35
nemogu se ne otet dojmu, al meni "tavce na gravce" zvuci poput onog svaka 5. zena pada niz stepenice :D :rolleyes:
el_mariachi
22.06.2003., 21:43
Znate sto...
Ubacite fino tavce na gravce ili samo tavce gravce u google i vidjecete da ima....
el_debeli has spoken :D
Tavce na gravce ne znaci tava na grahu nego tava graha. ;)
Shtefitza
23.06.2003., 00:13
Aha!? Mozda "na" u znacenju "od"? Tava od graha? Tava graha? :D :D Pa da, i meni je zvucalo cudno, ali moze biti da krivo govorim "gravce na tavce"... Ima netko ovdje tko govori makedonski? Ili mozda bugarski?
Ima moja sveki. ;) :) Ali ona nije na forumu. :D
Samo, ovo mi nije ona rekla. To ja samo provjeravam svoj lingvisticki potencijal. ;) :)
spalevski
23.06.2003., 08:47
Shtefitza kaže:
Aha!? Mozda "na" u znacenju "od"? Tava od graha? Tava graha? :D :D Pa da, i meni je zvucalo cudno, ali moze biti da krivo govorim "gravce na tavce"... Ima netko ovdje tko govori makedonski? Ili mozda bugarski?
Ma molim te sta ceti bugarski.
to je cisto makedonski
Gravce tavce.
just Sandy
23.06.2003., 09:08
spalevski kaže:Gravce tavce. aha! ipak je gravče prvo! :cool: :D
Shtefitza
23.06.2003., 19:37
spalevski kaže:
Ma molim te sta ceti bugarski.
to je cisto makedonski
Gravce tavce.
Nisam htjela nikog uvrijediti. Ja ne znam otkuda jelo "gravce tavce" potice.
Hvala na informaciji! :top:
BTW kako se tvori genitiv u makedonskom? Kako bi rekao "makedonski grad"? da li se ikada "na" koristi za tvorbu genitiva? :confused:
E, koke bas nemate osjecaja za jezik! ;) :) :)
Covjek je samo napisao dvije rijeci. Jelo se sigurno ne zove gravce tavce! Covjek samo pokazuje da su to makedonske rijeci, ne bugarske. :) :) :)
Stefi, dobro ti pitanje. Kad se cujem sa sveki pitat cu. Necu zuriti (samo da znas ;) :))
Marija_1963
23.06.2003., 23:55
Skuham u expres loncu grah zvani tetovac - onaj krupni, bijeli, dobar je i za grah salatu jer se ne raspadne u kuhanju, ostane u zrnu (ovojnici). Ako mi se ne da petljati s tim, kupim dvije veće konzerve već kuhanog tetovca. Onda na ulju prodinstam 4-5 glavica crvenog luka, podlijem juhom da luk omekša i dodam malo vegete (ili soli), bibera, crvene paprike, domaću ukuhanu rajčicu i malo feferona, ali ne volim ljuto pa ne pretjerujem. Možeš dodati i malo vode ili još juhe.Dodam skuhani grah i sve stavim u zemljanu posudu (dar od kume, he he), prekrijem folijom i stavim u rernu (to radim kod mame jer ima tzv. drveni šporet) i pustim da duuuugo krčka-čak i do četiri sata, polako, potiho. Onda skinem foliju i pustim da tekućina još malo ispari i da postane onako malo ljepljivo...mmmmm, možeš prije nego staviš foliju, gore staviti par svježih paprika ako imaš i koji čen češnjaka :top: Mi svi volimo grah, a ovo je prava poslastica njam njam..dobar tek ;)
just Sandy
24.06.2003., 00:35
Lilly kaže:
E, koke bas nemate osjecaja za jezik! ;) :)
Covjek je samo napisao dvije rijeci. Jelo se sigurno ne zove gravce tavce! Covjek samo pokazuje da su to makedonske rijeci, ne bugarske. :) :) :confused:
Ja nisam ni rekla da se kaže "gravče tavče". Ja sam samo rekla da "gravče" ide prije "tavče". :cool: :D
I ja imam koga pitati.. I jesam - kaže se "gravče na tavče"! :p :amen: :D
:D :D :D :D
OK.
Peace sister! (tja, nema smajla sa dva prsta cccccccc)
:s :s :s
Shtefitza
24.06.2003., 06:15
Lilly kaže:
(tja, nema smajla sa dva prsta cccccccc)
..eee... ovaj... si ovaj trazila? :confused: :rolleyes: :D
:rozi:
:) :) :)
Onaj peace sam htjela. Hipi.
nije bas gravce na tavce ali jaaaaaaako je fino..
skuhati normalan grah i onda ga procijediti.izmiksati grah (ne previse,mogu ostati komadici) i pola istresti u nauljenu vatrostalnu zdjelu,sloziti luk narezan na kolutove i preostali grah.na to sve staviti naglo prepecene snicle i zaliti uljem od pecenja.popapriti i staviti zacine koje volite te zapeci 20-tak min.u pecnici..........mljac.:p :p :p
Luv2Bounce
26.06.2003., 14:25
jela sam to samo par puta u restoranu, nikad doma. i bilo mi je njam, njam. iako inace ne volim grah. al volim pikantno.
spalevski
26.06.2003., 15:34
Shtefitza kaže:
Nisam htjela nikog uvrijediti. Ja ne znam otkuda jelo "gravce tavce" potice.
Hvala na informaciji! :top:
BTW kako se tvori genitiv u makedonskom? Kako bi rekao "makedonski grad"? da li se ikada "na" koristi za tvorbu genitiva? :confused:
Po pravilu gramaticki bi se reklo GRAVCE NA TAVCE, ali govorno se koristi samo Gravce Tavce.
Mi ovde ne koristimo padezhe, to valjda znash,ali imamo neke forme koje su posledice padezha.
I naravno da koristimo NA, pr. Grad na Makedonija, ali moze i Makedonski grad
spalevski
26.06.2003., 15:36
Lilly kaže:
E, koke bas nemate osjecaja za jezik! ;) :) :)
Covjek je samo napisao dvije rijeci. Jelo se sigurno ne zove gravce tavce! Covjek samo pokazuje da su to makedonske rijeci, ne bugarske. :) :) :)
Stefi, dobro ti pitanje. Kad se cujem sa sveki pitat cu. Necu zuriti (samo da znas ;) :))
Aj molim te vidi moju lokaciju pa mi reci jel ja to znam samo dvije rijeci na makedonskom :p
just Sandy
26.06.2003., 22:53
spalevski kaže:
Aj molim te vidi moju lokaciju pa mi reci jel ja to znam samo dvije rijeci na makedonskom :p hej, momče makedonče, lilly je ovo govorila nama kokošima, nije stavljala pod upitnik tvoje znanje makedonskog :) ;)
E, vidis, da bi varijanta bila gravce tavce, bez "na" ili kakve druge rijeci, nisam znala i ne bih se dosjetila.
Uopce ne sumnjam u tvoje znanje makedonskog, pomislila sam samo da si htio pokazati kako to nisu bugarske rijeci nego makedonske pa si ih tako napisao, kao odvojene rijeci, ne kao naziv.
maza_seniorka
07.07.2003., 21:41
Vidim da ima već recepata za zapečeni grah . Ja ću dodati svoj, ako smijem :)
Dakle, nas je pet pri zdjeli, pa ja uptrijebim 4 srednje ili jednu veeeliku konzervu graha ( ne mora nužno bti bijeli, dobar je i smeđi, mada je izvorno bijeli grah preporučen ).
Na tavi zdinstam 4-5 glavica crvenog luka, smanjim vatru i onda dodajem žličicu crvene mljevene paprike, dvije žlice paradajza iz tube, tri-četiri zdrobljena zrna češnjaka ( bijeli luk), promiješam i dodam dvije žlice brašna,sve na tihoj vatrici.
Naprijed opisano ubacim u grah koji kipi, ali ne smije biti puno vode. Mora ispasti gusto. Dodam soli, papra, 1 žlicu Vegete, lista peršina.
Izlijem u posudu ( imam zemljanu čak), s vrha zalijem s malo ulja i gurnem u pećnicu.
Taj sam recept nekad davno našla u staroj Podravkinoj knjižici "Male tajne ....". Može su u to dodati kakve narezane kobase, ili po željama što god drugo zgodno. Ali meni je to super kao prilog nekom finom komadiću mesa.:)
just Sandy kaže:
ne zove li se to gravče na tavče ? :confused:
(ili kako bi moja Melitica rekla - pasuljče na gravče :D :D :D )
Gravce-tavce;)
Dodo-tica
18.08.2003., 23:55
Ja i moje društvo odlazimo van grada da malo divljamo... imamo nekakvu vikendicu pa kontamo da nešto moramo jest... Kontali smo pravit grah, međutim svi smo muški i kuhinja nam je slaba strana. Imamo onaj kazan, kao za paprikaš :). pa smo kontali napravit u tome... Znachi mole se svi dobri ljudi da pošalju neki recept i objašnjenje kako se te stvari pripremaju... Ovaj ručak uključuje kobasice :top: (kakav je grah bez kobasica) tako da svaki savjet oko kobasica također dobro dođe... Unaprijed hvala :) !
el_mariachi
19.08.2003., 07:32
Eh zavidim vam....
Lako je to i grah je bolji sto se kuha za vise osoba. Znaci to se sve vino opere i stavi se da se vrcka... Isjecka se i luk. Posoli i ubace po mogucnosti fafaroni ( cugace se ha ?:D). Nego tu treba malo speka. Prepriziti ga posebno i kasnije dodati u grah.
Savjetovao bih da se organizirate ko ce mijesati jer kad se cuga zaboravi se na ovakve stvari. Nastojte da napravite sto vise jer je jos bolji drugi dan. Ako nisi skuzio ovo sto sam gore napisao javi...
u serpu staviti vodu,grah, nasjeckani luk,koji rezanj bijelog luka,koju mrkvu,svjezu papriku,sol,moze i svjezu rajcicu,slaninu,kobasice ili sto vec mesnato imate.moze i malo vegete.kuhati,kuhati i kuhati a pred kraj staviti zaprsku koja se pravi ovako:zagrijati ulje i na to staviti 2-3 zlice brasna i na laganoj vatri prziti stalno mjesajuci,kada bude malo smeckaste bole dodati crvenu mljevenu papriku,promjesati i istresti u grah.kuhati jos pola sata a pred kraj kuhanja mozete staviti malo papra.to je to!
Dodo-tica
19.08.2003., 17:19
eheheh zahvaljujem! :) ovo che biti dobro :) našao sam još nekih caka pa ću malo eksperimentirati s tim... što se cuge tiče biće svega, ali prvo hrana pa oblokavanje do zore :)! :D
ljetopisac
23.08.2003., 14:57
vazno: grah treba namociti navecer prije kuhanja, da bi se do ujutro dobro namocio. kad ga se kuha, prvu vodu treba baciti jer grah pri kuhanju ispusti neke ne bas zdrave stvari. to za grah kupljen na placu, a ne iz konzerve.
kobasice je isto tako dboro skuhati posebno, jer onda mozemo kontrolirati tocno koliko su kuhane.
na ulje se baci luk i spek, a onda (vec skuhani) grah. ili grah iz konzerve. da se grah ne bi zagorio, doda se voda u kojoj su se kuhale kobasice i obicne vode po potrebi. doda se cesnjak, persin, sol, papar i crvena paprika. moze i vegeta. s cesnjakom i persinom ne moze se pretjerati. a onda se doda sve sto pozelite ili nadjete u frizideru. ja redovito stavljam mrkvu narezanu na sitno i kuruzu iz konzerve (za pravi svinjski dozivljaj). na kraju se dodaju kobasice i malo (ali *malo*) octa.
to je grah koji moze stajati ako treba i dva tjedna, svaki put kad se grije sve je bolji, a znam neke koji se u njemu mogu utopiti...
:klopa: :klopa: :klopa: :klopa: :klopa:
ok, pojma nemam. znam da ide grah, ali jbg nije to neko dostignuce...
ajde molim vas, neku kombinaciju koja ukljucuje grah i paradajze i nekakvo meso i radi se u pecnici!
Shtefitza
07.11.2004., 19:40
Bilo je dobrih recepata, mislim negdje prije godinu dana... proceprkaj po starijim temama...
heureka
07.11.2004., 22:32
u gravce na tavce ne ide meso
heureka
07.11.2004., 22:41
evo recept za gravce na razumljivom makedonskom jeziku.. nisam probala.. ( ne volim grah ni nacrtan..) al vjerujem da bi ovo moglo biti ukusno graholjupcima..
Tavce gravce
Potrebno e:
500g grav
1 glavicka kromid
100ml zejtin
2-3 parcinja suva crvena piperka
biber, sol, brasno, magdanos
Priprema:
Se mie gravot i se ostava da stoi vo voda vo tek na nokta. Posle toa se vari vo lonec; posle prvoto proviranje se frla vodata i se dodava nova voda. Potoa se dodava kromidot i piperkata.
Se prodolzuva so varenjeto se dodeka gravot ne stane mek. Ako ima premnogu voda visokot se odliva. Vo drug lonec se proprzuva kromidot i piperkata na zejtin i seto toa se dodava vo gravot. Seto toa se stava vo zemjan sad i se dodava magdanosot,biberot i solta. Se stava da se pece se dodeka ne se zapece odozgora no mora da se vnimava da ne bide gravot mnogu suv.
heureka kaže:
evo recept za gravce na razumljivom makedonskom jeziku.. nisam probala.. ( ne volim grah ni nacrtan..) al vjerujem da bi ovo moglo biti ukusno graholjupcima..
Tavce gravce
Potrebno e:
500g grav
1 glavicka kromid
100ml zejtin
2-3 parcinja suva crvena piperka
biber, sol, brasno, magdanos
Priprema:
Se mie gravot i se ostava da stoi vo voda vo tek na nokta. Posle toa se vari vo lonec; posle prvoto proviranje se frla vodata i se dodava nova voda. Potoa se dodava kromidot i piperkata.
Se prodolzuva so varenjeto se dodeka gravot ne stane mek. Ako ima premnogu voda visokot se odliva. Vo drug lonec se proprzuva kromidot i piperkata na zejtin i seto toa se dodava vo gravot. Seto toa se stava vo zemjan sad i se dodava magdanosot,biberot i solta. Se stava da se pece se dodeka ne se zapece odozgora no mora da se vnimava da ne bide gravot mnogu suv.
Grah na tavi:
potrebno je:
pol kile graha, glavica luka, deci ulja, 2-3 suhe crvene paprike (zašto suhe pobogu? op. prev.), papar, sol, brašno, nerazumijem
Namočiti grah i ostaviti preko noći da stoji u vodi. Poslije toga se kuha u loncu; poslije prvog vrenja se ocijedi voda i dodaje se nova voda. Zatim se dodaju luk i paprike. kuva se dok grahj ne omekša. Ako je previše vode, višak se odlije. U drugom loncu se dinsta luk (dakle, ipak su 2 glavice, op. prev.) i paprika (a i paprike ide više, op. prev.) na ulju i sve to se dodaje u grah. Sad se to sve stavi u zemljanu posudu i dodaje se nerazumijem (možda bi to mogla biti mast iako mi baš ne paše ovdje), papar i sol. Stavi se peći dok se odozgo ne zapeče, mora se pazit da grah ne bude jako suh.
pa manje više tak i mi to radimo doma.
Namočeni grah skuhati u slanoj vodi, ocjedit ga i pustit da odstoji.
Napravi umak ala sataraš ( pomidori, paprika, češnjak i začini), ja imam domaći od zimnice pa samo njega stresen unutra.
Ako ti je prerijetko možeš dodat i brašna.
Prodinstat kapulu.
Na dno posude ( može bit i zemljana, ja imam najobičniju veliku tacnu ) stavi prodinstanu kapulu, zatim fažol, pa sataraš. Možeš o vrhu posložit i tanke kolutove od paprike.
Pospi peršinom, a možeš i s malo metvice te stavi peć oko 20 min.
Vidim na ovom predhodnom receptu nema pomidora. Ja ga uvjek stavim, nikad nisam jela bez. Zato nisam sigurna da li je ovaj moj recept oriđiđi makedonski pošto vidim da je drukčiji od ovog prije.
heureka kaže:
u gravce na tavce ne ide meso
ma dobro, u originalnu verziju, ali ja cu nesto skombinirat s mesom kad dodjem do pravog recepta za ghar...
atlantis
08.11.2004., 14:49
kuhani grah, najbolji je onaj shareni ili onaj crveni...
u posudi na dosta crvenog posoljenog luka (narezanog na trakice) dinstati na trakice narezanu papriku. kad je paprika napola gotova ubaciti narezanu rajcicu...
papar, crvena paprika, persin i u to umijesati grah te
narezane hrenovke ili vratinu ili komadice pecenog mesa od dana prije
i strpati u pecnicu
tek :)
x-type kaže:
Grah na tavi:
potrebno je:
pol kile graha, glavica luka, deci ulja, 2-3 suhe crvene paprike (zašto suhe pobogu? op. prev.), papar, sol, brašno, nerazumijem
Namočiti grah i ostaviti preko noći da stoji u vodi. Poslije toga se kuha u loncu; poslije prvog vrenja se ocijedi voda i dodaje se nova voda. Zatim se dodaju luk i paprike. kuva se dok grahj ne omekša. Ako je previše vode, višak se odlije. U drugom loncu se dinsta luk (dakle, ipak su 2 glavice, op. prev.) i paprika (a i paprike ide više, op. prev.) na ulju i sve to se dodaje u grah. Sad se to sve stavi u zemljanu posudu i dodaje se nerazumijem (možda bi to mogla biti mast iako mi baš ne paše ovdje), papar i sol. Stavi se peći dok se odozgo ne zapeče, mora se pazit da grah ne bude jako suh.
pa manje više tak i mi to radimo doma.
makdonos je persin ili ti petrusimen to je grcka rijec.
Krcko_X
11.11.2004., 16:22
Ja vrlo često pravim gravče na tavče, ali sam ga vremenom zbrzao i pojednostavio na svoj način tako da sada u vrlo kratkom vremenu i bez puno muke i razmišljanja mogu napraviti vrlo jednostavno i ukusno jelo koje može biti samostalno, ali i kao prilog raznim jelima, pogotovo je poslastica uz pohana jela. O omjerima i količinama neću govoriti, jer je to stvar pojedinca.
Dakle...
Grah tetovac u konzervi (ili suhi, ali onda ga je potrebno kuhati u vodi) malčice prokuham u slanoj vodi, ali tek toliko da izgubi onaj miris tekućine u kojoj je bio konzerviran ili ga je dovoljno malo proprati pod mlazom tople vode iz pipe.
-Nasjeckam sitno jednu srednje veliku glavicu luka i dva-tri češnja češnjaka(a rekao sam da neću o omjerima... :rolleyes: ), te luk, češnjak i grah stavim u tavicu na zagrijano ulje.
-Kao začin dodam mljevenu crvenu papriku, peršin i malo vegete(po želji)
-Kada je sve to malo dobilo boju, prelijem sa paradajz-sosom iz boce ( domaćim ili kupovnim, s time da ako koristite kupovni njega uvijek treba onda više dodatno razrijediti s vodom) i promiješam.
-Podlijem sa vodom i pustim da se malo krčka, te na kraju dodam kavenu šalicu brašna razmućenog s mlakom vodom kako bi smjesa dobila na gustoći.
-Potom sve to istresem u zemljanu posudu, na vrh dodam dvije ljute feferone radi ukrasa, ali i da pusti malo mirisa i stavim u prethodno zagrijanu pećnicu na 250 stupnjeva da se zapeče još jedno 20-ak minuta.
Kada istresate grah u zemljanu posudu možete unutra razlupati i razmutiti i jedno jaje. Smjesa onda dobije lijepu boju kada se zapeče u pećnici, ali je i čvršća i kompaktnija, ali nije nužno staviti jaje.
Ja gravče na tavče jedem ili samostalno, a obavezan prilog je vrhnje ili uz pohana jela s pomfrijem, jela sa žara, roštilje i slično.
Netko u gravče stavlja i gljive, komadiće mesa ili sojine komadiće. Ako to radite, onda je proces isti, samo uz grah i luk na vruće ulje dodate i to što mislite dodati, premda ja to ne preferiram, jer je kod gravčeta glavni smisao jela da uživate u okusu graha, a ako dodate nešto drugo (pogotovo meso), onda se taj glavni smisao djelomično ili potpuno izgubi.
nasli ste u ormaru konzervu graha. kako cete ga pripremiti?
prvi prijedlog: grah-salata s lukom i malo preprzene slanine.
sta vi kazete? :D
Shtefitza
05.02.2005., 17:18
IZrezuckas sve poivrce koje nadjes u frizideru/ spajzi, prodinstas, dodas grah, ulijes vode i napravis juhu. Mozes ukuhati siroku tjesteninu ili ubaciti kocke krumpira. :)
Shtefitza
05.02.2005., 17:19
Grah, slanutak, grasak, mrkva, mladi luk, kukuruz, bilo sto sto imas, cesnjak, ulje, sol, ocat ili limunov sok, sve pomijesati.
Samantha
05.02.2005., 17:44
prodinstas dosta kapule na ulju,lovor list,crvena paprika,papar...
slazes u zemljanu posudu red fazola,red dinstane kapule...sve do ne potrosis,ubacis domace kobasice,malo pancete...zalijes s malo vode,posolis....zapeces u rernu
Martinn
05.02.2005., 23:33
Malo mljevenog mesa, prodinstaš na luku, dodaš grah i paradajz, pustiš da krčka 15-20 minuta ... mljac.
pomiješati sa tunjevinom, kuhanim jajima i maslinovim uljem, solju, paprom i limunovim sokom. i kombinirati s crnim kruhom sa sjemenkama :)
zamješaš grah s malo čilija, dodaš mrvicu kvasine i preprženog luka.
zapečeš u pećnici.
zapravo, skuzila sam da mi je najbolji okus graha sa lukom i zapecenom slaninom...dajte recepte u tom smjeru:D
možeš recimo tu konzervu bacit nekome u glavu. :zubo:
ili da ti bude ko uteg za papir.
najbolje dat nekome...
fuj. mrzim gra u konzervu..
Patagonija
06.02.2005., 20:09
Natch kaže:
zapravo, skuzila sam da mi je najbolji okus graha sa lukom i zapecenom slaninom...dajte recepte u tom smjeru:D
Ako radiš grah na salatu obavezno s bučinim uljem :)
joj meni je to buchino ulje tako bljak :(
nema do dobrog maslinovog :cerek:
baciš grah kroz prozor, on ujutro naraste do neba, ti se popneš po njemu, dođeš do velike kuće, velika žena ti otvori vrata, a dalje je sve poznato!:D
Vanjushka
06.02.2005., 22:13
Odlicno hladno oruzje. Umlatis dosadnu zenturacu koja cijeli dan postavlja pitanje "dragi, sto sve mozemo uciniti sa ovom konzervom graha?" :D
tek sad vidim Aphex me preduhitrio :D
vanja, razocarao si me. ocekivala sam od tebe mastoviti recept, a ne divlje nasilnistvo:D
Shtefitza
07.02.2005., 01:31
Samantha mi je dala ideju. :)
I evo danasnjeg rucka:
Zdinstala na luku grah iz konzerve, dodala cesnjak, persin, pa konzervu paradajza sa bosiljkom, pecenim cesnjakom i u to sve skuhanu tjesteninu (penne). Posipala ribanim parmezanom. :klopa:
A za desert vocna salata, s malo limunovog soka, secera i ruma. :) :cool:
Grah izgnječiš ili samelješ, dodaš soli, papra, češnjaka, peršina, krušne mrvice, oblikuješ popečke, uvaljaš u mrvice i pržiš na ulju. Odmastiš pomoću papirnatih ubrusa i bujrum!
Khan kaže:
Grah izgnječiš ili samelješ, dodaš soli, papra, češnjaka, peršina, krušne mrvice, oblikuješ popečke, uvaljaš u mrvice i pržiš na ulju. Odmastiš pomoću papirnatih ubrusa i bujrum! bravo! to se moze isto i sa slancem raditi jelda?:top:
umjesto graha? ne znam, nisam probao. Slanac-kao pecivo?
Khan kaže:
umjesto graha? ne znam, nisam probao. Slanac-kao pecivo? slanac, slanutak, slani grah...http://www.advent.hr/proizvodi/slanutak.htm :top:
Aaaaaa....nisam još čuo da ga zovu slanac :o dakako. To mi je omiljena mahunarka.
Khan kaže:
Aaaaaa....nisam još čuo da ga zovu slanac :o dakako. To mi je omiljena mahunarka. a kako ti to zoves:)
pasteta/namaz od slanca:
slanac (slanutak-ovaj gore na slici) namocite dan prije drugi dan ga skuhate u slanoj vodi. kad dovoljno omeksa, procijedite ga i znjecite necim. dodate brdo zgnjecenog cesnjaka i persuna, maslinovo ulje i przeni sezam. promijesate. jede se sa bruschettama (tostirani kruh premazan maslinovim uljem ili kakvim sirnim namazom)...
odlicno je jelo i kuhani slanac, zaprzen sa dosta cesnjaka i persuna na maslinovom ulju. posoli se i dobro popiberi, a moze se dodati i malo parmezana...
kuhani slanac ima inace, 2 puta vise zeljeza od iste kolicine mesa!!:top:
magic kaže:
joj meni je to buchino ulje tako bljak :(
nema do dobrog maslinovog :cerek:
ja obozavam maslinovo ulje ali samo pravo dalmatinsko ili grcko, sta se tice bucinog... njega sad podnosim, cak mi je i dobro sa zelenom salatom ili fazolom, ali mi je u pocetku imalo ukus zapaljenog motornog ulja...(miris, okus sta ja znam,..) navikne se covjek...
Hellgirl
08.02.2005., 13:50
Natch kaže:
a kako ti to zoves:)
pasteta/namaz od slanca:
slanac (slanutak-ovaj gore na slici) namocite dan prije drugi dan ga skuhate u slanoj vodi. kad dovoljno omeksa, procijedite ga i znjecite necim. dodate brdo zgnjecenog cesnjaka i persuna, maslinovo ulje i przeni sezam. promijesate. jede se sa bruschettama (tostirani kruh premazan maslinovim uljem ili kakvim sirnim namazom)...
to je zapravo neka vrsta hummusa, zar ne? ja samo umjesto prženog sezama stavim sezam pastu. ide fino i uz tortilje.
christy
08.02.2005., 14:06
Salata:
grah iz konzerve (ja stavim 2 vrste), kukuruz iz konzerve, paprika - nasjeckati, luk - nasjeckati, češnjak (2-3 češnja) sitno nasjeckati, dodati 1 napola ocijeđenu tunu, posoliti i dodati malo octa. Ostaviti nakratko u hladnjak. Mljac. :klopa:
Grah u tavi:
Na ulju popržiti luk i češnjak, dodati grah i malo propirjati, dodati 1 oguljeni i nasjeckani paradajz, može i nasjeckana paprika, povegetiti i pirjati dok se paradajz ne ukuha. :klopa:
Natch kaže:
a kako ti to zoves:)
Pa slanutak! :D iliti naut, nahut, leblebija, graj, slani grah. Zbunio me izraz slanac zbog (pre)dugog boravka u zagrebu gdje tako zovu vrst peciva.
Khan kaže:
Pa slanutak! :D iliti naut, nahut, leblebija, graj, slani grah. Zbunio me izraz zbog (pre)dugog boravka u zagrebu gdje tako zovu vrst peciva. tako je, leblebija!:lol:
Natch kaže:
tako je, leblebija!:lol:
:confused: :confused: :confused:
nista, smijesan mi je uzasno izraz:D
razmazoti
08.02.2005., 20:33
slanutak- cece s kvacicama, iliti cheche
pojma nemam otkud, tak cula od tate jos davnih dana i navikla tako
mi napravimo juhu....namoci se cece dan prije, na maslinovom ulju se zdinstaju ogromne kolicine luka, onda se podlije vode pa nutra cece, sol, puno papra i jos zacina ko sta voli i dodavati vode tako.....
ma bude bas mljac, sam se dost kuha
luigi19
09.02.2005., 11:27
Aphex kaže:
možeš recimo tu konzervu bacit nekome u glavu. :zubo:
ili da ti bude ko uteg za papir.
najbolje dat nekome...
fuj. mrzim gra u konzervu..
:top:
nema goreg nego kad pocnes prditi od tog graha iz konzerve. isto je i s onim instant juhama u vrecici. uzas
Hellgirl
14.06.2005., 14:45
Molim pomoć!
Kuhati ću ovaj vikend grah za veći (prilično veliki) broj ljudi pa me zanima koliko otprilike graha (suhog) ide po porciji, neke okvirne vrijednosti.
Hvala.
grogo bolger
14.06.2005., 15:01
@Hellgirl evo samo radi ove teme sam nazvao svog starog koji je ekspert za kuvanje "vojničkog pasulja" :zubo:
(stari je vojni penzić i to mu je bila struka)
:D :D
dakle:
po osobi(grlu) : 12 dkg za gušći i
10dkg za rijeđi grah
pozdrav :w
Hellgirl
14.06.2005., 15:09
Jeeeee!!!! Hvala grogo i hvala tati vojničini. I živijo nam vojnički pasulj! :top:
Hoću ja! :lux:
I pliz, za onaj 'ljetni', malo rjeđi.
Hvala! Pozdrav!
Hellgirl
15.06.2005., 11:39
kemik kaže:
oces origigi JNA recept?
Da da da!!!! Ajde pliz napiši ak ti nije teško!
grogo bolger
23.06.2005., 15:04
@Hellgirl bok!
pitao me stari neki dan jel' ti šta rekla Hellgirl kakav je grah ispao. Šta da kažem starom ?
:D :D :D
jel' bilo gromovito? :zubo:
Flemming
25.06.2005., 09:39
Propustila si Barbierija prošlog tjedna u "Životu uživo sa stilom" - sam je pripravio bob na dva načina, prvi outa kao varivo, drugi puta kao složenac sa janjetinom... I prikazao je mnogo recepata iz raznih restoracija, između ostalog i bob sa rizotom sa kozicama ...
Evo ti moj recept uz uporabu express lonca...
1. varijanta
Grah bijeli potopiš preko noći u vodu ali ga prvo opereš i očostiš od možebitinih stenja i kamenja.
U ekspres lonac staviš kosani luk, ribani peršinov korijen i mrkvu, začine: baziliku, mažuran, mentu (! obvezno), zdrobljeni najkvirc, češnjaka po ukusu, lovorovg lista, mljevenog papra bijelog i crnog ... I grah, te naliješ hladnom vodom. (Stavi po ukusu i peršin i celer, sitno kosan...)
Kuhaš 45 minuta nakon što propišti - navij kućansku uru - i pusti da tlak sam padne.
Onda otvoriš, i posoliš (vegete ako želiš, i pol jušne kocke, ako želiš) i staviš malo meda - žlicu dvije tri livadskog ili šumskog.
Naravno, uključiš ploču, jer treba zapržak pripraviti.
Usporedo, dok se otkriti lonac zagrijava na srednjoj vatri - da ne zagori - na drugoj ploči u manjoj tavi pržiš brašno na maslinovom ulju ili masti, kako voliš.
Dvije žlice brašna, ne više, pa kad počne pucketati, skloniš sa vatre i dodaš mljevenu papriku, brzo promiješaš, naliješ malo tekućine iz graha, pa onda uliješ u lonac i miješaš dok ne provrije.
Treba još koju minutu kuhati na laganoj vatri.
Flemming
25.06.2005., 09:40
2. varijanta...
...je rjeđa, od smeđeg graha, i još po želji pomiješanog sa azukijem, mungom, prosom itd...
I mladi bob dolazi u obzir.
Martinn
25.06.2005., 14:35
Bijeli grah je šteta močiti, ionako je mekan .... močite šareni, tamni, itd ....
ribafish13
25.06.2005., 14:38
azuki, mungo, najkvirc????
pa di ti je tata radio? u vijetnamu???
koji su to penisi?
ja bih to kuhala, a ne znam kako. :tuzni:
probaj u google upisat ima dost recepata na netu :mig:
najbolji bi ti bio onaj krupni, debeli bijeli grah, ali ak nema dobar je trešnjevac
treba stavit puno luka, kažu da je pravilo koliko graha - toliko luka
grah opereš, pristaviš kuhat u zasoljenu vodu
pa kad malo prokuha, odliješ vodu, doliješ čistu (kipuću obavezno, ne hladnu!!)
i tak tri puta dok se ne skuha do kraja
stavi i koju lovorov list k njemu
luk sitno narežeš i ispržiš do zlatnoga
u posudu (najbolja bi bila zemljana, ali poslužit će i neka vatrostalna a i obična prostva je dobra) uspi poprženi luk, dolij vode od graha i razmuti brašno
po pravilima brašno bi trebalo ispržit na luku ali ja imam traume od prženog brašna a ako se ne prži i lakše je za tibicu, ti odluči kako ćeš
ubaci još sitno sjeckanog češnjaka, crvene paprike slatke i ljute, malo sjeckane ljute papričice, mljevenog papra i grah
po izgledu trebaš dobiti grah koji je u malo rijeđem tijestu za palačinke
do bi bio fini treba se dulje vremena peći/kuhati u pećnici pa će tekučina ishlapjeti
po nekim receptima stavlja se i puno sjeckanog peršinovog lista, meni to ne paše, a ti kak oćeš
isto tako se ne stavlja paradajz, ja stavim malo, meni je paradajz fin u skoro svemu
ako gurneš u grah koju finu kobasu kaj šnjofa po dimu, ne bu se grah naljutil
ili možeš po površini složit šnite špeka
posudu gurneš u rol i peci na nekih 160-170 sat-sat i pol
zavisi koju količinu napraviš i kak ti pećka radi
treba se vidit da on polagano kipi i pustit ga dok se gore ne napravi korica
što dulje to bu bolji
ako ti rol jako peće odozgora, pokrij ga samo ovlaš (ne zamataj) folijom, pa ga nakon jednog sat otkrij
ako na pol pećenja skužiš da ima premalo tekučine, dolij i promiješaj
nije po pravilima, ali bu bolje drugi put
Evo i jednostavno:
Konzerva graha 400 g, 20 dkg luka, ljuti feferon (može i nemora), slatka paprika, sol, papar, ulje
Grah procijedit, posoljeni luk podinstat u locu koji nema ručke koje se mogu rastopit, dodat grah, slatku papriku, sjeckani feferon, popaprit i 1 dcl vode promiješat, gurnut u pečnicu na 180-200. dok voda ispari i stvori se korica na gornjem sloju graha.
:grli:
volim brze ljude
thnx
Prvi Vozač
31.01.2006., 07:23
Neki dan cura i ja kupili lonac za grah od 16,7 litara i išli kuhat grah. Ja namočio 2 kile graha dan prije, i prije kuhanja procijedio vodu, opro grah i ubacio u lonac te dodao suvog mesa, luka i ostalog za početak. Cura kad je vidjela, popizdila što nisam prvo proključo grah, i potom bacio i tu vodu i tek onda stavio ostatak. Potom je uzela sve to, procijedila (nakon što je kuhalo već 15 minuta) i stavila novu vodu. Ona tvrdi da grah, bez obzira je li se natapao, mora prokuhati i da se ta voda mora baciti. Ja opet mislim da to nije potrebno ako se natapao. Usprkos svom stresu, grah je ispo mrak - jer smo stavili buncek, rebarca, pancetu, slavonske kobasice i još dosta toga.
Dakle, pitanje je: je li nužno nakon natapanja graha od 24 sata još dodatno prokuhati grah, i ZAŠTO se to sve uopće radi, navodno ima nešto u sebi štetno ili neukusno što on izgubi tim natapanjem/prokuhavanjem?
magic blue
31.01.2006., 07:36
treba :amen:
inace bus prdio ko smuk :mig:
Tigrica
31.01.2006., 14:59
Ja namočio 2 kile graha dan prije?
:eek: mene vise ovo muci ... mislim kad cete to vas dvoje pojesti? zamrzavate dio?
da, i ja isto prvu vodu bacim,... zasto, ne znam, pitacu mamu koja me naucila praviti super grah :top:
Prvi Vozač
01.02.2006., 07:24
jeli smo od subote navecer, po par puta dnevno, kako tko. Malo smo podijelili, malo smrzli. Al bio je to jedan od najboljih grahova koje sam jeo.
Da, lonac je tako velik da moja cura mora stat na prste kako bi vidjela unutra i jedva da vidi dno :). Megalomanija :)
jeli smo od subote navecer, po par puta dnevno, kako tko. Malo smo podijelili, malo smrzli. Al bio je to jedan od najboljih grahova koje sam jeo.
Da, lonac je tako velik da moja cura mora stat na prste kako bi vidjela unutra i jedva da vidi dno :). Megalomanija :)
Ili je lonac jako velik ili ti je cura jako mala.:zubo: ;) Mislim da se prva voda baca jer ima dosta sluzi i gorčine ali nis siguren.
Među ostalim mislim da se prvom vodom uklone oksalati, soli koje imaju lošu naviku stvarati kamence u bubrezima.
Pozitivka
10.02.2006., 00:46
Neki dan cura i ja kupili lonac za grah od 16,7 litara i išli kuhat grah. Ja namočio 2 kile graha dan prije, i prije kuhanja procijedio vodu, opro grah i ubacio u lonac te dodao suvog mesa, luka i ostalog za početak. Cura kad je vidjela, popizdila što nisam prvo proključo grah, i potom bacio i tu vodu i tek onda stavio ostatak. Potom je uzela sve to, procijedila (nakon što je kuhalo već 15 minuta) i stavila novu vodu. Ona tvrdi da grah, bez obzira je li se natapao, mora prokuhati i da se ta voda mora baciti. Ja opet mislim da to nije potrebno ako se natapao. Usprkos svom stresu, grah je ispo mrak - jer smo stavili buncek, rebarca, pancetu, slavonske kobasice i još dosta toga.
Dakle, pitanje je: je li nužno nakon natapanja graha od 24 sata još dodatno prokuhati grah, i ZAŠTO se to sve uopće radi, navodno ima nešto u sebi štetno ili neukusno što on izgubi tim natapanjem/prokuhavanjem?
Mama mi je rekla jos davno prije udaje da se to treba raditi jer grah, tj fazol sadrzi neke stetne tvari tj prskaju ga s necim i zato se ta voda mora bacit, tj moras prokuhar grah(fazol) i tu prvu vodu bacit i tek je drugavoda ok.
samo smisno mi je vas dvoje ste stukli dva kila fazola, jel to moguce?:eek:
svaka cast:D
...pitacu mamu koja me naucila praviti super grah
Daj recept!
luigi19
11.02.2006., 01:20
grah je najukusniji kad se kuha samo u vodi bez icega(meso, mrkva, luk...), cak i bez soli. zapravo, koliko znam sol nije pozeljna pri kuhanju graha.
magic blue
11.02.2006., 18:14
fazol sadrzi neke stetne tvari tj prskaju ga s necim i zato se ta voda mora bacit
pa grah se guli iz lupinki koje izgledaju isto ko i one iz kojih se vadi grasak, kaj ne bi onda ti pesticidi ostali na lupinkama :misli:
grogo bolger
11.02.2006., 18:18
grah je najukusniji kad se kuha samo u vodi bez icega(meso, mrkva, luk...), cak i bez soli. zapravo, koliko znam sol nije pozeljna pri kuhanju graha.
moj ćaća bivši časnik(a i oficir :zubo: ) po struci intedant i ekspert za vojnički pasulj ti poručuje da si u krivu :p
vojnički pasulj :cerek: :Slin:
luigi19
11.02.2006., 20:27
jel, JNA?
mislio sam na grah kao namirnicu(njegov pravi okus), a ne kao jelo(grah salata, grah i tijesto, zapečeni grah, grah i zelje, ričet itd.)
pozdrav' ćaću
grogo bolger
16.02.2006., 09:48
neki dan stavim grah da se namače, reko ajde da sekici skuham nešto fino da jede sa žlicom.
u međuvremenu došla nova kuhinja i majstori je slagali 2 dana, a ja zaboravio na grah u loncu koji sam stavio na balkon :zubo:
Sinoć sam ga kuhao 2 sata(bacio sam prvu vodu), jeboga i dalje je tvrd, moram ga dokuhati popodne
moram kupiti ekspres lonac :misli:
Pozitivka
20.02.2006., 23:04
pa grah se guli iz lupinki koje izgledaju isto ko i one iz kojih se vadi grasak, kaj ne bi onda ti pesticidi ostali na lupinkama :misli:
nebi jer kad se grah guli iz lupinki onda se prska a to znam jer prijatelji mojih roditelja izlavonije uzgajaju grah pa znam i to sta sam napisala ti je true ne fals:top:
nebi jer kad se grah guli iz lupinki onda se prska a to znam jer prijatelji mojih roditelja izlavonije uzgajaju grah pa znam i to sta sam napisala ti je true ne fals:top:
da, ovo je istina, to je valjda protiv onhih moljaca u grahu, tzv. žižaka, da se ne stvaraju:( :(
Nene, za žiške zrna moraju proć termičku obradu vrućom parom. Gledala ja jednom :zubo:
neki dan stavim grah da se namače, reko ajde da sekici skuham nešto fino da jede sa žlicom.
u međuvremenu došla nova kuhinja i majstori je slagali 2 dana, a ja zaboravio na grah u loncu koji sam stavio na balkon :zubo:
Sinoć sam ga kuhao 2 sata(bacio sam prvu vodu), jeboga i dalje je tvrd, moram ga dokuhati popodne
moram kupiti ekspres lonac :misli:
Mislim da te ne bu papezov lonac spasil, da ti je grah jednostavno prestar.
To se meni jednom desilo kad sam zabunom kod none stavila kuhat neki prastari grah na koji sam sasvim slučajno naletila.
BTW, kupi ZELENČEK. Po cijeni rangu je jeftinijih vrsta graha, najbrže se skuha, fino ofarba vodu pa ti varivo ne izgleda bljedunjavo, osobno mi je najbolja i najkvalitetnija vrsta graha.
Zrno mu je plosnato, duguljasto, usko, jednobojan je u nijansi od blijedozelene do oker.
Najduže ti se kuha trešnjevac.
I gdje god da kupuješ grah, dobro ga pregledaj (da li ima nekakve tunelčiće koji prosijavaju crno ispod vanjske lupine), ništa ne smrdi ko kuhani žiški (nis probala, moja nona imala traume) :zubo:
grogo bolger
21.02.2006., 22:43
draga Dora K hvala ti za savjet :cerek:
grah sam još dokuhao 1 sat, napravio zapršku i ispao je :s
sekica je dva dana :klopa:
Ajd kad je već tema o grahu nek neko pukne neki recept za grah s kobasom a posebno me zanima kako dobiti (ako je neko probao) onaj meksički grah šta je onako malo ljutkast iz one konzerve podravka??
:top:
Lapulapu
24.02.2006., 20:35
grogo bolger kaže:
u međuvremenu došla nova kuhinja i majstori je slagali 2 dana, a ja zaboravio na grah u loncu koji sam stavio na balkon
Moram priznati da sam i ja u nekoliko navrata primjetila da fažol, koji se predugi namače, postaje zapravo sve tvrđi i tvrđi. I da to nema veze sa njegovom starošću.
Uopće ga ne namačem do drugog dana. par sati, sasvim je dovoljno.
zasto, ne znam, pitacu mamu koja me naucila praviti super grah :top: :top: :top:
moja stara isto radi FENOMENALAN grah, ja se davim u tome :klopa: bit svega je da se u grahu OBAVEZNO mora kuhati neko meso. i da, mora biti jaaaaako gust :klopa::klopa:
baš ću reć mami da sutra složi grah :klopa::klopa:
damn, zašto druga jela od povrća nisu tako dobra? :(
moja mama isto pravi fenomenalan fazol i ja ga obozavam, najvise volim pasta fazol sa suhim mesom ali ja to ne znam spremit :tuzni:.
grogo bolger
01.03.2006., 11:39
@enigma pa nije grah nešto ekstra teško za skuvat :misli:
potrpaš sve namirnice u lonac i kuhaš :cool:
meni ti je sve tesko :D, ma lako ga je skuhat ali mi zaprska nikako ne ide, probala ja jednom i nikad vise :D.
meni ti je sve tesko :D, ma lako ga je skuhat ali mi zaprska nikako ne ide, probala ja jednom i nikad vise :D.
:confused: Ja ne volim zafrig, ali to baš i nije umjetnost. Ulje vruće, malo brašna, kad dobije svjetlo smeđu boju dodaš papriku u prahu ili ne i nakon 20-tak sekundi podliješ vodom iz graha, proključa i uspeš u lonac s grahom.
ma znam da nije umjetnost, ali eto ne ide mi nikako a bez zaprske mi nije ukusan, moja jadna majka je vec odustala nakon 101 pokusaja da ju napravim :(
ma znam da nije umjetnost, ali eto ne ide mi nikako a bez zaprske mi nije ukusan, moja jadna majka je vec odustala nakon 101 pokusaja da ju napravim :(
Ajmo onda polako. Staviš 2 - 3 žlice ulja i 1- 2 žlice brašna. Prvo pustiš da se ulje zagrije, ali ne prejako, nema dima, dodaš brašno i mješaš s kuhaćom, ako je ulje prehladno trebat će više, ali bolje nego da ti brašno odmah zagori. Brašno mijenja boju iz bijele u svjetlo žutu, pa do crne, treba stat kad je svjetlo smeđe - ne žuto. Onda iz lonca zagrabiš ili unaprijed odgrabi 2 dcl vode u kojoj je čušpajz (svjedeno jel grah ili kelj) i zali to brašno na tavi ili širem loncu, sve je još pod plamenom. Smjesa će se zapušit i počet zgušnjavat i u toku vrenja će se počet pojavljivat plikovi na njoj i onda ju uspeš u lonac gdje je čušpajz koji vrije i zamješaš. Ako si napravila premalo zafriga, ponovi.
Meni ti je super mladi grah, pa krumpir, pa očišćeni paradajz na kockice, ako ima gljiva, mlada mrkvica, peršin - korjen, mahune na komadiće, koraba..., i sve u istom loncu i tu zafrig nikako ne paše.
Nemruth Dagi
01.03.2006., 14:53
Odustala sam od klasičnog graha....trebljenje žiški-namakanje-kuhanje...
sad kupim veliku piksu već skuhanog graha i samo doradim kao meksički grah, dalmatinski, sa vinom, sa paradajzom......pašta šutu......:cerek:
Hvala d@d@ na trudu, morat cu opet probat :).
Sad mi se bas jede pasta fazol (to mi jedno od najdrazih jela).
vidis kod mene kupovnog fazola u konzervi ima samo u paradajz umaku i stvarno je ocajan, okusom ni priblizno nasem, tako da ja to ne kupujem nego odem kod majke jednom godisnje ili cekam da ona dode kod mene pa mi ga skuha :D.
Andariel
02.03.2006., 03:47
bit svega je da se u grahu OBAVEZNO mora kuhati neko meso
so not true :B
meni je najdraži grah&kaša(ječmena) :klopa: :cerek:
Meni ti je super mladi grah, pa krumpir, pa očišćeni paradajz na kockice, ako ima gljiva, mlada mrkvica, peršin - korjen, mahune na komadiće, koraba..., i sve u istom loncu i tu zafrig nikako ne paše.
Uh!!!!! :klopa:
Moja mama radi vrlo slično varivo od mladog graha i kukuruza (mladi grah, suho meso, češnjak, mrkvica, mahune, 1-2 paradajza, 1 paprika, malo blitve, mladi kukuruz u klipovima, pa se s dijela sastruže zrnje u varivo, a ostale klipove smažeš ovak.....)
Bez zaprške.
Uh, što je to dobro!!!!!! :klopa:
vidis kod mene kupovnog fazola u konzervi ima samo u paradajz umaku i stvarno je ocajan, okusom ni priblizno nasem, tako da ja to ne kupujem nego odem kod majke jednom godisnje ili cekam da ona dode kod mene pa mi ga skuha :D.
Daj pogledaj malo po jeftinijim dućanima i u Lidlu (ako ga imate), ja sam našla grah u limenci (bijeli i crveni) u turskim dućanima i u Lidlu, nije u umaku, samo u slanoj vodi.
Nemruth Dagi
02.03.2006., 08:12
Uh!!!!! :klopa:
Moja mama radi vrlo slično varivo od mladog graha i kukuruza (mladi grah, suho meso, češnjak, mrkvica, mahune, 1-2 paradajza, 1 paprika, malo blitve, mladi kukuruz u klipovima, pa se s dijela sastruže zrnje u varivo, a ostale klipove smažeš ovak.....)
Bez zaprške.
Uh, što je to dobro!!!!!! :klopa:
Isto, samo bez kukuruza....= kaubojski grah
so not true :B
meni je najdraži grah&kaša(ječmena) :klopa: :cerek:
Meni se u svakom grahu (sve kombinacije u igri, zelje, ričet, repa....) MORA kuhati suho meso :)
Meni se u svakom grahu (sve kombinacije u igri, zelje, ričet, repa....) MORA kuhati suho meso :) Igzektli :top:
Grah bez zaprške je kuratz od ovce :rigo: :rigo:
Najbolji je grah s kiselom repom :klopa:
grogo bolger
02.03.2006., 08:31
Meni se u svakom grahu (sve kombinacije u igri, zelje, ričet, repa....) MORA kuhati suho meso :)
pa i ne mora biti suhog mesa,vegetarijanski isto nije loš :cerek:
Nemruth Dagi
02.03.2006., 08:31
Igzektli :top:
Ma ne ja više uopće na radim zapršku...ima boljih načina da se zagusti.
Ma ne ja više uopće na radim zapršku...ima boljih načina da se zagusti.al stvar je i u okusu koji zaprška daje! kako ti radiš?
Nemruth Dagi
02.03.2006., 08:51
al stvar je i u okusu koji zaprška daje! kako ti radiš?
Dio graha posve raskuhaš i on ti zagusti...ili u dalmatinskom grahu se stavi krumpir, u neki grah -kaubojski- pa paprika raskuhana isto kao i paradajz, luk. No najčešće se sam grah raspadne i to mu daje gustinu.
Više ne radim zapršku niti na sarmi...jedino radim na kelju sa originalnom mljevenom paprikom iz Baranje;)
xxGaladrielxx
02.03.2006., 09:09
Dio graha posve raskuhaš i on ti zagusti
pri kraju kuhanja izdvojim dio graha i zmiksam pa vrnem natrag u lonac.
grah inace kuham u temeljcu (u exp. loncu skuham hrpu povrca al bez zacina). kod kuhanja mu dodajem i kukuruz, nekad kiselo zelje, jecam... i malo pasiranog paradajza
Daj pogledaj malo po jeftinijim dućanima i u Lidlu (ako ga imate), ja sam našla grah u limenci (bijeli i crveni) u turskim dućanima i u Lidlu, nije u umaku, samo u slanoj vodi.
Imam Lidl 5 minuta hoda od kuce mi :D, kazi mi kakav je taj u limenci, valja li sta? Kako ga spremas?
Andariel
02.03.2006., 14:46
hear hear :cerek: :top:
btw-ja isto volim zapršku :cerek: :cerek:
USShiRlo
03.03.2006., 12:19
pošanj iz limenke je zakuac.......
ko prvo, pravi fažol se treba kuhat skupa sa mrtvom nogom od prasca.....
ko drugo mrtvoj nozi treba dosta da se skuha......
ko treće onaj penis iz limenke se nezna nosit sa tolikim kuhanjem.........
ko četvrto....... pošanj se uopće ne treba namakat..........
to je za papke koje je straj prdnut ka čovik.........
Ma ne ide zaprška u mladi grah, ubije okus graha
Isto, samo bez kukuruza....= kaubojski grah
Vi'š vraga, nije Istra ni tak daleko od Mehika...:zubo:
Najbolji je grah s kiselom repom :klopa:
Ae... jota :zubo:
Dok sam živjela solo, kad sam ju skuhala, toliko bih se nabubala da sam se doslovce kotrljala. Sad ne stignem. Moje zlato jotu smaže brzinom svjetlosti (pun lonac od 4 i pol litre). Zadnju nisam ni probala, osim dok se kuhala da vidim da li fali nekog začina :zubo:
Evo, napravila sam neki dan baš jedan recept za grah s foruma (puno povrća, nema mesa ), bilo fino, ma fenomenalno, ali bilo bi još bolje da sam metnula malo špic- rebrica :zubo:
Nemruth Dagi
06.03.2006., 07:02
Vi'š vraga, nije Istra ni tak daleko od Mehika...:zubo:
je, viva la piva
viva fuži:zubo:
Dio graha posve raskuhaš i on ti zagusti...ili u dalmatinskom grahu se stavi krumpir, u neki grah -kaubojski- pa paprika raskuhana isto kao i paradajz, luk. No najčešće se sam grah raspadne i to mu daje gustinu.
Više ne radim zapršku niti na sarmi...jedino radim na kelju sa originalnom mljevenom paprikom iz Baranje;)
Krumpir se ne stavlja samo u Dalmaciji, već i u Istri. Sjećam se da sam, prvi put kad sam jela grah negdje vani u Zagrebu ostala frapirana :eek: obzirom da moja gospodja majka nikad nije skuhala grah bez krumpira (oni u Zagrebu ne meću krumpir, but WHYYYYY?????? :mama: ). Grah bez krumpira meni niš ne valja, jbga.... svatko ima svoje navike :bonk:
Također, u Istri ne rade zapršku, grah se zgusti od raspadnutih zrna graha, pasiranim krumpirom i naravno, na kraju se dodaje pešta (mesarskom satarom se na drvenoj dasci sjecka i tuče češnjak i bijeli špek dok se ne pretvore u kremu :rigo:).
Ja umjesto pešte stavljam zapršku (nafčila se u Zagrebu), zapršku stavljam također u sarmu, filanu papriku, ćufte, paradjz juhu.... , ali mi zaprška mora bit svijetla jer mi se ne sviđa ajnpren okus :zubo:
ja isto volim krumpir u grahu, samo da je onak na veće komadićke zrezan
Nemruth Dagi
06.03.2006., 07:29
Krumpir se ne stavlja samo u Dalmaciji, već i u Istri. Sjećam se da sam, prvi put kad sam jela grah negdje vani u Zagrebu ostala frapirana :eek: obzirom da moja gospodja majka nikad nije skuhala grah bez krumpira (oni u Zagrebu ne meću krumpir, but WHYYYYY?????? :mama: ). Grah bez krumpira meni niš ne valja, jbga.... svatko ima svoje navike :bonk:
U taj grah dalmatinski, tako ga imam zapisanog, ide i dosta maslinovog ulja. Meni je super, a sad kak se zove:confused: . Inače najviše volim pašta šutu.
Jesi probala grah za zmajeve.....tak je ljut da rigaš vatru???? I tjera parazite.:E
Imam Lidl 5 minuta hoda od kuce mi :D, kazi mi kakav je taj u limenci, valja li sta? Kako ga spremas?
To ti je nekakav talijanski (Ital d'Oro ili tak nekak), bijeli nikad nisam kupila, i sama znaš da oni nikakve druge vrste graha osim bijelog nemaju, a obzirom da se taj bijeli odmah raskuha i ne daje nikakvu boju, grah mi je zgledal totalno anemično pa sam tražila neki ofarbani grah da malo popravim tom svom grahu, da tak velim "krvnu sliku" :rofl:
Kupujem crveni grah u limenci (Red Kidney Beans, Rote Kidney Bohnen), to ti je onaj za čili, ali funcionira just fine u svim normalnim "hrvatskim grahovima" :zubo:
Imam uvijek koju limenku doma, za svaki slučaj, ak moram nekaj superbrzo skuhat. Ja ga ocijedim, properem i stavim kuhat još neko vrijeme (da se malo počne raspadat, eh.... navike, navike....:zubo: ) sa komadićima onog mesnatog Schinkenspecka i češnjakom, po potrebi dosolim i popaprim još malo i dalje spajam sa zeljem, kukuruzom.... kaj već ima doma.
U grah stavljam dosta dinstanog luka i pasiram krumpire.
Evo, probaj ovo, nije loše, a brzo je gotovo (kuha se pol vure):
Sastojci za 6 osoba ili taman dovoljno za mog muža :zubo:
4 žlice ulja
200 g luka (3 srednje glavice) na kockice
1 mrkvica na kockice
70 g mesnate slanine
2 češnja češnjaka
1 lovorov list
1 žlica nasjeckanog celerova lista
3 limenke graha (1 limenka ima 420 g)
2 žlice koncentrata rajčice
150 g tjestenine (sitni pužići)
1 žlica nasjeckanog peršina
Malo crvene paprike
Pol kile krumpira
Dok pripremaš ostalo stavi kuhati grah sa špekom, nasjeckanim češnjakom lovorovim listom po želji (ja ga ne stavim uvijek) i celerovim listom, u drugi lonac stavi kuhati krumpire u blago posoljenu vodu (jedan nareži na kockice, ostala dva na četvrtine- to pasiraš da zagusti varivo), pazi koliko soliš pojedine sastojke da ne bude preslano kad sve spojiš.
Istovremeno zdinstaš luk s mrkvicom uz dodatak malo soli, papra, šećera, podlijevaj s malo vode dok se luk ne počne raspadati, u to dodaš žlicu- dvije brašna ako želiš (ja moram, inače mi neće pojesti ak varivo nije gusto) i koncentrat paradajza, podlij s malo hladne vode i promješaj dobro (da ti ne ostanu grudice od brašna), vrati na štednjak, dodaj grah, dodaj kockice krumpira i pasirane krumpire, papriku u prahu, ostavi na štednjaku na vrlo slaboj vatri da pomalo kuha- pazi da ti se ne zalijepi za dno. U onoj vodi od krumpira skuhaj pužiće i dodaj ih u varivo te s tekućinom koja je ostala ispod njih po potrebi još razrijedi varivo ako ti je pregusto. Na kraju umiješaš peršin.
Varijacije na temu su bezbrojne, ne moraš staviti krumpire, paprika i paradajz mogu biti svježi, narezani na kockice, umjesto tijesta možeš staviti kukuruz (iz limenke ili leda) ili odvojeno skuhati ričet (u ričet ne stavljaš paradajz) pa ga dodati u grah umjesto tijesta (pazi, ričet se jako lijepi za dno i lako zagara, pa ga treba dobro čuvati i kad podgrijavaš stalno miješati), ili odvojeno skuhaj kiseli kupus s malo špeka u komadu i na kraju pomiješaj s grahom (u grah sa zeljem/ kiselim kupusom NE STAVLJAŠ celer, peršin, mrkvicu, paradajz ni crvenu papriku).
Za ričet i grah sa zeljem dovoljne su ti dvije limenke graha.
Ak nađeš negdje kiselu repu za kupiti, svakako javi :mig: :rofl:
U taj grah dalmatinski, tako ga imam zapisanog, ide i dosta maslinovog ulja. Meni je super, a sad kak se zove:confused: . Inače najviše volim pašta šutu.
Jesi probala grah za zmajeve.....tak je ljut da rigaš vatru???? I tjera parazite.:E
Najviše volim jotu (grah sa zeljem), a ljutu inačicu... ahm.... onesvijestim se od "malo jače" paste za zube :o
Nije ljuto za mene, zaboravim disat :rofl:
Ni ne za Ćića barka....:rofl:
Lapulapu
06.03.2006., 21:24
Meni je zaprška u hrani isto kao i Vegeta - svakom jelu daje isti okus.
Može neki recept za grah sa tijestom - paštu?? Imam suhog rebarca i domaćeg graha možda ako nemam onda bi ovaj iz kozerve pa može verzije i sa jednim i drugim grahom...
hvala.
Može neki recept za grah sa tijestom - paštu?? Imam suhog rebarca i domaćeg graha možda ako nemam onda bi ovaj iz kozerve pa može verzije i sa jednim i drugim grahom...
hvala.
3 posta gore napisala sam recept za paštu-fažol, isto se kuha samo u jednoj verziji koristiš grah iz limenke, a u drugoj sam skuhaš grah.
Preporučam Barilline sitne pužiće. Nikad se ne raspadnu :mig:
Ak nađeš negdje kiselu repu za kupiti, svakako javi :mig: :rofl:
e kisele repe nema nigdje za kupit kod mene, ma nema ovdje puno toga, cak ni ova njihova spiza mi se ne svida, bar u Njem. imaju gyros kebab i gyros pice :klopa:, ajoj sad bi ja nazad.:D
pih na search nisam nista nasao o grahu. a to je jedna od najfinijih delicija,ljudi moji nije valjda da i vi mislite da grah ima dusu :-)
Uglavnom, imam frisko skuhanog graha, bez zaprska itd, nesta slicno grahu iz limenke,samo sol. i zanimaju me ideje za grah salatu. ja inace stavim ulje, svjezi luk i ocat... a sada bi nesta drugo.
ukusne ideje su dobrodosle :-)
samo brzo odgovorite da ga ne zaprzim jel sam glaaaadan
a tražio si, di?
ak' se o čemu pisalo, pisalo se o grahu kroz ove silne godine
http://www.google.hr/custom?domains=www.forum.hr&q=grah&sa=Tra%9Ei&sitesearch=www.forum.hr&client=pub-3538915572409149&forid=1&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&cof=GALT%3A%230066CC%3BGL%3A1%3BDIV%3A%23FFFFFF%3B VLC%3A336633%3BAH%3Acenter%3BBGC%3AFFFFFF%3BLBGC%3 AFFFFFF%3BALC%3A0066CC%3BLC%3A0066CC%3BT%3A000000% 3BGFNT%3A666666%3BGIMP%3A666666%3BLH%3A50%3BLW%3A1 14%3BL%3A+http%3A%2F%2Fwww.forum.hr%2Fimages%2Fmis c%2Fvbulletin3_logo_white.gif%3BS%3Ahttp%3A%2F%2Fw ww.forum.hr%3BFORID%3A1&hl=hr
ma trazio sam na search od ovog foruma, pisalo mi je sorry no matches, a sada sam pogledao redak ispod i vidio jedan od razloga, too common lol, aj thx, bas sam glup kad sam gladan
annerri
06.02.2007., 19:49
a tražio si, di?
ak' se o čemu pisalo, pisalo se o grahu kroz ove silne godine
http://www.google.hr/custom?domains=www.forum.hr&q=grah&sa=Tra%9Ei&sitesearch=www.forum.hr&client=pub-3538915572409149&forid=1&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&cof=GALT%3A%230066CC%3BGL%3A1%3BDIV%3A%23FFFFFF%3B VLC%3A336633%3BAH%3Acenter%3BBGC%3AFFFFFF%3BLBGC%3 AFFFFFF%3BALC%3A0066CC%3BLC%3A0066CC%3BT%3A000000% 3BGFNT%3A666666%3BGIMP%3A666666%3BLH%3A50%3BLW%3A1 14%3BL%3A+http%3A%2F%2Fwww.forum.hr%2Fimages%2Fmis c%2Fvbulletin3_logo_white.gif%3BS%3Ahttp%3A%2F%2Fw ww.forum.hr%3BFORID%3A1&hl=hr
:s :s Kol'ko ono rezultata? 34oo ? Čitav život ću ja ovo pripremati, Polly genijalka :kiss:
nakon 34 min trazenja nasao sam jedan dobar lol... kako cu se sada ubit od grah salate: grah+luk+ocat+ulje+przena slanina
atlantis
06.02.2007., 20:12
daklem, topice se moze lockat ;)
dobar tek :)
Madame Hooch
06.02.2007., 21:00
evo , fant0m poželio, pa da dignemo ovaj prastari topic
Kaubojski grah
na masti (OK, :rolleyes: ulju ...) prodinstati sitno nasjeckanog luka
ubaciti mljevenu govedinu (no, dobro :rolleyes: junetinu)
nabacati začina po želji ili mogućnostima ( lovorov list - sasvim dovoljno! ; timijan ili origano ili kadulju ...ali ne mora :) )
dok se prži umiješati crvenu papriku (slatku ili ljutu, već po želji)
kad se fino zamiriše i izgubi vlastiti sok - izvrnuti konzervu sitnog bijelog graha (ili, u fant0movom slućaju predkuhanog, ali sa nešto vode od kuhanja) i posoliti po želji, mješati u tavi na jakoj vatri dok ne dostigne gustoču koja se lako grabi korom kruha
(ako smjesa luka i mesa (it rimes, it rimes :lux: :lux: ) malo i pogori, nije grijeh - pa to je Kaubojski grah !!!
jede se s domaćim ili kalničkim kruhom (kruh sa puno kore a malo srca) a zalijeva vodenastom kavurinom ili crnim čajem ...može i bourbonom :zubo:
babysittingnatalija
13.02.2007., 14:11
...varivo...kako da ga "spasim" osim da razblazim vodom (juhe nemam),
malo mi je previse ljute paprike pobjeglo! A rucak mora na stol....:confused:
hvala
CosmaShiva
13.02.2007., 14:15
skuhaj par krumpira onako dobro,napravi pire(mislim bez nekih dodataka u krumpir)pa smiješaj u grah
Madame Hooch
13.02.2007., 14:22
ljutom paprikom ili biberom ? ...nije baš isto :cool:
edit: tek sad vidim da je paprika u pitanju ....e, pa jednostavno skuhaj još tolko graha u vegetanoj vodi - izmješaj sve skupa
- kuhani grah dobro podnosi zamrzavanje, pa lijepo razdijeli na nekoliko porcija, zamrzni i poslije, jednu po jednu zakuhaj, dodaj zaprške (ovaj puta bez ljute paprike :E) i imaš nekoliko tura ručkova (ručaka ???) :)
babysittingnatalija
26.02.2007., 14:40
skuhala sam par krumpira i ublazilo je, hvala CosmaShiva! :)
vickyds
18.05.2007., 00:07
HEJ!!!
malo mi je dosadio klasičan grah na čušpajz pa me zanima jel netko ima kakav dobar recept za grah na bilokoji nacin
da li mozda netko ima recept za meksički grah = crveni grah u paradajz juhi (valjda:confused: ). onako je malo ljuto i uglavnom super fino.
tnx
malo se igraj sigurno ce ti ispast fino :)
paradajza dodas, onaj u tetrapaku il ak imas domace salse
pa crvenog graha, prije zdinstas luka, kukuruza, malo cesnjaka...
lambuel
18.05.2007., 09:02
malo mi je dosadio klasičan grah na čušpajz pa me zanima jel netko ima kakav dobar recept za grah na bilokoji nacin
Ma kak ti to može dosaditi? :) Grah... :s :s
da li mozda netko ima recept za meksički grah = crveni grah u paradajz juhi (valjda:confused: ). onako je malo ljuto i uglavnom super fino.
Ak ćeš nešto s grahom radit, a želiš da ti ima meksički šmek, koristi chili con carne mješavinu začina od Kotanyia (se tak piše? :o ). Na vrećici imaš i recept za (zamisli! :lol:) chili con carne, pa možeš i to isprobat. :klopa:
maserka80
18.05.2007., 16:48
a da probaš jednostavno grah na salatu!!
zapečeni grah (gravče-tavče)
meksička pita od kemikice :klopa:
paprike punjene grahom
čušpajz od mladog graha s mrkvicom i krumpirima
lešani grah sa špinatom i poprženim špekom
ma svašta ima
tadukepa
21.05.2007., 12:58
ma zapečeni grah je zakon ali u zemljanoj posudi naravno.
Moji jaaako vole kad skuham grah samo u slanoj vodi, posebno u dubokoj tavi ugrijem ulje, stavim na kratko dosta sjeckanog češnjaka i šupljom žlicom stavljam na to grah, dodati bibera, soli, maaalo vegete i na kraju kiselo vrhnje, a još je bolje s vrhnjem za kuhanje! Uz to salata, recimo zelena i super!:)
vickyds
22.05.2007., 00:57
hvala! :kiss:
vickyds
22.05.2007., 00:58
ak ima jos kakvih ideja/recepata slobodno se javite
Engelbert
24.05.2007., 12:47
Ja samo istresem grah iz konzerve u lonac u koji sam ranije ulio suncekretovo ulje i nakon 10 minuta kuhanja već ga jedem.
NekaNovaJa
24.05.2007., 13:40
Ja samo istresem grah iz konzerve u lonac u koji sam ranije ulio suncekretovo ulje i nakon 10 minuta kuhanja već ga jedem.
Ne, ne konzervama! :nono:
lambuel
24.05.2007., 13:50
Ne, ne konzervama! :nono:
Zakaj? Mislim, jasno da je bolje/ukusnije/(možda čak i) zdravije spremati "from scratch", al' ak netko nema vremena ili znanja za to, zakaj se ne bi poslužil konzervom graha? Tak se ne mora gnjavit, a ipak si je nekaj toploga strpal u sebe. Ili misliš da je bolje da si pojede frtalj kruha i dvajs deka podriguše?
dendarii
24.05.2007., 13:58
moj tajo radi super zapečeni grah-on to zove gravče na tavče, al nije to originalno to.
enivej, u vatrostalnu posudu baciš nasjeckanog luka dosta (možeš ga zdinstati malo prije ali i ne moraš), par žlica dobrog ajvara, malo vegete, soli i bibera, narezanog hamburgera i ulja suncokretovog. na to baciš grah (ja onaj iz konzerve bez obzira što kažete ne-ne) i sve dobro promješaš i zaliješ sa malo vode, da ne bude suh. na to se poslažu ploškice hamburkera ili još bolje uzdužno prerezane polovice neke fine kobase (koje se onak prefrknu kad se zapeku) i to u vruću pećnicu. na 200-220 stupnjeva. zapečava se dok nisu kobase/hambi fini reš, a da je vodica isparila(ne sva da se kruh može točati)-najbolje staviti na najdoljnju prečku u pečnici ili skroz na dno pečnice da se kobase prebrzo ne zažare, trebalo bi oko 45 min zapecavati. i to je to! super paše kao prilog uz roštilj, a može i samo neka salata uz to.
NekaNovaJa
24.05.2007., 14:10
Zakaj? Mislim, jasno da je bolje/ukusnije/(možda čak i) zdravije spremati "from scratch", al' ak netko nema vremena ili znanja za to, zakaj se ne bi poslužil konzervom graha? Tak se ne mora gnjavit, a ipak si je nekaj toploga strpal u sebe. Ili misliš da je bolje da si pojede frtalj kruha i dvajs deka podriguše?
Možda čak?????:confused:
Pa zašto bi uspoređivala s podrigušom?????:confused:
"Nemam vremena" je jedno od najglupljih opravdanja zašto se nezdravo hranimo. Ne pušim to!
lambuel
24.05.2007., 15:15
Možda čak?????:confused:
Da, "možda čak". Drugim riječima, u velikoj većini slučajeva je zdravije.
Pa zašto bi uspoređivala s podrigušom?????:confused:
Ne znam. Zašto bi uspoređivala s podrigušom? Tko je uopće spominjao uspoređivanje s podrigušom? Ako misliš na moje "frtalj kruha i dvajs deka podriguše", nisam to napisao s namjerom da se doslovno shvati kao "frtalj kruha i dvajs deka podriguše" nego kao arhetipski brzi i nezdravi obrok.
"Nemam vremena" je jedno od najglupljih opravdanja zašto se nezdravo hranimo. Ne pušim to!
Još studiraš ili si domaćica?
Karmela
24.05.2007., 16:09
Sto fali grahu iz konzerve? Tko ima tri sata kuhati sirov u danasnje vrijeme? I sto to konkretno grah gubi konzerviranjem?
Sto fali grahu iz konzerve? Tko ima tri sata kuhati sirov u danasnje vrijeme? I sto to konkretno grah gubi konzerviranjem?
Kakvo kuhanje od tri sata? Ako nije prestar, dovoljno je 1h, uz par sati namakanja, a može čak i bez toga.
Ne znam što gubi, no znam što se konzerviranjem uglavnom dobiva - aditivi. :)
Karmela
24.05.2007., 17:00
:no: bas sam neznalica. :o
Ja u mojoj trgovini kupim "organski" grah u konzervi bez dodatka sodiuma i stetnih aditiva. Znam da je rastao na zemlji bez kemije, gnojiva (bez herbi, pesti, fungi...i inih -cida). Kupujem od firmi koje su poznate po visokim standardima eko zastite.
Meni dobro.
http://www.edenfoods.com/
Ti živiš u svijetu di je ovakva kuhinja anakrona :D
Karmela
24.05.2007., 17:25
Zivim u svjetu mc-mesojeda i trebalo mi je dosta vremena da se konsolidiram i nadjem "svoje" namirnice. :o
NekaNovaJa
25.05.2007., 08:13
Još studiraš ili si domaćica?
Radim. I svaki dan stignem skuhat. Imam vremena.
lambuel
25.05.2007., 08:24
Radim. I svaki dan stignem skuhat. Imam vremena.
Svaka čast.
vedraica
26.05.2007., 00:38
nisam sve procitala pa ne znam dal je netko spomenuo....ali evo meni je grah NAJbolji sa ricetom :)
i k tome zdrava kombinacija! heh!
Shmulex
26.05.2007., 01:39
Možeš napravit "grafče natafče" tj. grah na masti sa pancetom
Shmulex
26.05.2007., 01:40
nisam sve procitala pa ne znam dal je netko spomenuo....ali evo meni je grah NAJbolji sa ricetom :)
i k tome zdrava kombinacija! heh!
Da, jako dobro i jako fino jelo. Dobar prijedlog. :top:
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.