Natrag   Forum.hr > Društvo > Povijest

Povijest Politička, društvena, kulturna, univerzalna povijest.
Podforumi: Vojna povijest i tehnologija, Domovinski rat

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 03.05.2007., 20:32   #1
Hrvati Miloševići??

Najpoznatiji nositelj prezimena Milošević baš i nije neka dika za svoj rod, a "njegovi" Miloševići su iz Crne Gore.E, sad, ja sam se začudio kada sam pročitao da ima Hrvata Miloševića
Pisalo je nešto kao da je to prezime nastalo od imena Miloš (koje je i hrvatsko prezime, a Miloš je i na popisu najstarijih hrv. imena )
I da su Hrvati Miloševići promijenili svoje prezime u Miloš, a onda su od njih nastale još neke porodice (Evići, Andrijanići itd. a oni su sigurno Hrvati, znam ih dosta koji se tako prezivaju.U WW2 svi bili Ustaše, a prije toga borci protiv Turaka)
U povijesti se spominje i viganj Milošević koji je radio za bos. kraljeve, kao naprimjer Tvrtka.Je li ovo da su neki Miloševići Hrvati moguće???
Nisam ovo htio staviti u temu "Prezimena" jer ju nitko ne gleda, a ovako će više ljudi vidjeti što me zanima, pa se možda nađe netko s odgovorom.
Dux_Croatorum is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.05.2007., 21:00   #2
Malo sam bacio pogled na porijeklo Petrovića koji su u osnovi Crnogorci. Ima ih i dosta posrbljenih a i nešto Hrvata. I tako sam ustanovio da u Bosni također postoje Petrovići Hrvati i to sa originalnim korijenom prezimena iz imena Petar. Vrlo lako moguće i sa Miloševićima koji su uglavnom crnogorci ali sam čuo da ih ima i Hrvata kod Vranskog jezika.
Ber is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.05.2007., 21:09   #3
Quote:
Ber kaže: Pogledaj post
Malo sam bacio pogled na porijeklo Petrovića koji su u osnovi Crnogorci. Ima ih i dosta posrbljenih a i nešto Hrvata. I tako sam ustanovio da u Bosni također postoje Petrovići Hrvati i to sa originalnim korijenom prezimena iz imena Petar. Vrlo lako moguće i sa Miloševićima koji su uglavnom crnogorci ali sam čuo da ih ima i Hrvata kod Vranskog jezika.
Hrvatsko prezime koje je nastalo od imena Petar je Petrić, ali eto, valjda ima i Hrvata Petrovića, jer ih ja znam, i oni mi kažu da uopće ne vuku podrijetlo iz Crne Gore.Eto, ja ne znam, ti Miloševići su mi čudni.Prema onome što sam pročitao, postoji vrlo jaka šansa da su stvarno Hrvati, budući da je Miloš jedno od najstarijih hrv. imena, i da su mnoga današnja hrvatska prezimena nastala od Miloševića tj. kasnijih Miloša.A i Miloši su Hrvati, svi koje ja znam.
Dux_Croatorum is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.05.2007., 22:16   #4
...

Miloševića Hrvata ima. Imah profesoricu sa tim prezimenom koja bijaše i turbokatolkinja. Oni su iz Cetinske krajine, bar njezin rod.

Poznatiji od tih je recimo Ante Milošević. Čovik je, ili arheolog, ili povjesničar.

Moguće da su došli iz Bosne za Kandijskog ili Morejskog rata.
demon is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.05.2007., 08:40   #5
Belive it or not, poznanik od mojeg starog zove se Slobodan Milošević... 1971 ležao je u zatvoru poradi hrvatskog nacionalizma
Legion is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.05.2007., 10:50   #6
Ima i jako dobar fizicar na institutu za fiziku koji se takodje zove Slobodan Milosevic i koji je takodje hrvat - koliko znam

Moje je pak prezime takodje dvojako, moje vuce podrijetlo iz bijele istre, u crkvewnim knjigama se biljeyi od ranog 17 stoljeca, a ima ga i u crnoj gori i juznoj srbiji, iako nema nikakve veze medju njima. Nije bas da je neko u cicariji imao pojma da netko u crnoj gori eto ima jako slicno prezime, a takve kovanice od imena: Milosevic, Petrovic, Radovanovic, zanimanja Kovacevic, Puskar ili nekih uobicajenih pojmova Crnic, Srebric su logicne i koliko znam ujavljaju se duz cijele bivse Juge.
Old 04.05.2007., 12:03   #7
Ok.Bilo mi je samo čudno da Milošević, koji je živio prije 700-800 godina propovijeda katoličku vjeroispovijest i da su od njega nastala mnoga hrvatska prezimena.Valjda je moguće...
Dux_Croatorum is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.05.2007., 18:14   #8
Ništa čudno da u Hrvata ima prezimena Milošević i Petrović. Sv. Petar nije bio Srbin, bar koliko je znam.
Miloš nije srpsko ime, Miloš Forman nije Srbin. Vjerojatno jest nešto češće u Srba, ali ekskluzivno srpsko zasigurno nije.
Izgleda da ima dosta ljudi koji su se zvali Slobodan Milošević, pred nekoliko godina sam vidio osmrtnicu s tim imenom i prezimenom, čovjek je bio katolik i lokalni taksist.
Kexx is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.05.2007., 01:12   #9
hrvati/srbi svi i svugdje... ma dajte, molim vas...

dux_croatorum, nemoj biti novi sovjetski zeko...

mala ilustracija onoga što želim reći... u habsburškoj monarhiji je sredinom 19. stoljeća (ili 1849. ili 1859. godine) proveden eksperimentalni popis stanovništva... sve je bilo ok do trenutka kad se ljudi nisu morali izjasniti o narodnosti... tu su nastali veliki problemi, jer ljudi nisu znali što znači pripadati narodu (dok npr. s vjerskim i socijalnim kategorizacijama nije bilo problema!!!) i samo je gradsko stanovništvo znalo odgovoriti na to pitanje. situacija s tim osjećajem pripadnosti je bila takva da do 1910. godine nije bilo novih izjašnjavanja o narodnoj pripadnosti, a i tada je bilo svakakvih situacija, pogotovo na selu... npr. u više se navrata dogodilo da su seljaci koji su se izjašnjavali kao srbi kao jezik kojim govore navodili hrvatski. također, u popriličnom broju po narodnosti hrvatskih sela, seljaci su se izjašnjavali da govore srpskim!!! pametni će shvatiti što pokušavam reći...
Old 05.05.2007., 01:52   #10
Quote:
dilecto_filio kaže: Pogledaj post

mala ilustracija onoga što želim reći... u habsburškoj monarhiji je sredinom 19. stoljeća (ili 1849. ili 1859. godine) proveden eksperimentalni popis stanovništva... sve je bilo ok do trenutka kad se ljudi nisu morali izjasniti o narodnosti... tu su nastali veliki problemi, jer ljudi nisu znali što znači pripadati narodu (dok npr. s vjerskim i socijalnim kategorizacijama nije bilo problema!!!) i samo je gradsko stanovništvo znalo odgovoriti na to pitanje. situacija s tim osjećajem pripadnosti je bila takva da do 1910. godine nije bilo novih izjašnjavanja o narodnoj pripadnosti, a i tada je bilo svakakvih situacija, pogotovo na selu... npr. u više se navrata dogodilo da su seljaci koji su se izjašnjavali kao srbi kao jezik kojim govore navodili hrvatski. također, u popriličnom broju po narodnosti hrvatskih sela, seljaci su se izjašnjavali da govore srpskim!!! pametni će shvatiti što pokušavam reći...
to je strasno simplificirajuci pogled na proslost, svako primitivno pleme ima svoj etnicki identitet, kamoli ruralno stanovnistvo hrvatske u 18 ili 19 stoljecu.ne kazem da su se izjasnjavali ko hrvati ili srbi, ali defitivno su imali neki etnicki identitet u smislu "dalmatinca" ili "slavonca" itd, a zna se koliko su se austrijanci i madjari trudili da formiraju neki "dalmatinski" ili slavonski" narod.jednostavno mi je glupo citati kako obicni seljak tada nije znao nista drugo reci nego da je seljak i katolik (pravoslavac), to zna svaki magarac reci.
bukii is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.05.2007., 07:28   #11
Milosevic je hrvatsko/katolicko prezime u juznoj Istri.
camundongo is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.05.2007., 14:03   #12
Quote:
bukii kaže: Pogledaj post
to je strasno simplificirajuci pogled na proslost, svako primitivno pleme ima svoj etnicki identitet, kamoli ruralno stanovnistvo hrvatske u 18 ili 19 stoljecu.ne kazem da su se izjasnjavali ko hrvati ili srbi, ali defitivno su imali neki etnicki identitet u smislu "dalmatinca" ili "slavonca" itd, a zna se koliko su se austrijanci i madjari trudili da formiraju neki "dalmatinski" ili slavonski" narod.jednostavno mi je glupo citati kako obicni seljak tada nije znao nista drugo reci nego da je seljak i katolik (pravoslavac), to zna svaki magarac reci.
ako je moje simplifikacija, onda je ovo banalizacija... "primitivno pleme", što god tebi značio taj pojam, etnički identitet ne temelji na krvnom srodstvu već na prihvaćanju istih običaja i uzanci... ako germane i slavene u razdoblju prije razvoja feudalizma smatraš "primitivnim plemenima", tada sam u pravu i ovo što sam rekao stoji - pogledaj malo strategikon...

ali vratimo se u 19. stoljeće... činjenica JEST da seljak manje-više nije znao ništa osim da je seljak i katolik, iako je i tu bilo frke, pogotovo na "mještovitim" područjima.. jedan primjer sam ti dao gore, drugi je sa područja bosne gdje se dio stanovništva izjašnjava kao "muslimani koji pripadaju djevici mariji", a mogu ti ih dati još tisuću sa područja čitave srednje i jugoistočne europe... pazi, do razdoblja mažuranića nema obaveznog školstva za ikoga i u školu idu samo oni koji si to mogu priuštiti... do tog razdoblja je razina nepismenosti u hrvatskoj 90%...

etnički identiteti u smislu "slavonaca" i "dalmatinaca" postoje, ali su rezervirani samo za određene skupine građanstva... "slavonstvo" je posebno popularna stvar među njemačkim građanstvom u osijeku, dok se dalmatinsko autonomaštvo posebno razvija među talijanima....

a to što je tebi glupo čitati ovakve stvari - to nije moj problem... jedino ti mogu reći da ti je argument jako slab...
Old 05.05.2007., 19:51   #13
Ok, shvatio sam, Milošević je prije svega SLAVENSKO prezime (što se vidi po nastavku -ić).
Dux_Croatorum is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.05.2007., 00:24   #14
Quote:

Ma naravno, narodi kao pojam nastaju tek u 18 st. prije su postojale samo religije i feudalci, tj kraljevi iznad njih.
U vrijeme revolucija nastaju nacionalnosti, narodi i sl...., nacionalne povijesti, jezici (hvala Gutemberg!).
Kod nas se ot javlja tek u 19. st. a do krja se definiramo tek poslije 2. rata.

Nego, kod Srba i Hrvata je diferencijacija bila nešto jednostavnija nego kod drugih, zbog vjere.
Seoski pop bi objasnio kome pripadaju njegove "ovce".

Što se prezimena tiče, Hrvati ih dobivaju u vrijeme A-U. Nazivaju se po raznim stvarima; nadimcima, opisu, imenu, mijestu prebivanja, porijeklu, opisu, nadimku, životinjama.
Kod Srba se prezimena javljaju tek u 19. st i oni ih uzimaju uglavnom po osobnim imenima. Zato ih imaju relativno malo, i mnogi Su npr. Petri, Miloši, Maksimi, Tanasiji, Lazari i sl uzeli po sebi prezime, a veze nisu imali jedni sa drugima.

Glupo je govorit ako je neko Hrvat (danas), da njegovo prezime nema veze sa Srbijom,; ko zna tko, gdje i kada je uzeo to prezime.
I obratno naravno.

Npr, moja prabaka je imala prezime Milošević sa crnogorskog priobalja. Po njenom unuku, partizanskom heroju je nazvano jedno lječilište nekoliko kolikometara od hrvatske granice.
Ris is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.05.2007., 00:26   #15
Quote:
camundongo kaže: Pogledaj post
Milosevic je hrvatsko/katolicko prezime u juznoj Istri.
Što ne znači da nema veze sa srpskim pravolsavnim istim prezimenom.
Ris is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.05.2007., 13:09   #16
Quote:
Ri§ kaže: Pogledaj post
Ma naravno, narodi kao pojam nastaju tek u 18 st. prije su postojale samo religije i feudalci, tj kraljevi iznad njih.
U vrijeme revolucija nastaju nacionalnosti, narodi i sl...., nacionalne povijesti, jezici (hvala Gutemberg!).
Kod nas se ot javlja tek u 19. st. a do krja se definiramo tek poslije 2. rata.

Nego, kod Srba i Hrvata je diferencijacija bila nešto jednostavnija nego kod drugih, zbog vjere.
Seoski pop bi objasnio kome pripadaju njegove "ovce".

Što se prezimena tiče, Hrvati ih dobivaju u vrijeme A-U. Nazivaju se po raznim stvarima; nadimcima, opisu, imenu, mijestu prebivanja, porijeklu, opisu, nadimku, životinjama.
Kod Srba se prezimena javljaju tek u 19. st i oni ih uzimaju uglavnom po osobnim imenima. Zato ih imaju relativno malo, i mnogi Su npr. Petri, Miloši, Maksimi, Tanasiji, Lazari i sl uzeli po sebi prezime, a veze nisu imali jedni sa drugima.

Glupo je govorit ako je neko Hrvat (danas), da njegovo prezime nema veze sa Srbijom,; ko zna tko, gdje i kada je uzeo to prezime.
I obratno naravno.

Npr, moja prabaka je imala prezime Milošević sa crnogorskog priobalja. Po njenom unuku, partizanskom heroju je nazvano jedno lječilište nekoliko kolikometara od hrvatske granice.
Nije istina
Dux_Croatorum is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.05.2007., 19:22   #17
Hrvati dobivaju prezimena prije A-U, daleko prije. Što ne znači da ih tijekom stoljeća ne mijenjaju, dio obitelji bi jednostavno promijenio prezime, ili neki od sinova. Nije bilo kao danas.
Kexx is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.05.2007., 20:26   #18
Quote:
ako je moje simplifikacija, onda je ovo banalizacija... "primitivno pleme", što god tebi značio taj pojam, etnički identitet ne temelji na krvnom srodstvu već na prihvaćanju istih običaja i uzanci... ako germane i slavene u razdoblju prije razvoja feudalizma smatraš "primitivnim plemenima", tada sam u pravu i ovo što sam rekao stoji - pogledaj malo strategikon...

ali vratimo se u 19. stoljeće... činjenica JEST da seljak manje-više nije znao ništa osim da je seljak i katolik, iako je i tu bilo frke, pogotovo na "mještovitim" područjima.. jedan primjer sam ti dao gore, drugi je sa područja bosne gdje se dio stanovništva izjašnjava kao "muslimani koji pripadaju djevici mariji", a mogu ti ih dati još tisuću sa područja čitave srednje i jugoistočne europe... pazi, do razdoblja mažuranića nema obaveznog školstva za ikoga i u školu idu samo oni koji si to mogu priuštiti... do tog razdoblja je razina nepismenosti u hrvatskoj 90%...

etnički identiteti u smislu "slavonaca" i "dalmatinaca" postoje, ali su rezervirani samo za određene skupine građanstva... "slavonstvo" je posebno popularna stvar među njemačkim građanstvom u osijeku, dok se dalmatinsko autonomaštvo posebno razvija među talijanima....

a to što je tebi glupo čitati ovakve stvari - to nije moj problem... jedino ti mogu reći da ti je argument jako slab...
potpisujem

osnovna je greška što iz današnje perspektive gledamo na sasvim drugi period koji je bio prilično različit, tj. ne stavljamo se u kontekst tog vremena već promatramo prošle događaje u današnjem kontekstu. to je veeeelika greška iz koje onda nastaju razne povijesne manipulacije i misinterpretacije. ne može se uspoređivati današnje moderno društvo s društvom otprije 500 ili 200 godina. nacije nisu postojale do 18. stoljeća, u prvom su planu bili vjerski i socijalno-ekonomski odnosi. Tako se i plemstvo određivalo na vjernost kralju od koga je dobivalo privilegije i zemlju, a ne narodu (da se nisu možda zaklinjali na vjernost kmetovima??). Tu je i ona smiješna priča o zrinsko-frankopanskoj uroti kao izrazu hrvatskog domoljublja, to je bio samo izraz otpora centralizaciji i borba za očuvanje vlastitih privilegija i moći.
često može doći do brkanja vjerskog i nacionalnog, što se na ovim prostorima često poistovjećuje, pa onda i stvaramo nacije u srednjem vijeku. vjera jest bila izuzetno bitna, i seljaci su bili svesni vjerske pripadnosti. iz vjerskih borbi proizlazi i ono famozno "antemurale christianitatis". nacije nastaju u 18. st. u zapadnoj europi, a kod nas se tek kristaliziraju u 2. pol. 19. i početkom 20. stoljeća.
da bi postao nacionalno svjestan, čovjek treba biti prosvijećen, obrazovan. zato se nastanak prvih nacija i vezuje uz razvijenija, građanska društva (na višem stupnju razvoja), a ne ona zaostala, seljačka. nažalost, mi smo pripadali ovim drugima.
mahatma gandhi is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.05.2007., 23:42   #19
Po Šimunoviću, kolko se sijećam, prezimena dobivamo pod Habsburgovcima. Dobro, Habsburškom monarhijom. Nisam povijesničar, pa ne obraćam pažnju na finese.
Ris is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.05.2007., 23:47   #20
Zavisi kako za koja prezimena, ali dobar dio njih je postojao i ranije. Moje prezime datira iz 1598. g. (prvi zapis tog prezimena se vodi u toj godini) i spominje se prvi put u okolici Gornje Stubice. Dosta staro prezime reklo bi se...
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 00:07.