Sam svoj majstor Radionica u kući |
|
24.04.2017., 22:40
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2010.
|
Razdjelnik za spajanje radijatora
Koji tip razdjelnika uzeti za radijatorsko grijanje ?
Radijatori su "Vairad" ventilski sa donjim spojem iz poda (spajaju se H ventilima).
Uzeti razdjelnik bez ugrađenih ventila i prigušnica ili sa ventilima i prigušnicama ?
Kao npr:
K2 - setovi razdjelnika bez prigušnica i ventila (radijatorsko grijanje)
ili
K3 - setovi razdjelnika s prigušnicama (radijatorsko grijanje)
Zadnje uređivanje Majstor : 25.04.2017. at 07:52.
Reason: Promjena naslova posta- naslov teme.
|
|
|
25.04.2017., 08:09
|
|
Tu te ni, a ni tam
Registracija: Feb 2010.
|
Razdjelnik sam po sebi nema nikakvu posebnu ulogu, bez dodatne opreme. Nude se razne forme i oblici, ali važno je da na polaznom i povratnom vodu postoji mogućnost za odzračivanje.
Na ulazu polaznog i povratnog voda stavlja se ventil, a ventili se mogu staviti za svaki radijator. Po mojem mišljenju, ovakva kombinacija je skuplja ali ima svojih prednosti.
|
|
25.04.2017., 11:41
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2009.
|
Na razdjelniku ja sam stavio ventile na polaznom vodu, prigusnice na povratnom vodu. Takoder sam i odzracne loncice ali kasnije sam jedan od njih stavio na lojtre jer su mi one najvisa tocka na sistemu. Na radijatore nisam stavio nikakve ventile jer uvijek taj isti radijator mogu zatvoriti na razdjelniku.
|
|
|
25.04.2017., 11:47
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Majstor kaže:
Razdjelnik sam po sebi nema nikakvu posebnu ulogu, bez dodatne opreme. Nude se razne forme i oblici, ali važno je da na polaznom i povratnom vodu postoji mogućnost za odzračivanje.
Na ulazu polaznog i povratnog voda stavlja se ventil, a ventili se mogu staviti za svaki radijator. Po mojem mišljenju, ovakva kombinacija je skuplja ali ima svojih prednosti.
|
Radijatori će se spajati iz poda preko H ventila. Radijatori već imaju ugrađene termostatske ventile.
Moja glavna nedoumica zašto pitam uzeti li set sa ili bez prigušnica/ventila za svaku granu u cijeloj priči je nužnost prigušnice ? Odnosno može li se protok regulirati putem H ventila kojim će biti spojeni radijatori ?
Uzeti li set bez prigušnica/ventila te samo dodatno ugraditi prigušnice na povratne grane razdjelnika ?
Zadnje uređivanje nikicam2 : 25.04.2017. at 12:27.
|
|
|
25.04.2017., 15:46
|
|
Tu te ni, a ni tam
Registracija: Feb 2010.
|
Svaki radijator treba imati ventil i prigušnicu na sebi. Kako bi ja to napravio,napisao sam u prethodnom postu. Iz iskustva znam, da svatko ima opravdanje za svoju šemu spajnja. Jedan način regulacije može se postiči protokom kroz H_a ventile. Dakle, izbora ima pa sad samo treba odabrati.
|
|
26.04.2017., 02:44
|
|
Registrirani korisnik
|
100 ljudi, 100 misljenja i 100 nacina kako napraviti. Slazem se da svaki radijator mora imati ventil i prigusnicu. Osobno mislim da je pozicija prigusnica bolja kada je na razdjelniku jer omogucava prilagodbu protoka na jednom mjestu.
|
|
|
26.04.2017., 09:16
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Majstor kaže:
Svaki radijator treba imati ventil i prigušnicu na sebi. Kako bi ja to napravio,napisao sam u prethodnom postu. Iz iskustva znam, da svatko ima opravdanje za svoju šemu spajnja. Jedan način regulacije može se postiči protokom kroz H_a ventile. Dakle, izbora ima pa sad samo treba odabrati.
|
Hvala na informaciji.
Nisam bio siguran može li se regulacija postići sa H ventilima, a pošto može onda mislim da nema smisla kupovati i razdjelnik koji ima i prigušnice na sebi.
Naravno, na razdjelnik će se još ugraditi i automatski odzračni lončići sa nepovratnim ventilom.
Isto tako regulacija kroz prigušnice na razvodniku je ok opcija što se tiče komfora, ali kad se jednom sustav izbalansira onda nakon toga više nema nikakvih intervencija.
|
|
|
26.04.2017., 09:27
|
|
Registrirani korisnik
|
RTL , podno grijanje u kupaonici
Imam dvije kuponice u kući koje ću uz "lojtricu" opremiti i podnim grijanjem.
jedna kupaonica je 1,5x2,5m, a druga 2,1x2,5m
Regulaciju podnog grijanja namjeravam napraviti sa RTL ventilima, konkretno sa Oventrop “Unibox RTL”. Cijena je cca 550kn po setu, što mi je prihvatljivo. No prije nego li kupim želio bih znati da li je to dobro rješenje i postoji li neko bolje/ekonomičnije rješenje ?
|
|
|
26.04.2017., 21:01
|
|
Registrirani korisnik
|
A neki ti znaju raditi da povrat od lojtrice ide u podno i ako imas predimenzioniran sistem tada ti ne treba nikakav rtl ventilom vec povrat ide direktno u pod. Meni je zao sto ja to nisam napravio kod sebe, kasno sam vidio kod susjeda.
|
|
|
 |
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 20:16.
|
|
|
|