nakon 100 godina alfa romea, umalo sam zaboravio 90 godina citroena. naime citroen je osnovan 1919. pred kraj godine. ali andre citroen počeo je sa malenom radionicom još tamo 1902.
da nabacim neke od dragih mi modela...
prvo i osnovno traction avant. mislim da je bio predstavljen tamo negdje 1934. koliko mi sjećanje dopušta, bio je to prvi auto sa neovisnim ovjesom, sa prednjim pogonom, nije imao šasiju kao svi ostali auti tog godišta, crash test je bio izveden tako da su bacili niz liticu kako bi dokazali čvrstoću, trošio je samo 10 litara, bio je znatno lakši od tadašnjih automobila. samo ga pogledajte.
nakon njega nezaobilazna je žaba odnosno citroen ds. 1955 god.
najbolji automobil na svijetu kako mu znaju tepati, pobro je masu nagrada (od dizajna do tehničke koncepcije), prvi dan predstavljanja zabilježeno je koliko ono..., 30 000 naruđaba...
dok se kod uobičajenih automobila hidraulika koristi za kočenje i servo volan, kod ds ona je bila i za ovjes, mjenjač i kvačilo.
iako se misli kako je upravo DS prvi auto sa hidraulikom, to nije sasvim točno. traction avant 15cv-h bio je godinu dana ranije opremljen sa hidro ovjesom.
mislim da 70tih, citroen prodaje patent rolls royceu jer je smatrao kako si rolls i citroen nisu konkurencija.
u slovenskom kopru u jugoslaviji, među ostalih 5 ili 6 svjetskih lokacija, također se sasatvaljao najbolji automobil na svijetu.
zanimljiva je i anegtoda kako su mnoge poznate face obožavale citroen ds. mišo kovač osim dsa vozio je i sm, i dan danas vozi samo citroene.
treba napomenuti kako se radi o prvo autu na kojem su upotrebljeni kompozitni materjali (krov npr.) i unutrašnjost od polimernih materijala.
citroen ružno pače, spaček, ili književno 2cv. od 1948. god.
naravno neovisan ovjes, prednji pogon, zrakom hlađeni boxer motori, neki modeli s 4x4 pogonom i dva motora...
proizvodio se je 52 godine sa ništa manje legendarnom dyanom.
citroen cx. kažu mi da je to jaudobniji automobil ikada. jednom sjedneš u njega i više nikada ne želiš izači.
nažalost nisam ga vozio, niti bio u njemu vožen.
da imam priliku za bilo koji auto da si uzmem, vjerojatno mi to bio cx dizel automatik
citroen gs. neki od ovih modela proizveni su i u cimosu (1972. spajaju se iskra i tomos u cimos). bilo je modela sa wankelovim motorom.
evo jednog takovg "našeg" modela:
naravno zaoravio sam 100 stvari. da nije bilo citroen tko zna u kakvim bi se automobilima danas vozili. disk kočnice, neovisni ovjes, sinkronizirani mjenjači, umjetni materijali u izradi, uvlačenje motora ispod kabine prilikom sudara...