|
|
29.05.2004., 01:45
|
|
Expired
Registracija: Apr 2003.
|
Doslovno tumačenje Biblije vodi nekršćanskom ponašanju
Tko se ne bi složio sa tom konstatacijom?!
Ako se netko drži fiksno jednog izabranog dijela Biblije, ponašat će se nekršćanski.
Ubojstvo, zločin i mučenje nije poruka biblije, a opet neki djelovi ako se doslovno tumače, navode na ta nedjela.
Biblija je proturječna sama sebi - gdje jedno piše na jednom mjestu - nudi posve suprotnu tezu na drugom mjestu.
Znači, Biblija se ne smije doslovno shvaćati.
Inspiracija za ovaj topic je bio članak u jednim stranim novinama
(a poslije i ravana).
+++
Ik weet niet in welke Bijbel brievenschrijver De Vries bladert ('binenen het christendom is homohaat absoluut verwerpelijk'), maar in die van mij lees ik toch bij herhaling (Leviticus/Romeinen) dat homoseksuele mensen vermoord dienen te worden. Op last van een God die in Psalm 137 zelfs mensen gelukkig prijest die 'kleine kinderkens aan rotsen verplettert'.
JM, "METRO", 2003
~ ~ ~
(9) Blažen koji zgrabi i smrska o stijenu tvoju dojenčad!
PSALAM 137

|
29.05.2004., 02:21
|
|
Scaring you shitless
Registracija: Nov 2002.
|
Naravno da se covjek nebi smio ljepit na odredjeni dio biblije i provodit ga pod obavezni zakon, to je ko da crkvenjaci pod prjetnjom smrtne kazne pocnu provodit prjedloge iz povjesnog udjbenika ili narodnih novina 
|
|
|
29.05.2004., 13:25
|
|
Ponekad nisam na forumu
|
Re: Doslovno tumačenje Biblije vodi nekršćanskom ponašanju
Quote:
Cro Fag kaže:
Ako se netko drži fiksno jednog izabranog dijela Biblije, ponašat će se nekršćanski.
Biblija je proturječna sama sebi - gdje jedno piše na jednom mjestu - nudi posve suprotnu tezu na drugom mjestu.
|
Ja!
Put prema razumijevanju je vrlo dug i bolan. 
Postoji nekoliko "razina" razumijevanja, shvaćanja, uvida, kako hoćeš, i nekome jednostavno nije dano ili ne u tom trenutku. Kažu neki da Biblija nije za svakoga.
Ovo selektivno čitanje, odnosno prihvaćanje, je vrlo opasno, a ne nekršćanski. Svejedno, to je ljudski.
Ta poturječnost, kako si je nazvao, je također izvjesna poruka. Netko je neće niti primijetiti, netko će vidjeti u tome samo kontradikcije ili besmisao, netko će možda naslutiti pa porazmisliti, a netko će dobiti uvid(e) koje(g) ostali ne mogu niti dokučiti. Po meni, to se teško može rastumačiti jer smo u shvaćanju vrlo ograničeni. Možda bi čovjek trebao osjetiti i razmisliti ili razmisliti o onome što osjeća pa se vratiti na ono što je pročitao - možda će tada to vidjeti na malo drugačiji način.
Veliki korak bi bio (po mom shvaćanju koje je, kao i gotovo svačije, nužno ograničeno, krnje i jedva smisleno) razumjeti da je to ljudski.
A što to znači ljudski? 
|
|
|
29.05.2004., 15:28
|
|
Najposljednji Mohikanac
Registracija: Jun 2003.
|
nekad treba i doslovno protumaciti.
u pravo vrijeme...
npr: vlast nad zemljom u rukama je gospodnjim: gospod joj u pravo vrijeme postavlja pravog covjeka.(knjiga sirahova)
i sad nesto recite protiv hadezea 
|
29.05.2004., 15:36
|
|
Egomanijak
|
... ili druga Tita!
PS: Ispričavam se, nisam mogao izdržati 
|
30.05.2004., 15:17
|
|
šehid na petu
|
Quote:
Cro Fag kaže:
|
To ne znam, nisam krscanin.
Quote:
Cro Fag kaže:
Ubojstvo, zločin i mučenje nije poruka biblije, a opet neki djelovi ako se doslovno tumače, navode na ta nedjela.
|
Ubojstvo vs. ubijanje. Ubojstvo je zlocin. Ubijanje je ponekad nuzno zlo, ali ne zlocin. Da je netko ubio slobu '89 sprecio bi proljevanje mora krvi.
Quote:
Cro Fag kaže:
PSALAM 137
|
Ne pise. אשרי שיאחז וניפץ את עוללייך אל הסלע.
Ali slazem se sa tobom. To sam primjetio kod pocetnika u nekoj vjeri da procitaju nesto malo, toga se ulove k'o pijan plota i verglaju gluposti. Sa vremenom, kad procitaju jos ponesto se opuste jer uvide da postoje razlicita misljenja, razlicite interpretacije, shvate kontekst, itd. BTW, evo ti jedan fakat nasilan (58:11) ...ישמח צדיק כי חזה נקם פעמיו ירחץ בדם הרשע
Pravednik ce bit sretan kad vidi osvetu, stopala ce oprati u krvi negativaca.
|
|
|
30.05.2004., 17:04
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2004.
|
Quote:
Cro Fag kaže:
|
Bog ima pravo po svom Zakonu da istrijebi grijeh a time i sve one koji su se poistovijetili sa grijehom.
|
|
|
31.05.2004., 07:10
|
|
Expired
|
Quote:
J-C kaže:
Bog ima pravo po svom Zakonu da istrijebi grijeh a time i sve one koji su se poistovijetili sa grijehom.
|
kakav božji grijeh ima dojenčad?!!!
skuliraj se...ubijanje je zabranjeno po bibliji,, te djecu se ne ubija..
biblija govori upravo o tome..
znači neš ne valja u interpretaciji,,,
ili ti uživaš u razmrskavanju djece u službi "boga" i tvojih nastranih seksom opsjednutih tumačenja biblije?!
~ ~ ~
PSALAM 137
|
31.05.2004., 14:42
|
|
Registrirani korisnik
|
Ti ne valjaš. Zahvali Bogu što te još trpi.
|
|
|
01.06.2004., 09:49
|
|
Expired
|
Quote:
J-C kaže:
|
ti si taj koji krši Božja pravila...
~ ~ ~
2-1 Zato nemaš isprike, čovječe koji sudiš, tko god ti bio. Jer time što drugoga sudiš, sebe osuđuješ: ta to isto činiš ti što sudiš. (2) Znamo pak: Bog po istini sudi one koji takvo što čine. (3) Misliš li da ćeš izbjeći sudu Božjemu, ti čovječe što sudiš one koji takvo što čine, a sam to isto činiš?
Poslanica Rimljanima
~ ~ ~
...i pravila foruma,
svađalico

|
01.06.2004., 15:06
|
|
Mad warrior jester
|
Re: Re: Doslovno tumačenje Biblije vodi nekršćanskom ponašanju
Quote:
UmpaUmpa kaže:
Ubojstvo vs. ubijanje. Ubojstvo je zlocin. Ubijanje je ponekad nuzno zlo, ali ne zlocin. Da je netko ubio slobu '89 sprecio bi proljevanje mora krvi.
|
To nije sigurno. Za pocetak, nezna se kolko je on imo veze sa srpskim gerilizmom (barikade...) nit je on sad neshto tolko karizmatican da neko drugi nebi mogo sjest na njegovo mjesto. I zashto ubit? Od svih metoda (ukljucujuci depopularizaciju kroz medije), zashto bi neko (ko pritom ima i moch putovanja kroz vrjeme) mislio da se bash ubojstvom moze nesto rjesit? Ubojstvo je ubojstvo i nesmije se ubit nikoga makar bio grjeshnik jer da nije grjesnik nebi bio na zemlji i obrnuto 
|
|
|
01.06.2004., 15:54
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2002.
|
A sad moj omiljeni dio iz biblije:
Druga kraljevima 2:24
Dok je (Elizej-Božji prorok) išao putem, dječaci bijahu izišli iz grada i rugahu mu se govoreći: "Hodi, ćelo! Hodi, ćelo!" . On se obazre, pogleda ih i prokle ih u ime Jahvino. I odmah iziđoše dva medvjeda iz šume i rastrgaše četrdeset i dvoje djece.
Mljac....
Tko se ruga..... razderu ga.
Zadnje uređivanje xara : 01.06.2004. at 16:24.
|
|
|
01.06.2004., 16:14
|
|
šehid na petu
|
ויאמר אכיש, אל-עבדיו: הנה תראו איש משתגע, למה תביאו אתו אלי. חסר משגעים, אני, כי-הבאתם את-זה, להשתגע עלי; הזה, יבוא אל-ביתי
1. samuelova 21:16-17
Ahis kaze o Davidu
Zar ne vidite ta je covjek poludio, zasto ste mi ga doveli? Fali mi ludjaka i doveli ste mi ovoga da mi ovdje luduje? Zar da ovaj dodje u moju kucu?
Posveceno nekim forumasima, nek se sami prepoznaju 
|
|
|
04.06.2004., 15:29
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Cro Fag kaže:
ti si taj koji krši Božja pravila...
~ ~ ~
2-1 Zato nemaš isprike, čovječe koji sudiš, tko god ti bio. Jer time što drugoga sudiš, sebe osuđuješ: ta to isto činiš ti što sudiš. (2) Znamo pak: Bog po istini sudi one koji takvo što čine. (3) Misliš li da ćeš izbjeći sudu Božjemu, ti čovječe što sudiš one koji takvo što čine, a sam to isto činiš?
Poslanica Rimljanima
~ ~ ~
...i pravila foruma,
svađalico
|
Zbog takvih kao ti i jesu otišli svi najkvalitetniji diskutanti s ovog foruma.
|
|
|
05.06.2004., 00:34
|
|
Expired
|
chater jedan
Quote:
J-C kaže:
Zbog takvih kao ti i jesu otišli svi najkvalitetniji diskutanti s ovog foruma.
|
IL i njegovi klonovi?!
ja nisam nikoga tjerao..
niti psovao ikoga, niti prijetio smrću..
čak sam i podržao Shadyija u tome da ostane ovdje... iako se ne slažemo u nekim queer stajalištima..
kako god bilo, J-C, zapamti:
klerofašizam je grijeh i to vrlo vrlo težak grijeh
~ ~ ~
Sumnjam u svakog boga koji voli nanositi bol.
STAR TREK film
|
05.06.2004., 00:39
|
|
Expired
|
Quote:
UmpaUmpa kaže:
Posveceno nekim forumasima, nek se sami prepoznaju
|
da..
da li će ljudi poput J-C ikad u svom malom životu shvatiti i prepoznati da su oni sami (teški) griješnici?
kako mogu takvi ljudi prepoznati vlastito brvno u oku ako si razjašnjavaju dijelove bibliju koje im pašu na doslovan način-- a ostalo tumače vrlo fleksibilno i umanjujuće

|
05.06.2004., 19:08
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Cro Fag kaže:
kako god bilo, J-C, zapamti:
klerofašizam je grijeh i to vrlo vrlo težak grijeh
|
a kad sam to ja tvrdio suprotno?
|
|
|
05.06.2004., 23:44
|
|
Expired
|
Quote:
J-C kaže:
a kad sam to ja tvrdio suprotno?
|
topic je "doslovno tumačenje biblije vodi nekršćanskom ponašanju" a ne tvoje izjave..
ali eto.. tu su tvoje klerofašističke izjave:
31-05-2004 13:42
---
Himmler is quoted in an address to military leaders as saying that homosexuals should be "drowned in bogs,"
---
pa da se vratimo na temu...
da li je onda, kako ti kažeš, "netrpljenje" (tj netolerancija) dio kršćanstva?!

|
06.06.2004., 02:20
|
|
Hrvatska - Croatia
Registracija: Dec 2002.
|
ne znam sta ti pokušavaš sa tom biblijom, kakvo doslovno i nedvoslovno tumačenje?
biblija je otvoreno protiv homoseksualizma, ne znam kako ti uklapaš sebe u to.
inače ja nisam protiv tebe, već je biblija i ne znam kako god tumačio opet dolaziš na ono isto da svako tumači onako kako mu odgovara.
|
|
|
06.06.2004., 12:52
|
|
Expired
|
Quote:
zagor kaže:
ne znam sta ti pokušavaš sa tom biblijom, kakvo doslovno i nedvoslovno tumačenje?
biblija je otvoreno protiv homoseksualizma, ne znam kako ti uklapaš sebe u to.
inače ja nisam protiv tebe, već je biblija i ne znam kako god tumačio opet dolaziš na ono isto da svako tumači onako kako mu odgovara.
|
ovo nije gay topic
ali samo da ti kažem - da biblija nigdje ne spominje sexualnu orijentaciju, te da ne postoji nigdje riječ za homiće...
ako netko osuđuje homiće koristeći bibliju, onda neka također doslovno tumači i one dijelove gdje se govori da žene se ne smije dirati, te kako je David proveo gol u zanosu noć s drugim mušarcem
biblija poziva na ljubav i toleranciju..
zašto to mnogi ljudi - čak i poput Tebe odbijaju priznati??!
koliko ljudi koji tvrde nacističke izjave osuđivanja poput tebe su uopće pročitali Bibliju??
ps.
zašto se doslovno onda ne tumači poslanica rimljanima koja zabranjuje osuđivanje?
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 09:26.
|
|
|
|