Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Kućni ljubimci > Mačke

Mačke Vlast s karakterom

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 06.10.2007., 19:30   #1
Kako mačke predu?

zanima me da li netko zna kako macke predu? NE ZASTO! nego KAKO? bas me zanima...pomocu glasnica ili cega? hvala!
waldo faldo is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.10.2007., 21:19   #2
Ukratko koliko sam nasla na jednoj dobroj stranici o ponasanju i prirodi macaka:

Macka ne prede kad je sama. Macka prede kad je zadovoljna i kad ju nesto boli. Obicno kad ju gladimo ili kad je zadovoljna zvuk predenja dolazi iz grla.
Drugi oblik predenja dolazi vise iz trbuha i to predenje je znak da joj nije dobro ili je uplasena. Naprimjer kod posjete veterinaru.
Missy1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.10.2007., 21:32   #3
Jos malo: Neki tvrde da je predenje rezultat slanja elektricnih impulsa od mozga do centralnog nervnog sistema, sto dovodi do toga da misici oko glasnica vibriraju i proizvode zvuk predenja. To je samo jedna teorija, jer nitko sa sigurnoscu ne moze reci kako macke predu.
Missy1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.12.2021., 19:01   #4
Evo ovdje piše
Quote:
Biolozi su nekada mislili da zvuk predenja uzrokuje krv dok teče kroz mačiju donju veliku venu koja nosi krv iz donje polovice tijela u srce. Ali novija istraživanja pokazuju da zvuk zapravo proizvode mišići grkljana.

Da bi mogla presti, mačkin mozak će poslati signal (neuronski oscilator) do njihovog grkljana (larynx) i dijafragmalnih mišića. Mišići grkljana tada počinju treperiti, ograničavajući protok zraka, a zatim se opuštaju omogučujući zraku da slobodno prolazi u oba smijera. Ovi trzaji mišića se javljaju po stopi od 25-150 vibracija u sekundi, a uzrokuju kratkotrajno odvajanje glasnica, koje omogućuje mački da prede tokom udisaja i izdisaja.

Svaka mačka prede na sličan način, ali ako ste imali priliku da boravite u blizini više mačaka, mogli ste primjetiti da svaka prede malo drugačije. Zvuk i volumen predenja mogu varirati, ali se tehnički i dalje smatraju “mišićnim tremorom”, a ne stvarnom vokalizacijom. Pixelizam
Jumpin Jack is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 03:29.