|
|
02.05.2009., 20:03
|
|
Opaka korisnica
Registracija: Apr 2009.
|
Žene bez djece
Smatrate li da su zene koje nemaju djecu (nebitno iz kojeg razloga) nepotpune? Zasto se opcenito tesko prihvaca ideja da nema svaka zena majcinske osjecaje, samim tim sto je zena? I da kao sto netko radost crpi iz majcinstva, netko strastveno obozava svoj posao? Vjerojatno ce mnogi reci da je to svaciji izbor i mozda ce negativno odgovoriti na ovo prvo pitanje, ali cinjenica je da drustvo na neki nacin prisiljava zene bez djece da se osjecaju nepotpuno i uvijek se ocekuje neko opravdanje, u pogledu toga zasto nemaju djecu, a imaju 50 godina, npr.
|
|
|
02.05.2009., 20:45
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2008.
|
Ne smatram da su ženu koje nemaju djecu nepotpune i ne smatram da žena mora imati majčinske porive samim tim što je žena.Ne mislim da su žene koje imaju djece sretnije u bilo kojem pogledu tj. da čovjekova sreća ovisi o imanju ili neimanju djeteta.
|
|
|
02.05.2009., 21:01
|
|
mamino sam zlato.........
Registracija: Sep 2007.
|
ja sam bila nepotpuna bez djece...
zašto se teško prihvaća da žena nema majčinski osjećaj?
po meni majčinski osjećaj fali osobama koje su sebi na prvom mjestu,koje nemaju vremena/želje da se brinu o nekome drugome i kojima je njihov život/želje uvijek top 1....
svak zna što je njemu najbolje pa u to neulazim....
|
02.05.2009., 21:20
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2008.
|
ne smatram da su žene koje nemaju dece obavezno nepotpune
mada to se možda vidi tek u starosti....možda, a tad bude kasno
 što reče jedan čovek
ko ima decu nek je zadovoljan---deca se vole neizmernom ljubavlju, bezuslovno itd 
a ko nema decu nek ne žali--jer nema ko da oduzima slobodu nema neprospavanih noći, briga itd

|
|
|
02.05.2009., 21:52
|
|
Orchidmaniac
Registracija: Apr 2006.
|
Quote:
magic potion kaže:
Smatrate li da su zene koje nemaju djecu (nebitno iz kojeg razloga) nepotpune? Zasto se opcenito tesko prihvaca ideja da nema svaka zena majcinske osjecaje, samim tim sto je zena? I da kao sto netko radost crpi iz majcinstva, netko strastveno obozava svoj posao? Vjerojatno ce mnogi reci da je to svaciji izbor i mozda ce negativno odgovoriti na ovo prvo pitanje, ali cinjenica je da drustvo na neki nacin prisiljava zene bez djece da se osjecaju nepotpuno i uvijek se ocekuje neko opravdanje, u pogledu toga zasto nemaju djecu, a imaju 50 godina, npr.
|
Ne znam koje to društvo tjera žene da se osjećaju nepotpune ako nemaju djece. Misliš na naše koje otpušta trudnice te majkama sa malom i bolesnom djecom ne uspijeva ostvariti pravo na bolovanje? Ili kad zakonodavac ne predvidi bolovanje za roditelja u slučaju da je dijete na boničkom liječenju? Mislim da društvo favorizira neimanje djece pogotovo kad je posao i zapošljavanje u pitanju.
|
02.05.2009., 22:43
|
|
krava mu, ovca be
Registracija: Feb 2007.
|
Svakom svoje..
Samo se uvijek zapitam.. Koji je onda smisao zivota tim ljudima
Razumijem da se voli posao I gusta svakim atomom raditi to sto radis I biti uspjesan u tome (bila jedna od tih  ), ali ne razumijem zasto cijeli zivot podrediti poslu? I uostalom, ..zasto ne oboje? 
Zapravo, uopce ne shvacam ljude koji ne zele djecu.. Niti cu to ikada moci shvatiti.
|
02.05.2009., 23:01
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
magic potion kaže:
|
Ma nase drustvo uvijek zbog neceg krivi zenu... Ako ne rodi-zasto nije rodila. Ako ima jedno dijete-zasto nema dvoje. Ako ima dvoje-zasto nema troje. Ako ima karijeru-zasto nema obitelj. Ako ne radi-zasto nema posao. Uvijek mi zene moramo zbog neceg se opravdavati.  Ne,nikako,ne mislim da su zene bez djece nepotpune.Svak ima pravo na svoj izbor.
|
|
|
02.05.2009., 23:09
|
|
frikusha
Registracija: May 2008.
|
Zašto bi svaka žena na svijetu trebala imati potrebu biti majka? Mislim da smo dosad trebali shvatiti i prihvatiti da nema pravila.
Cjenim i podržavam takvu odluku, zašto ne? Roditeljstvo je najteži posao i normalno da nije svatko za to. Stoga skidam kapu onima koji svjesno odluče da nisu za to pa čak i zbog "sebičnih" razloga poput toga da su sebi na prvom mjestu. Mislim da je mnogo sebičnije donijeti dijete na svijet zbog krivih razloga pa ga zanemarivati, što se nažalost često događa.
|
|
|
02.05.2009., 23:20
|
|
luzerica
Registracija: Jul 2006.
|
Quote:
Aruena kaže:
Ma nase drustvo uvijek zbog neceg krivi zenu... Ako ne rodi-zasto nije rodila. Ako ima jedno dijete-zasto nema dvoje. Ako ima dvoje-zasto nema troje. Ako ima karijeru-zasto nema obitelj. Ako ne radi-zasto nema posao. Uvijek mi zene moramo zbog neceg se opravdavati.  Ne,nikako,ne mislim da su zene bez djece nepotpune.Svak ima pravo na svoj izbor.
|
...ne vidim razlog zašto bi žena rodila samo zato što može...
... s druge strane ipak pomislim da žene bi žene koje su uvjerene da ne žele imati djecu ipak promjenile mišljene da imaju priliku iskusti taj osjećaj...i ja sam jedna od takvih...nikad se nisam zamišljala kao majka, a postala sam i prije nego je to "uobičajeno" i sada znam da bi zaista bila nepotpuna bez tih malih predivnih bića 
...iako, ženama koje ne žele imati djecu, ne bi preporučila takve eksperimente, ono, za probu  ...
Zadnje uređivanje gica : 02.05.2009. at 23:28.
|
|
|
03.05.2009., 00:56
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2007.
|
Reći ću samo ono što znam...dvije poznanice, prva izričito ne želi djecu i to uz osmjeh otvoreno kaže.Mlada je i sasvim svjesna da djeca nose teret i obaveze, da se uz njih ne može putovati i družiti s prijateljima kad ti se sprdne.(fasciniralo me što je toga zaista svjesna, iako mlada). Ima muža s kojim se izvrsno slaže, i mačke koje obožava. Živi punim životom, a ne ganja karijeru. (sasvim običan posao). Dozvoljava da joj se pogled i prioriteti možda jednog dana promijene.
Druga, već u 40-tima, kao htjela djecu, nešto pokušavali i ne ide.Dalje nisu išli. Ljubav usmjerena prema mužu (divan, složan par), dosta putovanja vezanih uz posao, ali netipična karijera, (netipičan posao)ima prostora za djecu. Ma i za kućne ljubimce, ali nema ni njih. Isto vrlo svjesna odgovornosti i neslobode vezane uz imanje djece.
E sad, nešto me uz ovu drgu smeta što i samoj sebi pokušavam objasniti, a to je valjda što nikad nije kao prva rekla: ja to ne želim, nije to za mene, bla,bla...
Sad ćete me možda napasti, ali obje su sebične i ne žele si uskratiti komfor i takvu vrstu slobode. Samo da nadodam, obje su divne osobe, pravedne, nesebične prema drugima i vrlo interesantne. I ja ih volim iako smo bar u ovom dijametralno suprotne.
Za prvu se nekako ne brinem, ali za drugu mislim da će u nekom dijelu svog života zažaliti. Možda sam u krivu.
Zanima me koliko je žena u pedesetima shvatilo, ili se promijenilo, ili požalilo što ipak nisu imale djecu, a koliko ih je ostalo zadovoljno istom situacijom?
Ništa ne osuđujem (iako ne razumijem), nego me zaista zanima da li žene koje su tako odlučile i pod stare dane kažu: dobro je da je tako, nisam pogriješila.
|
|
|
03.05.2009., 01:15
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2007.
|
ne osuđujem ih,niti malo,osuđujem one koje rode pa ne mare za svoju djecu. No to je već druga tema
Samo se pitam kako one sa sigurnošću mogu znati da ne žele djecu. Sama sam se masu puta pitala želim li ikad biti majka,znajući da djeca donose puno brige i odricanja. Sad ne mogu zamisliti život bez ovog čovječuljka,koliko god iscrpljena bila,majčinstvo me ful ispunjava.
Nisam to ni znala dok nisam postala majka
|
|
|
03.05.2009., 01:42
|
|
T&T&T...moje sve
Registracija: Nov 2008.
|
nije svatko za majku i to postujem....onima koji to i priznaju....
da ih razumijem,ne mogu,jer nisam osoba koja moze zamisliti zivot bez djecice.....
Da je fizicki i psihicki bolje za zenu imati djecu,je......al svatko ima pravo na odabir......
|
03.05.2009., 03:53
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2008.
|
Pa zar se ovo pitanje jos postavlja?  Jel isto pitanje vazi za muskarce? Evo moje dvije lipe. Odgovor na pitanje je dakako - ne. Ja imam dvije djevojcice, i uskoro cu dobiti jos jedno dijete. Dakle troje. Bez njih se ne bih osjecala nepotputno, samo na drugom putu. Medjutim, i ovo je jedno ogromno medjutim. Bez djece nikad ne bih postala osoba koja sam sada. Mislim da su me promijenile u najboljem smislu. Ne zato sto su me upotpunile vec sto mi neprekidno pruzaju priliku da probijem svoje vlastite granice. Po meni, djeca su boot camp za osobni duhovni razvoj.  Da kojim slucajem nisam imala djece moj put bi bio sasvim drugaciji, ali sam sigurna da bih ga mogla "upotpuniti" bilo radom bilo vec necim drugim.
|
|
|
03.05.2009., 06:49
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2008.
|
Quote:
Leonee kaže:
Svakom svoje..
Samo se uvijek zapitam.. Koji je onda smisao zivota tim ljudima
Razumijem da se voli posao I gusta svakim atomom raditi to sto radis I biti uspjesan u tome (bila jedna od tih  ), ali ne razumijem zasto cijeli zivot podrediti poslu? I uostalom, ..zasto ne oboje? 
Zapravo, uopce ne shvacam ljude koji ne zele djecu.. Niti cu to ikada moci shvatiti.
|
Ovako nekako.
Ja to dozivljavam kao cisti komoditet, jer svaki razlog koji sam cula vuce mi na to. Ne osudjem nikoga, jer mi je u biti svejedno zasto netko nema djecu, ali da ne razumijem, ne razumijem i tocka.
|
|
|
03.05.2009., 09:27
|
|
Registrirani korisnik
|
Meni je opet teško shvatiti kako netko može svu zanimaciju,smisao i ljepotu života imati samo u djeci? Gdje su druge stvari,drugi interesi?
Ne,ne osuđujem takve žene, ja sam recimo navikla i volim komoditet i slobodu,a opet htjela sam i dijete. Moj kompromis je bio imati jedno dijete i sad sam to ostvarila.Uživam u svom djetetu i obožavam ga,ali ne pada mi napamet imati recimo dvoje,troje ili petero jer znam kako bih tad mogla voditi život kakav želim,a da se ne istrošim i fizički i psihički do kraja.
Dijete je najvažniji dio mog života,ali nikako dovoljan sam po sebi da bih vodila ispunjen i bogat život.
|
|
|
03.05.2009., 09:37
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2008.
|
JA mogu razumjeti da im je život jako udoban bez djece.
Samo što biti bez djece nije u pravom smislu odabir, jer kako neko može odabrati biti bez djece, ako ne zna kako je to imati djecu.
Jer sve se slažemo da djeca potpuno promijene pogled na svijet itd. I kad ih dobiješ, nije ti jasno kako si ikad mogao živjeti bez njih.
Starost je ružna bez unučadi, barem ja tako mislim. Meni su nekako unučad smisao života, ona nagrada koja slijedi nakon muka s vastitim djetetom, onaj šlag na torti, šećer na kraju, radost bez obaveza...
|
|
|
03.05.2009., 17:08
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2009.
|
Apsolutno ih ne osuđujem i smatram da svatko ima pravo odabira vlastitog života,bez komentara i savjeta roditelja,susjeda,...Iz kojeg god razloga one se neodlučile za majčinstvo.Kao što se i nečudim tome.Zašto bi se čudila kada ona možda može vidjeti onu "lošu" stranu majčinstva ali nikada dok ne postane majka nemože osjetiti moje osjećaje i dobru stranu svega toga  .
|
|
|
03.05.2009., 19:24
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2008.
|
Quote:
gica kaže:
... ipak pomislim da žene bi žene koje su uvjerene da ne žele imati djecu ipak promjenile mišljene da imaju priliku iskusti taj osjećaj...i ja sam jedna od takvih...nikad se nisam zamišljala kao majka, a postala sam i prije nego je to "uobičajeno" i sada znam da bi zaista bila nepotpuna bez tih malih predivnih bića 
|
Potpisujem ovo od rijeci do rijeci... 
|
|
|
03.05.2009., 21:03
|
|
desno krilo kokošinjca
Registracija: Nov 2002.
|
neke možda ne mogu imati ..zašto očekujete intimne ispovjesti? nekima to možda ne želi partner.. neke imaju savršenog partnera ali bez x faktora za poželit dijete s njim. a zamisli.. neke naprosto ne žele..
i to sa ''nisu iskusile pa ne znaju'' ... pa živi dokaz su crne kronike žena koje su iskusile pa nikom ništa.. (ne mislim da bi prve završile u crnoj kronici, samo repliciram na taj argument) ..
..ne kužim. netko neće dijete, nekom dosta samo čopor, nekome jedno..
|
|
03.05.2009., 22:31
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2007.
|
Da, na neki način su nažalost ipak nepotpune... 
tu količinu....hm...svega.. na emotivnoj, duhovnoj, karakternoj razini.. koju materinstvo unosi u život, tu neku novu dimenziju i zaokruženost, ipak ništa ne može zamijeniti...
Inače, osim vlastitog iskustva (te iskustva žena koje poznajem), moj stav potvrđuje i zanimljiva anegdota s jednim poznanikom...
inače, vrlo inteligentna, produhovljena...posebna osoba je on, a stjecajem životnih okolnosti našao se pod stare dane sam.. i sad on traži sebi ženu, jel  , a pošto je već u godinama itd... kaže da nema puno kriterija, ali jedan od rijetkih mu je da je ta neka žena iskusila materinstvo, baš zbog te neke dubine, aspekta, potpunosti ako to tako hoćete... (naravno, u njegovom slučaju, ta neka djeca možda već imaju i svoju djecu itd... nije zbog obitelji, uostalom, i on ima dijete iz 1.-og braka, već baš zbog OSOBNOSTI te buduće)
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 21:09.
|
|
|
|