Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Kućni ljubimci

Kućni ljubimci Za vlasnike pasa, mačaka i ostalih kućnih životinjica
Podforum: Plava šapa, Fotoalbum ljubimaca

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 16.02.2007., 10:09   #1
ŠTENE DOLAZI - kratke upute za rukovanje

Prvi dani

Kada dovedete svojeg novog psića prvi puta u svoj dom, on će vjerojatno biti uplašen i zabrinut. Zapamtite, on se nalazi u njemu potpuno novoj i stranoj sredini.

Pas se drži pravilno na slijedeći način: jednu ruku položite ispod njegovog prsnog koša a drugom mu pridržavajte stražnje noge. Položite ga uz svoje tijelo tako da se osjeća sigurnim i zaštićenim. Budite veseli i ljubazni sa svojim novim psićem. Pružite mu mnogo pažnje i ljubavi, dozvolite mu da istraži svoju novu sredinu te se na nju i priuči. Buka, gomila stranaca te glasna djeca mogu ga uplašiti. [B]Ne kažnjavajte i ne vičite na svog psića pa čak i ako nešto učini ili napravi nered[/B, na samom početku vašeg druženja, jedina stvar koju će psić naučiti iz vaših prosvjeda je da vas se treba bojati. Pozitivno iskustvo stečeno tokom prvih nekoliko dana boravka u vašem domu pozitivno će utjecati na vaš budući odnos.
Nakon što se psić privikne na svoj novi dom, vas i vašu obitelj, možete ga voditi i među druge ljude. Povedite ga na sastanak vaše obitelji ili u posjet susjedima. Psi su prirodno druželjubivi i vaš će psić uživati u druženju s prijateljima. Ne ostavljajte svojeg psića duže vrijeme samog kod kuće.


Mjesto vašeg psića


Vašem psiću potreban je njegov vlastiti kutak. Stavite mu kutiju ili pseći krevetić u kavez koji ćete položiti u topli kut gdje nema propuha. (Putni kavezi su praktični jer vam mogu služiti sve dok imate psa. Ako ga odlučite kupiti, odaberite onaj koji će vam po svojoj veličini biti prikladan i kada pas naraste). Vaš će pas koristiti to mjesto za odmor i spavanje te će se u njemu osjećati sigurnim i zaštićenim. Ako položite neki karton ili kutiju s jedne strane kako bi mu napravili zatvoreni krevet, on će se osjećati još sigurnije. Zašto? Spilja je bila dom njegovog pretka vuka, pa se tako i vaš psić instinktivno osjeća udobnije i sigurnije u svemu što i malo liči na spilju, pa čak ako je to i izvrnuta kutija! Stavite mu neku toplu tkaninu koju možete čistiti (staru plahtu ili ručnik) i mjesto za vašeg psića je spremno.

Poštujte privatni život vašeg psića kada se on nalazi na svojem posebnom mjestu: ne vucite ga van; dozvolite mu da on sam iz njega izađe. Ne dopustite djeci da ga uznemiruju i gnjave. On se mora osjećati sigurnim kada se nalazi u svojem utočištu.
Ne ostavljajte ga tamo zatvorena duže vrijeme i ne kažnjavajte ga kada je neposlušan tako da ga zatvorite u njegov kavez. U suprotnom, on će dobiti osjećaj da je to mjesto na kojem izdržava kazne a ne udobno sklonište.

Biti ćete zadovoljni što ste svom ljubimcu osigurali njegovo vlastito mjesto gdje će se odmarati po danu i spavati po noći, bez cviljenja i plakanja. Možete biti sigurni da neće napraviti nikakvu štetu iako ga ne pazite.

Prehrana Vašeg psića

Potrebe za pravilnom prehranom vašeg psa su najveće dok je on još malo štene. Stoga je neobično važno da odaberete visoko kvalitetnu hranu bogatu bjelančevinama. Jednostavni probavni sustav vašeg psića najbolje funkcionira sa bjelančevinama iz mesa i životinjskom masti.

što se tiče prehrane vašeg psića, postoje mnogi važni čimbenici koje treba uzeti u obzir;
· Poštujte mir svojeg psića. Ne uznemirujte ga dok jede.
· Posude za hranu i vodu treba staviti na mirna i skrovita mjesta.
· Odaberite posudu koja se ne može lagano prevrnuti.
· Opće je pravilo slijediti upute o prehrani koje su navedene na ambalaži hrane za pse.
· Budite fleksibilni. Navedene upute neka vam budu samo smjernice. Po prirodi, psi jedu da bi zadovoljili svoje energetske potrebe. Količina hrane potrebne vašem psu ovisi o njegovoj dobi, temperamentu, okolini te stupnju aktivnosti.

Koristite uvijek istu hranu za svog psića i nikada ga ne hranite onom koju vi jedete. Suprotno ustaljenom mišljenju, psima njihova hrana ne postaje "dosadna" i "zamorna". Potreba za raznolikostima je crta koja je karakteristična za ljude. česte promjene hrane učinit će da vaš pas postane izbirljiv. Vašem psu je potrebna cjelovita, dobro odmjerena hrana na koju će se njegov organizam naučiti.

Kućni odgoj

Počnite sa kućnim odgojem vašeg psića od samog početka. Počnite ga navikavati na određeni red uzimanja hrane te redovite izlaske iz kuće. Ako svojeg psića hranite visoko kvalitetnom hranom bogatom bjelančevinama iz mesa, vidjeti ćete da je vrijeme potrebno za odgoj psa kraće jer će intervali uzimanja hrane i intervali njezinog izlučivanja biti pravilniji.
Ako vaš psić kruži po prostoriji, sjedi ili cvili pred vratima ili vam pak upućuje nestrpljiv pogled vrijeme je da ga izvedete van. Nakon što vaš psić obavi nuždu, pohvalite ga te se vratite u kuću. On će uskoro povezati vršenje nužde vani sa pohvalom.
Kada voditi psića van:
· Prvi puta ujutro neposredno iza izlaska sunca
· Odmah nakon njegovih odmora.
· Kada se vratite kući nakon što je psić· bio sam.
· Odmah nakon njegovih obroka.
· Navečer, neposredno prije spavanja.
· čim primijetite da vas psić "značajno" gleda.

Naravno, nezgode se dešavaju. Ako otkrijete da je psić obavio nuždu u kući dok vas nije bilo, ne vičite i ne udarajte ga te mu ne gurajte njušku u izmet ili mokraću. On će se samo uplašiti i neće povezati vaše ponašanje sa obavljenom nuždom na zabranjenom mjestu, upravo zato što se to desilo dok vas nije bilo, te će povezati sa nekim drugim.

Ako ga zateknete da obavlja nuždu u kući odmah ga izvedite van kako bi isto dovršio. Kada je gotov, pohvalite ga (nagradica - keksić ili ga dobro izmazite).
Da bi se uklonila nečistoća koristite sredstva za čišćenje i mirise. Nikada ne koristite sredstva od amonijaka. Kemijski, amonijak i urin su slične supstance. Kada uprljano mjesto očistite, ogradite ga dok se ne osuši. U suprotnom, vaš će se psić vratiti na to mjesto i možda osjetiti potrebu da ponovno obavi nuždu.

Žvakanje

štene dobiva zube u dobi od tri do šest mjeseci. Ono tada osjeća potrebu za žvakanjem, ono ne bira što će gristi i žvakati - ne razumije što je vaša najbolja cipela ili noga vašeg kauča. Spriječite nastajanje štete dajući svom psiću dobre i solidne predmete da ih grize i žvače - vrlo tvrdu gumenu loptu (takve veličine da je ne može progutati i ugušiti se) ili čvrstu gumenu kost. Dajući psiću staru cipelu ili bilo koji materijal sličan onome od kojeg se prave cipele, kao što to mnogo ljudi čini, ponukati ćete ga da misli da su sve cipele zgodne za njegovo žvakanje. Psiću ne dajte prave kosti, bilo kuhane bilo sirove. Kosti se mogu odlomiti, ozlijediti njegovu njušku pa čak uzrokovati i da se psić udavi nekim dijelom odlomljene kosti.
Učinite da psiću njegova gumena loptica ili kost postanu zanimljive tako što ćete se sa njima igrati.
Ponudite ih psiću kada god on počne gristi i žvakati zabranjeni predmet: recite mu strogo "ne", oduzmite mu zabranjeni predmet i zamijenite ga gumenom loptom ili kosti. Kada vaš psić počne gristi svoju igračku pohvalite ga za dobro vladanje. Na vašu pohvalu veselo će reagirati.

Pomognite svojem psiću da ne uzima zabranjene mu predmete tako što ćete ih držati na mjestima do kojih on ne može doći. Provjerite da li se sredstva za čišćenje, boje, kemikalije koje se koriste u domaćinstvu te ostale štetne supstance nalaze na sigurnom mjestu.

Vaš psić vjerojatno neće osjetiti potrebu da se "okomi' na vaš najbolji par cipela ako mu date njegove vlastite igračke da ih grize i žvače - tvrdu gumenu loptu ili gumenu kost.

---------------------
preneseno sa www.ljubimci-forum.hr
Golden Drop is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.02.2007., 10:24   #2
Zdravstvena njega

Pravilno vođenje brige o zdravlju psića treba započeti odmalena te nastaviti cijelog njegovog života.

Prvi odlazak veterinaru

Osnovni korak u okviru vođenja brige o zdravlju vašeg psića je odlazak veterinaru. Ne odgađajte to - vaš psić može biti vrlo osjetljiv na neku zaraznu bolest koja može biti opasna po njegov život. U okviru prve posjete veterinaru vaš će psić biti cijepljen protiv takvih bolesti. Da bi ga zaštitili u potpunosti, morati ćete ga voditi veterinaru više puta kako bi primio određenu seriju cjepiva. Cijepljenje protiv bjesnoće obavlja se svake kalendarske godine do 31.ožujka . Prilikom cijepljenja Vaš pas će dobiti markicu sa brojem, i biti će upisan u upisnik registriranih pasa u nadležnoj veterinarskoj ambulanti.

Cijepljenje - vakcinacija

Prvi dio vakcinacije provodi se obicno sa navršenih sedam do osam tjedana života šteneta ( 49- 56 dana), iako se zaštita protiv odredenih bolesti može dati i ranije ukoliko se za to ukaže potreba, odnosno ukoliko se opazi da u odgajivacnici postoji neka opasnost. Na tako rana cijepljenja obicno se ne obraca posebna pažnja i ona se provodi zbog rutinske zaštite.
Vakcinacija za pse razvija zaštitu od cetiri glavne bolesti;
1. štenecak
2. leptospiroza
3. zarazni hepatitis
4. parvoviroza
Danas se prva vakcina daje kao koktel i služi kao osnovna imunizacija na;
1. štenecak
2. zarazni hepatitis (zapalenje jetre)
3. leptospiroza
4. parvoviroza
5. parainfluenca
6. bordotella bronchoseptica
7. koronaviroza
8. bjesnilo
Na isti ovaj redosljed provodi se i druga vakcinacija ( tacnije receno druga doza vakcine na iste bolesti), i obicno sa navršenih dvanaest tjedana života, odnosno 30 dana od vakcinacije ( po uputama veterinara). Interval izmedu vakcina je potreban kako bi imunološki sistem šteneta mogao uredno reagovati na prvu dozu. Vakcina ili cjepivo može sadržavati zaštitu samo protiv parvoviroze, obicno se daje složenije tzv. koktel, i sadrži zaštitu od svih navedenih bolesti, a postoji i cjepivo koje pruža zaštitu od svih zaraznih pasjih bolesti.
Zbog toga je izolacija psića vrlo važna (ne izlaženje na površine sa
drugim psima prije trećeg cjepiva) i ne treba vam padati teško jer vas ionako čeka više od 10 godina šetnji sa vašim prijateljem.Za one koji imaju vlastitu okućnicu to i nije veliki problem jer štene mogu odmah učiti da nuždu obavlja vani. Ukoliko stanujete u zgradi problem je malo veći. Štene ne smije van pa ste prisiljeni za početak priviknuti ga da nuždu obavlja na balkonu ili u pijesak, novine na određeno mjesto u stanu. Posebno je opasno voditi necijepljeno štene na male zelene površine oko zgrada jer tuda prođe veliki broj pasa tokom dana , pa je mogućnost zaraze velika. Odete li automobilom na udaljenije mjesto, možete pustiti psića da slobodno trči po travi.
Najvažnije: cijepimo samo zdrave pse uredno čišćene od vanjskih i unutarnjih parazita.


REVAKCINACIJA

Nažalost, druge infekcije iako i one rijetko pogadaju psa više od jednom u životu, ne osiguravaju tako jak doživotni imunitet, iako je imunitet djelotvoran sve dok traje. Toj grupi pripadaju bjesnilo i bolest tvrdih mekuša (npr. krpelj) Protiv bjesnila se može cijepiti zasebno ili u sklopu ostalih cjepiva. Psa se na bjesnilo može cijepiti vec sa navršena tri mjeseca starosti, mada se preporucuje to ciniti nakon navršenih pet mjeseci.

----------------------
Preneseno sa: www.ljubimci-forum.hr i Veterina
Golden Drop is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.02.2007., 10:27   #3
UNUTRAŠNJI I VANJSKI NAMETNICI

ZAŠTITA OD ŽELUCANO – CRIJEVNIH PARAZITA
Organizam psa cesto je podložan napadima i unutrašnjih i vanjskih nametnika. Dva su uobicajena tipa crijevnih nametnika u pasa;
TRAKAVICA i GLISTE.


TRAKAVICA Trakavicom se pas može zaraziti bez obzira na starost, iako se bolest cešce pojavljuje kod starijih pasa nego kod mjade štenadi. Trakavica ima životni ciklus koji se razvija u dva razlicita domacina, a najcešce su to pas i pasje buhe, iako je u drugih vrsta prenosnik ovca.
Trakavice se mogu prepoznati kao « zrna riže « u izmetu, a sam pas vam može poslužiti kao pokazatelj jer prekomjernu pažnju posvecuje svom analnom otvoru.
Lijecenje od pasje trakavice je jednostavno; moderni lijekovi protiv trakavice ne zahtjevaju uzdržavanje od jela prije doziranja, i veoma su ucinkoviti uz veoma malo propratnih pojava (povremeno povracanje).
Dobro bi bilo psa redovno preventivno lijeciti protiv trakavice svakih šest mjeseci. Medutim prevencija ponovne infekcije zavisi o kontroli kolicine zaraženih buha u vašoim prostorijama gdje pas boravi (kucica, boks, odgajivacnica).
GLISTE
Gliste su prakticno opća pojava u štenadi . Mogu se prenositi direktno s psa na psa fekalnom kontaminacijom koju je gotovo nemoguce izbjeci.
Veliki dio štenadi zapravo se izlegne vec zaraženo glistama koje se prenose preko majcine maternice. Nametnici koji latentno žive u tkivu ženke aktiviraju se hormonima koji nastanu tokom skotnosti, kruže u njenom krvotoku i prelaze na nerodenu štenad.
Nakon što stigne u vašu kucu, štene bi trebalo redovno tretirati, vec prema savjetu vašeg veterinara, a svake tri do cetiri sedmice sve do šestog mjeseca života. U odraslih pasa povecava se stepen imuniteta na uzroke zaraženosti crijevnim nametnicima, pa im nakon šestog mjeseca nisu potrebni tako cesti tretmani. Redovno pregledajte izmet, iako gliste nije uvijek lako opaziti u psecem izmetu.
Preporucuje se cistiti psa deset dana prije svakog cijepljenja, a kasnije svakih cetiri do pet mjeseci.

CIŠCENJE OD CRIJEVNIH NAMETNIKA
Postoje lijekovi koji su istovremeno djelotvorni protiv obicnih trakavica i glista. Ako se pse redovno tretira protiv nametnika, onda rizik gotovo i da ne postoji. Kod pasa se mogu pojaviti i ostale vrste crijevnih nametnika. Lijecenje je lako, ali nije ih uvijek jednostavno otkriti i dignosticirati. Poavjetujte se sa svojim veterinarom, siguran put do dijagnoze i lijecenja. Lijek protiv crijevnih nametnika daje se oralno, i u takvom procesu obicno se koriste Prazinon plus, Pratol i sl.
Doziranje ; Prazinon plus
Štenad i mali psi
0,5 – 2 kg - 1/4 tablete
2 - 5 kg - 1/2 tablete
5 - 10 kg - 1 tableta
Srednje veliki psi
10 - 20 kg - 2 tablete
20 - 30 kg - 3 tablate
Veliki psi
30 - 40 kg - 4 tablete
---------------------------
Preneseno sa: Veterina
Golden Drop is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.02.2007., 11:18   #4
Quote:
Golden Drop kaže: Pogledaj post
Toj grupi pripadaju bjesnilo i bolest tvrdih mekuša (npr. krpelj)
Nisam sigurna sto bi trebalo znaciti "npr krpelj" u ovom konekstu buduci da je bolest tvrdih mekusi (hard paw disease) oblik stenecaka kod kojeg dolazi do hiperkeratoze jastucica na sapama..

Alzo:

Quote:
Odmah nakon njegovih obroka
Cak ni najmladje stene nema tako brz metabolizam, ako bas trazi van odmah nakon obroka neka to bude kratka setnja (samo pipi i kaka) a ne djipanje po livadi.. Ako se navikne izlaziti/gimnasticirati nakon obroka zahtjevat ce isti tretman kad bude stariji a kod vecih pasmina to je opasno zbog torzije zeluca..

Ostalo sve , svaka cast na trudu..
__________________
You can't really dust for vomit.
Torma is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.02.2007., 10:58   #5
...Kad sam spomenula bolest tvrdih mekušaca (npr. krpelja) mislila sam na piroplazmozu...

PIROPLAZMOZA (BABEZIOZA)

UVOD

Piroplazmoza ili babezioza je zarazna, nekontagiozna bolest, izazvana krvnim parazitom Babesia spp. U nas se kao najčešći uzročnik bolesti u pasa javlja Babesia canis. Od babezioze obolijevaju i druge životinje, na primjer konj,govedo ...
Uzročnika prenose krpelji, uglavnom oni iz roda Ixodes, iako neka istraživanja potvrđuju da se bolest može prenijeti i direktno ugrizom.

Uzročnik Babesia canis parazitira u eritrocitima, crvenim krvnim tjelešcima, gdje ujedno prolazi i jednu od faza razvoja, binarnu diobu. Nezaraženi krpelji tada se mogu zaraziti kada uzmu obrok krvi sa zaraženim eritrocitima.
..............................
Preuzela sa: PIROPLAZMOZA
Golden Drop is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.02.2007., 11:02   #6
...prije nego što uzmete štene, psa, macu ili bilo kojeg drugog kućnog
ljubimca, odgovorite si prvo na ova pitanja.
Razmislite možete li se jednog dana naći u grupi ljudi koji opravdavaju ove razloge napuštanja životinje:


Malo smo se poigrali, narastao je, to je previše za nas.
S njim se treba baviti više nego smo mislili.
Idemo na godišnji odmor i nemamo kud s njim.
Sparila se.
Uzeli smo životinju za dijete, dijete je izgubilo interes.
Bolestan je.
Treba ga cijepiti.
Skuplje je imati životinju nego smo mislili.
Pravi štetu po kući, vrtu.
Ne sviđa mi se više. Sad bih drukčijeg.
Selim se, ženim se, stiglo je dijete.
Ukućani su protiv držanja životinje - ne mogu izdržati pritisak.
Postao je agresivan, ne sluša, bježi.
Vlasnik mu je u bolnici/umro i mi se ne želimo brinuti za psa.
Pas kolje kokoši, naganja mačke, laje / mačka mijauče noću, susjedi se bune.
Ne razumijem što hoće ova životinja.

Ako opravdavate najmanje jedan od ovih razloga, bolje je da ne nabavljate kućnog ljubimca. Ako ne opravdavate ove razloge, onda je vaš stav da se životinju ne smije napustiti, spremni ste brinuti o njezinoj sigurnosti, zdravlju, odgoju, odgovorno brinuti da ne ugrožava okolinu, da je socijalizirana i napokon, da je voljena.
Golden Drop is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.02.2007., 10:16   #7
Hvala na ovom topicu!
Zum-zum is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.02.2007., 14:19   #8
nikad nemojte psa kaznjavati bez razloga. ako vam jede cipelu, to radi jer se njome igra. zbog toga ga je NE kaznjava. radije ga se primi, uzme cipela uz rijec NE i odma mu se u doda njegova igracka. znaci, igra JE dozvoljena , ali NE s cipelom.

zatim, nemojte ne NIKAD kaznjavat ako se popiski u stan a nikako umakanjem njuske. sto ce pas nauciti? da se NE smije piskiti! a morate ga nauciti da SMIJE piskiti ali NE u stanu. treba se psicem baviti prvih tjedana intenzivno i biti pazljiv. pas ce sam radije piskiti vani jer su u travi mirisi koji ga privlace. za to treba malo vremena.

ako je pas satima sam doma, kao moji, ocekujte sve i sva, zavisno o karakteru. temperamentinji psi kao moj dobi ce preokrenuti stan, dok buldogica prehrce cijeli dan i sretna je da ju nitko ne smeta. rjesenje je ili psu nabaviti drustvo, ili ga voditi na day care ili NE uzimati psa. a to spada u grupu stvari o kojima se vodi racuna prije nabavke.

i tak....
Billi is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.02.2007., 15:45   #9
Jos bi se nadovezala: prije nabave steneta (ako uzimate cistokrvnog psa) raspitajte se o njegovim osnovnim karakteristikama i koliko iste odgovaraju vasem nacinu zivota -ne oslanjajte se samo na vizualni dojam.. Tako se desi da couch potato osoba zavrsi s Jack Rusellom koji je klupko energije ili netko tko zeli da pas s njim trci po nasipu zavrsi s basetom..

Alzo, treba izabrati dvije rijeci zabrane: za nesto sto nikako i nikad ne zelite da radi i za nesto sto trenutno ne smije raditi (recimo naredba pusti u igri dominacije)- inace zavrsite s previse NE a psica sve te zabrane zbunjuju..
__________________
You can't really dust for vomit.
Torma is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.02.2007., 14:10   #10
PREHRANA

Prenosim sa portala Psi za neznalice

DOPUSTITE SVOME PSU DA OSTANE PAS

Najbolji čovjekov prijatelj pas, s nama ljudima živi već tisućama godina i kroz sva ta stoljeća njegova hrana se sastojala od ishrane prirodnim sastojcima. Tek unazad dvadesetak godina dolazi do naglog rasta industrije umjetne pseće hrane, koja je vlasnicima pasa putem reklamnih poruka po svaku cijenu pokušala nametnuti laž da ishrana prirodnim sastojcima nije ono najbolje što vlasnici pasa mogu ponuditi svojim ljubimcima. Tu laž mnogi su psi platili životom.
Putem takvih reklamnih poruka, vlasnicima pasa su nametane mnoge zablude. Izmišljeni su mnogi, više ili manje neuvjerljivi razlozi, zbog kojih psi ne bi smjeli jesti meso, kosti, ribu ili bilo što drugo osim naravno, savršeno izbalansirane i uravnotežene umjetne hrane za pse.
Zbog svega toga, svaki bi vlasnik psa morao dobro razmisliti o tome hoće li svome psu dopustiti da bude pas i da se hrani na način na koji su se tisućama godina hranili njegovi preci ili će pod pritiskom agresivne reklame dopustiti da njegov pas postane konzument proizvoda čiji sastojci potječu iz spalionica leševa i koje bi uglavnom trebao krasiti natpis "OPREZ KANCEROGENO".

2. HRANA KOJOM HRANITE SVOG PSA MORA BITI RAZNOVRSNA

Kao što ste sigurno već primijetili, ja odgovorno tvrdim da ne postoji "savršeno izbalansirana i uravnotežena hrana za pse". Takvo što vam, čak ni priroda ne može ponuditi. Zbog toga je važno da hrana kojom hranite svog ljubimca bude raznovrsna i da u sebi sadrži dovoljno vitamina, hranjivih tvari i svih drugih sastojaka koji će vašem psu omogućiti normalan razvoj, zdrav život i mirnu i bezbrižnu starost.
Svaka jednoličnost ishrane, bilo da koristite prirodnu hranu, odnosno neke njene sastojke ili umjetnu industrijsku, neminovno dovodi do slabosti organizma, neotpornosti, te podložnosti mnogim bolestima.
Pravilo o raznovrsnosti vrijedi čak i u slučaju da hranite svog psa umjetnom hranom za pse. Ni tad ne smijete propustiti priliku da hranu svog psa začinite mesom i povrćem.


3. AKO MENJATE NAČIN ISHRANE, URADITE TO POSTEPENO

U nekim trenucima i vlasnici pasa iz kojekakvih razloga odluče svojim ljubimcima promijeniti način ishrane. Takve odluke najčešće dovode do brojnih smetnji i probavnih tegoba. To pravilo posebno se odnosi na one pse koji su dotad hranjeni jednoličnom i nekvalitetnom umjetnom hranom za pse bilo kojeg proizvođača. Zbog toga napominjemo da je u takvim trenucima potreban izuzetan oprez. Takva promjena mora se provoditi oprezno, postepeno i u što dužim vremenskom periodu prilagodbe na novu vrstu ishrane. Pokušajte kombinirati novu hranu sa starom hranom. Ispočetka neka omjer bude 90% starog načina ishrane i 10% nove hrane. Promatrajte kako pas to podnosi i oprezno mijenjajte omjer u korist novog načina ishrane
Budete li se dosljedno pridržavali ovog pravila, sebe i svog psa poštedjeti će te mnogih muka.
Sve koji se budu dosljedno pridržavali našeg savjeta o raznovrsnosti prehrane psa ovaj će problem zaobići i nikad neće imati problema sa sličnim prilagodbama.


4. KONTROLIRAJTE KOLIČINU HRANE KOJU DAJETE PSU

Neuhranjenost, mršavost, gojaznost ili pretilost jedan je od najčešćih problema s kojim se susreću psi čiji vlasnici ne posvećuju dovoljno pažnje kvaliteti ishrane svog psa. Svaki vlasnik bi osim o kvaliteti morao voditi brigu i o količini hrane koju daje svom psu što uvelike ovisi i o njegovim potrebama, rastu, starosti i temperamentu.
I ovo pravilo ponajviše se odnosi na vlasnike koji svoje pse hrane umjetnom ili loše odabranom kombinacijom umjetne i prirodne hrane za pse. Vjekovna iskustva govore nam da psi čija se ishrana bazira na mesu i mesnim prerađevinama, zbog pravilne izmjene tvari u organizmu gotovo nikad nisu ni neuhranjeni, a ni pretili.
Količina hrane koju dajete svom psu mora biti usklađena s njegovom potrebom za kretanjem i redovitim šetnjama koje mu morate omogućiti.


5. PSU NAKON OBROKA TREBA OMOGUĆITI MIR

Svaki vlasnik psa bi trebao znati da organizam psa neposredno nakon obroka nije spreman za velike fizičke napore, nagle skokove ili iscrpljujuće šetnje. Psu nakon obroka treba omogućiti odmor.
Ukoliko u nekim trenucima niste u mogućnosti pridržavati se ovog pravila, bolje je preskočiti obrok ili psu dati samo minimalnu količinu hrane.
Uradite li suprotno i odmah nakon obroka izložite svog psa povećanim naporima, moglo bi vam se dogoditi i da ga izložite opasnosti poput uvrnuća ili okretanja želuca.
A takve situacije najčešće završavaju uginućem psa.


6. PAŽLJIVO BIRAJTE HRANU

Kao što smo već naglasili, izbor hrane za psa neobično je važan. Danas na našem tržištu postoji velika ponuda umjetne hrane za pse vrlo sumnjive kvalitete. Većina od tih proizvoda sadrži više kancerogenih i štetnih sastojaka nego što je to u slučaju naše ljudske hrane dopušteno. Hraneći psa takvim proizvodima ili u većini slučajeva poluproizvodima, vi ga zapravo žrtvujete.
Čemu uopće imati psa ukoliko dopustite da već u trećoj, petoj ili osmoj godini svog života oboli od teških kancerogenih bolesti.
Visoka cijena nekih industrijskih hrana za pse nipošto nije dokaz kvalitete, već prije svega odnos odnosno omjer uloženog u proizvodnju, reklamu, distribuciju i predviđenu zaradu osoba koje sudjeluju u proizvodnji i prodaji te hrane.
Takve proizvode najbolje je izbjegavati. Isto pravilo vrijedi i za neke vrste prirodne hrane kojom se hranimo mi ljudi. Prezačinjena, preslatka ili preslana prirodna hrana, nemaju mjesta u ishrani vašeg psa.


7. VODITE BRIGU O HIGIJENI

Probavni trakt naših ljubimaca je baš kao i u njegovog dalekog rođaka vuka kratak i kiseo. On dobro razgrađuje bakterije, no osjetljiv je na viruse. Iz tog razloga potrebno je voditi brigu o osnovnim higijenskim uvjetima prilikom ishrane psa.
Posuda iz koje hranite psa mora uvijek biti čista i uredna. Hrana koja ne odgovara našim ljudskim osjetilima ili uvriježenim normama kvalitete i pouzdanosti, nije dobra ni za vašeg psa. U slučaju da pas nije dovršio obrok, ostatak se baca, sprema u hladnjak ili na za takvo čuvanje hrane odgovarajuće mjesto.
Posebnu pažnju treba obratiti na industrijsku ili umjetnu hranu. Oštećene ili izgrebene konzerve najbolje je izbjegavati. Otvorena konzerva mora se čuvati na suhom i hladnom mjestu. Vreće u kojim se nalazi industrijska suha hrana za pse potrebno čuvati na suhom mjestu i pažljivo zatvarati.


8. PROMATRAJTE PROMJENE

Ishrana psa ne temelji se na slijepom uvažavanju reklamnih dosjetki kojim uvaženi proizvođači umjetne hrane za pse nastoje privući, nagovoriti i prevariti vlasnike pasa, već na promatranju općeg stanja i zdravstvenih problema vašeg ljubimca.
O kvaliteti neke hrane najviše će vam reći promjene zdravstvenog stanja psa. To mogu biti promjene u težini psa, promjene kvalitete dlake, problemi s povraćanjem, gubitak apetita, promjene u ponašanja ili pojava kvržica po tijelu psa.
Bilo koji od navedenih slučajeva jedan je od razloga koji nam govori da s kvalitetom hrane kojom hranimo svog psa nešto nije u redu i da je potrebno promijeniti način ishrane vašeg psa.
U svim od nabrojenih slučajeva najbolje rješenje je povratak na prirodnu ishranu psa jer možda će baš prirodna ishrana psa pomoći njegovom organizmu da se očisti od daljnjeg taloženja kancerogenih spojeva i tvari. Liječiti psa koji ima problema s probavom umjetne ili industrijske hrane konzervama ili drugom vrstom industrijske hrane za pse u osnovi predstavlja veliku grešku.


9. SVJEŽA VODA UVIJEK MORA BITI NA RASPOLAGANJU PSU

Svježa i čista voda mora uvijek biti na raspolaganju psu.
O važnosti uloge vode u organizmu psa govori nam i podatak da čak i krv psa sadrži 25% vode.
Voda pročišćava organizam psa, a već 10% gubitaka tjelesne tekućine (vode) može prouzrokovati ozbiljne simptome bolesti.
Tijekom ljeta voda pomaže psu u reguliranju tjelesne topline.
Voda je prisutna u svakom tkivu psa. Čak i kosti sadrže vodu.
Voda stimulira želučane sokove i pospješuje njihovu aktivnost.
I zato, nikad, doslovno nikad, nemojte zaboraviti da je vaša dužnost da svome psu uvijek omogućite dovoljnu količine svježe i čiste vode. Nemojte je nadolijevati, već isperite tećice i stavite novu vodu. Bili vi mogli nadolijevati sebi vodu u istu čašu, a da slinite kao pas kad je pije.

10. ČUVAJTE SE BRIŽNIH SAVJETA

Jedna od najčešćih zabluda vezana uz ishranu pasa je to da su veterinari kvalificirani da vam preporučuju način i vrstu ishrane vašeg psa. To naravno nije istina. Veterinari se školuju za liječenje životinja i rijetko tko od njih ima iskustva u ishrani pasa.
Stručnjaci za ishranu zovu se nutricionisti, a ne veterinari.
Riječ je zabludi koja se namjerno podmeće, jer veterinari u takvim slučajevima predstavljaju idealnu sponu između proizvođača industrijske hrane za psa i kupaca odnosno vlasnika pasa.
Naravno da i veterinare i proizvođače industrijske hrane za psa zanima vaš novac, a ne i zdravlje vašeg psa. Da je to doista tako govori nam i to da će vam veterinar u pravilu ponuditi najskuplju vrstu hrane, odnosno upravo onu na kojoj on uzima najveću maržu prilikom prodaje.
On o toj hrani zna samo onoliko koliko mu je proizvođač te hrane naveo u prospektu ili na predavanju koje je održano na simpoziju, koji je organizirao, financirao i sponzorirao, a tko drugi, nego proizvođač te hrane.
I baš zbog toga, čuvajte se brižnih savjeta koje vam daju veterinari koji o svemu znaju baš sve.
Za savijet u vezi ishrane svog psa upitajte ili nekog tko se bavi nutricionizmom ili nekog od vlasnika pasa za kojeg ste procijenili da ima iskustva, da zna o čemu govori, i da ne namjerava zarađivati na zdravlju i bolestima vašeg psa.

Zadnje uređivanje Golden Drop : 23.02.2007. at 14:11. Reason: nisam stavila url adrsu sa koje sam skinula tekst
Golden Drop is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.02.2007., 14:15   #11
prijašnji post je prenesen sa ŠAPICE

Što pas ne smije jesti

Svinjetina
Grahorice
Zeljarice
Kiselo voće
Povrće preko 5% u obroku
Kravlje mlijeko i opčenito mliječni proizvodi u kojima postoji laktoza.Postoje naime mlijeka posebno pripravljena, bez laktoze.
Bubreg--------u večim količinama
Jetra --------- "
Kosti - ne pileće ni pureće (može juneće i goveđe, sirove ili kuhane) Sirove pripazite da su kontroliranog uzgoja, jer naime ničim nemožete ubit mikrobe ili bakterije
Integralne žitarice " (neprobavljivi ugljikohidrati)
ljusku, celulozu,probavljaju samo preživači
Ulja, termički obrađivana(pržena jetrica, kolačići...)
Začini svi(osim slatke mljevane paprike-20% C-vit)
Sol
Šećer, čokolade i sve one idiotarije kojima sebi uljepšavamo"
život i narušavamo zdravlje.
Masnoće animalnog porijekla preko 10% u obroku

Kruh - može star dva tri dana.
Luk-crveni-ako nije sviježe nasjeckan.Nakon vrlo kratkog vre
mena postane toxičan ako stoji nasjeckan.
.......................
Također preneseno sa priješnje stranice
Golden Drop is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.02.2007., 15:02   #12
o zdravstvenim problemima vaseg psa razgovarajte sa uzgajivacem! ako nije iz uzgajivacnice, probajte se povezati sa nekim uzgajivacima. (osim ako se ne radi i specificnim boljkama pasmine).
ja sam sva rjesenja oko svojih pasa dobila bas od uzgajivaca.
Billi is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.02.2007., 10:25   #13
Quote:
Torma kaže: Pogledaj post
Jos bi se nadovezala: prije nabave steneta (ako uzimate cistokrvnog psa) raspitajte se o njegovim osnovnim karakteristikama i koliko iste odgovaraju vasem nacinu zivota -ne oslanjajte se samo na vizualni dojam.. Tako se desi da couch potato osoba zavrsi s Jack Rusellom koji je klupko energije ili netko tko zeli da pas s njim trci po nasipu zavrsi s basetom..

Alzo, treba izabrati dvije rijeci zabrane: za nesto sto nikako i nikad ne zelite da radi i za nesto sto trenutno ne smije raditi (recimo naredba pusti u igri dominacije)- inace zavrsite s previse NE a psica sve te zabrane zbunjuju..
...recimo naredba NE, MAAA, FUJ.
NE - MAAA - FUJ
Što se tiće igre dominacije i naredbe "PUSTI", obično se upražnjava kad
se igrate sa psom, navlačenja konopa, krpe ili nečeg drugog. Zdravo je i
poželjno ponekad psiću pustiti da on "pobjedi", što to znači, pustiti njemu
da uzme taj konom, špag, s čim god se navlačili, međutim ne tako često,
jer pas opet to može protumačit na krivi način - tj., da je on alfa, jer vas
gazdu uvjek u svemu pobjeđuje, te kad naraste i kad ojače mogući
su problemi dominacije.
Sa vremena na vrijeme mu popustite nek on iziđe kao pobjednik, samo pažljivo.

Quote:
Billi kaže: Pogledaj post
o zdravstvenim problemima vaseg psa razgovarajte sa uzgajivacem! ako nije iz uzgajivacnice, probajte se povezati sa nekim uzgajivacima. (osim ako se ne radi i specificnim boljkama pasmine).
ja sam sva rjesenja oko svojih pasa dobila bas od uzgajivaca.
...recimo retriverima (labići i goldeni) su skloni prekomjerenom debljanju,
nemojte bacati ostatke sa stola.
Isto tako zbog masovnosti uzgoja, te popularnosti goldeni i labovi imaju
problema sa displazijama prednjih i stražnjih kukova, probleme sa laktovima
i očima, sad u novije vrijeme tumori, oboljenja srce i pluća. Sve zbog masovnog uzgoja.
Molosi - bulliji (eng. i fr.), mastiffi, mopsići itd. itd., također problemi sa displazijama, kao i problemi dišnih puteva.
DObermani - torzije želuca
Kokerići - dugo su imali problema sa šizofrenijom, isto tako zbog masovnog
uzgoja, mrene očiju.
Zbilja se pokušajte povezati sa nekim tko ili ima tu pasminu koju vi
želite, malo se više interesirajte prije nego uzmete kućnog
ljubimca, jer ljubimac se ne uzima zbog izgleda, već zbog karaktera, a tek
onda selekcijom izgled.
Kao što je @Torma rekla/o upravo zato što se ljudi ne inforimiraju,
zna se desit i češće neg što mislite da netko tko voli trčat i vrijeme provodit
u prirodi završi sa Bassetom, Iako basset je bloudhound (krvosljednik)
dakle on pronalazi trag krvi divljači, on ipak na ovoj klimi
gdje mi živimo, te duže provođenje u prirodi ne može izdržat.
Isto tako vidim sve više postova od ljudi koji recimo su kupili "polarca",
a ne znaju ni što je ni kako je karakter tog psa. Već im se eto sviđa zbog
plavih očiju.
"Polarci" zbilja nisu psi koje može odgojit netko kome će on biti prvi pas.
Za njega treba puno, puno angažiranosti, strpljenja i ljubavi.
------------------------------
Isto tako bi molila i ostale forumaše koji se kuže, da i oni postaju par
postova, za koje misle da će budućim vlasnicima pomoć oko izbora njihovog psa.
Golden Drop is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.04.2007., 08:34   #14
prvi put imam psa u kući!!!!!!!!!!!!

Molim vas da mi netko pomogne. Prvi put imam psa u kući. MAlu maltezericu i iskreno nemam pojma kako da se ponašam prema njoj, a najveći mi je problem kako da je naučim da nuždu obavi tamo gdje treba. Ima dva mjeseca, ako netko ima maltezera neka mi pomogne.
doriana34 is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.04.2007., 10:23   #15
http://www.forum.hr/showthread.php?t=196814
slovenka25 is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.04.2007., 20:19   #16
Quote:
doriana34 kaže: Pogledaj post
Molim vas da mi netko pomogne. Prvi put imam psa u kući. MAlu maltezericu i iskreno nemam pojma kako da se ponašam prema njoj, a najveći mi je problem kako da je naučim da nuždu obavi tamo gdje treba. Ima dva mjeseca, ako netko ima maltezera neka mi pomogne.
Imam ti ja maltezericu kod kuce ima godinu i pol, trebat ce ti dosta vremena da je naucis prvo odi u pet centar i kupi pelene koje stavis na pod na sta ti ona piski ili ako ti je lakse novine. Ako obavi nuzdu gdje ne treba povisi ton na nju (ni slucajno udariti ) i reci da se to ne smije te je izvedi van,s vremenom ce shvatiti.Obavljaju nuzdu uglavnom poslije jela tako da tada mozes nabaciti kakvu setnjicu Mojoj je trebalo oko mjesec i pol dva da sve pohvata i od tada nema problema Jako su inteligentni psi tako da neces imati vecih problema oko toga samo se moras pridrzavati i ne dat joj po svom
Via is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.04.2007., 20:25   #17
Ako budes nesto trebala samo se javi zbog svoje maltezerice sam postala hodajuca enciklopedija
Via is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.04.2007., 22:24   #18
stavite mobitel na nedohvatljivo mjesto. pes od mojih roditelja mi je izgrizao mobitel do neupotrebljivosti. a potom mi je maznuo tenisicu i htio ju zakopati u vrt.
soks is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.04.2007., 09:41   #19
Quote:
Via kaže: Pogledaj post
Ako budes nesto trebala samo se javi zbog svoje maltezerice sam postala hodajuca enciklopedija

hvala ti puno, baš sam stavila novine, ali valjda kako je još mala piški i po dva puta po noći i to gdje stigne. Ok hvala ti, kupit ću pelene!!
Ali stvarno su inteligentni, reci mi kako je s djecom, ja ima dvoje manje djece, ona ih liže grli, trebam li se bojat kavih infekcija vezano za djecu.
doriana34 is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.04.2007., 13:24   #20
Ako ti je pasica čista, sve o.k.
samo ako ti poliže bebu po prstićima operi joj pristiće, jer nikad ne znaš sa kojim se psom tvoja pesica njuškala, naravno pod tim mislim da ne znaš kakvog je zdravlja taj drugi pas.
Golden Drop is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor


Tematski alati
Opcije prikaza

Kreni na podforum
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 03:22.