Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje > Sam svoj majstor

Sam svoj majstor Radionica u kući

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 12.10.2010., 14:02   #1
Problemi s tlakom u centralnom grijanju

Dakle, i dovodna i odvodna cijev od radijatora mi je vruća, radijator je kompletno mrzli, u njemu nema niti malo zraka, a kad ga ispuštam ili odzračujem (izlazi voda, ne zrak) on se počne grijat!!! Naravno za to vrijeme pada pritisak u sistemu pa ga istovremeno moram nadopunjavat! To mi se događa na tri radijatora, a imam ih šest. Mogu li sam nešto učinit ili moram zvati majstora? Nekad su radili, prestali sami od sebe. Ventili i prigušnice su otvoreni skroz! Jel možda netko imao takav problem? Grijanje je plinsko etažno. Hvala.
Arbun is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.10.2010., 18:25   #2
Quote:
Arbun kaže: Pogledaj post
Dakle, i dovodna i odvodna cijev od radijatora mi je vruća, radijator je kompletno mrzli, u njemu nema niti malo zraka, a kad ga ispuštam ili odzračujem (izlazi voda, ne zrak) on se počne grijat!!! Naravno za to vrijeme pada pritisak u sistemu pa ga istovremeno moram nadopunjavat! To mi se događa na tri radijatora, a imam ih šest. Mogu li sam nešto učinit ili moram zvati majstora? Nekad su radili, prestali sami od sebe. Ventili i prigušnice su otvoreni skroz! Jel možda netko imao takav problem? Grijanje je plinsko etažno. Hvala.

Treba izbalansirati protok kroz radijatore na prigušnicama,tako da radijatore bliže bojleru na prigušnici malo pritvoriš dok kroz sve radijatore ne probije topla voda. I tako sa laganim zatvaranjem i otvaranjem ne dobiješ protok kroz sva grijača tijela.
Majstor is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.10.2010., 20:17   #3
Ne pomaže ništa, sve radijatore sam ispraznio, ponovo napunio sistem, odzračio ih i pokušao izbalansirat sistem, dakle zraka nema, ne griju...nešto očito radim krivo!
Arbun is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.10.2010., 20:33   #4
Quote:
Ne pomaže ništa, sve radijatore sam ispraznio, ponovo napunio sistem, odzračio ih i pokušao izbalansirat sistem, dakle zraka nema, ne griju...nešto očito radim krivo!
Da nisu zablokirali termostatski ventili? Imas ih uopce?
kajpa is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.10.2010., 20:39   #5
imam ih, da nisu zablokirali od kamenca i ostale gamadi u radijatoru? jel to moguće?
Arbun is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.10.2010., 20:41   #6
Ajde sad polako.

O kakovom se grijanju radi? Da vidimo prvo dali su polazni i povratni vod dobro spojeni? Dali je polazni vod spojen u gornji dio radijatora, a povratni u donji dio radijatora , i tako redom na svakom radijatoru?
Dali za vrijeme grijanja radi cirkulaciona pumpa?
Majstor is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.10.2010., 20:49   #7
sve je dobro spojeno, radilo je nekoć, pa je trebalo nadopunit sistem, pa su se neki radijatori morali skinut, vratili se, odzračili...i problem, možda je u tom balansiranju!?! pumpa radi, termostat također (makar bih želio termostat promijenit, stavit digitalni da mogu tempirat paljenje grijanja i sl). sve je to staro 5-6 godina, ali tek zadnjih godinu dana u funkciji, do sada je problem bio samo u kupaonskom radijatoru (lojtre) koji je prvi do bojlera, a sad su se našla još dvojica koji štrajkaju! GRRRRR
Arbun is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.10.2010., 20:52   #8
Quote:
imam ih, da nisu zablokirali od kamenca i ostale gamadi u radijatoru? jel to moguće?
Ne znam zasto znaju zablokirati, mislim da nema veze s kamencem. Uglavnom, citala sam kako treba skinuti glavu ventila (ne sami ventil, nego nesto sto se moze skinut) i nekakvu iglu izvuci/uvuci i onda proradi.
kajpa is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.10.2010., 21:59   #9
Zatvori sve radijatore i tada polako otvaraj jedan po jedan, ali drugoga otvori tek kada u tom koji si otvorio bude skroz vruća voda i on postane vruč.
Tada otvori drugi i tako redom. Ja bih tako postupio da to moram raditi. I tako redom ,ali svejedno prvi radijator priguši. Negdje imaš zračni čep.
Majstor is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.10.2010., 08:40   #10
Ej Kajperinja. Odakle ti to sve znaš? Naime i ja sam mu to htio savjetovati, a slučajno sam saznao.
Ja Osobno is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.10.2010., 12:06   #11
Ma kajperinja je sveznajuća . Preblem oko grijanja može stvoriti kamenac na dnu radijatora, to se meni nekad desilo pa sam ja budala ulio u sistem ocat- i kad ono svi automatski lončići počeli zvoniti , još mi i malo iscurilo na sigurnjak i poderala se guma u ekspanziji, hebiga, to sam zamijenio, istočio svu vodu iz sistem van ulio antifriz i već 9 godina bez problema.

Majstor 52, nemora biti da je vorlauf na gornjem a rücklauf na donjem djelu radijatora, ja imam okrenuti sistem i moja preporuka je ujedno jer se brže zagrije sustav- tem. ide gore a ne dolje. Usput neznam zašto se tako uopće i radi u hrv. Efikasnije i ekonomičnije je ako se radijator grije od dola prema gore.
Old 13.10.2010., 13:09   #12
Quote:
Armstrong kaže: Pogledaj post
Ma kajperinja je sveznajuća
Samo se ti rugaj.
Nisam, daleko od toga...ima tu pravih majstora i uvijek preporucam da se takve poslusa.
A to sto ja negdje nesto cujem, procitam...pa prenesem u dobroj namjeri ..ne znaci da mislim da sam u pravu, ali mozda ipak nekome pomogne.
Nemojte me slusati, pazite sto radite.
Dakle ogradjujem se od eventualnih eksplozija, poplava i sl.
kajpa is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.10.2010., 13:11   #13
Quote:
...

Majstor 52, nemora biti da je vorlauf na gornjem a rücklauf na donjem djelu radijatora, ja imam okrenuti sistem i moja preporuka je ujedno jer se brže zagrije sustav- tem. ide gore a ne dolje. Usput neznam zašto se tako uopće i radi u hrv. Efikasnije i ekonomičnije je ako se radijator grije od dola prema gore.
Ajde pokaži sliku takve izvedbe, jer ju nisam još nigdje videl.
To znači onda da na radijatorima dolje imaš ventile a goreprigušnice?
Zvon is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.10.2010., 13:21   #14
Quote:
Zvon kaže: Pogledaj post
To znači onda da na radijatorima dolje imaš ventile
Termostatski ventili na podu.
kajpa is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.10.2010., 14:54   #15
Quote:
majstor52 kaže: Pogledaj post
Zatvori sve radijatore i tada polako otvaraj jedan po jedan, ali drugoga otvori tek kada u tom koji si otvorio bude skroz vruća voda i on postane vruč.
Tada otvori drugi i tako redom. Ja bih tako postupio da to moram raditi. I tako redom ,ali svejedno prvi radijator priguši. Negdje imaš zračni čep.
Štrajkaju i dalje!
Arbun is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.10.2010., 14:58   #16
Quote:
Zvon kaže: Pogledaj post
Ajde pokaži sliku takve izvedbe, jer ju nisam još nigdje videl.
To znači onda da na radijatorima dolje imaš ventile a goreprigušnice?
Da.
Old 13.10.2010., 15:02   #17
Quote:
Štrajkaju i dalje!
Ti koji štrajkaju, isprazni ih, skini dolje i probaj ih nekako očistiit iz nutra- octom, zatim isprobaj malo odšarafiti prigušnicu i ventil da malo vode procuri- da vidiš kako zapravo ide voda kroz njih- ako su uredu, vrati radijator i opet će šljakati kako spada.
Old 13.10.2010., 16:55   #18
Quote:
Ma kajperinja je sveznajuća . Preblem oko grijanja može stvoriti kamenac na dnu radijatora, to se meni nekad desilo pa sam ja budala ulio u sistem ocat- i kad ono svi automatski lončići počeli zvoniti , još mi i malo iscurilo na sigurnjak i poderala se guma u ekspanziji, hebiga, to sam zamijenio, istočio svu vodu iz sistem van ulio antifriz i već 9 godina bez problema.

Pazi, malo laganije, možda si se zabunio. Nema baš previše načina za spajanje radijatora!

Zašto šplazni vod ide gore - zato jer je to logika i termodinamika, toplina se uvijek prema gore zar ne ,a kada se ohladi pada prema dolje.
Tako je i sa vodom u radijatorima.
Točno je da se mogu spajati , polazni i povratni vod na dnu radijatora, ali tada su to takovi H ventili i takova grijača tijela
Majstor is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.10.2010., 17:17   #19
Quote:
majstor52 kaže: Pogledaj post
Pazi, malo laganije, možda si se zabunio. Nema baš previše načina za spajanje radijatora!
Ili se njegov instalater zabunio.
Quote:
Zašto šplazni vod ide gore - zato jer je to logika i termodinamika, toplina se uvijek prema gore zar ne ,a kada se ohladi pada prema dolje.
Tako je i sa vodom u radijatorima.
Da..ne vidim koji bi smisao bio da topla voda dodje odozdola i sto prije ode gore i izadje.
Rekla bih da u obrnutom (onom uobicajenom) slucaju, hladna voda koja je dole, ide van. Topla ostane duze u radijatoru i grije prostor.
Malo bi bilo cudno da bas svi rade krivo.
kajpa is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.10.2010., 17:49   #20
Da, i ventil i prigušnica su mi dolje, gore nema cijevi!
Arbun is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 04:07.