Sam svoj majstor Radionica u kući |
|
|
10.06.2006., 13:47
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2004.
|
Reflektirajuća folija iza radijatora
alu-folija
Molio bih da ako netko zna gdje ima za kupiti onih famoznih folija koje se stavljaju iza radijatora da reflektiraju toplinu?
Molim vas samo oni koji sigurno znaju jer u pevecu,bauhausu,termocomercu...i sl. nemaju.
Zanimiljivo je da se svugdje spominje neka ekologija i ušteda a ja preispitao barem pet šest specijaliziranih trgovina i nema.
Ja sam te folije koristio za zaštitu drvenih elemenata izloženih djelovanju vrlo velike topline(kamin),ali promijeno sam elemente pa sada nemogu nabaviti ponovno te folije(dobio ih prije puno godina iz Njemačke).
Imali tko tako elegantno i jeftino rješenje kao alternativu?
Hvala!
Zadnje uređivanje fermina-daza : 21.01.2016. at 14:14.
Reason: umetanje naslova u post zbog spajanja tema
|
|
|
11.06.2006., 21:59
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2003.
|
To nije folija za reflektiranje topline. Toplina se moze reflektirati samo ako se reflektiraju IC zrake, a to znaci da trebas imati neko ogledalo koje odbija IC.
Alu folija sluzi da se toplina koja se fokusira malu povrsinu (te moze doci do zapaljenja materijala) rasprsi na vecu povrsinu i time smanji temperaturu. Znaci, to vise djeluje kao radijator. Sto je veca temperatura, time i folija treba biti deblja. Dobro je koristiti neku alu plocu na koju se nalijepi kamena vuna (radi toda da se toplina zraci natrag u prostoriju, a ne da se grije zid).
|
|
|
19.01.2016., 12:31
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2009.
|
ne znam gdje da pitam, pa...
premjestite ako ima tema ili ako sam promasio 
znaci zanima me ona fora sa aluminijskim folijama iza radijatora, jel to netko pokusao i kakav su iskustva?
|
|
|
21.01.2016., 00:10
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2009.
|
meni se čini da pomaže. ali imam dobro izoliranu zgradu pa možda nisam mjerilo. u svakom slučaju, neće ti odmoći, imala sam godinama običnu foliju, sad kad je bilo na akciji kupila u lidlu.
|
|
|
21.01.2016., 09:13
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2015.
|
Gluposti, ne pomaze nista.
Poslano sa mog HTC One mini 2 koristeći Tapatalk
|
|
|
21.01.2016., 09:40
|
|
Najpoznatiji vorum deda
Registracija: Nov 2003.
|
Quote:
Nesssa kaže:
Gluposti, ne pomaze nista.
|
Pomaže itekako! 
Svu onu toplinu zračenjem koja bi ušla u zid, i zbog velike razlike temperature u zidu i vani i koja bi pobjegla bi van, aluminijski lim usmjerava u prostor. 
|
21.01.2016., 10:46
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2007.
|
ako mozes staviti foliju da se ne vidi iza radijatora (meni je ruzno to za vidjeti) stavi. da pomaze svakako da pomaze samo pitanje je da li ces osjetiti to. dio topline kao sto znas prenosi se i zracenjem, a folija sluzi da reflektira to zracenje topline prema prostoriji koja se grije umjesto da se zagrijava zid iza radijatora koji ti je nepotrebno grijati. koliko pomaze mozes zakljuciti sam na primjeru reflektirajuce folije koju stavis po ljeti na auto-sajbu da ti se ne zagrijava volan. tu je obrnuto, reflektiras suncevo zracenje izvan auta da ti ne zagrijava auto.
ili primjerice pokrivaci za prezivljavanje koji su u biti jako tanka reflektirajuca folija ali drze ti tijelo toplim.
|
|
|
25.01.2016., 08:31
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2015.
|
Quote:
Lee Champa kaže:
Pomaže itekako! 
Svu onu toplinu zračenjem koja bi ušla u zid, i zbog velike razlike temperature u zidu i vani i koja bi pobjegla bi van, aluminijski lim usmjerava u prostor. 
|
Drago mi je da je tebi pomoglo, nama na rubnom stanu nije. Mozda da smo obljepili oba vanjska zida? Svasta.
|
|
|
25.01.2016., 10:13
|
|
Najpoznatiji vorum deda
|
Quote:
Nesssa kaže:
Drago mi je da je tebi pomoglo, nama na rubnom stanu nije. Mozda da smo obljepili oba vanjska zida? Svasta....
|
 Kaj se more! Ima nas svakakvih!  
Kaj ti nije jasno kaj je napisao JONES!
|
25.01.2016., 10:14
|
|
Tu te ni, a ni tam
Registracija: Feb 2010.
|
Možda niste dobro razumjeli?
Folija zadržava prolaz topline kroz zid iza radijatora. Na ostalim dijelovima zida, folija nema nikakav utjecaj.
Ako zid nema izolaciju, toplina ili hladni zrak prolazi bez zadrške, odnosno po koeficjentu prolaza, ovisno o vrstama materijala.
|
|
25.01.2016., 10:37
|
|
Najpoznatiji vorum deda
|
Ma neki ne razumiju princip izmjenjivača.
Više topline pobjegne kroz stijenku na hladniju stranu što je toplija strana na višoj temperaturi.
Znači:
što je viša temperatura zida iza radijatora veči su gubici kroz taj zid gdje je smještem radijator.
Bilo kakva pregrada između radijatora i zida snižava tu temperaturu zida.
|
25.01.2016., 17:37
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2010.
|
folija primarno reflektira toplinu, a ne zaustavlja topli zrak kao klasična izolacija.
a radijator možeš staviti dalje od prozora da manje energije gubiš.
|
|
|
25.10.2016., 00:02
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2011.
|
I ja sam uzela tu foliju u lidlu. Planiram je staviti uspavaće sobe gdje se slabije ugrije. U dnevno je daleko toplije jer je peć tu.
Zanima me što se dešava u zidu iza radijatora. Dolazi li do kondenzacije zbog sudara topline i hladnoće?
Ako da bi li to ova folija smanjila?
Kako zalijepiti tu foliju da liči na nešto? MOžda rubove nekom tapetom u odgovarajućoj boji. A i da se dio te folije sakrije.
|
|
|
08.04.2017., 16:06
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2009.
|
Stara tema ali...da li folija pomaze ako se stavi iza knaufa i osb ploce?
|
|
|
08.04.2017., 16:39
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2009.
|
ne, dapače, pojavi se plijesan između osb i knaufa- treba izračunati i termoizolaciju
|
|
|
08.11.2020., 16:29
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2019.
|
https://www.bauhaus.hr/izolacijske-p...tor/p/20784490
Gledam ovo gore, pa me zanima da li umjesto toga smijem staviti naprosto EPS (stiropor) plocu izmedju radijatora i zida, da ne bacam novce na "fensi" proizvode kao sto je ovaj na linku gore. Izmedju radijatora i zida ima ~5cm, pa bih takvu EPS stiropor plocu i ugurao izmedju, ako to nije stetno za zdravlje da se taj stiropor grije/hladi na radijatoru?
Drugo pitanje, vidim ovaj proizvod na linku ispod, jel bi vrijedilo sa time obljepiti betonski nadvoj iznad prozora/radijatora, s obzirom da je to "hladni most" gdje se gubi vise topline nego na drugom dijelu zida.
https://www.bauhaus.hr/izolacijske-p...hit/p/20331966
|
|
|
08.11.2020., 16:48
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2008.
|
Kupi to s linka, stiropor smrdi.
|
08.11.2020., 21:51
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2009.
|
Quote:
zveroboy kaže:
Gledam ovo gore, pa me zanima da li umjesto toga smijem staviti naprosto EPS (stiropor) plocu izmedju radijatora i zida, da ne bacam novce na "fensi" proizvode kao sto je ovaj na linku gore. Izmedju radijatora i zida ima ~5cm, pa bih takvu EPS stiropor plocu i ugurao izmedju, ako to nije stetno za zdravlje da se taj stiropor grije/hladi na radijatoru?
|
Izolacija iza radijatora može imati smisla i iefekta ako je u pitanju vanjski neizolirani zid.
Za ostalo ne.
|
|
|
08.11.2020., 22:18
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2014.
|
Samo ne skroz popuniti taj dio, treba strujati zrak iza radijatora jer i tako grije, ne samo naprijed.
|
|
|
10.11.2020., 05:45
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2009.
|
Još prije nekih 40 godina sam peglom nalijepio na stiropor alu foliju.Tako, spontano, palo mi na pamet. Pokazalo se dobrim pa je i nekoliko prijatelja tako napravilo. U međuvremenu su došli slični materijali. Pa je danas jednostavnije. Nisu nit skupi. Treba se prošetati do nekog bau centra. U svakom slučaju, bilo kakav "reflektor" sa dodatnom izolacijom je dobrodošao.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 02:59.
|
|
|
|