PDA

View Full Version : Uvoz auta iz SAD-a

stranice : [1] 2

brmba
23.05.2005., 02:54
jel zna netko jel postoji kakvo najlakše uvesti auto iz Amerike?
pri tom mislim kako bi sam otišao tamo po njega.
te kolka bi bila cijena otprilike?

x-type
23.05.2005., 16:25
zaboravi" već smo to apsolvirali

grizliadams
23.05.2005., 18:22
brmba kaže:

pitanje postavljeno preopcenito...

brmba
23.05.2005., 21:53
ma zanimama me kolko bi najjeftinije došao prijevoz iz amerike do europe??

Brazil
23.05.2005., 21:58
brmba kaže:
ma zanimama me kolko bi najjeftinije došao prijevoz iz amerike do europe??

I što bi onda sa tim autom? Vozio sa američkim tablicama?

brmba
23.05.2005., 23:38
Brazil kaže:
I što bi onda sa tim autom? Vozio sa američkim tablicama?
:confused:
ne nego bi ko i sa svakim drugim autom iz uvoza platio carinu i vozio ga sa našim tablicama, tj. mojim

Brazil
23.05.2005., 23:39
brmba kaže:
:confused:
ne nego bi ko i sa svakim drugim autom iz uvoza platio carinu i vozio ga sa našim tablicama, tj. mojim

Onda pročitaj post od x-typa.

Marin23
24.05.2005., 01:49
brmba kaže:

to ti je najpametnije,nadjes na internetu auto koji zelis kupit (mora bit najmanje 6 mjeseci star,novi ne mozes kupit),tip iz prodavaonice ti posalje poziv s kojim dobijes poslovnu vizu za ameriku,odes tamo,platis kontejner oko 6000 kuna,platis njemu naravno,dofuras auto,platis homologizaciju,i porez,i izadje te opet nekih 20-40 % jeftinije nego da si kupio kod nas isto

brmba
24.05.2005., 01:58
Brazil kaže:
Onda pročitaj post od x-typa.
gle daj se malo informirajte pa onda komentirajte.
nije amerika svemir:eek:

brmba
24.05.2005., 01:59
Marin23 kaže:
to ti je najpametnije,nadjes na internetu auto koji zelis kupit (mora bit najmanje 6 mjeseci star,novi ne mozes kupit),tip iz prodavaonice ti posalje poziv s kojim dobijes poslovnu vizu za ameriku,odes tamo,platis kontejner oko 6000 kuna,platis njemu naravno,dofuras auto,platis homologizaciju,i porez,i izadje te opet nekih 20-40 % jeftinije nego da si kupio kod nas isto
e hvala majstore to me je zanimalo kolko dođe kontejner.

Target
24.05.2005., 02:08
Budeš i preinake sve radio da auto prođe homologaciju?

Marin23
24.05.2005., 02:13
prijatelji od mog starog svi kupuju aute iz amerike,vec sam to spomenuo u nekoj temi ne davno,i uvijek ih izadje puno jeftinije,kontejneri su 6000 kuna,nekad 5000 i nesto,nekad skoro 7000,al tu se krecu oko 6000,al u americi auti su jeftiniji i preko 50 %,dovoljno je upisat proizvodjaca i na kraju dodat .com i pogledat cijene,porez i homologoziacija se plate i auto opet izadje puno jeftiniji,eto za primjer jedan ML koji kod nas platis 50.000 eura,kupis u americi 6 mjeseci star (u biti novi,samo ti posrednik sredi da je auto "kao" kupljen prije 6 mjeseci i prodaje ti ga kao starog 6 mjeseci koliko mora bit po nasem zakonu),nakon placanja poreza,homologizacije i kontejnera,isti auto od 50.000 eura te izadje cca 35.000

Marin23
24.05.2005., 02:15
ona fora sa zmigavcima i slicno je glupost,to se sredi za 100 eura,tako da nemojte lupat gluposti (mislim na one koji spominju preinake)

M-klasse
24.05.2005., 06:25
uf marine, u principu si u pravu.. al' si ga malo pretjerao sa tim brojkama.. 35k eura je ML350 "gol" (bez ikakve dodatne opreme).. bez prevoza do HR i carine i trosarine itd..

tak da ako te prijatelje kosta 35k eura total registriran u HR.. onda ili nije ni blizu novoga (par godina star) ili nisu cista posla ;)

medjutim, sve u svemu istina je da se moze ustediti dobra lova.... i ML je super primjer, medjutim brojke su ti malo off.. a ML ionako gotovo ne treba previse (uopce ista?) modifikacija za homologaciju... zmigavci su zuti :)

Brazil
24.05.2005., 09:45
brmba kaže:
gle daj se malo informirajte pa onda komentirajte.
nije amerika svemir:eek:

OK.Oprosti, vidim da si se detaljno raspitao pa ovdje još pitaš samo za sitnice.

Ali, evo za one koje zanima isto, neka među ostalim pogledaju link Centra sa vozila Hrvatske (http://www.cvh.hr/hrv/homologacija.asp) o homologaciji.Ovo je direktan link (http://www.cvh.hr/hrv/homologacija.asp?id=homologacija_3) u vezi zahtjeva za pojedinačnu homologaciju vozila.

Članci su veliki pa evo samo dva zanimljiva izvatka :

"Prema dosadašnjim iskustvima sva vozila koja su bila namjenjena europskom tržištu a proizvedena su poslije 1993. ili 1994. godine odgovaraju homologacijskim zahtjevima., dok vozila koja su namjenjena američkom tržištu (mogu biti proizvedena i ove godine), ne udovoljavaju homologacijskim zahtjevima i ne mogu se uvoziti u Republiku Hrvatsku."

"Kako biste izbjegli ovu nevolju predlažemo sljedeće:

1. Ne kupujte vozila s američkog tržišta - ona su predviđena za Ameriku a ne Europu.
2. Ne kupujte vozila ni iz Europe, ako su starija od približno 4 do 5 godina - ona su ispitana prema starim propisima, koji više ne vrijede u Republici Hrvatskoj, a ni u Europi za prvi put registrirano vozilo.
3. Ako već kupujete vozilo - bilo novo ili polovno, kupite ga u Hrvatskoj s hrvatskim dokumentima - uštedjet ćete mnogo truda i novca."

grizliadams
24.05.2005., 10:32
1. Ne kupujte vozila s američkog tržišta - ona su predviđena za Ameriku a ne Europu.

Ovo mi zvuci nevjerovatno, mozda bi trebalo proci nekakvu specijalnu obuku za "rukovanje" vozilima za strana trzista. Recimo mogao bi HAK organizirati nastavu od circa 30 do 40 sati dodatnog usavrsavanja za ta cudna americka vozila. Mislim da bi im super doslo da popune ionako "praznu" kasu...

2. Ne kupujte vozila ni iz Europe, ako su starija od približno 4 do 5 godina - ona su ispitana prema starim propisima, koji više ne vrijede u Republici Hrvatskoj, a ni u Europi za prvi put registrirano vozilo.

dobro je netko rekao svojevremeno u saboru, Hrvatska nije u stanju napravit postena djecja kolica a uvodimo homologacije na aute stare 5 godina

3. Ako već kupujete vozilo - bilo novo ili polovno, kupite ga u Hrvatskoj s hrvatskim dokumentima - uštedjet ćete mnogo truda i novca."

kako tko i kako gdje

Target
24.05.2005., 14:28
Marin23 kaže:
ona fora sa zmigavcima i slicno je glupost,to se sredi za 100 eura,tako da nemojte lupat gluposti (mislim na one koji spominju preinake)
Žmigavci su najmanji problem, ameri imaju i pojaseve drugačije rješene, djelove ovjesa, kočnice, skoro ništa nije isto kao Eu verzija.

Marin23
24.05.2005., 15:13
kako koji auto,koliko ja znam ML npr. je isti u europi i u americi,uostalom tamo ih i proizvode,i taj lik koji ga je uvezao nije nista morao preinacit niti promjenit na autu,samo platit ono sto je trebao,za ostale aute ne znam

M-klasse
24.05.2005., 16:01
Target kaže:
Žmigavci su najmanji problem, ameri imaju i pojaseve drugačije rješene, djelove ovjesa, kočnice, skoro ništa nije isto kao Eu verzija.

Jel' imas neki konkretan primjer ili je ovo samo rekla-kazala? NIKAD nisam primijetio nikakvu razliku u pojasevima niti na jednom autu... tak da me bas zanima o cemu je rijec... mislim, nije da je auto-pojas kompliciran k'o space shuttle pa da se moze toliko razlikovati...

a ovo o ovjesu i kocnicama da ne spominjem...

PS.. marin je u pravu.. ML je u principu isti (sto se tice konstrukcije). Male razlike su u samoj opremi i prednji farovi su drugaciji.. jer "Euro spec" farovi nisu legalni u USA (ha! homologacija!!) .. u stvari u pitanju su prednji zmigavci koji su integrirani u farove.. ne znaci da USA model nije legalan u EU.. samo da je EU nelegalan u USA

slicna stvar je i s BMW-om i tonu drugih proizvodjaca.

Brazil
24.05.2005., 17:04
M-klasse kaže:
ML je u principu isti (sto se tice konstrukcije). Male razlike su u samoj opremi i prednji farovi su drugaciji.. jer "Euro spec" farovi nisu legalni u USA (ha! homologacija!!) .. u stvari u pitanju su prednji zmigavci koji su integrirani u farove.. ne znaci da USA model nije legalan u EU.. samo da je EU nelegalan u USA

Neće proći homologaciju zbog svjetala.Vjerojatno ni zbog pojasa.Ima različitih vrsta sigurnosnih pojaseva, a američki su često pričvršćeni na samim vratima tako da se u auto ulazi, vrata se zatvore i vozač je odmah zavezan.Radi se o normi koju mora zadovoljiti, svrha je ista svugdje.Link ti stavljen gore od Centra za vozila Hrvatske, nije ga loše pročitati, ali može se i napamet pričati.Spominju se među ostalim i pojasevi.Može pasti na puno stvari, a pitanje je koliko se sve te preinake isplate.Ali budući da se autor teme dobro raspitao za automobil koji uvozi vjerojatno je računao na sve i neće biti problema.

bumbar
24.05.2005., 18:15
Marin23 kaže:

to sam i ja vido da su Americi (USA) malo drukčiji auto, npr. stari A8 je meni :eek:
a u Americi je još bolji nego ovdje, žmigavci su mu drukčiji i možda još nešto, primjetio sam još i da je S klasa malo drukčija

bumbar
24.05.2005., 18:17
evo američki A8

http://www.euroseek.com/usa/autos/images/2003-audi-s8-1.jpg

http://www.euroseek.com/source/euroseek.com/en/www/usa/autos/images/2003-audi-s8.jpg

brmba
24.05.2005., 22:41
evo da budem konkretniji riječ je o Evolutionu VIII
kolko sam uspio saznat da nema nikakve razlike u verziji za američko i europsko tržište

Brazil
24.05.2005., 22:55
brmba kaže:
kolko sam uspio saznat da nema nikakve razlike u verziji za američko i europsko tržište

Ako si pitao kod ovlaštenog Mitsubishi zastupnika u Hrvatskoj onda je tako.Jer ako nije tako, nećeš moći dobiti potvrdu proizvođača kojom se potvrđuje kojim je ECE pravilnicima ili EEC smjernicama udovoljavao auto u trenutku proizvodnje.Ili drugim riječima nećeš niti moći podnijeti zahtjev za homologacijom.A znaš što to znači? Znači da ćeš ovdje otvoriti temu i pitati nas koliko košta prijevoz toga auta iz Hrvatske u SAD :D .

Uglavnom, prije nego se upustiš u taj pothvat, jako, jako detaljno sve ispitaj da ne bude nepredviđenih teškoća.Jer stvari nisu tako jednostavne kako se čini prema postovima nekih forumaša.Ovo je sve dobronamjeran savjet ;) .

Vojky
24.05.2005., 23:08
brmba kaže:

Onda nisi dobro saznao. Na jednom od njih se ne bi mogao registrirati...

Vojky
24.05.2005., 23:09
Brazil kaže:
Ako si pitao kod ovlaštenog Mitsubishi zastupnika u Hrvatskoj onda je tako.Jer ako nije tako, nećeš moći dobiti potvrdu proizvođača kojom se potvrđuje kojim je ECE pravilnicima ili EEC smjernicama udovoljavao auto u trenutku proizvodnje.Ili drugim riječima nećeš niti moći podnijeti zahtjev za homologacijom.A znaš što to znači?

Da se može baciti u postupak atestiranja kompletnog auta, pa nema više od 2500 djelova za provjeriti. I to još u colima. :)

Target
25.05.2005., 01:51
M-klasse kaže:
Jel' imas neki konkretan primjer ili je ovo samo rekla-kazala? NIKAD nisam primijetio nikakvu razliku u pojasevima niti na jednom autu... tak da me bas zanima o cemu je rijec... mislim, nije da je auto-pojas kompliciran k'o space shuttle pa da se moze toliko razlikovati...

a ovo o ovjesu i kocnicama da ne spominjem...

PS.. marin je u pravu.. ML je u principu isti (sto se tice konstrukcije). Male razlike su u samoj opremi i prednji farovi su drugaciji.. jer "Euro spec" farovi nisu legalni u USA (ha! homologacija!!) .. u stvari u pitanju su prednji zmigavci koji su integrirani u farove.. ne znaci da USA model nije legalan u EU.. samo da je EU nelegalan u USA

Čitao sam u časopisu nekom brijem.

Za pojaseve ti je odgovoreno. Ameri ti aute više rade za malo kraću upotrebu nego EU, kočnice, ovjes, sve je napravljeno od slabijih materijala i kolko znam ne prolazi u europi. Ameri imaju drugačije ekološke norme, treba katalizator mjenjat...

M-klasse
25.05.2005., 02:54
Target kaže:
Čitao sam u časopisu nekom brijem.

Ma to i je problem.. sirenje rekla-kazala...

Za pojaseve ti je odgovoreno. Ameri ti aute više rade za malo kraću upotrebu nego EU, kočnice, ovjes, sve je napravljeno od slabijih materijala i kolko znam ne prolazi u europi. Ameri imaju drugačije ekološke norme, treba katalizator mjenjat...

Ma nije nis' odgovoreno. ono sto Brazil spominje se prestalo proizvoditi jos krajem '80-tih... a i tada nisu svi to radili. to ti vise nitko ne radi... samo da razjasnim -- ja samo trazim da netko citira nesto konkretno, neki izvor informacija... a ne rekla-kazala.. al' bojim se da nece biti nista od toga.

a to za losiju kvalitetu... to je tek vrhunac neinformiranosti.. al' ajde.. mislim da ta diskusija ne ide nikuda.

a glede katalizatora itd.. ne bi mozda pomislio da su USA zakoni stroziji od EU?? tj, ako bi pao homologaciju.. mozda zato sto ne zagadjuje dovoljno.. hehe..

cijela point ove diskusije.. dobro se raspitati.. ne na internetu, vec kod onih koji imaju znanje i koji kazu moze ili ne moze.. .. da ne bude "rekli mi na forumu da je sve ok.. " ;)

Drito Konj
25.05.2005., 06:13
ja imam crvene žmigavce i niko me ne jebe radi toga. i sav auto je američki. jer je američki :D

i sad, koliko se zakon promjenio od kraja '97 do danas?

Brazil
25.05.2005., 07:01
Drito Konj kaže:
i sad, koliko se zakon promjenio od kraja '97 do danas?

Puno.

Engels
23.06.2005., 12:35
Brazil kaže:
OK.Oprosti, vidim da si se detaljno raspitao pa ovdje još pitaš samo za sitnice.

Ali, evo za one koje zanima isto, neka među ostalim pogledaju link Centra sa vozila Hrvatske (http://www.cvh.hr/hrv/homologacija.asp) o homologaciji.Ovo je direktan link (http://www.cvh.hr/hrv/homologacija.asp?id=homologacija_3) u vezi zahtjeva za pojedinačnu homologaciju vozila.

Članci su veliki pa evo samo dva zanimljiva izvatka :

"Prema dosadašnjim iskustvima sva vozila koja su bila namjenjena europskom tržištu a proizvedena su poslije 1993. ili 1994. godine odgovaraju homologacijskim zahtjevima., dok vozila koja su namjenjena američkom tržištu (mogu biti proizvedena i ove godine), ne udovoljavaju homologacijskim zahtjevima i ne mogu se uvoziti u Republiku Hrvatsku."

"Kako biste izbjegli ovu nevolju predlažemo sljedeće:

jebote fakat smo u kurcu drzava!!!

Brazil
23.06.2005., 12:39
Engels kaže:
jebote fakat smo u kurcu drzava!!!

To je tako, to su pravila koja vrijede i u EU.Imaš u Americi servise koji ti eventualno mogu na autu napraviti izmjene na europskim autima kako bi zadovoljio EU norme o homologaciji.Sad koliko se sve to isplati, ne znam.

Neka nam se javi brmba, baš me zanima što je on napravio.

Engels
23.06.2005., 12:46
Marin23 kaže:
prijatelji od mog starog svi kupuju aute iz amerike,vec sam to spomenuo u nekoj temi ne davno,i uvijek ih izadje puno jeftinije,kontejneri su 6000 kuna,nekad 5000 i nesto,nekad skoro 7000,al tu se krecu oko 6000,al u americi auti su jeftiniji i preko 50 %,dovoljno je upisat proizvodjaca i na kraju dodat .com i pogledat cijene,porez i homologoziacija se plate i auto opet izadje puno jeftiniji,eto za primjer jedan ML koji kod nas platis 50.000 eura,kupis u americi 6 mjeseci star (u biti novi,samo ti posrednik sredi da je auto "kao" kupljen prije 6 mjeseci i prodaje ti ga kao starog 6 mjeseci koliko mora bit po nasem zakonu),nakon placanja poreza,homologizacije i kontejnera,isti auto od 50.000 eura te izadje cca 35.000

cekaj kak onda objašnjavaš ovo:

e a sad trik, kaj ak ja dam novce prijateljici iz SAD-a tocnije Minnesote da na svoje ime kupi Mustanga napravimo punomoc i onda ga dofuram ovdje u Zg i ne trebam prolaziti nikakve homologizacije, jer sumljam da se ovi stranci kod nas sa svojim Hummerima moraju zajebavati sa nasom administracijom?

Brazil
23.06.2005., 12:56
Ako znaš kako zaobići obaveznu proceduru kod uvoza auta onda tako napravi.Nemam osobnog iskustva, naveo sam važeće propise i komentar prakse.Zaključci su po meni više nego jasni i to je sve od mene.

đoni501
23.06.2005., 16:51
Recimo da auto vrijedi 10000€.

prijevoz iz amerike do luke genove :2500€

prijevoz do hrvatske:1000€

registriranje ovisno o konjima i kubikazi,
i cijeni (PDV) i trosarine

znaci na vrijednost dodaj oko 2200€ pdv-a,
trosarine jedno 2000€ zbog velike kubikaze americkih automobila.

znaci auto koji vrijedi 10€ platis ga 17700€

eto.

kum
25.06.2005., 12:43
A jel se može nabaviti npr X5 ili ML iz Amerike ali DIZEL!?
Ja sam gledao po tražilicama ali ima samo benzinaca.

M-klasse
25.06.2005., 15:39
Ne.... jer se u americi ne prodaju ni ML ni X5 dizeli... samo benzinci..

Registered_Utopian
14.05.2008., 16:01
evo, pošto svakih par dana netko otvara temu kako uvesti auto iz SAD jer se nikome neda čitati prošle teme, a i teško se nalaze baš one bitne informacije ja ću ovdje postati ono što znam pa eto, nadam se da će biti od koristi

Evo za početak mail iz Carinske uprave:

Carinska davanja naplaćuju se na carinsku vrijednost automobila. Carinska se vrijednost automobila prilikom uvoza utvrđuje na temelju cijene stvarno plaćene za predmetno vozilo prilagođene za propisane troškove (npr. trošak prijevoza i osiguranja vozila), ukoliko se prilaže vjerodostojna dokumentacija o kupoprodaji predmetnog vozila. Ukoliko ne postoji vjerodostojna dokumentacija, carinski će djelatnik izvršiti procjenu vrijednosti temeljem metoda propisanih carinskim propisima uz korištenje raspoloživih podataka o cijenama istovjetne ili slične robe, uzevši u obzir i nivo cijene na tržištu zemlje izvoznice. Ujedno Vas izvješćujemo da sva vozila koja se uvoze u Republiku Hrvatsku moraju zadovoljiti postupak homologacije, tj. udovoljiti zahtjevima koji su definirani međunarodnim pravilnicima. Iz tog razloga Vas upućujemo na Državni zavod za mjeriteljstvo (http://www.dzm.hr/homologacija), gdje možete naći više informacija o istome. Nadalje, napominjemo da se prilikom uvoza novih vozila iz Sjedinjenih Američkih Država plaća carina od 8%.
Osim carine plaća se i posebni porez ovisno o vrijednosti vozila s carinom i to:

Osnovica – prodajna cijena -------------Poseban porez
preko-------------do
0------------50.000.00..............................13%
50.000.00----100.000.00...............6.500,00 + 18% preko 50.000,00
100.000.00---150.000.00..............15.500,00 + 23% preko 100.000,00
150.000.00---200.000.00..............27.000,00 + 28% preko 150.000,00
200.000.00---250.000.00..............41.000,00 + 33% preko 200.000,00
250.000.00---300.000.00..............57.500,00 + 38% preko 250.000,00
300.000.00---350.000.00..............76.500,00 + 43% preko 300.000,00
350.000.00.................................98.000, 00 + 48% preko 350.000,00

Ujedno plaća se i PDV na iznos od 22% od porezne osnovice (vrijednost vozila + carina + posebni porez).

Što se tiče povrata poreza upućujemo Vas da tražite povrat istog u zemlji izvoza, tj. cijenu za izvoz iz SAD-a, te na taj način nećete dva puta platiti porez. Porez u zemlji uvoza morate platiti.

kasnije ću nadopuniti nekim drugim saznanjima!

Xenia 13
14.05.2008., 16:11
Ovo vrijedi za uvoz auta od kud bilo, jedina je razlika što se na aute iz EU ne plaća carina.

Registered_Utopian
14.05.2008., 16:29
i ne vidim sad kome se isplati uvesti auto iz SAD! kad sam sve zbrojio ispalo me i više nego kod nas! s nisam ni računao troškove homologacije, TUV, transport, maržu posrednika...

Xenia 13
14.05.2008., 16:36
Sve ovisi koliko platiš auto u SAD ili otkud već uvoziš. Veća je problematika posrednik.
I moram naglasiti da ti se poseban porez poduplava ako se radi o autima starijim od godine dana jer se na taj način stimulira kupnja novih auta.

Vutra
14.05.2008., 18:54
a kako ide ako zelim kupit auto od osobe koja ima dvojno drzavljanstvo i vozi auto USA tablica i zeli ga prodat?

Xenia 13
14.05.2008., 19:12
Ko i od bilo kog drugog, najprije provjeri da li prolazi homologaciju. Ako prolazi onda ga normalno uvoziš uz sva gore spomenuta davanja.

a1zg
16.05.2008., 13:28
Da i ja malo nadodam. Dakle, uvoz američkog auta za američko tržište (ili bilo kojeg svjetskog auta za bilo koje tržište) je postao moguć bez nepremostivih problema od 01.01.'08. A proceduru je upravo prošao frend sa američkim autom tako da imam friške informacije iz prve ruke. :)

Prva stvar koju prije kupovine treba ispitati je da li auto zadovoljava Euro 3 normu a to se može tako da prodavač pošalje sliku naljepnice (obično na vratima) na kojoj je i broj šasije i informacije o emisiji plinova. Ali većina auta iza 2004. zadovoljava. Upit se šalje ili na CVH ili na Fakultet strojarstva i brodogradnje, katedra za motorna vozila.
Ako je to u redu (ako FSB potvrdi), onda auto treba kupiti i platiti najbolje preko nekog wire transfera ili nečeg sličnog iza čega ostaje trag (to će biti potrebno za carinjenje ako ne želimo da nam carina određuje vrijednost auta :mad:). Zatim treba ugovoriti transport. Kontejner od 40" u koji idu 3 do 4 auta košta cca 3000-4000 $ sa istočne obale SAD do recimo Rijeke. Ta cifra može biti i dosta veća ako ne idete sami gore na utovar (ili imate nekog gore da utovari) nego ga prepustite stručnim amerima.
Kad ste to obavili, na redu je uvoz. Kad auto stigne, treba napraviti carinsku prijavu (to može biti i u nedjelju, na bilo kojem graničnom prijelazu ako npr šaljete auto u Koper).
Slijedeći korak je dogovaranje pregleda na FSB u svrhu prilagodbe auta hrv. (EU) normama. To se da i mailom dogovoriti! :top:
Nakon pregleda od FSB-a dobijete listu stvari koje treba promijeniti/prilagoditi da bi auto zadovoljavao norme, a to su:
-prije spomenuta Euro 3 norma ispuha
-prednja pozicija mora biti bijela (a ne svjetleći žmigavac)
-štop i zadnji žmigavac ne smiju biti na istoj žarulji (kod većine amera jesu) i z. žmigavac mora svijetliti žuto
-auto mora imati zadnje svjetlo za maglu i prekidač za paljenje istih mora imati indikaciju i nesmije biti zajedno sa prednjim maglenkama :rolleyes:
-mora imati bočne žmigavce (koji mogu biti i u retrovizoru)
-km sat mora imati podjelu na 5 i 10 ( 0 I I I 20 I I I 40...)
-veličina guma i felgi mora biti kao u papirima

To je uglavnom sve. Te "nedostatke" možemo riješiti i prije pregleda, da skratimo vrijeme. :)
Sve se to da riješiti sa manje ili više problema. Najzahtjevniji je ovaj dio sa signalizacijom jer svi novi auti imaju preko kompa to riješeno a on se neda zayebati sa golim prespajanjem, treba releje ugraditi i tak, ali spretniji električar rješava stvar. Što se tiče brzinomjera, mora se rastaviti i dati tiskati folija s tom podjelom, nije neki problem.

Kad smo sve preinake napravili, vrijeme je za "atest" u CVH (Velika Gorica) gdje pregledavaju da li je napravljeno sve na popisu od FSB-a i eventualno izmjere buku ako već nemaju taj podatak od prije.

Kad je CVH zadovoljan sa prepravkama, uz predočenje carinske prijave izdaju E 25 koji je izjava o sukladnosti pojedinačno homologiranog vozila. Sa tim se ide dalje na carinjenje.

E sad carina... U osnovicu spada vrijednost auta, transport do utovarnog mjesta i prijevoz do Hrv. Da je kod nas situacija kak spada, priznali bi originalni račun za osnovicu. Pošto nije, morate vi njima dokazivati da ste stvarno platili iznos koji jeste. Tu pomaže onaj trag plaćanja (SWIFT), ispis aukcijske stranice, bilo kakav dokument.
Kad ste sve dokazali, platite caninu, trošarinu (koje se plaća samo pola ako je auto do godine dana star) i na registraciju! :top:
Poslije toga na :Pivo::tulum::klopa: jer ste zaslužili!

Sad još cijene. FSB oko 4-4500 kn, CVH (sa mjerenjem buke) 5500 kn, carinske takse i sve ostalo redovno ko da uvozimo Passata iz D.

I sad još pitanje. Da li se isplati? Po meni, da. Dobiješ puno auta za malo love i uz svu zajebanciju, rezultat opravdava. Naravno, ako voliš američki auto. Ja volim! :cerek:

Nadam se da ovo pomaže nekome!

marq.fcb
16.05.2008., 17:49
koji auto ili aute je dofurao?

a1zg
16.05.2008., 19:40
koji auto ili aute je dofurao?

Ford Expedition 2006, a drugi frend par H3 Hummera, 2008

Xenia 13
16.05.2008., 20:35
I koliko ga je došao Hummer?

Poggiali
16.05.2008., 22:01
Može malo više detalja? :)

a1zg
17.05.2008., 12:33
I koliko ga je došao Hummer?

To mi je malo nezgodno govoriti jer će on te aute tu prodavati, pa nebi odavao poslovnu tajnu. :kava:

Ali sigurno je da možeš proći i 40% jeftinije ako dobiješ dobru cijenu gore.

KILLERDOG
17.05.2008., 13:02
Hummer možeš gore dobiti za 20 000 dolara, pa na gore
kod nas je novi 100 000 € ;)
pa sad vidi razliku

a1zg
17.05.2008., 13:08
Hummer možeš gore dobiti za 20 000 dolara, pa na gore
kod nas je novi 100 000 € ;)
pa sad vidi razliku

A osim toga, neke aute ni nemožeš kupiti u hr, tipa Chevy Tahoe ili Suburban, Ford Mustang ili Dodge Charger.
I još jedna zanimljivost, na pickupove se NE plaća trošarina (radni auto ) tak da recimo Cadillac Escalade EXT (sa 4 vrata i malom kipom iza) dobiješ jako jeftino na HR rege. :top:

kontra
17.05.2008., 14:11
ili jednostavno polozis vozacki u US pa ti ne trebaju HR registracije ni usrana uskladivanja...

Poggiali
17.05.2008., 14:24
ili jednostavno polozis vozacki u US pa ti ne trebaju HR registracije ni usrana uskladivanja...

I onda sam ja pitao jel može više detalja, pa je neko pobrisao postove. Kak se tamo položi vozački, al ondam moram biti tamo prijavljen da bi mogo imat US regu? :confused:

getriba_
17.05.2008., 15:16
i ne vidim sad kome se isplati uvesti auto iz SAD! kad sam sve zbrojio ispalo me i više nego kod nas! s nisam ni računao troškove homologacije, TUV, transport, maržu posrednika...

samo nek se pogledaju recimo cijene toyote, honde, forda i ostalog tamo i ovdje!

s obzirom na cijenu dolara, mislim da nikad nije bilo isplativije uvozit iz SAD-a!

nenocutlas
17.05.2008., 16:47
možda mali problemčić što CVH, FSB ima vjerojatno uigranu ekipu i ajmo reć kanale, pa ti uleti na blef s uvozom, a kod uvozom europskih marki iz USA, nevjerujem da baš ovlašteni distributeri gledaju blagonaklono na to:kava:

KILLERDOG
17.05.2008., 17:09
A osim toga, neke aute ni nemožeš kupiti u hr, tipa Chevy Tahoe ili Suburban, Ford Mustang ili Dodge Charger.
I još jedna zanimljivost, na pickupove se NE plaća trošarina (radni auto ) tak da recimo Cadillac Escalade EXT (sa 4 vrata i malom kipom iza) dobiješ jako jeftino na HR rege. :top:

srami se zaboravio si lincoln :mad:

ponosni vlasnik 2 komada :D

Vojky
17.05.2008., 17:11

Treba ti i stalni boravak u USA, a ako znaš kako se to dobiva na lak način, javi. :)

Poggiali
17.05.2008., 17:16
A kak ide kupovina, recimo ja bi kupio novi dodge ram, kak ja to platim u dodge, kak mi oni pošalju auto? Kaj ja moram ič kod njih to platit, ukrcat na brod ili se može na neki drugi način. Dali postoji mogučnost plačanja u više obroka?? Na american ili neš tak? :)

nenocutlas
17.05.2008., 17:29
A kak ide kupovina, recimo ja bi kupio novi dodge ram, kak ja to platim u dodge, kak mi oni pošalju auto? Kaj ja moram ič kod njih to platit, ukrcat na brod ili se može na neki drugi način. Dali postoji mogučnost plačanja u više obroka?? Na american ili neš tak? :)

pošalji PM ekipi koja je već uvozila, odradit će ti to uz proviziju:rofl:

sorry zahebavam:kava:

Martinko
17.05.2008., 18:04

Ako se odlučiš i imaš novce, samo se javi i sve će ti se objasniti, napraviti, dovesti auto, homologirati ga....
Ti samo priredi lovu

Xenia 13
17.05.2008., 18:04
pošalji PM ekipi koja je već uvozila, odradit će ti to uz proviziju:rofl:

sorry zahebavam:kava:
Ah, neko bi proviziju?:D

Poggiali
17.05.2008., 18:10
Ako se odlučiš i imaš novce, samo se javi i sve će ti se objasniti, napraviti, dovesti auto, homologirati ga....
Ti samo priredi lovu

Jel dosta 1000€ :D

nenocutlas
17.05.2008., 18:14
Jel dosta 1000€ :D

:lol: nije

kontra
17.05.2008., 18:45
Treba ti i stalni boravak u USA, a ako znaš kako se to dobiva na lak način, javi. :)

ne treba, ekipa na brodu masovno polaze...
poggiali, sorry, nisam znala da se odnosilo pitanje na mene... u principu setas pola sata od saltera do saltera, odvozis par milja (automatic), sparkiras se, fotkas i uzmes vozasku. cini mi se da je bilo 85$.

marq.fcb
17.05.2008., 18:50
poggiali, sorry, nisam znala da se odnosilo pitanje na mene... u principu setas pola sata od saltera do saltera, odvozis par milja (automatic), sparkiras se, fotkas i uzmes vozasku. cini mi se da je bilo 85$.

:lol:

zaboravila si na polaganje ispita preko kompa:mig:

a1zg
19.05.2008., 08:29

Ne ide to tako. Vozačka dozvola NIJE dokaz boravka kao ni viza. To ti može proći kod nekih neukih drotova, ali zakon jasno kaže da si u carinskom prekršaju ako voziš strani auto bez dokaza boravka. Ako i imaš boravak, opet svakih 6 mjeseci MORAŠ napustiti HR. E sad, kak oni to kontroliraju :ne zna:
E da, jesam napomenuo da ti uzmu auto ak te ulove?

a1zg
19.05.2008., 09:25
srami se zaboravio si lincoln :mad:

ponosni vlasnik 2 komada :D

Posipam se pepelom! :)
Koja godišta su? Produženi?

I wonder
19.05.2008., 12:02
Ne ide to tako. Vozačka dozvola NIJE dokaz boravka kao ni viza. To ti može proći kod nekih neukih drotova, ali zakon jasno kaže da si u carinskom prekršaju ako voziš strani auto bez dokaza boravka. Ako i imaš boravak, opet svakih 6 mjeseci MORAŠ napustiti HR. E sad, kak oni to kontroliraju :ne zna:
E da, jesam napomenuo da ti uzmu auto ak te ulove?

kontrolira se tako da moraš imati u putovnici izlazni i ulazni štambilj od hrvatske carine.
to se vodi kao turistička viza, koja nije potrebna a traje 6 mjeseci. zato je to i limit boravka.
mislim da čak postoji i zakon da slijedeća 3 mjeseca nebi smio natarg u hr, ali to je već posel za fiškale.

maluda
19.05.2008., 14:20
kako onda da uvezem ovo... kolega živii u vegasu, i imam
uvoznicu... šta mi još treba?

maluda
20.05.2008., 08:07
HELP:s

maluda
21.05.2008., 10:11
a šta ako imam uvoznicu? i kolegu u sad koji bi mi spakirao auto ovaj.... šta još moram s njim ?

http://autos.yahoo.com/used-cars/bmw-325-cars135677457?sortcol=price&sortdir=up&modelyearlb=2004&askpriceub=any&askpricelb=any&deliverymileageub=any&deliverymileagelb=any&location=Las+Vegas%2C+NV+89101&listingtype=used&model=325&make=bmw&distance=300

KILLERDOG
21.05.2008., 10:20
Posipam se pepelom! :)
Koja godišta su? Produženi?

2000
jep ;)

marq.fcb
21.05.2008., 12:03
http://autos.yahoo.com/used-cars/bmw-325-cars135677457?sortcol=price&sortdir=up&modelyearlb=2004&askpriceub=any&askpricelb=any&deliverymileageub=any&deliverymileagelb=any&location=Las+Vegas%2C+NV+89101&listingtype=used&model=325&make=bmw&distance=300

piše da ima 62k milja, a na instrument ploči 80k :D

maluda
21.05.2008., 12:13
piše da ima 62k milja, a na instrument ploči 80k :D

dobro ... nemora biti taj, dao sam primjer koji prilike od... šta bih trebao platiti još...

Poggiali
21.05.2008., 15:26
A kak su kod njih rangirani auti, jel bolji chevrolet ili dodge, kao firma recimo ?
Ili je njihov chevrolet ko ovaj kod nas kaj se tiče unutrašnjosti? :D

Registered_Utopian
21.05.2008., 18:11
čuo sam da trošarina za osobne automobile s više od 1600ccm raste za 100%

o čemu je tu riječ, jel mi može netko pojasniti?

Registered_Utopian
21.05.2008., 18:12
A kak su kod njih rangirani auti, jel bolji chevrolet ili dodge, kao firma recimo ?

kalos je kalos :D

marq.fcb
21.05.2008., 18:17
čuo sam da trošarina za osobne automobile s više od 1600ccm raste za 100%

o čemu je tu riječ, jel mi može netko pojasniti?

znam samo da rega i osiguranje dođu isto regao ti Smart ili Hummera

Registered_Utopian
21.05.2008., 18:36
ma dobro, lako za to. ali ako za auto s više od 1600ccm dižu trošarinu za 100% ne isplati se uvoziti. a tko uvozi auto s manje od 1600ccm, posebno iz amerike? :eek:

Megich
21.05.2008., 18:44
Joj ljudi,ne isplati vam se kupit auto iz SAD-a,ima toliko caka na koje treba pazit i ako nisi u tome najvjerojatnije da ces jako popusiti!

Registered_Utopian
21.05.2008., 19:08
evo, malo sam listao zakone i pročitao sam da se to pravilo povećanja trošarine za 100% odnosi samo na rabljene automobile!

evo, malo sam listao zakone i pročitao sam da se to pravilo povećanja trošarine za 100% odnosi samo na rabljene automobile!

tako ispada da se još uvijek isplati uvesti iz SAD! recimo samo primjera radi, auto (neću imenovati iako znam na koji mislim) koji je kod nas 94.000 eura bez ikakve opreme, tamo je 53.000 dolara bez ikakve dodatne opreme. no opet, njima je pola naše dodatne opreme za taj auto standard. i kad je pun opcija, kod njih ostaje oko 62.000 dolara a kod nas je cijena već oko 115.000-120.000 eura. a 62.000 dolara je oko 40.000 eura. Uvezen u Hrvatsku, s homologacijom ali bez registracije i osiguranja taj auto ostaje ispod 75.000 eura. i tko je sad tu lud?

samo diferencijal koji je na tom autu kod njih serijska oprema, kod nas se plaća 5.400 eura.

e da, radi se o europskoj marki.

Registered_Utopian
21.05.2008., 19:24
e sad imam drugo pitanje.

da li za auto koji se proizvodi u EU a zatim prodaje u SAD mogu dobiti EUR-1 kad ga kupim u salonu u SAD?

Megich
21.05.2008., 21:49
Savjetujem da aute u SAD-u kupujete iskljucivo nove ili od velikih,pouzdanih i poznatih preprodavaca! I tvrdim da ce jedino onaj tko se zaista bavi time i zna sve u vezi toga uspjeti dobro proci kod kupnje! Svi ostali koji idu u kupnju ovako samo sto su culi mogli bi se susresti sa velikim problemima!

amer atl
22.05.2008., 01:44
ja sam hrvatski drzavljanin sa zelenom kartom. pokusao bih uvesti polovan auto uskoro. usporedujuci cijene u hr i ovdje siguran sam da se isplati uvesti pojedine modele iako je carina povecana. ja bih uvezo americki auto...nesto kao chevy impala, malibu, dodge intrepid ili cak mozda ford focus ali me zanima sta u slucaju kvara i kako za odrzavanje pojedinih modela kojih kod nas vjerojatno bas i nema. isto tako..netko je spomenuo voznju na americkim tablicama...da li bih ja i moja obitelj u hr koja nema zelenu kartu mogli voziti na americkim tablicama i koliko dugo

KILLERDOG
22.05.2008., 11:59
u slučaju kvara trebaš imati dobrog majstora koji se hoće s time zajeb.....
djelove naručuješ iz amerike (jeftinije nego da ih nabavljaš bilo gdje u europi )

marq.fcb
22.05.2008., 13:31
ja sam hrvatski drzavljanin sa zelenom kartom. pokusao bih uvesti polovan auto uskoro. usporedujuci cijene u hr i ovdje siguran sam da se isplati uvesti pojedine modele iako je carina povecana. ja bih uvezo americki auto...nesto kao chevy impala, malibu, dodge intrepid ili cak mozda ford focus ali me zanima sta u slucaju kvara i kako za odrzavanje pojedinih modela kojih kod nas vjerojatno bas i nema. isto tako..netko je spomenuo voznju na americkim tablicama...da li bih ja i moja obitelj u hr koja nema zelenu kartu mogli voziti na americkim tablicama i koliko dugo

ti možeš jer imaš zelenu kartu ali obitelj ne jer si rekao da oni nemaju green c.

toksikolog
22.05.2008., 19:04
:kava:Koliko je meni poznato uopće ne postoji mogučnost uvoza automobila iz USA ako su rađeni za njihovo tržište jer kao takvi ne mogu proći niti dobiti homologaciju.Postoje modeli koji se rade za evropsko tržište i ti se normalno uvoze uz plačanje carine.

marq.fcb
22.05.2008., 19:28
:kava:Koliko je meni poznato uopće ne postoji mogučnost uvoza automobila iz USA ako su rađeni za njihovo tržište jer kao takvi ne mogu proći niti dobiti homologaciju.Postoje modeli koji se rade za evropsko tržište i ti se normalno uvoze uz plačanje carine.

iz koje si ti rupe izašao, tolko pričanja o homologaciji ovih dana i onda napišeš takve gluposti

toksikolog
23.05.2008., 12:09
iz koje si ti rupe izašao, tolko pričanja o homologaciji ovih dana i onda napišeš takve gluposti

Daj me malo prosvijetli što je tu glupo?

marq.fcb
23.05.2008., 12:14
Daj me malo prosvijetli što je tu glupo?

pa to kaj si napisao da se auti koji su rađeni za američko tržište nemogu homologirat a auti koji se rade za europsko mogu, pa baš se zato i radi homologacija da bi mogao uvest auto za američko tržište...

toksikolog
23.05.2008., 15:12
pa to kaj si napisao da se auti koji su rađeni za američko tržište nemogu homologirat a auti koji se rade za europsko mogu, pa baš se zato i radi homologacija da bi mogao uvest auto za američko tržište...

Gle sad .Ajde za početak pročitaj moj post do kraja ili nemoj.Ponovit ću Auti rađeni za američko tržište se NE MOGU homologirati dakle ni uvesti u RH.Više nije u pitanju samo signalizacija ,kočnice ,sigurnost(pojasevi i jastuci),već to što njihovi motori ne mogu dostići europske norme pa bi iz toga razloga trebalo ugraditi motor za eurosko tržište.Kako u nas Hrvata zakoni ne vrijede baš za sve jednako (HDZ,generali,tajkuni i sl)moram se složiti da ni moje tvrdnje ne stoje baš uvijek.

I wonder
23.05.2008., 15:29
auti rađeni za američko tržište se MOGU uvesti u hr.
ima posla, treba mijenjati dijelove, ali se može. motore većinom netreba dirati.

najlakše je platiti firmama iz njemačke i nizozemske koje sve obave (uvoz, zamjena dijelova, atest) i izdaju auto podoban za EU tržište.
a ako može u EU, može i kod nas.

i englezi to rade:http://www.topgear.com/content/buyersguides/08/8.html

Registered_Utopian
23.05.2008., 17:22
e sad imam drugo pitanje.

da li za auto koji se proizvodi u EU a zatim prodaje u SAD mogu dobiti EUR-1 kad ga kupim u salonu u SAD?

jel bi netko znao? poslao sam mail Carinarnici na Velesajmu ali još ništa ne odgovaraju

Registered_Utopian
23.05.2008., 17:24

pazi na trošarinu. ukoliko imaš posla s polovnim autom trošarina ti raste 100% ako ima više od 1600 kubika

a1zg
24.05.2008., 14:02
jel bi netko znao?

Za ovo sam 99% siguran da nemože.

a1zg
24.05.2008., 14:09
Gle sad .Ajde za početak pročitaj moj post do kraja ili nemoj.Ponovit ću Auti rađeni za američko tržište se NE MOGU homologirati dakle ni uvesti u RH.Više nije u pitanju samo signalizacija ,kočnice ,sigurnost(pojasevi i jastuci),već to što njihovi motori ne mogu dostići europske norme pa bi iz toga razloga trebalo ugraditi motor za eurosko tržište.Kako u nas Hrvata zakoni ne vrijede baš za sve jednako (HDZ,generali,tajkuni i sl)moram se složiti da ni moje tvrdnje ne stoje baš uvijek.

Te sve gluposti su bile prepreka do 01.01.2008, sad više nisu. Auto MORA zadovoljavati euro 3 normu (ne 4) tak da svi noviji od 2004 se mogu uvesti.
Prije je bio problem jer su tražili E oznake na svemu (farovi, žmigavci, štopovi, pojasi...) ali fala bogu stalo im se na kraj. Jer ne rade ameri sve modele za export. A svugdje u EU se mogu uvesti baš svi američki modeli ako se naprave potrebne prepravke.

A nikad i ni na jednom autu nije postojao motor za europsko ili američko tržište. Svi su isti.

a1zg
24.05.2008., 14:17

Najbolji su Cadillac i Lincoln. Svi ovi su tu negdje, Chevrolet, Ford, Chrysler, dok je Dodge (kao Chryslerov brand) malo ispod po opremi, ali i cijeni.

A unutrašnjost je jeftinija nego kod recimo Mercedesa ili Bmw-a, ali nije baš rasulo ko na nekim korejskim poluproizvodima:)

Waynder RAM
09.06.2008., 18:04
oke.. i na kraju price...

primjer.. neki dodge ram u cali kosta cca 10 000$ 2005 godina...

kolko % nabit jos odprilike gore na to da bi ja uredno imao ZG rege i gurao golfove i ostala sranja po jarunu, u jarun? (da sada ne kalkuliram trošarine navedene iz prvog posta jer sam jednostavlno ljen) =P

facasplaca
09.06.2008., 18:42
Pitanje za sve koji su uvozili auto iz Amerike - kolika bi trosarina bila za Ford Explorer 2002, 4.0 motor, V6?
Ide li po tablicama nekim ili po kupoprodajnom ugovoru?

StormShadow
09.06.2008., 18:47
Vako za vas koji oćete rabljeno američko đubre jednostavnije vam je tako nešto kupit u Njemačkoj, već homologirano i uvest iz dojčlanda. ovo je uglavnom za one koji hoće jeftinije kupit europski auto i tu je druga priča, auto u usa mora bit jeftiniji 25000 ojra da bi se isplatilo. A ove američke kenjce nisam siguran da se može rabljene uvozit, zato fino u švabenland po njih

facasplaca
09.06.2008., 20:03
Vako za vas koji oćete rabljeno američko đubre jednostavnije vam je tako nešto kupit u Njemačkoj, već homologirano i uvest iz dojčlanda. ovo je uglavnom za one koji hoće jeftinije kupit europski auto i tu je druga priča, auto u usa mora bit jeftiniji 25000 ojra da bi se isplatilo. A ove američke kenjce nisam siguran da se može rabljene uvozit, zato fino u švabenland po njih

Posto sam vlasnik tog vozila i oslobodjen sam i carine i poreza i homologacije, zanima me koliko bi bila trosarina pri uvozu tog auta. Imas kakvu ideju gdje bih to mogao saznati?

StormShadow
10.06.2008., 01:11
Pitaj cigane u centru vozila hrvatske ili katedru za motorna vozila na FSB-u.

facasplaca
10.06.2008., 08:47
Pitaj cigane u centru vozila hrvatske ili katedru za motorna vozila na FSB-u.

S obzirom da sam 10.000 km daleko, bi li mi mogao pomoci o kome konkretno govoris? Neki link, kontakt informacije?

a1zg
10.06.2008., 08:51
oke.. i na kraju price...

primjer.. neki dodge ram u cali kosta cca 10 000$ 2005 godina...

kolko % nabit jos odprilike gore na to da bi ja uredno imao ZG rege i gurao golfove i ostala sranja po jarunu, u jarun? (da sada ne kalkuliram trošarine navedene iz prvog posta jer sam jednostavlno ljen) =P

Gruba računica kaže da su ti davanja oko 80%. Plus prepravke i atesti (cca 2000€). I naravno, ako ti carina prizna originalni račun.

a1zg
10.06.2008., 08:53
S obzirom da sam 10.000 km daleko, bi li mi mogao pomoci o kome konkretno govoris? Neki link, kontakt informacije?

Ovisi da li će priznati originalni račun. Vidi ovdje:
http://www.forum.hr/showthread.php?t=340338

a1zg
10.06.2008., 08:58
. A ove američke kenjce nisam siguran da se može rabljene uvozit, zato fino u švabenland po njih

Je da, i plati ga duplo više nego da si ga sam uvezao... Rabljene se može uvoziti sa par relativno jednostavnih prepravaka. I uz ovako nizak dolar i visoku cijenu benze u SAD (što podrazumijeva pad cijene od 20ak % za rastrošne SUV-ove i slično) to je sad dobra kombinacija za onog ko hoće američki auto.

neno1966
18.06.2008., 14:40
Jeli tko nedavno uvozio iz USA, neke informacije iz prve ruke?

a1zg
19.06.2008., 08:45
Jeli tko nedavno uvozio iz USA, neke informacije iz prve ruke?

Je.

http://www.forum.hr/showthread.php?t=340338

beatsteaks
02.08.2008., 19:02
A jel se može nabaviti npr X5 ili ML iz Amerike ali DIZEL!?
Ja sam gledao po tražilicama ali ima samo benzinaca.

Otidi na ebay.com i tamo ces nac dieselasa,znan ja san trazia za ujca diesela,ima stvarno dobrih dealova npr novi rav4 kosta 22k dolara (22x4.6= 101000) + 1500-2000 dolara transport + carina

u nas 236000 najjeftiniji model rav4.

Pa sami izracunajte ustedu.

A necu ni govorit o polovnom audi a4 (2004) cabrio za 10k eura evo link

http://cgi.ebay.com/ebaymotors/Audi-A4-BEST-PRICE-2004-AUDI-A4-1-8T-CABRIOLET-CONVERTIBLE-HEATED-SEATS_W0QQitemZ220261208373QQcmdZViewItem?hash=ite m220261208373&_trkparms=39%3A1|65%3A1&_trksid=p4506.c0.m245.l1308

duffy5
02.08.2008., 19:28

E i to je mene puno znimalo ... hvala za konkretan odgovor , a sta sa odjavom auta? ... kak to ide u americi ... isto kod nas? - koja dokumentacija se mora pripremiti?

Volio bih jednog dana imati SS auto ... cisto za "rekreaciju" i za kurčiti se.
u Evropi ima američkih automobila ali ili su u losem stanju ili ih ima samo u nekim izvedbama i recimo ima ih malo ... puno se trazi kod nas para za auto.... u Americi sto je nama zlato njima je smece.

vidim sad i na drugim forumima je bilo slicnih tema ... evo kako drugi to rade:
http://www.croportal.net/forum/auti/novi-ford-mustang-shelby-pitanje-21587/stranica2/

cr00ked
30.12.2008., 10:24
Oi,

uz malo ofrlje trazenja nisam naisao na neki thread koji bi pricao o temi iz naslova.

Jel netko ima iskustva sa uvozom auta iz amerike. Europskih, ako je bitno.

Da budem precizniji, koliko troskova je imao da uveze i o čemu sve su ovisili.

Fala,
T.

x-type
30.12.2008., 10:33
http://www.forum.hr/showthread.php?t=397833&highlight=auti+iz+amerike
http://www.forum.hr/showthread.php?t=97902&highlight=auti+iz+amerike
http://www.forum.hr/showthread.php?t=338142&highlight=auti+iz+amerike
http://www.forum.hr/showthread.php?t=310646&highlight=auti+iz+amerike
http://www.forum.hr/showthread.php?t=296909&highlight=auti+iz+amerike
http://www.forum.hr/showthread.php?t=268058&highlight=auti+iz+amerike
http://www.forum.hr/showthread.php?t=80019&highlight=auti+iz+amerike

ovo je samo kad se upiše u tražilicu "uvoz iz amerike", a gdje su još ostale kombinacije.... :rolleyes:

cr00ked
30.12.2008., 10:48
informativno, ali toliko oprecnih teza.

dakle provjeriti moze li uopce auto proci homologaciju, raspitati se za kontejner, cijene etc.

Hmm... Netko je spomenuo firme u .de koje se bave time, ima neko nekakvu preporuku iskustvo etc.?

Cuka
30.12.2008., 11:26
A ti ne bi čita stare teme nego da neko od nas to napravi i dostavi ti eleaborat. ??????????????

Inače u duhu blagdana da ne tražiš previše ne može a ako može onda je preskupo uglavnom zaboravi.

Johnny Boy
30.12.2008., 11:32
Bila je ta tema o uvozu iz US detaljno obrađena u tiskanom izdanju Autokluba. Mislim da je to bilo ove godine. Probaj nabaviti ili novine ili pogledaj na njihovom sajtu.
Znam da je bilo nekih auti koje je stvarno bilo isplativo uvesti, a neke baš i ne.

cr00ked
30.12.2008., 11:39
@Johnny Boy, zahvaljujem. Dostupni su mi svi brojevi pa cu baciti oko.

@Cuka. Sretan Božić i tebi.

testdriver
30.12.2008., 11:50
evo moje mišljenje a znam iz iskustva mog kolege, on je uvezao bmw x5 iz amerike, prije svega kupovina može biti povoljna samo kod kupnje luksuznih vozila, prva stvar koja se trebala prepraviti su bili farovi, žmigavci itd itd, nije potrebno zamijeniti brzinomjer jer večinom imaš milje sa oznakom i u km/h ali opet on je i to zamijenio, uspio je pribaviti i potvrdu proizvođača i nekako je uvezao taj auto, uštedio je dosta novaca itd, auto je možda u vožnji malo mekši od europskog modela ali imali smo prilike usporediti novi x5 za euro tržište i američki, ima jako puno preinaka, pogotovo kada ih staviš na dizalicu pa to sve malo bolje pogledaš, od nekih rješenja na ovjesu do elektronike itd

sve je bilo super do nedavno kada je počeo imati neke probleme sa elektronikom, tu je največi problem svih automobila uvezenih iz amerike, što rijetko koja firma u HR ima svu potrebnu dijagnostiku za njih, pogotovo za vozila tipa x5, kod tomića i zagrebu naravno niti nisu željeli čuti o tome vozilu, jamstvo naravno nemaš nikakvo, a vrlo teško je i dobaviti neke djelove koji nisu isti kao kod europskih bmw-a, ja sam prije imao chraysler 300m i redovno sam djelove kupovao iz amerike jer je moj model bio baš made in USA i znao sam da ih ima te su bili 5 puta jeftiniji nego kod HR uvoznika, nikada nisam imao problema sa tim autom, uspio sam kolegi nabavaiti djelove za taj bmw, međutim i dalje problem ostaje dijagnostika, trebao bi poslje nove godine ići u njemačku u neki specizalizirani servis za te američke modele vozila i tamo rješiti taj problem za elektronikom, često mu se pale neke blokade na motoru, pa u onim modovima vožnje ima dosta problema itd

najlakše je kupiti i prepraviti vozilo itd...ali taj problem post prodaje i nabavke rezervnih djelova za takva vozila može biti vrlo kompliciran posao

cr00ked
30.12.2008., 13:05
E ovo je upravo ono sto sam htio znati.

Korisno, konciznio, konkretno! (ne, nemam nista protiv crnaca ;)

Zahvaljujem.

tvr-4
01.01.2009., 15:05
evo moje mišljenje a znam iz iskustva mog kolege, on je uvezao bmw x5 iz amerike, prije svega kupovina može biti povoljna samo kod kupnje luksuznih vozila, prva stvar koja se trebala prepraviti su bili farovi, žmigavci itd itd, nije potrebno zamijeniti brzinomjer jer večinom imaš milje sa oznakom i u km/h ali opet on je i to zamijenio, uspio je pribaviti i potvrdu proizvođača i nekako je uvezao taj auto, uštedio je dosta novaca itd, auto je možda u vožnji malo mekši od europskog modela ali imali smo prilike usporediti novi x5 za euro tržište i američki, ima jako puno preinaka, pogotovo kada ih staviš na dizalicu pa to sve malo bolje pogledaš, od nekih rješenja na ovjesu do elektronike itd

sve je bilo super do nedavno kada je počeo imati neke probleme sa elektronikom, tu je največi problem svih automobila uvezenih iz amerike, što rijetko koja firma u HR ima svu potrebnu dijagnostiku za njih, pogotovo za vozila tipa x5, kod tomića i zagrebu naravno niti nisu željeli čuti o tome vozilu, jamstvo naravno nemaš nikakvo, a vrlo teško je i dobaviti neke djelove koji nisu isti kao kod europskih bmw-a, ja sam prije imao chraysler 300m i redovno sam djelove kupovao iz amerike jer je moj model bio baš made in USA i znao sam da ih ima te su bili 5 puta jeftiniji nego kod HR uvoznika, nikada nisam imao problema sa tim autom, uspio sam kolegi nabavaiti djelove za taj bmw, međutim i dalje problem ostaje dijagnostika, trebao bi poslje nove godine ići u njemačku u neki specizalizirani servis za te američke modele vozila i tamo rješiti taj problem za elektronikom, često mu se pale neke blokade na motoru, pa u onim modovima vožnje ima dosta problema itd

najlakše je kupiti i prepraviti vozilo itd...ali taj problem post prodaje i nabavke rezervnih djelova za takva vozila može biti vrlo kompliciran posao

Odlicna informacija,

Da li ste provjerili mogucnost kupovanja "scannera" u americi da vlasnik sam moze scanirati kodove i zatraziti popravak istih? Nisam siguran da bi ljudi to htjeli, ali bi mogla biti opcija.

Ja zivim u americi, i zanimalo me dali postoji trziste u HR za rabljene automobile (exotic/visa clasa - Porsche, Ferrari, Viper itd). Sto se zamjenskih US djelova tice, to bi se lako moglo slati iz Amerike.

Hvala, TK

KILLERDOG
01.01.2009., 16:25
i šalju se
evo kome treba pono link www.rockauto.com ju uzimam od njih za lincolna i jeep i do sada sve super

marq.fcb
01.01.2009., 19:06
i šalju se
evo kome treba pono link www.rockauto.com ju uzimam od njih za lincolna i jeep i do sada sve super

kak stojiš sa carinom? jel se isplati preko toga uzimat?

KILLERDOG
01.01.2009., 20:26
za lincolna 100% jer djelova ako i ima u europi,nitko nezna da li odgovaraju za limuzine (neki da, neki ne) drugog izbora nemam
za jeep definitivno se isplati recimo 2 lampe za jeep (jedino što su predviđene za 9004 ne h4) koštaju 20$+40ak$ poštarine (to su mi progledali)-kod nas je 1500kn jedna lampa
za lincoln mi je jednom prošli jedan i drugi krajnik i ruka volana bez carine,još me frajer zeznuo što mi je donjeo doma,a nikog nije bilo pa sam morao susjede zvati da mi preuzmu(ljudi fino zovu na mob ak se niko ne otvara) :D
inače oslobođen si plaćanja carine do 300kn (ulazi cijena i poštarina u to),a čovjek ti ubaci u paket račun ali bez poštarine ;)
dostava je brza i čovjek pošalje na mail tracking number da možeš pratiti svoj paket,a nakon kupnje dobiješ nei postotak popusta za iduću kupovinu
pa da platim i carinu i pdv još mi se uvijek više isplati djelove za jeep uzimati (primjetio sam na off road forumu da isto dosta ljudi uzima djelove,da sam bar prije to vidio ovako sam 3 dana zivkao po noći jedan po jedan dućan na internetu dok nisam našao ovog )

BundyBoy
09.01.2009., 13:54
a koja firma se bavi transportom ?
transport iz amerike u hrvatsku....
kako taj dio funkcioira ?
cijene transporta, sigurnost itd...

djubre44
09.01.2009., 15:14
Probaj s ovom firmom.oni su dosta zastupljeni u hrv.ak bus isao pitat onda javi cijene jer i mene zanima.ne bas za auto
Transport (http://www.mscgva.ch/)

BundyBoy
09.01.2009., 17:28
Probaj s ovom firmom.oni su dosta zastupljeni u hrv.ak bus isao pitat onda javi cijene jer i mene zanima.ne bas za auto
Transport (http://www.mscgva.ch/)

kaj nema neka hrvatska firma ?

KILLERDOG
09.01.2009., 18:03
iz kojeg djela amerike misliš voziti?
znam neke iz miamija što voze
ponuda meni je bila 2000$ do nizozemske i 4500$ do rijeke za auto duljine 10m,mogu potražiti negdje imam još njihov mail pa ti poslati link,koliko znam hrvatske firme nema jedino ako ne misliš na posrednike

Johnny Boy
10.01.2009., 08:57
a koja firma se bavi transportom ?
transport iz amerike u hrvatsku....
kako taj dio funkcioira ?
cijene transporta, sigurnost itd...

Pa otiđi u bilo koju špeditersku tvrtku i vjerujem da ti oni to mogu organizirati. I onda si tek miran što se tiče papirologije, osiguranja itd. jer to sve oni sređuju.

a1zg
12.01.2009., 12:36
Pa otiđi u bilo koju špeditersku tvrtku i vjerujem da ti oni to mogu organizirati. I onda si tek miran što se tiče papirologije, osiguranja itd. jer to sve oni sređuju.

To je istina. Ali isto tako iz auta koji za koji oni organiziraju kompletni prijevoz moraju biti ispuštena sva ulja, izvađen akumulator, mora biti osiguran od naginjanja do mislim 30% i tak još tih gluposti pun k. Sve se to da napraviti, ali ako će ti ameri to raditi za tebe, očekuj bar 1000-2000$ njihovog handlinga. Samo za utovar.
Dok recimo ako si to sam radiš (ili neki "naš" gore) i predaš im zatvoreni kontejner za prijevoz, niš od gore navedenog nemora biti ispunjeno. :D

Anton
12.01.2009., 12:46
Već me jedan forumaš tražio to na PP, ali pošto vjerujem da će koristiti svima, evo odgovora od jedne slovenske tvrtke, na moj upit o uvozu auta.Oni sve obave, vi samo preuzmete auto.Malo je duže, ali pošto je tema tražena, možete staviti u korisne linkove.

Pozdravljen!

Generalno zadeva deluje takole. Avto, motor itd. ti lahko poiscemo mi, ali
pa malo pobrskaj po:

Novi in rabljeni avti:
http://cars.com
http://autotrader.com
http://drivechicago.com
http://ebay.com
http://chicago.craigslist.org/cta/
http://auto-rv.com/
http://www.autofocuschicago.com/

Starodobniki- avtomobili:
http://www.collectorcartraderonline.com/
http://www.hemmings.com/

Podaljsane limuzine:
http://limosforsale.com

Bivalniki - RV
http://auto-rv.com/

Motocikli:
http://www.cycletrader.com/
http://www.cyclefocus.com/

Starodobniki-motocikli:
http://www.walnecks.com/

Motorne sanke:
http://www.snowmobiletraderonline.com/

ATV:
http://www.atvtraderonline.com/

Vodni skuterji:
http://www.pwc-traderonline.com/

za ZIP pa vpisi 60647 in potem glej tam v krogu 200 milj - okolica
Chicaga, bo vsaj nekaj 100-tisoc avtov v ponubi.
V kolikor zeljenega avta ni v tem krogu ali pa ga najdes kje npr.
v Californiji, New Yorku oz. na Floridi, potem pridamo realne
transportne stroske.

Ko najdes zeljeno, ti avto pogledamo, poslikamo, uredimo rezervacijo in
depozit ter izpeljemo postopek nakupa in transporta do evropskega
pristanisca. Predhodno preverimo tudi stevilko sasije (VIN#) v
databazah carfax.com in autocheck.com, v kolikor je imel zeljeni avto
kaksne probleme v preteklosti (nesrece, sumljiva lastnistva, stevilo
lastnikov,
ce je bil morebiti poplavljen itd).

Nasa usluga je 4.5% neto prodajne cene vozila, stroski prevoza pa so $1,600
za roll-on/roll-off do evropskega pristanisca. Mozen je tudi individualen
kontejnerski prevoz oz. kombiniran v primeru nakupa vecih vozil oz.
karkoli iz ZDA.
Pri transportu izberemo ne le najcenejse, temvec tudi najbolj renomirane
in izkusene mednarodne ladijske prevoznike, ki imajo tovor ustrezno
zavarovan in temu primerne ladje in vse ostalo: najpogosteje uporabljamo
Able Cargo (ablecargo.com).

Lahko pa dobis tudi registracijo na ameriske table, vkljucno z
inkorporacijo lastnega off-shore podjetja (Nevada, Delaware).

Vse cene so vedno fiksne v dolarjih, nihanja v tecajih dolar/evro so
lahko v prid ali pa tudi ne.

Glede samega postopka uvoza, homologacije in papirologije v Sloveniji,
se prosim obrni na (navedeni po abecednem redu):

Primoz Gosak
Email: [email protected]
Tel: 041 246 236

Nejc Lecnik
Tel: 040 462 901

LP iz Chicaga!

(O.P. Pri klicih prosim upostevaj 7 ur casovne razlike,
ko je v Sloveniji 8 zvecer je tukaj sele 1 popoldan. Hvala!)

Tom Susnik, CEO
ISM Inc
3415 W Diversey Ave #209
Chicago, IL 60647
USA
Phone: (773)593-4578
Fax: (815)230-4971

djubre44
12.01.2009., 17:18
Al oni ga uvezu u sloveniju i tam obave homologaciju,jer trebam recimo ja opet uvecst ga iz slovenije i platit carinu i porez.

Anton
12.01.2009., 19:48
Al oni ga uvezu u sloveniju i tam obave homologaciju,jer trebam recimo ja opet uvecst ga iz slovenije i platit carinu i porez.

Dovoze i do Rijeke, ali eto provjeri još jednom za svaki slučaj.

djubre44
13.01.2009., 02:22
ma ja pitam ovak da znam.ne planiram ja nikaj.ja sam siromasni student.

BundyBoy
13.01.2009., 17:06
niš ne razmem slovenski :eek: :lol:
morat ću malo zagrijati stolicu...
ali to me zanima

hvla na odgovoru :top:

marija2m
01.07.2009., 09:39
...................

marija2m
01.07.2009., 10:08
PROCES MOGUCNOST 1 - ili ti bolni proces jer je puno novca ili vremena

PROCES BEZ POVRATNICKIH POVLASTICA

BROJ JEDAN PRIJE SVEGA!!!!!!!!!!!
nazovi nekog speditera i pitaj koloiko bi te kostalo taj i taj auto uvesti bez povlastica
ukoliko se naravno moze

ukratko ovako ide porcedura za VELIKI POSTOTAK AMERICKIH VOZILA
http://i25.photobucket.com/albums/c56/kvrs921/AmericanFlagPoliceCar.jpg
I was born in the USA (http://www.youtube.com/watch?v=lZD4ezDbbu4) uff sada mi dode da idem nazad kada cujemo svoju pjesmu hmmmmmmmmmm :) no dobro je i tu :)

1. drzavni savez za mjerodavsto ili tako nesto
nazovi i potvrdi dali ti tablice i broj sasije prolaze VIN NUMBER -
01 5630-062

2. ispitivanje na nekom faksu tj.
Na temelju pregleda vozila i dostavljene dokumentacije (a) u Laboratoriju za motore i vozila (FSB) izrađuje se dokument: Ocjena sukladnosti vozila za izvaneuropska tržišta s obzirom na Europske homologacijske propise. Taj dokument zamjenjuje potvrdu proizvođača ili COC dokument, a sadrži popis izvaneuropskih i odgovarajućih ECE/EU propisa koje je predmetno vozilo zadovoljavalo u trenutku proizvodnje. (C.O.C certificate of conformity - pogledaj da li ga mozes nabaviti ) (http://www.eurococ.eu/en/home.php)

3. Homologacija ili vec kako se kaze :)
ide se u veliku goricu kod Institu za vozila VG
01/6379-200
vrlo drag decko barem prema meni
On mi je rekao : cek mi smo ti step 3 !!!!!!!!!" skoro se nisam unesvjestila

4. plasticna operacija vozila
da da sve promjene koje su nuzne

5. vjerovatno je carinjenje

NAPLATA :
idi tu i pogledaj troskove
(http://www.hak.hr/hak/sektor-za-vozila/homologacija/uvoz-americkih-vozila.aspx)
+ sve sto ti je spediter rekao

marija2m
01.07.2009., 10:44
PROCES MOGUCNOST 2 ili ti brzi odgovor na svu muku moze li ili nemoze li uci saznaj za 10-15 min

PROCES BEZ POVRATNICKIH POVLASTICA

POSTOJI I DRUGI NACIN provjere hoce li ti auto uci u EU ili ne

0. NAJ NAJ PRVI KORAK SPEDITER!!!
nazovi i vidi koliko te kosta uvesti ga ukoliko prode test

1. Sa dokumentima od auto tj. knjizica vozila tj, CAR TITLE
nazovi ovlastenog servisera (CLICK ZA LISTU) (http://www.hak.hr/hak/sektor-za-vozila/homologacija/ovlasteni-dobavljaci.aspx) ili odi do njega (ako si iz amerike - faksiraj mu da samo provjeri ukoliko moze nadam se da to moze tak napraviti)
nakon pregleda papira ustanoviti ce se da li Vase AMERICKO vozilo udovoljava EU ili ne ukoliko da
dobiti cete potvrdu koja kosta 403 kn.
ili C.o.C. (http://www.eurococ.eu/en/home.php)sam ja mislim da je to vise za EU auta nego americka ali amerikanci to spominju u svojim forumima

A EVO POPIS VOZILA KOJI UDOVOLJAVAJU ULAZAK (http://www.hak.hr/hak/sektor-za-vozila/homologacija/vozila-koja-udovoljavaju.aspx) *** no ipak nazovi ovalstenog!!!!! sve se mjenja iz svakih 6 mjeseci

ovako izgleda potvrda
http://www.hak.hr/media/stepbystep/potvrdaProizvBig.jpg

2. HOMOLOGACIJA
test koji kosta (meni je receno oko 350 -500 kn za mala gradska vozila) a veca je vise naravno
popis mjesta gdje se izvrsava homologcaija (http://www.hak.hr/hak/sektor-za-vozila/homologacija/ispitna-mjesta.aspx)

3. plasticna opercija
ukoliko je nuzna - najcesce su u pitanju svjetla ;) sto moze kostati prema procjenama do 7500 kn. !!!! OUCH

4. BUBREG I JETRA
naravno carinjenje PDV i ostalo - ovisi od auta do auta

**** VELICINOM Americka vozila NECE moci proci EU standarde ***
barem mi je receno ali moje malo gradsko je proslo
kako sam sretna

********** HAKOVA STRANICA STEP BY STEP mene je jako zbunila ali govori o bitnim papirima koje trebas procitaj (http://www.hak.hr/hak/sektor-za-vozila/homologacija/step-by-step.aspx) ***********

marija2m
01.07.2009., 11:08
BITNO PROCJENA VOZILA IDE SE PREMA

mobile.de (http://www.mobile.de/home/index.html)
no ja cu traziti od ovalstenog da mi da potvrdu njegove trenutne EU vrijednosti prema godini, kilometrazi i jacini motora
jer nije na toj web stranici :)

usaboy
03.12.2009., 14:05
http://www.hak.hr/hak/sektor-za-vozila/homologacija/uvoz-americkih-vozila.aspx
Nemojte se dat zavaravat, Ovo je link do vaseg rjesenja....

usaboy
03.12.2009., 14:19
Prica o autima iz amerike da su auta losija ili nezadovoljavaju nikog osim oni koji prodaju auta u Hrvatskoj.
Uistinu auta u Americi su puno opremljenija i izdrzljivia nego u Hrvatskoj ili opcenito sada u Europi.
Npr. 2009 godina bmw koji je napravljen u Njemackoj za njemacko trziste znaci auto ce se prodavat u njemackoj! nezadovoljava Quality standars za Switzerland. Posebni modeli sa posebnom provjerom kvalitete moraju biti da bi se uvezlo u CH. E Sad dragi moji ja sam dovezao 8 auta u Europu iz Amerike koje sam ocarinio u CH za koje nisam trebao nikakve preinake napravit i registrirao u CH bez problema.
Npr. 2007 Passat 2.0Turbo 6spd DSG full oprema osim Navigacije me je kostalo 1790 CHF sto je oko 7000 kuna.
Danas sam isao u Strojarski Fakultet i Razgovarao sa profesorom koji radi na homologaciji i kaze mi da trebam im platit za elaborat 4.888 kuna samo da bi pregledali auto i vidjeli preinake koje se trebaju napravit, potom trebam odvest u stanicu za tehnicki pregled u Velikoj gorici kojoj trebam platit isto toliko za potvrdu preinaka koje su napravljene.
Samo glup covjek ne bi mogao skuzit da je to klasicna otimacina novaca, te da se u Hrvatskoj nemoze nista napravit jer mi imamo vece standarde nego Swicarska.
Budimo realni i shvatimo da nas drzava Pljacka na kulturan nacin te da samo mozemo pozeljet jednog dana da nas shvate da nezelimo nista extra nego ono sto nam pripada kao poreznim obveznicima.

marq.fcb
03.12.2009., 16:45
:top:

brunci1
30.08.2011., 20:54
Interesira me uvoz rabljenog automobila iz SAD-a? Ima li netko iskustva vezano za uvoz, homologacija, carina, trošarina? Radi se o uvozu rabljenog Tuarega.

frenchkey
30.08.2011., 21:47
U USA za vožnju preko 90 milja na sat (144 km/h) ideš direktno u zatvor plus kazna. Zar misliš da su auti projektirani za vožnju do te brzine isti oni koji se prodaju u Europi? Da ne spominjem homologaciju.
Možda si se polakomio na nisku cijenu, ali ako nisi povratnik ne mislim da će ti se isplatiti

Alkemicharka
30.08.2011., 22:03
Interesira me uvoz rabljenog automobila iz SAD-a? Ima li netko iskustva vezano za uvoz, homologacija, carina, trošarina? Radi se o uvozu rabljenog Tuarega.

http://www.hak.hr/vozila/homologacija/uvoz-americkih-vozila/

marq.fcb
30.08.2011., 22:44
U USA za vožnju preko 90 milja na sat (144 km/h) ideš direktno u zatvor plus kazna. Zar misliš da su auti projektirani za vožnju do te brzine isti oni koji se prodaju u Europi? Da ne spominjem homologaciju.

kakve ti pizdarije pričaš....

a1zg
31.08.2011., 15:15
kakve ti pizdarije pričaš....

Stvarno... :rolleyes:

pikoc89
19.01.2012., 20:15
Ovako.
Htio bi kupiti auto u SAD-u, u kontejer pravac Rijeka, i kraj. Dakle, dodjem prodavaca, dam mu xy $ i sto onda? Imam dvojno drzavljanstvo, te nasu i njihovu vozacku (North Carolina.)
Radi se o autu godista od 1996 do 2000, konkretno SL (R129) Gledao sam ove hak-ove stranice za homologaciju, dali trebam prolaziti kroz taj proces ako ce auto biti regan na North Carolina tablicama (Imam covjeka koji ce mi svake godine slati naljepnice) (Ima tona auta koji po zg-u voze sa stranim tablicama, a Mustang iz 1986 ne zadovoljava homolog.)
Kakav je postupak ako me zaustavi policija? Kakva je situacija ako auto vozim izvan drzave?
Ako ce biti kakva davanja, koja su to, i ako se mora placat, dali ide po snazi ili obujmu?
U SAD-u sam bio u nekoliko navrata, sveukupno preko tri godine. Dali onda imam pravo uvest auto, i kako to tocno ide? Ja bi njega najradje registrirao na HR tablice, ali to bi kostalo puno previse...

I wonder
19.01.2012., 20:40
kao prvo, nema šanse da taj auto legalno uvezeš i da ga staviš na HR tablice.

a ako hoćeš voziti na američkim tablicama, nema problema. policija te zaustavi, daš im papire od auta i američku vozačku i sve 5.
ali ako ti se nedajbože dogodi sudar nakon godinu dana u HR, onda ćeš imati problema jer si ti u principu stranac i morao si ili izvesti auto iz hrvatske ili ga preregistrirati.
izlazak zato jer se smatra da kao stranac imaš turističku vizu na 6 mjeseci i dulje od toga nesmiješ imati auto ovdje.
ako želiš dulje od 6 mjeseci onda moraš imati riješen status (radnu ili boravišnu dozvolu) pa dobivaš HR zelene tablice.

greške moguće ali u principu, to tak šljaka.

pikoc89
19.01.2012., 21:01
Okej. Recimo da me zaustavi policija nakon 2 godine, auto ima americke tablice i ja americku vozacku. Dali mi sto mogu? Kazna, zapljena vozila? Postoje li kakve komplikacije zbog toga sto ja imam dvojno drzavljanstvo? Dali se nekako mogu izvuc zbog toga sto imam dvojno?

I wonder
19.01.2012., 22:39
to moraš pitati na policiji, najbolje osobno jer preko telefona će te zavaljat.

što će se dogoditi, teško je reći, pogotovo jer imaš dvojno. ali znam da si obavezan izaći van države ako boraviš na dulje vrijeme, smiješ biti maksimalno 3 mjeseca u 6 mjeseci što znači da LEGALNO možeš boraviti 2 puta godišnje po 3 mjeseca.
pa ako dođe do sudara i na neki način nađu da si ilegalno boravio u HR (štambilj ulaska na granici ili avionska karta), možeš imati problema a to ti netreba. pogotovo jer želiš taj auto za stalno a ne samo za ljeto.
nije uopće sporno da se možeš voziti godinama bez problema. problem je što je to protiv zakona. i kod nas a i svugdje drugdje.
za kazne i ostalo....neznam. možeš završiti na državnoj košti u ježevu u centru za ilegalce a opet neznam da li je to postupak i za ljude sa dvojnim državljanstvom niti da li je dvojno legalno moguće za HR i USA. za to ti treba fiškal koji pozna te stvari.

pikoc89
19.01.2012., 23:51
Hvala.
E sad, dali se mogu olaksati stvari kad udjemo u EU, ili ce vrlo vjerojatno biti idalje komplicirano? Gledam cijene oko 12000 dolara, a na HAK-ovim je taj SL dozvoljen sa godinama prozivonje iza 2000, a ti automatski kostaju vise.
Jedino mi preostaje cekati da se cijene malo spuste (izlazi novi model) i da udjemo u EU.

sleepwalker74
20.01.2012., 08:17
ako te zaustave i provjere gdje imaš prijavljen boravak, ne brijedi ti dvojno državljanstvo... pogotovo ako radiš kod nas ili zdrastveno osiguran, transakcije na bankovnom računu... ima cijeli niz načina kako dokazati da boraviš u RH dulje od 183 dana u godini... što nije nužno u komadu nego se zbraja, i ne gleda se kalendarska godina...
policija ukoliko zaustavi takvo vozilo može privremeno oduzeti vozilo, ali u svakom slučaju predaje carini na daljnje postupanje, mogu te i mobilne jedinice carine zaustaviti...

I wonder
20.01.2012., 09:45
Hvala.
E sad, dali se mogu olaksati stvari kad udjemo u EU, ili ce vrlo vjerojatno biti idalje komplicirano? Gledam cijene oko 12000 dolara, a na HAK-ovim je taj SL dozvoljen sa godinama prozivonje iza 2000, a ti automatski kostaju vise.
Jedino mi preostaje cekati da se cijene malo spuste (izlazi novi model) i da udjemo u EU.
nema promjena.
i dalje se HR ima pravo štititi od uvoza starih auta koji jače zagađuju, čak će biti i gorje jer će limit za uvoz biti podignut na Euro IV motore.
tak da ni ovaj iz 2000. neće zadovoljavati.

ispitaj mogućnost da uvezeš taj auto kao povratnik jer si rekao da si radio u americi, makar i na kraće a više puta.
ali onda se MORAŠ prijaviti u HR ako hoćeš uvesti auto kao povratnik.

Alkemicharka
20.01.2012., 11:03
nema promjena.
i dalje se HR ima pravo štititi od uvoza starih auta koji jače zagađuju, čak će biti i gorje jer će limit za uvoz biti podignut na Euro IV motore.
tak da ni ovaj iz 2000. neće zadovoljavati.

ispitaj mogućnost da uvezeš taj auto kao povratnik jer si rekao da si radio u americi, makar i na kraće a više puta.
ali onda se MORAŠ prijaviti u HR ako hoćeš uvesti auto kao povratnik.

Ne može ni kao povratnik jer sigurno nije u posjedu imao vozilo najmanje 6 mjeseci (kaže da bi ga kupio) i boravio van RH u komadu najmanje 12 mjeseci, te ga uvezao u roku godine dana po povratka

mihael suhalj
10.02.2013., 12:28
Imam dodgea caravana iz 2005. 3.3 v6 sa 80 tkm, zanima me kako da ga prenesem sa kanadskih tablica (ontario) na nase i koliko bi me sve to ispalo novaca?vidim da mislize da sam povratnik ali ja sam ovdje oduvijek, samo sam od sogora dobio auto pa sam mislio ga prenijet i plin stavit

yedwy
10.02.2013., 12:33
Nikako

Actros1841
10.02.2013., 12:38
Imam dodgea caravana iz 2005. 3.3 v6 sa 80 tkm, zanima me kako da ga prenesem sa kanadskih tablica (ontario) na nase i koliko bi me sve to ispalo novaca?

Moraš požuriti još do 1.07. vrijedi popust za "povratnike" ....potvrda o boravku dužem od godinu dana u Kanadi, i onda nema homologacije, nema carine ali ima trošarina....nakon toga samo preko EU najbolje Nizozemska ili Belgija, da ga tamo netko "uveze" registrira i onda u hrvatsku s njime , jer vozilo koje je jednom bilo registrirano u jednoj članici EU može i mora se registrirat u HR!

mihael suhalj
10.02.2013., 12:41
Nikako

Zasto?

Actros1841
10.02.2013., 12:46
Zasto?

zbog homologacije i zato da se zaštite prodavači novih vozila iz eu ...jer jedan mustang, dođe novi na cestu kao malo bolje opremljen golf i to kad bi se platila i carina i porez i trošarina!

U cijelu EU možeš uvest nove američke aute samo u hr se cvh pravi pametan!

mihael suhalj
10.02.2013., 12:57
zbog homologacije i zato da se zaštite prodavači novih vozila iz eu ...jer jedan mustang, dođe novi na cestu kao malo bolje opremljen golf i to kad bi se platila i carina i porez i trošarina!

U cijelu EU možeš uvest nove američke aute samo u hr se cvh pravi pametan!

Pa jos mi samo odgovorite koliko bih trebao platiti sve to iako je neisplativo

MaliZeleni10
10.02.2013., 13:42
Nazovi cvh i pitaj njih, oni to najbolje znaju pa kad saznas cifre vidi je li ti isplativo.

mihael suhalj
10.02.2013., 13:45
Nazovi cvh i pitaj njih, oni to najbolje znaju pa kad saznas cifre vidi je li ti isplativo.

Hvala.

Lee Champa
10.02.2013., 14:47

I ono što kažu ne uzimaj zdravo za gotovo.
Kad kreneš sa tim uvijek izmisle još nešto novo, a neće ti dati papir na kojem se navode radnje koje trebaš obaviti!:D

wilson
10.02.2013., 15:08
A koliko ti tema otvaras.....

SAS
11.02.2013., 01:27
Imam dodgea caravana iz 2005. 3.3 v6 sa 80 tkm, zanima me kako da ga prenesem sa kanadskih tablica (ontario) na nase i koliko bi me sve to ispalo novaca?vidim da mislize da sam povratnik ali ja sam ovdje oduvijek, samo sam od sogora dobio auto pa sam mislio ga prenijet i plin stavit

Taj guta ko blesav jer je motor 3.3 v6 i to još za američko tržište gdje je normala da auto troši gradske 20 litara kao kod nas 8 litara. I još ktomu nemaš dijelova u izobilju pogotovo za taj motor, to i nije neka sreća bolje ga prodati i onda kupiti neki normalan za europsko tržište lakše ćeš ga prodati kada dojde vrijeme za prodaju. Da je to neki motor do 2.5 benzinac nebih ništa rekao još bi se čak složio za uvoz i plin unutra.

navigator1
11.02.2013., 20:19
...pa sta nije potrebno u kontinuitetu imat prijavu na 6 mjeseci i 1 dan za povratak i uvoz svoga auta bez problema, je li se sto promjenilo u medjuvremenu?

I wonder
11.02.2013., 21:11
ako sam dobro shvatio, on NIJE povratnik.
da bi uopće mogao uvesti takav auto, mora se prijaviti u HR na stalni boravak. a dobiti takav papir (odobrenje privremenog boravka) od MUP-a kad si stranac (bez obzira što priča hrvatski) je muka isusova.

cvor
12.02.2013., 12:37
ja ak sam skužio on je u HR non stop, a od šogora je dobio auto s kanadskim tablicama...

hasselbaink
12.02.2013., 13:56
ja ak sam skužio on je u HR non stop, a od šogora je dobio auto s kanadskim tablicama...

Pa da, nema se tu što skužiti, čovjek je to jasno napisao u prvom postu.

LeopardGecko
15.12.2013., 17:12
Koliko bi bilo teško uvesti američki oldtimer u Hrvatsku.Meni se sviđa Ford Mustang iz 60-ih,kod nas po njuškalu ih ima par(neki čak sa našim registracijama),ali svi su preko 150000 kn,a na ebayu ih ima u ok stanju za oko 5000$(oko 28000 kn)plus dostava.Kako su ih oni koji ih prodaju po njuškalu uvezli i homologirali za europske standarde i jel ima šanse za nekako doći do takvog auta bez trošenja preko 5 puta više novca na njuškalu?

gps-ri
15.12.2013., 18:09
Koliko bi bilo teško uvesti američki oldtimer u Hrvatsku.Meni se sviđa Ford Mustang iz 60-ih,kod nas po njuškalu ih ima par(neki čak sa našim registracijama),ali svi su preko 150000 kn,a na ebayu ih ima u ok stanju za oko 5000$(oko 28000 kn)plus dostava.Kako su ih oni koji ih prodaju po njuškalu uvezli i homologirali za europske standarde i jel ima šanse za nekako doći do takvog auta bez trošenja preko 5 puta više novca na njuškalu?

za 5milja $ sigurno neces naci a da ga ne treba restaurirati.
ali sve ovisi sto trazis.

ali ako te bas zanima obrati se ovom covjeku,bavi se tim stvarima i znat ce ti odg na sve sto te zanima..
mail: [email protected]
mob: 091 792 43 05

hasnfefer
15.12.2013., 20:47

Nisam siguran treba li oldtimer homologaciju. U smislu naplate sigurno, ali oldtimeri ne podlježu - koliko znam - nikakvom zakon prema kojemu bi se moralo raditi zahvate na djelovima vozila.

LeopardGecko
15.12.2013., 22:33
za 5milja $ sigurno neces naci a da ga ne treba restaurirati.
ali sve ovisi sto trazis.

ali ako te bas zanima obrati se ovom covjeku,bavi se tim stvarima i znat ce ti odg na sve sto te zanima..
mail: [email protected]
mob: 091 792 43 05

Ne znam jesu li na ebayu baš u savršenom stanju,ali po slikama ih velik dio izgleda ok,cijene prosječno idu od oko 5000 do oko 10000$(evo link http://www.ebay.com/sch/Cars-Trucks-/6001/i.html?_from=R40&_dmpt=US_Cars_Trucks&makeval=Ford&modelval=Mustang&Model%2520Year=1965|1966|1967|1968|1969&_nkw=Ford%20Mustang ).Budem se još raspitao.

mile82kc
23.10.2014., 20:00
Pozdrav,
prvi sam put na forumi i ne znam postoji li ovakava tema...
Zanima me mogu li registrirati vuzilo uvezno iz SAD-a ili Kanade tamo i registrirati jer sam naišao na oglas gdje piše da se može pa me zanima iz prve ruke...

http://www.njuskalo.hr/auti/dodge-charger-5.7-r-t-hemi-2014-oglas-13162641

državljanin sam RH i nikad nisam imao inozemno državljanstvo...

Moonraker
23.10.2014., 20:25
Možeš.

Nakon što napraviš preinake potrebne da vozilo prođe homologaciju, platiš carinu, trošarinu i prijevoz.

Ugl, neisplativo. A oglas ne bih komentirao, samo još jedan dokaz koliko je njuškalo neozbiljno.

mile82kc
23.10.2014., 20:31
hvala na odgovoru :)
ali vidio sam u Ludbregu jedan Dodge RAM s stranim tablicama a čojek je iz Ludbrega...kako je to moguće??

I wonder
23.10.2014., 20:57
moguće je ako ima prijavljeno prebivalište van HR.
tada smije voziti auto sa stranim tablicama ali treba imati i stranjsku vozačku dozvolu.
i ako auto ne glasi na njega, dokaz da ga smije upotrebljavati.

streličarstvo
23.10.2014., 21:00
hvala na odgovoru :)
ali vidio sam u Ludbregu jedan Dodge RAM s stranim tablicama a čojek je iz Ludbrega...kako je to moguće??

Ovo sa njuškala je zajeb,u Can ne postoji model za EU,znači čim nema onu čarobnu naljepnicu s hom.brojem....zaboravi.Za zez,pitaj prodavača neka ti pročita homologacijsku oznaku.

hasnfefer
23.10.2014., 21:22
Vjerovatno treba uplatiti cca 25% svotice prije nego "pošalju" auto kupcu.
:nono: bjež' od toga.

papa štrumf
01.03.2015., 01:25
Dali je netko uvezao auto? Koliko bi to kostalo sve zajedno. Auto se prodaje u usa i u eu.
Vidim koliko je homologacija, nenormalno su nabili cijene. Mozda uvesti u drugu eu drzavu pa u hr?
ide li tu jos i carina trosarina...?

hasnfefer
01.03.2015., 10:04
Ne znam ima li koristi od prebacivanja u neku drugu EU državu, a zatim u Hrv. Najsigurnije bi bilo s konkretnim podatcima (model, motor, broj šasije...) pitati CVH, HAK, ili čak carinsku. Jedino što ćete izvozati, tj, prebacivati posao na druge.

Nalc
01.03.2015., 13:16
CVH je smijurija. Još kad sam videl tko je glavni, smijal sam se ko lud. Nego, pričal je Ruda da sw može prebaciti USA auto u Njemačku pa onda uvesti u Hrvatsku i da tu CVH nema kaj paradirati jer smo ipak sad svi EU.

streličarstvo
01.03.2015., 17:55
Dali je netko uvezao auto? Koliko bi to kostalo sve zajedno. Auto se prodaje u usa i u eu.
Vidim koliko je homologacija, nenormalno su nabili cijene. Mozda uvesti u drugu eu drzavu pa u hr?
ide li tu jos i carina trosarina...?

U nekoj drugoj zemlji ga moraš i registrirati.
Ovdje imaš cijene pregleda i poslije toga ide carina pdv i PP po količini CO2 na procjenjenu vrijednost.
http://www.hak.hr/vozila/homologacija/uvoz-americkih-vozila/

papa štrumf
02.03.2015., 05:15
to su majmuni, auto se mora pregledati u FSB za preko 5000kn. Ko da na tehnickom nemogu vidit dali je sposoban za promet. uskoro ce nas i africke zemlje prestici.

toni_os
02.03.2015., 11:50
Pogledaj i ovo ako vrijedi za tebe:
http://www.carina.hr/Glasnogovornik/PIOEntitet.aspx?args=j4Z13iRmI9cRK0b8dwE8sQ==
Ako si povratnik i auto je u tvome vlasništvu preko 6 mjeseci, pdv i carinu ne moraš platiti. Ako nisi povratnik onda ništa :D

papa štrumf
02.03.2015., 17:20
Hvala. Kakvo je stanje sa motociklima?

navigator1
06.04.2015., 12:43
Pa sta nisu norme od ekoloskih do tehnickih rigoroznije u usa nego u eu? zasto onda tesko uvest auto iz usa ili bio oldtimer, zar eu oldtimeri imaju bolje standarde nego usa oldtimeri? posto je autoindustrija usa imala injektorsku tehniku i klime jos 50-ih godina a da ne spominjem katalizatore, kad u eu nisu ni znali sta je to katalizator!

hasnfefer
06.04.2015., 20:16
Nije baš tako jednostavno, a i uzalud ubrizgavanje, katalizator i ne znam što sve ne ako ti auto ima V8 sa 7500 kubika :D

Sledgehammer
03.09.2015., 15:34
tu CVH nema kaj paradirati jer smo ipak sad svi EU.

EU nije država, pa tako nema ni zajedničkih zakonskih normi, niti EU kao EU bilo što konkretno određuje.

U nekoj drugoj zemlji ga moraš i registrirati.
Ovdje imaš cijene pregleda i poslije toga ide carina pdv i PP po količini CO2 na procjenjenu vrijednost.

Američka vozila je najbolje unijeti iz neke od država EU, ponuda je solidna, cijene su prilagođene cijanama u Americi plus sva davanja koja trebaju da bi se zadovoljilo EU homologacijske norme, tako da iako puno zvuči, riječ je o maloj razlici u novcu ukoliko bi cijeli proces radio netko sam i sve plaćao, a ogromna je razlika u riziku i malom milijunu zajebancija i troškova i briga da se auto kupi

1. naslijepo,
2. da nije prijevara po pitanju novca, plaćanja, boje, opreme, stanja vozila,
3. da se ništa ne dogodi u (skupom i dugotrajnom) transportu,
4. da ga se homologira u stranoj EU zemlji i doveze ovamo i registrira,
5. da... rizika i problema mogućih milijun, a najvažnije je da se odlaskom u neku blisku EU zemlju na licu mjesta kupi vozilo koje je nedvojbeno EU homologirano, papirnati pokriveno i "opipljivo i vidljivo", nema nagađanja...

Pa sta nisu norme od ekoloskih do tehnickih rigoroznije u usa nego u eu?

Ako pitaš Amere, njihove su strože. Možda i zato jer cijelu priču tumače vrlo određeno sa samo jednog aspekta, ne zbrajaju ukupni CO2, nego samo koliko ga je po jedinici zapremine (po 100 ccm). No ako gledamo realnost, a to je koliko CO2 UKUPNO izbacuje vozilo, onda su im auti koma...

posto je autoindustrija usa imala injektorsku tehniku i klime jos 50-ih godina

Injektorsku nije sigurno, oni se i danas bore sa DI tehnikom i nemaju je u 99,9% motora...

a da ne spominjem katalizatore, kad u eu nisu ni znali sta je to katalizator!

Nemoj nas nasmijavati, proguglaj bar prije i informiraj se tko je katalizatore izmislio, napravio i prvi ugradio... kakvi Ameri?

Fishkal
03.09.2015., 15:38
Potpis na seldgea.

Sledgehammer
03.09.2015., 15:53
Što nije točno, čije nije točno?

Fishkal
03.09.2015., 15:55
Tvoje sve točno, kolega iznad nabrojio svega i svačega.

Malo sam uredio post, sad je jasno.

cipre21
05.07.2017., 11:50
Pozdrav svima!!!
Imam pitanje s obzirom da je prošlo cca 2 godine od zadnjeg posta pa se, siguran sam, mnogo toga i mijenjalo.
Teta iz Amerike kada dođe u Hrvatsku vozi svoj Jeep Wrangler kojeg je prije nekoliko godina dovezla u Hrvatsku. Auto je na USA tablicama. Kako više ne vozi, odlučila se za prodaju. Meni je ponudila auto, kako kaže dat će ga jeftino.
Zna li tko, ukoliko se odlučim za kupnju, što me čeka i koliko su troškovi?
...pretpostavljam da je kupoprodaja uobičajena kod bilježnika?
Što je s porezom?
Homologacijam, koliko vidim cca 15000kn?
Registracija, osiguranje?
Zahvaljujem unaprijed

streličarstvo
05.07.2017., 22:00
Pozdrav svima!!!
Imam pitanje s obzirom da je prošlo cca 2 godine od zadnjeg posta pa se, siguran sam, mnogo toga i mijenjalo.
Teta iz Amerike kada dođe u Hrvatsku vozi svoj Jeep Wrangler kojeg je prije nekoliko godina dovezla u Hrvatsku. Auto je na USA tablicama. Kako više ne vozi, odlučila se za prodaju. Meni je ponudila auto, kako kaže dat će ga jeftino.
Zna li tko, ukoliko se odlučim za kupnju, što me čeka i koliko su troškovi?
...pretpostavljam da je kupoprodaja uobičajena kod bilježnika?
Što je s porezom?
Homologacijam, koliko vidim cca 15000kn?
Registracija, osiguranje?
Zahvaljujem unaprijed

Ništa se nije promjenilo...carina 10%,pdv 25%,posebni porez po kol co2 %??????,moraš posjetiti FSB(fakultet strojarstva i brodogradnje)kod čini mi se Gosp.Lulića radi usporedbe normi i preinake na svjetlosnoj signalizaciji.Prevedimo...da ti ga i pokloni bit će preskupo,naročito ako je "krampina".Takva vozila su inače pod carinskim osiguranjem pa ako nije produljeno mogao bi biti i carinski prekršaj,ovisno pod kojim uvjetima je ušlo u zemlju.Ako ti sve i prođe,koštat će te kao da si ga negdje u HR kupio za puni iznos.
Osiguranje po Kw,cestarina po cm3.

SunshineState
02.10.2017., 02:44
Vracamo se uskoro iz SAD-a u Hrvatsku i razmisljamo o tome da uvezemo auto. Naravno, brodom u Rijeku. E sad, kakav je trenutno postupak? Kome se najbolje obratiti sa pitanjima? Carini, HAK-u?
Ne znam koliko bi nam se isplatila cijela stvar.. ne radi se o nikakvom skupocjenom autu i sl. Ovdje kad bi ga prodavali bi dobili max 10 tisuca $.
Auto je u nasem vlasnistvu zadnje 3 godine i imamo americke vozacke..

Old Iggy
02.10.2017., 09:21
Vracamo se uskoro iz SAD-a u Hrvatsku i razmisljamo o tome da uvezemo auto. Naravno, brodom u Rijeku. E sad, kakav je trenutno postupak? Kome se najbolje obratiti sa pitanjima? Carini, HAK-u?
Ne znam koliko bi nam se isplatila cijela stvar.. ne radi se o nikakvom skupocjenom autu i sl. Ovdje kad bi ga prodavali bi dobili max 10 tisuca $.

Carina ti je lokacija koju trebaš kontaktirati. Tu je sve relativno jasno.
Vidi ovdje (https://carina.gov.hr/istaknute-teme/fizicke-osobe-2715/povratnici/2739).

KILLERDOG
02.10.2017., 18:04
savjet, vidi da brod dođe u nizozemsku pa se dovezeš do hr
jer ja kad sam to radio je razlika između rijeke (kopar isto) i nizozemske bila 2500$

Zek0slav
02.10.2017., 18:47
Baš jučer vidim neki Dodge noviji parkirao. Ima zg tablice i nema žmigavce kao europski nego su integrirani u stop svjetla.

streličarstvo
02.10.2017., 21:09

1.Javiš se u DZM(državni zavod za mjeriteljstvo)gdje ćeš ishoditi oslobođenje od redovnog postupka homologacije-dobiti ćeš alternativni za koji ne moraš priložiti potvrdu proizvođača pošto je ne možeš ni dobiti.
2.U nekoj od Stanica za TP obaviš alternativni postupak-košta isto kao i normalni.
3.Carinska uprava.
4.Dok traje ta procedura odeš u Ministarstvo prometa i ishodiš oslobođenje od pojedinih stavki tehničkih uvjeta(crvene žmige,prednji farovi i sl),mora biti točno navedeno na što se oslobođenje odnosi.Tu potvrdu ćeš trebati na TP a poslije pohrani u vozilo.
5.Tehnički pregled i registracija.
6.Ovo vrijedi samo za status povratnika

streličarstvo
02.10.2017., 21:10
savjet, vidi da brod dođe u nizozemsku pa se dovezeš do hr
jer ja kad sam to radio je razlika između rijeke (kopar isto) i nizozemske bila 2500$

Jesi ti vozio iz NL?

streličarstvo
02.10.2017., 21:47

Koje vozilo i koji broj je na prvom mjestu VIN oznake?

KILLERDOG
05.10.2017., 04:23
da, ja sam ga vozio do granice s HR
onda je morao na kamion ispred granice i do zg na carinu

ostalo za oslobođenje i papire je već pisano a i novije su info od mojih (ali koliko vidim sve je isto )

streličarstvo
05.10.2017., 09:36
da, ja sam ga vozio do granice s HR
onda je morao na kamion ispred granice i do zg na carinu

ostalo za oslobođenje i papire je već pisano a i novije su info od mojih (ali koliko vidim sve je isto )

Zašto ga nisi mogao voziti po HR?

Guater
05.10.2017., 11:44
Zbog carinskog prekrsaja ako vozis strane tablice u svojoj zemlji.

Sent from my Apollo Lite using Tapatalk

KILLERDOG
05.10.2017., 22:44
ma nije zbog toga,ako imaš papire i registraciju nema problema, posebno ako si ti i vlasnik vozila
ma ja sam skinuo tablice, i rješavao privremene, i nekej sam sprčkao / kompanija koja je to radila, pa su mi napravili sve da mogu voziti samo unutar eu
zato, kaem bilo je to prije 10 godina

streličarstvo
06.10.2017., 05:55
ma nije zbog toga,ako imaš papire i registraciju nema problema, posebno ako si ti i vlasnik vozila
ma ja sam skinuo tablice, i rješavao privremene, i nekej sam sprčkao / kompanija koja je to radila, pa su mi napravili sve da mogu voziti samo unutar eu
zato, kaem bilo je to prije 10 godina

Za takva vozila je bilo potrebno ugovoriti carinsko osiguranje za svaku državu.Pošto tada HR nije bila članica,takvo osiguranje nije vrijedilo u HR(ako si ga ugovorio za EU..odnosno ako si ga ugovorio za HR nisi smio prijeći granicu EU.Mislim da je takvo osiguranje ukinuto..više se ne može ugovoriti.

Mutt
24.10.2017., 10:17
Znam da u Njemačkoj i Nizozemskoj ljudi okupljeni u klubove ljubitelja određenih modela/marki udružuju snage i zajednički naručuju određenu količinu vozila direktno iz Amerike iz tvornice ili generalnog dilera, koji se pobrine da se sve strpa u brod i iskrca u Amsterdamu, a dolazak broda i preuzimanje vozila im je kao praznik...

To je osobito izraženo za EU-pojmove rijetke modele tipa Dodge RAM, Hummer H2 i H3 (dok su se još proizvodili) i slični modeli...

Razlike u cijenama su bile (i ostale) povelike, jedan Hummer H3 je koštao cca 30.000 dolara ili tadašnjih 22.000 eura u Americi, dok ga se kod nas nije moglo dobiti ispod cca 55.000 eura, čime je jasno koliko plindraju svi ti posrednici...

Ljudi su znali naručivati - kao klub ili udruga - po 5-6 i više komada odjednom iz tvornice (normalno, svatko je kupio samo jedan za sebe), jasno homologiranih vozila za EU, a po dolasku u Amsterdam rješavanje papira i direktno preuzimanje vozila je na kraju donosilo uštede od cca 10-15.000 eura naspram EU-MPC kod dilera. Ta je spika bila točna i istinita prije cca desetak godina, sada su neke stvari malo drugačije i moguće i lakše i naprednije, pa je i dovoz brodom direktno do Rijeke moguć, ako se ne varam cijena prijevopza brodom za pojedinačni takav veliki auto je izmeđi 6 i 8.000 dolara na tvorničku cijenu, a na netu ima i puno prijevozničkih servisa koji sređuju cijelu priču i isporučuju vozilo gdje hoćeš.

Možda ako nekoga interesira određeni model bi bilo bolje da sreću uvoza potraži na taj način preko njemačkih/benelux klubova i foruma, pa se "učipne" u kombinaciju ako su iste još aktualne (a vjerujem da za spomenute modele kao što je RAM, Escalade, Navigator, itd itd, takva kupnja je još uvijek dobro isplativa!). Treba vremena, novca i živaca, ali je to i dobar put do željenog dream-cara uz nemalu uštedu na kraju.

j.a.
06.05.2018., 21:59
Razmatram mogucnost uvoza auta iz SAD-a.
jel mi moe netko skratiti muke i rec kako mogu odrediti koliki ce mi biti troskovi: carina, trosarina, naknada gospodarenja otpadnim vozilima?
sve kaj ima je izracun ppmv, a to valjda ne trebam :ne zna:

j.a.
06.05.2018., 22:29
ok, nasao sma da je naknada gospodarenja otpadnim vozilima 0.60kn po kilogramu vozila.
carina je izgleda 10% nisam siguran.
trosarina po ovom linku: http://www.sucic.info/voz/trosarine2018.php

me ispada 55 tisuca kn?!? jel to moguce? ima dosta c02, 246g/km :ne zna:

i cem sluzi ta trosarina? odnosno, kako su politicari taj harac objasnili?

CDRW
07.05.2018., 11:52
A zaboravio si da auto treba preradit na EU propise (farovi, šajbe, pojasevi ...)?

pred02
18.04.2019., 12:39
Moj otac koji zivi u Americi i tamo je radio vraca se u HR u penziju. On je vec 25+ godina u Americi i razmislja da vrati automobil. Auto u pitanju je 06 Audi A4.

Koliko ja znam za povratnike netreba da se radi homologacija. Nasli smo prevoznika koji ce da transportuje do Belgije (RoRo) odatle bi ga vozili do Hrvatska.

1. Gde i kako mozemo da resimo papire za uvoz?
2. Gde moze da se nabavi osiguranje za vozilo iz Amerike?

Hvala

Guater
18.04.2019., 12:42
Uvozi u Srbiju ili Hrvatsku?

Sent from my Nokia 6.1 using Tapatalk

pred02
18.04.2019., 13:51
Uvozi u Srbiju ili Hrvatsku?

Sent from my Nokia 6.1 using Tapatalk

Hrvatsku. Hvala

gunnerst
28.06.2019., 17:13
Bok, uvozio bi auto iz sad, cita san da postaje firme koje se time bave i odrade sve umisto tebe i cak uzmu ne veliku proviziju.
Zanima me zna li iko takvu firmu i ako se ne smi reklamirat ovde moze li mi bar na PM poslat
Hvala

Medicman
03.01.2020., 07:33
Pozdrav. Odlučio sam se okušati i uvesti auto iz SAD-a, u pitanju je BMW, još se premišljam, ali f10 M5, jer znate kako su kod nas u Hrvatskoj, cijene tipa 40 milja eura za M3 e92 :rofl:
E sad ima jedna dilema. Uzeo bi polupani auto i platio ga do 20 tisuća dolara, naravno noviji model, te ga takvog uvezao ovdje. Koliko znam mora biti u voznom stanju da ga uvezu na brod, tako piše, što znači da nije pretjerano slupan. Shipping je valjda do cca 1500 dolara. Ali mene zanima šta je sa porezom, kakav je cijeli postupak s tim? Jel ga uvozim na tablice ili na stanje, jer realno slupan je i ako kupiš tamo za cca 20 milja dolara, auto iz 2013 ili noviji koji kod nas košta 50000e, mogu me oderati kao zeca? I naravno zanima me cijeli postupak uvoza, sva plaćanja. Puno hvala

frenchman
03.01.2020., 07:44
Jedna riječ: homologacija.

Nalc
03.01.2020., 09:45
Žmigavci bi trebali bit OK, jer nema BMW onaj njihov glupi sistem da svetlo žmiga. Tabla bi čak mogla imat skalu i u miljama i u km. Bočna svjetla ga ne jebu tolko. Emisije imaju i oni. Ostalo je manje više isto.

Poslano sa mog MAR-LX1A koristeći Tapatalk

frenchman
03.01.2020., 10:20
Ne ulazim u detalje, govorim samo šta je prvo na što će mu se život zgadit.
Jer da je to tako lako kako prosječan Pero zamišlja, HR bi bila puna US import BMWa. A nije.
Šta? On je prvi koji je skužio da su preko auti drastično jeftiniji? [emoji6]

CDRW
03.01.2020., 10:27
I još bi on lupanog uzeo pa kad skuži da plehovinje onih iz Alabame nije isto ko i kod onih iz Graza .... a da je samo plehovinje ....

A da se nadovežem na komentar kolege Francuskog - jel bi se Arthur zajebavao sa Europskim primjercima da može samo tako uvest one preko bare?

streličarstvo
04.01.2020., 06:55
Pozdrav. Odlučio sam se okušati i uvesti auto iz SAD-a, u pitanju je BMW, još se premišljam, ali f10 M5, jer znate kako su kod nas u Hrvatskoj, cijene tipa 40 milja eura za M3 e92 :rofl:
E sad ima jedna dilema. Uzeo bi polupani auto i platio ga do 20 tisuća dolara, naravno noviji model, te ga takvog uvezao ovdje. Koliko znam mora biti u voznom stanju da ga uvezu na brod, tako piše, što znači da nije pretjerano slupan. Shipping je valjda do cca 1500 dolara. Ali mene zanima šta je sa porezom, kakav je cijeli postupak s tim? Jel ga uvozim na tablice ili na stanje, jer realno slupan je i ako kupiš tamo za cca 20 milja dolara, auto iz 2013 ili noviji koji kod nas košta 50000e, mogu me oderati kao zeca? I naravno zanima me cijeli postupak uvoza, sva plaćanja. Puno hvala

Imaš na temi davanja....ali...okani se ćorava posla.Oderat će te u svakoj zemlji EU.Carina,PDV,Posebni porez.Još i oštećen,preplatiti češ ga.

Tomos222
04.01.2020., 18:28
Navodno se shipa u poljsku il nizozemsku i tamo se plate neka davanja pa ispadne jeftinije nego u HR, poznanik je uvozio M4 iz SADa al nisam nikad ispitivo cijene davanja.

streličarstvo
04.01.2020., 19:19
Navodno se shipa u poljsku il nizozemsku i tamo se plate neka davanja pa ispadne jeftinije nego u HR, poznanik je uvozio M4 iz SADa al nisam nikad ispitivo cijene davanja.

Moraš ga registriratu u Poljskoj ili nekoj drugoj zemlji EU da bi ga unio u RH i platio posebni porez,odnosno da bi bio tretiran kao unos....ali to ga ne oslobađa tehničkih uvjeta u RH.

overdose190
13.01.2020., 01:37

Ista stvar i mene zanima. Kao primjer uzimam auto koji kod nas na njuskalu kosta cca 40000€, a njegova cijena u americi bila bi 10000€ naravno sa ostecenjima koja se trebaju popraviti. Rijec je o dizelu koji ima co2 140g/km pa mozda i ima sanse, dok svi ostali pokusavaju benzince sa preko 200 co2 pa tu nema smisla vec u startu..
Troskovi koje sam ja izracunao:
Cijena auta 10000€
Prijevoz do RH 1000€
10% carina na trenutacnu procijenjenu vrijednost auta u RH 4000€
Porez 25% (cijena auta + prijevoz + 10% carina) 3800€
CO2 porez (PPMV) 3300€
Popravci ovisno o modelu, ali ja cu racunati 3000€ za moj primjerak
Elaborat za potrebne preinake + sitna placanja ako se ne varam racunam 1000€
Novi prednji farovi 1500€
Novi zadnji farovi 1000€
Registracija 500€
Ja sam nakon svega ugrubo izracunanog dosao do cifre od 29000€ za koju nisam siguran da je tocna i jesam li nesto izostavio od troskova.
Vidio sam dosta auta bez mijenjanih farova, ali ocito su to povratnici koji su oslobodjeni homologacije tako da sam ja racunao da se moraju mijenjati farovi.
Negdje sam vidio da na vozila preko 250000kn davanja su 150% od vrijednosti vozila zato se i ne isplati, ali slupana mozda, ne znam..
Evo mene zanima ima li netko ko je uvozio nedavno i jesam li ja sve naveo od potrebnih davanja.

Mr niceguy
13.01.2020., 09:16
To je otprilike sve,vrijednost vozila se gleda koliko je novo vrijedilo u HR (to nekima može biti problem za modele i marke koji nikad nisu ni prodavani kod nas).Naravno kod nas je neki BMW ili VW sigurno bio skuplji nego u USA. Elaborat od FSB-a je 7000-10000 kn ovisno o tome jel oni rade preinake,znači bolje je sam zamijeniti svjetla već u startu nego da oni mijenjaju. Maglenka se može kupiti u pevecu za siću i staviti ispod branika(bitno da je homologirana, i da ima "e" oznaku). Može se tražiti i izuzeće od Ministarstva prometa za Pravilnik o min. teh. uvjetima, ali moguće je da je to samo za povratnike,nisam siguran. co2 se računa po nekoj formuli ako nije poznat(omjer mase/kw /ccm ili tako nešto...i ta brojka sigurno nije 100% realna).

overdose190
13.01.2020., 13:49
Vrijednost vozila koliko je bilo novo u HR se gleda kad se racuna PPMV tj porez na co2. Sumnjam da na 10% carine racunaju punu cijenu novog auta u HR jer to nema smisla.
Isto tako postoji mogucnost da se auto dostavi u neku drugu europsku luku (amsterdam mozda) gdje se sve preinake mogu napraviti po znatno nizoj cijeni nego kod nas ako se ne varam.

MaliZeleni10
13.01.2020., 18:27
Ne isplati se uvozit te slupane iz USA.

overdose190
13.01.2020., 22:25
Ne isplati se uvozit te slupane iz USA.

Daj mi dokazi po tvom izracunu kako molim te jako me zanima.
Njima se auta ugl ne isplati popravljat jer su cijene popravaka da ti oci stanu, tamo pisu totalke za ostecena dvoja vrata i doslovno se auta mogu naci za bagatelu. Volio bi da netko dokaze da sam u krivu sa izracunima.

CDRW
14.01.2020., 13:59
Koliko imaš godina dijete?

frenchkey
14.01.2020., 17:42
he-he, puna Rvacka tih američkih olupina. E da se to isplati nebi ti bio prvi koji se toga dosjetio

streličarstvo
14.01.2020., 18:00
Daj mi dokazi po tvom izracunu kako molim te jako me zanima.
Njima se auta ugl ne isplati popravljat jer su cijene popravaka da ti oci stanu, tamo pisu totalke za ostecena dvoja vrata i doslovno se auta mogu naci za bagatelu. Volio bi da netko dokaze da sam u krivu sa izracunima.

Za početak....sva davanja češ platiti po procjeni vozila u RH(neće ti biti priznat račun ni oštećenja,tako da se tvoj izračun bitno razlikuje od onoga koliko češ na kraju platit.
Homologaciju nećeš moći obaviti dok ne popraviš auto da bude tehnički ispravan.
Optimistično je reći da češ davanja platiti na osnovicu od cca 30-35000 eur ako uzmeš da je ovaj na njuški precjenjen 10-tak %.
I da ....poslušaj starije,zašto bi tebi itko išta dokazivao,probaš-vidiš-nama kažeš kako si prošao.
--------------------------------------
----------------------------------------
Ovo bi prije išlo prema 10000 eur...pa još malo.

CDRW
14.01.2020., 18:03
Pa to je osnova priče, jebote ima igrača za koje dete nema pojma što i kak uvoze i kao što dilaju dalje i sad se on našo pametan zajebat sve stare mange u tom biznisu jer je našo proguglat šrotplaceve u Ameriki.

Umjesto da se prvo zapitao zašto se nitko prije nije sjetio takve "rabote". Pa da mu krene crv sumnje .... al ne, on je napametniji ne svijetu. Malo mu je tlaka nazvat CVH pa pitat kak ide procedura al dobro, šta sad, netreba cjepidlačit.

streličarstvo
14.01.2020., 18:35
Pa to je osnova priče, jebote ima igrača za koje dete nema pojma što i kak uvoze i kao što dilaju dalje i sad se on našo pametan zajebat sve stare mange u tom biznisu jer je našo proguglat šrotplaceve u Ameriki.

Umjesto da se prvo zapitao zašto se nitko prije nije sjetio takve "rabote". Pa da mu krene crv sumnje .... al ne, on je napametniji ne svijetu. Malo mu je tlaka nazvat CVH pa pitat kak ide procedura al dobro, šta sad, netreba cjepidlačit.

Paaa....ja sam mišljenja ako netko želi takvu stvar,zašto ne,ali moraš imat lovu i ne pitat koliko košta-nije za one koji žele nešto ušičarit.
Aliiiii...snovi su dopušteni..

MartinTin
14.01.2020., 19:49
Bolje onda uvozit oldtimer iz amerike zar ne?

hasnfefer
15.01.2020., 09:53
Cijena auta 10000€
Prijevoz do RH 1000€
10% carina na trenutacnu procijenjenu vrijednost auta u RH 4000€

Porez se ne obracunava po cijeni na racunu, nego po procijeni. A to su dva razlicita svijeta. Osim toga, ako uvozis bilo sto, porez po cijeni na racunu ce biti obracunat samo ako je cijena na racunu visa od procijenjene vrijednosti robe. Na taj nacin porezna ubire vise novca. Ti si racunao na iskazanu vrijednost na racunu, sto je 2500 €, ali si zaboravio na ovu stavku koju sam naveo. Znaci osnovica bi mogla biti umjesto 10000, 40000 €, onda je 25 % 10000 €, a onda se na to dodaje kako si i rekao. I onda dolazi trik, mi imamo kunu, znaci, srednji tecaj, a to ce za potrebe porezne biti bas taj moment skoro 8 km za 1 €. Vidis kako to ide strmoglavo gore.
Moj djed je znao reci; "Dva puta mjeri, jedan puta rezi." A ti si momentalno na; Dva puta rezi, i opet kratko! Zeznuti ces se ako se dobro, ali jako dobro ne raspitas.
Jos jedna vrlo vazna stvar na koju trebas obratiti paznju: Gledao sam video jednog tipa koji je kupio Teslu, totalna steta. Osiguravajuca kuca koja je procijenila totalku je ponistila papire od auta, te auto sluzbeno prestane postojati. Sto ces ako ti se dogodi da si bas kupio auto koji je ponisten? Kako ces doci do dokumenata?

Ne dva puta, nego tri puta se raspitaj, a zatim u akciju. :top:

ivankan
01.10.2020., 23:50
Pozdrav
Ima li netko informaciju u vezi uvoza automobila iz Amerike.
Radi se o X3 28d.
U Europi je oznaka 20d.
Posto ne mogu dobit COC , jer toga nema u Americi, receno mi je da se CO2 racuna po nekoj formuli.
Znam da je CO2 u Europi za taj motor cca 138g/km.
Ima li netko iskustva kako se to racuna.
Zanima me isplativost uvoza.
Da ne bi CO2 bio preko 200.
Hvala

Sent from my iPhone using Tapatalk

N85
02.10.2020., 08:30
ne isplati se

k-kekec
02.10.2020., 09:01
iz amerike se uzima korveta, mustang,cadilac i tako...a ne ove šuge kakvih ima po cestama na tone

ivankan
02.10.2020., 11:18
ne isplati se

Zasto se ne isplati?

CDRW
02.10.2020., 13:24
Lepi - imaš temu o uvozu, netreba za svaku kramu otvarat posebnu temu. Imaš i temu o uvozu iz USA i činjenica je - ne isplati se, dok izmjeniš sve što moraš izmjenit, kad te opizde carinom, porezom i posebnim porezom ostavit ćeš gaće na štapu.

ivankan
02.10.2020., 13:27
Lepi - imaš temu o uvozu, netreba za svaku kramu otvarat posebnu temu. Imaš i temu o uvozu iz USA i činjenica je - ne isplati se, dok izmjeniš sve što moraš izmjenit, kad te opizde carinom, porezom i posebnim porezom ostavit ćeš gaće na štapu.

Uvozim auto kao povratnik, pa mi homologacija i carina nisu bitni.
Placam trosarinu po CO2!!!
Zanima me izracun CO2!!

lalala123
02.10.2020., 13:48
Uvozim auto kao povratnik, pa mi homologacija i carina nisu bitni.
Placam trosarinu po CO2!!!
Zanima me izracun CO2!!
... ispadaš samo "još jedan" nepismeni, koji bi htjeli nešto znat, a ne znate ni pitat što bi zapravo htjeli znati - pa možda i da ispišete neku "okolnost" koja bi mogla imati neki uticaj u priči..

Nitko po nicku "Ivankan" ne može znati "jesi ti povratnik, ili si pao s Marsa", ili šta / gdje / kako / zašto...
.. a tvoje se svodi na "receno mi je da se CO2 racuna po nekoj formuli"

dakle tajna informacija, iz tajnog izvora, sa rezultatom "tajna formula".. Bravo. :top:

a "bez ovog".., nećeš ni "dobit izračun" (ni "privatno", ni od kog drugog).., i naravno nećeš ni stići do faze postupka "da plaćaš trošarinu".

https://dzm.gov.hr/istaknute-teme/homologacija-motornih-vozila/homologacija-vozila/dobavljaci-uvoznici-ovlasteni-za-izdavanje-potvrde-proizvodjaca/151

https://i.postimg.cc/062svz80/Potvrda-proizvo-a-a.jpg (https://postimg.cc/062svz80)

https://www.hak.hr/vozila/homologacija/popis-ovlastenih-dobavljaca/

CDRW
02.10.2020., 13:53
Hi, hi, sretno mu bilo s Tomićem.

m.k
02.10.2020., 14:34
Mene više brine to kaj je kolega povratnik?!!

U Hrvatsku?!?

ivankan
02.10.2020., 15:32
"bez ovog"?
Moze li se CO2 dobit bez COC dokumenta?
Auta za americko trziste nemaju COC.

werdas
02.10.2020., 15:38
"bez ovog"?

Sent from my iPhone using TapatalkKontakriraj zavod za mjeriteljstvo pa nek te dalje upute.

ivankan
02.10.2020., 15:54
Hvala

streličarstvo
02.10.2020., 16:42
"bez ovog"?

Predaš zahtjev Državnom zavodu za mjeriteljstvo gdje ćeš dobiti alternativni postupak i izračun CO2 po formuli.Netrebaš tražiti nikakav dokument u smislu Potvrde proizvođača ili Tehničke specifikacije.

CDRW
02.10.2020., 16:54
Može, može .... kak ne, samo mislim da kad mu objasne KAKO i koliko to košta - ostat će u raspadajućim državama :rofl:

werdas
02.10.2020., 16:59
Može, može .... kak ne, samo mislim da kad mu objasne KAKO i koliko to košta - ostat će u raspadajućim državama :rofl:Ajde pusti nek se zabavlja s uvozom kad ga to veseli...zbilja si partybreaker.

streličarstvo
02.10.2020., 17:52
"bez ovog"?

Možeš li navesti masu vozila,snagu,mjenjač,vrstu goriva?

ivankan
02.10.2020., 18:09
Možeš li navesti masu vozila,snagu,mjenjač,vrstu goriva?

1918 kg
2000 kubika
135 kw
Automatik(8 brzina)
Diesel