Natrag   Forum.hr > Društvo > Gospodarstvo

Gospodarstvo Novac, profit, blagostanje. Kako doći do toga?
Podforumi: Kriptovalute, Dionice, Ostali oblici investiranja, Banke, osiguranja, krediti, Poduzetništvo, računovodstvo i porezi

Zatvorena tema
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 16.07.2008., 15:49   #1921
Quote:
xenom kaže: Pogledaj post
Pozdrav!

Pročitao sam nekoliko stranica ali nisam našao odgovor na svoje pitanje.....

Uglavnom.... Imam Visa electron u erste banci i nakon registracije na paypal-u tražio me ona 4 čudnovata broja koja ja nisam imao i onda sam pokušavao sa raznim brojevima na kartici i papiriću koji mi je stigao poštom na kojemu su mi pinovi za karticu i nakon nekoliko pokušaja mi se zablokirao račun..... i kada upišem svoj broj kartice i sve meni napiše gore:

This card has been disabled for entry into the PayPal system. Please add a different card. You may also contact us using this form.

I sad da znam ta 4 broja ja ih ne mogu upisati jer mi je kao kartica odbijena.....pa ne znam šta da sada radim....
^^^^
Pošalji mi svoj mail na PM i poslat ću ti detaljne upute za PayPal registraciju na par stranica. Mislim da je to jedini siguran način da ti dođeš do PayPala...
lola hr is offline  
Old 16.07.2008., 15:57   #1922
Quote:
Brk@ kaže: Pogledaj post
zasto mi je stanje na racunu prikazano u USD na paypal?

ako imam 1000 eura na racunu i sad na karticu doplatim jos 1000 hoce li on na paypal autoamtski priakzati da je iznos povecan za 1000 eura ili ja moram nesto dodatno uraditi da bi prebacio novac s kartice na paypal..?
Tvoj PayPal račun će ti uvijek pokazivati 0.00. Plačanje se vrši preko tvoje kartice i samo na njoj vidiš stvarno stanje računa. Ako je račun tvoj u E a "item" koji plačaš u USD, konverzija se vrši bilo po PayPal tarifi ili tarifi tvog izdavača kartice. To si ti sam odabireš. I mislim da je svejedno koju odabereš....razlike su min.
lola hr is offline  
Old 16.07.2008., 15:59   #1923
Quote:
PIPBoy 2000 kaže: Pogledaj post
Zna li netko ima li Visa Electron od deviznog računa od Hypo Alpe Adria banke CVV broj?
Nazovi banku i pitaj!
lola hr is offline  
Old 16.07.2008., 22:55   #1924
Quote:
PomahnitaliTapir kaže: Pogledaj post
...

To sam skužio i pročitao o tome.....za ta 4 broja....ali to nije bilo moje pitanje....nego je moje pitanje šta kad mi zablokiraju račun i ne mogu ni ukucati ta 4 broja jer ne mogu ni doći do te opcije gdje se ukucavaju ta 4 broja jer mi paypal kaže da kartica nije ispravna kad sam 3 puta ukucao pogrešan kod.........

Poslao sam pitanje paypalu pa se nadam da će mi oni znati pomoći oko toga!

Hvala svejedno!

Zadnje uređivanje Lavica02 : 17.07.2008. at 21:47. Reason: quote
xenom is offline  
Old 17.07.2008., 21:47   #1925
Quote:
PomahnitaliTapir kaže: Pogledaj post
isus bog i majka marija i svi sveci nebeski
....
ovako se na Gospodarstvu NE razgovaramo ....

oni koji nemaju živaca odgovarati na jedno te isto pitanje molim da uopće ne odgovaraju jer ubuduće ovo kažnjavam

oni koji nemaju živaca pročitati unazad 2-3 stranice (a odgovor je sigurno već napisan jer ga je SIGURNO netko, po ne znam niti ja koji puta, napisao) bar nemojte tvrditi da to NIGDJE na ovom topicu niste pročitali, ako ništa drugo, onda iz čiste pristojnosti nemojte raditi bedake iz ljudi koji se ovdje trude objasniti kako funkcionira paypal


@PomahnitaliTapir će napisati step by step instrukciju da ne bi više bilo nismo znali, nigdje ne piše ... pisati će u prvom postu tj. staviti ću u prvom postu link ...

nadam se da sam bila jasna
__________________
neno1966 kaže: Stvari treba naučiti upotrebljavati i ne zloupotrebljavati. ♥
Lavica02 is offline  
Old 17.07.2008., 21:50   #1926
Paypal - users guide

Paypal

www.paypal.com
je vjerojatno najpoznatiji i najrašireniji internet servis za primanje i slanje novca.

Ostali poznati su moneybookers (kod nas popularan jer omogućava i primanje novaca te isplatu na bankovni račun, visa karticu), alertpay, neteller itd…

Popularnost i zanimljivost Paypala je što je široko prihvaćen i podržan kao sredstvo plaćanja, a nama je najzanimljiviji zbog prihvaćenosti na ebayu (koji je i vlasnik paypala).

Princip je jednostavan:
Otvorite account (korisnički račun) na paypalu. Paypalu ostavljate svoje financijske podatke (brojeve kreditnih kartica) i nikome više.
Nažalost, paypal kod nas omogućava samo slanje novca (plaćanje), ali ne i primanje novca.
Refundacija uplate je moguća, ali pritom se uplata refundira na karticu kojom je, putem paypala, plaćeno, a ne na korisnički račun – ako vam netko želi platiti nešto nazad, to nije refundacija - refundacija je samo kada onaj kojem ste nešto platili koristi refund opciju dostupnu mu u sučelju paypala.


Postupak korištenja, registracije i verifikacije kartice je slijedeći:

Registrirate se na paypal.
E-mail adresa koju ste unijeli postaje vaše korisničko ime kojim plaćate i kojim ćete, jednom kad bude moguće kod nas, i primati novce.
Dodajete karticu, po čijem uspješnom dodavanju imate limit potrošnje od 100 $.

Kartice koje provjereno rade su:
1. VISA – kreditna
2. VISA ELECTRON - debitna; vezana uz devizni ili kunski račun Erste i PBZ-a te tekući račun Splitske banke. Zabine (premda imaju potrebni kod) i od RBA ne rade za plaćanje online.
3. MASTERCARD
4. AMERICAN EXPRESS
(5.) Diners - može se registrirati, ali se ne može plaćati
- Dodatne informacije https://www.forum.hr/showthread.php?t=254669
- kartice koje imaju CVV https://www.forum.hr/showpost.php?p=1...postcount=1196


Da bi skinuli taj limit potrebno je verificirati karticu - potvrditi da ste njen vlasnik.


Dodavanje i verifikacija kartice:
1. ulogirate se na www.paypal.com
2. Profile - Add or edit credit card info
3. add card
4. verify card - čime se po uspješnoj verifikaciji skida limit od 100 $.

Proces verifikacije je proces u kojem paypal naplati 1.95 $ sa kartice koja se verificira, a pod opis plaćanja stavi taj kod koji se onda mora unijeti u sustav => time paypal verificira Vas kao vlasnika kartice, računa. Čime verificirate karticu i dobivate nazad 1.95$.

Dakle nakon što paypal napiše da je naplatio 1.95$ za verifikaciju i da pogledate na izvodu, pričekate par dana, a ne unosite nasumične brojeve, jer paypal nakon nekoliko pogrešnih unosa blokira daljnje korištenje zbog mogućnosti zlouporabe i neovlaštenog pokušavanja korištenja kreditne kartice.

4 brojke se pojave kao opis troška na kartici koju ste verificirali.
npr. 1234PAYPAL--*EXPUSE 47523768632 1.95$
Znači, ako ste koristili npr. pbz visa electron karticu i imate internet bankarstvo odete na račun, pogledate transakcije i gdje piše paypal (4 broja u gornjem primjeru to su 1234) nešto i trošak 1.95$.
Ako nemate internet bankarstvo odete u banku i tražite tetu da vam pogleda transakcije i kaže ta ista 4 broja.

Kartica se verificira jednom, ne 15 puta i princip je isti za sve kartice imali amex, diners, visu (electron) neke druge banke…

Unesite taj kod jer bez njega nećete dobiti nazad 1.95$ koji služi za verifikaciju i nećete verificirati karticu te nakon što dosegnete limit od 100 $ nećete ju moći vise koristiti.

Oni koji nisu pozorno pratili i unosili su krivi broj (rezultirajući privremenom ili trajnom blokadom kartice) moraju kontaktirati paypal i objasniti situaciju, te pritom navesti taj 4 - znamenkasti broj.

Contact us => obrazac na paypalovoj stranici

Po uspješnoj verifikaciji se skida limit i karticu možete koristiti normalno.

Princip naplate je slijedeći:
Stanje vašeg paypal računa je 0,00 => drukčije ni ne može biti osim ako vam paypal ne vrati onih 1.95 $ na paypal račun, ali u pravilu stanje vam je 0,00 jer ne možete primati novce.
Vi, [email protected] (ako se ne zovete tako i dalje sve ovo vrijedi za vas ) trebate platiti [email protected] 55$ za nešto što ste osvojili na ebayu.

Nakon vaše autorizacije plaćanja, paypal skida izravno sa kartice koju ste odabrali 55$ i šalje ih Marku Markoviću na njegov paypal račun. Ako vam Marko MArković, iz bilo kojeg razloga refundira novac, on sjeda na karticu kojom ste izvršili prvotno plaćanje.
O svakoj transakciji dobivate mail potvrde.
Za plaćanje paypal ne uzima naknade, ali ovisno o valuti može obaviti konverziju između valuta u kojoj uvijek nešto sitno gubite.


Zanimljivost paypala je što pruža i određene mehanizme zaštita kupca, no bitno ih je iskoristiti unutar određenog roka.
Rok je 45 dana od odnosne transakcije i sastoji se od 2 dijela.
Postupak ide kroz paypal resolution center – dio paypal sučelja.
Npr, kupili ste nešto preko ebaya i platili paypalom - nakon mjesec dana proizvoda nema, a prodavač ne odgovara.
1. Dispute => za vrijeme dispute-a imate, preko paypalove konzole, mogućnost komunikacije sa prodavačem
2. Ako se javio i riješili ste problem možete zatvoriti dispute i nikom ništa, ali ako nema sreće u komunikaciji onda pokrećete Claim.

Claim je zahtjev od paypala da preuzme rješavanje stvari na sebe. Pritom vas može tražiti npr. da pošaljete nazad spornu robu i date broj za praćenje (tracking number) ili traži dokaz prodavača da je uopće poslao i ako on ne može to dokazati, presuđuje u Vašu korist i refundira vam novac.
Napominjem, poštarinu za vraćanje artikla snosite sami i nitko ne jamči da će biti presuđeno u Vašu korist te se i cijeli proces može odužiti itd… stoga svakako prvo iscrpite ostale mogućnosti.

Confirmed address/Verified account
Često ćete na ebayu vidjeti da prodavač naglašava da šalje samo na paypal confirmed address. To znači da je Paypal obavio dodatnu provjeru i potvrdio vašu adresu, no to u Hrvatskoj kao ni općenito izvan SAD-a (i mislim Kanadi i V. Britaniji) to nije moguće.
To što vam piše u paypal sučelju status: verified znači da ste dodali i verificirali kreditnu karticu i ne smije se brkati sa confirmed address.


Bilo kakve probleme ili upite vezane uz Vaš račun rješavate preko njihovog supporta.
Imate na njihovim stranicama listu često postavljanih pitanja kao i obrazac za kontakt.
Moguće je da paypal - u interesu sigurnosti i dodatne verifikacije računa i identiteta zatraži dodatan dokaz - račun s imenom i adresom ili slično...


Mislim da sam ovime pokrio osnove Paypala i da bi prosječnom čovjeku ovo bilo dostatno. (pretpostavlja se elementarna pismenost i sposobnost razumijevanja osnovnih novčanih transakcija te korištenja kartica.)
Naravno, ima tu detalja o kojima bi se dalo još dosta, ali to nije ništa presudnoga te ćete ostalo lako i sami otkriti.

O nekim specifičnostima je uvijek dobro raspravljati, ali svaki forumaš koji ima opći upit o paypalu bi trebao prije svega ovdje pogledati pa bi se 70tak stranica threada moglo svesti na svega par.


Ponavljamo važne stvari:
1) Kako se registrirati
2) Prvi post s popisom kartica

U slučaju kakvih promjena ili ispravaka kontaktirajte mene ili moderatora pa ćemo unijeti korekcije
Pozdrav

Zadnje uređivanje Lavica02 : 18.07.2008. at 11:37.
PomahnitaliTapir is offline  
Old 18.07.2008., 10:29   #1927
Za ve koji se žele registrirati na PaPal.... POST 512 - nadalje.
Provjereno radi!
lola hr is offline  
Old 18.07.2008., 10:44   #1928
Quote:
lola hr kaže: Pogledaj post
Za ve koji se žele registrirati na PaPal.... POST 512 - nadalje.
Provjereno radi!
Mogla si i link staviti na post
Javio sam moderatorici da stavi link na prvom postu jer su i tu odlično objašnjene neke najosnovnije stvari.
PomahnitaliTapir is offline  
Old 18.07.2008., 11:46   #1929
Evo, dodao, uređeno ...

@mokry => čekam i tvoje mišljenje
__________________
neno1966 kaže: Stvari treba naučiti upotrebljavati i ne zloupotrebljavati. ♥
Lavica02 is offline  
Old 18.07.2008., 18:11   #1930
Imam i ja jedno pitanje za paypal . Registrirao sam se na paypal i verificirao mastercard GO karticu i naravno limit od 100$ mi se povećao na 500$. To mi je bilo najjednostavnije za uraditi. Mene zanima zašto mogu poslati samo 500$? Za ono što mislim kupiti treba mi 700$ i dogovorio sam već sve s prodavateljem i sad mu nemogu novce uplatiti, tj. mogu samo 499$. Na kartici sam dosad potrošio samo 1000kn a limit mi je 15000 i ne kužim u čemu je problem. Možda sam glup? Ajde molim pomoć, jel zna tko šta da radim da mi limit povećaju? hvala
Tutač is offline  
Old 20.07.2008., 01:19   #1931
Quote:
Tutač kaže: Pogledaj post
Imam i ja jedno pitanje za paypal . Registrirao sam se na paypal i verificirao mastercard GO karticu i naravno limit od 100$ mi se povećao na 500$. To mi je bilo najjednostavnije za uraditi. Mene zanima zašto mogu poslati samo 500$? Za ono što mislim kupiti treba mi 700$ i dogovorio sam već sve s prodavateljem i sad mu nemogu novce uplatiti, tj. mogu samo 499$. Na kartici sam dosad potrošio samo 1000kn a limit mi je 15000 i ne kužim u čemu je problem. Možda sam glup? Ajde molim pomoć, jel zna tko šta da radim da mi limit povećaju? hvala
Ne bi trebao imati nikakav limit nakon registracije odnodno Paypalove verifikacije. Možda je stvar u banci/kartici?! Pitaj izdavača kartice.
Nitko, ali baš nitko tko je verificiran nema limit....nitko. I ako čuješ da ti netko spominje professional accaunt-ne slušaj...nema veze sa tim
lola hr is offline  
Old 20.07.2008., 01:45   #1932
Kratko pitanje: da bi otvorio paypal račun, moram li pokazati račun koji glasi na moje ime (što ako živim još sa starcima)? Ili mi je kartica dovoljna. Neki kažu treba račun, neki ne...
Napoleon Bonaparte is offline  
Old 20.07.2008., 05:37   #1933
Quote:
napoleonbonaparte kaže: Pogledaj post
Kratko pitanje: da bi otvorio paypal račun, moram li pokazati račun koji glasi na moje ime (što ako živim još sa starcima)? Ili mi je kartica dovoljna. Neki kažu treba račun, neki ne...
Svatko tko posjeduje osobnu kartu može otvoriti devizni račun u ranije navedenim bankama (preporučam PBZ jer znam da ziher radi a ima poslovnice svugdje).Ili žiro račun u kn.
Na toj kartici (opet znam) postoji taj famozni "No" koji je potreban za verifikaciju računa na servisu za plačanje-PayPal. Na taj način, nije potrebno slanje bilo čega, a najmanje računa koji glasi na nečije ime.
lola hr is offline  
Old 20.07.2008., 11:06   #1934
Quote:
lola hr kaže: Pogledaj post
Svatko tko posjeduje osobnu kartu može otvoriti devizni račun u ranije navedenim bankama (preporučam PBZ jer znam da ziher radi a ima poslovnice svugdje).Ili žiro račun u kn.
Ne preporucam kunski zbog konverzija i ne preporucam ziro jer je on za druge namjene.
Jednostavno se otvori devizni račun uz koji možeš uzeti visa electron karticu.
Najeftiniji je u ersteu jer plaćaš jednokratno 20kn za visu electron i ne plaćaš nikakvu naknadu za vođenje računa.
A osim toga erste ne naplaćuje 7.50kn naknade za obradu priljeva na devizni.
duduse prednost pbza je sto mozes besplatno uzeti njihovu pbzlite uslugu za pregled stanja i prometa po računima preko interneta

Zadnje uređivanje PomahnitaliTapir : 20.07.2008. at 12:03.
PomahnitaliTapir is offline  
Old 20.07.2008., 12:30   #1935
Quote:
lola hr kaže: Pogledaj post
Ne bi trebao imati nikakav limit nakon registracije odnodno Paypalove verifikacije. Možda je stvar u banci/kartici?! Pitaj izdavača kartice.
Nitko, ali baš nitko tko je verificiran nema limit....nitko. I ako čuješ da ti netko spominje professional accaunt-ne slušaj...nema veze sa tim
Neznam, ići ću pitati u banku. Evo kaj se danas opet dogodilo. Kao šta sam napisao nisam mogao poslati ili potrošiti više od 500$, našao neke sitnice koje mi trebaju i naravno sve to platio nekih 120$ i ok. Ok ajde baš idem provjeriti jel mi se taj limit od 500$ smanjio za 120$ ili je to bio limit od 500$ za jednokratno plačanje.I gle čuda sad mi neda poslati skoro ništa tj. samo nekih jadnih 20tak$. Pa k jarcu kaj je sad opet to? Čak sam registrirao običan master još dodatno u nadi da će mi povećati limit. I opet sve na starome, pa ne vjerujem..
Tutač is offline  
Old 20.07.2008., 12:30   #1936
Quote:
lola hr kaže: Pogledaj post
Svatko tko posjeduje osobnu kartu može otvoriti devizni račun u ranije navedenim bankama (preporučam PBZ jer znam da ziher radi a ima poslovnice svugdje).Ili žiro račun u kn.
Na toj kartici (opet znam) postoji taj famozni "No" koji je potreban za verifikaciju računa na servisu za plačanje-PayPal. Na taj način, nije potrebno slanje bilo čega, a najmanje računa koji glasi na nečije ime.
OK, hvala! A sad ajedno pitanje koje se nastavlja na ovo ali bi ipak možda bolje pasalo negdje drugdje.

Uzeo bi posebnu karticu samo za paypal. E sada... mogu li na nju staviti limit, npr. može mi se naplatiti max 500 dolara?
Napoleon Bonaparte is offline  
Old 20.07.2008., 14:39   #1937
Quote:
napoleonbonaparte kaže: Pogledaj post
OK, hvala! A sad ajedno pitanje koje se nastavlja na ovo ali bi ipak možda bolje pasalo negdje drugdje.

Uzeo bi posebnu karticu samo za paypal. E sada... mogu li na nju staviti limit, npr. može mi se naplatiti max 500 dolara?
E pa zato je devizni račun baš onaj račun koji ja koristim.... Nikad na njemu nemam više od 50 E a kad nešto kupim, odem do banke, uplatim svotu, dođem doma, platim i to je to! Iako je sve to stvarno poprilično sigurno i teško da će ti netko upast u accaunt! NIKAD SE NEMOJ LOGIRATI NA PAYPAL PREKO MAILA!!!
lola hr is offline  
Old 20.07.2008., 14:41   #1938
Quote:
napoleonbonaparte kaže: Pogledaj post
OK, hvala! A sad ajedno pitanje koje se nastavlja na ovo ali bi ipak možda bolje pasalo negdje drugdje.

Uzeo bi posebnu karticu samo za paypal. E sada... mogu li na nju staviti limit, npr. može mi se naplatiti max 500 dolara?
na deviznom nemaš minus pa ti nitko nemože ni skinut lovu koju nemaš. Ili (to be on a safe side) pitaj u banci u kojoj otvaraš račun da li devizni imaju minus (ali sumljam), pa ako da UKINI ga. I bit ćeš bezbrižan......
lola hr is offline  
Old 20.07.2008., 14:44   #1939
Quote:
Tutač kaže: Pogledaj post
Neznam, ići ću pitati u banku. Evo kaj se danas opet dogodilo. Kao šta sam napisao nisam mogao poslati ili potrošiti više od 500$, našao neke sitnice koje mi trebaju i naravno sve to platio nekih 120$ i ok. Ok ajde baš idem provjeriti jel mi se taj limit od 500$ smanjio za 120$ ili je to bio limit od 500$ za jednokratno plačanje.I gle čuda sad mi neda poslati skoro ništa tj. samo nekih jadnih 20tak$. Pa k jarcu kaj je sad opet to? Čak sam registrirao običan master još dodatno u nadi da će mi povećati limit. I opet sve na starome, pa ne vjerujem..
Daj uzmi devizni kao i sav normalan svijet i nikakvih problema nećeš imati!
lola hr is offline  
Old 20.07.2008., 15:00   #1940
@ lola
koristi edit i multi quote

@ tutač: koristim osim vise electron amex i nikakvih problema niti limita nisam imao sa paypalon nakon verifikacije
Pošalji upit paypalu i provjeri sa bankom koja ti je izdala karticu?

Inače je lolin savjet na mjestu, najednostavnije i najelegantnije rješenje koje ujedno omogućava da ne trošiš više nego što imaš je devizni i pripadajuća visa electron
PomahnitaliTapir is offline  
Zatvorena tema



Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 14:06.