Natrag   Forum.hr > Društvo > Prirodne znanosti

Prirodne znanosti Čista znanost za jako pametne i one koji takvima žele postati
Podforum: Armstrong Station - Astronomija i astrofizika

Zatvorena tema

Tematski alati Opcije prikaza
Old 20.06.2006., 13:32   #1
Magnezij - nabava

gdje ga nabaviti, koja je cijena? ili se može nekako napraviti doma?
ne mislim da magnezijeve šumeće tablete, nego na metal.... treba mi za neke pokuse.

Zadnje uređivanje Endimion17 : 26.06.2007. at 16:09. Reason: glupi naslov
carrera_verde is offline  
Old 20.06.2006., 14:05   #2
Koliko se ja sjecam, Kemika prodaje magnezijeve strugotine. (www.kemika.hr)
Ali cisto sumnjam da ce ti to prodati samo tako...
nukac is offline  
Old 20.06.2006., 17:53   #3
Talking

je, kemika prodaje i magnezij, čak i natrij!

a ja ionako imam natrij joj kako je to zakon stvar, kako je mekan

dobro, ako si punoljetna osoba i dadeš im isprave i sve, nemaš dosje blabla, zbog čega bi trebalo biti problema s maloprodajom takvih tvari? misilm, nećeš kupovati bačvu kalijevog nitrata, jer očito je za što bi ti tako nešto trebalo.

e super, nek ovaj thread sad bude za nabavu ovakvih tvari. imamo onaj za kriogene, a sad imamo i za nekriogene.

mogu vam priznati da me sad hvata pomama za kupnjom nečega. mmm dušična kiselina
Old 21.06.2006., 14:54   #4
Ma nema problema sa tim stvarima.
illegale is offline  
Old 22.06.2006., 02:39   #5
Gdje nema problema s tim stvarima? Ima, itekako. Kemika ti nece vise gotovo nista prodati u maloprodaji. Samo veleprodaja, i to pravnim osobama. A ako trazis malo vece kolicine otrovnih ili opasnih tvari (a takve su skoro sve), moras nabaviti puste dozvole.

Da ne govorim kako su mi prije nekoliko godine htjeli prodati iskljucivo na veliko. Ima jos jedna firma koja prodaje srednjim skolama, samo nikako da dodem do nje. Ako netko zna za nju, bio bi mu zahvalan da napise.

Obnovljeni astronomski blog
El Tomo is offline  
Old 22.06.2006., 03:28   #6
el tomo, znam na koju firmu misliš. ne mogu se sjetiti imena ali znam ih. pokušao sam od njih nabaviti fosfora pa su mi htjeli uvaliti pola kila za 200 kn. ma daj!
što će mi toliko toga? bili su vrlo neljubazni.
naći ću i broj telefona i ime. imam to negdje.

ima li neka dozvola koja se može nabaviti, slično kao za oružje? onako, da imaš dozvolu da možeš kupovati te stvari jer si kemičar amater, kao npr. kad kupuješ metke i puške i slično (nije da znam - ne bavim se puškama).
Old 22.06.2006., 07:59   #7
Quote:
Endimion17 kaže:

ima li neka dozvola koja se može nabaviti, slično kao za oružje? onako, da imaš dozvolu da možeš kupovati te stvari jer si kemičar amater, kao npr. kad kupuješ metke i puške i slično (nije da znam - ne bavim se puškama).

Nazalost, nemas takve kategorije u HR - kemicar amater.
Cak i kemicaru profesionalcu ne prodaju kemikalije.
Zato ti je najbolji nacin - imati frenda koji radi negdje u labosu i koji ti nabavlja takve stvari.
nukac is offline  
Old 22.06.2006., 12:07   #8
Angry

aaaaaaaaaaaaAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!
ma i frend mora objasniti nestanak potrepština...

treba hitna izmjena zakona.
Old 22.06.2006., 12:36   #9
Quote:
Endimion17 kaže:
ma i frend mora objasniti nestanak potrepština...

Ma daj, sigurno u labosu imaju starih kemikalija kojih se zele rijesiti. Ja kod sebe imam brdo starih kemikalija, bas za nekog kemicara - amatera.
nukac is offline  
Old 22.06.2006., 14:01   #10
Quote:
Endimion17 kaže:
j
misilm, nećeš kupovati bačvu kalijevog nitrata, jer očito je za što bi ti tako nešto trebalo.

zašto
marijan_e is offline  
Old 22.06.2006., 17:16   #11
zato

misliš da ja ne bih volio napraviti bačvu opasnog sranja i detonirati je ukopanu u neku pustopoljinu?

ali, budimo ozbiljni
Old 22.06.2006., 17:28   #12
Quote:
marijan_e kaže:
zašto
Recimo.... 100 litarska bacva. Napunis je do pola kalij-nitratom i ostatak secerom ili C vitaminom. Dodas koju kilu sumpora. I sve to zapalis...
Ako zelis dobar vizuelni efekt, dodas koju kilu magnezija

El Tomo is offline  
Old 22.06.2006., 19:11   #13
PIROMANI!!!

nukac is offline  
Old 22.06.2006., 22:13   #14
Nukac, mogu li se kemikalije nabaviti u slobodnoj prodaji u sloveniji?

Meni bi trebala jedna poduza lista kemikalija, za edukacijski kamp.

El Tomo is offline  
Old 23.06.2006., 08:02   #15
Quote:
El Tomo kaže:

Nemam ti pojma. Nisam nikad probao jer mi nije trebalo.
Osim toga, voziti kemikalije preko granice.... To ti je ko svercanje droge.
nukac is offline  
Old 23.06.2006., 10:02   #16
je li itko od vas pokušao praviti rakete? osobno nemam uvjeta za to jer živim u centru grada blizu parkova, pa bih mogao izazvati požar.
eto, raketari bi trebali imati pristup kemikalijama. priznajmo, u velikoj većini slučajeva kemijsko amaterstvo ne zahtijeva p.a. tvari.

daj napišite što ste sve radili kad ste bili zločesti
i možete još napisati što je najopasnije što imate, ako se ne bojite reći
Old 23.06.2006., 10:19   #17
U srednjoj skoli, na vjezbama je cijeli razred izveo pi**dariju...

Stavili smo zariti amonijev nitrat. Raspadom amonijevog nitrata nastaje dusikov(I) oksid ili plin smjeskavac...
Ne moram reci da smo se jedno 20 minuta svi valjali od smijeha...
nukac is offline  
Old 23.06.2006., 10:25   #18
Quote:
Endimion17 kaže:
je li itko od vas pokušao praviti rakete? osobno nemam uvjeta za to jer živim u centru grada blizu parkova, pa bih mogao izazvati požar.
eto, raketari bi trebali imati pristup kemikalijama. priznajmo, u velikoj većini slučajeva kemijsko amaterstvo ne zahtijeva p.a. tvari.
Rakete mozes napraviti u domacoj radinosti. Treba ti kalij-permanganat koji mozes kupiti u svakoj ljekarni, te aluminijev prah koji se prodaje kao bojilo u trgovinama s bojom. To vrlo vrlo pazljivo smijesas i stavis u raketu, pa zapalis. Samo, ja ne bi preporucio izradu rakete bez raketnog motora (koji se moze kupiti u spartaku, npr) jer ti ta raketa moze u glavi zavrsiti...

El Tomo is offline  
Old 23.06.2006., 10:27   #19
ah... kalijev nitrat... kako ga je samo tesko dobiti... ne biste mi vjerovali ali jednom sam htio ispasti blesav i pokusati potraziti po gradu malo k.n. i tako odoh u jednu apoteku koja u sklopu ima mali labos... pitao sam ih imaju li kalijev nitrat i rekao da mi treba za kucnu proizvodnju posebnog kem. gnojiva (istrazio sam na netu kako napraviti um. gnojivo... bla,bla,bla... i naravno, nisam im dosao obucen kao dripac i imao sam smrtonosno ozbiljnu facu) i u roku od 15 min. ispred mene su stavili kanticu sa 1 kg kalijevog nitrata (naravno... kemijski cistog k.n. koji je bio malo skuplji). Kada sam ih pitao bi li mogli rezervirati jos 1 kg ako mi bude nedostajalo samo su se nasmjesili i zadovoljno protrljali rukama: "Naravno" . Eto, toliko sto se tice "tesko nabavljivih" kemikalija)

sto se tice magnezija... treba li ti mozda da bi zapoceo kem. reakciju? npr. kod termita (ako da onda pokusaj obicnom rodjendanskom prskalicom)

sto sam pravio dok sam bio zlocest?

paaaa....

termit (veoma efektivan... bolje od vatrometa :P )... napalm (sa sapunom (ne stiroporom))... crni barut... frikcijski eksploziv... rakete... igrao sam se sa kalijevim-permanganatom...

dakle... ovo (i slicne stvari) sam radio dok sam bio blesav i imao puno slobodnog vremena... nemojte pokusavati raditi ako niste 100% upoznati sa kem. reakcijama i svjesni da mozete raznijeti vlastito dupe ako ste nemarni...
khri is offline  
Old 23.06.2006., 11:04   #20
Quote:
El Tomo kaže:

Da taj "edukacijski" kamp nije možda jedan od onih koji se održavaju u pustinji i uključuju osnove rukovanja kalšnjikovim , napredni tečaj sastavljanja vremenski odgođenih detonatora i daljinski upravljanih automobila ???

A učitelji izgledaju vako???

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 04:50.