Natrag   Forum.hr > Društvo > Gospodarstvo

Gospodarstvo Novac, profit, blagostanje. Kako doći do toga?
Podforumi: Kriptovalute, Dionice, Ostali oblici investiranja, Banke, osiguranja, krediti, Poduzetništvo, računovodstvo i porezi

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 07.03.2023., 16:13   #1
Koliko zarađujete/ Plaće i standard života u 2025-oj godini

Pozdrav, nadam se da ima nade,smisla i potencijala da oživimo ovu temu jer koliko vidim prethodna je davnih dana izgubila smisao

Dakle, zanimaju me vaša mišljenja o tome koliko zarađujete, koliko bi bila po vama normalna cifra s kojom bi trebali prezivljavati samci,odnosno parovi..s kojim iznosom bi vi bili zadovoljni i koji su to tocno iznosi,uzimajuci u obzir prelazak na euro i povecanje troskova zivota

Ugrubo rečeno..600 eura košta samo preživljavanje, ja cu navesti primjer, molim vas da korisite isti predlozak, sa eventualnim sitnim preinakama tako da cifre budu egzaktne da ne okolisamo unedogled nepotrebno

stan - 200 eura
hrana - 150 eura
rezije - 80-100 eura
benzin - 80-100 eura
bon za mob, frizer i ostalo - 50eur
kucne potrepstine tipa toaletni, kemija za ciscenje itd - 20 eur

550-600 eura bi kostalo prezivljavanje po mojem misljenju..ukoliko nadodamo jos 200 eura shoppinga i 2-3 izlazaka onda bi neka realnija svota bila oko 800 eura za koliko toliko normalan zivot, kazem prema ovim projekcijama, naravno da znam da ovise o mnogim karakteristikama..

netko ima cimera, netko ima drva na koja se grije, netko je naslijedio nekretninu itd itd. , ali 1000 eura bi bio nekakav minimum da osoba moze barem 200-300 eura stavljati sa strane, pa uz neki trud nesto i ustediti i ne zivjeti od place od place u strahu sta ce biti...pisite svoja iskustva, ja sam trenutno jos doma, ali otprilike ovo su brojke koje su tocne u mom slucaju...kazem, xy je parametara, ali kroz diskusiju cemo vec doci do neke okvirne cifre koja bi bila adekvatna za zivot samca odnosno obitelji u hrvatskoj

hvala i pozdrav
maraschino199 is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.03.2023., 11:14   #2
Quote:
maraschino199 kaže: Pogledaj post
Pozdrav, nadam se da ima nade,smisla i potencijala da oživimo ovu temu jer koliko vidim prethodna je davnih dana izgubila smisao

Dakle, zanimaju me vaša mišljenja o tome koliko zarađujete, koliko bi bila po vama normalna cifra s kojom bi trebali prezivljavati samci,odnosno parovi..s kojim iznosom bi vi bili zadovoljni i koji su to tocno iznosi,uzimajuci u obzir prelazak na euro i povecanje troskova zivota

Ugrubo rečeno..600 eura košta samo preživljavanje, ja cu navesti primjer, molim vas da korisite isti predlozak, sa eventualnim sitnim preinakama tako da cifre budu egzaktne da ne okolisamo unedogled nepotrebno

stan - 200 eura
hrana - 150 eura
rezije - 80-100 eura
benzin - 80-100 eura
bon za mob, frizer i ostalo - 50eur
kucne potrepstine tipa toaletni, kemija za ciscenje itd - 20 eur

550-600 eura bi kostalo prezivljavanje po mojem misljenju..ukoliko nadodamo jos 200 eura shoppinga i 2-3 izlazaka onda bi neka realnija svota bila oko 800 eura za koliko toliko normalan zivot, kazem prema ovim projekcijama, naravno da znam da ovise o mnogim karakteristikama..

netko ima cimera, netko ima drva na koja se grije, netko je naslijedio nekretninu itd itd. , ali 1000 eura bi bio nekakav minimum da osoba moze barem 200-300 eura stavljati sa strane, pa uz neki trud nesto i ustediti i ne zivjeti od place od place u strahu sta ce biti...pisite svoja iskustva, ja sam trenutno jos doma, ali otprilike ovo su brojke koje su tocne u mom slucaju...kazem, xy je parametara, ali kroz diskusiju cemo vec doci do neke okvirne cifre koja bi bila adekvatna za zivot samca odnosno obitelji u hrvatskoj

hvala i pozdrav
Za 150€ ne možeš pola mjeseca jesti kako treba, a ne cijeli mjesec.
malilo is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.03.2023., 13:15   #3
Quote:
malilo kaže: Pogledaj post
ovisi sta jedes, kila tjestenine kosta 1,20eur...20 jaja kupis za 4 eura

ali dobro ajmo reci da je 200 eura hrana, ma da to ovisi o mnogim kriterijima i osobnim preferencijama

ali oko 600-650e kosta prezivljavanje...sto znaci da se opet vracamo na onu cifru od 1000e koja je minimalna za koliko toliko pristojan zivot..

zato su mnogi i dalje doma , odnosno oni koji su podstanari spajaju kraj s krajem..
maraschino199 is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.03.2023., 14:11   #4
Zg...

Stanarina: 300 ojra
Režije: 80 € zimi (u kući sam pa dijelimo)

Hrana: 200 € minimum, s time da si kuham i nosim na posao. Nije jer sam džiber nego se puno kvalitetnije hranim kad kuham doma.

Svakakve pretplate i članarine (teretana, Netflix, HBO, Deezer, PS Plus kurci, palci): 50 €

Odjeća i obuća: 100 € (uprosječeno)

Hobiji: 100 € (uprosječeno)

Socijalni život (landranje, dejtanje, cuge...): 120 €.

Evo, 950 € bez auta.
Brlj4 is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.03.2023., 14:20   #5
Quote:
Brlj4 kaže: Pogledaj post
Zg...

Stanarina: 300 ojra
Režije: 80 € zimi (u kući sam pa dijelimo)

Hrana: 200 € minimum, s time da si kuham i nosim na posao. Nije jer sam džiber nego se puno kvalitetnije hranim kad kuham doma.

Svakakve pretplate i članarine (teretana, Netflix, HBO, Deezer, PS Plus kurci, palci): 50 €

Odjeća i obuća: 100 € (uprosječeno)

Hobiji: 100 € (uprosječeno)

Socijalni život (landranje, dejtanje, cuge...): 120 €.

Evo, 950 € bez auta.

tako bi otprilike vrijedilo za mnoge, s obzirom da mnogi imaju interese slicne tebi..ja sam racunao oko 800 za SEBE jer ja nisam bas jako rastrosan i ne zanimaju me netflixi i slicno,treniram doma i dosta manje trosim na shopping..ali ako je vecina takva , a vjerujem da je, onda ce im biti jako tesko ista ustediti osim ako nisu na nadredenim pozicijama gdje su place 1300-1800 otprilike

ja osobno mogu ustediti jer sam skroman, ne kaznjavam se da ne bi netko krivo protumacio, ali ne zanima me ni shopping ni kave ni nista slicno, ali da, ono sto je za mene 600-800 eura, to je za druge sigurno 800 do 1000 kao sto si i sam rekao

a racunaj svake godine jos barem neki mali servis za auto + tehnicki i registracija, to je jos 400eura, naravno opet ovisno koji auto imas..ako ces kupiti novi mobitel ili novi laptop to je opet trosak koji treba uracunati..daleko od toga da je to jednom svakih 3-5 godina, ali si po defaultu ogranicen sa budzetom..

dakle 1000eur, minimalno za koliko toliko normalan zivot..
maraschino199 is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.03.2023., 14:22   #6
Quote:
ovisi sta jedes, kila tjestenine kosta 1,20eur...20 jaja kupis za 4 eura

ali dobro ajmo reci da je 200 eura hrana, ma da to ovisi o mnogim kriterijima i osobnim preferencijama

ali oko 600-650e kosta prezivljavanje...sto znaci da se opet vracamo na onu cifru od 1000e koja je minimalna za koliko toliko pristojan zivot..

zato su mnogi i dalje doma , odnosno oni koji su podstanari spajaju kraj s krajem..
možda ti prvo napišeš da li živiš sam, ili sa starcima, i u kojem dijelu RH, jer ovaj tvoj izračun je jako, jako diskutabilan
stan za 200 €? Gdje to točno? Ako trošiš na benzin, gdje je trošak registracije, osiguranja, servisa za auto i sl?

Evo da ti kažem za mene. S kojom cifrom bi bio zadovoljan na poslu? Na trenutnom poslu gdje radim, nema te plaće koju bi mi trebali isplatiti da više nastavim raditi za njih. Plaća mi je totalno nebitna stavka u životu i poslu. Ako radim posao koji me ispunjava, gdje se donekle ostvarujem, ne radim pretakanje iz šupljeg u prazno, ne bi se opterećivao plaćom (pod uvjetom da je pristojna). Ako je posao koma, možeš mi dati milijune, hvala doviđenja.
iggy is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.03.2023., 14:29   #7
Quote:
iggy kaže: Pogledaj post
možda ti prvo napišeš da li živiš sam, ili sa starcima, i u kojem dijelu RH, jer ovaj tvoj izračun je jako, jako diskutabilan
stan za 200 €? Gdje to točno? Ako trošiš na benzin, gdje je trošak registracije, osiguranja, servisa za auto i sl?

Evo da ti kažem za mene. S kojom cifrom bi bio zadovoljan na poslu? Na trenutnom poslu gdje radim, nema te plaće koju bi mi trebali isplatiti da više nastavim raditi za njih. Plaća mi je totalno nebitna stavka u životu i poslu. Ako radim posao koji me ispunjava, gdje se donekle ostvarujem, ne radim pretakanje iz šupljeg u prazno, ne bi se opterećivao plaćom (pod uvjetom da je pristojna). Ako je posao koma, možeš mi dati milijune, hvala doviđenja.
stanarinu sam racunao za rijeku, zato sam i rekao da izracuni ovise o x kriterija

garsonijera se sigurno moze naci za te novce, a i ako ste dvoje sigurno za 350 do 400 sasvim solidan stan...okej,zg je druga prica, slazem se

sto se servisa tice, to smo naveli u naknadnim komentarima...servis za auto,tehnicki,eventualna kupnja mobitela,laptopa i slicno, ali to nisu kontinuirani troskovi..

nije isti trosak rezija ili odlaska na skijanje..kod rezije je teze ustediti, ali kod recimo kupnje mobitela je lakse..lediti u kuci se neces, a s druge strane ne treba ti bas novi iphone od 1000 eur

600-650 eura je puko prezivljavanje ako nemas svoju nekretninu ili ne zivis doma

800-1000 bi bio normalan zivot otprilike, ovisno o afinitetima i hobijima itd itd.

ja trenutno imam placu 900 eur, ali sam doma..ali generalno gledano za zivjeti u podstanarstvu mi treba minimalno 1000eur plata, a i kad malo pogledas upitno je koliko mozes staviti sa strane..ako stavis 100eur sa strane svaki mjesec

1200eur godisnje, a 400 ti otpadne na servis i tehnicki haha..
maraschino199 is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.03.2023., 16:00   #8
Quote:
malilo kaže: Pogledaj post
A bome ni stan ne mozes naci za 200€ ako nije s cimerima
shadowgirl is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.03.2023., 16:37   #9
Quote:
shadowgirl kaže: Pogledaj post
A bome ni stan ne mozes naci za 200€ ako nije s cimerima
ovo je totalno netocno..100% krivo...više puta sam bio u razlicitim garsonijerama sam za 150-160eur

ponavljam..ne govorim za zagreb..tamo pretpostavljam da je drugacije...ali za rijeku si sigurno u krivu

mnogi prihvate prvo sta naide i onda se bune kako je preskupo..za 200e se sigurno nadje garsonijera..ako ste dvoje moze se za 300-350, a ako ste troje moze se za 400eura pronaci..garantiram da je tocno, ali se treba potruditi i raspitivati
maraschino199 is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.03.2023., 16:53   #10
Quote:
ovo je totalno netocno..100% krivo...više puta sam bio u razlicitim garsonijerama sam za 150-160eur

ponavljam..ne govorim za zagreb..tamo pretpostavljam da je drugacije...ali za rijeku si sigurno u krivu

mnogi prihvate prvo sta naide i onda se bune kako je preskupo..za 200e se sigurno nadje garsonijera..ako ste dvoje moze se za 300-350, a ako ste troje moze se za 400eura pronaci..garantiram da je tocno, ali se treba potruditi i raspitivati
Bacila sam sad pogled na stanove u nekoliko zupacija (Splitsko-Dalmatinska, Sibensko-Kninska itd.) i nisam nasla niti jednu garsonjeru za tu cijenu, cak sam nasla samo jednu jedinu sobu koja se nudi za tu cijenu. Sve sto se nudi za tu cijenu su stanovi za radnike gdje sobu dijelis sa 2-3 ljudi.

Ne znam, ne kazem da lazes, mozda se moglo naci prije nekoliko godina, ali sad vise ne... Ili se tu i tamo moze ubost, ali to definitivno nije norma.
shadowgirl is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.03.2023., 17:26   #11
Quote:
shadowgirl kaže: Pogledaj post
Bacila sam sad pogled na stanove u nekoliko zupacija (Splitsko-Dalmatinska, Sibensko-Kninska itd.) i nisam nasla niti jednu garsonjeru za tu cijenu, cak sam nasla samo jednu jedinu sobu koja se nudi za tu cijenu. Sve sto se nudi za tu cijenu su stanovi za radnike gdje sobu dijelis sa 2-3 ljudi.

Ne znam, ne kazem da lazes, mozda se moglo naci prije nekoliko godina, ali sad vise ne... Ili se tu i tamo moze ubost, ali to definitivno nije norma.
ovo sad je vec igra rijecima..citiram "nije norma"

s time se i slazem, nisam ja ni rekao da takvih ima na bacanje, pa napomenuo sam da se treba potruditi i raspitivati, ali i pregovarati

info koje sam dao su iz prve ruke i moze se pronaci..eh sad, mnogi prihvate prvo sta naleti i onda se bune, a sami su si rupu iskopali

u pocetnom postu sam naveo da mjesecni iznos ovisi o x kriterija

netko ima pec na drva i svoju nekretninu, normalno da je zbrinut bolje, od podstanara u zagrebu koji grije na struju, ali okvirno gledano rekao sam tocnu cifru...cca 600 eura prezivljavanje, cca 800 eura neka normala, sa 1000 se vec zivi dosta komotno

volio bi cuti tuda misljenja, pogotovo podstanara..kolike su im place, a koliko troskovi, ali ova okvirna koncepcija sigurno ne odstupa mnogo od realnosti
maraschino199 is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.03.2023., 17:29   #12
Garsonijera od cca 30m2 u rijeci da je barem toliko koliko uredna, na gradskim linijama, je 300eura.

Ovih 200e skoro da nema sanse, naci ces neku rupu, garazu preuredjenu u garsonijeru i slicno.

Za 200e mozes naci sobu sa zajednickom kuhinjom i wc-om.

Sent from my SM-G986B using Tapatalk
fat_boy_slim is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.03.2023., 17:49   #13
Bez 1000 eura u ZG ako si sam nemaš što niti mislit, jedva da s tim možeš preživjeti. Ispod 350 eura stana nema. S režijama je 500 eura, to je već pola. Hrana je još 200 eura i ostane ti jadnih 300 eura za cijeli mjesec. Doslovno preživljavanje.
Stran is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.03.2023., 17:56   #14
Quote:
ovo sad je vec igra rijecima..citiram "nije norma"
Pa pokrenuo si temu o tome koliko prosjecnom samcu treba cisto da prezivi mjesec i onda si naveo cijenu stanarine koja je manja od norme, sto nije realno za ovakvu temu jer vecina ljudi nece naci tako jeftin smjestaj.

Da, moze se ubost garsonjera za tu cijenu - AKO visis na njuskalu i cekas da se pojavi. Isto tako mozes poznavati Matu s posla koji iznajmljuje jednosoban stan i naplatit ce ti samo 150eura mjesecno za njega jer te zna, ali vecina ljudi nece naci stan za tu cijene!

Treba biti realan i u ovoj temi navesti realne prosjecne cifre, a ne 200e za garsonjeru - ako si spreman cekati da se pojavi i ne biti izbirljiv, ili 150e za hranu - ako si spreman jesti jaja i kruh svaki dan.

Sorry, ali baratas sa nerealnim ciframa
shadowgirl is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.03.2023., 18:23   #15
oboje smo u pravu jer su cifre i nacin zivota SUBJEKTIVNI

vec sam rekao da se slazem da nije lako pronaci takav stan,ali moze se ukoliko se osoba potrudi i to ne da se trudi godinama vec tjedan-dva

znam jer sam bio u NEKOLIKO RAZLICITIH GARSONIJERA...nijedna nije bila derutna,nijedna

sto se hrane i stanarine tice, PONAVLJAM:

ovisi od osobe do osobe..za druge je mozda realnije 250 eur stan i 200 eur hrana, onda dolazimo do visih brojki, ali ovisi o mnogim stvarima..kolega je goreo naveo hobije,fakultative itd koji ga dodu skoro 300 eura, mene dodu mozda 20 eur mjesecno, ali ga ne napadam zbog toga, on ima svoje hobije, ja svoje...OVISI od osobe do osobe

banalan primjer...mozes vani trenirati ili doma umjesto u teretani, tarifa za mob te moze kostati 6 eura umjesto 20

znaci na tako dvije minorne stavke vec dolazimo do potencijalne razlike od 50 eur mjesecno
teretana 0 vs 35
bon za mob 7 vs 20

btw. 200 eura hrane, bi bilo 6,6 eura na dan..to je puno budimo realni, ali prihvacam da ima svakakvih ljudi i svakakvih navika, zato diskusije postoje
maraschino199 is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.03.2023., 18:43   #16
Quote:
znam jer sam bio u NEKOLIKO RAZLICITIH GARSONIJERA...nijedna nije bila derutna,nijedna

btw. 200 eura hrane, bi bilo 6,6 eura na dan..to je puno budimo realni, ali prihvacam da ima svakakvih ljudi i svakakvih navika, zato diskusije postoje
Zaljepi slike tih garsonjera

6,6 eura na dan puno? Evo me na stranici konzuma, amo jedan jednostavan rucak sa rezancima, piletinom, umakom i povrcem i amo pojednostavniti i reci da cemo skuhati dvije porcije i pojesti jednu za rucak, jednu za veceru. Pileca prsa najjeftinija 3.78, rezanci najjeftiniji 1.19, stedimo na povrcu pa cemo kupiti samo paprike 2.99 i najjeftiniji umak 1.13

To je 9.09e na dan, a dorucak nismo ni dotakli. Ne znam da li neki od vas zive u 2015-oj, ali trenutno se za 6,6e na dan ne mozes ni prehraniti... I nemoj mi sad krenuti sa ne moras jest piletinu, mozes jesti grah za 2eura bla bla, jer to nije realno. Mozes ti i preskakati obroke, pa ce ti hrana mjesecno kostati samo 100e
shadowgirl is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.03.2023., 18:44   #17
Quote:

Ajde pojasni kak je to puno i s koliko ti keša se hraniš? Baš me zanima
Stran is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.03.2023., 18:50   #18
Hrana mene i žene i dvoje djece + kućne potrepštine (kuhinja, kupaona, prašci i masu tih sitnica)...800 eura cca...
Žena plaća 800, ja 1400 eura...
Auto, benzin, roba, režije, hobiji, ljetovanje 10 dana, preko zime 3-4 dana toplica, vlastiti stan...
Život rekao bi ok, ali ništa vau i extra, na knap smo od plaće do plaće..
Kredita i minusa i kartica nemamo, svaki mjesec stavimo 200 eura na stranu za auto novi kad će trebati...
Grga1950 is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.03.2023., 18:56   #19
shadow

nemam slike, ali ovako cu ti reci

jedna je bila izvan grada, fantasticna 1200kn..ali do centra rijeke 15 min busom i 2-3 pjeske do stanice..dakle, nije strasno..i ne, linija nije isla svakih 3 sata..

druga isto tako 15 min od centra, kao i prva sigurno jedno 35m kvadratnih, mozda i 40

treca je bila mini, ali strogi centar...1200kn svaki put
nisu bile derutne, nisu bile katastrofalne..mozda je vama zao sto ih vi niste pronasli? zasto bi lagao, ne znam..takoder znam iz prve ruke da se stan za dvoje moze pronaci za 300-350 eura..garantiram da je za rijeku ovo tocno...zg je druga prica

sto se hrane tice

jaja,kobasice, tjestenina, voce,povrce,jogurt,posni sir...ovo je sve jeftinije od mesine..btw. slazem se da hranarina varira od 150 do 250eur

ako jedes vise mesa, da - 250 eur
ako ga jedes manje moze se sa 150 eur lagano bez da si gladan, skrt i slicno

cekaj, sta vi ne mozete prihvatiti cinjenicu da netko ima manju rentu od vas i da mu ode malo malo manje na hranu? sto vas je toliko pogodilo? imate problem s egom?

gore sma napisao da ti treba 1000eur mjesecno, ali druze moj, ako ti pusis svaki dan kutiju i izlazis onda ti je 1200 MALO..ovisi od osobe do osobe..

garsonijera dobra se na rijeckom podrucju moze naci za 200eur, a da je kvalitetna i cista i na hranu moze otici 150-200 eura mjesecno, a da se obroci ne preskacu i da nisu kruh i voda te kruh i grasak kako je kolega rekao..
maraschino199 is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.03.2023., 19:00   #20
Ja ti vjerujem da ti možeš,većina ne može ..za ovo kako ti radiš pod broj 1 moraš biti jako organiziran i planirati dobro troškove unaprijed hrane...pod 2 moraš biti samac i jako skroman...može se, ali nije realno za većinu...
Grga1950 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 10:44.