Sam svoj majstor Radionica u kući |
|
|
12.10.2010., 14:02
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2010.
|
Problemi s tlakom u centralnom grijanju
Dakle, i dovodna i odvodna cijev od radijatora mi je vruća, radijator je kompletno mrzli, u njemu nema niti malo zraka, a kad ga ispuštam ili odzračujem (izlazi voda, ne zrak) on se počne grijat!!! Naravno za to vrijeme pada pritisak u sistemu pa ga istovremeno moram nadopunjavat! To mi se događa na tri radijatora, a imam ih šest. Mogu li sam nešto učinit ili moram zvati majstora? Nekad su radili, prestali sami od sebe. Ventili i prigušnice su otvoreni skroz! Jel možda netko imao takav problem? Grijanje je plinsko etažno. Hvala.
|
|
|
12.10.2010., 18:25
|
|
Tu te ni, a ni tam
Registracija: Feb 2010.
|
Quote:
Arbun kaže:
Dakle, i dovodna i odvodna cijev od radijatora mi je vruća, radijator je kompletno mrzli, u njemu nema niti malo zraka, a kad ga ispuštam ili odzračujem (izlazi voda, ne zrak) on se počne grijat!!! Naravno za to vrijeme pada pritisak u sistemu pa ga istovremeno moram nadopunjavat! To mi se događa na tri radijatora, a imam ih šest. Mogu li sam nešto učinit ili moram zvati majstora? Nekad su radili, prestali sami od sebe. Ventili i prigušnice su otvoreni skroz! Jel možda netko imao takav problem? Grijanje je plinsko etažno. Hvala.
|
Treba izbalansirati protok kroz radijatore na prigušnicama,tako da radijatore bliže bojleru na prigušnici malo pritvoriš dok kroz sve radijatore ne probije topla voda. I tako sa laganim zatvaranjem i otvaranjem ne dobiješ protok kroz sva grijača tijela.
|
|
|
12.10.2010., 20:17
|
|
Registrirani korisnik
|
Ne pomaže ništa, sve radijatore sam ispraznio, ponovo napunio sistem, odzračio ih i pokušao izbalansirat sistem, dakle zraka nema, ne griju...nešto očito radim krivo!
|
|
|
12.10.2010., 20:33
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2008.
|
Quote:
Arbun kaže:
Ne pomaže ništa, sve radijatore sam ispraznio, ponovo napunio sistem, odzračio ih i pokušao izbalansirat sistem, dakle zraka nema, ne griju...nešto očito radim krivo!
|
Da nisu zablokirali termostatski ventili?  Imas ih uopce?
|
|
|
12.10.2010., 20:39
|
|
Registrirani korisnik
|
imam ih, da nisu zablokirali od kamenca i ostale gamadi u radijatoru? jel to moguće?
|
|
|
12.10.2010., 20:41
|
|
Tu te ni, a ni tam
|
Ajde sad polako.
O kakovom se grijanju radi? Da vidimo prvo dali su polazni i povratni vod dobro spojeni? Dali je polazni vod spojen u gornji dio radijatora, a povratni u donji dio radijatora , i tako redom na svakom radijatoru?
Dali za vrijeme grijanja radi cirkulaciona pumpa?
|
|
|
12.10.2010., 20:49
|
|
Registrirani korisnik
|
sve je dobro spojeno, radilo je nekoć, pa je trebalo nadopunit sistem, pa su se neki radijatori morali skinut, vratili se, odzračili...i problem, možda je u tom balansiranju!?! pumpa radi, termostat također (makar bih želio termostat promijenit, stavit digitalni da mogu tempirat paljenje grijanja i sl). sve je to staro 5-6 godina, ali tek zadnjih godinu dana u funkciji, do sada je problem bio samo u kupaonskom radijatoru (lojtre) koji je prvi do bojlera, a sad su se našla još dvojica koji štrajkaju! GRRRRR
|
|
|
12.10.2010., 20:52
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Arbun kaže:
imam ih, da nisu zablokirali od kamenca i ostale gamadi u radijatoru? jel to moguće?
|
Ne znam zasto znaju zablokirati, mislim da nema veze s kamencem. Uglavnom, citala sam kako treba skinuti glavu ventila (ne sami ventil, nego nesto sto se moze skinut) i nekakvu iglu izvuci/uvuci i onda proradi.
|
|
|
12.10.2010., 21:59
|
|
Tu te ni, a ni tam
|
Zatvori sve radijatore i tada polako otvaraj jedan po jedan, ali drugoga otvori tek kada u tom koji si otvorio bude skroz vruća voda i on postane vruč.
Tada otvori drugi i tako redom. Ja bih tako postupio da to moram raditi. I tako redom ,ali svejedno prvi radijator priguši. Negdje imaš zračni čep.
|
|
|
13.10.2010., 08:40
|
|
Registrirani korisnik
|
Ej Kajperinja. Odakle ti to sve znaš? Naime i ja sam mu to htio savjetovati, a slučajno sam saznao.
|
|
|
13.10.2010., 12:06
|
|
Dr.med.
Registracija: Apr 2009.
|
Ma kajperinja je sveznajuća  . Preblem oko grijanja može stvoriti kamenac na dnu radijatora, to se meni nekad desilo pa sam ja budala ulio u sistem ocat- i kad ono svi automatski lončići počeli zvoniti  , još mi i malo iscurilo na sigurnjak i poderala se guma u ekspanziji, hebiga, to sam zamijenio, istočio svu vodu iz sistem van ulio antifriz i već 9 godina bez problema.
Majstor 52, nemora biti da je vorlauf na gornjem a rücklauf na donjem djelu radijatora, ja imam okrenuti sistem i moja preporuka je ujedno jer se brže zagrije sustav- tem. ide gore a ne dolje. Usput neznam zašto se tako uopće i radi u hrv. Efikasnije i ekonomičnije je ako se radijator grije od dola prema gore.
|
13.10.2010., 13:09
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Armstrong kaže:
Ma kajperinja je sveznajuća 
|
Samo se ti rugaj. 
Nisam, daleko od toga...ima tu pravih majstora i uvijek preporucam da se takve poslusa.
A to sto ja negdje nesto cujem, procitam...pa prenesem u dobroj namjeri ..ne znaci da mislim da sam u pravu, ali mozda ipak nekome pomogne.
Nemojte me slusati, pazite sto radite. 
Dakle ogradjujem se od eventualnih eksplozija, poplava i sl. 
|
|
|
13.10.2010., 13:11
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2007.
|
Quote:
Armstrong kaže:
...
Majstor 52, nemora biti da je vorlauf na gornjem a rücklauf na donjem djelu radijatora, ja imam okrenuti sistem i moja preporuka je ujedno jer se brže zagrije sustav- tem. ide gore a ne dolje. Usput neznam zašto se tako uopće i radi u hrv. Efikasnije i ekonomičnije je ako se radijator grije od dola prema gore.
|
Ajde pokaži sliku takve izvedbe, jer ju nisam još nigdje videl.
To znači onda da na radijatorima dolje imaš ventile a goreprigušnice?
|
|
|
13.10.2010., 13:21
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Zvon kaže:
To znači onda da na radijatorima dolje imaš ventile
|
Termostatski ventili na podu. 
|
|
|
13.10.2010., 14:54
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
majstor52 kaže:
Zatvori sve radijatore i tada polako otvaraj jedan po jedan, ali drugoga otvori tek kada u tom koji si otvorio bude skroz vruća voda i on postane vruč.
Tada otvori drugi i tako redom. Ja bih tako postupio da to moram raditi. I tako redom ,ali svejedno prvi radijator priguši. Negdje imaš zračni čep.
|
Štrajkaju i dalje! 
|
|
|
13.10.2010., 14:58
|
|
Dr.med.
|
Quote:
Zvon kaže:
Ajde pokaži sliku takve izvedbe, jer ju nisam još nigdje videl.
To znači onda da na radijatorima dolje imaš ventile a goreprigušnice?
|
Da.
|
13.10.2010., 15:02
|
|
Dr.med.
|
Quote:
Arbun kaže:
Štrajkaju i dalje! 
|
Ti koji štrajkaju, isprazni ih, skini dolje i probaj ih nekako očistiit iz nutra- octom, zatim isprobaj malo odšarafiti prigušnicu i ventil da malo vode procuri- da vidiš kako zapravo ide voda kroz njih- ako su uredu, vrati radijator i opet će šljakati kako spada.
|
13.10.2010., 16:55
|
|
Tu te ni, a ni tam
|
Quote:
Armstrong kaže:
Ma kajperinja je sveznajuća  . Preblem oko grijanja može stvoriti kamenac na dnu radijatora, to se meni nekad desilo pa sam ja budala ulio u sistem ocat- i kad ono svi automatski lončići počeli zvoniti  , još mi i malo iscurilo na sigurnjak i poderala se guma u ekspanziji, hebiga, to sam zamijenio, istočio svu vodu iz sistem van ulio antifriz i već 9 godina bez problema.
|
Pazi, malo laganije, možda si se zabunio. Nema baš previše načina za spajanje radijatora!
Zašto šplazni vod ide gore - zato jer je to logika i termodinamika, toplina se uvijek prema gore zar ne ,a kada se ohladi pada prema dolje.
Tako je i sa vodom u radijatorima.
Točno je da se mogu spajati , polazni i povratni vod na dnu radijatora, ali tada su to takovi H ventili i takova grijača tijela
|
|
|
13.10.2010., 17:17
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
majstor52 kaže:
Pazi, malo laganije, možda si se zabunio. Nema baš previše načina za spajanje radijatora!
|
Ili se njegov instalater zabunio.
Quote:
Zašto šplazni vod ide gore - zato jer je to logika i termodinamika, toplina se uvijek prema gore zar ne ,a kada se ohladi pada prema dolje.
Tako je i sa vodom u radijatorima.
|
Da..ne vidim koji bi smisao bio da topla voda dodje odozdola i sto prije ode gore i izadje. 
Rekla bih da u obrnutom (onom uobicajenom) slucaju, hladna voda koja je dole, ide van. Topla ostane duze u radijatoru i grije prostor.
Malo bi bilo cudno da bas svi rade krivo.
|
|
|
13.10.2010., 17:49
|
|
Registrirani korisnik
|
Da, i ventil i prigušnica su mi dolje, gore nema cijevi!
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 04:07.
|
|
|
|