Natrag   Forum.hr > Društvo > Religija

Religija Religija u društvu
Podforum: Teologija i religijska praksa

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 16.09.2009., 15:24   #1
Crkva bi morala plaćati PDV

"Crkva ima odgovore na sva pitanja, miješa se u sve, pa onda neka uvedu crkveni porez koji bi plaćali vjernici katolici kako ih država više ne bi financirala. Taj porez ne bi plaćali protestanti, Židovi, pravoslavci te agnostici i ateisti", izjavio je predsjednik Stjepan Mesić obnavljajući svoju polemiku s Crkvom koja traje već dva i pol mjeseca.

I očito ne jenjava! Posebice sada kada su pred vratima još jedni predsjednički izbori uoči kojih Crkva jasno iskazuje neželjenost lijevo orijentiranog predsjednika, a Mesić kaže da u tu bitku ne bi trebala gurati nos.

Prije nekoliko dana na propovijedi u Udbini biskup Štambuk upitao je ne bi li bilo normalno i poželjno da u katoličkoj Hrvatskoj njezin "predsjednik bude katolik, ali ne samo po svjedočanstvu krsnoga lista, nego po svjedočanstvu života po vjeri".

Mesiću nije dugo trebalo da "uzvrati paljbu" ističući kako Crkva krši Ustav i diskriminira građane na vjerskoj snovi. Jutarnji doznaje kako je Mesić o tom istupu pisao i papinskom nunciju u Zagrebu msgr. Cassariju.

Unatoč svemu tome, ali i prethodnim događanjima koja su izazvala neslaganja u, Uredu predsjednika kažu da sukoba s Crkvom nema, već da Mesić istupa principijelno štiteći sekularnu državu te želi "Crkvu smjestiti u ustavne okvire".

Crkva, pak, smatra da ima pravo na političku ulogu u društvu, u kojem se gotovo 80 posto ljudi deklarira katolicima.
ex Medeni is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.09.2009., 15:25   #2
Nakon što je biskup Slobodan Štambuk s oltara u Udbini poručio da bi budući predsjednik trebao biti katolik, Mesić se ponovo upustio u polemiku s katoličkom Crkvom, poručivši Crkvi da uvede porez koji će plaćati katolici.

Svećenik i sociolog don Ivan Grubišić kaže da predsjednik, kako mu i nalaže funkcija, štiti ustavne odredbe, prema kojima je hrvatska demokratska, socijalna i pravna država u kojoj su svi građani jednaki. "Nitko ne može biti izložen diskriminaciji na bilo kojoj osnovi, niti bilo tko može omalovažavati Ustav", kaže don Grubišić.

Prema njegovim riječima "biskupi se igraju – sugerirajući što je dobro, a što nije".

"Ako će Hrvatska biti konfesionalna država, onda prvo treba promijeniti Ustav. Do tada se Crkva ne može tako ponašati. Biskupi s oltara šire diskriminaciju", kaže don Grubišić.

Smatra da bi Crkva, kao što to rade svi drugi, trebala plaćati PDV i podnositi izvještaje o poslovanju kako bismo znali na što troši novac građana.

"Ne branim Mesića. Branim ustavna načela, jer bez njihova poštivanja Hrvatska će potonuti u srednji vijek i feudalno doba", zaključuje don Ivan Grubišić.
ex Medeni is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.09.2009., 15:27   #3
Mesiću svaka cast
ja se potpuno slažem s njim...
Evil_teddy is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.09.2009., 15:31   #4
ko i ja! zato i otvoril temu!
ex Medeni is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.09.2009., 15:55   #5
Nisam mislio da ću ovo ikad reć, ali slažem se s Mesićem.
Draiman is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.09.2009., 16:35   #6
Apsolutno se slažem s Mesićem po ovom pitanju. U potpunosti i apsolutno.
Old 16.09.2009., 16:43   #7
Mislim da nema potrebe za plaćanjem PDV-a od strane crkve. Ako bi se taj novac mogao iskoristiti za djecu kojoj je to potrebno, smatram da je bolji način da siromašni narod zove 060 brojeve, a da svećenici i dalje imaju bogatu trpezu koju su teškom mukom zaradili. I voze skupe aute. Jer ipak teže je to raditi što oni rade nego skupljati po cijeli dan boce i hranu iz kontejnera noseći dijete sa sobom koje se na taj način teško može zaraziti.
Jacob. is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.09.2009., 16:43   #8
Quote:
Endimion17 kaže: Pogledaj post
Apsolutno se slažem s Mesićem po ovom pitanju. U potpunosti i apsolutno.
A ja zahtijevam porez na ateizam. Da nema religije, ne bi bilo ni ateista, stoga se i negativna usluga mora oporezovati.
Alemann is offline  
Odgovori s citatom Received Warning
Old 16.09.2009., 16:46   #9
Osim toga, tko je mesić da išta pametno govori? Pa on je ateist! Valjda ova gospoda biskupi koji se svakodnevno mole bogu i dopuštaju bogu da im spusti duha svetoga koji će ih obdariti s mudrošću bolje znaju od mesića što i kako treba. Osobno mislim da bi novi predsjednik trebao biti netko od biskupa ili neki katolički svećenik. Tada bi u državi vladala sreća i ljubav, bez diskriminacije i sa velikom slobodom.
Jacob. is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.09.2009., 16:55   #10
Šteta što Stipe Mesić neće ostati i dalje predsjednik, ali što je tu je.

Štambuk je par puta spomenuo svoga miljenika Bandića, koji je sjedio u prvim redovima na toj misi. Očito navija za njega. Hoće li se i Crkva staviti na stranu tog wannabe predsjedničkog kandidata? Vjerojatno.
Odgovori s citatom
Old 16.09.2009., 17:00   #11
Quote:
Alemann kaže: Pogledaj post
A ja zahtijevam porez na ateizam.
Ako se ne plaća porez na teizam (niti će se ikada), zašto bi se plaćao na ateizam? :
Odgovori s citatom
Old 16.09.2009., 17:04   #12
Bravo Mesicu
Bilo je i vrijeme da se crkvi pokaze gdje joj je mjesto
TotesKind is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.09.2009., 18:02   #13
Crkvi nije u interesu plaćati PDV, pa tako bi se odrekla dobrog dijela profita što djeluje negativno na bilancu poduzeća. Ipak je Crkva najprofitabilniji d.d.

Smatram Isusove preporuke dobrima i ovo što se danas smatra "kršćanstvom" proizvodom Crkve d.d. (stavio sam navodne znakove kao ambalažu)

Zadnje uređivanje PashkoPata'q : 16.09.2009. at 18:08. Reason: drugi dio
PashkoPata'q is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.09.2009., 18:21   #14
Quote:
A ja zahtijevam porez na ateizam. Da nema religije, ne bi bilo ni ateista, stoga se i negativna usluga mora oporezovati.
A ja predlažem porez na mise (ritualnu magiju) i zvonjavu (zagađenje zvukom) Svake nedelje a i radnim danom bi se slijevala lijepa svotica u državnu kasicu.
To bi bio pozitivan skok bez negativnog učinka.
Old 16.09.2009., 18:23   #15
Quote:
Nepoznati kaže: Pogledaj post
Ako se ne plaća porez na teizam (niti će se ikada), zašto bi se plaćao na ateizam? :
Ateisti su porezni teisti vjeruju u porez kojeg ne mogu izbjeći plaćaju ono u što ne vjeruju i što ne koriste a to nije u duhu sekularne države.
Old 16.09.2009., 18:28   #16
sa jednog drugog podforuma:

"Ja predlažem da se mise počnu naplaćivati. Misa preko tjedna - jednu kunu, nedjeljom dvije, za Božić tri i na Uskrs četiri kune po čovjeku.
Za 550 tisuća branitelja besplatno.
I, naravno, izdati račun svakome.

Na taj način ne samo da neće moći crkvu potkradati vlastiti svećenik, nego će se točno znati koliko broj ljudi dolazi u godini, koliko često i tako dalje. Razlika između prosječnog broja onih koji dođu na nedjeljnu misu i onih koji dođu za Božić i Uskrs će biti definirana kao razlika između pravih i prigodnih vjernika. Sjajan način za statističku obradu katoličkog puka i onog koji se takvim smatra.

Nakon godinu dana znat ćemo koliki je stvarni broj katolika, a koliko ljudi ide samo posvetiti prasence i jaja jednom godišnje.

Znam, neki će reći da je sve ovo u redu, ali da ovakav način neće pomoći da vidimo kakve su navike 550 tisuća branitelja - idu li u crkvu ili ne. Potpuno nebitno - ionako će ustvrditi da idu u crkvu, kao što su ustvrdili i da su bili u ratu. Za njih ozbiljna statistička obrada nije bitna."
ex Medeni is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.09.2009., 21:55   #17
Quote:
kad ateisti budu imali okupljališta puna zlata i umjetnina da drže propovidi
kad ateisti budu vozili skupe aute i hranili se na racun države i ljudi
kad ateisti budu gurali nos di mu nije misto...e onda cemo mi ateisti placat porez na ateizam,a do tad ti ajde razmislit šta si reka s ovin ili se ajde li..t

Zadnje uređivanje Evil_teddy : 16.09.2009. at 22:37.
Evil_teddy is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.09.2009., 22:48   #18
zzz

U svakom slucaju dobro bi doslo "financijske knjige" uvest u crkvene krugove jer valjda narod ima pravo na uvid u financijsko stanje crkve (uostalom svaku kunu dobiju iz đepa naroda), pa bi se lako napravila raspodjela viška novca..U svakom slucaju crkva treba imati dovoljno novca za "normalno funkcioniranje" a višak novca tj.bilo kakav luksuz treba "izbit" iz crkvenih krugova, jer ionako je crkva jako zaštićena ugovorom sa "svetom stolicom" tj s vatikanom.
.mosquito. is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.09.2009., 00:51   #19
Quote:
Glavno da kažeš nešto, a sadržaj ionako nije bitan!

To što nijednu tvrdnju ne znaš objasniti (pa ni sebi vjerojatno) je manje bitno

Kako si zamislio taj porez? Kao 'kaznu za nevjerovanje'?
Uzimanje harača za što? Kakva je to negativna usluga koja se mora oporezovati? Tko bi profitirao od tog poreza i zašto?
Toliko pitanja, nijedan odgovor, ali ne krivim ti, trollanje se ne da argumentirati.
Old 17.09.2009., 01:02   #20
Ma pustimo PDV. Ono sto mene jos uvijek muci je zasto od mog poreza drzava daje crkvi?
Hello Operator is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 20:40.