Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Gastronomija

Gastronomija Za kuhare i kuharice te one koji to žele postati
Podforumi: Eno i ino, Hrana i zdravlje, Kuhinja bez mesa

Odgovor
 
Tematski alati Opcije prikaza
Old 13.03.2006., 18:40   #1
Pravi, domaći kozji/ovčji sir/skuta/jogurt - gdje?

Danas sam prvi put probala pašku skutu! Ajme, kako je meni to fino... tako je mekana i slatka. Nova ljubav

Jel neko zna nutritivne vrijednosti paške (ovčje) skute?
__________________
mislim stvarno...
bubica is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.03.2006., 19:06   #2
E, zanima me i do kada je ima u prodaji?
__________________
mislim stvarno...
bubica is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.03.2006., 23:08   #3
Što se tiče energetske vrijednosti ona se mjeri u Megawatiman ne kcal. U paškoj skuti ima oko 45% masti, i zaista svega ostalog u koncentriranoj formi.
U prodaji je ima od početka veljače do kraja lipnja, najbolja je u svibnju. Nažalost ne traje dugo u frižideru, svega par dana. Ako je konzumiraš iz frižidera zagrij je malo u mikrovalnoj, pazi ne pretjeruj jer zbog puno masnoće može počet prskat. Recimo 1 min na 3-4. Ako nije dovoljno, ovisi o veličini, ponovi zakratko, zagrij toliko da nije vrela. Probaj crnu kavu sa skutom, skutu sa maslinovim uljem, mogućnosti su neograničene. Vrhunska delicija pogotovo kad je topla.
brundo is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.03.2006., 14:15   #4
brundo 5+. rijetko kada ostanem bez riječi, ali eto nemam ovaj puta što za dodati
gourmet is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.03.2006., 14:23   #5
e sjetio sam se !!! info - najbolja paška skuta koja se može legalno kupiti je na zadarskoj tržnici (ja kupio pred deset dana) kod tete marije (kiosk odmah do ribarnice). proizvodnja paška sirana gligora (ujedno i najbolji paški sir
gourmet is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.03.2006., 14:30   #6
Od kojeg mlijeka se radi paska skuta?
Noemi is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.03.2006., 14:45   #7
Prava paška skuta od mlijeka prave paške ovce
Lapulapu is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.03.2006., 14:59   #8
Mmmmm Danas sam ju planirala pojesti sa rižinim krekerima, ali pojela sam ju bez ičeg, samo sam kidala prstima bliz:

Sljedeće što ću probati je sa kavom, ali ne znam hoću li sa bijelom ili sa crnom? Inače, pijem instant zamjenu za kavu (Yannoh), ako napravim sa vodom je crna, ako napravim sa sojinim mlijekom imam bijelu verziju. Naravno, može i sa vodom pa dodati malo mlijeka, ali to nije tako dobro. A ne smijem niti zaslađivati, pa mi trenutno nekako više paše bijela kava.

Sa maslinovim uljem, kažeš? Probati ću i to - baš imam jedno dobro, lagano voćnog okusa i mirisa.

Kažeš da je topla bolja? Ja sam ovu jela direkt iz friždera, jest da sam ju malo "otopila" u ustima, svejedno mi je bila

Ne mogu vjerovati da sam to tek sad otkrila?!
__________________
mislim stvarno...
bubica is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.03.2006., 16:19   #9
Quote:
gourmet kaže:
e sjetio sam se !!! info - najbolja paška skuta koja se može legalno kupiti je na zadarskoj tržnici (ja kupio pred deset dana) kod tete marije (kiosk odmah do ribarnice). proizvodnja paška sirana gligora (ujedno i najbolji paški sir
Dragi gurmete najbolja paška skuta je ona koja je još topla od kuhanja i sirenja mlijeka. Nažalost samo rijetki imaju priliku probat je takvu, zato je mikrovalna solidna pomoć. Gligorina skuta je sigurno dobra, ima ih jednako dobrih još. Inače za one koji ne znaju paška skuta je nusproizvod u proizvodnji paškog sira, pa s obzirom da je sir jedinstven i skuta je također.
brundo is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.03.2006., 15:27   #10
johi...
moja nana i njen štrudel od skute...kak ti neke uspomene godinama ostavljaju okus u ustima...i mama danas po njenom receptu radi a ove godine ću se i ja osmjelit konačno
radi ti se sa tijestom od tzv. pogače, dizano tijesto sa puno domaćih jaja
moji u uredu se pomlate kad mama pošalje
Eol is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.03.2006., 21:10   #11
Quote:
Eol kaže:
johi...
moja nana i njen štrudel od skute...kak ti neke uspomene godinama ostavljaju okus u ustima...i mama danas po njenom receptu radi a ove godine ću se i ja osmjelit konačno
radi ti se sa tijestom od tzv. pogače, dizano tijesto sa puno domaćih jaja
moji u uredu se pomlate kad mama pošalje
recept! obavezno!
molim!

Bocca della Verita is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.03.2006., 21:51   #12
Njam i ja bi to rado, ali ne smijem
Ali mogu barem guštati na recept
__________________
mislim stvarno...
bubica is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.03.2006., 10:55   #13
Meni je pak najbolja puina (skuta) sa Dugog otoka.

Ona, što reče brundo, još topla mmmmmmmmmmmmmmmmmm

Samo te nema u prodaji, triba se zaletit na škoj. I kažu, a ja potvrđujem, Žmanska je najbolja.
Saharun is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.03.2006., 14:11   #14
puina
radi puine (i peškarije) ja subotom idem u spizu, i svake subote donesem doma kilo
svježi kravlji u palačinkama može se pokrit repom
__________________
Since 1999
sailor is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.03.2006., 14:18   #15
Quote:
Saharun kaže:
Meni je pak najbolja puina (skuta) sa Dugog otoka.

Ona, što reče brundo, još topla mmmmmmmmmmmmmmmmmm

Samo te nema u prodaji, triba se zaletit na škoj. I kažu, a ja potvrđujem, Žmanska je najbolja.
Taman san ti pitati je li skuta i puina isto, i onda san dosa do zadnjega posta

Bas san nekidan i puinu, malo cukra prospes po fetici i to je to
Aramengo is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.03.2006., 16:56   #16
Quote:
Aramengo kaže:
Taman san ti pitati je li skuta i puina isto, i onda san dosa do zadnjega posta

Bas san nekidan i puinu, malo cukra prospes po fetici i to je to
A di si ti?

I tebi je najbolja iz Žmana?
Saharun is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.03.2006., 18:15   #17
Quote:
Saharun kaže:
A di si ti?

I tebi je najbolja iz Žmana?
Ma svaka je dobra, ovu zadnju san pasku i.
Aramengo is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.03.2006., 21:03   #18
Probala sam sa crnom i sa bijelom kavom! Fino je
__________________
mislim stvarno...
bubica is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.06.2007., 17:32   #19
kupila jučer na dolcu skutu. nije bilo paške. svejedno, jako je fina.
mislila sam raditi neku vrstu saviječa sa skutom i špinatom. i sa domaćim korama !
imali tko kakav savijet na što treba paziti, što dodati (ja sam mislila skuta + malo vrhnja + špinat + začini)..... nisam do sad nikad radila sa skutom već sa običnim svježim sirom pa nisam sigurna hoće li se skuta isto "ponašati"
unaprijed zahvaljujem!
amneka is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.10.2007., 18:51   #20
Pravi, domaci kozji/ovcji sir/skuta/jogurt-gdje?

Znate li gdje se moze nabaviti cisto ovcji/kozji jogurt ili sir, bez dodatka kravljeg mlijeka?

Jogurt sam kupovala prije u LJubljani, kod nas ga nisam nasla.

Za kupovne sireve od ovcjeg mlijeka su mi u sirarni rekli da se uvijek dodaje cca 30% kravljeg da se lakse zgruda.

Imate li nekog domaceg tko radi svoje i voljan je prodati?
Noemi is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor



Kreni na podforum




Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 23:19.