Vojna povijest i tehnologija Od praćke do ratova zvijezda. |
|
|
25.02.2008., 18:28
|
|
xyz
Registracija: Dec 2002.
|
biseri domovinskog rata :D
ajmo malo o biserima
aktulana 6ica na forumu
mina ima disk koji izljece topi dno tenka i uljece u tenk i posadi reze vratove
rumunjka je kalibra 7,60 a ne 7,62
zato joj se cjev i grije tolko (to mi je jedan od jacih bisera)
rumunjka ima cjev za metak 7,62 (molim za neupucene nek prouce mjerenja cjevi da nebi dosli do krivih kalibara)
istina je sasvim drugacija
rumunjka je imala tanju cjev i ocito losiji materijal pa se zato tolko grijala ( i ja sam se uspjel dobro opec, bila noc pa nisa vidjel  )
trcao sam oko tenka
tenkista me sljedio sa cjevi
kad mu se odsarafila kupola pobil sam posadu 
(zalosno je kaj je ovo izgovoril jedan od "instruktora", nebi spominjal ko je i di je to izreceno)
M84 se automatski navodi na cilj sa kojeg je pucano na nju 
zabluda koja je najvjerojatnije proizasla od tog kaj se doticni nije odma maknul sa mjesta sa kojeg je opalil po tenku
zap. tenka je lociral prjetnju i naravno okrenul kupolu prema njoj
M84 ak naide na minu koja joj raznese gusjenicu odma automatski mjenja doticnu sa novom  (ovo stvarno nemogu objasnit kak je neko uspjel doc do tog  )
navodenje sa vrha brda nezamaskiran i masuci rukama i nogama vrseci korekciju paljbe
(nis cudno, jebga nismo znali kak treba)
postavljanje minobacaca na vrh brda
jebga odma vidis di padaju  i sam koregiras ljeov desno naprjed nazad
biser sa srpske strane- pijane ustase bacaju bome i po 300m 
(aj ak neko nade sliku te naprave pa nek ju stavi)
uglavno radilo se o dodatku koji se nasarafil na cjev ko tromblonski nastavak i u njega se umetala rucna granata,vadil se osigurac i ispucavala ko tromblon
ak ko zna jos koji nek napise 
|
|
|
25.02.2008., 19:33
|
|
U samoizolaciji
Registracija: May 2007.
|
"Pijani ustasa"

|
|
|
25.02.2008., 19:37
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2008.
|
Hahaha,ili kad je moj kum rekao su njih trojica (znaci on,moj stari,i jos jedan) srusili 3 helikoptera,i to samo sa 2 puske.......
|
|
|
26.02.2008., 17:42
|
|
South Col
Registracija: Aug 2007.
|
Ja sam isto čuo za disk kod mine.
|
|
|
26.02.2008., 22:57
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2006.
|
Po prici koju sam cuo "Pijani ustasa" je bila velika pracka. Jos jedan biser.
|
|
26.02.2008., 23:41
|
|
Leutnant zur See
Registracija: Jan 2005.
|
Pričao mi jedan čiča lokalni kako su JNA avioni letjeli ispod ovoga:
(moram li napomenut da su ih oni srušili dva, a da je treći pobjegao  )
The Sydney was a Chatham class light cruiser, capable of 25.5kts and armed with eight 6in guns. By now the Emden was somewhat below peak condition, and her own top speed was probably somewhat below its 24.1kt best. When the Sydney appeared at 9.15 am on 9 November, the Emden stood and fought.
|
|
|
27.02.2008., 09:53
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2007.
|
Quote:
otompotom kaže:
Pričao mi jedan čiča lokalni kako su JNA avioni letjeli ispod ovoga:
(moram li napomenut da su ih oni srušili dva, a da je treći pobjegao  )
|
srušeno je ili pogođeno dosta zrakoplova u sisku
baš da su letjeli ispod oluka starog mosta, ne vjerujem
bila je priča da je naš mig u oluji, negdje iznad banije, bio naciljan KUB-om, nakon čega je pilot spustio avion na toliko malu visinu da je zapinjao za vrhove drveća
da stvar bude bolja, taj avion smo našli u Zmaju sa rasčohanom prednjom ivicom oba krila, a u konstrukciji su su još bili ostaci lišća i grančica
|
|
|
27.02.2008., 10:37
|
|
xyz
|
Quote:
bana002 kaže:
bila je priča da je naš mig u oluji, negdje iznad banije, bio naciljan KUB-om, nakon čega je pilot spustio avion na toliko malu visinu da je zapinjao za vrhove drveća
|
istina 
|
|
|
27.02.2008., 16:12
|
|
South Col
Registracija: Aug 2007.
|
Pa kaj je pilotima to problem proći ispod takvog mosta.
|
|
|
27.02.2008., 16:21
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2008.
|
offtopic malo
mislim da nije problem pilotima proc ispod tog mota..ako ste kad gledali ono takmicenje aviona..redbull nesta se zove..pa sa avionima nalik onim iz drugog svj.rata prolaze bez problema ispod mostova..
|
|
|
27.02.2008., 16:49
|
|
Registrirani korisnik
|
mislim da je bezpredmetno pričat o tome jer borbeni avioni nisu namijenjeni da bi prolazili ispod mostova
|
|
|
27.02.2008., 18:02
|
|
xyz
|
pa bas da ce mig-21 tu ic proletit
tesko
|
|
|
27.02.2008., 19:48
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2007.
|
Quote:
UrchinStar47 kaže:
Po prici koju sam cuo "Pijani ustasa" je bila velika pracka. Jos jedan biser.
|
Čuo sam jednu sličnu priču,da se u borbama u Vukovaru koristilo nešto slično velikoj praćki. Navodno su radnici iz tvornice Borovo uzimali gumeno remenje i s njima bacali ručne bombe dosta daleko.  ali kada sam vidio fotografije onoga s čime smo se borili,ništa me ne iznenađuje....
|
|
|
27.02.2008., 20:12
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2008.
|
Quote:
bana002 kaže:
srušeno je ili pogođeno dosta zrakoplova u sisku
baš da su letjeli ispod oluka starog mosta, ne vjerujem
da stvar bude bolja, taj avion smo našli u Zmaju sa rasčohanom prednjom ivicom oba krila, a u konstrukciji su su još bili ostaci lišća i grančica
|
Tijekom cijelog rata sam bio u Sisku, još uvijek živim u Sisku i koliko me sjećanje služi nije baš mnogo aviona srušeno kod nas. Sumnjam da je i jedan srušen.
Ispod starog mosta bi mogo možda proći samo ljeti kad je Kupa niska, i jako sumnjam u to jer je i onda tjeme luka oko nekih 12-13 metara iznad vode.
|
|
|
27.02.2008., 21:41
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2005.
|
Zasto bi pilot borbenog zrakoplova, u borbi protiv hrvatske protuzracne obrane u to vrijeme, isao ispod fakin mosta? To je zahtjevan manevar cak i za one sportske avione koje lete oni na Red Bull race, da ne spominjemo da su oni puno sporiji, agilniji, i da lete ispod VECIH mostova od ovoga.
Eventualno da smo imali veliki broj SAMova, onda bih jos rekao, ajd, mozda je prosao da izbjegne lock, ali kada sve sto smo imali su nekakve igle u najboljem slucaju, i najcesce PZO topovi/kalasnjikovi, ne vidim takvu mogucnost. Zato i je biser  .
Ovo za lisce i nas Mig tijekom Oluje? Iako mi zvuci podosta nevjerojatno (strasno rizican let), ipak nije nesto potpuno nemoguce, jel ima tko vise informacija? (Joz@ je rekao "Istina", pa neznam jel on to potvrduje ili sto?)  .
|
|
|
27.02.2008., 22:03
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
9ak2 kaže:
Tijekom cijelog rata sam bio u Sisku, još uvijek živim u Sisku i koliko me sjećanje služi nije baš mnogo aviona srušeno kod nas. Sumnjam da je i jedan srušen.
|
da i ja isto tako živim u sisku kako za vrijeme rata tako i sada
što se tiče broja oborenih aviona u izvješćima je bilo kao 30 kom (novine, Hrvatski vojnik tj. nekada prije Hrvatski zrakoplovac),
naravno da svih 30 nije doslovno oboreno nego se tu vjerovatno ubrajaju i pogođeni avioni, a sigurno je dio toga i propaganda, isto tako tih 30 ne odnosi se doslovno na grad Sisak nego cijelo sisačko bojište
e sad, doslovno ne sijećam se ni jedne reportaže u kojoj su snimljeni ostaci nekog oborenog zrakoplova na našem području, no bez obzira na to uzmi jednu činjenicu u obzir - da nije oboren ni jedan zrakoplov pa ti avioni bi nas pojeli, sjeti se zauzimanja vojarne u šašinoj gredi (valjda je šašina greda, ono kod prelošćice), nije tamo samo marijan celjak nastradao
|
|
|
28.02.2008., 00:00
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2006.
|
Quote:
Hollow Point kaže:
Čuo sam jednu sličnu priču,da se u borbama u Vukovaru koristilo nešto slično velikoj praćki. Navodno su radnici iz tvornice Borovo uzimali gumeno remenje i s njima bacali ručne bombe dosta daleko.  ali kada sam vidio fotografije onoga s čime smo se borili,ništa me ne iznenađuje....
|
To bi moglo bit to. Sad na sto od toga se odnosi onaj prvi citat...
|
|
28.02.2008., 10:24
|
|
xyz
|
Quote:
Saber kaže:
Ovo za lisce i nas Mig tijekom Oluje? Iako mi zvuci podosta nevjerojatno (strasno rizican let), ipak nije nesto potpuno nemoguce, jel ima tko vise informacija? (Joz@ je rekao "Istina", pa neznam jel on to potvrduje ili sto?)  .
|
da jer sam cul par izvora tog dogadaja
jedino kaj me zanima
dal je taj avion bil iznad gline 
jer ako je onda sam ga vidjel vlastitim ocima
i jos se cudil koj K leti tak nisko nad sumom, reko sigurno da ga nemogu gadat
|
|
|
28.02.2008., 10:55
|
|
Registrirani korisnik
|
što misliš popneš se na neku staru trešnju ili orah i pobere te ni manje ni više nego MiG-21
ne znam jel bilo kod gline, moguće
uglavnom priča je istinita jer sam na svoje oči vidio taj avion u zmaju
jedino baš da li ga je naciljao KUB ili je posrijedi neš treće to mi nije 100% sigurno
uglavnom pilot je imao spiku da je dobio signal od RWR detektora da je u radarskom snopu i počeo je spuštao zrakoplov sve dok nije izašao iz njega
samo mi ne leži to baš za Glinu jer je tamo brdovito područje, pa nije trebao ići tako nisko da izbjegne radar
možda se je pilot malo htio zajebavat s vama pa vas prestrašit, a kad se vratio u bazu da opravda štetu izmislio priču o radaru - šalim se naravno
uglavnom jedino što znam o tome još je da pilot uopće nije skužio da je oštetio krila dok nije izašao iz MIGa, osim što mu je prilikom slijetanja bila brzina veća nego obično (zbog oštećenog krila manji uzgon koji je morao nadoknaditi većom brzinom)
|
|
|
28.02.2008., 11:37
|
|
xyz
|
nije bilo bas iznad gline
vise ljevo
al od gline je doletjel
i bil je dosta daleko od nas
tak da sam i vidjel da leti tik iznad krosnji
i onda sam pomisli
leti valjda tak nisko da ga nemogu naciljat sa S2 il necim drugim
avion je inace djeloval po mjestu prije gline
po nekim poljanama di su nasi malo zapeli pa pozvali aviaciju da se malo istovari po njima
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 23:54.
|
|
|
|