Duhovnost Slobodnim stilom... |
|
|
08.01.2008., 22:28
|
|
Treba zaronit u dubinu
Registracija: Dec 2007.
|
Doniranje organa
Nema dugo kako je umro Josip Matić, dečko od 22 godine, od posljedica udarca u glavu od strane jednog policajca. Dogodilo se u Bjelovaru prije nove godine. Mali je kratko vrijeme bio u komi, ali su brzo isključili aparate i on je otišao.
Dok je još bio živ postavilo se pitanje doniranja njegovih organa. Njegov otac je bio za to, ali ostatak njegove obitelji, a pogotovo majka, bili su protiv.
Nisam potpuno upoznat s detaljima, tek nešto malo iz novina.
Nameću mi se neka pitanja. Ako znam da bi moje dijete, kao zadnji čin u ovom životu, moglo spasiti život nekog drugog svojim organima i na taj način "nekako produžiti svoj život", koja su to ograničenja u meni koja me sprječavaju da dam svoje odobrenje? Da li je to nekakva religijska zapreka ili osveta životu (Bogu i svima drugima) što me kaznio takvom nesrećom? Ili je to ono -jebe mi se za cijeli svijet?
Što bi vi napravili u takvoj situaciji? Koja uvjerenja bi utjecala na vaše donošenje odluke?
Da li ćete vi donirali svoje organe nakon smrti?
Ja osobno bih potpisao takvu odluku. I donirat ću svoje organe.
|
08.01.2008., 22:49
|
|
.- -... ... . -. -
Registracija: Oct 2005.
|
Bilo je već nekih priča na forumu o teoriji da se doniranjem organa karma umrlog vezuje za karmu osobe koja je primila organe. Tako umrla osoba ne može naći smirenje niti preći u novu inkarnaciju sve dok je osoba koja je dobila njene organe na životu, a osoba koja je primila organe nasleđuje i deo karme umrle osobe. S tog stanovišta se doniranje organa ne preporučuje. Koliko je ta teorija zasnovana na nekim duhovnim učenjima, a koliko proizvoljna već ne znam. Nadam se da to bolje mogu objasniti Balki, Dragan, Fazlija ili neko drugi ko se dobro razume u teoriju karme.
Još nisam posve sigurna u to šta bih napravila u toj situaciji.
|
|
|
08.01.2008., 23:17
|
|
Jednoborg
Registracija: Oct 2006.
|
Ne znam za teoriju karme, ali mi je jedna osoba iz medicinskih krugova savjetovala (iako to nisam ucinio) da si upisem da ne zelim davati organe (mislim da ih automatski mogu uzet ako nije drugacije naznaceno u zdravstvenoj) jer zna doc do manimulacija. 
|
|
|
08.01.2008., 23:23
|
|
Aaron McLoughlin
Registracija: Oct 2006.
|
Ma nemru ti niš uzet bez dopuštenja tebe ili staraca ...
Ja definitivno pišem u oporuku (ili di već  ) da izvade iz mene sve šta vrijedi i podijele rulji  ... samo da me malo ulickaju na kraju , da umrem lijep
Ne ozbiljno, dajem sve , jebo vas škrte ... šta će mi organi ako sam mrtav.
Da je moguće , rekal bi da daju samo dobrim ljudima... al ajd ti reci tko je dobar a tko ne ... 
|
|
|
08.01.2008., 23:37
|
|
Kachunchiro Michuni
Registracija: Apr 2005.
|
Da bi se te agonije sa porodicom izbjegle, onaj tko zeli donirati svoje organe moze si lako nabaviti donorsku karticu.
linkic i pravi linkic bash o donorskoj kartici
inace, svoje organe planiram donirati.
|
|
|
09.01.2008., 00:14
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2006.
|
Namjeravam napraviti donorsku karticu. Nikako da nađem vremena. 
|
|
|
09.01.2008., 00:23
|
|
. . .
Registracija: Jan 2008.
|
Jucer sam vozio doma i razmisljao kako bi bilo vrijeme da napravim donorsku. Tnx na linkovima, idem jedan dan ovaj tjedan vidjeti sto se moze rijesiti..
P.S. I ne, nisam skoro imao prometnu ili nesto slicno...
|
|
|
09.01.2008., 01:09
|
|
Shirayuri Ichigo
Registracija: Sep 2007.
|
Donirala bi svoje organe...i ako bi na meni bila odluka da li ce se donirati organi neke meni bliske osobe...pristala bi na to...
Ono sto me iznenadilo je zapravo moja reakcija kad mi je decko rekao da bi on, kada umre ne samo donirao organe ( ako bi to bilo moguce ), nego i donirao tijelo u korist medicine, za potrebe npr. medicinskog fakulteta...
Odmah sam skocila i rekla da bi, ako ja kao njegova zivotna partnerica, budem imala ikakav utjecaj na tu odluku, moj odgovor bio
NE, NEMA SANSE, ZABORAVI, NEKA SI STUDENTI MEDICINE NADJU NEKO DRUGO TIJELO ZA UCENJE, NE ZELIM DA TE NETKO REZUCKA I BACI U SMECE! ( Yup, znam da sam sebicna i da je ta oduka na njemu, ne na meni  )...
Vec sam vidjela sebe kao ucviljenu udovicu koja muzevo tijelo krade iz mrtvacnice i skriva u ledenici, kako se ne bi ispunila ta njegova zelja  Znam, prebujna masta
I da me pitate zasto...nemam pojma
Javila mi se automatska averzija na samu tu pomisao...
Nemam nista protiv pokopa, kremacije...nemam problema sa shvacanjem da je to samo mrtvo tijelo, a ne osoba...ali na takvu vrstu doniranja nikad ne bi pristala da moram odlucivati... 
|
|
09.01.2008., 01:15
|
|
bog
|
prema zakonu sada moras direktno izjaviti da NE zelis donirati organ..
sa svojima nemam problema, nek idu kojima trebaju, ne poistovjecujem se s njima (jedino ne znam u kako dobrom stanju su
dakle, mene mogu sjecuckat i sto vec, isto bih dopustila i za svoje bliznje, svi su za doniranje.. tijelo.... ne poistovjecujem ga s osobom.
|
|
|
09.01.2008., 22:29
|
|
Treba zaronit u dubinu
Registracija: Dec 2007.
|
Quote:
Enchi kaže:
Bilo je već nekih priča na forumu o teoriji da se doniranjem organa karma umrlog vezuje za karmu osobe koja je primila organe. Tako umrla osoba ne može naći smirenje niti preći u novu inkarnaciju sve dok je osoba koja je dobila njene organe na životu, a osoba koja je primila organe nasleđuje i deo karme umrle osobe. S tog stanovišta se doniranje organa ne preporučuje. Koliko je ta teorija zasnovana na nekim duhovnim učenjima, a koliko proizvoljna već ne znam. Nadam se da to bolje mogu objasniti Balki, Dragan, Fazlija ili neko drugi ko se dobro razume u teoriju karme.
Još nisam posve sigurna u to šta bih napravila u toj situaciji.
|
Mišljenja sam da to ne može biti točno. Ako govorimo o pojedincima onda svako svoje polje sadi, isto tako i žanje. Duša nosi karmu sa sobom, tijelo nije onaj koji stvara karmu. Tijelo je sluga pokorni, sudjeluje u stvaranju karme, ali nije njen nositelj. Prilikom smrti, duša odnosi sve sa sobom, odbacuje tijelo kao stari kaput. Naravno, ne u negativnom smislu, jer joj je ipak služilo kroz cijelu inkarnaciju. 
|
09.01.2008., 23:50
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Simon33 kaže:
Mišljenja sam da to ne može biti točno. Ako govorimo o pojedincima onda svako svoje polje sadi, isto tako i žanje. Duša nosi karmu sa sobom, tijelo nije onaj koji stvara karmu. Tijelo je sluga pokorni, sudjeluje u stvaranju karme, ali nije njen nositelj. Prilikom smrti, duša odnosi sve sa sobom, odbacuje tijelo kao stari kaput. Naravno, ne u negativnom smislu, jer joj je ipak služilo kroz cijelu inkarnaciju. 
|
Da, ali samo kad iz tijela izadje sva zivotna energija, Kad tijelo umre, kad nema nikakvu energiju - praznoca, kao baterija dok ima i truncica u njoj ona radi, tako i tijelo.
Koliko god dugo tijelo ima impulse zivota postoi i veza, samim tim kad se umjetno odrzi organ u zivotu i poslije prenese nekoj drugoj osobi, mora biti neka veza.
Za sada nemamo dovoljno obradjenih podataka o promjenama koje su se desile onima koji su primili neki organ da mozemo ako ne empiriski onda bar statisticki tvrditi ovo ili ono.
Postoje neke price i senzacije koje meni imaju smisla ali sve je to prezuto da bi se uzelo za ozbiljan argument.
Ja ne bi bila donator organa iz gore navedenih razloga, nema beda da me daju ribama ili sto im je volja ali kad odem a ne dok "prelazim".
|
|
|
10.01.2008., 00:21
|
|
Registrirani korisnik
|
Nema nikakve prepreke. Osoba je sadržana u sinapsama u mozgu. Podaci o osobi ne nalaze se u presađenom bubregu ili jetri, srcu.
Te priče su sve izmišljotine jer nemaju nikakav temelj i idioti njima straše potencijalne donore. Zašto to čine, ne znam. Možda zbog vlastite gluposti.
|
|
|
10.01.2008., 00:31
|
|
Look at all the F I give
Registracija: Jul 2007.
|
Quote:
Endimion17 kaže:
Namjeravam napraviti donorsku karticu. Nikako da nađem vremena. 
|
jedno pitanje. čula sam da se više ne moraju raditi donorske kartice nego smo svi potencijalni donori. dakle, vrijedi da moraš dati izjavu o NEdavanju organa ako ne želiš biti donor. 
|
|
|
10.01.2008., 00:34
|
|
bog
|
Quote:
Tika kaže:
jedno pitanje. čula sam da se više ne moraju raditi donorske kartice nego smo svi potencijalni donori. dakle, vrijedi da moraš dati izjavu o NEdavanju organa ako ne želiš biti donor. 
|
Tocno,napisah par postova gore.. svi smo donori, moras izriciti potpisati izjavu da ne zelis da se donira neki tvoj organ..
Kad pomislim kroz sto ce moje tijelo proci kad umrem ak ga nece odmah spaliti, pozelim da doniraju odmah sve kaj mogu a ostatak odmah sple, prije no stopocne mramorizacija i slice ljepote.. Ste vidli kako izgleda les nakon vec 2-3 dana 
|
|
|
10.01.2008., 01:00
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Tika kaže:
|
I ja sam to čuo, ali ne znam 100% točnu informaciju. Treba se raspitati na njihovoj stranici. Ne da mi se.
Quote:
jako nervozna kaže:
Tocno,napisah par postova gore.. svi smo donori, moras izriciti potpisati izjavu da ne zelis da se donira neki tvoj organ..
Kad pomislim kroz sto ce moje tijelo proci kad umrem ak ga nece odmah spaliti, pozelim da doniraju odmah sve kaj mogu a ostatak odmah sple, prije no stopocne mramorizacija i slice ljepote.. Ste vidli kako izgleda les nakon vec 2-3 dana 
|
Da, izgledaju jako zanimljivo. Posebno kada nakon onoga imaju T šav.
|
|
|
10.01.2008., 01:02
|
|
Look at all the F I give
Registracija: Jul 2007.
|
Quote:
jako nervozna kaže:
|
ups, promakao mi je tvoj prethodni post koji je ujedno i odgovor na moje pitanje.
btw i ja bih tako, nek daju moje organe, a s ostatkom nek rade što žele  (spaliti ili pokopati, svejedno)
|
|
|
10.01.2008., 01:15
|
|
ﻞ
Registracija: Aug 2007.
|
Quote:
Endimion17 kaže:
I ja sam to čuo, ali ne znam 100% točnu informaciju. Treba se raspitati na njihovoj stranici. Ne da mi se. 
|
Mislim da je to tako već neko vrime.
Ja nemam - bar zasad - volje (ili muda?) ići tamo tražiti da nekog isusa potpisujem. A nitko me nije izričito pitao, a nije mi ugodno sama pitati jer bih vjerojatno dobila Pogled od dežurne sestre, koga li. I tako ništa ne poduziman.
I to im daje pravo da me sijeku?
Valjda su i ciljali zai*bat ljude poput mene?
E pa dobro.
Zadnje uređivanje Vasilisa : 10.01.2008. at 01:53.
|
|
|
10.01.2008., 01:26
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2007.
|
pouzdana informacija...ukoliko nemate izjavu o NE doniranju nakon vase smrti vasi su organi na raspolaganju i uzimaju se BEZ znanja i pitanja obiteli ukoliko su naravno "iskoristivi"...bolesno ali istinito
|
|
|
10.01.2008., 01:29
|
|
Shirayuri Ichigo
|
Quote:
jako nervozna kaže:
tisi pocela s time, sada se siri 
|
Noooooooooo! ( efektnije je ako zamislite da ovo vicem, klececi na kisi... )
Nego...on topic...
U Zakonu pise:
Članak 22.
Dijelovi tijela s umrle osobe smiju se uzeti radi presađivanja samo ako se darivatelj za života nije tome u pisanom obliku protivio.
Pisanu izjavu o nedarivanju iz stavka 1. ovoga članka punoljetna osoba sposobna za rasuđivanje daje izabranom doktoru medicine primarne zdravstvene zaštite.
Iznimno od odredbe stavka 2. ovoga članka, za punoljetne osobe koje nisu sposobne za rasuđivanje pisanu izjavu o nedarivanju iz stavka 1. ovoga članka, solemniziranu od strane javnog bilježnika, daje zakonski zastupnik, odnosno skrbnik.
Slijepa osoba, gluha osoba koja ne zna čitati, nijema osoba koja ne zna pisati i gluhoslijepa osoba daje izjavu o nedarivanju iz stavka 1. ovoga članka u obliku javnobilježničkog akta ili pred dva svjedoka iskazanom izjavom o imenovanju poslovno sposobne osobe koja će u njeno ime dati izjavu o nedarivanju.
Ali na jednoj stranici pise:
''Po hrvatskom zakonu o uzimanju i presađivanju ljudskog tijela u svrhu liječenja, organi se mogu presaditi s umrle osobe ako se ona nije za života kod svog liječnika izjasnila da ne želi darovati organe, međutim, u praksi liječnici traže odobrenje za doniranje od obitelji''
|
|
10.01.2008., 01:38
|
|
bog
|
da,doista traze iz obicaja iako nije potrebno, kod nas je to jos uvijek nesto kao blasfemicno, pa i sama autopsija  je ljudima nesto sto ne zele da se izvrsi, a kamoli doniranje organa, iako mi stvarno nije jasno zasto, pa nisam ja moje srce ili pluca ili bubreg
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 00:56.
|
|
|
|