Natrag   Forum.hr > Društvo > Roditelji i djeca

Roditelji i djeca Zato što ih volimo i oni vole nas.
Podforumi: Školarci i adolescenti, Dojenčad i predškolci, Trudnice, Medicinski potpomognuta oplodnja, Dječje zdravlje, Oprema

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 06.04.2006., 16:40   #1
Bullyng-pomoć molim

Moze li mi netko reci da li je prihvacen Protokol o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima,od strane ove vlade?

Naime,kcer(7 razred o.š.) mi je zrtva verbalnog zlostavljanja od strane ucenice iz istog razreda,koje se opetovano ponavlja od pocetka drugog polugodista.Mlada zlostavljacica potjece iz obitelji u kojoj se nad njom izivljavaju starija braca i sestre (duboko se nadam samo verbalno).

Oko sebe je okupila skupinu "promatraca" koja pomaze i ohrabruje doticnu damu u emocionalnom pokolju.Kcer mi se povjerila,razgovarale smo sa razrednicom ,koja je iduci dan odrzala sastanak razreda,na kojem je opcenito govorila o negativnom ponasanju toga tipa (to nije u redu,nemojte i tome to...bez navodjenja imena).Na kraju sata pri izlasku iz razreda ,doticna je dama pricekala moju kcer i rekla joj ...citiram ..."E sad ces tek vidjeti vraga"

Epilog...kcer se pokupila doma (izgovor glavobolja),te dosavsi doma ispovracala dusu uz tesku glavobolju.Sa suprugom sam istog trena otisla do skole,kod psihologice i razrednice..I!

Mlada dama u pratnji dezurne "zamjenice" bila je dozvana sa nastave .Jasno i glasno na upit ,odgovorila je "DA JA SAM NAMJERNO ODLUCILA ZAGORCATI JOJ ZIVOT,TO TRAJE OD POCETKA POLUGODISTA I DA ZNAM DA JU TO SMETA...DA ,NAMJERNO JOJ DOBACUJEM DOK ODGOVARA GRADIVO,DA BIH JU DEKONCENTRIRALA I DA DOBIJE LOSIJU OCJENU..."

(sama sebi se divim koliku samokontrolu imah ..jer mi je jedina zelja bila malu zgaziti)

Uglavnom,svi smo rekli sto smo imali,one su zakljucile da nisu imale pojma (!!!!!) kolika je to tezina mojoj kceri..te da ce joj se ispricati...Zamolila sam ih da ju samo puste na miru i da joj se vise ne obracaju..pa ce nam svima biti lakse..

Ono sto je moj problem i zbog cega ovo pisem je slijedece: Da li sam trebala insistirati na tome da djevojcicama budu pozvani prontno roditelji na razgovor (jer sam to trazila od razrednice,a ona je molila da ju pustimo da sve rijesi na svoj nacin)? Da li postoji kakva represivna mjera koju skola moze donijeti u slucaju ponavljanja iste radnje od strane djevojcica? I ono meni najvaznije,.....

KAKO ZASTITI KĆER?

Molim pomoc i pametne pravne savjete...
Old 06.04.2006., 19:53   #2
Nemam ti bash neki pametni savjet, pravni pogotovo ali mora da vam je strasno.
Na tvom mjestu ne bi poslusala razrednicu i pustila da se to rijesi samo od sebe. Trazi razgovor s roditeljima, trazi sastanak s ravnateljem, pedagogom, psihologom, pozovi socijalnu sluzbu.. Ne daj ti njima mira, na taj nacin mozes ti njima malo zagorcati zivot pa mozda ohlade.
Ne znam imas li pravo traziti da se te djevojcice premjeste u drugi razred (zasto bi tvoja bila kaznjena time da mora mijenjati drustvo).
U glavnom bori se, ako nista i ne postignes barem ce tvojoj curici biti lakse kad vidi da je ozbiljno shvacas i da joj na sve nacine pokusavas pomoci.
Drzite se
penelop@ is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.04.2006., 05:57   #3
Joj koma, drs se i samo hrabro. Borba je to, pravno ti nemam sta pametno rec. Mozda se jos neko s iskustvom javi,mi smo jos u fazi dojenja
Old 07.04.2006., 11:39   #4
Quote:
penelop@ kaže:
Na tvom mjestu ne bi poslusala razrednicu i pustila da se to rijesi samo od sebe. Trazi razgovor s roditeljima, trazi sastanak s ravnateljem, pedagogom, psihologom, pozovi socijalnu sluzbu.. Ne daj ti njima mira, na taj nacin mozes ti njima malo zagorcati zivot pa mozda ohlade.
Ne znam imas li pravo traziti da se te djevojcice premjeste u drugi razred (zasto bi tvoja bila kaznjena time da mora mijenjati drustvo).
U glavnom bori se, ako nista i ne postignes barem ce tvojoj curici biti lakse kad vidi da je ozbiljno shvacas i da joj na sve nacine pokusavas pomoci.
Drzite se
naravno, slazem se u potpunosti
zasto bi se to zataskavalo da se zlostavljacice zastite???
plus sto bi ja kao roditelj DEFINITIVNO stoprije voljela znat ako bi nedajboze moja kci bila ta koja druge tlaci!
ja mislim da bi ti mogla samoinicijativno nazvati te roditelje (ili mozes prvo pitati razrednicu jel ih obavjestila, i reci da ako nece ona hoces ti)
Odgovori s citatom
Old 07.04.2006., 13:16   #5
Quote:
Zana666 kaže:
KAKO ZASTITI KĆER?

Molim pomoc i pametne pravne savjete...
možda ti na podforumu Pravo netko može pomoći

inače, na tvom mjestu inzistirala bi na sastanku sa roditeljima te djevojčice

Sretno
Old 07.04.2006., 13:16   #6
Nastavak agonije
Sinoc dobije poruku preko mobitela,jedne od njih :

" Ako mislis da sam ti ja na izlazu razreda prijetila onda si stvarno sve to zasluzila ! Kako je tvoja mama rekla kloni me se !!!!! Izmedju tebe i mene je gotovo! "

Moja u plac i suze...Kaze ,mama,ja nemam s kim na veliki odmor.Kad pokusam prici grupi mojih cura iz razreda (koje stoje sa doticnom damom predvodnicom),one naglo usute i sve me gledaju..I moram se maknuti.Kad imamo tjelesni ,ako ja pokusam s nekim razgovarati doticna K. odmah skoci i kaze,da se nitko nije usudio s njom pricati!Pa ja s njima trebam ici na exkurziju? Sto da radim!

Mislim ,ljudi,.....Pa kako!!!!

Jutros sam se zaletila kod pedagogice direktno(jer je ravnateljica na sluz. putu),koja je inace koordinator za nasilje u skoli (ne za ,vec protiv)..Zavrsili smo kod pedagogice ,koja se ,baj d vej ,nasla uvrijedjenom jer sam rekla da na zalost njezinim razgovorom ocito kod mladih dama nije nista postignuto,te da od ponedjeljka i njezina predavanja ,ne ocekujem rezultate!
Doletila je i razrednica,jednako namusena ,jer sam se usudila mimo nje potezati visu instituciju!?????!!!

Pedagogica je rekla da su se roditelji djevojaka morali odmah pozvati i da se razgovor mora obaviti i sa djecom i sa roditeljima i da nema zataskavanja.Tako da sam ja otisla doma,roditelje ce (nadam se ) danas zvati i zakazati im sastanak za ponedjeljak.

Kcer mi je poslala sms (na moj upit,kako je,mozes li?) zafrkavaju me,ali izdrzavam....

Zasto jos uvijek imam odvratan grc u stomaku...i zasto bi naj razbila nekoga sada ...........

zene,hvala na podrsci.....
Old 07.04.2006., 13:40   #7
Pisali smo već nešto o tome pa ti možda pomogne.

https://www.forum.hr/showthread.php?t=35954
Sjećam se kako sam se ja tada osjećala i znam kao ti je
Old 07.04.2006., 13:42   #8
zana svaka cast, ne ustupljuj. divno je sto imas takav blizak odnos sa kceri, i ocito da si zasluzila njeno potpuno povjerenje. kao sto rekoh nema zataskavanja sto je i pedagog naravno dobro uocila.
cuvajte sve "dokaze" smsove i slicno
nije kraj, ocito su cure predrske i nevjerujem da ce biti bas direktnog poboljsanja, dapace moguce da "tek sad vidi svog vraga"
al od trpljenja nema vajde
najbolje bi bilo kad bi ih mala mogla ignorisati i nevidno se uzrujavati, znam da je tesko

good luck i izvjestavaj nas
Odgovori s citatom
Old 07.04.2006., 17:17   #9
Zana666, u čem je tvoja kći dobra? Može biti i nevezano uz školu.

Koje su teme tih dobacivanja? Za što točno je zafrkavaju? Enivej, što god bilo, ti kao odrasla osoba možeš joj ukazat na prednosti. Njoj da se brani od takvih teba samopouzdanja, trebaju joj potvrdice; Forsiraj ono što zna radit i nauči je da se ponosi. To djeca kuže, i brzo će zlostavljačica počet gubit argumente za svoje prvenstvo
Silajn is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.04.2006., 22:06   #10
koja mala krava, najgora su djeca u toj dobi
teichy is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.04.2006., 22:31   #11
Joj teme dobacivanja..
Pocelo je nevino..Jedan dan je dosla masnije kose (ima dugu dugu plavu kosu) i jedan od djecaka u razredu joj je dobacio "masna"..Moja kcer je normalno razvijena 13godisnja curica..bivsa aktivna plivacica..Sto ce reci nije debela i nije ju zbog toga pogodilo...vec je osjetljiva na takve uvrede...Zao mi je i krivo sto sam ja kao roditelj i kao majka ocito negdje opasno falila,jer joj nisam usadila dovoljno samopouzdanja da ju takve stvari ne gadjaju...

Prosle godine smo zbog hiperaktivnosti (istina blazeg oblika),te poremecaja pozornosti prosli terapiju kod psihologa i logopeda (kad se jako uzbudi i iznervira zamuckuje).Interesantno je da ju zbog te "mane" nikada nitko nije zafrkavao.

Uglavnom..od tog bezazlenog ,masna, mala je pokusala ignoriranjem pretrpjeti,ali nije upalilo...te je zavrsilo na pjesmicama u kojima je ista rijec uklopljena...
Doticna primadona je mrsava,malo jaceg nosa,kratke kose...Moguce da je zavidnost inicijator cijelog slucaja,ali nije opravdanje za izoliranje i izrugivanje...Ja bar mislim tako..

Ponavljam,kcer je pokusala ne slusati,ne reagirati,zamolila ih je da ju puste na miru...rekla im je da ju to smeta...I nista...

Pokusali smo joj suprug i ja objasniti da to nije nista tragicno...da su jalne...da one nisu bitne..da je ona sama sebi najvaznija...ali je strasno sto je to TEK kraj 7 razreda...i ona jos mora jednu cijelu godinu odraditi s njima...

Danas ,poslije podne,dobila je nekoliko sms poruka razrednih kolega i kolegica,u kojoj se ispricavaju i traze mir ...Na njezin upit,zasto tek sada....svi od reda napisali su "Zato sto mi je mama tako rekla" ..
Ne znam,ne mogu reci da sam sretna zbog toga jer je u pitanju represija od strane roditelja,a ta djeca ,na zalost,mislim da nisu svjesna svojih djela..

Trudim se pomoci joj,pod apaurinima sam i kad me ne gleda placem u sobi...Ovo je stvarno uzasno..
Old 09.04.2006., 05:04   #12
Joj drste se, daj je ubaci u neku izvanskolsku aktivnost(ako vec nije) plivanje ili sta god vec voli. Druzit ce se sa drugom djecom izvan takvog negativnog okruzenja i da ponovno gradi svoje samopouzdanje. Neka se proba dokazivati u sportu,umjetnosti sta god ali da to voli i uspjesna je u tome. Ja bi razmislila i o preseljenju u drugu skolu pa makar i na godinu dana. Nista nije vrijedno tvoje i njene muke.
Old 09.04.2006., 11:07   #13
pa,možeš zahtijevat sastanak roditelja te klinke sa tobom i pedagogicom. pedagogica mora njima objasnit koje su posljedice takvog ponašanja,ne samo za tvoju kćer nego i za njih osobno (jer su oni još uvijek odgovorni za nju u punom smislu).

dalje se ne usuđujem savjetovati,nit sam još završila fax,nit sam dovoljno upućena u taj dio prava. iako ima još načina,al za početak treba ić polako.
Old 09.04.2006., 14:52   #14
ima koliko, 13 godina? sumnjam da dijete od 13 može bit baš toliko samopouzdano da ga ni malo ne smeta to što pola dana provodi u okolini u kojoj ga se sustavno maltretira.
alexxx is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.04.2006., 15:10   #15
Quote:
alexxx kaže:
ima koliko, 13 godina? sumnjam da dijete od 13 može bit baš toliko samopouzdano da ga ni malo ne smeta to što pola dana provodi u okolini u kojoj ga se sustavno maltretira.
ima puno ljudi koji su 3,4 puta stariji pa to ne mogu podnosit.
to se ne može ni od kog zahtijevat,a kamoli od djeteta.
Old 09.04.2006., 15:59   #16
Quote:
ambasadorica kaže:
ima puno ljudi koji su 3,4 puta stariji pa to ne mogu podnosit.
to se ne može ni od kog zahtijevat,a kamoli od djeteta.
Čuj... u tim godinama sam i sam bio žrtva biullyng-a pa mogu govoriti iz osobnog iskustva.

Djeca ne maltretiraju druge kada uoče manu, maltretiraju kada uoče slabost. Izvrsno opažaju i instinktivno traže unutarnje nesigurnosti, strahove i slične slabe točke u drugih ljudi, i većina njih se ne će suzdržavati da podbadaju tamo gdje najviše boli, sve dok osobu ne slome. Većina jednostavno nema sposobnost razumjeti posljedice toga što rade.

Dakle Zana, mislim da tvoju kćer zajebavaju zato jer je u trenutku kada ju je ova druga nazvala "masna", pokazala slabost. Da je stvar potpuno ignorirala, uzvratila dotičnoj tako da je zabola u neku njezinu slabost, ili pak stvar prenijela na neku drugu žrtvu, ostavili bi je na miru.

Da mi dijete netko tako ide zajebavati, ne znam bi li se suzdržao da počnem loviti roditelje odgovornih letvom, ali bojim se da će tvoja kći morati većinu tereta ipak odvaliti sama. Što god ti učinila, ni profesori, ni roditelji, ni policija ne mogu spriječiti maltretiranje. Ako ih kazne, nači će delikatnije metode maltretiranja, ako promjeni okolinu, nači će se novi zlostavljači...
Ona će sama morati izgraditi određenu čvrstoću, i ne dopustiti sebi da pokaže da ju stvari pogađaju, makar ju pogađale. Mora im pokazati da može i bez njih, i da nema toga što one mogu učiniti da bi ju povrijedili.

Slobodne aktivnosti... dobra ideja, ali samo ako ona to želi. NIKAKO ne forsiraj ništa.
Old 09.04.2006., 16:19   #17
ja sam u osnovnoj bila bully
ne pitajte me zakaj,jer ne znam
Old 09.04.2006., 17:16   #18
Mladost-ludost... Kaj ćeš.
Old 09.04.2006., 21:23   #19
Mala kravetina. Nisam pročitala da si spomenila da roditelji dotične čine išta da se situacija promijeni. Jel' njima svejedno što im kćer očito zlostavlja kolegicu iz razreda i to bež grižnje savjesti priznaje?
greengirl is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.04.2006., 21:26   #20
I ja sam bio zlostavljan u osnovnoj školi.Posljedice su užasne,od nesigurnosti,ispada bijesa,nikad nisam imao curu,neprilagođenosti u srednjoj....
Tužni dječak is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 21:36.