Natrag   Forum.hr > Društvo > Politika

Politika Najstariji zanat na svijetu
Podforumi: Politička scena, Europska unija, Svijet, Blisko politici, Rat u Ukrajini

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 27.03.2018., 22:54   #1761
Zasto je defender na strani gripena? Pogledati banner koji se vec 10 godina vrti na naslovnici portala.

Nije istina da ce Barake biti tesko dovesti na Nato standard. Bit ce dovedeni na taj standard prije nego slete na Pleso ili Zemunik. Hangare da nadograditi, piste ne, isto bi bilo i sa gripenom. Kupuje se block 30 izgleda, sa tim nisam nimalo zadovoljan.

Oni prekodrinski prvo trebaju poletjeti kako bi se mogli usporediti sa icime, makar i piperom mr. Noa.
HoD is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.03.2018., 22:58   #1762
Dakle, ako kupujemo seriju 30, kupujemo avione isporučene 1986-1988? Ajmo reći da je tako, hajde neka ih netko usporedi s onima tamo?

Drastične situacije, zahtijevaju drastične mjere!
freelancer is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.03.2018., 23:02   #1763
Helou, nema usporedbe izmedju aviona koji leti i onog koji ne leti.
HoD is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.03.2018., 23:07   #1764
Kako sam i najavio ekipa kupila Golfa 2 a tu prodavali priču ko da kupuju Golfa 7
Nije da nismo znali.....
Old 27.03.2018., 23:08   #1765
Quote:
freelancer kaže: Pogledaj post
Dakle, ako kupujemo seriju 30, kupujemo avione isporučene 1986-1988? Ajmo reći da je tako, hajde neka ih netko usporedi s onima tamo?
staro željezo i jedno i drugo
Old 28.03.2018., 00:36   #1766
Iz izjave Kolinde i više-manje Plenkovića skužio sam da su i oni svijesni da je Gripen bolji izbor, al da nemamo para što je ok argument.
Iako i ovo mi zvuči jako puno para za nešto tako staro i s toliko sati. Ne sumnjam da su ih Izraelci koristili koliko su mogli, jer njima zrakoplovstvo ne služi kao ukras.
Čudno mi je da nijedna druga država nije požurila iskoristiti ovu povoljnu priliku od Izraela.

Iz ove perspektive čak mi se čini i da su Srbi prošli bolje. Njihovi Migovi će biti barem remontirani i sve skupa za manje para gledajući jedinično po zrakoplovu,
gaff_ is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.03.2018., 01:00   #1767
Quote:
gaff_ kaže: Pogledaj post
Iz izjave Kolinde i više-manje Plenkovića skužio sam da su i oni svijesni da je Gripen bolji izbor, al da nemamo para što je ok argument.
Iako i ovo mi zvuči jako puno para za nešto tako staro i s toliko sati. Ne sumnjam da su ih Izraelci koristili koliko su mogli, jer njima zrakoplovstvo ne služi kao ukras.
Čudno mi je da nijedna druga država nije požurila iskoristiti ovu povoljnu priliku od Izraela.

Iz ove perspektive čak mi se čini i da su Srbi prošli bolje. Njihovi Migovi će biti barem remontirani i sve skupa za manje para gledajući jedinično po zrakoplovu,

ne slažen se s tobom
Plenkiju i Kolindi je jasno,jer su im ovi iz MORH-a objasnili,da se para nema za sve šta triba.a triba napravit i hangare i kaponire i povuć kakav kabel i cijev,školovat ljude,nabavit simulatore i još puno toga.dobar dio može se izborit potpora saveznika,NATO-a,odbora za obranu saveznika, ... .
a da ratno zrakoplovstvo ima smisla,onda ti triba i PZO. mi nemamo PZO srednjeg dometa.a za to triba nabavit kakav sustav. i ako izrael je spreman ponudit "malo" jeftinije svoj sustav SPYDER,ne mora Iron Dome, onda je naše nebo u nekom budućem ratu sigurnije, i odvraća možebitnog napadača.
ako takav sustav budemo imali i na kojem otoku i brodu HRM-a,onda je to stanje riješena priča za malo duže vrimena.
šta mi možemo ponudit? pa zajedničku izgradnju Drakona 220. i možda još kakve sitnice, kakve nismo ni svjesni.
karabin is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.03.2018., 01:38   #1768
Na šta ode 2% bdp-a, neš ti kapitalnog projekta u najsiromašnijoj državi EU
Židovi si vjerojatno trljaju ruke jer za taj otpad koji bi ionako otpisali za 10 godina sada mogu kupiti 50 novih Abramsa. Ne trebaju im ni američke dotacije uz ovakve banana države i korumpiranih političara koji ih vode
Goc-369 is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.03.2018., 05:30   #1769
Quote:
Brzi Heinz kaže: Pogledaj post
Sebi!
Smij se sebi pred zrcalom!

Bravo.
Glavno da si ti meni rek`o.

Smotani2 is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.03.2018., 08:13   #1770
Najbolji avion je novi avion, a love za nove nemamo.

Tražili smo avion koji će nam moć dat 100 letnih sati godišnje sljedećih ~20 godina i to smo dobili + 2 simulatora.
Raspoloživost tih aviona zbog starosti bu negdje oko ~ 50% tijekom tih 20 godina tako da de facto ćemo imat 6 raspoloživih aviona ako uspijemo regrutirat dovoljno mehaničara da ih održavaju.

^^^^^^^^^^^^^^
Airpolicing zrakoplovstvo što smo i dosada imali sa modernijim avionima.

Jel moglo bolje? Je..... ali je moglo i daleko lošije ili ono najgore, a to je gašenje eskadrile.
Old 28.03.2018., 08:51   #1771
Pavle Kalinić je upravo na N1 rekao da bi bolje bilo da smo kupili F35. Dosta realan lik
Stravinsky is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.03.2018., 10:19   #1772
Svaka cast Izraelu na trgovini, neka sisa kad ima ovaca...
Kao i Rusima sto su Srbe dobro opelavili sa Migovima...
A mi mozemo samo: bleeeee bleeeee, bleeeee
realist is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.03.2018., 10:30   #1773
Čitam članke po novinama i svugdje se ističe da dobivamo nove avione kroz par godina, a pri tome se zaboravlja da ništa ne dobivamo nego da to skupo plaćamo i da ništa nije novo već da je rabljeno, odnosno teško da se može reći rabljeno nego izraubano.

Ako nam je dovoljno 8 aviona, a uzimamo 12 radi toga što je 4 uvijek na remontu, onda se postavlja pitanje nismo li mogili uzeti 8 potpuno novih za nešto malo veću cijenu, a nakon par godina kada im se potroše resursi i kada krenu malo veći popravci dokupiti još 4 dodatna nova?

Naravno da bi to bilo malo skuplje, ali na kraju bi bilo jeftinije. Nema nigdje iskazano takvih analiza, nego se mora slijepo vjerovati ovoj ekipi koja je kao i prethodne donijela odluku koja se ne propituje, a kada se kasnije pokaže da je ona kriva, popala maca i nitko za ništa ne odgovara.

Gdje su grafikoni koji pokazuju koje je optimalno riješenje ili nešto takvo uopće nisu uradili, jer već i površna analiza pokazuje da kada se sve pogleda kroz ukupni vijek kroz koji će se avioni koristiti da ova varijanta koja je odabrana nije optimalna u odnosu na sredstva kojima raspolažemo i koja ćemo na kraju utrošiti za cijelu ovu priču pri tome mislim koliko će nas na kraju koštati ova priča i kolika će biti efektivna uporabljivost aviona koje kupujemo.

Na kraju i Rusija radi kvalitetne lovce 4 i 4+ genracije koji su znatno jeftiniji, a pokazali su se dobrima u praksi, a i oni se mogu svesti na NATO standarde kao što to radi trenutno Srbija sa svojim također izraubanim migovima koje nabavlja iz Rusije. A takav novi lovac je ipak novi, a po cijeni je ovih izraubanih zapadnih, a u svemu je čak i bolji od ovih izraubanih koje nabavljamo. Svođenje na NATO standard i ruskih aviona nije nemoguće i ne košta previše, a polazna cijena za novi avion je znatno niža.

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/sr...romena/jbc2mvk

Pitanje je samo koliko ta prilagodba košta?

Naravno nisam pri tome mislio da kupimo ovu staru kramu, već nove avione koji su se pokazali i dokazali u Siriji. A nekako mi se čini da i daleka Kina po tom pitanju ima nešto za ponuditi i to po cijeni.
krekre is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.03.2018., 10:42   #1774
Ne kužim čemu čitava ta predstava za javnost u trajanju od nekoliko mjeseci kad je sve bilo jasno još u onom trenutku kad je Krste dočekao svog izraelskog kolegu, inače dobrog prijatelja Milorada Dodika, u gotovo orgazmičkom veselju i s vidljivo pristranim pristupom? Pa pravila procedure su se mogla i brže ispoštovat.
Što mislim o ovoj odluci? Pa mislim da je novo uvijek bolje od raubanog, pogotovo ak su to raubali tipovi koji znaju što rade jer onda nam se nameće zaključak da su i zrakoplove iskoristili do maksimuma. Argument da se nema novaca mi nekako baš i nije uvjerljiv u ovoj nedođiji. Tim više jer su i Mađarska i Češka uspjele dogovorit Gripene. Mislim da smo novca mogli namaknut, a možda nekakve popuste, ustupke, zamjene i ušićarit, ta jesmo mi balkanska pamet ili nismo? Strateški gledano, ovako na papiru to možda jest dobra ideja, savez s rođenim pobjednicima poput Izraelaca je uvijek dobra ideja, ali u realnosti upravo smo se usuglasili sklopit posao koji ide preko ministarstva tipa koji je em optužen za kojekakve malverzacije i prilično je kontroverzna figura u Netanyahuovoj vladi, a s druge strane, kao što rekoh, dobar prijatelj RS i Milorada Dodika. Bojim se da je u ovoj priči ostrašćeno fanboystvo spram Izraela zamijenilo razum i da čitavoj priči nismo pristupili odgovorno i s ciljem ispregovaranja najbolje cijene i opcije već kao pretjerano impresionirani luzeri kojima je najbitnije postat BFF s Izraelom. Bojim se da smo dugoročno preplatili te zrakoplovčiće. To je neki moj skromni dojam.
Atomic Lily is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.03.2018., 10:43   #1775
Quote:
krekre kaže: Pogledaj post
Čitam članke po novinama i svugdje se ističe da dobivamo nove avione kroz par godina, a pri tome se zaboravlja da ništa ne dobivamo nego da to skupo plaćamo i da ništa nije novo već da je rabljeno, odnosno teško da se može reći rabljeno nego izraubano.

Ako nam je dovoljno 8 aviona, a uzimamo 12 radi toga što je 4 uvijek na remontu, onda se postavlja pitanje nismo li mogili uzeti 8 potpuno novih za nešto malo veću cijenu, a nakon par godina kada im se potroše resursi i kada krenu malo veći popravci dokupiti još 4 dodatna nova?

Naravno da bi to bilo malo skuplje, ali na kraju bi bilo jeftinije. Nema nigdje iskazano takvih analiza, nego se mora slijepo vjerovati ovoj ekipi koja je kao i prethodne donijela odluku koja se ne propituje, a kada se kasnije pokaže da je ona kriva, popala maca i nitko za ništa ne odgovara.

Gdje su grafikoni koji pokazuju koje je optimalno riješenje ili nešto takvo uopće nisu uradili, jer već i površna analiza pokazuje da kada se sve pogleda kroz ukupni vijek kroz koji će se avioni koristiti da ova varijanta koja je odabrana nije optimalna u odnosu na sredstva kojima raspolažemo i koja ćemo na kraju utrošiti za cijelu ovu priču pri tome mislim koliko će nas na kraju koštati ova priča i kolika će biti efektivna uporabljivost aviona koje kupujemo.

Na kraju i Rusija radi kvalitetne lovce 4 i 4+ genracije koji su znatno jeftiniji, a pokazali su se dobrima u praksi, a i oni se mogu svesti na NATO standarde kao što to radi trenutno Srbija sa svojim također izraubanim migovima koje nabavlja iz Rusije. A takav novi lovac je ipak novi, a po cijeni je ovih izraubanih zapadnih, a u svemu je čak i bolji od ovih izraubanih koje nabavljamo. Svođenje na NATO standard i ruskih aviona nije nemoguće i ne košta previše, a polazna cijena za novi avion je znatno niža.

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/sr...romena/jbc2mvk

Pitanje je samo koliko ta prilagodba košta?

Naravno nisam pri tome mislio da kupimo ovu staru kramu, već nove avione koji su se pokazali i dokazali u Siriji. A nekako mi se čini da i daleka Kina po tom pitanju ima nešto za ponuditi i to po cijeni.
Da je pameti koje nema,kupili bi 6 onih americkih block 70 I znas da nesto imas,ovako imas nista. Pa postepeno kupuj po par,koliko mozes.
I vuk sit koza cijela. I do sada smo imali slucajeve da 21 ce, dolaze sa remonta i onda kupe djelove po poljima...
Nista,zivi bili pa vidjeli...
Ako smo lojalni NATOu sto mislim da jesmo i saveznica Amerike,mogli su lipo reci OK Hrvati,
evo vam 6 nasih 70 tica,kao nagradu pa pomalo, pa neka se uzelo jos par iz Izraela,ne sporim.
Al ovako polagati nadu na stare krseve...jbg....
realist is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.03.2018., 10:56   #1776
Inače, fora mi je komentar da bi i službene automobile i one silne limuzine onda trebali nabavljati na način na koji su odlučili nove zrakoplove. Čemu blindirane limuzine, bato? Lijepo golf 2, bitno da vozi, malo nadogradit i voila! Nek se servisiraju
Atomic Lily is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.03.2018., 11:05   #1777
Quote:
atomic gal lily kaže: Pogledaj post
Inače, fora mi je komentar da bi i službene automobile i one silne limuzine onda trebali nabavljati na način na koji su odlučili nove zrakoplove. Čemu blindirane limuzine, bato? Lijepo golf 2, bitno da vozi, malo nadogradit i voila! Nek se servisiraju
Naravno!!!
Nekog starog passata i dosta.
Ipak je to njemacki dobri auto koji traje....
Ajmo vidjeti u stvrnosti kako to ide:

Quote:
"Službeni automobil gradonačelnika, marke Volvo, nabavljen je 1999. godine. Zbog sigurnosti i visokih godišnjih troškova održavanja, Volvo bi trebao biti zamijenjen novim, sigurnijim i jeftinijim vozilom.
Quote:
Nabava novog auta uvijek se u javnosti i u medijima dočeka na nož, kažu nam, ali pitanje je bi li pametnije bilo kupiti novi auto, nego trošiti velike novce na održavanje starih
Neda mi se dalje traziti,al svi pricaju jedno,starost i servisi i sigurnost.....
ocito u ovom slucaju to nije tako.....
realist is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.03.2018., 11:17   #1778
BLock 30 su poklonjeni izraelu 1986/1987, dakle 2022 kad se kompletira eskadrila bit će stari 36 godina.
nijedan proizvođać ne planira ponudu propduljenja ovako starih aviona jer je to ekonomski neisplativo i nemože se garantirati operativna sposobnost..
LM nudi jedino produljenje Block 40-72 koji su ipak puno mlađi.
catonymous is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.03.2018., 11:21   #1779
Na kraju sto mi kupujemo?
block 30 ili 40?
realist is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.03.2018., 11:24   #1780
Quote:
realist kaže: Pogledaj post
Na kraju sto mi kupujemo?
block 30 ili 40?
a što misliš, zašto šute i ne opovrgnu nagađanja? ali i Block 40 su poklonjeni izraelcima 1991/1993, znači i u najboljoj varijanti bit će stari 29 godina kad se kompletiraju.
Ali još bitnija stvar o kojoj šute je koliki nalet stvarno ti avioni imaju.
catonymous is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 20:09.