Poljoprivreda Kako privređivati plodovima zemlje |
|
06.11.2009., 09:52
|
|
<3
Registracija: Jan 2007.
|
Gleditsia triacanthos - gledičija
Jučer sam šetajući gradom naišla na mahunu pod stablom. Duga je oko 30 cm, zavijena (desna na fotografiji), plosnata.
http://i728.photobucket.com/albums/w...sen/mahune.jpg
Lijevo je kulturni rogač na koji me prvo asocirala, a desnu ujedno kod mene zovu divlji rogač. Je li to pravi naziv i koje je znanstveno ime biljke?
Hvala.
It is cruel, you know, that music should be so beautiful. It has the beauty of loneliness of pain: of strength and freedom. The beauty of disappointment and never-satisfied love. The cruel beauty of nature and everlasting beauty of monotony.
|
|
|
06.11.2009., 10:00
|
|
CREDO UT INTELLIGAM
Registracija: May 2006.
|
Quote:
gotterdamerung kaže:
Jučer sam šetajući gradom naišla na mahunu pod stablom. Duga je oko 30 cm, zavijena (desna na fotografiji), plosnata.
Lijevo je kulturni rogač na koji me prvo asocirala, a desnu ujedno kod mene zovu divlji rogač. Je li to pravi naziv i koje je znanstveno ime biljke?
Hvala.
|
Gleditsia triacanthos - gledičija
|
|
|
06.11.2009., 12:47
|
|
botaničar
Registracija: Aug 2006.
|
pretekao si me
da, ja bi rekao isto 
|
|
|
06.11.2009., 13:41
|
|
CREDO UT INTELLIGAM
|
Quote:
18Delta kaže:
pretekao si me
da, ja bi rekao isto 
|
I to za punih 2 sata i 47 minuta.Moraš biti malo brži. 
|
|
|
06.11.2009., 17:58
|
|
botaničar
|
a stas... kad nisam tak cesto na forumu u zadnje vrijeme 
|
|
|
06.11.2009., 20:56
|
|
CREDO UT INTELLIGAM
|
Quote:
18Delta kaže:
a stas... kad nisam tak cesto na forumu u zadnje vrijeme 
|
Ma nema problema.
Inače, gotterdamerung, gledičija se baš ne sadi koliko bi se mogla, jako lijepo drvo, prozračne krošnje, recimo baš ide u današnju minimalističku arhitekturu trgova, tipa npr. u Osijeku, konkretno u centru pred crkvom ima nekoliko gledičija, koje su se jako lijepo uklopile tamo.
|
|
|
15.11.2009., 12:20
|
|
<3
|
Anton & Delta, ostavila sam si osušene sjemenke za proljeće koje ću probati natjerati da proklijaju. Koliko je zahtjevna gledičija za uzgoj i zašto mahune strahovito smrde na alkohol  ?
It is cruel, you know, that music should be so beautiful. It has the beauty of loneliness of pain: of strength and freedom. The beauty of disappointment and never-satisfied love. The cruel beauty of nature and everlasting beauty of monotony.
|
|
|
15.11.2009., 16:49
|
|
dum spiro..
Registracija: Dec 2007.
|
Quote:
gotterdamerung kaže:
Anton & Delta, ostavila sam si osušene sjemenke za proljeće koje ću probati natjerati da proklijaju. Koliko je zahtjevna gledičija za uzgoj i zašto mahune strahovito smrde na alkohol  ?
|
prije klijanja moraš omekšati tvrdu sjemenu ljusku. imaš dvije metode: skarifikacija sjemena pomoću kiseline i tretiranje vrućom vodom. prva je puno unčikovitija. optimalno vrijeme namakanja u kiselini je od 1-2 sata. ako tretiraš vrućom vodom onda ga tretiraš sa 3-4 puta većom količinom vode od volumena sjemena. ostaviš ga onda preko noći da se voda ohladi..
SADNJA: u jamice . prekriješ sa zemljom debljine 1,25-1,9cm.
čuvanje sjemena: vitalitet ćeš mu očuvati ako ga držiš na temperaturi od 0-8°C u hermetički zatvorenim posudama....
ak hoćeš povećat šansu za uspijeh idi skupi jos sjemena...
eto..........
|
|
|
15.11.2009., 16:59
|
|
<3
|
Sve ti stoji, ali vruća voda? Radila sam u sjemenarskom (ratarske kulture) laboratoriju, vruća voda pouzdano ubija klicu
BTW kad bih posijala sjemenku sad, ako je vitalna, bi li dala klicu? Hoću reći, koliko traje dormancija?
Hvala  , šumarstvo nije moja domena.
|
|
|
15.11.2009., 18:02
|
|
dum spiro..
Registracija: Dec 2007.
|
Quote:
gotterdamerung kaže:
Sve ti stoji, ali vruća voda? Radila sam u sjemenarskom (ratarske kulture) laboratoriju, vruća voda pouzdano ubija klicu
BTW kad bih posijala sjemenku sad, ako je vitalna, bi li dala klicu? Hoću reći, koliko traje dormancija?
Hvala  , šumarstvo nije moja domena.
|
pa ak klicu uronis u vruću vodu naravno da ćeš ju ubiti. al ljuska ju štiti neko vrijeme... inače se ne bi metoda korisitila; što će ti mrtva klica?  ne nadjem nigdje koliko je dormancija kod gledičije(vjerojatno je nema pošto nije nista navedeno)... priča se samo kako riješit ljusku, a nista o tome da sjeme treba biti u nekom supstratu i određenim uvjetima temperature i vlažnosti da se ukloni dormantnost.
|
|
|
15.11.2009., 20:45
|
|
botaničar
|
Quote:
gotterdamerung kaže:
(...)
|
evo i mene malo... nemos nikak...
da, s vodom je ok. cilj je da sjemenke nabubre. neki sugeriraju 24sata, sad ti vidi. kad nabubre, spremne su za klijanje. a vruca voda zato da oslabi testu i omoguci ulazak vode. mozes i sama malo skinuti teste, al pazljivo jel...
germinacija je 2-4 tjedna na 20°C, a zasađivanje mlade biljcice na trajnu lokaciju trebalo bi napraviti ljeti. prvih par godina valjalo bi zastititi od hladnoce.
inace, zasto mirisu na alkohol neam pojma.. jel bas svaka sjemenka? inace sjmenke su jestive (i sirove i drukcije), do 30% šećera (mozda je fermentiralo malo?).
a sto se kultivacije tice, ukratko: biljka je u pocetku osjetljiva, no kad se primi rezistentna je i na suše, atmosfersko zagađenje, sol, temp.do -30°C.
uzgoji pa stavi na fotke 
|
|
|
15.11.2009., 21:02
|
|
<3
|
Quote:
maky3685 kaže:
pa ak klicu uronis u vruću vodu naravno da ćeš ju ubiti. al ljuska ju štiti neko vrijeme... inače se ne bi metoda korisitila; što će ti mrtva klica? 
|
Točno to i pričam
Quote:
18Delta kaže:
evo i mene malo... nemos nikak...
da, s vodom je ok. cilj je da sjemenke nabubre. neki sugeriraju 24sata, sad ti vidi. kad nabubre, spremne su za klijanje. a vruca voda zato da oslabi testu i omoguci ulazak vode. mozes i sama malo skinuti teste, al pazljivo jel...
|
To ne bih. Strah me da slučajno ne odvalim klicu od kotiledona. Ići ću na šemu bubrenje, nju poznajem. Zapravo me najviše zanimalo ima li ju smisla sijati sad a ne tek u proljeće zbog dormancije.
Quote:
18Delta kaže:
germinacija je 2-4 tjedna na 20°C, a zasađivanje mlade biljcice na trajnu lokaciju trebalo bi napraviti ljeti. prvih par godina valjalo bi zastititi od hladnoce.
|
 ovo je vrlo konkretno!
Quote:
18Delta kaže:
inace, zasto mirisu na alkohol neam pojma.. jel bas svaka sjemenka? inace sjmenke su jestive (i sirove i drukcije), do 30% šećera (mozda je fermentiralo malo?).
|
 , ne sjemenke, mahuna. Kao najgora rakijuština.
Quote:
18Delta kaže:
a sto se kultivacije tice, ukratko: biljka je u pocetku osjetljiva, no kad se primi rezistentna je i na suše, atmosfersko zagađenje, sol, temp.do -30°C.
uzgoji pa stavi na fotke 
|
Naravno
Hvala na savjetima.
|
|
|
08.02.2010., 08:40
|
|
<3
|
Krenula je Gleditschia
http://svartberg.org/blog/slike/klij...leditschia.jpg
jutros sam ju našla nad tresetom
Namakala sam ju 48 sati uz višestruko mijenjanje vode, kad sam posijala doslovno sve sjemenke iz mahune. Nakon više od mjesec i pol dana vidim rezultate.
|
|
|
08.02.2010., 16:17
|
|
botaničar
|
mjesec i pol? ah dobro, malo vise je trebalo... bas mi drago 
|
|
|
21.03.2011., 22:43
|
|
CREDO UT INTELLIGAM
|
Već neko vrijeme razmišljam da posadim neko drvo kraj zgrade, ali nikako se nisam mogao odlučiti koje. I tako, zadnjih par dana nešto čitam o bagremima, prije par dana i posadio pet bagremova kod strica i sjetim se ja jednog drveta, koje je idealno za gradske uvjete, jednog odličnog arhitektonskog drveta - gledičije.
Na rubu grada ima jedna omanja šuma, za koju ne znam kako je nikla, ali ima puno velikih stabala, a malih ne moram niti pričati. I tako, jučer sam pomalo spontano jednostavno ustao se od kompjutera, uzeo aršov, stavio ga u prtljažnik i uputio se na rub grada. Vrijeme nije baš bilo blistavo, lagana kiša je padala i blata je bilo poprilično. No, kada sam došao na odredište, nije mi dugo trebalo da izaberem koju ću mladicu uzeti. Imala je dosta plitak korijen, ali zemlja s kojom sam je iskopao je bila jako teška - mokra, nabijena crnica:
http://img59.imageshack.us/img59/9976/59212278.jpg
Sad je samo trebalo prenijeti preko dijela polja i preko ceste do auta:
http://img22.imageshack.us/img22/3304/89393678.jpg
Zatim staviti u auto i označiti nekako kraj, imao samo vrećicu ( koja je brzo odletila kad sam krenuo ) pri ruci, nisam mislio da ću uzeti baš ovako veliki primjerak:
http://img684.imageshack.us/img684/229/49933119.jpg
Gledičija je dovežena pred novi dom, te u međuvremenu kad sam ju izvadio iz auta i orezana:
http://img862.imageshack.us/img862/2211/72423941.jpg
Te posađena ( još samo treba malo grabljama urediti okolo stabalca ):
http://img148.imageshack.us/img148/176/54850860.jpg
Evo i malo grabljama sređena zemlja okolo - i to je to:
http://img845.imageshack.us/img845/9926/20535732.jpg
Sada se samo treba nadati da će neometano i zdravo rasti, te doživjeti dugu starost. 
|
|
|
24.03.2011., 22:12
|
|
half-man half-horse
Registracija: Mar 2004.
|
Merđo je zakon! 
|
|
|
30.03.2011., 23:49
|
|
CREDO UT INTELLIGAM
|
Quote:
ishamael kaže:
Merđo je zakon! 
|
Hahaha, istina! Najbolji auto ikada proizveden. 
|
|
|
09.04.2011., 21:16
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2007.
|
decki, bremza, rikverc, prva, treca i gas na automobilizam.
tema nije merdzo ( kapa dole) tema je gledicija. pa prema tome, divite se stablu a ne limuzini.
|
|
|
 |
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 09:18.
|
|
|
|