Natrag   Forum.hr > Društvo > Povijest > Domovinski rat

Domovinski rat Domovinski rat bez politike

Zatvorena tema

Tematski alati Opcije prikaza
Old 06.03.2020., 12:27   #1461
Quote:
posavinesin kaže: Pogledaj post
..

....tekst sa Ljubuški portala napisao je general HVO-a?
uvijek prvo pogledam tko je napisao tekst, odnosno jel autor potpisan.
U ovom slučaju autor je anoniman.

ne razumijem zašto vjeruješ u nepotpisane tekstove na portalu osuđenog ratnog zločinca ?!
hr1u00 is offline  
Old 06.03.2020., 23:34   #1462
Quote:
hr1u00 kaže: Pogledaj post
ne razumijem zašto vjeruješ u nepotpisane tekstove na portalu osuđenog ratnog zločinca ?!
Možda nije potpisan imenom ali piše general HVO, a kroz komentare ljudi pišu o kome se radi.

Osuđeni ratni zločinac? Koliko vidim pišu vrhovni sud ga oslobodio ali nije to bitno, radi li se o Hrvatu pripadniku HVO ili ne? Od kad ti ne vjeruješ nekom iz HVO, a nije Posavac. Ako se ne varam od dolje ima jako puno ratnih osuđenih zločinaca pa ih se diže u nebo, nemojmo biti licemjerni.

Što kaže posušje.net na ovu temu:

Inače, Šarić je javnosti u Ljubuškom poznat kao vlasnik portala ljubuski.net, a zajedno sa Tihomirom Bradvicom i nekolicinom kvazinovinara je ovaj morbidni elektronski mediji stavio u službu raznoraznih probošnjačkih politika (HDZ 1990, SDP, HSP, SPP i DF-a) s ciljem ostvarivanja osobnog koristoljublja i rušenja ugleda stranaka sa hrvatskim predznakom u hrvatskom narodu BiH.

Presmiješno... Nisam znao da je hdz 1990 probošnjačka stranka!? Kao ni hsp... Šta nije ovu prvu Ljubić osnovo, zar nije iz istog sela ko i Čova, ko tu koga jebe.... I naravno čim netko piše istinu i dirne HDZ odmah ide da je balija....

Evo jedan članak s potpisom.

https://ljubuski.net/28951-dok-sam-s...-misjim-rupama

Dok sam se ja borio u BiH, Čović i Ljubić su bili u mišjim rupama.

SDP-ov ministar obrane i član izbornog stožera Zorana Milanovića, ratni zapovjednik Ante Kotromanović osvrnuo se na političku situaciju u BiH i Hrvatskoj.

Sadašnji predsjednik države, a tadašnji premijer i ja obišli smo više sredina u Srednjoj Bosni, gdje hrvatski političari ranije nikada nisu dolazili. Mi nismo dolje dolazili tražiti glasove, ili političku potporu. Jednostavno smo željeli razumijeti i razumijeli smo probleme i potrebe ljudi u Bosni i Hercegovini. Ratovao sam dolje i proveo mnogo vremena, i zato mi je sve skupa oko izbora za predsjednika RH bilo teško gledati.

Mislim da bi zastupnici koji predstavljaju dijasporu trebali biti u sredini saborske zastupnice. Mišljenja sam da bi čak trebalo podići broj zastupnika sa 3 na 5, i da svoj glas ima i Posavina i Srednja Bosna, kao i ostatak prostora gdje žive Hrvati. Međutim, saborski zastupnici iz Bosne i Hercegovine ne trebaju se uplitati u dnevno političke stvari. Ovako, oni na dnevnoj bazi podupiru HDZ i to je smiješno.

Božo Ljubić je političar, i vidimo na koji način su političari iz Bosne i Hercegovine doveli do apsurda tamošnju situaciju. Dok takvi ljudi budu vodili politiku ne vidim perspektivu za Hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.

U Hvatskoj je, nažalost i u BiH otprilike ovako - ako nisi član HDZ-a onda si manje vrijedan Hrvat, manje vrijedan domoljub, što je glupost.
Zato sam imao potrebu reagirati, kada su tijekom izborne kampanje ljudi iz kabineta i izbornog stožera sada već bivše predsjednice, na facebooku i drugdje lupetali gluposti. Kako i na koji način izmjeriti tko je veći Hrvat. Najveći je onaj tko brani interese Republike Hrvatske, interese Hrvata u BiH, tko plaća poreze, koji se borio za Hrvatsku. Borio sam se za Hrvatsku, mnogo vremena proveo boreći se i za narodu u Bosni i Hercegovini, a sad će mi pričati ljudi kojima je jedina vrlina držati desnu ruku na lijevom srcu.

Hrvatska je povukla veleposlanika iz BiH zbog nazočnosti na proslavi Dana RS-a. Smatrate li da predsjednik najjače hrvatske stranke u BiH tamo ima šta slaviti?

Za mene je to skandalozno, apsolutno skandalozno. Mislim da će Republici Hrvatskoj uvijek najveća prijetnja biti velikosrpska politička ideja i velikosrpska politika. Pod nikakvu cijenu ne smijemo dozvoliti da se sutra Republika Srpska spoji sa Srbijom, i onda imamo jedan veliki problem. Pa to je ono protiv čega smo se borili tijekom rata i ne razumijem tu politiku, i tu kohabitaciju između Dodika i Čovića i podržavanje institucija Republike Srpske, a dobro znamo na kakvim temeljima je ona nastala. To je jedna zločinačka tvorevina.

Ma ja sam samo izrazio ogorčenost na tu dvoličnost politike Dragana Čovića. Kad mu treba pomoć od Zorana Milanovića, ili bilo koga tko nije član HDZ-a, on će je tražiti, a kad treba biti korektan, on to nije. Neka ljudi izađu izbore i biraju koga hoće. Ali da on organizira autobuse, plaća ljudima dolazak na birališta, dodvoravajući se vrhuški HDZ-a to je neprihvatljivo. Nemam razumijevanja za takvu politiku, niti ću je ikada imati. Oni moraju shvatiti dolje da je prošlo vrijeme takvih podjela. Ponavljam, mladost sam proveo boreći se dolje, sve do Banja Luke, dok su ljudi poput Čovića i Ljubića bili u mišjim rupama.

E moj Ante kad ovo vide najeba si. Zar ti njihove strateške partnere da nazivaš zločincima, od kud ti pravo. Zar ti misliš da smiješ biti pravi Hrvat i još bi Posavini zastupnika dao, neće ići Ante moj, nikako, buš i ti balija ko i ja.....
posavinesin is offline  
Old 07.03.2020., 06:11   #1463
Autor teksta je anoniman !
Nema hrabrosti potipsati vlastite laži !

Vlasnik portala nije osloboden nego je ponovljen proces i opet je osuđen 2017. za ratni zločin !

Eto toliko o tome...to su činjenice !

I drž se teme
hr1u00 is offline  
Old 07.03.2020., 08:31   #1464
Quote:

pa ti vjeruješ lopužama i profiterima , optuženicima kao npr Praljak... kontaktiraj vidjelicu Vicku..ona je sa Gospom na "ti"..siguran sam da ima vjerodostojne informacije ...tek da rješimo dileme .. dok se rokalo po bosni većina vas je zbrisala...bila je veća gužva na granicama nego sa Sirijcima danas
Old 07.03.2020., 09:54   #1465
Quote:
Autor teksta je anoniman !
Nema hrabrosti potipsati vlastite laži !

Vlasnik portala nije osloboden nego je ponovljen proces i opet je osuđen 2017. za ratni zločin !

Eto toliko o tome...to su činjenice !

I drž se teme
U redu, ako je tako tako je, nisam to uočio da je osuđen i neću širit temu nepotrebno ali pokušao sam reći da nije sve smeće što piše tamo, dapače velika većina je na mjestu. Ovo što Kotromanović piše živa je istina. Svaku riječ potpisujem. Bilo bi dobro da to netko kod vas napokon shvati to bi bio napredak. Pisali su tamo mnogi, generali, vojnici, imenom i prezimenom. Upravo o promašenoj politici vaših, oni moji teško mogu biti jer za nas ne znaju da postojimo, ne znaju nas na karti naći....

Isprika na skretanju s teme.
posavinesin is offline  
Old 07.03.2020., 12:59   #1466
Quote:
The Worm kaže: Pogledaj post
većina vas je zbrisala
Ovakve osobne uvrede se neće tolerirati.
Quote:
Isprika na skretanju s teme.
Hvala što držiš razinu komunikacije.
rezon@tor is offline  
Old 08.03.2020., 13:45   #1467
Bošnjaci i Haški sud smatraju da je HVO njih napao u listopadu 1992. napadom na Prozor i Novi Travnik i to smatraju agresijom RH zbog uključenosti nekih snaga iz Hrvatske. A smatraju početak pravog rata siječanj 1993. i zapovijed Bože Rajića da se Armija BIH podredi HVO-u u tzv. hrvatskim provincijama prema Vance-Owenovom planu.

Hrvati smatraju isto to samo obrnuo. Tko je tu lud na Balkanu???
timothy88 is offline  
Old 08.03.2020., 14:48   #1468
Jednom davno je jedan forumaš rekao za rat u RH. Oni koji održe sastanak na kojem isplaniraju ofenzivu i izdaju naredbu za istu su krivi. A ne da li je Tomislav ubio Slobodana. Ili u ovom slučaju Prozor, benzinske postaje i ne znam što.
buli6 is offline  
Old 08.03.2020., 15:57   #1469
Quote:
rezon@tor kaže: Pogledaj post

Ovakve osobne uvrede se neće tolerirati.

Hvala što držiš razinu komunikacije.
nije mi najmera raspravljati o ban , kartonima , bodovima..itd... nego jednotavno da se utvrde činjenice..da li je bila uvreda ili sam govorio istinu... ovdje je dokument HVO-a koji je Željko Glasnović poslao na tri adrese , i gdje opisuje dezertiranje , odaziv na mobilizaciju ( negdje manji od 5% ) i napominjem da se radi o 1993 godini , a ne o početku rata u bosni

https://ibb.co/fMF8DdF

https://ibb.co/2SbYCTp

https://ibb.co/yNbjg06
Old 08.03.2020., 17:41   #1470
Quote:
nije mi najmera raspravljati o ban , kartonima , bodovima..itd... nego jednotavno da se utvrde činjenice..da li je bila uvreda ili sam govorio istinu... ovdje je dokument HVO-a koji je Željko Glasnović poslao na tri adrese , i gdje opisuje dezertiranje , odaziv na mobilizaciju ( negdje manji od 5% ) i napominjem da se radi o 1993 godini , a ne o početku rata u bosni

https://ibb.co/fMF8DdF

https://ibb.co/2SbYCTp

https://ibb.co/yNbjg06
Jebate, ja mislio samo Posavci pobjegulje, kad ono curi na sve strane..... Tko bi rekao.... A nama se za gubitak Posavine u oči baca jedino ta teza, kukavice i dezerteri pa izgubili svoje zasluženo. Nema šanse da je nešto drugo u pozadini... Nema jebene šanse....
posavinesin is offline  
Old 08.03.2020., 18:55   #1471
Quote:
Jebate, ja mislio samo Posavci pobjegulje, kad ono curi na sve strane..... Tko bi rekao.... A nama se za gubitak Posavine u oči baca jedino ta teza, kukavice i dezerteri pa izgubili svoje zasluženo. Nema šanse da je nešto drugo u pozadini... Nema jebene šanse....
pa zna se tko je organiztor gubitka posavine... braća malo južnije...a imam ja još 4-5 dokumenata koji svjedoće o neustrašivosti HVO-a Herceg Bosne... naravno to su oni sami pisali...
Old 08.03.2020., 19:51   #1472
Vjerojatno je zato Worm i spomenuo da dokument nije sa početka rata u BIH pa se ne može događaj usporediti sa 1991.

Ispada da se ljudima puno više da boriti u Hrvatskoj nego tamo
buli6 is offline  
Old 08.03.2020., 20:06   #1473
Quote:
Bardiche kaže: Pogledaj post
Koji je bio odaziv u Hrvatskoj kad ste bježali kroz kukuruze od Srba?
Koliko je ono bilo pripadnika HV-a 1991? 30 000?

Je li to manje ili više od 10 posto? Ja mislim da je manje

Od tih 30 000 pola je iz HRHB, pogotovo onih prvih Zengi
napomenuo sam da je riječ o 93 god..
91 smo bježali od srba..i sam sam bježao..nisam moao ništa sa lovačkom puškom protiv tenka... ali ostajali smo na ratištu ..

to da je bosanaca bilo više od nas je notorna glupost i laž..kao manje više sve što dolazi od vas.. bosanaca je bilo u HV-u..to nitko ne spori..ali 10 % je najviše šro ih je moglo biti...

po ovakvim glupim izjavama da se zaključiti da su bosanci branili sve..od ist i zap slavonije , banije , like , korduna ,dalmacije , juga hrvatske... u ljeto 91 bilo je 90 000 pripadnika ZNG..manje-više ne naoružanih...
Old 09.03.2020., 09:43   #1474
Quote:
timothy88 kaže: Pogledaj post
Bošnjaci i Haški sud smatraju da je HVO njih napao u listopadu 1992. napadom na Prozor i Novi Travnik i to smatraju agresijom RH zbog uključenosti nekih snaga iz Hrvatske. A smatraju početak pravog rata siječanj 1993. i zapovijed Bože Rajića da se Armija BIH podredi HVO-u u tzv. hrvatskim provincijama prema Vance-Owenovom planu.

Hrvati smatraju isto to samo obrnuo. Tko je tu lud na Balkanu???
Ovdje je važno istaknuti par činjenica izuzetno bitnih , kojih u gornjem postu nema:

1) Božo Rajić je u trenutku izdavanja naredbe bio MINISTAR OBRANE BiH, a naredba u skladu sa VO planom

2) Naredba o potčinjavanju ministra obrane BiH je bila obostrana, čak trostrana - HVO se podređuje ABiH ,a ABiH HVO-u u predmetnim provincijama, a VRS ima obavezu povlačenja

3) naredba je donesena 20 dana nakon što su Izetbegović i Boban potpisali mape predložene VO planom

4) godinu dana kasnije u veljači 1994. završno izvješće vrha ABiH (R. Delić) glasi
Quote:
HVO je eliminisan s područja Jablanice, Konjica, Fojnice, Kaknja, Zenice, Travnika i Bugojna. Znači, kompletna jedna pokrajina po Vens-Ovenovom planu s centrom u Travniku.
A sam V-O plan je izrađen praktički kompletno po željama i instrukcijama muslimanskog vodstva u Sarajevu !
Onog trenutka kad se počelo djelovati prema tom mirovnom planu Izetbegović , koji ga je potpisao 20 dana prije odluke minstra obrane Rajića, sve zaustavlja !
Zatim neposredno poslije S. Halilović sa R. Mladićem potpisuje sporazum demilitarizaciji Podrinja i tako oslobađa snage ABiH cca 7000 ljudi koje se izmještaju na linije prema HVO- u HR provincijama prema VO planu!
Quote:
Sefer Halilović 9. svibnja 1993. :
Treći Korpus mora pojačati napadna i informativna dejstva na Travnik i Lašvansku dolinu, Busovaču, Vitez, Novi Travnik. Treći Korpus će dobiti pojačanje kad UN odredi demilitarizirane zone u Istočnoj Bosni, tad će biti trenutak konačnog obračuna s ustašama na ovom terenu i put u Hrvatsku ili pod crnu zemlju….“ (OZ SB-VOS, Načelnik VOS Ivica Zeko, 9. 5. 1993., Obrana, vojna tajna, strogo pov., File: B-446-2-16.pdf. /ICTY, predmet IT-04-74 dokaz 3D02873./; ”Druga strana Rubikona…“, 192-193 )
A komadant 3. Korpusa Enver Hadžihasanović u siječnju 1993. izjavljuje
Quote:
Za sukob u svim gradovima HZ Herceg Bosna je preuranjeno, mada je i ta opcija predviđena.
Komanda 3. Korpusa. Str. pov. Br. 02/33-181. Zenica, 20. 1. 1993. godine. Komandi štaba odbrane Bugojna i 307. bbr. Komandant Enver Hadžihasanović; ”Druga strana Rubikona…“, 188-189
Nakon što su zadovoljeni svi preduvjetui tada kreće strateška ofanziva Izetbegovića za eliminiranje HVO-a iz područja pokrajni koje po VO planu pripadaju hrvatima, u kojoj ABiH vrlo aktivno surađuje i sa VRS, odnosno R. Mladićem koji im osigurava i topničku podršku između ostalog !

Rat protiv HVO-a je kulminirao isključivo u 10. i 8. jedinici VO plana koje su po planu pripadale hrvaskoj većini !
hr1u00 is offline  
Old 09.03.2020., 11:24   #1475
Zaboravio sam napisati najvažnije

naredba ministra obrane BiH Bože Rajića donesena je nakon razgovora sa Izetbegovićem u ženevi u prisustvu Owena, Vancea i Ahtisarija što se vidi iz presjedničkog transkripta od 15. siječnja 1993.
hr1u00 is offline  
Old 09.03.2020., 14:40   #1476
Quote:
Zaboravio sam napisati najvažnije

naredba ministra obrane BiH Bože Rajića donesena je nakon razgovora sa Izetbegovićem u ženevi u prisustvu Owena, Vancea i Ahtisarija što se vidi iz presjedničkog transkripta od 15. siječnja 1993.
Ako je VOP rađen po željama muslimanskog vodstva kako mnogi to zagovaraju, zašto su onda provincije 8 i 10 bile proglašene hrvatskim u takvom obimu? Više su čini da su rađene po maksimalnim hrvatskim željama. To je multikulti prostor sav dan Hrvatima. Više mi se čini da je to navlakuša za rat.

Tu zapovijed Bože Rajića o podčinjavanju ABIH HVO je poslije 3 dana poništilo predsjedništvo BIH.
timothy88 is offline  
Old 09.03.2020., 15:30   #1477
Quote:
timothy88 kaže: Pogledaj post
Ako je VOP rađen po željama muslimanskog vodstva kako mnogi to zagovaraju, zašto su onda provincije 8 i 10 bile proglašene hrvatskim u takvom obimu? Više su čini da su rađene po maksimalnim hrvatskim željama. To je multikulti prostor sav dan Hrvatima. Više mi se čini da je to navlakuša za rat.
To je dobro pitanje.
U osnovi je zadovoljen muslimasnski zahtjev za 6-18 provincija čime bi se onemogućile želje :
1) srba za otcepljenje
2) hrvata za zasebni entitet
A to vuče korijen još od kraja 1992. i muslimanskog prijedloga uređenja BiH nakon propasti Cutilierovog plana, a što su M. Filipović i Ahtisari razrađivali mjesecima do siječnja 1993.
I očito je da je muslimaske opcije bila vrlo zadovoljna tim planom.

Detaljan odgovor na tvoje pitanje treba tražiti u svjedočenjima M. Filipovića, Ahtisarija, H. Okuna, Fred Eckharda, D. Owena i W. Zimmermana - na linku koji sam stavio.

Quote:
Tu zapovijed Bože Rajića o podčinjavanju ABIH HVO je poslije 3 dana poništilo predsjedništvo BIH.
Tako je. I to puno govori o planovima muslimaske opcije i uvažavanju hrvatske kvote i dogovorenih planove

Također dva dana poslije naredbe isto to prejedništvo je potpisalo demilitarizaciju Podrnja s R. Mladićem i oslobodilo snage za stratešku ofanzivu na hrvate u VO provincijama 8 i 10.

A sukob se nije odvijao u provincijama koje su po VO pripale muslimanima.
hr1u00 is offline  
Old 09.03.2020., 17:53   #1478
Šta nije Rajić prenaglio. Nisu sve tri strane potpisale a dokument nije rađen isključivo za dvije strane.
buli6 is offline  
Old 09.03.2020., 22:04   #1479
Quote:
91 smo bježali od srba..
@worme, vec sam spomenuo, 91., imao sam "izbjeglice", iz VU, u kuci.

Vracam se s bracom sa "terena" ZS, oni nas pitaju, "kako je tamo", u VU?

To su bili muzevi mojih rodjakinja, 30-35 godina.

Ponovicu, hrabrost nema definiciju - treba ju izmisliti.
Ban O23J is offline  
Old 09.03.2020., 22:31   #1480
Quote:
Ban O23J kaže: Pogledaj post
@worme, vec sam spomenuo, 91., imao sam "izbjeglice", iz VU, u kuci.

Vracam se s bracom sa "terena" ZS, oni nas pitaju, "kako je tamo", u VU?

To su bili muzevi mojih rodjakinja, 30-35 godina.

Ponovicu, hrabrost nema definiciju - treba ju izmisliti.
ma sve OK..i slažem se.....kada smo se dotakli , bježanja , dezertiranaj i mobilizacije.. prije svega sam mislio na loš rad kriznih štabova , ureda za obranu i institucija koje su to to trebale odraditi pa i sprečavati vojno sposobne da napuštaju svoja mjesta ... ali htjeli priznati ili ne to je bilo puno bolje organizirano u Hrvatskoj...

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 06:53.