|
|
06.06.2004., 22:32
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2004.
|
Sto godina samoće (Gabriel Garcia Marquez)
Pročitah knjigu!!! Ne mogu se baš pohvaliti da sam skužila što je pisac htio kazati!! S obzirom da se ta knjiga često navodi na gornjim pozicijama top lista, pretpostavljam da ima i oni koji bi mi tu mogli i pripomoći sa vlastitim dojmovima!!
|
|
|
07.06.2004., 15:28
|
|
budhaLA
Registracija: Jan 2004.
|
Temeljna poruka knjige je da u Macondu ljudi nisu inventivni glede imena. Aureliano Buendija i Jose Arcadio Buendija su uspješnice koje se ne mijenjaju.
|
|
|
07.06.2004., 16:50
|
|
nema veze s medom. konec.
Registracija: May 2004.
|
Dakle ...
100 godina samoce je odlicna prica o stvaranja i propadanju jednog grada.Ali ne samo to.
Em sto su likovi temeljno i odlicno obradjeni...Em sto se knjiga prosto `jede` a ne cita.Em sto je smjestena u Juznoj Americi, a nema ni vremena ni prostora, u obicno selo u kojem lete tepisi, pravi se zlato, radjaju alhemicari...
100 godina samoce je prica o usamljenosti savremenog juznoamerikanca.Nijesi mogla a da ne primijetis to tokom citanja knjige... Da je pisana u dijalogu, bila bi to cista apsurd drama.
Inace, meni licno jedno od omiljenih djela.
|
|
|
07.06.2004., 16:50
|
|
Ausencia
|
Re: Sto godina samoće
Quote:
curly kaže:
Pročitah knjigu!!! Ne mogu se baš pohvaliti da sam skužila što je pisac htio kazati!! S obzirom da se ta knjiga često navodi na gornjim pozicijama top lista, pretpostavljam da ima i oni koji bi mi tu mogli i pripomoći sa vlastitim dojmovima!!
|
Ti si je pročitala...
Pretpostavljam da si čitala i neka druga njegova djela...
Pa zamolba jedna... usporedi mi Sto godina samoće s npr. Pukovniku nema tko da piše, ili Ljubav u doba kolere..?
|
|
|
07.06.2004., 23:15
|
|
Registrirani korisnik
|
Uz najbolju volju usporedbu ne mogu povući jer sam Ljubav u doba kolere tek sada nabavila da se et okušam u drugoj njegovoj.
Sto godina samoće je definitivno ostavila dojam na mene jer je toliko puna života, uskrsavaju mrtvi, tepisi lete, muškići ratuju a da bi na kraju skontala da je knjiga o samoći latinoameričkog čovijeka.
I da ovaj komentar o neinventivnim imenima je dobar...imala sam čak ideju crtati obiteljsko stablo jer mi se znalo dogoditi da se zapitam: Pa kolji je to Buendija??
Potpuno je drugačija nego knjige kojih se inače primim, stoga me i zanimao vaš dojam!!
|
|
|
08.06.2004., 11:39
|
|
Registrirani korisnik
|
Ako bih morala izabrati najdražu mi ikad pročitanu knjigu (budalaste li ideje), a pročitala sam ih puno i namjeravam ih još puno pročitati; moj izbor bio bi Sto Godina Samoće i nisam sigurna da mogu iznijeti argumente tipa zato, zato i zato. Vjerojatno će glupo zvučati ali ja tu knjigu osjećam.
Refuse the news
I'm feeling sick now
What the fuck am I
Supposed to do
Just loose and loose
|
|
|
08.06.2004., 13:20
|
|
Ausencia
|
Sto godina samoće
Jednom započeo, ali nisam daleko otputovao. To me iznenadilo jer obozavam G.G.Marqueza.
A sad slušam, čitam od vas kako je knjiga ostavila toliki utjecaj i dojam...
I onda se uvijek zapitam, zašto se izvlačim na diplomski, neimanje vremena za malo dužu knjigu?
Pročitat ću je, donio sam odluku 
|
|
|
08.06.2004., 13:51
|
|
jednom nogom na zemlji
Registracija: Sep 2003.
|
Quote:
broken_as_glass kaže:
...nisam sigurna da mogu iznijeti argumente tipa zato, zato i zato. Vjerojatno će glupo zvučati ali ja tu knjigu osjećam.
|
Također!
Odlična knjiga, jedna od boljih koja sam čitala.
Meni su fora i one njegove pričice, mislim da se zovu '' Dvanaest hodočasnika''
|
09.06.2004., 14:29
|
|
ćup ćupćup ćupćurup
|
Quote:
curly kaže:
imala sam čak ideju crtati obiteljsko stablo jer mi se znalo dogoditi da se zapitam: Pa kolji je to Buendija??
|
Nisi jedina...  Ja sam to nacrtao prije x godina, i kartu Kolumbije s približnom pozicijom Maconda, kao i neki vremenski okvir događanja u knjizi. Iskopirao sam dosta komada i podijelio kolegama na faksu. Nije nemoguće da to jos kruži među studentima komparativne... mada sam ja originale, plašim se, davno izgubio.
A zakaj je knjiga tako dobra, nije lako reći, meni je svakako među najdražima, opčinila me kad sam imao 12-13. Kao i npr. Borisa Viana, to ne razumijevaš nego naprosto uživaš u slikama i stvaraš neka vlastita značenja. A kaj se tiče ostatka, priče su sjajne, pogotovo starije, ove iz zadnjih 15-20 godina me diraju toliko. Marquez je fascinantan i po tome što su mu dvije najpoznatije knjige i najbolje, ajde da je jedanput široka publika u pravu. "Ljubav u doba kolere" je skoro na nivou "Sto godina samoće", s time da sam je pročitao tek oko tridesete, pa nemam i nostalgično vezanje na nju.
|
|
|
09.06.2004., 15:02
|
|
budhaLA
Registracija: Jan 2004.
|
Quote:
dmj kaže:
Nisi jedina... Ja sam to nacrtao prije x godina, i kartu Kolumbije s približnom pozicijom Maconda
|
Momče, ti baš ne čitaš s razumijevanjem, a? Jel' bi ti i Smiljevo tražio na karti? Ili onaj otok u novom Baretićevom romanu?
Macondo je imaginarno mjesto, stjecište koječega...-)
|
|
|
09.06.2004., 20:57
|
|
Svjedok Povijesti
Registracija: Feb 2003.
|
Meni je najjače objašnjenje za toliko Aureliana Buendija s kraja knjige kada je kiša završila - tada je bilo popularno davati imena djeci po ulicama
Malo sam prolistao onu najnoviju Marquesovu knjigu i mislim da je rekao da je gradić u kojem mu je živio djed u biti Macondo.
Puno njegovih likova je inspirirano stvarnim osobama iz njegovog života - glavni junak iz Ljubavi u doba kolere je njegov otac - i on je bio telegrafist.
|
|
09.06.2004., 22:45
|
|
ćup ćupćup ćupćurup
|
Quote:
Herostrat kaže:
Momče, ti baš ne čitaš s razumijevanjem, a? Jel' bi ti i Smiljevo tražio na karti? Ili onaj otok u novom Baretićevom romanu?
|
...što ne znači da u romanu nije opisano kako su i kuda putovali do njega i da se to onda ne može ucrtati na kartu, ako je netko dovoljno blesav da izgubi par sati na to... 
|
|
|
10.06.2004., 13:41
|
|
lovac na pivsku česticu
Registracija: Feb 2004.
|
Quote:
Herostrat kaže:
|
Ti si sigurno od one najgore vrste književnih kritičara ili nekih sličnih nemaštovitih likova. Samo takvi mogu ovo komentirati na ovaj način, i upotrijebiti pučkoškolsku frazetinu "Čitanje s razumijevanjem". Drž se ti kulturne rubrike u Vjesniku to je taj nivo! ....
|
|
|
13.06.2004., 15:52
|
|
Pacijent
|
Quote:
curly kaže:
imala sam čak ideju crtati obiteljsko stablo jer mi se znalo dogoditi da se zapitam: Pa kolji je to Buendija??
|
 Ja to i jesam napravila, jer teško se snaći bez toga.
A knjiga je  , puna mašte, života, humora, ali i 'bizarnosti' ( nije najsretnija riječ za ono što želim reći )
|
|
|
13.06.2004., 15:56
|
|
Geek chick
Registracija: Feb 2004.
|
Sto godina samoće je, što se mene tiče, najbolja knjiga ikad! pročitah je tri puta i svaki put je to bilo novo iskustvo za mene.. neko je dobro rekao, ova je knjiga o usamljenosti južnoameričkog čovjeka, ali ne samo o tome, već i o prolaznosti, ali i o tome kako se sve kreće u krug: sve ima početak i kraj i onda opet početak.. to je knjiga o vremenu i prostoru..
uf.. previše je ljudi lomilo oči nad tom knjigom i pisalo teorije, ali jedinog onog kog ću ja slušat je sam Gabo koji je rekao da je to knjiga o njegovoj obitelji i ljudima koji su obilježili njegov život. ako igdje možeš pronaći Marquezovu biografiju vidjet ćeš da ima pravo! 
|
|
30.06.2004., 15:18
|
|
(re)tired from IMF
Registracija: Aug 2003.
|
Quote:
Herostrat kaže:
Temeljna poruka knjige je da u Macondu ljudi nisu inventivni glede imena. Aureliano Buendija i Jose Arcadio Buendija su uspješnice koje se ne mijenjaju.
|
Hm, ja sam se na pola knjige sjetila da sam usput trebala crtati rodoslovno stablo kako ne bi morala stalno tražiti tko je tko u knjizi. 
|
|
|
30.06.2004., 16:54
|
|
Riba.
Registracija: Dec 2002.
|
Mene Pavić stilski uzasno podsjeca na Markeza. Imaju vrlo slicne recenice, vrlo slican nacin na koji nizu slike...
|
|
30.06.2004., 17:07
|
|
kobajagi
Registracija: Apr 2004.
|
Knjigu sam čitala prije 20 godina i još uvijek mi se smuči kad vidim mrave. Hoću reći da me se jako dojmila.
|
09.07.2004., 09:00
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2004.
|
kada sam je počeo čitati pomislio sam "what the fuck?!" jer naviknut sam na distinkciju fantastike i realnosti, barem u onoj književnosti koju sam do sada čitao... ali u ovoj knjizi to je tako fino izmješano da je čitanje predstavljalo užitak. nakraju, osjetio sam se nekako... usamljen... knjiga je puna tuge i samoće i nagovještaja kraja i svršetka na samom početku... "ovo je priča o usponu i padu grada makonda i obitelji...". 
|
|
|
09.07.2004., 12:21
|
|
sweetiedarling
Registracija: Jun 2003.
|
Ok, znam da je ovo off-topic, ali S3der imaš odličan potpis  , od kud je to i tko je to napisao, uglazbio...?
their way, however straight,
or winding, soon or late,
they cannot chose.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 13:25.
|
|
|
|