Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje > Sam svoj majstor

Sam svoj majstor Radionica u kući

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 03.05.2006., 12:23   #1
Ekspanziona posuda

Zbog cega se tlace cijevi centralnog grijanja?
mestar is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.05.2006., 13:17   #2
Quote:
mestar kaže:
Zbog cega se tlace cijevi centralnog grijanja?
da zrak ne udje unutra
moja-kucica is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.05.2006., 13:22   #3
Quote:
moja-kucica kaže:
da zrak ne udje unutra
Pa da, ima logike. Tnx.
mestar is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.05.2006., 23:41   #4
Tlace se da se vidi dali propustaju.
Inace se zrak triba ispustiti, znaci ne smije ga biti u cijevima.
Old 05.05.2006., 07:37   #5
Quote:
bodul kaže:
neznam dali je pitanje bilo zasto se tlace kod instalacije ili zasto je tlak uopce u sistemu centralnog grijanja kod exploatacije?
moja-kucica is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.05.2006., 07:39   #6
Quote:
bodul kaže:
Mislio sam na tlak kada je centralno vec u pogonu (dakle sa vodom u cijevima). Nisam bas vidio smisla zasto drzati cca 1.5 u cijevima ako ti ne treba.
mestar is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.05.2006., 07:41   #7
Quote:
mestar kaže:
Mislio sam na tlak kada je centralno vec u pogonu (dakle sa vodom u cijevima). Nisam bas vidio smisla zasto drzati cca 1.5 u cijevima ako ti ne treba.
e, to to..to sam i ja mislio.
moja-kucica is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.05.2006., 11:21   #8
Quote:
mestar kaže:
A koliko ti misliš da je dovoljno i da imaš kvalitetan protok vode do najudaljenijeg radijatora? U konačnici što bi dobio da smanjiš tlak???
droljko is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.05.2006., 12:08   #9
Quote:
droljko kaže:
A koliko ti misliš da je dovoljno i da imaš kvalitetan protok vode do najudaljenijeg radijatora? U konačnici što bi dobio da smanjiš tlak???
Mislim da tlak nema veze sa protokom, pumpa tjera vodu, ali ovaj tlak od 1.5 uzimas iz vodovoda i stalno je u cijevima, bez obzira radi li pumpa ili ne. Zato me zbunjivalo (pitam iz znatizelje, ne mislim ga mijenjati ).
mestar is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.05.2006., 12:20   #10
Quote:
mestar kaže:
Mislim da tlak nema veze sa protokom, pumpa tjera vodu, ali ovaj tlak od 1.5 uzimas iz vodovoda i stalno je u cijevima, bez obzira radi li pumpa ili ne. Zato me zbunjivalo (pitam iz znatizelje, ne mislim ga mijenjati ).
Nisam te baš razumio ili nisam dovoljno informiran što se tiče tehničke strane i spajanja sa vodovodom (valjda radi dopunjavanja). Kakove to veze ima? Ako je kod mene u vodovdnim instalacijama tlak 5 bara znači li to da je isti taj tlak i u radijatorima.?? Ne kužim te.

Tlak ima i te kakove veze sa protokom, no pitaj ove sa desetog kata imaju li vode kad opadne tlak u mreži???
droljko is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.05.2006., 13:24   #11
Quote:
droljko kaže:
Nisam te baš razumio ili nisam dovoljno informiran što se tiče tehničke strane i spajanja sa vodovodom (valjda radi dopunjavanja). Kakove to veze ima? Ako je kod mene u vodovdnim instalacijama tlak 5 bara znači li to da je isti taj tlak i u radijatorima.?? Ne kužim te.

Tlak ima i te kakove veze sa protokom, no pitaj ove sa desetog kata imaju li vode kad opadne tlak u mreži???
Potpisujem! Tlak u sistemu ovisi o visinskoj razlici između kotlovnice i najviše točke sistema.
mvi is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.05.2006., 13:45   #12
Quote:
mvi kaže:
Potpisujem! Tlak u sistemu ovisi o visinskoj razlici između kotlovnice i najviše točke sistema.
To se strucno zove vodeni stupac, svakih 10 metara visine tlak pada za 1 bar.Ako imate 5 bara u vodovodnoj mrezi to znaci da sa tim tlakom mozete doseci max 50 metara visine u nekoj zgradi. Ako je zgrada visa morate ugraditi tlacne pumpe koje ce vam dizati tlak u mrezi zgrade.
mfcc is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.05.2006., 13:47   #13
Jos nesto, na svakoj pumpi oznaceno je slovom "h" visina dobave, a to je vriejdnost (u metrima) na koju pumpa moze podici vodu.
mfcc is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.05.2006., 14:55   #14
Evo, već su odgovorili prije mene.

Inače, ako imaš 5 bara u vodovodnoj mreži nemaš ih i u sustavu grijanja. koliko ćeš ih imati ovisi upravo o računici vezanoj uz ovaj vodeni stupac i visinu na koju želiš dobaviti vodu (npr. na kat ili u potkrovlje).

Isto tako, voda je netlačiva, zar ne... zakoni hidraulike i hidrodinamike no tlak se postiže nekim drugim medijem - npr. zrakom. Isto tako, zbog zagrijavanja se mijenja tlak u sustavu i tu dolazimo do ključnog elementa sustava grijanja - kompenzacione posude, posude s membranom koja na sebe preuzima razliku tlaka i služi za tlačenje sustava. Uz sve to je u priči i prirodni tjek cirkulacije gdje tlak u sustavu ima vrlo bitan faktor učinka - znate ono gladno pada - toplo se uzdiže ?
Veky is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.05.2006., 19:39   #15
Quote:
droljko kaže:

Lokalni sistem (grijanja) je spojen na javni vodovod i preko automatskog regulatora nadopunjava vodu, ali i odrzava tlak na vrijednosti 1.5. Protok vode u lokalnom sistemu je forsiran pumpama. Znam da je visinska razlika izmedu rezervoara i trosila u javnom vodovodu u stvari tlak, ali ne znam kako to funkcionira u tako malom i zatvorenom sustavu kao sto je grijanje (mada je veky djelomicno objasnio).
mestar is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.05.2006., 19:42   #16
Quote:
Veky kaže:
Uz sve to je u priči i prirodni tjek cirkulacije gdje tlak u sustavu ima vrlo bitan faktor učinka - znate ono gladno pada - toplo se uzdiže ?
Na povratne grane su mi stavili nepovratne ventile upravo da sprijece tu cirkulaciju (zbog brojila).
mestar is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.05.2006., 23:05   #17
U sustavima sa bojlerima i pecima , tlak sluzi i da bi sistem znao , pomocu senzora da ima vode u sistemu , ako nema , bojler ili pec se iskljucuju.
Old 06.05.2006., 08:28   #18
Quote:
bodul kaže:
U sustavima sa bojlerima i pecima , tlak sluzi i da bi sistem znao , pomocu senzora da ima vode u sistemu , ako nema , bojler ili pec se iskljucuju.
Ma meštar samo napravio pomutnju. Kakove veze ima tlak u vodovodu sa tlakom u sustavu grijanja??
droljko is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.05.2006., 10:38   #19
Quote:
droljko kaže:
Ma meštar samo napravio pomutnju. Kakove veze ima tlak u vodovodu sa tlakom u sustavu grijanja??

Kada mi tlak u cijevima padne ispod 1.5 (recimo u godinu dana se zna malko spustiti, npr. na 1.2) odvrnem pipu (javnog vodovoda koji je preko ventila spojen na lokalni sustav grijanja) i preko autom. regulatora dignem tlak u svom lokalnom sistemu na 1.5. Eto to je ta tajna veza, iz javnog vodovoda "pokradem" tlak. Da nema autom. regulatora tlak bi se izjednacio sa onim u javnom vodovodu, ovako ga digne do 1.5. Kad mi tlak u lokalnom sustavu dosegne 1.5, zavrnem pipu (ventil) i miran sam iducih 0.5 -1 godine. Naravno, moze i bez ventila, ali ne zelim da mi autom. regulator bude stalno pod pritiskom. A temu sam pokrenuo zato sto me zanimalo zasto mi uopce treba permanentni tlak u cijevima kad se voda ionako forsirano giba pumpama.
mestar is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.05.2006., 15:56   #20
¸Hmmm da sad mi je nakoncu jasno što te zanima. Evo pitao susjeda koji je kao neki majstor za grijanja i nije mi dao neki suvisli odgovor zbog čega toliki tlak? Lako moguće da je to jednostavno zbog zaštite od gubitka vode iz sustava. Mnogo lakše je registrirati promjenu tlaka na nešto većim vrijednostima nego kada je on manji. Valjda ?
droljko is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 22:18.