|
|
21.09.2006., 07:28
|
|
Pater
Registracija: Mar 2004.
|
[HRT] Ludi rimski carevi
U ponedjeljak 25.09. na HTV-u započinje dokumentarni serijal o "ludim" rimskim carevima.
Već dugo spominjan, (samo)hvaljen od htv-a i prema viđenim najavama spektakularan...
raskošna produkcija, makete, sugovornici sa svjetskih sveučilišta, kompjutorska grafika... sve u svemu trebalo bi biti u razini engleskih
no živi bili pa vidjeli, iako sam već sad siguran da neće biti gore od Višnjića u sandalama i od sexy serije o Džulijusu Sizaru...
|
|
|
21.09.2006., 07:45
|
|
.
Registracija: Sep 2005.
|
Gledat će se.
|
|
|
21.09.2006., 12:49
|
|
Klingon Chancelor
Registracija: Jun 2004.
|
Štoviše, mod HRT Foruma jučer je otkrio kako su u pripremi dokumentarci "Hrvatski kraljevi" i "Osnivači crkvenih redova", koji će biti na istoj (ako ne i višoj) produkcijskoj razini od "Ludih careva".
|
21.09.2006., 15:05
|
|
regenerirani korisnik
Registracija: Jul 2006.
|
najjači dokumentarac ikad na tu temu je bio onaj Kraljevske tajne. Se sjeća tkogod?
|
|
21.09.2006., 16:46
|
|
Klingon Chancelor
|
Evo malko detaljnije....
Dakle, u pondjeljak, 25. rujna, s početkom u 21:35h na 1. priogramu HRT-a, započinje emitiranje četvrodijelne HRT-ove dokumentarne serije "Ludi carevi". Prvi je na tapetu Kaligula.
Evo sažetka sa HRT sitea:
Quote:
Ludi rimski carevi, znanstveno-obrazovna serija
HTV1 25.09.2006. 21:35
Naslov epizode: KALIGULA
Epizoda: 1
Serija "Ludi carevi" temelji se na pogrešnim predodžbama o onim rimskim carevima koji su općenito zapamćeni kao ludi. To su Kaligula, Neron, Komod i Elagabal. Serija istražuje korijene tih zabluda, prvenstveno analizirajući izvorne tekstove iz tog vremena, autora koji su imali izrazito negativan odnos prema ovim carevima. Ekipa Znanstveno-obrazovnog programa HTV-a potražila je i stručnu pomoć najboljih poznavatelja antičke povijesti s najjačih europskih sveučilišta (Oxforda, Sorbonne, Berlinske akademije znanosti, itd).
U seriji se, uz pomoć suvremene kompjutorske grafike, rekonstruiraju prizori iz života ovih careva, te iz svakodnevnog života starih Rimljana. Tako će gledatelji vidjeti gladijatorske borbe u areni ispunjenoj s 50.000 ljudi, prizore glasovitog požara u Rimu, iskrcavanja rimskih legija na obalama Britanije, i još mnogo toga. U proizvodnji je sudjelovalo više od 200 ljudi, sašiveno je više od stotinu starorimskih odora, te su napravljene iznimno detaljne makete Foruma Romanuma, Circusa maximusa i glasovite Neronove vile. Ovom serijom HRT pokazuje kako je po produkcijskim mogućnostima uz bok najjačim europskim televizijama, a daleko ispred televizija u regiji.
1. epizoda: KALIGULA
Kaligula je zapamćen kao iznimno okrutan vladar, čije se ponašanje objašnjavalo shizofrenijom i manijom proganjanja. Općepoznata je činjenica da je namjeravao svoga konja Incitata postaviti za konzula, što se koristilo kao glavni argument njegova ludila. Međutim, analiza izvornih povijesnih tekstova pokazuje da je riječ o iznimno inteligentnom i duhovitom čovjeku, koji je ekscentričnim djelima slao vrlo duboke i promišljene političke poruke. Rimski kroničar Svetonije, jedan od glavnih izvora za Kaligulin život, u ovoj se epizodi pokazuje kao maliciozan tračer koji je tendenciozno želio ocrniti Kaligulu, kojega je, inače, narod obožavao. Ukratko, ova epizoda pokazuje da je Kaligula možda bio ekstravagantan, ali nipošto lud.
Scenarij: Božidar Domagoj Burić
Redatelj: Božidar Domagoj Burić
|
Ovdje valja napomenuti kako je Maks (mod sa HRT foruma) jučer otkrio kako se po istom principu priprema snimanje dokumentarnih serija "Hrvatski kraljevi" (osam epizoda) i "Osnivači crkvenih redova" (pet epizoda).
|
22.09.2006., 12:13
|
|
me and M
Registracija: Sep 2003.
|
dali se netko sjeća Burićevog dokumentarca prije cca 2-3 god,o srednjem vijeku?bile su razne teme,bolesti,politika....
uglavnom mogu reći da je to bilo totalno osvježenje u dokumentarnom programu.pa se nadam da će i sa ludim kraljevima napraviti dobar posao.tema obećava,a i Burić ulaže dosta truda da ljudima bude zanimljivo.
|
|
23.09.2006., 12:04
|
|
time travelling bunny
Registracija: May 2005.
|
Quote:
Tintin kaže:
U ponedjeljak 25.09. na HTV-u započinje dokumentarni serijal o "ludim" rimskim carevima.
Već dugo spominjan, (samo)hvaljen od htv-a i prema viđenim najavama spektakularan...
raskošna produkcija, makete, sugovornici sa svjetskih sveučilišta, kompjutorska grafika... sve u svemu trebalo bi biti u razini engleskih
no živi bili pa vidjeli, iako sam već sad siguran da neće biti gore od Višnjića u sandalama i od sexy serije o Džulijusu Sizaru...
|
Jedva čekam 
|
|
|
23.09.2006., 19:22
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2006.
|
jedva sam čekala da krene taj dokumentarac. nije mi samo jasno zašto UOPĆE nema nikakve reklame ni u programu ni na telki.
inače, burić ima odlične ideje i emisije. one o srednjem vijeku su bile izvrsne. svaka čast 
|
|
|
24.09.2006., 04:12
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2006.
|
Quote:
ljenjivac kaže:
jedva sam čekala da krene taj dokumentarac. nije mi samo jasno zašto UOPĆE nema nikakve reklame ni u programu ni na telki.
inače, burić ima odlične ideje i emisije. one o srednjem vijeku su bile izvrsne. svaka čast 
|
kako nema nikakve reklame kad vrte reklame za to na tv-u?
danas sam 2 puta naletio na reklamu (a tv skoro ni ne palim) za to i stvarno dobro izgleda. nema sta jebacko iznenađenje s hrta-a 
|
|
|
24.09.2006., 19:22
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2006.
|
Quote:
general Martok kaže:
Ovdje valja napomenuti kako je Maks (mod sa HRT foruma) jučer otkrio kako se po istom principu priprema snimanje dokumentarnih serija "Hrvatski kraljevi" (osam epizoda) i "Osnivači crkvenih redova" (pet epizoda).[/b]
|
šteta što nije ranije snimljen, ovaj documentary s kraljevima bi mi sjajno uletio ko priprema za ispit na faxu...
|
|
|
25.09.2006., 22:05
|
|
nešto muti
Registracija: Feb 2005.
|
Mislio sam da BBC to radi, dok sam gledao prvu epizodu, kadli krenuše odjavna špica i totalni šok - ovo je hrvatski proizvod!
Fenomenalno, sjajno, genijalno, zanimljivo i vizualno atraktivno. Koja priča, ljudi, nevjerojatno.
Buriću
Pa zar se ovakvo što može snimiti u Hrvatskoj? Valjda na stotine Jakova Sedlara i Branke Šeparović, mora se pojaviti jedan ovakav genij.
|
25.09.2006., 22:25
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2006.
|
Quote:
Crichton kaže:
kako nema nikakve reklame kad vrte reklame za to na tv-u?
danas sam 2 puta naletio na reklamu (a tv skoro ni ne palim) za to i stvarno dobro izgleda. nema sta jebacko iznenađenje s hrta-a 
|
 meni je tv pak skoro stalno upaljen i nigdje reklame...ne kužim...
ma nema veze, glavno da sam pogledala epizodu.
|
|
|
25.09.2006., 22:44
|
|
I'm not
Registracija: Jul 2006.
|
Ok, ako je moguće kod nas napraviti ovako produkcijski ulickan proizvod, sa maketama, kostimima i CGI-jem, mene zanima zakaj se onda bar jednom godišnje ne snimi kod nas neki igrani film u tom stilu?
Zakaj Hrvati nemaju SF filmova? Pa mislim si - od CGI sekvence pontonskog rimskog mosta pa do neke pristojne svemirske bitke i nije tak dalek put, zar ne? Ili ja nemam pojma?
|
|
|
26.09.2006., 19:46
|
|
mačka
|
svaka čast ekipi! pametno postavljen cilj i zadatak i akademski argumenti...i uspješna implementacija u laičke mozgove kojima su dobrano protrešeni temelji shvaćanja, u ovom slučaju Kaligule. jedva čekam nove nastavke!
jedna mala opaska, though. ne znam kako su drugi doživjeli, ali po meni je zvuk loše miksan. govor naratora se gubio u pozadinskoj zvučnoj zavjesi.
|
|
|
26.09.2006., 22:07
|
|
Klingon Chancelor
|
Quote:
Gorila kaže:
Ok, ako je moguće kod nas napraviti ovako produkcijski ulickan proizvod, sa maketama, kostimima i CGI-jem, mene zanima zakaj se onda bar jednom godišnje ne snimi kod nas neki igrani film u tom stilu?
Zakaj Hrvati nemaju SF filmova? Pa mislim si - od CGI sekvence pontonskog rimskog mosta pa do neke pristojne svemirske bitke i nije tak dalek put, zar ne? Ili ja nemam pojma?
|
Tako nešto ja već mjesecima predlažem putem HRT Foruma:
Hrvatski povijesni filmovi i miniserije
Hrvatski SF
|
26.09.2006., 22:28
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Dec 2003.
|
bogme su se potrudili.ulickali su to.ima se para,ima 
mada su neke animacije bile suvišne.stvarno nema potrebe za pretjerivanjem.mislim, ona scena u circus maximusu,ili ona na forumu su izgledale bezveze.
onak,treba pohvaliti produkcijske uvjete.nadajmo se da će postati standard za domaće dokumentarce(moš mislit).to je i pored ovih izuzetaka izgledalo svjetski. poput stranih dokumentaraca.
ali kao da su naglasak stavili na formu a sadržaj je odrađen dosta štreberski.pričali su 5 profesora sa 5 različitih sveučilišta.to još nisam vidio.nije bilo nekih posebnih zanimljivosti,niti humora kojeg se zna naći u povijesnim dokumentarcima.ništa upečatljivo nit pamtljivo.
solidno za europski dokumentarac.odličan za hrvatski! 
|
|
|
26.09.2006., 23:30
|
|
GDMFSOB
Registracija: Jul 2004.
|
Jebenti nisam to gleda. Ima kakva repriza?
|
26.09.2006., 23:34
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2006.
|
ja sam relativno zadovoljan, pogotovo jer je hrvatski proizvod. neke scene su mi malo preapstraktno izgledala, bar meni, kao i torturin višak animacija...
i mislim da su za hrv. stručnjaka za rim mogli naći nekog malko zvučnijeg!
|
|
|
27.09.2006., 07:56
|
|
Samohrana praxi mislilica
Registracija: Nov 2002.
|
Quote:
Jules W. kaže:
ja sam relativno zadovoljan, pogotovo jer je hrvatski proizvod. neke scene su mi malo preapstraktno izgledala, bar meni, kao i torturin višak animacija...
i mislim da su za hrv. stručnjaka za rim mogli naći nekog malko zvučnijeg!
|
Da pogotovo kad se njih pet šeće u togama ispred Foruma a izgleda kao da su izašli iz finske saune. Neki dijelovi su dobri a neki previše amaterski napravljeni...sve u svemu neujednačeno, ali pohvalno što su se toga prihvatili.
|
|
|
27.09.2006., 09:52
|
|
Pater
Registracija: Mar 2004.
|
Otvorio sam ovaj topic jer sam više očekivao
Dojam nakon prve epizode je bljutav i bljedunjav…(pogotovo nakon odgledanih sličnih dokumentaraca s Discovery Channel-a)
Znam da to nije bio dokumentarac o Kaliguli kao caru već samo obrana njegove „ludosti“ (jer u protivnom bi trebali biti spomenuti bitni detalji iz njegove biografije koji su ovdje „suludo“ ispušteni)
I u redu, isprika je da se radi o samo pola sata što je svakako premalo
Ali ovdje su ispuštene i neke anegdote koje su vizualno vrlo interesantne tj. televizične
npr. ona epizoda gdje vojnici skupljaju školjke u svoje kacige na obali oceana…
Nadalje, Burić se drži Svetonija i sve što je o njemu rekao u potpunosti stoji…
Ali... Kasije Dio koji doduše piše nešto kasnije (3. st) je autoru vjerojatno kao takav neinteresantan ili je razlog njegova ne spominjanja – to što njegovo djelo nije prevedeno na hrvatski
Burić je dobio lovu da se prošeće Europom i porazgovara sa stručnjacima.
Bio je u Rimu da bi snimio nekoliko panoramskih kadrova Foruma
(što je mogao pokupiti iz HTV arhive)
i ne prikaže neke artefakte za koje se zna da potječu iz Kaliguline vladavine…
Kaligulini brodovi palače izvučeni su iz jezera Nemi u doba Musolinija, a 1944. su uništeni.
Izvrsni brončani ukrasi s tih lađa su sačuvani i nalaze se u Rimu u Museo Nazionale al Palazzo Massimo (što sam i osobno vidio, doduše nabrzinu, radi nervoznog cupkanja moje drage kojoj je bio pun kufer muzeja )
Burić za to nije znao ili mu nije bilo zanimljivo.
(Iako je ovo drugo teško za shvatiti kad se ludilo brani tezom o ekstravaganciji i raskoši)
Dobio je novce, dobio je fenomenalnu maketu, dobio je kostime i statiste, razgovarao je sa stručnjacima, pa ipak nije to to.
Bilo bi bolje da opet pogleda kako to Englezi rade (jer nije stvar samo u novcu)
…i da se osloni na savjetnike više nego na vlastito znanje…
No da ne drvim više, jer ovo je ipak podforum televizija
one koje zanima više "ludost" rimskih careva /antičkih vladara neka potraže u knjižnicama knjigu
Michel Cazenave - Ludi carevi iz koje je i autor (vrlo vjerojatno) pokupio ideju za dokumentarac.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 01:54.
|
|
|
|